Valto blijft koploper na zwaar bevochten overwinning

In het laatste speelweekend voor de kerst stond er voor de Valto selectie een kraker op het programma. De uitwedstrijden bij KV Vriendenschaar hebben altijd iets speciaals. Aangemoedigd door het thuispubliek weet de thuisploeg altijd een stapje extra te doen, wat het spel vaak niet ten goede komt. Ook vanavond werden de wedstrijden veelvuldig onderbroken voor blessure behandelingen, waardoor helaas niet iedereen ongeschonden uit de strijd is gekomen. Gezien de stand had ik verwacht dat Valto 2 ook vanavond weer als winnaar van het veld zou stappen, maar zij lieten zich de kaas van het brood eten in de begin fase van de wedstrijd. Na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Kort keek Valto al snel tegen een 2-0 achterstand aan. Het verdedigingsvak wist dit gelijk te trekken door doelpunten van Vera en Ron. Het aanval vak had echter moeite om de korf te vinden, waardoor er veel druk op de verdediging kwam te staan. Enkele minuten later had Vriendenschaar dan ook opnieuw een gaatje geslagen. Ron zorgde snel weer voor de aansluiting, maar ook de thuisploeg wist de korf weer te vinden. Tot de 6-5 tussenstand was het Ron die Valto in de  wedstrijd hield, maar daarna zou Vriendenschaar drie maal op rij scoren en stond het halverwege de eerste helft 9-5. Tot de rust zou het verschil vier blijven door om en om scoren van beide ploegen. Het was aan Mandy en Vera te danken dat we met 12-8 de kleedkamer opzochten.

Na de rust startte David op de plaats van Mark, die naar het andere vak zou verhuizen. Helaas wist Vriendenschaar weer als eerste de korf te vinden. Ron maakte plaats voor Mark, waarna hij weer de plaats van David overnam. De doelpunten wilden echter nog niet vallen bij ons, waardoor Vriendenschaar de voorsprong vergrootte naar 14-8. Vera wist dit met twee treffers terug te brengen naar vier, maar even snel had Vriendenschaar dit weer hersteld. Iris werd met een overtreding gestopt en mocht een strafworp nemen. Natuurlijk komt er dan een time-out voordat deze genomen mag worden, maar dat deerde Iris niet en maakte deze kans gewoon af. Valto zou het laatste kwartier aan het elastiek blijven bij de thuisploeg, maar het lukte niet om de aansluitingstreffer binnen te schieten. Ron en Mark behielden de aansluiting bij 17-13 en 18-14, maar toen greep Richard toch in en bracht wat verse spelers binnen de lijnen. Emma, David en Esmee kregen de kans zich te laten zien, waar Esmee zich natuurlijk in de voorgaande wedstrijden al had bewezen. Met nog dertien minuten op de klok was er nog wel wat mogelijk, dus ging het meegereisde Valto publiek nog eens achter de ploeg staan. Lang hield de verdediging het dicht, maar toch was het de thuisploeg die na acht doelpuntloze minuten als eerste de korf vond. Nog in dezelfde minuut zou David zijn eerste doelpunt scoren in een senioren wedstrijd. Vriendenschaar verdedigde hun voorsprong met hand en tand en gingen hierbij net even te ver, waardoor Jan Pieter een strafworp mocht nemen. Ook nu natuurlijk eerst een time-out, maar ook Jan Pieter laat zich hierdoor niet uit het lood brengen. Met nog iets meer dan een minuut op de klok zette Mark de eindstand op het bord door de 19-17 binnen te schieten. Vriendenschaar zou hierna de wedstrijd met een lange aanval uitspelen, waardoor Valto 2 tegen het eerste punt verlies is aangelopen. Hiermee verliezen zij de koppositie aan Tilburg 2, wat vandaag wel foutloos bleef tegen Top (A) 3. Dat zelfde Tilburg is de volgende tegenstander voor Valto op 14 januari. Dat wordt dus een belangrijke wedstrijd direct in het nieuwe jaar, maar eerst even van de feestdagen genieten.

