Valto een maatje te groot voor HKV/Ons Eibernest

Vandaag speelronde acht, wat betekent dat we de eerste return wedstrijd gaan spelen. Valto 1 heeft zich intussen los geweekt van de concurrent Die Haghe 1, doordat zij zich verslikte vorige week in het lager genoteerde KV ONDO (M) 1. Zelf wist Valto vorige week in een gelijk opgaande wedstrijd in Rhoon zich in het laatste kwart op te richten en ook  RWA aan de zege kar te knopen. Het voelt natuurlijk goed om halverwege de competitie nog zonder punt verlies te zijn, maar de competitie is nog lang en er staan ons nog een paar lastige uitwedstrijden te wachten. Vandaag dus de eerste return tegen HKV/Ons Eibernest waar we in de uitwedstrijd met zowel 1 als 2 ruim van hadden gewonnen. Toch wisten zij andere tegenstanders het vuur aan de schenen te leggen en door gelijk te spelen tegen KV ONDO en KV Tilburg hebben ze toch twee punten bij elkaar gesprokkeld. Helaas voor hen staan ze hiermee wel nog steeds onderaan met één punt boven hen RWA en drie punten achter op KV ONDO. Het publiek werd vandaag opgewarmd door Valto A1, wat het opnam tegen het op gelijke hoogte geklasseerde Tempo A1. De heen wedstrijd maakte onze A1 geen schijn van kans en verloren zij met 18-9, maar vandaag stond er een ander Valto A1 in het veld. De gasten hebben er flink voor moeten werken om de 13-15 overwinning uit het vuur te slepen. Helaas kwam onze eindsprint te laat op gang en wilde de ballen in de laatste minuten niet vallen. Er klonk dan ook een zucht van opluchting van de Tempo bank toen het eindsignaal klonk. Dat opwarmen van het publiek was dus wel gelukt.

Nu was het de beurt aan Valto 2, wat in de heenwedstrijd gehakt gemaakt had van HKV/Ons Eibernest 2 door hen met 9-27 aan de kant te zetten. Vandaag zou het iets minder makkelijk gaan, maar ook nu werden de punten gepakt. Na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Kooij waren het de gasten die de score openden. Dit zou de enige keer zijn dat de gasten op voorsprong stonden, want hierna zou Valto viermaal scoren en het eerste gaatje slaan. Na de gelijkmaker van Ron waren het Martijn, Vera en Mandy die de korf wisten te vinden. De gasten zouden nog wel even aan het elastiek blijven hangen, waardoor er met om en om scoren halverwege de eerste helft een 7-4 tussenstand op het bord stond. Ron zette het verschil voor het eerst op vijf bij 9-4, maar toen kregen de gasten een strafworp te nemen die ook netjes werd afgerond. Met nog zes minuten op de klok kreeg Valto het even op de heupen en wist weer een 5-0 run te produceren. Nu waren het Martijn, Ruben, Iris, Mandy en Vera die ons op een comfortabele 14-5 voorsprong zette. Met nog een minuut tot de rust wordt het dan toch weer onrustig in het veld en lijken de ploegen altijd het laatste woord te willen hebben. Zo werd er ook nu in de laatste minuut weer drie maal gescoord, waarbij de gasten de ruststand op 15-7 zette.

