Bijblijver 19, jaargang 50 19 december 2022

Van de voorzitter

Winterstop en de feestdagen komen eraan!

Lekker naar buiten kijkend en genieten van de mooie luchten. Schaatsweer en velen halen de schaatsen uit het vet. Het is weer ouderwets Nederlands weer in december. Dit brengt natuurlijk ook helaas gladheid met zich mee en voor de ouderen is dit geen pretje. Zo gebeuren er helaas nogal wat ongelukken met dit weer de afgelopen dagen.Nu de kerstdagen in aantocht zijn, is er tijd om even gas terug te nemen.

Als ik voor mijzelf praat, kijk ik er echt wel naar uit. Even het gaspedaal loslaten en tijd voor andere dingen. Als je voorzitter bent van een korfbal vereniging als Valto, is er altijd wel wat te doen of te regelen. Het is ook wel weer een bijzonder jaar geweest. De afsluiting van ons jubileumjaar in juni. Diverse kampioenschappen die gevierd konden worden, natuurlijk waren daar ook de teleurstellingen. Maar boven alles was en is er de trots op deze mooie club. Deze week hopen we nieuws te krijgen van Gemeente Westland met betrekking tot de uitbreiding die we ambiëren. Wanneer er nieuws is en wellicht deze week gaat komen, zullen we jullie natuurlijk vanaf begin 2023 gaan meenemen in de richting waar Valto naartoe wil.

Vanuit deze plek wil ik jullie allen een gezellige dagen toewensen met kerst en de oud en nieuw viering. Ik ga er een paar weken tussenuit en hoop jullie daarna natuurlijk weer allen te spreken. Voor de jeugd nog even een weekje bikkelen op school voordat de vakantie zal gaan beginnen.  Nogmaals iedereen fijne dagen tot volgend jaar.

Nabeschouwingen

Allereerst even een algemene ‘mededeling’: het was afgelopen weekend een uitdaging om alle teams compleet te maken door afwezigen, zieken en blessures. Helaas lukte het niet om alle teams optimaal bezet op pad te sturen, maar soms is het niet anders. Alle reserves en invallers in ieder geval bedankt, want alle wedstrijden konden hierdoor gelukkig wel gewoon door gaan!

Senioren

VALTO 1 speelde uit tegen Vriendenschaar (H) 1. Een pittig potje, waarin het er soms hard aan toe ging, en waarin het lange tijd duurde voordat het vlaggenschip de tegenstander van zich af wist te schudden. Het eerste deel van de eerste helft werd er nog om en om gescoord, maar daarna wist VALTO een kleine voorsprong te pakken. Ruststand was 10-13. In de tweede helft wist Vriendenschaar nog een paar keer dichtbij de gelijkmaker te komen, maar gelukkig zat er bij VALTO nog een versnelling in, en zo werd er met 21-27 gewonnen. Medekoploper Die Haghe wist ook te winnen, waardoor beide ploegen nog steeds ongeslagen zijn. De volgende wedstrijd is op 14 januari: thuis tegen Tilburg 1, die na vier wedstrijden vier punten heeft.

VALTO 2 speelde uit tegen Vriendenschaar (H) 2. Het tweede kwam al snel op een achterstand en moest hierdoor eigenlijk de gehele wedstrijd in de achtervolging. Tel daarbij op een ervaren tegenstander die wel raad weet met een voorsprong, dan wordt het lastig om dichterbij te komen. Met rust stond het 12-8. In de tweede helft bleef het verschil schommelen tussen de twee en vier doelpunten en de wedstrijd werd uiteindelijk met 19-17 verloren. Helaas dus de eerste verliespunten voor het tweede. Koploper Tilburg 2 wist wel ‘gewoon’ te winnen, en zo moet het tweede dus in de achtervolging. Op 14 januari speelt het tweede thuis tegen Tilburg 2, en kan dus weer op gelijke hoogte komen, maar dan moet er dus wel gewonnen worden.

VALTO 3 speelde thuis tegen Korbis 2. Het derde begon niet echt scherp aan de wedstrijd en moest daardoor de hele eerste helft in de achtervolging. Dit lukte, en zo werd er gerust bij een 10-10 gelijke stand. In de tweede helft ging het derde lekker verder en zo werd er langzaam afstand genomen van de tegenstander. Hierdoor werd er uiteindelijk toch nog een ruime overwinning behaald: 26-19. Zaterdag 14 januari speelt het derde uit tegen Fortuna 4, die tot nu toe alleen wist te winnen van Korbis 2 met 17-15.

