Niet alleen de zon zorgt voor een mooi VALTO weekend

Na de mei vakantie, waarin er na twee jaar weer eens een Melior jeugdkamp kon plaats vinden, stond er dit weekend weer een vol programma op de agenda. Het was vandaag wel weer erg genieten op sportpark De Zwet en dat kwam niet alleen door het mooie weer. Na de twee weken rust hadden de teams er duidelijk weer zin in en werden er de nodige punten binnen geharkt. ’s Morgens was VALTO B1 wel duidelijk een maatje te groot voor KCC B1 en lieten zij hen alle hoeken van ons sportpark zien. Slechts 2 maal wisten zij de korf te raken, waar onze B1 er maar liefst 27 meer wist te scoren. VALTO B3 speelde gelijk in de derby tegen ONDO B2, waarna de A2 en V5 beiden de punten in De Lier hielden. Genoeg inspiratie voor VALTO 2 om zich op te laden voor de wedstrijd tegen de nummer twee uit de poule KCC/CKkozijnen 3. Zij stonden voor aanvang maar één achter VALTO 2, dus zou de winnaar zeker zijn van de koppositie in de poule. Vraag was alleen of VALTO zou uitlopen of dat het stuivertje wisselen zou worden. De start was duidelijk voor de gasten die heel scherp uit de startblokken schoten. Binnen drie minuten keek VALTO tegen een 0-3 achterstand aan, maar toen schoot Laura voor ons de 0 van het bord. VALTO zou de hele eerste helft aan het elastiek blijven hangen bij KCC, waarbij meerdere malen de aansluiting werd gemaakt. Het waren Mark en Vera L die de 3-4 tussenstand op het scorebord zette. Niet veel later zou Mark weer bij 4-5 de aansluiting maken, maar toen kregen we weer twee tegen treffers om de oren. Tijd voor een time-out vond de coach van KCC, die blijkbaar niet tevreden was met de laatste fase waarin VALTO meer grip op de Kapelse aanvallen kreeg. Na de hervatting scoorde beide ploegen weer een keer, waarna Richard zijn ploeg bij zich riep. Met nog acht minuten op de klok ging VALTO op jacht naar doelpunten om er voor te zorgen dat het gaatje niet te groot werd voor de rust. Mark en Vera L waren lekker op dreef in het eerste bedrijf en wisten de aansluiting weer te maken bij 7-8, maar in de dying seconds van de eerste helft zetten KCC de ruststand op 7-9.

Richard leek niet helemaal tevreden over het getoonde spel, aan zijn lichaamstaal te zien. Wat er in de kleedkamer gezegd is zullen we niet weten, maar VALTO kwam in het tweede bedrijf duidelijk met een missie uit de kleedkamer. Hoewel de gasten in de eerste aanval het gaatje weer vergrootte naar 7-10, waren het Mandy en Pieter die voor VALTO weer de aansluiting maakten. VALTO bleef aan het elastiek en kwam na twaalf minuten bij 11-11 op gelijke hoogte door de tweede van Mandy. Nu was het zaak om aan de goede kant van de score te komen. In de volgende aanval kreeg VALTO een vrije bal mee, waar Richard scherp op reageerde en Thom in bracht om zijn kunstje te laten zien. Hoewel hij alle vertrouwen genoot, moet je het dan toch maar even doen. Thom deed wat er van hem verwacht werd en zette ons voor het eerst in deze wedstrijd op voorsprong. Verdedigend wist VALTO het nu goed dicht te houden, maar aanvallend wilde het nog niet erg lukken om het gaatje uit te bouwen. Met nog vijftien minuten op de klok vroeg de coach van KCC weer een time-out aan om zijn ploeg terug in het goede spoor te krijgen. Met de nodige wissels gingen zij voor de overwinning. Beide ploegen waren erg aan elkaar gewaagt en wisten lang de korf niet te vinden. Na ca. vier minuten viel dan toch weer de gelijkmaker door de korf en waren de ploegen weer in evenwicht. Wederom een time-out om de ploegen op scherp te zetten voor het slotoffensief en de punten. Vera E kwam binnen de lijnen om het spel te kunnen verleggen naar de mannen. Het was echter Vera E die zelf na een rebound van onder de korf VALTO weer op voorsprong zette bij 13-12. Het andere vak hield nu wel knap stand en wist de bal weer snel te onderscheppen. Na een lange aanval met meerdere schoten en het nodige kaats werk kwam Mark zomaar vrij te staan op drie meter van de korf en die kansen zijn aan hem wel besteedt. Bij de vakwissel kwam ook Thom weer binnen de lijnen op de plaats van Wouter en hij zou even later tekenen voor de 15-12. Met nog een minuut of zes op de klok kwam VALTO voor het eerst op een marge van vier door het schot van Pieter en leek het er op dat VALTO 2 revanche ging nemen op de verloren wedstrijd in Kapelle in september. De gasten hadden echter nog een versnelling in huis en wisten binnen no time onze voorsprong te halveren. VALTO bleef echter rustig en liet de bal rond gaan om de juiste kans te nemen. Het was uiteindelijk Laura die de gecreëerde ruimte te benutten en haar doorloop te verzilverden. Hoe lang we nog te gaan hadden wist alleen de scheidsrechter, maar lang kon het niet meer zijn. De gasten hadden haast en gingen in hoog tempo op jacht en wisten nog een keer tot scoren te komen. De eindstand kwam uiteindelijk op 18-15 te staan toen Mark zijn vijfde van de middag door de korf gooide. Een mooie en verdiende overwinning voor VALTO 2, wat hiermee hun koppositie versterkt in de reserve overgangsklasse D.

