11:00 TOP/IAA fresh D1 - Valto D1 De Wasbeek
11:00 Valto D2 - KCC/CK Kozijnen D1 Mirthe van Staalduinen Vreeloo
13:30 Valto D3 - Avanti/Post Makelaardij D2 Lisette van Dijk Vreeloo
12:30 Valto D4 - KCC/CK Kozijnen D3 Nick Voskamp Vreeloo
10:00 Weidevogels E1 - Valto E2 Sporthal Rijneveen
10:45 Avanti/Post Makelaardij E4 - Valto E4 De Viergang
09:15 Refleks E2 - Valto E5 De Schilp
10:00 KVS/Groeneveld Keukens F5 - Valto F2 De Blinkerd

Van de TC

Oefenen in de Haagse Korfbaldagen

De eerste week in de zaal zit er weer op. De eerste trainingen (volgende week echt met voldoende ballen), de eerste wedstrijden (oefenwedstrijden op zaterdag en de Haagse Korfbaldagen) en de eerste puntjes waar we tegenaan lopen (missende ringen en vieze vloeren). Zo zijn er best wat veranderingen met de overgang, ik heb hieronder een opsomming gemaakt.

Trainingstijden en beschikbaarheid trainers
Voor sommige teams zijn de tijden of zelfs de dagen veranderd. Hoewel we alle teams zoveel mogelijk hetzelfde hebben willen laten qua dag en tijd, is dat niet helemaal gelukt, omdat de zaal nog een stukje krapper is dan het veld. Ook komt het voor dat teams buiten De Lier moeten trainen, waarbij het fijn is dat we extra ruimte hebben gevonden (Naaldwijk), maar we ook snappen dat dit niet ideaal is.

Wat nóg vervelender is, is dat er door de verschuivingen geen trainers zijn. Omdat de dag niet uitkomt, of de tijd te vroeg is. Dat heeft ook weer te maken met roosters van scholen die per periode veranderen en waarbij de lesdagen steeds later lijken te eindigen. Daarom voor de volgende teams de oproep voor trainers:

Te gast in de sporthallen
Nu we weer in de zaal spelen, moeten we ons realiseren dat we te gast zijn in de hallen waar we trainen en spelen. Dat betekent onder andere:

Mocht je de hal onverhoopt niet schoon aantreffen, dan mag je dat aan mij of MarleenS laten weten. Wij geven dat centraal door. Te denken valt dan aan:

Op die manier weten wij dat het al zo was bij binnenkomst en kunnen we er melding van maken. Samen zorgen we er voor dat we een prima tijd gaan beleven in de zaal!

Haagse Korfbaldagen
Afgelopen donderdag speelden Valto A1 en Valto 1 in de eerste ronde van de Haagse Korfbaldagen. De A1 won ruim van Vitesse A1 en het eerste verloor in de laatste seconden van De Meervogels. Maandagavond speelt Valto 1 de tweede wedstrijd tegen HKV/Ons Eibernest (in Den Haag) en op dinsdag speelt de A1 de tweede wedstrijd tegen Avanti A1 (in Den Haag). Een verslag van de eerste duels staat in het stukje van Arno.

Teamouders
Voor diverse teams zijn al teamouders die zich hebben aangemeld, maar dat is zeker nog niet voldoende. Graag willen we dat er voor alle teams een teamouder komen en dus gaan Marleen en Fiona daar werk van maken.

Een teamouder is er niet om mee te helpen coachen, maar om wat randzaken van de coach over te nemen, zoals het maken van rij- en wasschema’s, bijhouden van spelers die er een keer niet zijn, zodat daar invallers voor gevonden kunnen worden, etc. Een stukje administratie dus. En een paar extra ogen die meekijken met het team. Bij de oudere teams, waarbij de spelers zelf een appgroep met de coach hebben, verzorgt de teamouder het contact met de ouders van de spelers. Zodat zij weten wanneer er bijvoorbeeld activiteiten zijn of gewijzigde tijden voor wedstrijden.

We willen dit na het seizoen evalueren, maar tot die tijd hopen we voor ieder jeugdteam een teamouder te hebben.