VALTO 4 speelde thuis tegen Twist 2. Het vierde kwam al vrij snel 2-6 achter, maar knokte zich weer terug in de wedstrijd. Een tijd lang bleef het verschil twee doelpunten, maar het lukte helaas niet om nog dichterbij te komen. Aan het eind van de wedstrijd wist Twist een echt gat te slaan en moest het vierde haar meerdere erkennen in een toch wel sterkere tegenstander. Eindstand: 13-19. Zaterdag 14 januari speelt het vierde uit tegen ADO 3, die als enige in de poule nog nul punten heeft. Hier zal dus gewonnen moeten worden!

VALTO 5 speelde uit tegen DES 4. Het vijfde zit in een pittige poule en wacht nog op de eerste punten. Afgelopen zaterdag was al gauw duidelijk dat het er ook dit keer niet in zat. Met een sterke tegenstander en dan zelf met een ‘half’ team (aantal afwezig en een aantal wel aanwezig, maar niet fit), werd het een lastige opgave. Verdedigend zat het nog best goed in elkaar, maar aanvallend moest er hard gewerkt worden en waren de doelpunten schaars. Via een ruststand van 6-3 werd er uiteindelijk met 13-6 verloren. Nu een paar weken rust, zodat iedereen weer kan herstellen, en dan op 14 januari thuis tegen IJsselvogels 4 een nieuwe poging op jacht naar de eerste punten.

VALTO 6 speelde thuis tegen KIOS 3. Voor het zesde pas de tweede wedstrijd, na een week vrij en een verzette wedstrijd. En als dan het merendeel niet of nauwelijks traint, is het natuurlijk weer even inkomen. De eerste helft waren de doelpunten schaars, maar het zesde stond met rust wel op een kleine voorsprong: 6-4. Vlak na rust liet het zesde zich verrassen door de tegenstander en stond het ineens 7-10 en dus moest de achtervolging in gezet worden. Dit lukte, maar er zat helaas niet meer in dan een gelijkspel: 14-14. Gezien de wedstrijd een terechte uitslag. Wanneer en of de wedstrijd tegen Velocitas 5 nog gespeeld gaat worden, is nog niet duidelijk, maar 14 januari staat in ieder geval de uitwedstrijd tegen Fluks 2 op het programma.

VALTO 7 speelde uit tegen ’t Capproen 2, die nog zonder puntverlies bovenaan stond. Het zevende (qua heren wat er van over was, en qua dames met invalster Marja) had het lastig tegen de jonkies van ’t Capproen. Toch wist het zevende een voorsprong te pakken, die niet meer uit handen werd gegeven. De ruststand was 7-9. In de tweede helft bleef het zevende steeds aan de goede kant van de score, en werd het verschil soms zelfs vier doelpunten. ’t Capproen raakte in paniek en ging zomaar ballen ‘weg’ gooien en daar maakte het zevende gebruik van door het spel te vertragen. De tegenstander haalde ook nog alles uit de kast door zes keer te wisselen, maar het mocht niet baten: VALTO bezorgde ’t Capproen de eerste verliespunten. Eindstand: 12-14. Het zevende is één van de weinige ploegen die 7 januari al weer aan de bak mag: thuis tegen Reeuwijk 4, die net als na drie wedstrijden vier punten heeft.

VALTO 8 speelde uit tegen NIO 5. Het achtste moest door omstandigheden gebruik maken van de ‘nieuwe’ regel, en daar begon een heer als dame aan de wedstrijd. Het is natuurlijk een wat vreemde regel, maar in zulke gevallen is het toch fijn dat het kan. De hele wedstrijd leek het erop dat het achtste de punten mee naar huis ging nemen. Via een ruststand van 5-7 werd er in de tweede helft zelfs nog een voorsprong van drie doelpunten gepakt. Helaas kon niet voorkomen worden dat de tegenstander langzaam steeds dichterbij kwam, en zelfs met een strafworp in de laatste secondes de gelijkmaker wist te maken. Eindstand: 10-10. Zaterdag 14 januari speelt het achtste thuis tegen Nikantes 3, die tot nu toe alleen wist te winnen van NIO 5 (15-10).

