VALTO haalt drie punten op bij Oranje Wit

De weergoden zijn ons gelukkig nog steeds goed gezind. Na een week van wisselvallig weer met flink wat regen, was het vandaag weer prima vertoeven langs de lijn voor ons wekelijkse potje korfbal. Onder bijna dezelfde omstandigheden als vorige week aan de Veilingweg, toen VALTO hun tegenstanders ONDO 1 en Nieuwerkerk 3 met lege handen naar huis stuurden, ging de selectie dit weekend weer eens samen op stap. Er werd afgereisd naar Dordrecht waar tegenstanders Oranje Wit 1 en 2 wachtte. Door een wegafsluiting op de A15 was de reis daar naartoe het laatste stukje een site seeing tour door Dordrecht. Gelukkig hebben we daar tegenwoordig prima navigatie middelen voor die ons naar het sportpark loodste. Bij VALTO 2 ontbraken drie spelers door vakantie. Ik ben natuurlijk maar schrijvende pers, maar persoonlijk vind ik hier wat van. Ons tweede gaat aan de leiding in de poule en de spelers die ik spreek zouden het niet erg vinden als dit aan het eind van het seizoen nog zo is. Hiervoor moet je er dan natuurlijk wel met z’n allen voor willen gaan en is een vakantie gedurende de competitie niet handig.

VALTO 2 trad dus in een creatieve opstelling aan voor deze wedstrijd, waarin Esmee en Jan Pieter de lege gaten mochten vullen. Dit deden zij trouwens met verve. Na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter van Putten duurde het niet lang voor Thijs ons met twee schoten een 0-2 voorsprong bezorgde. Het verdedigingsvak deed er aanzienlijk langer over om de korf te vinden, maar gelukkig stond onze verdediging als een huis. Na elf minuten vergrootte Laura de voorsprong naar 0-3, maar enkele minuten later zou ook de thuisclub de korf weten te vinden. Halverwege de eerste helft was daar ook de aansluitingstreffer en was het aan VALTO om er voor te zorgen dat de gelijkmaker uit bleef. Het tweede kwart zou Oranje Wit steeds op 1 á 2 doelpunten aan het elastiek blijven hangen. Toen vijf minuten voor rust VALTO weer in een flow leek te komen en weer uitliep naar 5-8, nam de coach van de thuisclub gelijk een time-out om dit te doorbreken. Oranje Wit deed er fysiek in deze laatste vijf minuten een flinke schep bovenop en wist zich letterlijk naar een 8-9 ruststand te knokken.

Aangezien er niet tegen opgetreden werd, werd het fysieke spel ook in de tweede helft doorgezet en wist VALTO de voorsprong niet vast te houden. Thijs maakte binnen een minuut nog wel de 8-10, maar daarna wist de thuisclub driemaal op rij de korf te vinden. De rollen waren vanaf dit moment omgedraaid. Mees kwam binnen de lijnen op de plaats van Jan Pieter en niet veel later werd ook Nikki ingebracht. Toch wist VALTO niet meer de voorsprong te pakken en bleef het steeds aan de verkeerde kant van de score. Oranje Wit wist een klein gaatje te slaan naar 13-11, maar Vera E en Thijs brachten ons weer op gelijke hoogte. Na een time-out van Oranje Wit werden met nog vijf minuten op de klok nog twee verse spelers ingebracht door Richard. Ruben en Elise moesten met hun inzet proberen om de wedstrijd te kantelen. De leidsman kon het intussen allemaal al lang niet meer bijhouden en liet de wedstrijd een beetje ontsporen. Na een wel heel chaotische toestand onder de korf, waar meerdere spelers naar de grond gewerkt werden, werd er weer naar de stip gewezen en leek Oranje Wit de overwinning op een presenteerblaadje aangereikt te krijgen. Wij kregen echter ook nog een aanval te spelen en ook deze liep erg rommelig, maar leverde wel het zevende doelpunt voor Thijs op en zorgde hij ervoor dat de punten gedeeld werden. Dankzij de uitslagen in de wedstrijden van de concurrentie loopt VALTO hiermee toch een puntje uit op hen.