Een ruststand waar Richard wel mee kon leven en hij maakte vandaag dan ook een weinig opgewonden indruk tijdens zijn wandeling naar de kleedkamer. Hoe anders was dit na de hervatting van de wedstrijd. HKV had blijkbaar een stevige speech gehad, want zij schoten uit de startblokken. Gedreven gingen zij op jacht naar doelpunten en ook verdedigend werd er aanzienlijk meer druk gegeven dan in de eerste helft. Hier had Valto het in deze fase best lastig mee en kwam maar moeizaam tot goede kansen. HKV wist de achterstand langzaam maar zeker met drie treffers te verkleinen, voordat Iris onze doelpuntloze periode van tien minuten beëindigde. De volgende Valto treffer zou echter weer lang op zich laten wachten, waar de gasten intussen wel tweemaal de korf wisten te vinden. Richard zat intussen niet veel meer op zijn stoel en werd onrustig. Ron scoorde nog de 17-12, maar hier hadden de gasten al weer snel een treffer tegenover staan. Mark en Thijs kwamen binnen de lijnen op de plaats van Ruben en Martijn in de hoop dat het nu weer wat soepeler zou gaan lopen. Myrte herstelde het verschil, maar ook nu werd er weer te snel aan de andere kant gescoord. Ron en Wouter herstelde het verschil naar zes bij 20-14 en leek de wedstrijd vijf minuten voor tijd in het slot te  vallen. Myrte en Vera mochten gaan zitten en hun plaatsen werden ingenomen door de junioren Sanne en Romy. De wedstrijd liep naar zijn einde en werd zoals gebruikelijk weer een beetje rommelig. Valto wist in de slot minuut nog tweemaal de scoren, waarbij Wouter de eindstand op 22-15 zette. Een wedstrijd met twee gezichten, waarbij Valto 2 het zich mag aanrekenen dat de gasten zo lang aan het elastiek zijn blijven hangen. Na een prima eerste helft zakten we in het tweede bedrijf toch wel door een ondergrens en bleef het tot tien minuten voor tijd onnodig spannend. Volgende week wacht een uitwedstijd in Zeeland tegen TOP (A) 3 in Arnemuiden. Deze wedstrijd begint al om 13:20 uur, dus de spelers mogen al vroeg op pad. Voor de fanatieke supporters onder ons is dit gelijk een mooie gelegenheid om eens in Middelburg te gaan rondwandelen, want ons vlaggenschip zal daar ’s avonds aantreden in sporthal “de Sprong” tegen KV ONDO. Uw support is meer dan welkom, want de thuis wedstrijd tegen TOP 3 was tot het eindsignaal spannend en ons tweede zal ook graag deze wedstrijd willen winnen om op het vinkentouw te blijven zitten.

Na deze wedstrijd even een adem pauze voor het publiek voor beide eerste teams hun opwachting zouden maken. Na het voorstellen van de teams met de opgelopen pupillen uit de E1 en E2, ging de wedstrijd van start. Maaike mocht vandaag op de bank beginnen en zag haar teamgenoten een moeizame start hebben. De wedstrijd was al twee minuten onderweg toen HKV de score opende. Sheila was het die voor Valto de score opende, maar even later zou HKV weer op voorsprong komen door een schot van één van de dames. Voor Valto waren het in de begin fase ook de dames die de scores voor hun rekening namen. Na de gelijkmaker van Mirthe nam HKV voor de laatste keer een voorsprong die weer weggewerkt werd door de tweede treffer van Sheila. Hierna nam Valto het initiatief over en scoorde drie maal op rij en was bij 6-3 het eerste gaatje geslagen. Met om en om scoren stond het vier minuten later door de treffers van Romee en Mirthe 8-5 en leken de gasten er een spannende wedstrijd van te willen maken. Valto schakelde echter een tandje bij en wist via een verzilverde strafworp van Bart en een mooi schot van Laurens een 10-5 tussenstand op het bord te zetten. In de volgende Valto aanval raakte één van de HKV heren geblesseerd en kon hij helaas voor de gasten niet verder spelen. Valto was hier blijkbaar meer van uit hun ritme dan de gasten, want met de vervanger in het veld wisten zij terug te komen tot 10-7. Toen kreeg Valto het echter weer op de heupen en wist tot de rust nog zes maal tot scoren te komen en bij 16-7 de gang naar de kleedkamer te maken. Een tussenstand waarbij je al gauw aanneemt dat de wedstrijd gespeeld is, maar je weet nooit hoe een koe een haas vangt en de bal blijft rond.

