Moeizame overwinning voor VALTO in Krimpen a.d. IJssel

Op deze grijze en natte zaterdag ging tijdens de wedstrijd van VALTO 1 dan toch weer de zon schijnen. Dit kwam niet door het briljante spel binnen de lijnen, want VALTO 1 speelde vanmiddag één van de mindere wedstrijden van dit seizoen. Allemaal niet zo erg als je ze maar wint en dat gebeurde ook vanmiddag weer.

Eerder op de dag speelde VALTO A1 hun wedstrijd in Krimpen tegen KOAG A1 en behield ook deze competitieronde weer de ongeslagen status. Omdat ik meer ruimte in mijn agenda had besloot ik me wat vroeger door het verkeer te worstelen om ook eens bij onze junioren te gaan kijken. Bij aankomst was er nog ruim twintig minuten te spelen en stond VALTO op een ruime 6-13 voorsprong. Tien minuten later was dit al opgelopen naar 6-16 en werd het krachtsverschil in het veld pijnlijk in de scoren duidelijk. Het laatste doelpunt van David was er wel weer eentje om van te smullen. Toen hij tijdens een van de lange aanvallen in het sprintje naar de korf zijn tegenstander kwijt was en eigenlijk al de korf gepasseerd was kreeg hij de bal aangespeeld. Hij besloot om deze bal in een halve draai met één handje omhoog te gooien. Een mooi laatste doelpunt, maar de eindstand bepaalde de thuisploeg met een afstand schot op 7-17. Een mooie overwinning weer, maar ik hoorde achteraf dat onze A1 zich door de tegenstander te slap aan de tweede helft begon en de tegenstander weer terug in de wedstrijd lieten komen. Het verschil was terug gelopen tot drie voordat de spelers weer wakker werden. Vanaf dat moment was het vrijwel alleen VALTO wat de klok sloeg met goede aanvallen en strak verdedigen werd ook deze wedstrijd uiteindelijk gemakkelijk over de streep getrokken.

Hierna even tijd voor mezelf voor de wedstrijd van ons vlaggenschip zou gaan beginnen. De VALTO selectie druppelden langzaam binnen. De één wist zich wat makkelijker door het drukke verkeer te worstelen dan de ander, maar uiteindelijk was de laatste auto precies op tijd aanwezig. Na een onderbreking van bijna twee uur was het dan zover en kon de wedstrijd van de eerste teams beginnen. De leiding lag vandaag in handen van J. Berk en M. Mooren, die beiden de fluit in de hand hadden. Na hun eerste fluitsignaal ging KOAG op zoek naar de openingstreffer, maar deze zoektocht werd wreed verstoord door de VALTO verdediging. Het was Thom die als eerste de nul van het bord schoot uit een meegekregen strafworp. Enkele minuten later wist ook de thuisploeg de nul van het bord te krijgen, wat ook vanaf 2,5 m. gebeurde. Na zeven minuten spelen zou Laurens met de 1-3 het eerste velddoelpunt scoren, nadat Frank een paar seconden ervoor ook vanaf de stip gescoord had. De thuisploeg zat niet lekker in de wedstrijd met veel plaats fouten en, als ze al tot een schot kwamen, de verkeerde kansen namen, waardoor er veel één schots aanvallen waren. De thuisploeg nam dan ook al na zeven minuten de eerste time-out om de boel op de rit te krijgen. Dit had voor nu nog niet het gewenste resultaat. VALTO deed er even een tandje bij en met twee raken schoten van Bart was het verschil ineens vier. Toen begon het toch weer moeizamer te gaan bij onze Lierse trots en duurde het tot halverwege de eerste helft voor Sheila de 1-6 binnen schoot. VALTO was het in de volgende minuten even kwijt en kreeg binnen drie minuten evenveel doelpunten om de oren. Nu was het de beurt aan Mark om zijn ploeg naar de kant te roepen. Het was allemaal niet zo goed wat ons vlaggenschip op de mat legde. Er werden kansen gemist waarbij het bijna nog moeilijker was om deze te missen in plaats van deze af te ronden. Er werden prima aanvallen gespeeld met meerdere schoten, maar de doelpunten wilde gewoon niet vallen. Op slag van rust wist Laurens dan na twaalf minuten droogstand de korf weer te vinden en de ruststand op 4-7 te zetten.