Door de verschoven aanvangstijd van de volgende wedstrijd van VALTO 1 was er genoeg tijd voor evaluatie van deze wedstrijd en een drankje te nuttigen. Op verzoek van KV Vriendenschaar begon de wedstrijd een half uurtje later, zodat de reserve bank gevuld kon worden met junioren die uit Zeeland moesten komen. De gasten zouden het vandaag zonder hun coach Jorrith Ekelmans en scherpschutter Cristiaan Brouwer moeten doen, wat op papier al een aardige aderlating leek. In september wist VALTO in Hardinxveld-Giessendam het openingsfeestje van hun nieuwe kunstgrasvelden aardig te verstoren door daar met 10-19 te winnen. Gezien de stand in de poule was ons vlaggenschip het aan hun stand wel verplicht om ook vanmiddag de punten in De Lier te houden. Er zou dan wel uit een ander vaatje getapt moeten worden als dat er in Kamerik gedaan werd. VALTO speelde daar vanaf minuut 1 vooral tegen zichzelf en gaf de eerste helft een gehavend SDO nauwelijks weerstand. Pas in de tweede helft kwam VALTO na wat omzettingen een beetje in de wedstrijd, maar de inhaalslag werd te laat ingezet. De twee weekenden rust bleken het vlaggenschip goed gedaan te hebben, want na het eerste fluitsignaal wist ons vlaggenschip gelijk een 3-0 voorsprong te nemen. Het was Nikki die de score opende en Frank en Maaike zouden het voorbeeld volgen. Pas na negen minuten wisten de gasten de korf te vinden. Zij bleven tot halverwege de eerste helft aan het elastiek hangen door steeds mee te scoren bij 4-2 en 5-3, maar hierna zou VALTO een serieus gaatje slaan. Na de time-out van Mark wisten Romee, Nikki, Thom en Bart de gasten op een flinke achterstand te zetten. De gasten wisten van onze voorsprong weer twee punten af te knabbelen, maar toen zette VALTO nog een eindsprintje in tot de rust. Met doelpunten van Thom, Maaike, Nikki en Frank kwam de ruststand op 13-5 te staan.

Ook het eerste doelpunt na de thee kwam op het Lierse lijstje te staan en zette ook Sheila op het wedstrijd formulier. Met een marge van negen verschil leek VALTO op rozen te zitten, maar er waren nog 28 minuten te gaan. Geen tijd om al achterover te leunen dus en vooral scherp blijven, want de gasten gaven zich nog niet gewonnen. Met drie treffers op rij binnen vijf minuten wisten zij de achterstand terug te brengen naar zes verschil. VALTO was gewaarschuwd en ging weer wat meer druk geven. Maaike wist na zeven minuten stilte weer een juich moment voor het VALTO publiek te creëren door de 15-8 binnen te schieten. Hierna volgden er echter weer twee snelle doelpunten voor de gasten en werd het verschil weer kleiner, maar gelukkig was Frank weer scherp op zijn vrije bal en herstelde dit weer. Toch nam Mark een time-out om de ploeg weer op scherp te zetten voor het laatste kwart. Bij de hervatting wist Vriendenschaar de toegekende strafworp ondanks de onderbreking te verzilveren. Onze dames waren vandaag weer lekker op dreef en wisten we met de treffers van Maaike en Romee weer uit te lopen naar 18-11. Met nog tien minuten op de klok schoot Bart de 19-12 binnen en leek VALTO weer op een ruime overwinning af te stevenen. Uitgerekend in de slotfase kwam er zand in de motor van ons vlaggenschip en wisten de gasten hun achterstand, met nog drie minuten op de klok, terug te brengen tot 19-16. Ons vlaggenschip herstelde zich echter op tijd en veerde weer op. Met de treffers van Thom en Nikki, die naast de eerste ook de laatste treffer voor haar rekening nam, kwam de eindstand op 21-16 te staan. Wederom een prima overwinning op deze tegenstander, waar we het in voorgaande seizoenen toch vaak moeilijk tegen hadden. Helaas ook vandaag weer een mindere fase van ons vlaggenschip, maar de overwinning kwam gelukkig geen moment in gevaar.

Volgende week speelt onze selectie weer thuis op sportpark De Zwet. Tegenstander voor V2 is dan KCR 2 uit Ridderkerk, waar V2 het degradatie duel van verloor in de zaal. Ons vlaggenschip krijgt bezoek van het naar de Korfballeague 2 gepromoveerde HKC 1 uit Hardinxveld-Giessendam. Zij hebben vanmiddag verrassend op eigen terrein verloren van CKV Excelsior en zullen volgende week dus zeker op scherp gezet worden door onze oud trainer Marrien Ekelmans.
Hopelijk kunnen we ook volgende week weer genieten van mooie wedstrijden onder een lekker zomer zonnetje.