Voor het aanwezige Lierse publiek even twintig minuten om de bloeddruk weer te laten zakken, na deze spannende wedstrijd voordat de volgende wedstrijd tussen de vlaggenschepen van beide clubs zou beginnen. In de laatste ontmoetingen wist VALTO 1 steeds van deze ploeg te winnen, hoewel het alle keren niet  gemakkelijk ging. De thuisclub heeft wel de nodige mutaties ondergaan ten opzichte van vorig seizoen, maar lijken nog niet erg los te komen dit seizoen. Na zes wedstrijden wachten zij nog steeds  op de eerste punten, dus was het inmiddels tot een leuk aantal gegroeide VALTO aanhangers benieuwd of wij hen ook twee punten afhandig konden maken. Na het eerste fluitsignaal van het prima leidende arbitrale duo Watermulder en Robbemond was het even zoeken naar het juiste schot. Na meerdere vruchteloze aanvallen was het Romee die voor ons de score opende. Nog in dezelfde minuut viel ook de gelijkmaker en nam de thuisclub een, naar later zou blijken hun enige, kleine voorsprong. Sheila zorgde al snel voor de gelijkmaker en na twee treffers van Bart stond er weer een 2-4 voorsprong op het bord. Nadat Laurens het verschil op drie gezet had wist Oranje Wit ook de korf weer te vinden. Romee was vandaag on fire en wist met twee treffers op rij onze voorsprong naar 3-7 te brengen. Met nog tien minuten tot de thee maakte Laurens het verschil nog groter en nam Oranje Wit een time-out. Na de time-out kwam er een verse dame in die ook direct de korf wist te vinden. Bart herstelde het verschil, maar VALTO raakte in deze fase de grip een beetje kwijt op de Dordtse aanvallen. Nadat het verschil was terug gebracht tot 7-9 viel Thom ook nog uit na een botsing met een tegenstander en kwam Mees hem vervangen. Net als in de voorgaande wedstrijd, ging er ook nu bij Oranje Wit fysiek een schepje bovenop en kregen zij het arbitrale duo hierin mee. Met een vrije bal en een makkelijk gegeven strafworp wist de thuisclub weer op gelijke hoogte te komen. Toch wist VALTO dankzij Laurens met een 9-10 voorsprong de gang naar de kleedkamer te maken. Dachten we na twintig minuten dat VALTO een makkelijke middag tegemoet kon zien, was die hoop binnen tien minuten weer weg en zou er nog een lastige tweede helft wachten.

VALTO kwam echter scherp uit de kleedkamer en wist dankzij Zané en Maaike uit te lopen naar 9-12. De thuisploeg wist nog één keer het verschil te verkleinen naar twee, maar hierna zou Zané zich weer tweemaal laten gelden. Romee wist met haar vierde treffer de stand op 10-15 te brengen en hadden we nog een kwartier op de klok. Nog geen gelopen race dus besloot Frank, niet helemaal fit aan de wedstrijd begonnen, bij Mark te melden dat hij het niet veel langer trok. Er moest even een wisseltruc uitgevoerd worden, zodat Mees naast Laurens zou komen te spelen en even later zou Koert zijn entree naast Bart maken in het vlaggenschip en mocht Thom weer gaan zitten met een zak ijs tegen de knie. Vanaf de bank van Oranje Wit werd gegrapt of dat “jochie” niet van het veld kon gaan, maar zij konden natuurlijk niet weten dat onze Koert, A junior, Nederlands kampioen 1 tegen 1 is. Nadat er door de thuisploeg weer eens gescoord was mocht hij het gaan laten zien en wist hij binnen enkele minuten de Oranje Wit bank stil te krijgen. Met twee treffers op rij drukte hij de tegenstander verder richting afgrond. Met nog ruim tien minuten op de klok mocht VALTO dit niet meer uit handen geven. Laurens en, daar was ze weer, Romee zette 14-19 op het scorebord. De scores zouden nu om en om vallen en bleef het verschil gelijk. Toen er nog vier minuten te gaan waren wist de thuisclub dat zij alleen nog aan schadebeperking konden doen, want winnen zat er niet meer in. Zeker niet toen Koert weer raak schoot en er twee minuten voor tijd 16-21 van maakte. Hij kreeg dan ook niet veel later een publiekswissel als dank voor zijn bewezen diensten. Zijn zus Maaike zou de eindstand op het scorebord zetten, waarna de wedstrijd beëindigd werd door de scheidsrechter. Een prima 16-22 overwinning voor ons vlaggenschip, waarmee het op vier punten achterstand in de achtervolging blijft op HKC, wat vandaag hun zeven overwinning boekte op ONDO in St. Laurens. Twee punten onder VALTO staan SDO en Pernix, waarbij aangetekend moet worden dat SDO nog een wedstrijd heeft in te halen tegen Oranje Wit. We mogen er dus wel van uit gaan dat ook zij voor deze wedstrijd twee punten kunnen bijschrijven.

Volgende week de laatste competitieronde op het veld met de eerste return wedstrijden in de poule. VALTO ontvangt dan op eigen terrein DeetosSnel 3 en Excelsior 1. Beide ploegen zijn uit op revanche na het verlies van hun thuiswedstrijd op 11 september, dus hoop ik dat heel De Lier uitloopt om onze selectie teams naar een overwinning te schreeuwen. Met een goed gevuld “Vakkie V” heb ik er alle vertrouwen in.

Graag tot volgende week, Arno van Leeuwen.