VALTO pakt de alleen de koppositie in Delft

Na drie competitie ronden staat VALTO met Excelsior gedeeld op de eerste plaats in de competitie. Dit had ik eerlijk gezegd bij aanvang van de competitie niet verwacht. Hoewel ik wel verwacht dat we weer minimaal voor de tweede plek moeten kunnen gaan. Ook vandaag waren de weergoden ons weer gunstig gestemd. Het waaide weliswaar wel weer aardig, maar het zonnetje zorgde ervoor dat het heerlijk toeven was langs de lijn bij Excelsior. In afwachting op de start van deze wedstrijd deed ik weer mijn wekelijkse rondje om erachter te komen wat de jeugdselecties hadden gedaan. Onze C1 moest hun eerste nederlaag slikken tegen de koploper Die Haghe C1 en verloor met 6-10. Valto B1 wacht nog steeds op de eerste punten nadat ook zij vandaag hun meerdere moesten erkennen in de koploper Fortuna B1. VALTO A1 was op bezoek bij Fortuna om daar tegen de A2 te strijden om de punten. Ook vandaag was onze A1 weer de sterkste en won met 13-16. Na deze overwinning zijn de spelers met hun supporters naar het Bielandsepad gekomen om daar als reserve aanwezig te zijn en natuurlijk om ons vlaggenschip aan te moedigen.

Onder leiding van het arbitrale duo De Vos en Zwart werd de wedstrijd gestart met een wel heel korte aanval van de thuisploeg. Het eerste schot op de korf miste doel en was een buit voor Bart, die zijn tegenstander weer een lastige middag zou bezorgen. VALTO had een betere start en wist binnen zes minuten al een 0-3 voorsprong op het bord te zetten. Maaike nam haar vak in de eerste aanval bij de hand en wist tweemaal de korf te vinden en nadat Thom zijn doelpunt gemaakt had uit de vrije bal werd de eerste time-out genomen door Excelsior.

Na deze time-out was het toch nog eerst VALTO wat via Bart de voorsprong uitbouwde. Hierna kwam er echter zand in de VALTO motor en wilde de doelpunten even niet meer vallen. De doelpuntloze periode werd na zeven minuten doorbroken door de eerste treffer van de thuisploeg. Niet veel later zou Laura het verschil voor ons weer herstellen en bracht de thuisploeg al de eerste wisselspeler binnen de lijnen. Het werd zijn taak om Bart bij de korf vandaag te houden en met verre schoten te proberen tot scoren te komen. Natuurlijk kan ook Thom rebound veroveren, waardoor deze wissel niet echt het verschil kon maken. Met nog tien minuten op de klok trad er even een productieve fase aan voor beide ploegen. Eerst scoorde de thuisploeg de 2-5, waarna Thijs en Thom in dezelfde minuut onze voorsprong op 2-7 zetten. Met minder dan acht minuten tot de rust wist Excelsior nog driemaal te scoren, waarvan twee wel makkelijk gegeven strafworpen. Dankzij de treffer van Romee kwam de ruststand op 5-8 te staan en was wel duidelijk dat het nog niet gedaan was.  Weinig doelpunten in een wedstrijd waarin beide ploegen elkaar weinig ruimte gunden en er pittige duels uitgevochten werden.

