VALTO 1 gaat los op de nieuwe mat van KV Vriendenschaar

Een heerlijke nazomer zaterdag om langs de lijn te staan en een korfbalwedstrijd te aanschouwen. Op een later tijdstip dan we gewend zijn, mocht VALTO 1 vandaag aantreden op het nieuwe kunstgras van KV Vriendenschaar in Hardinxveld-Giessendam. Een compleet nieuwe indeling met velden met de nieuwe afmetingen, eindelijk, en alles er om heen ook direct helemaal af. Complimenten aan de vrijwilligers van Vriendenschaar die hier een mooi stukje werk hebben geleverd. Na de feestelijke ingebruikname door de burgemeester met de Hardinxveldse jeugd, was het dan om 17:45 uur tijd voor de keurkorpsen van Jorrith Ekelmans en Mark Tissink om deze feestelijk middag naar een goed einde te brengen. Vraag vooraf was alleen of het keurkorps van Vriendenschaar deze zou verhogen of zou VALTO 1 hen een lastige middag bezorgen. Het werd uiteindelijk het laatste.

Na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter De Boer, die met zijn assistent Hoppel een vrij gemakkelijke middag had, was het even wachten voordat de eerste nul van het bord ging. In de vierde minuut was het dan toch de thuisploeg die de score opende. Dit was ook gelijk het startsein voor VALTO om op zoek te gaan naar die eerste treffer, want de geschiedenis leert dat we het hier vaak ons zelf moeilijk maken door op achterstand te komen. Een minuutje later zorgde Maaike voor de gelijkmaker en ging het verdedigingsvak gelijk voortvarend te werk. Twee aanvallen op rij wist Zané de korf te vinden en was de eerste voorsprong voor VALTO daar. Vriendenschaar zou zich echter en de eerste helft goed in de wedstrijd houden dankzij Crista van Hunnik. Zij is al een ervaren speelster die weer helemaal terug is en deze middag, vooral in het eerste bedrijf, ook makkelijk de korf wist te vinden. In het verleden was de ploeg vooral afhankelijk van de heren die vaak met scherp schoten, maar Cristian en Julian hadden vandaag duidelijk hun dag niet en speelden vooral in dienst van hun vak. Het was dan ook Crista die met twee treffers de stand weer gelijk trok bij 3-3, maar bij VALTO zat Zané vanmiddag lekker in de wedstrijd en wist in de volgende aanval ons gelijk weer op voorsprong te zetten. Hoewel ze zelf zegt nog niet helemaal fit te zijn na haar knieblessure, was daar in deze wedstrijd niet veel meer van te zien. Ook in het andere vak had VALTO de heren goed in de tang, waardoor ook daar naar de dames gezocht werd om tot scoren te komen. Halverwege de eerste helft wist één van hen ook de korf te vinden en was de stand weer gelijk. Niet veel later kreeg Vriendenschaar een strafworp mee, welke nu in de hele wedstrijdsport  competitie door de betreffende speler zelf genomen moet worden, maar deze miste zijn doel. Niet veel later kwam de thuisploeg toch weer op voorsprong door het derde doelpunt van Crista van Hunnik, die Vriendenschaar in de eerste helft in de wedstrijd hield. VALTO was echter met maar één doel naar Hardinxveld afgereisd en dat was punten pakken. Binnen een paar minuten wisten we door treffers van Frank, Zané en Nikki de achterstand om te buigen naar een 5-7 voorsprong. De laatste acht minuten tot de rust zouden de ploegen om en om scoren, waarmee de ruststand op 7-9 kwam te staan.

Een stand waarmee de wedstrijd nog alle kanten op kan, dus heerste er langs de lijn nog een ontspannen sfeer. VALTO kwam goed uit de kleedkamer en wist binnen tien minuten uit te lopen naar een 8-12 tussenstand door de treffers van Maaike, 2x Mees en Bart. Bij Vriendenschaar was het omzetten van de opstelling intussen begonnen. Bart kreeg een andere tegenstander in de hoop om de rebound meer te kunnen verstoren en in het andere vak werd er een verse heer ingebracht om het Mees lastig te maken. Het bleek vandaag echter niet de dag voor mannen van Vriendenschaar te zijn. Na twintig minuten was bij 10-14 het verschil nog steeds vier en nam de trainer van Vriendenschaar een time-out om het strijdplan voor het laatste kwart te bespreken. Het was natuurlijk ook de bedoeling dat deze time-out ten koste zou gaan van Bart die een strafworp mocht nemen. Dit had dus niet geholpen, want die ging er gewoon in en liep VALTO alleen maar verder uit.

Het laatste kwartier was voor VALTO wat door de voorsprong steeds meer zelfvertrouwen kreeg en de wedstrijd lekker kon uitspelen. Maaike, Mees en Laurens deden nog maar eens een duid in het zakje en brachten een 10-18 tussenstand op het bord, toen Mark besloot om Thom en Romeé, die vandaag hun reserve beurt hadden, nog wat minuten te geven. Zij werden voornamelijk gezocht om ook hun naam op het score formulier te krijgen, maar het laatste doelpunt kwam van iemand wiens naam daar al op stond. Frank was het die de eindstand bepaalde op 10-19 en tikten de laatste minuten weg voor het prima leidende duo De Boer en Hoppel de wedstrijd beëindigden. Het meegereisde Lierse publiek kon tevreden zijn met de prestatie van de ploeg en genoot nog even napratend van een hapje en een drankje op het terras. De jeugd van KV Vriendenschaar nam weer bezit van het kunstgras om zich te vermaken met een balletje schieten en plezier maken. Met deze overwinning blijft VALTO 1 samen met HKC 1 koploper in de poule en gaan we volgende week bekijken waar we dit seizoen staan ten opzichte van deze ploeg. Vorig seizoen kon VALTO één helft goed mee met deze ploeg met veel oud korfballeague spelers, maar moest het in het tweede deel buigen voor hun ervaring. De ploeg van Marrien Ekelmans lijkt het dit seizoen echter niet zo makkelijk te doen als vorig jaar. Ook zij hadden het lastig tegen KV Vriendenschaar en wonnen gisteren met slecht vijf verschil van ckv Excelsior. In hun enige thuiswedstrijd tegen Pernix wisten zij echter wel met een ruime overwinning van het veld te wandelen. We gaan het zien volgende week als we weer richting Hardinxveld-Giessendam afreizen voor deze wedstrijd. Ik ga er vanuit dat ook dit weer een leuke wedstrijd gaat worden, waarbij publiek ook van harte welkom is. VALTO 2 speelt pas om 14:30 uur bij KCR in Ridderkerk en zal daardoor niet op tijd in Hardinxveld kunnen zijn bij de start van de wedstrijd van V1. Deze zal door scheidsrechter Ringsma om 15:30 uur worden gestart.

Voor deze week weer bedankt voor de support en we zien en horen u graag volgende week bij HKC.