Trainingsweekend 2023 komt er aan

De datum is het weekend van 15 april. Dus hou dat weekend alvast vrij !!! Ik heb besloten om na 2023 er toch echt me te stoppen, na 20 jaar. Ik ga het over dragen aan Laura en Vera vd Eijk & Frank de Rijcke en waarschijnlijk nog iemand.

En daarbij nodigen we iedereen uit die de afgelopen 20 jaar is mee gegaan.

Team(s) van de week

Vanuit de supportersvereniging OTLAV, zal er tijdens de wedstrijden van Valto 1 en 1 wedstrijd van Valto 2 een team van de week aanwezig zijn. Dit is een team vanuit de jeugdteams, en dit jaar zal dit zijn de teams uit de D/E/F en kangoeroes. Concreet willen we hiermee bereiken dat de sfeer rondom de wedstrijden van Valto 1 en Valto 2 intenser wordt en de kinderen, ouders en overig publiek meer betrokken raken bij de thuiswedstrijden.

Het team van de week zal bezocht worden door een speler uit Valto 1 of 2, tijdens de training voorafgaand aan de wedstrijd waar zij ‘Team van de week” zullen zijn. Tijdens de wedstrijd zal er een speciale tribune voor het team van de week zijn.
Hier kan het team van de week met elkaar zitten om Valto 1 of 2 aan te moedigen.

In de rust zal er op de middenstip een potje piepelen gedaan worden door het team van de week.

Tijdens elke thuiswedstrijd van Valto 1 wordt er ook een taart verloot. Deze kan je winnen door de juiste eindstand te raden. De opbrengst van deze taarten verloting zal ten goede komen aan de supportersvereniging en de “teams van de week”. De winnaar van de taart zal elke wedstrijd direct na de wedstrijd bekend gemaakt worden.

Let op! Vanaf dit jaar kan er alleen nog via een QR code voor de taart betaald worden.

Het team van de week dient drie kwartier voor aanvang van de wedstrijd aanwezig te zijn. Dan is er ruim de tijd voor de verkoop van de loten en het verkleden van je VALTO tenue, zodat iedereen hetzelfde gekleed is!

Aan de coaches de vraag om dit tijdig door te geven aan hun team van de week.

Vanuit het team OTLAV zal er tijdens elke wedstrijd 1 begeleider aanwezig zijn.
Wij willen jullie coaches daarom vragen om (indien mogelijk) zelf, of te zorgen dat de teamouder naast de begeleiding van OTLAV aanwezig is.
De coach of de team ouder kan tijdens de rust ook het potje piepelen voor rekening te nemen.

TEAM OTLAV

Het Melior Jeugdkamp wordt het Rijk Zwaan Jeugdkamp!

Rijk Zwaan steunt Valto al jaren lang in haar sportieve activiteiten en ambitie.  7 november 2022 heeft Rijk Zwaan besloten om deze samenwerking voort te zetten en te verbinden aan het reeds decennia lang succes-evenement van CKV Valto: Het Jeugdkamp. Zodoende steunt Rijk Zwaan het lokale verenigingsleven en  stimuleert zij de gezondheid van de korfbalvereniging Valto en Het Rijk Zwaan Jeugdkamp in het bijzonder.

De sponsorcommissie van Valto is zeer verheugd met het voortzetten van de goede relatie in een ander jasje en omarmt de gezondheidsdoelstellingen van Rijk Zwaan in haar verenigingsbeleid. Samen met Rijk Zwaan zal er naast Het Rijk Zwaan Jeugdkamp ook nog andere momenten gevonden worden om deze samenwerking niet onopgemerkt te laten.

