Er wordt weer gekorfbald in de Vreeloohal

De kop is er weer af. Hoopvol waren we in november begonnen aan de zaalcompetitie. Oefenwedstrijden werden gespeeld en een trainingskamp voor de selectie in Friesland moesten er voor zorgen dat we klaar waren voor de competitie. Op 27 november werden de eerste wedstrijden gespeeld, maar deze waren al zonder publiek. Toen wisten de meesten van ons eigenlijk al dat dit ook direct de laatste wedstrijd zou zijn. De bevestiging kwam bij de persconferentie in de daarop volgende week.

De competitie werd weer stilgelegd en de bond besloot ook direct dat de gespeelde wedstrijden als niet gespeeld werden beschouwd. Jammer voor Zané dat zij nou net in deze wedstrijd weer geblesseerd raakte. Zij gaat op voor een tweede revalidatie ronde, maar nu voor de andere knie. De operatie is inmiddels achter de rug en de eerste voorzichtige oefeningen worden al weer gedaan. Er is nog een lange weg te gaan, maar we hopen haar mogelijk het volgende zaalseizoen weer binnen de lijnen te kunnen zien.

Met de competitie aftrap vorige week is met een weekje vertraging ook de VALTO selectie aan de halve zaalcompetitie begonnen. Vorige week stond al een wedstrijd tegen Sporting Delta 1 en 2 op het programma, maar gooide corona roet in het eten. Dat heerste toen wel erg, want geen van de selectie teams kon hierdoor in actie komen. Dit weekend gingen de wedstrijden gelukkig wel allemaal door. De spelers van VALTO B1 waren op de vroege zaterdagmorgen duidelijk een stuk wakkerder dan de gastheren van CKC Maassluis. Na een klinkende 13-23 overwinning werd de terugreis naar De Lier gemaakt. VALTO A1 speelt in een competitie met maar drie ploegen, waardoor zij dit weekend niet in actie hoefden te komen. De wedstrijd van vorige week tegen Die Haghe A1 staat voor aanstaande donderdagavond op de planning. Een druk programma dus voor onze junioren, want zaterdag staat er ook gewoon een wedstrijd gepland tegen HKV/Ons Eibernest A1.

Vandaag zou VALTO 2 de oude bekende Oranje Wit 2 treffen. Een ploeg die de afgelopen seizoenen steeds op hun pad komt en waar we het steeds toch wel lastig mee hebben. Ook vanavond zou het weer zo’n wedstrijd worden waar je tot het einde niet kon zeggen wie er aan het langste eind zou trekken.

Na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter van Heijningen was het Mark die de score mocht openen vanaf de strafworpstip. Hierna zouden de gasten uit Dordrecht vier maal op rij scoren waar wij de bal maar niet door de korf wisten te krijgen. Toch was het halverwege de eerste helft weer gelijk bij 4-4 door treffers van Mark, Laura en Thijs. Beide ploegen hadden moeite om de korf te vinden en beiden grossierden in plaats fouten en aanvallen zonder ook maar een schot te lossen. De kleine voorsprong van OW werd weer geëgaliseerd door Myrte, waarna er weer lange tijd niet gejuicht kon worden door het VALTO publiek. OW wist weer een gaatje van twee te maken, maar Mark wist voor ons, na een droogstand van bijna negen minuten, nog net voor de rust de aansluitingstreffer te maken.