Jeugd

Valto C1: De C1 speelde uit bij Die Haghe. Het was een hele puzzel om het team compleet te krijgen. Uiteindelijk was Die Haghe een maatje te groot en hebben we verloren met 17-4.
Valto C3: De C3 nam het zaterdag op tegen ZKV C1. ZKV kwam niet tot scoren en de C3 scoorde uiteindelijk wel de kansjes die ze kregen. Met rust stond het 2-1 voor de C3. Na rust kwam de C3 op 3-2, waarna ZKV een puntje mee dacht te nemen naar Zuidland door in de laatste minuten de 3-3 te scoren. Gelukkig wist de C3 hier een stokje voor te steken door in de laatste seconde de winnende te maken. Eindstand 4-3!
Valto C4: De C4 speelde tegen Reeuwijk C1. De C4 kwam eerst goed voor, maar na de rust kwam Reeuwijk goed terug en de eindstand is 8-8 geworden.
Valto C5: De C5 speelde thuis tegen KVS. De eindstand was 1-7 voor KVS

Valto D1: De D1 mocht al vroeg naar Refleks. De D1 wist eindelijk meer te scoren dan de laatste weken, waarin het elke keer 3 keer was per wedstrijd. Deze wedstrijd waren dat er 6. Helaas scoorde Refleks wat meer. Eindstand 12-6 voor Refleks.
Valto D3: De D3 had een rommelige wedstrijd tegen NIO. Er was veel balverlies aan beide zijden en rommelig, te snel willen spelen. Het resulteerde eerst in een 0-2 achterstand waarna we met 4-2 de rust in gingen. Uiteindelijk met 6-5 gewonnen.
Valto D4: De D4 speelde uit tegen OZC D2. In de eerste helft ging het redelijk gelijk op. We kwamen 2-0 achter en dat was ook de ruststand. We spraken af om er nog vol voor te gaan. Iedereen deed zijn best, maar het wilde niet lukken. We konden moeilijk vrijlopen, verloren vaak de bal en daardoor ging het verdedigen heel moeilijk. Daarnaast hadden we pech met de afronding. Helaas was de eindstand 6-0 verlies. Wel hebben we karakter getoond door tot het laatste fluitsignaal ons best te blijven doen.

Van de TC

Speelronde 4 zaal, voor velen de laatste van dit jaar

De tijd van Sinterklaas is voorbij, de tijd van Kerst en nieuwjaar staat voor de deur. Afgelopen zaterdag was het voor de meeste teams dan ook de laatste wedstrijd van dit jaar. Tijdens de Kerstvakantie ligt alles stil op 24 december is er nog een laatste speelronde voor inhaalwedstrijden of de ploegen die in de hoofdklasse uitkomen.

Het was overigens ook de zaterdag van de blessures, afwezigen en zieken. Daardoor had ieder team wel één of meer invallers nodig en uiteindelijk is dat gelukt. Iedereen ontzettend bedankt voor het meegaan en meespelen.

De komende week er ook geen trainen voor de meeste teams, omdat het vaak een drukke week is met diverse Kerstfeestjes en -borrels. Spelers, maar ook trainers zijn dan niet beschikbaar en dus een extra weekje rust of iets leuks voor een activiteit. En binnen Valto zijn er ook diverse activiteiten, zoals Valto-a-gogo op 29 december en het Oliebollentoernooi op 30 december.

En op korfbal gebied zijn er nog de stoere jongensclinic, ideaal voor als je toch wat wil doen op zaterdag, 24 december om 11 uur. Neem vooral je vriendje, neefje of broertje mee en meld je aan! Er is in de Kerstvakantie overigens ook nog de Korfbal Challenge, altijd leuk om naar toe te gaan.

Ik wens iedereen vanaf deze plek alvast hele fijne dagen en tot in het nieuwe jaar!

Welke stoere mannen willen helpen bij de stoere jongensclinic?
Op zaterdag 24 december willen we van 11 tot 12 uur een jongensclinic organiseren in Vreeloo. Doel is, je raadt het al, het aantrekken van meer jongens omdat we daar over alle jeugdleeftijden een tekort aan hebben. En korfballen is wel zo leuk met meisjes én jongens!

Het idee is om alle jongens van de D en de E uit te nodigen en te stimuleren een vriendje mee te nemen. Meiden zijn ook welkom, mits ze een jongen meenemen 😉. Het is een vrijwel korfballoze zaterdag (B1, C1, D1 en D4 spelen), dus veel spelers kunnen aanhaken.

