Eeuw feest bij Pernix, maar VALTO pakt de punten

Met het einde van de competitie in zicht zijn in de poule van ons vlaggenschip de kaarten al geschud, maar VALTO 2 staat nog twee finales te wachten. Na de overwinning op concurrent KCC 3 is het zaak om de drie punten voorsprong nog even vast te houden. Vorige week lukte dat prima tegen KCR 2, dat na een 7-7 ruststand toch op de knieën werd gedwongen en er met 19-12 toch ruim werd gewonnen. Het vlaggenschip had vorige week weinig in te brengen tegen een getergd HKC 1, wat de week er voor verrassend had verloren van Excelsior 1. Vandaag speelde HKC hun kampioenswedstrijd op het eigen veld tegen SDO 1. Bij winst op deze ploeg is HKC niet meer in te halen en kan de champagne dus ontkurkt worden in Hardinxveld-Giessendam.

Voor de wedstrijd van VALTO 2 kwam ik pas bij aanvang van de 2e helft aan. Na mijn verjaardagsfeestje van gisteren duurde het opruimen wat langer dan gepland, waardoor ik dus de eerste dertig minuten heb gemist. De stand op het scorebord stemde mij direct positief, want met een 7-10 tussenstand zat VALTO 2 weer op koers voor de overwinning. Richard was er nog niet gerust op, want toen we na zeven minuten een vrije bal mee kregen werd gelijk Thom weer van de bank geroepen om deze te nemen. Ook vandaag bleek hij weer met deze druk om te kunnen gaan en maakte hij er 7-11 van. Helaas volgde er echter al snel een strafworp aan de andere kant, maar Pieter en Thijs diende dat doelpunt van repliek. Weer wist een Leidse dame tot scoren te komen, maar nu waren het Laura en Pieter die, naar later zou blijken, het grootste verschil van vanmiddag op het bord zouden zetten. Na de 9-15 tussenstand zou de thuisploeg een goede fase beleven en wist met drie doelpunten op rij hun achterstand te halveren. Met nog tien minuten op de klok schoot Martijn het verschil weer naar vier en kwam Thom weer binnen de lijnen op de plaats van Mark. Hij zou nu wat langer blijven staan in een poging de overwinning veilig te stellen. Pernix wilde nog niet van opgeven weten en wist weer de korf te vinden. Thom wist niet veel later een meegekregen vrije bal weer te verzilveren, maar met de nodige verse spelers binnen de lijnen zette de thuisploeg nog een slotoffensief in. Binnen vijf minuten hadden zij de achterstand weggepoetst en sloten zij aan bij 16-17 en nog maar drie minuten op de klok. VALTO was gelukkig weer op tijd bij de les en wist met de treffer van Thijs weer wat lucht te krijgen. Jasper kwam nu binnen de lijnen om met zijn lengte voor meer rebound te zorgen, zodat er lange aanvallen gespeeld konden worden. De klok was al stil gezet toen Pieter de wedstrijd in het slot gooide door het verschil naar drie te brengen. Ook de VALTO verdediging was nog scherp in deze fase en wist de laatste aanval van de thuisploeg al weer snel te onderbreken. VALTO zou ook in de laatste aanval weer tot scoren komen. Jasper zou na zijn gewonnen rebound van onder de korf het laatste doelpunt voor zijn rekening nemen. Pernix kwam hierna niet meer tot een schot doordat de prima leidende scheidsrechter een einde aan de wedstrijd maakte. Met deze 16-20 overwinning is VALTO 2 weer een stapje dichter bij het kampioenschap en de promotie naar de reserve hoofdklasse. Met CKV Nieuwerkerk 3 uit en Oranje Wit 2 thuis nog op het programma lijkt het, mits de zenuwen in bedwang gehouden worden, niet meer mis te kunnen gaan. Tegen Nieuwerkerk werd thuis met 17-11 gewonnen en in Dordrecht werd het in oktober 14-14 tegen Oranje Wit. Volgend weekend is er weer een vrij weekend, maar daarna volgt op 11 juni de eerste kans om het kampioenschap veilig te stellen op het veld van CKV Nieuwerkerk.