𝗞orfballen in de kerstvakantie ⚽

KorfbalFit organiseert op woensdag 4 januari en donderdag 5 januari 2023 de Winterdagen in Maasland & Delft. Je gaat aan slag met het thema ‘FOCUS’, denk aan focussen op je schot, het vrijlopen en verdedigen!
Iedereen van 8 tm 16 jaar is welkom! Ervaren trainers en spelers van (jong) Oranje en de Korfbal League zijn erbij om jou een onvergetelijke dag te bezorgen. We zien jou graag op de Winterdagen!
𝘈𝘢𝘯𝘮𝘦𝘭𝘥𝘦𝘯 & 𝘮𝘦𝘦𝘳 𝘪𝘯𝘧𝘰𝘳𝘮𝘢𝘵𝘪𝘦 ⤵️

Vrijwilligers gezocht voor gedenkavond begraafplaats De Lier

Wil je ons helpen om op vrijdag 25 november de gedenkavond op de begraafplaats in De Lier tot iets moois te maken? Meld je dan aan. Er is een middagshift van 14:00 tot circa 19:00. Of de avondshift om de spullen op te bergen, deze begint om 20:30. Als alles is opgeruimd is er nog een hapje en drankje voor de vrijwilligers.Aanmelden kan via het formulier!

Zijn er vragen of opmerkingen, neem dan contact op met thomas.ris@ckv-valto.nl

Wedstrijdverslagen

Van het frisse veld naar de warme zaal

Sponsors:

Dus tijd om nog even terug te blikken. Het startte allemaal in september met direct de derby tegen ONDO in ’s Gravenzanden. Deze regio genoot acteert dit seizoen voor het eerst op dit niveau en kan zich bijna zonder zorgen gaan proberen te handhaven in de overgangsklasse. De bond start volgend seizoen een nieuwe opzet van de veldcompetitie, waardoor de eerste zes ploegen uit de poule promoveren. Hierbij gaan de nummers één zelfs direct door naar de ereklasse die volgend seizoen flink uitgebreid wordt. ONDO wist in de eerste helft van deze wedstrijd nog wel weerstand te bieden aan ons vlaggenschip, maar moest in de tweede helft toch hun meerdere erkennen in de Lierse trots.

Volgende tegenstander GKV/Enomics had ik in het rijtje kanshebbers voor het kampioenschap gezet. Zij zijn ook de enige ploeg gebleken die VALTO een puntje wisten te ontfutselen. VALTO wist in deze wedstrijd het stugge achterverdedigen van GKV niet te doorbreken, wat dus uiteindelijk een puntendeling als resultaat had. Een andere promovendus in de poule is KCR, wat in de eerste wedstrijd ook een puntendeling had met GKV. Wij waren dus gewaarschuwd en lieten ons niet verrassen in Ridderkerk. Ook hier werd aan het eind van de eerste helft het verschil gemaakt, waarna in het tweede deel deze voorsprong behouden bleef en de volgende overwinning een feit was. In de vierde wedstrijd was ckv Excelsior de tegenstander. Ook zij hadden tot dat moment vijf punten weten te vergaren, waardoor de winnaar van deze wedstrijd alleen koploper zou worden. Een wedstrijd met een missie voor beide ploegen. Het resultaat was dat er niet heel veel gescoord werd en de best verdedigende ploeg wist te winnen.

Dit lijkt VALTO intussen ook goed onder de knie te hebben. VALTO heeft in de eerste acht wedstrijden slechts 95 doelpunten tegen gekregen, wat een prima prestatie is. Ook in Delft werden dus de punten opgehaald en was ckv Nieuwerkerk de volgende tegenstander in De Lier. Een ploeg in ontwikkeling na het opstappen van de hele selectie aan het eind van het vorige seizoen. Mady Tims heeft een fanatieke groep samengesteld waar zeker potentie in zit, maar op bezoek bij VALTO wisten ook zij het ons maar één helft lastig te maken. Voor de volgende wedstrijd werd afgereisd naar Krimpen a.d. IJssel om de derde promovendus te treffen. KOAG had intussen toch al wat punten bij elkaar gesprokkeld en had ook al wel voor een verrassende uitslag gezorgd door Swift, wat ik ook tot de kampioenskandidaten rekende, op eigen veld te verslaan. Ons vlaggenschip reisde echter met vertrouwen af en wist ook hier de punten mee naar huis te nemen. Net als andere ploegen probeerde KOAG door achter te gaan verdedigen het spel te vertragen, maar dit weet VALTO intussen wel op te lossen. Ook deze wedstrijd werd dus over de streep getrokken.