Wil jij helpen deze clinic te geven? Meld je dan aan bij Jan Jaap of Thom.  Het zou echt ontzettend tof zijn als we hiermee de aantallen jongens en meisjes weer wat meer gelijk kunnen trekken!

Trainingen en trainen geven
Vooralsnog heeft ieder jeugdteam nu trainers, maar gezien de krapte zou het echt top zijn als er meer trainers zijn, die af en toe eens kunnen invallen. Lijkt het je wat om dat te doen, dan kan dat bij ondergetekende. Zou je een team willen coachen? Ook prima, laat het weten!

Wedstrijden en invallen of reserve zitten
Ook in de zaal hebben we weer te maken met team die niet heel ruim ingedeeld zijn. Het voordeel is dat iedereen veel aan spelen toekomt. Het nadeel is echter ook dat er bij blessures al vrij snel invallers en reserves nodig zijn. Zowel bij de jeugd als in de senioren kun je de vraag verwachten om mee te gaan met een ander team. Bedenk dan dat het fijn zou zijn als ook jouw team compleet kan spelen met invallers en reserves. Als we elkaar allemaal helpen, dan kunnen alle wedstrijden met complete teams gespeeld worden.

Te gast in de sporthallen
Nu we weer in de zaal spelen, moeten we ons realiseren dat we te gast zijn in de hallen waar we trainen en spelen. Dat betekent onder andere:

Mocht je de hal onverhoopt niet schoon aantreffen, dan mag je dat aan mij of MarleenS laten weten. Wij geven dat centraal door. Te denken valt dan aan:

Op die manier weten wij dat het al zo was bij binnenkomst en kunnen we er melding van maken. Samen zorgen we er voor dat we een prima tijd gaan beleven in de zaal!

Overige berichten

Valto is op zoek naar jongens! Durf jij het aan?

Op 24 december organiseert Valto een stoere jongensclinic. Wij hopen dat alle jongens uit de E en D naar deze clinic komen en natuurlijk een vriendje meenemen. Ook de meiden uit de E en D zijn van harte welkom, als ze een jongen meenemen die nog niet bij Valto korfbalt. Zo hopen we meer jongens enthousiast te maken voor korfbal zodat we in alle teams zowel jongens als meiden krijgen.

Meld je snel aan, via het formulier op deze pagina!

Team(s) van de week

Vanuit de supportersvereniging OTLAV, zal er tijdens de wedstrijden van Valto 1 en 1 wedstrijd van Valto 2 een team van de week aanwezig zijn. Dit is een team vanuit de jeugdteams, en dit jaar zal dit zijn de teams uit de D/E/F en kangoeroes. Concreet willen we hiermee bereiken dat de sfeer rondom de wedstrijden van Valto 1 en Valto 2 intenser wordt en de kinderen, ouders en overig publiek meer betrokken raken bij de thuiswedstrijden.

Het team van de week zal bezocht worden door een speler uit Valto 1 of 2, tijdens de training voorafgaand aan de wedstrijd waar zij ‘Team van de week” zullen zijn. Tijdens de wedstrijd zal er een speciale tribune voor het team van de week zijn.
Hier kan het team van de week met elkaar zitten om Valto 1 of 2 aan te moedigen.

In de rust zal er op de middenstip een potje piepelen gedaan worden door het team van de week.

Tijdens elke thuiswedstrijd van Valto 1 wordt er ook een taart verloot. Deze kan je winnen door de juiste eindstand te raden. De opbrengst van deze taarten verloting zal ten goede komen aan de supportersvereniging en de “teams van de week”. De winnaar van de taart zal elke wedstrijd direct na de wedstrijd bekend gemaakt worden.

Let op! Vanaf dit jaar kan er alleen nog via een QR code voor de taart betaald worden.

Het team van de week dient drie kwartier voor aanvang van de wedstrijd aanwezig te zijn. Dan is er ruim de tijd voor de verkoop van de loten en het verkleden van je VALTO tenue, zodat iedereen hetzelfde gekleed is!

Aan de coaches de vraag om dit tijdig door te geven aan hun team van de week.