De tweede helft werd het steeds stuivertje wisselen tussen de ploegen. Mark en Mandy zorgden dat we in de eerste minuten na de rust waar aan de leiding kwamen. De gasten bleven echter aanhaken en niet veel later waren de rollen weer omgedraaid. Toen Pieter de 9-9 binnen schoot waren we pas vijf minuten onder weg in de tweede helft en leek het toch nog een doelpuntrijke wedstrijd te worden. Martijn kwam binnen de lijnen op de plaats van Wouter en zou er samen met broer Thijs voor zorgen dat er weer een marge van twee in ons voordeel op het scorebord kwam te staan. Helaas wist Pieter even later zijn verdiende strafworp niet te verzilveren, waardoor het geen 12-9 werd maar juist aan de andere kant de aansluiting weer werd gemaakt. Om meer rebound te pakken werd Jasper binnen de lijnen gebracht op de plaats van Pieter. Mark en Thijs wisten VALTO naar een gaatje van drie te schieten en leek VALTO de wedstrijd naar zich toe te trekken. Er waren echter nog tien minuten te gaan en OW had inmiddels hun troef op de bank gekregen. OW1 speelden eerder op de middag in Maassluis en zij waren gedurende de tweede helft in De Lier aangekomen. Jeugdinternational Mees Oppe mocht gelijk gaan warmlopen om de brood nodige doelpunten te gaan maken. Hij werd in de aanval gebracht en deed wat er van hem werd verwacht. Met zijn eerste schot scoorde hij de aansluitingstreffer en was de wedstrijd weer helemaal open. VALTO zou de laatste zeven minuten te veel fouten maken en op verkeerde momenten het schot pakken, waardoor de gasten steeds meer hoop kregen op een goede afloop. Ook de time-out van Richard had niet het gewenste resultaat. Romy werd nog gebracht op de plek van Myrte om met vers bloed wat te forceren. Het mocht helaas niet zo zijn. Vijf minuten voor tijd kwamen de gasten weer op gelijke hoogte en kon het weer alle kanten op. Thijs zette ons nog een keer op voorsprong maar de gasten hadden bloed geroken en wilden de hele bout. VALTO speelde te ongeorganiseerd en leed te makkelijk balverlies, waardoor de gasten in de kaart gespeeld werden. Na de gelijkmaker wisten zij ook nog een strafworp te forceren en was er te weinig tijd voor ons over om er nog een gelijkspel uit te slepen. Oranje Wit 2 was vandaag de terechte winnaar door met veel inzet en strijd te blijven geloven in de goede afloop. Smet voor hen op deze middag was het uitvallen van Stefan Naaktgeboren die volgens mij toch wel een serieuze blessure opliep. Veel sterkte gewenst van deze kant en hopelijk valt het mee.

Hierna kon het publiek zich gaan opmaken voor de laatste wedstrijd van vandaag, waarin het vlaggenschip het op mocht nemen tegen een oude bekende van een aantal jaar geleden uit de 1e klasse. Fortis 1 stond op het moment dat de zaalcompetitie twee jaar terug werd stil gelegd door corona op de eerste plaats met de hete adem van Kinderdijk 1 in de nek. Of zij aan het eind van de competitie nog steeds koploper waren geweest zullen we nooit weten, maar zij kunnen dan nu eindelijk in de overgangsklasse gaan spelen. Vorige week speelden zij thuis de derby tegen KV ONDO uit St. Laurens en wisten zij de eerste punten binnen te halen. In een gelijk opgaande wedstrijd wisten zij met de nodige fysieke inzet een nipte 16-15 overwinning te pakken. De historie weet dat we het in het verleden tegen deze ploeg niet altijd makkelijk hebben gehad, maar met alle nieuwe gezichten die er nu binnen de lijnen verschenen, was het nog even afwachten tot wat zij in staat zijn.

Bij VALTO speelde Vera L op de plaats van Nikki die afwezig was. Bij de heren bleef Laurens vandaag op de bank en gingen de ploegen na het eerste fluitsignaal van het arbitrale duo De Haan en De Groot op zoek naar de eerste doelpunten. Na ruim twee minuten wist Bart voor ons de score te openen, maar leek de deksel nog niet echt van de korf. De vervolg treffer liet op zich wachten en dan geldt weer de regel, “als je zelf niet scoort….”. Zo zouden in de eerste helft eigenlijk de ploegen steeds bij elkaar in de buurt blijven, met dan VALTO en dan Fortis op een kleine voorsprong. Halverwege de eerste helft moest bij Fortis de routinier Joyce Schoonaard uit voorzorg al gewisseld worden door een lichte blessure. Later zou zij weer terug komen in de hoop het tij te keren, maar dat mocht niet baten. VALTO keek acht minuten voor de rust nog wel tegen een 5-7 achterstand aan, maar toonde veerkracht en schakelde een tandje bij. Maaike, Thom en Frank stelde orde op zaken en zorgden er voor dat we met een 10-7 voorsprong gingen rusten.