Dit kon in het tweede bedrijf eigenlijk alleen maar beter, dus ging het meegereisde publiek er even goed voor zitten. Al snel werd duidelijk dat de malaise nog niet helemaal voorbij was. De openingsbal van VALTO verdween al snel over de achterlijn en gelukkig zat ook de thuisploeg nog steeds niet in de wedstrijd. Zij hadden het lastig om onder de verdedigende druk uit te komen en leden daardoor ook regelmatig balverlies. Na vier minuten wist Frank weer voor ons te scoren, maar het andere vak had er nu ook moeite mee om de korf te vinden. De Lierse verdediging had de touwtje stevig in handen maar toch wisten een KOAG heer en enkele minuten later ook een KOAG dame aan hun bewakers te ontsnappen en tot scoren te komen. Tijd om in te grijpen vond Mark en bracht Thijs op de plaats van Frank en toen Laurens en Mirthe het verschil hersteld hadden naar vier kwam Laura in het veld op de plaats van Sheila. De jarige Maaike was vandaag ook prima op dreef, maar ook zij deelde in de malaise dat haar schoten niet wilde vallen. Uiteindelijk wist ook zij zich op het scoreformulier te zetten door halverwege de tweede helft de 6-11 tussenstand op het bord te zetten. Enkele minuten later kreeg Thom te maken met een tegenstander die dacht te kunnen vliegen, maar helaas lukte hem dit niet. Hij landde op Thom, wat ons een strafworp opleverde. De wedstrijd was bij elkaar al ruim vijftig minuten onderweg toen KOAG hun zevende treffer maakten, maar VALTO zat er nu weer bovenop en zou dit nog even volhouden. Toen Laura ons op 7-13 schoot waren er nog vijf minuten te gaan en kregen de bankzitters ook weer speelminuten van Mark. Elise en Jasper betraden het veld op de plaatsen van Bart en Romee. De tegenstander van Bart won er niets mee dus, want ook Jasper was hem vaak de baas. Thom mocht nog een vrije bal nemen na een overtreding van de thuisploeg en vergrootte onze voorsprong naar 7-14. Het lukt VALTO alleen nog niet om dan de touwtjes ook echt tot de laatste minuut stevig vast te houden in de verdediging. Ook vandaag lieten we in de slotfase hier en daar wat ruimte vallen, waar KOAG dankbaar gebruik van maakte. Zij wisten hierdoor uiteindelijk toch nog tot tien treffers te komen door in de laatste drie minuten evenveel doelpunten te scoren. Thom zou met zijn vierde treffer van de middag het laatste Lierse doelpunt voor zijn rekening nemen. Na een moeizame eerste helft ging het in het tweede deel iets beter, maar makkelijk ging het niet vandaag. Mark heeft deze week nog wel wat te doen om ervoor te zorgen dat de spelers volgende week het vizier op scherp hebben staan. Dan komt Swift uit Middelburg op bezoek aan de Veilingweg wat een tegenstander is waar VALTO het de afgelopen jaren steeds tegen moest afleggen. Resultaten uit het verleden geven echter geen garantie voor de toekomst en zij hebben dit seizoen al twee misstappen gemaakt. Na het verrassende verlies van Excelsior vandaag in Ridderkerk bij KCR zijn zij wel gestegen naar de tweede plaats in de competitie met drie punten achterstand op ons vlaggenschip. VALTO zou dus erg goede zaken kunnen doen door voor het thuis publiek weer alle registers open te trekken en ook deze tegenstander aan de zegekar te hangen. In het voorprogramma staan ook weer mooie wedstrijden om naar te komen kijken. Om 12:30 uur krijgt VALTO A1 bezoek van Vitesse A1 uit Barendrecht, wat ongetwijfeld weer een wedstrijd wordt die het bekijken waard is. Hierna gaat VALTO 2 er alles aan doen om in hun derde thuiswedstrijd tegen Avanti 2 de punten afhandig te maken. Hierbij kunnen zij alle support gebruiken die er is. De laatste wedstrijd op veld 1 zal door VALTO 1 gespeeld worden. Zoals gezegd komen de gasten uit Middelburg en hebben sinds het zaalseizoen 16-17 alle zeven onderlinge wedstrijden gewonnen. Ik verwacht een tot op het bot gemotiveerd Swift dus ons vlaggenschip kan de mouwen opstropen en alles uit de kast spelen met als doel ook deze tegenstander van zich af te schudden. Het is het meegereisde publiek vandaag ook gelukt om ons vlaggenschip op het juiste moment te motiveren, waarvoor dank, maar volgende week zal er meer support aan te pas moeten komen.

Ik verwacht dan ook weer een lekker gevuld terras met Lierse aanhang om ons vlaggenschip aan de goede kant van de scoren te krijgen.