VALTO 1 plaatst zich voor de play-offs dankzij sterke 2e helft

Na de Zeeuwse wedstrijd van vorige week tegen KV ONDO, mocht VALTO 1 vandaag weer naar Zeeland. Vorige week had ik andere verplichtingen, waardoor ik niet in Middelburg aanwezig was. Helaas was er ook geen live stream, dus blijft het gissen of ons vlaggenschip een verdiende overwinning heeft behaald. KV ONDO wist van een achterstand terug te komen tot 18-18 in de slotfase van de wedstrijd. VALTO toonde toen hun veerkracht en liep weer uit naar een 19-23 overwinning.

Vandaag dan de return tegen KV Fortis 1, wat in de thuiswedstrijd toch ook één helft goed weerstand bood. Pas aan het eind van de eerste helft wist VALTO toen een gaatje te slaan. Vorige week had de opponent prima zaken gedaan in Dordrecht door met 23-23 gelijk te spelen tegen Sporting Delta, waar vooral Sporting Delta met deze uitslag goed kon leven. Een beetje een gestolen punt na een wedstrijd lang bijna alleen op achterstand  gestaan te hebben toch een puntje kunnen bijschrijven.

VALTO was dus gewaarschuwd en na de thuiswedstrijd had de Fortis coach al gezegd dat hij volop mogelijkheden zag voor revanche in de Baskenburg.

Nadat scheidsrechter Ringma, geassisteerd door De Vree, duurde het even voor de eerste bal door de korf zou vallen. Beide ploegen speelden erg gedreven, waardoor er nogal eens een bal in de ruimte verdween. Onnodig balverlies dus, maar gelukkig hadden beide ploegen daar mee te maken. Het was uiteindelijk de thuisploeg die de score opende. Na nog twee treffers van de thuisploeg was het Frank die voor ons de nul van het bord schoot. Uit een tweede strafworp en ook tweede vrije bal wist Fortis uit te lopen naar 5-1, maar Laurens zorgde ervoor dat het gat niet groter werd. Bij Fortis hadden de dames het vizier op scherp staan, want na de 6-2 hadden zij er al vijf in liggen. Nikki was de eerste VALTO dame die de korf zou vinden, maar aan de andere kant viel niet veel later ook weer een bal door de korf en bleef het verschil vier. Laurens en Maaike halveerde onze achterstand, maar de thuisploeg zat er vanavond lekker in en wist ook weer de korf te vinden. VALTO leek echter meer grip op de Zeeuwse aanvallen te krijgen, nadat Maaike en Romee van vak gewisseld waren. Thom en Maaike zorgden voor de aansluiting bij 8-7 en leek het een kwestie van tijd voor VALTO orde op zaken zou stellen.

Niets bleek echter minder waar. Fortis rechtte de rug en ging en nog eens vol tegenaan. De VALTO supporters hadden in deze fase nog even een schrikmoment toen Bart een bal dacht te stelen, maar zijn tegenstander ook naar de bal greep. Hierbij raakten zij elkaar en gaf Bart een gil van pijn en zag ik vanaf de tribune zijn duim in een onnatuurlijke bocht staan. Rillingen liepen over mijn rug en het aanwezige publiek dacht allemaal, “einde wedstrijd voor Bart”. Nu weet ik dat hij in het verleden ook met een gebroken pink gespeeld heeft, maar dit zag er niet best uit en had ook ik mijn twijfels. Gelukkig hebben we met Maaike een fysiotherapeut binnen de lijnen die de duim weer wist terug te zetten. Nadat Willy er nog wat tape om had gedaan ging Bart dus weer “gewoon” verder met de wedstrijd. Met drie treffers op rij wist Fortis de voorsprong weer te herstellen naar 11-7. Elise was ook vanavond weer in de basis gestart en deed weer van zich spreken. Met twee treffers op rij halveerde zij de achterstand en volgde er weer een rommelige laatste minuut van tot de rust. Net als in de thuiswedstrijd gingen de Zeeuwen nog even helemaal los in een poging om het verschil weer te herstellen. Dit lukte hen ook nog door een wel erg makkelijk gegeven strafworp en in de slotseconden was er weer een dingetje met de schotklok, waar onze spelers te veel een dingetje van maakten. Hierdoor kon een Fortis dame in de slotseconden op vijf meter vrij aanleggen, kansen die aan haar wel besteed zijn. VALTO was dus weer terug op vier verschil en werd de gang naar de kleedkamer gemaakt met de 13-9 ruststand.