De tweede helft had eenzelfde start als het begin van de wedstrijd. Beiden ploegen weer zoekende naar een gaatje in de verdediging, wat Bart uiteindelijk vond na ruim twee minuten spelen. Hij werd met een overtreding van scoren gehouden en verzilverde de verdiende strafworp. Het eerste gaatje van vier was een feit en nu was het zaak om dit verder uit te bouwen om alle Zeeuwse hoop om zeep te helpen. Fortis was echter in de volgende aanval direct trefzeker, dus moest VALTO zeker niet gaan denken dat het verzet gebroken was. Mees en Thom, die zijn vizier op scherp had gekregen, wisten de marge te vergroten naar vijf, maar was het verzet nog steeds niet gebroken. Toen een Zeeuwse dame voor de 13-9 tekende, bleek dit toch wel de laatste stuiptrekking van de gasten. Hierna zou VALTO even gas geven en met een 5-0 run de wedstrijd beslissen. Met de twee treffers van Thom en twee van Frank en het doelpunt van Mees waren de gasten gedubbeld bij 18-9. Fortis deed weer eens wat terug, maar Bart en Thom kende geen genade voor de gasten en deden er nog een schepje bovenop.

Elise kwam binnen de lijnen op de plaats van Romee en Frank maakte plaats voor Laurens. De Zeeuwse dames wisten niet van opgeven en één van hen wist weer eens de korf te vinden. In de volgende aanval zette ook Sheila haar naam op het score formulier om het verschil op tien te houden. VALTO liet duidelijk de touwtje een beetje vieren met nog tien minuten op de klok. Hierdoor kregen de gasten iets te veel ruimte en wisten met twee afstandsschoten de pijn even te verzachten. Mark gaf aan niet te verslappen en gewoon scherp te blijven met het oog op de wedstrijd van dinsdagavond tegen Sporting Delta. Daar moeten we sowieso vijftig minuten de focus vast kunnen houden om een resultaat te halen. Vanavond zou het echter niet gebeuren dat de gasten nog een kans zouden krijgen. Mees en de prima invallende Elise wisten de marge weer te herstellen naar tien.

Er waren nog maar ruim drie minuten te spelen, waardoor bij de gasten de motivatie een beetje weg zakte. Onder aansporingen van de zijlijn gingen zij toch weer met wat meer energie spelen. Door de ruimte die zij in de verdediging lieten, wist Bart met twee afstandsschoten een 25-13 tussenstand op het bord te zetten. Ook VALTO was echter niet helemaal scherp meer in deze slotfase, want de wedstrijd was natuurlijk allang gespeeld. Hierdoor kreeg ook de Zeeuwse ploeg te veel ruimte en wist nog tweemaal te scoren. De eindstand werd echter door Maaike op het bord gezet die met haar derde van de avond de 26-15 eindstand op het bord zette.

Een prima pot van ons vlaggenschip in de aanloop naar dinsdagavond, waar we in Dordrecht Sporting Delta treffen. Met alle respect voor Fortis, een ploeg van een ander kaliber waar we in november in de eerste wedstrijd met 15-24 de winst aan hen moesten laten.

Eens zien hoe zij de winter zijn door gekomen. Zaterdag speelden zij in Middelburg tegen KV ONDO, wat het hen best moeilijk hebben gemaakt en bij rust keek Sporting nog tegen een achterstand aan. De wedstrijd ging uiteindelijk toch naar Sporting Delta wat met 16-20 de punten mee naar huis nam.

De wedstrijden van V1 en2 worden op dinsdagavond afgewerkt en of er een stream is om deze te volgen weer ik niet.

Volgende week speelt de VALTO selectie weer thuis tegen PKC/Vectrom 3 en KV ONDO 1, waar we weer bij aanwezig mogen zijn. Of het weer een volle tribune wordt moeten we nog even afwachten, maar als er nog beperkt publiek aanwezig mag zijn juichen we gewoon wat harder.