De openingsbal hadden de gasten goed ingestudeerd, zodat zij binnen tien seconden hun eerste doelpunt in de tweede helft er al weer in hadden liggen. Deze ingestudeerde move zouden zij in de tweede helft meerdere malen proberen bij het uitnemen van de bal, maar daar trappen we geen twee keer in. De tweede helft was twee minuten onderweg toen Thom en Bart het verschil naar tien schoten, maar de gasten wisten nog niet van opgeven. Nadat er een Haagse dame aan de aandacht was ontsnapt wisten Laurens en Bart toch het verschil weer uit te bouwen naar 20-9. Met om en om scoren stond het dankzij de treffer van Frank 21-11, maar daarna nam Bart de ploeg bij de hand en zette met twee treffers op rij halverwege de tweede helft de stand op 23-11. Toen Laurens niet veel later ook de korf weer vond was het verzet wel gebroken. Het laatste kwart ging Valto op jacht naar nog meer doelpunten. Met nog tien minuten op de klok zette Bart met zijn 8e van vanavond een 26-12 tussenstand op het bord, maar was Valto nog niet verzadigd. Het gonsden al even door de gangen van de Vreeloohal dat het vlaggenschip weer eens de dertig doelpunten wilde aantikken in een wedstrijd. Dit leek de uitverkoren avond daarvoor, dus ging de jacht op doelpunten onverminderd door. Laurens en Romee zette de stand op 29-12 en was er met bijna vier minuten op de klok nog tijd genoeg om de fel begeerde 30e te scoren. Het was uiteindelijk Sheila die deze voor haar rekening nam veertig seconden voor tijd, maar de eindstand werd door Frank op het scorebord gezet door zijn laat toegekende vrije bal ook binnen te schieten. In de resterende zes seconden kwam HKV niet meer tot een schot en bleef het bij 31-12 als eindstand. In tegenstelling tot wat ik bij andere clubs in de wedstrijd verslagen lees, was het vanavond gewoon een leuke wedstrijd tegen HKV/Ons Eibernest. In wedstrijdverslagen op de sites van ander clubs uit de poule zijn wel andere verhalen te lezen. HKV  heeft vanavond gestreden voor wat zij waard zijn en hebben hun huid zo duur mogelijk verkocht. Helaas voor hen weet Valto in eigen hal met het publiek achter zich tot grote hoogte te stijgen en is het moeilijk om dit collectief te stoppen. Vanavond leek Bart met acht treffer niet te stoppen, maar de volgende keer kan het weer iemand anders zijn die zijn vizier op scherp heeft staan. Dat is volgens mij de sleutel voor dit seizoen, waardoor het voor de tegenstander steeds lastig is wie er in de wedstrijd bij ons op scherp staat. Bij Valto lijkt iedereen te kunnen scoren en blijft het lastig voor een tegenstander wie zij kort moeten houden. In de andere wedstrijden vandaag geen verrassingen. Die Haghe stond na de nederlaag van vorige week extra scherp in het veld en won met 26-22 van KV Tilburg. Vriendenschaar wint volgens verwachting met 21-15 van KV ONDO, wat de stunt van vorige week in Den Haag geen vervolg kan geven. Fortis behoud de aansluiting bij Die Hagje door thuis met 21-19  te winnen van RWA, wat er voor zorgt dat RWA en HKV zich nog steeds zorgen moeten maken over hun positie in deze poule. Zoals gezegd speelt ook ons vlaggenschip volgende week in Zeeland. KV ONDO is dan de tegenstander, waar we in december thuis met 26-9 van wisten te winnen. De wedstrijden in Zeeland blijken echter altijd wat moeizamer te verlopen, dus is support van harte welkom. Als ik de weer-app mag geloven is het volgende week heerlijk weer om na de wedstrijd bij Top in Arnemuiden nog even door Middelburg te wandelen en lekker wat te eten. Daarna bent u van harte welkom in sporthal “de Sprong”, welke u vind op De Aanloop 1 in Middelburg, om ons vlaggenschip naar de volgende overwinning te steunen.