Vanuit het team OTLAV zal er tijdens elke wedstrijd 1 begeleider aanwezig zijn.
Wij willen jullie coaches daarom vragen om (indien mogelijk) zelf, of te zorgen dat de teamouder naast de begeleiding van OTLAV aanwezig is.
De coach of de team ouder kan tijdens de rust ook het potje piepelen voor rekening te nemen.

TEAM OTLAV

Wedstrijdverslagen

Valto blijft koploper na zwaar bevochten overwinning

Sponsors:

In het laatste speelweekend voor de kerst stond er voor de Valto selectie een kraker op het programma. De uitwedstrijden bij KV Vriendenschaar hebben altijd iets speciaals. Aangemoedigd door het thuispubliek weet de thuisploeg altijd een stapje extra te doen, wat het spel vaak niet ten goede komt. Ook vanavond werden de wedstrijden veelvuldig onderbroken voor blessure behandelingen, waardoor helaas niet iedereen ongeschonden uit de strijd is gekomen. Gezien de stand had ik verwacht dat Valto 2 ook vanavond weer als winnaar van het veld zou stappen, maar zij lieten zich de kaas van het brood eten in de begin fase van de wedstrijd. Na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Kort keek Valto al snel tegen een 2-0 achterstand aan. Het verdedigingsvak wist dit gelijk te trekken door doelpunten van Vera en Ron. Het aanval vak had echter moeite om de korf te vinden, waardoor er veel druk op de verdediging kwam te staan. Enkele minuten later had Vriendenschaar dan ook opnieuw een gaatje geslagen. Ron zorgde snel weer voor de aansluiting, maar ook de thuisploeg wist de korf weer te vinden. Tot de 6-5 tussenstand was het Ron die Valto in de  wedstrijd hield, maar daarna zou Vriendenschaar drie maal op rij scoren en stond het halverwege de eerste helft 9-5. Tot de rust zou het verschil vier blijven door om en om scoren van beide ploegen. Het was aan Mandy en Vera te danken dat we met 12-8 de kleedkamer opzochten.

Na de rust startte David op de plaats van Mark, die naar het andere vak zou verhuizen. Helaas wist Vriendenschaar weer als eerste de korf te vinden. Ron maakte plaats voor Mark, waarna hij weer de plaats van David overnam. De doelpunten wilden echter nog niet vallen bij ons, waardoor Vriendenschaar de voorsprong vergrootte naar 14-8. Vera wist dit met twee treffers terug te brengen naar vier, maar even snel had Vriendenschaar dit weer hersteld. Iris werd met een overtreding gestopt en mocht een strafworp nemen. Natuurlijk komt er dan een time-out voordat deze genomen mag worden, maar dat deerde Iris niet en maakte deze kans gewoon af. Valto zou het laatste kwartier aan het elastiek blijven bij de thuisploeg, maar het lukte niet om de aansluitingstreffer binnen te schieten. Ron en Mark behielden de aansluiting bij 17-13 en 18-14, maar toen greep Richard toch in en bracht wat verse spelers binnen de lijnen. Emma, David en Esmee kregen de kans zich te laten zien, waar Esmee zich natuurlijk in de voorgaande wedstrijden al had bewezen. Met nog dertien minuten op de klok was er nog wel wat mogelijk, dus ging het meegereisde Valto publiek nog eens achter de ploeg staan. Lang hield de verdediging het dicht, maar toch was het de thuisploeg die na acht doelpuntloze minuten als eerste de korf vond. Nog in dezelfde minuut zou David zijn eerste doelpunt scoren in een senioren wedstrijd. Vriendenschaar verdedigde hun voorsprong met hand en tand en gingen hierbij net even te ver, waardoor Jan Pieter een strafworp mocht nemen. Ook nu natuurlijk eerst een time-out, maar ook Jan Pieter laat zich hierdoor niet uit het lood brengen. Met nog iets meer dan een minuut op de klok zette Mark de eindstand op het bord door de 19-17 binnen te schieten. Vriendenschaar zou hierna de wedstrijd met een lange aanval uitspelen, waardoor Valto 2 tegen het eerste punt verlies is aangelopen. Hiermee verliezen zij de koppositie aan Tilburg 2, wat vandaag wel foutloos bleef tegen Top (A) 3. Dat zelfde Tilburg is de volgende tegenstander voor Valto op 14 januari. Dat wordt dus een belangrijke wedstrijd direct in het nieuwe jaar, maar eerst even van de feestdagen genieten.