Het vlaggenschip zou hierna het mooie kunstgras in Leiden betreden en had nog een appeltje te schillen met Pernix 1. De thuis wedstrijd in oktober werd onnodig verloren, omdat VALTO 1 gewoon niet bij de les was. Tot de rust ging het nog gelijk op en werd er bij 7-8 met minimaal verschil gerust. In het tweede bedrijf ging het echter helemaal mis en wist VALTO nog slechts driemaal te scoren. Er werd dan ook verdiend met 11-17 verloren. Vandaag dus alle reden tot revanche en deze misstap recht te zetten. Dit moest dan wel zonder de inzet van Romee die nog geblesseerd aan de kant bleef. Ook voor Bart was het afwachten hoever hij zou komen na zijn uitval beurt van vorige week. Romee werd vervangen door Elise, die ook al een wedstrijd in de A1 in de benen had. Bij winst zou VALTO zich definitief in de top van de poule kunnen nestelen, gezien de resterende wedstrijden, maar eerst vandaag een goede wedstrijd neerzetten. Onder leiding van scheidsrechter Marco van der Lucht, die normaal een koppel vormt met onze Rick in de Korfbal league, ging de wedstrijd van start. Scheidsrechter v.d. Lucht heeft zijn roods bij Pernix en wilde graag ter ere van het honderd jarig bestaan een wedstrijd van het vlaggenschip leiden. Het eerste doelpunt was voor de thuisploeg, maar niet veel later wist Frank de gelijkmaker te scoren. Nikki zette ons in de volgende aanval op voorsprong, maar die werd door de thuisploeg in dezelfde minuut weer weggewerkt. In de volgende drie minuten zou VALTO de eerste tussensprint inzetten en na de treffers van Laurens, Elise, Bart (2x) en Frank stond er een 2-7 tussenstand op het bord. Voor de thuisploeg het sein om al binnen tien minuten een time-out aan te vragen. Na deze time-out zou ook Pernix makkelijker de korf weten te vinden. Met om en om scoren stond er tien minuten later een 6-10 stand op het bord door treffers van Laurens en Thom (2x). In de laatste tien minuten zouden de doelpunten minder makkelijk vallen, maar wisten Maaike en wederom Thom de ruststand op 7-12 te zetten.

Na de thee bleef Elise, zoals afgesproken, op de bank en werd zij vervangen door Laura. Het was de thuisploeg die als eerste de korf wisten te vinden, maar Frank en Laurens herstelde het verschil weer naar 8-14. Helaas wist een Leidse heer tweemaal aan de aandacht te ontsnappen en hier ook uit te scoren. Frank en Maaike herstelde onze voorsprong weer snel, maar nu was een Leidse dame ons te slim af door twee snelle doelpunten te maken. Hiermee stond er halverwege de tweede helft een 12-16 tussenstand op het bord en leek de wedstrijd nog lang niet gespeeld te zijn. De thuisploeg was intussen begonnen met wat verse spelers in te brengen in een poging VALTO aan het wankelen te krijgen. Dit leek ook even te lukken, want nadat Frank weer gescoord had uit een vrije bal wist ook Pernix weer tweemaal snel te scoren en stond er na zeventien minuten nog maar een voorsprong van drie verschil op het bord. Sheila wist dit weer terug te brengen naar vier, maar toen de thuisploeg in de volgende aanval een strafworp mee kreeg greep Mark in. Met een time-out moest ons vlaggenschip weer stevig op de rails gezet worden om de voorsprong niet kleiner te laten worden en de thuisploeg het gevoel geven dat er nog wat te halen viel. Na de time-out bleek de strafworpnemer voldoende uit de concentratie gebracht te zijn, want de bal hobbelde over de korf en was een prooi voor Bart die vandaag helemaal geen last leek te hebben van zijn enkel. Frank maakte het verschil weer groter in ons voordeel, maar de thuisploeg bleef aan het elastiek hangen en scoorde weer om in het spoor te blijven. Er waren nog tien minuten te gaan en met de 15-19 tussenstand mocht VALTO dit niet meer weggeven. Het slotoffensief werd ingezet waarin Thom, met twee treffers van afstand, en Laurens de wedstrijd in het slot zouden gooien. Mees had eerder al het veld betreden op de plaats van Frank en nu kwam Wouter het veld in op de plaats van Laurens. VALTO zou in de laatste minuten niet meer tot scoren komen, waardoor Pernix de eindstand wat draaglijker kon maken door deze op 17-22 te zetten. Een heerlijke wedstrijd van ons vlaggenschip met een hoog amusement gehalte voor de neutrale kijker en zeker voor het VALTO publiek. De feestende mensen van Pernix zouden zich na de wedstrijd in het feest gedruis storten, want eigenlijk ging het vanmiddag alleen om de eer. Beide ploegen zijn al zeker van behoud in de overgangsklasse en komen elkaar wellicht volgend seizoen weer tegen.

Voor ons vlaggenschip resten ook nog twee wedstrijden om des keizers baard. HKC deed vandaag wat er van hen verwacht werd en sleepten het kampioenschap binnen door van SDO te winnen. Ons rest nu alleen nog de sportieve plicht in de wedstrijden in Middelburg tegen het reeds gedegradeerde ONDO en de laatste wedstrijd thuis tegen Oranje Wit. Zij wisten vandaag te winnen van ONDO en verlieten, door het verlies van KV Vriendenschaar op Excelsior, de zevende stek in de poule en staan nu op de veilige zesde plaats met één puntje voor op nummer zeven Vriendenschaar. Er zal 18 juni dus vooral vanuit Hardinxveld naar onze laatste wedstrijd gekeken worden of wij Oranje Wit wel echt het vuur aan de schenen leggen.

Helaas kan ik bij deze laatste wedstrijden niet aanwezig zijn, daar ik van mijn vakantie ga genieten. Hopelijk gaat het allemaal als verwacht en wordt VALTO vice-kampioen door ook de laatste wedstrijden in winst om te zetten. Ik zie de uitslagen vanzelf wel op de app verschijnen terwijl ik aan het genieten ben in Oostenrijk en Italië.

Wellicht zien we elkaar nog bij het slotfeest op 2 juli, maar anders alvast een fijne vakantie allemaal en tot het volgende seizoen langs de lijn.