De laatste tegenstander kwam uit Zeeland en is in het verleden altijd een lastige tegenstander gebleken. Swift had in de voorgaande wedstrijden echter in Delft bij Excelsior en later thuis tegen KOAG punten laten liggen. Hierdoor was het voor de Zeeuwen aanhaken of voorlopig afhaken voor het kampioenschap. Het werd een wedstrijd om van te smullen met twee ploegen die vooral op hun eigen kracht vertrouwden. Niks geen achterverdedigen, maar allebei vol overgave de strijd aangaan. Het werd een gelijk opgaande wedstrijd met VALTO bijna de hele wedstrijd aan de goede kant van de scoren. Hoewel Swift in de tweede helft nog sterk terug kwam van een flinke achterstand bleven de punten weer in De Lier. Voor we de zaal ingaan nog de eerste returnwedstrijden gespeeld. ONDO kwam deze keer naar De Lier en met hun meegereisde publiek werd het een heerlijke middag bij de Villa. Helaas zorgde het achterverdedigen van ONDO er weer voor dat het geen mooie wedstrijd werd, maar ook deze keer wist VALTO de rust te bewaren en op het juiste moment toe te slaan voor de overwinning.

Zo is ons vlaggenschip ongeslagen door de halve veldcompetitie gekomen en gaan we ons klaar maken voor het zaalseizoen. Na een weekje vrij stond de eerste oefenwedstrijd al weer gepland op donderdag 10 november in onze eigen Vreeloohal.

Dit seizoen doet VALTO naast de A1 ook weer met de selectie mee aan de Haagse Korfbaldagen. Donderdagavond stonden de wedstrijden van de A1 tegen Vitesse A1 en voor V1 kwam een oude bekende op bezoek uit Zoetermeer.

Valto A1 had ook de laatste wedstrijd buiten tegen Vitesse A1 gespeeld en gewonnen, maar toen ging het wel moeizaam. Donderdag avond was het een heel andere wedstrijd. Tot een 2-2 tussenstand wist Vitesse in het spoor te blijven, maar toen raakten zij het spoor bijster. Na twintig minuten was de wedstrijd eigenlijk al gespeeld met 12-3 op het scorebord. De kleedkamers werden opgezocht bij 15-3 en was het voor de gasten wel duidelijk dat hier vanavond niets te halen viel voor hen. Kort na de hervatting viel David uit met hopelijk niet een ernstige blessure en kwam Milan voor hem in het veld. Valto A1 werd wat nonchalanter in het spel tot ergernis van Maarten en Thom die er op hamerden dat er serieus naar kansen gezocht moest worden.

Na enkele minuten gingen de doelpunten dan ook weer vallen en werd de voorsprong alleen maar groter. Halverwege de tweede helft was de voorsprong opgelopen tot 20-4 en bleef Valto A1 onverminderd jagen op meer doelpunten. Tijdens één van de acties liep Tim een bloedneus op die niet even snel te stoppen bleek. Gezien de ruime voorsprong ging het spel gewoon verder zonder Tim en moest Jorn het tegen twee heren opnemen. Vitesse wist dankzij dit overtal de achterstand met maar één punt dichterbij te komen, omdat Emma koel wist te scoren met twee Vitesse heren onder de korf. Nadat het bloeden gestopt was kwam Tim weer binnen de lijnen en werd er nog even een eindsprintje uitgeperst en stopte de teller bij de 28-8 eindstand. Dinsdagavond gaat het avontuur in de Haagse Korfbaldagen verder voor Valto A1 op de sportcampus “Zuiderpark” in Den Haag.

Na deze slachtpartij was het de beurt aan ons vlaggenschip. Het Zoetermeerse De Meervogels kennen we natuurlijk nog van de promotie wedstrijden die in april gespeeld zijn. Ook op het veld spelen zij in de hoofdklasse, maar zijn daar nog niet erg succesvol. Zij staan daar laatste, terwijl wij ongeslagen zijn gebleven in de overgangsklasse. Een wedstrijd tussen twee gelijkwaardige ploegen zou je zo denken, dus ging ik er eens goed voor zitten. Het zou even duren voor de openingstreffer viel, maar het waren de gasten die het bal openden. Valto liet het er niet bij zitten en kwam via Maaike en Laurens op voorsprong. Nog eenmaal zouden de gasten op voorsprong komen bij 2-3, maar na de gelijkmaker van Thom sloeg VALTO het eerste gaatje naar 5-3. Valto had in deze fase het betere van het spel en wist de voorsprong te behouden tot er nog ca zes minuten op de klok stonden tot de rust. Toen vergrootte Laura en Frank de marge naar vier verschil, wat bleef staan tot de 11-7 ruststand.