Ook Valto 1 stond voor een uitdaging vandaag. VK Vriendenschaar had vorige week de eerste punten verloren en waren vast van plan het voorbeeld van hun reserves te volgen. Wij moesten het vandaag zonder Thom stellen, die thuis ziek in bed lag. Op zijn plaats speelde Jasper die daarvoor zijn wedstrijd in de A1 en een reserve beurt in Valto 2 moest laten lopen. Hij ging samen met Frank, Maaike en Sheila in de eerste aanval op jacht naar de openingstreffer. Deze liet wel even op zich wachten, maar na ruim drie minuten wist Frank toch de korf te vinden. De ban was nu gebroken en al snel viel ook aan de andere kant de bal door de korf. Met om en om scoren ging het naar 3-3, waarbij Valto dankzij Mirthe en Sheila steeds aan de goede kant van de score stonden. Dankzij een makkelijk gegeven strafworp zou Vriendenschaar voor het eerst en ook voor het laatst op voorsprong komen. Mark was niet zo flauw om een time-out te nemen, dus deze werd gewoon genomen en benut.

Frank poetste deze achterstand weg met zijn vrije bal, waarna Mirthe en Laurens voor ons het eerste gaatje wisten te slaan. Vriendenschaar bleef echter aan het elastiek hangen en bleef mee scoren. Met nog zeven minuten tot de thee behielden Maaike en Laurens onze voorsprong, waarna Frank ons voor het eerst op een gaatje van drie zette bij 7-10. Vriendenschaar ging gedragen door het thuispubliek er nog even flink tegen aan in de laatste vijf minuten en wisten weer wat terug te doen. Laura en Laurens gaven Valto een voorsprong van 8-12 met nog een kleine drie minuten te gaan. Met veel fysieke inzet zette Vriendenschaar de achtervolging in, wat voor de nodige chaos zorgde in de korfzone. Uit een korte kans werd het verschil drie en de volgende treffer werd op een presenteerblaadje aangereikt uit alweer de derde strafworp voor Vriendenschaar. Valto liet het er niet bij zitten en ging vandaag ook door tot de laatste seconde van de wedstrijd. Dit werd beloond met een doelpunt, wat Laurens met nog negen seconde op de klok uit een vrije bal scoorde. De thuisclub mocht de bal nog wel uitnemen, maar kwam niet meer tot een schot.

Een pittig duel tot zover, waarin al de nodige onderbrekingen waren om spelers op te lappen. Dit bleek echter pas de voorbode voor het tweede bedrijf, waar het er zo nodig nog harder aan toe ging. Voor de arbitrage was het zaak om deze wedstrijd in de hand te houden, waarbij zij regelmatig  toch wel dubieuze beslissingen namen. Dit is altijd lastig in wedstrijden waar het erom spant, dus zul je zelf je koppie erbij moeten houden en de juiste kansen uitspelen. Het begin van de tweede helft was wel voor Valto, wat ook direct bij de eerste aanval wist te scoren. Het verschil was weer vier, maar niet voor lang. Jasper zou het verschil weer herstellen, maar ook nu had Vriendenschaar een antwoord. Via strafworp nummer vier en even later een afstandsschot vond Vriendenschaar weer de aansluiting bij 13-15. We waren vijf minuten onderweg in de tweede helft toen Maaike niet langer verder kon door de enkelblessuren die zij vorige week opliep. Elise nam haar plaats in en viel ook deze keer weer verdienstelijk in. Onze verdediging durfde door het warrig fluiten van de arbitrage niet te veel risico te nemen, wat resulteerde in de aansluitingstreffer bij 14-15. De volgende aanval van Valto moest weer een doelpunt opleveren om te voorkomen dat de wedstrijd weer bij nul moest beginnen. Waar een strafworp op zijn plaats geweest was, werd een vrije bal toegekend. Deze zijn bij Frank gelukkig vaak een zekerheidje en nu er veel druk op lag was hij zo nodig nog scherper en herstelde het verschil weer naar twee. Mark nam de verdediging over van Frank die even wat rust kreeg om later in de aanval weer te vlammen. Laurens mocht gaan staan voor zijn vierde vrije bal deze wedstrijd en behield zijn 100% score hierbij door ook deze af te ronden. Vriendenschaar wist deze achterstand echter ook weer weg te poetsen met alweer hun vijfde strafworp en een kort kansje onder de korf. We waren inmiddels pas tien minuten onderweg in het tweede bedrijf en er was al heel wat gebeurd en de nodige spelers aan de kant van Vriendenschaar opgeraapt. In hun fanatisme zagen zij elkaar nogal eens over het hoofd, wat tot de nodige botsingen leidde.