Ook Valto 1 stond voor een uitdaging vandaag. VK Vriendenschaar had vorige week de eerste punten verloren en waren vast van plan het voorbeeld van hun reserves te volgen. Wij moesten het vandaag zonder Thom stellen, die thuis ziek in bed lag. Op zijn plaats speelde Jasper die daarvoor zijn wedstrijd in de A1 en een reserve beurt in Valto 2 moest laten lopen. Hij ging samen met Frank, Maaike en Sheila in de eerste aanval op jacht naar de openingstreffer. Deze liet wel even op zich wachten, maar na ruim drie minuten wist Frank toch de korf te vinden. De ban was nu gebroken en al snel viel ook aan de andere kant de bal door de korf. Met om en om scoren ging het naar 3-3, waarbij Valto dankzij Mirthe en Sheila steeds aan de goede kant van de score stonden. Dankzij een makkelijk gegeven strafworp zou Vriendenschaar voor het eerst en ook voor het laatst op voorsprong komen. Mark was niet zo flauw om een time-out te nemen, dus deze werd gewoon genomen en benut.

Frank poetste deze achterstand weg met zijn vrije bal, waarna Mirthe en Laurens voor ons het eerste gaatje wisten te slaan. Vriendenschaar bleef echter aan het elastiek hangen en bleef mee scoren. Met nog zeven minuten tot de thee behielden Maaike en Laurens onze voorsprong, waarna Frank ons voor het eerst op een gaatje van drie zette bij 7-10. Vriendenschaar ging gedragen door het thuispubliek er nog even flink tegen aan in de laatste vijf minuten en wisten weer wat terug te doen. Laura en Laurens gaven Valto een voorsprong van 8-12 met nog een kleine drie minuten te gaan. Met veel fysieke inzet zette Vriendenschaar de achtervolging in, wat voor de nodige chaos zorgde in de korfzone. Uit een korte kans werd het verschil drie en de volgende treffer werd op een presenteerblaadje aangereikt uit alweer de derde strafworp voor Vriendenschaar. Valto liet het er niet bij zitten en ging vandaag ook door tot de laatste seconde van de wedstrijd. Dit werd beloond met een doelpunt, wat Laurens met nog negen seconde op de klok uit een vrije bal scoorde. De thuisclub mocht de bal nog wel uitnemen, maar kwam niet meer tot een schot.

Een pittig duel tot zover, waarin al de nodige onderbrekingen waren om spelers op te lappen. Dit bleek echter pas de voorbode voor het tweede bedrijf, waar het er zo nodig nog harder aan toe ging. Voor de arbitrage was het zaak om deze wedstrijd in de hand te houden, waarbij zij regelmatig  toch wel dubieuze beslissingen namen. Dit is altijd lastig in wedstrijden waar het erom spant, dus zul je zelf je koppie erbij moeten houden en de juiste kansen uitspelen. Het begin van de tweede helft was wel voor Valto, wat ook direct bij de eerste aanval wist te scoren. Het verschil was weer vier, maar niet voor lang. Jasper zou het verschil weer herstellen, maar ook nu had Vriendenschaar een antwoord. Via strafworp nummer vier en even later een afstandsschot vond Vriendenschaar weer de aansluiting bij 13-15. We waren vijf minuten onderweg in de tweede helft toen Maaike niet langer verder kon door de enkelblessuren die zij vorige week opliep. Elise nam haar plaats in en viel ook deze keer weer verdienstelijk in. Onze verdediging durfde door het warrig fluiten van de arbitrage niet te veel risico te nemen, wat resulteerde in de aansluitingstreffer bij 14-15. De volgende aanval van Valto moest weer een doelpunt opleveren om te voorkomen dat de wedstrijd weer bij nul moest beginnen. Waar een strafworp op zijn plaats geweest was, werd een vrije bal toegekend. Deze zijn bij Frank gelukkig vaak een zekerheidje en nu er veel druk op lag was hij zo nodig nog scherper en herstelde het verschil weer naar twee. Mark nam de verdediging over van Frank die even wat rust kreeg om later in de aanval weer te vlammen. Laurens mocht gaan staan voor zijn vierde vrije bal deze wedstrijd en behield zijn 100% score hierbij door ook deze af te ronden. Vriendenschaar wist deze achterstand echter ook weer weg te poetsen met alweer hun vijfde strafworp en een kort kansje onder de korf. We waren inmiddels pas tien minuten onderweg in het tweede bedrijf en er was al heel wat gebeurd en de nodige spelers aan de kant van Vriendenschaar opgeraapt. In hun fanatisme zagen zij elkaar nogal eens over het hoofd, wat tot de nodige botsingen leidde.