Na de rust wist Valto de voorsprong nog goed vast te houden. Op elke treffer van De Meervogels hadden we een antwoord, maar het was de Zoetermeerse ploeg blijkbaar menens vanavond. Er werd een time-out genomen en er kwamen ook gelijk een tweetal verse spelers binnen de lijnen. Onze voorsprong werd vrij snel gehalveerd, maar daarna zouden we weer om en om scoren zodat er na twaalf minuten nog een 15-12 voorsprong op het bord stond. Frank was intussen met een kleine blessure uitgevallen en werd vervangen door Mark K. Onze voorsprong kwam echter steeds meer onder druk te staan en het ging er op lijken dat het toch nog erg spannend zou blijven tot het einde. Toen er nog ruim acht minuten te spelen was nam ook Mark een time-out, zodat hij de ploeg nog even op scherp kon zetten. De gasten kregen weer de aansluiting toen zij de 16-15 binnen schoten, maar Valto pareerde deze aanval met twee treffers van Laurens en Thom. Met nog ruim vijf minuten op de klok is het dan nog een lange weg naar het eindsignaal en die fase wist Valto niet goed uit te spelen. Waar we de hele wedstrijd de controle hadden gingen we in de slotfase foutjes maken en maakten we uitglijders op ongelukkige momenten. Hierdoor kregen de gasten meer kansen dan je zou wensen en die benutten zij ook nog eens.

Zo kon het gebeuren dat zij bij 18-18 langszij wisten te komen, terwijl er nog ca 1.35 min op de klok stond. Wilde Valto de wedstrijd nog naar zich toe willen trekken dan moest in de volgende aanval gescoord worden. De eerste schotklok werd nog rustig naar de juiste kans gezocht en goed benut. De rebound werd gepakt, waarna er helaas te snel voor de tweede kans gekozen werd en er balverlies geleden werd. De Meervogels profiteerde hier van en ook zij gingen de aanval zo lang mogelijk oprekken voor er een kans genomen werd. Hoewel er uitstekend verdedigd werd kwam de bal op een gegeven moment op ongelukkige wijze in de handen van de tegenstander, die zich maar hoefde om te draaien en de bal in de korf te leggen. Met nog negen seconden op de klok mocht Valto nog een schot lossen, maar deze miste doel en werd er sinds lange tijd verloren door Valto 1. De manier waarop maakt het eigenlijk alleen maar pijnlijker, want eigenlijk hadden we ook deze wedstrijd gewoon kunnen winnen mits we de rust hadden kunnen bewaren op de juiste momenten.

De coaches waren dan ook niet zo tevreden over de slotfase van deze wedstrijd, maar zagen het als een leer moment voor straks in de competitie. Door onze positie in de veldcompetitie zullen de tegenstanders in de zaalcompetitie waarschijnlijk alles  uit de kast halen om Valto punten afhandig te maken, maar onze Lierse trots wil ook in de zaal mee gaan doen om de prijzen. Met nog zeker twee oefenwedstrijden in het verschiet tegen Spirit, met KVA koploper in de veldovergangsklasse C, en maandagavond bij en tegen HKV/Eibernest voor de Haagse Korfbaldagen. Waarschijnlijk volgt er nog een wedstrijd in de Haagse Korfbaldagen, maar dat is afhankelijk van het resultaat van maandagavond.

Mocht iemand zin hebben om bij deze wedstrijden te gaan kijken, kijk dan op de web site voor de locaties en tijdstippen dan komt het wel goed. Hierna moet ons vlaggenschip klaar zijn om ook in de zaal een mooi seizoen te gaan draaien.