Valto wist de rust te bewaren in deze chaos en behield de controle. Na de 16-17 kreeg ook Valto zowaar een strafworp mee die Jasper, na natuurlijk eerst een time out van de thuisclub, koelbloedig afrondde. Nu bleef gelukkig het tegendoelpunt uit en kon Valto weer gaan aanvallen. Er werd weer door Vriendenschaar aan de noodrem getrokken, maar dit leverde slechts een vrijebal op. Het moment om Frank terug te brengen op de plaats van Mark en hij stelde zijn coach niet teleur door de vrije bal ook te scoren. Niet veel later zou Frank onze marge weer terug brengen op vier door de 17-21 binnen te schieten. Frank kreeg weer rust en Mark nam de verdediging weer op zich. Helaas kon het andere vak de score niet overnemen, waardoor Vriendenschaar de achterstand weer wist te halveren. Nadat Jasper met zijn derde van de avond en Sheila onze voorsprong hersteld hadden, nam ook het andere vak weer het heft in handen.

De verdediging stond nu als een huis, waar Vriendenschaar de fouten op elkaar stapelden en het zichzelf erg moeilijk maakten. Met twee treffers van Laurens, die vanavond lekker stond te schieten, leek de wedstrijd wel gespeeld. Er waren echter nog twee en halve minuut te spelen en daarin kan er nog veel gebeuren bij zuivere speeltijd. Elise gooide echter met nog 1: 25 op de klok de wedstrijd in het slot door de voorsprong te vergroten naar 19-26. Pas in de laatste minuut liet Valto in de touwtjes wat vieren, waardoor Vriendenschaar nog wat aan schade beperking kon doen. Met twee treffers, waarbij ook de zesde strafworp werd gescoord, dachten zij de eindstand op 21-26 te zetten. Daarbij hadden zij geen rekening gehouden met Laurens. Hij was in de dying seconds, net als in de eerste helft, weer scherp. Met nog een paar seconden op de klok twijfelde Bart geen moment om bij het uitnemen de bal op de vrij gelaten Laurens bij de achterlijn te gooien. Op een avond als deze kon Laurens deze kans niet missen en zo geschiede. Hij zette de eindstand op het bord door de 21-27 binnen te schieten.

De laatste aanval van Vriendenschaar mocht maar twee seconden duren en leverde dan ook niets meer op. Een zwaar bevochten overwinning voor Valto, wat hiermee de koppositie blijft delen met Die Haghe. Ook zij bleven vandaag foutloos in Vlissingen en wonnen gewoon van Fortis. De tegenstander van 14 januari, Tilburg 1, nam vandaag afstand van de rode lantaarndragers, door in eigen huis te winnen van KV ONDO. Zij komen hiermee ook op vier punten en staan daarmee op een gedeelde tweede plaats. In de staart staan KV ONDO en HKV/Ons Eibernest onder de rode streep, maar de competitie is nog lang. We gaan nu eerst met z’n allen de kerstdagen tegemoet en het jaar goed afsluiten om op 14 januari de draad weer op te pakken.

Vanaf deze plaats wil ik het meegereisde publiek bedanken voor positieve support aan ons vlaggenschip, wat zich weer goed staande heeft gehouden in dit pittige duel.

Allemaal fijne kerstdagen gewenst en een goed begin van het nieuwe jaar.

We hopen u allemaal weer gezond en wel te begroeten op zaterdag 14 januari als we de competitie vervolgen met de thuiswedstrijden tegen KV Tilburg 1 en 2.

Fijne dagen en tot de 14e,
Arno van Leeuwen.

ALO F1 – Valto F2

Sponsor:

Valto F2 mocht het zaterdag in Den Haag opnemen tegen ALO F1.We wisten van tevoren dat het een pittige wedstrijd zou worden, maar Valto ging enthousiast van start. In de eerste 10 minuten stonden we met 2-0 voor. Later in de wedstrijd bleek de tegenstander toch te sterk. We verloren de wedstrijd uiteindelijk met 12-5, maar hebben lekker gespeeld en geleerd dat we nog wat aan de verdediging kunnen werken.