Gezond zijn, gezond blijven

 
Sporten is gezond zeggen velen, sporten is niet zo gezond zeggen anderen. Wat? Hoe kan sporten nu niet gezond zijn? Mensen die dat laatste beweren geven daarvoor een aantal reden, zoals fanatieker zijn dan eigenlijk goed voor je is. Dus niet rustig opbouwen, maar meteen vol er voor gaan. Daarnaast de blessures (of erger) waardoor je (tijdelijk) arbeidsongeschikt raakt en dus schade toebrengt aan het bedrijfsleven en geld kost in de vorm van ziekenhuisbezoeken. Toegegeven, afgelopen zaterdag was ik voor iets anders in een ziekenhuis en daar liepen (nou ja, strompelden) een aantal sporters die duidelijk andere plannen hadden voor die avond. En ik denk ook dat enkelen een tijdje niet kunnen werken en ja dat is vervelend. Maar als je even snel zoekt op “sport schade bedrijfsleven”, dan kom je er al snel achter dat niet het sporten, maar files, hackers, identiteitsfraude en de griep veel meer economische schade toebrengen.
 
Daarnaast, sporten kent vele voordelen, die volgens mij ook echt veel zwaarder wegen dan de nadelen. Bewegen is sowieso goed voor je, maar daarnaast heeft het je ook plezier, voldoening en geluk, leer je omgaan met teleurstellingen en zoek je je grenzen op. Je leert mensen kennen, maakt vrienden en leert samenspelen. Natuurlijk zijn blessures vervelend en in sommige gevallen niet te voorkomen. Maar in veel gevallen wel. Door de sport op de juiste manier te beoefenen, voldoende rust te nemen tussen de sportmomenten in en door oefeningen te doen die de blessuregevoeligheid en weerbaarheid vergroten. Daarnaast zijn er mogelijkheden om bij een beginnende blessure meteen actie te ondernemen en zo erger te voorkomen. Allemaal zaken die we bij Valto serieus nemen. Een stukje core-stability helpt daar al bij, maar ook onze samenwerking met AdFysio die we onlangs voor onbepaalde tijd hebben verlengd is daar een voorbeeld van. Door de intensieve samenwerking kunnen onze leden daar terecht voor de juiste behandeling en preventief door advies te geven aan trainers met betrekking tot fitheid en het gebruik van de fitnessruimte voor de selectie. Op die manier geven we voor een groot deel invulling aan het thema gezond.
 
Niet alleen deze unieke samenwerking, maar ook een stukje gezond aanbod in de kantine zorgt daarvoor. We vinden daarbij dat je zelf mag kiezen, maar vinden het ook belangrijk dat er iets te kiezen valt. Hetzelfde geldt voor roken: niet in en om de kantine, maar op plaatsen waar niemand er last van heeft. En over keuze gesproken, binnen het sportaanbod van Valto is er ook genoeg te kiezen. Korfbal op hoog en wat lager niveau, intensief of recreatief, maar ook Fit & Fun, waarin met een leuke groep wordt gewerkt aan fit (conditie, core en alle andere spieren) en fun (sport en spel element) en wandelen behoort ook tot de mogelijkheden. Wil je het hele jaar door sporten, dan kan dat ook. Korfbal kenmerkt zich onder andere door het hebben van een veld- en zaalseizoen, dus geen winterstop. Maar ook in de zomer kun je dóór en je conditie op pijl houden door deel te nemen aan de hardloopgroep. Je hoeft dus nooit helemaal stil te staan!
 
Gezondheid gaat natuurlijk ook over de financiën. En wat dat betreft kan ik gelukkig zeggen dat we ook financieel gezond bezig zijn. Net als alle sportclubs in Nederland zien ook wij dat we op eigen benen moeten staan. Landelijk wordt er minder geïnvesteerd in sport en dat is ook op lokaal niveau zo. En dat is niet altijd ongezond. Een sportclub moet niet koste wat het kost overeind gehouden worden. De basis moet er vanuit een vereniging zelf al zijn. Echter, soms zijn investeringen te hoog om ze alleen te dragen (denk aan, een kantine, kunstgrasvelden of sporthallen) en om de sport betaalbaar te houden voor iedereen, is een bijdrage van de gemeente of overheid nodig en verstandig. Want sporten is gezond. De sportclubs faciliteren dit, door contributie te vragen, sponsors aan zich te binden en de inzet van heel veel vrijwilligers. Een flink stuk kapitaal alles bij elkaar, waar best wat tegenover mag staan. Lijkt me niet meer dan gezond.
 
Namens het bestuur,
Jan Jaap Elenbaas

Reageren

*