Valto wist de rust te bewaren in deze chaos en behield de controle. Na de 16-17 kreeg ook Valto zowaar een strafworp mee die Jasper, na natuurlijk eerst een time out van de thuisclub, koelbloedig afrondde. Nu bleef gelukkig het tegendoelpunt uit en kon Valto weer gaan aanvallen. Er werd weer door Vriendenschaar aan de noodrem getrokken, maar dit leverde slechts een vrijebal op. Het moment om Frank terug te brengen op de plaats van Mark en hij stelde zijn coach niet teleur door de vrije bal ook te scoren. Niet veel later zou Frank onze marge weer terug brengen op vier door de 17-21 binnen te schieten. Frank kreeg weer rust en Mark nam de verdediging weer op zich. Helaas kon het andere vak de score niet overnemen, waardoor Vriendenschaar de achterstand weer wist te halveren. Nadat Jasper met zijn derde van de avond en Sheila onze voorsprong hersteld hadden, nam ook het andere vak weer het heft in handen.

De verdediging stond nu als een huis, waar Vriendenschaar de fouten op elkaar stapelden en het zichzelf erg moeilijk maakten. Met twee treffers van Laurens, die vanavond lekker stond te schieten, leek de wedstrijd wel gespeeld. Er waren echter nog twee en halve minuut te spelen en daarin kan er nog veel gebeuren bij zuivere speeltijd. Elise gooide echter met nog 1: 25 op de klok de wedstrijd in het slot door de voorsprong te vergroten naar 19-26. Pas in de laatste minuut liet Valto in de touwtjes wat vieren, waardoor Vriendenschaar nog wat aan schade beperking kon doen. Met twee treffers, waarbij ook de zesde strafworp werd gescoord, dachten zij de eindstand op 21-26 te zetten. Daarbij hadden zij geen rekening gehouden met Laurens. Hij was in de dying seconds, net als in de eerste helft, weer scherp. Met nog een paar seconden op de klok twijfelde Bart geen moment om bij het uitnemen de bal op de vrij gelaten Laurens bij de achterlijn te gooien. Op een avond als deze kon Laurens deze kans niet missen en zo geschiede. Hij zette de eindstand op het bord door de 21-27 binnen te schieten.

De laatste aanval van Vriendenschaar mocht maar twee seconden duren en leverde dan ook niets meer op. Een zwaar bevochten overwinning voor Valto, wat hiermee de koppositie blijft delen met Die Haghe. Ook zij bleven vandaag foutloos in Vlissingen en wonnen gewoon van Fortis. De tegenstander van 14 januari, Tilburg 1, nam vandaag afstand van de rode lantaarndragers, door in eigen huis te winnen van KV ONDO. Zij komen hiermee ook op vier punten en staan daarmee op een gedeelde tweede plaats. In de staart staan KV ONDO en HKV/Ons Eibernest onder de rode streep, maar de competitie is nog lang. We gaan nu eerst met z’n allen de kerstdagen tegemoet en het jaar goed afsluiten om op 14 januari de draad weer op te pakken.

Vanaf deze plaats wil ik het meegereisde publiek bedanken voor positieve support aan ons vlaggenschip, wat zich weer goed staande heeft gehouden in dit pittige duel.

Allemaal fijne kerstdagen gewenst en een goed begin van het nieuwe jaar.

We hopen u allemaal weer gezond en wel te begroeten op zaterdag 14 januari als we de competitie vervolgen met de thuiswedstrijden tegen KV Tilburg 1 en 2.