Na de thee ging VALTO weer voortvarend van start door in de eerste aanval Laurens vrij te spelen, zodat hij onze voorsprong weer kon uitbreiden. Thom zorgde met zijn verzilverde strafworp voor een 5-10 tussenstand na zes minuten, maar toen ging ook aan de andere kant de bal weer op de stip. Na twee pogingen, de gemiste eerste werd afgefloten voor vermeend te vroeg inlopen, werd ook deze verzilverd. VALTO werd wat slordiger in de aanval, waardoor er een paar keer door misverstandjes onnodig balverlies geleden werd. Excelsior wist het gaatje weer te verkleinen naar 7-10, kleiner zou het verschil niet meer worden. Na lang aandringen en veel energie in de aanvallen gestoken te hebben, wist Laurens uiteindelijk weer op het juiste moment af te drukken voor de 7-11. Toch even een time-out vond Mark, want het ging allemaal wel erg moeizaam. Halverwege de tweede helft wist Thom weer zijn vrije bal te verzilveren, maar deze werd direct van repliek gediend door een Delftse heer. Ook deze minuut was zeer productief, want binnen enkele seconden had Laura het verschil weer hersteld met haar doelpunt van achter de korf. Ook deze opleving was van korte duur, want wederom brak er een moeizame periode aan en besloot Mark dan toch Frank en Mirthe in te brengen. Zij zouden op de plaats van Thijs en Laura voor een verlossende treffer moeten gaan zorgen. Mirthe maakte het vertrouwen van Mark waar door niet veel later ook daadwerkelijk raak te schieten. Dit betekende wel dat zij direct weer mochten gaan zitten en Thijs en Laura de verdediging weer op zich zouden nemen. Er waren nog acht minuten te spelen en was het nu zaak om geen gekke dingen meer te doen en de 8-14 voorsprong gewoon naar de eindstreep te brengen. Toch was Mark er nog niet gerust op en toen het weer te lang duurde voor er weer gescoord werd besloot hij ook in dit vak Mirthe en Frank in te brengen. Bart en Romee werden bedankt voor hun bewezen diensten en de jacht op doelpunten ging verder. De negende treffer van de thuisploeg viel weer vanaf 2,5 meter en zij zouden in de slotfase, waarin het er zo nodig nog feller aan toe ging, nog een keer de korf vinden en de eindstand op 10-14 zetten. In de laatste aanval van VALTO ontstond er flinke chaos onder de korf en werden er flink wat schoten genomen om er nog een 15e bij te prikken. Deze werd uiteindelijk wel gemaakt, maar telde niet mee omdat er een Delftse dame door haar medespeler tegen de vlakte was gelopen in de korfzone. Het veranderde echter niets aan het resultaat, want tijdens de blessure behandeling besloot het prima leidende, hoewel ze wel eens van mening verschilden,  arbitrale duo een eind aan de wedstrijd te maken. Een heerlijke overwinning, waarmee VALTO alleen de koppositie in de poule pakt. Alle andere wedstrijden werden later gespeeld en daarin was ook deze week toch weer een verrassende uitslag te zien. Rode lantaarndrager KOAG ging op bezoek bij Swift, wat ik bij de topploegen van de poule reken, in Middelburg en wist daar de Zeeuwen twee punten afhandig te maken. ONDO deelde de punten met KCR en GKV had, aan de uitslag te zien, geen makkelijke wedstrijd bij CKV Nieuwerkerk.

De totaal vernieuwde ploeg uit Nieuwerkerk a/d IJssel komt volgende week op bezoek bij VALTO, wat weer eens thuis speelt. Het wordt volgende week weer een mooie wedstrijddag die al om 12:30 uur begint met de wedstrijd van VALTO 2 tegen het Zeeuwse TOP 2 uit Arnemuiden. Dit vroege tijdstip heeft te maken met de “rechten” die TOP 2 heeft omdat hun eerste team in de ere klasse uitkomt. Hier horen zij te aller tijde bij aanwezig te kunnen zijn, dus kunnen we om 14:00 uur na de wedstrijd van VALTO 2 gewoon blijven staan om ons talenten team te bewonderen. De A1 speelt dan tegen Refleks A1, wat op een gedeelde tweede plaats staat in de poule. Een wedstrijd waar wel wat support bij gebruikt kan worden dus. Het vlaggenschip zal de dag weer als altijd afsluiten met de wedstrijd tegen CKV Nieuwerkerk 1, wat in de nieuwe samenstelling nog niet de vorm heeft van de ploeg van vorig seizoen. Het weer hebben we geen invloed op, maar de sfeer langs de lijn hebben wel zelf in de hand. Kom dus allemaal naar deze mooie wedstrijden kijken en laat je horen voor de ploegen. Zij zullen dit zeker waarderen.

Het meegereisde publiek heeft vandaag in Delft kunnen genieten van een energieke ploeg die verdiend de twee punten heeft bij kunnen schrijven.