Mark had in de kleedkamer dus wel wat te bespreken om de ploeg met de neuzen de goede kant op te krijgen. Iets wat na de time-out maar gedeeltelijk gelukt was, leek nu wel gelukt te zijn. Sheila startte de tweede helft op de plaats van Nikki. In de eerste aanval na de hervatting wist VALTO een lange aanval met een doelpunt af te ronden. Fortis gaf zich echter niet zomaar gewonnen en zou in de begin fase na de thee nog even mee doen. Met hun vierde strafworp werd het verschil weer vier, maar VALTO had er zin in. Thom halveerde eigenhandig de voorsprong van Fortis met een afstandschot en een kort kansje onder de korf. Weer deed Fortis wat terug, maar nu waren het Elise en Maaike die voor de aansluiting zorgden bij 15-14. Nu kon je aan alles voelen dat VALTO vroeg of laat zou toeslaan, want zij waren heer en meester in de Baskenburg. Alleen de doelpunten wilden nog niet zo makkelijk vallen. Hierdoor hield Fortis steeds een kleine voorsprong, maar hield VALTO nu wel de aansluiting. Na de 16-14 uit hun vijfde strafworp, wat later hun laatste doelpunt zou blijken te zijn, was het Frank die ons met twee treffers langszij zette, waarna Bart zijn duim weer even opnieuw ingetaped moest worden.

VALTO had nog twaalf minuten om de wedstrijd te doen kantelen en ging hier ook voortvarend mee van start. Fortis zou het laatste kwart niet meer tot scoren komen en VALTO ging helemaal los. Sheila zette ons met de 16-17 voor het eerst aan de goede kant van de score, waarna ook Maaike en Frank (2x) de korf vonden.  Bart maakte het verschil vijf door de 16-21 van ver binnen te schieten. Met nog ruim vier minuten op de klok maakte Maaike met een doorloop het verschil zes  en durfde Mark het wel aan om Bart naar de kant te halen. Hij werd vervangen door de grote steun en toeverlaat van de A1, Jasper, die zijn taak ook hier weer prima invulde. Ook hij bezorgde de tegenstander vervelende laatste vier minuten. De andere meegereisde spelers kregen ook speelminuten van Mark, die er alle vertrouwen in had dat de overwinning binnen was. Pieter legde zijn tegenstander aan de ketting en wist zelf nog tweemaal de korf te vinden. in de slotfase werden vooral de junioren Romy en Jasper in stelling gebracht om ook hun doelpuntje mee te pikken, maar dit wilde helaas niet lukken. Aan het einde van deze enerverende tweede helft prijkte  er een 16-24 overwinning op het scorebord, waarmee de tweede plaats is zeker gesteld en betekend dat we op gaan voor de play-offs voor promotie naar de hoofdklasse. Er is echter ook nog een kans dat VALTO zich als winnaar van de OKDa poule mag gaan meten met de nummer twee van de OKDb poule. In die poule staan de Meervogels bovenaan en de nummer twee is Swift uit Middelburg. Het wordt dus op 2 april een belangrijke wedstrijd voor ons vlaggenschip tegen Sporting Delta 1, wat maar één puntje boven VALTO 1 staat. Ik ga er van uit dat de Vreeloohal op 2 april dan ook tot het dak vol zit met VALTO supporters om de ploeg naar een overwinning te blazen.

VALTO 1 geniet volgende week van een vrij weekend, maar er zijn genoeg andere wedstrijden om uw korfbalhonger te stillen. Kom dus gerust ook volgende week een wedstrijdje bekijken aan de Veilingweg.