Valto pakt titel in een thriller tegen KV Tilburg

Na de korfbalshow van Valto 1 vorige week tegen KV Vriendenschaar leefde er euforie onder iedereen die Valto een warm hart toe draagt. Je voelde het door heel de vereniging heen dat we met z’n allen met het kampioenschap bezig waren. Vandaag was de eerste kans voor Valto 1 om de kroon op een seizoen hard werken te zetten. Dit moest dan wel in Tilburg gebeuren en laat nu uitgerekend deze ploeg ons vlaggenschip in de Vreeloo hal ook al een lastige avond bezorgt te hebben. Het was dus zeker geen gelopen race voor Valto en daarom de oproep om zo veel als mogelijk de tribunes in de Westerwel te vullen met in oranje gehulde supporters. Dit is ondanks het vroege tijdstip en alle andere wedstrijd zeer zeker gelukt, want het Lierse publiek was ook vanmiddag weer in de meerderheid. Terwijl de laatste supporters uit De Lier vertrokken startte de wedstrijd van Valto 2. Zij hadden in de thuiswedstrijd in de eerste helft al een flink gaatje geslagen en liepen met een 13-6 tussenstand naar de kleedkamers. Aan het eind van de wedstrijd was voorsprong geslonken naar 21-18, maar waren de punten binnen. Vandaag stond er een ander KV Tilburg binnen de lijnen. Zij hadden voorafgaand aan deze wedstrijd evenveel punten als Valto, dus de winnaar zou de derde plek opeisen in de competitie. Na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Schroten ging de wedstrijd in hoog tempo van start. Ron schoot voor Valto als eerste de nul van het bord, maar via een vrije bal kwam Tilburg weer op gelijke hoogte. Tot halverwege de eerste helft scoorden de ploegen om en om met dan Valto en dan Tilburg op een kleine voorsprong. Na de 7-7 van Vera wist Tilburg het eerste gaatje van twee te creëren, waarna Ron weer voor de aansluitingstreffer zorgde. Nadat Tilburg weer tweemaal de korf gevonden had nam Valto een time-out om de ploeg weer op scherp te zetten. Het was echter Tilburg wat na de time-out het initiatief hield en door strak verdedigen ons van scoren afhield. Vier minuten later hadden zij hun marge vergroot naar 13-8 en leek Valto al voor de rust af te moeten haken. De ploeg herpakte zich en zette nog eens aan voor de laatste drie minuten tot de rust. Ron en Wouter wisten de ruststand op 13-10 te zetten met twee rake afstandsschoten.

De thuisploeg kwam scherp uit de kleedkamer en wist in no time hun marge weer te herstellen. Hier had Valto nog één keer een gepast antwoord op door de doelpunten van Vera en Mark, maar hierna zou de thuisploeg uitlopen naar 18-12. Mark besloot Mark en Ron te wisselen voor Ruben en Martijn, maar we kregen maar geen grip op de gedreven aanvallen van Tilburg. Esmee werd met nog twaalf minuten te gaan gewisseld voor Lisette die in Vlissingen een prima optreden had laten zien in haar invalbeurt. Er stond nog tien minuten op de klok toen het verschil was opgelopen naar 20-12 en de wedstrijd wel gespeeld leek te zijn. Valto wist in de slotfase nog wel wat van deze achterstand af te  knabbelen, maar Tilburg scoorde ook hun doelpuntjes mee en speelde zo de wedstrijd netjes uit. Na het slotakkoord van Ruben en Mark stond er een 23-18 eindstand op het bord, wat een verdiende overwinning voor de thuisploeg betekende. Door deze nederlaag zakt Valto naar de vijfde plaats in de competitie. Volgende week volgt de wedstrijd in Den Haag tegen Die Haghe 2, wat inmiddels het kampioenschap heeft veilig gesteld. Een wedstrijd die in de Vreeloohal in de eerste helft een magere ruststand van 5-8 opleverde, maar waar de gasten in de tweede helft met inzet van hun A1 sterren een ruime 12-20 overwinning wisten te behalen.

Intussen was de tribune verder gevuld met in oranje gehulde supporters. Bij het voorstellen van de teams was de spanning wel op de gezichten te zien van ons vlaggenschip. Hoewel zij voor de wedstrijd beweerde geen extra druk te voelen, heb ik nog niet deze gezichtjes gezien voor een wedstrijd. Sheila had het wel mooi verwoord op Instagram dat het vandaag de eerste kans was van de drie kansen was die we zouden krijgen om de titel te pakken. Hoe mooi is het dan dat je direct bij de eerste kans de spreekwoordelijke koe bij de horens vat en de titel veilig stelt. Makkelijk ging het allerminst tegen het zeer gedreven KV Tilburg. Ook in de thuiswedstrijd wisten zij ons vlaggenschip het vuur aan de schenen te leggen. In een gelijk opgaande eerste helft wist Valto na een kwartier een marge van 12-8 te pakken, maar wisten de gasten voor rust dit gaatje weer te dichten en gingen we met 14-13 rusten. Ook de tweede helft werd, nadat Valto weer een gaatje van vier geslagen had, weer spannend toen Tilburg terug wist te komen tot 22-20. Het eindsprintje werd toen ingezet wat resulteerde in een 26-21 overwinning.

Vandaag zou het de hele wedstrijd spannend blijven. De thuisploeg zocht vanaf het begin de grenzen van de heren op en wist met strak verdedigen ons vlaggenschip tot de moeilijke kansen te dwingen. Hierdoor wist Tilburg vanaf het begin van de wedstrijd een kleine voorsprong te houden. Het eerste Valto doelpunt viel pas na vier minuten, maar dit was wel gewoon de gelijkmaker van Frank. Wat opviel was dat de thuisploeg blijkbaar veel traint op schoten vanaf de zijlijn, want daar hadden zij het vizier duidelijk scherp staan. Na de 3-1 was het weer Frank die voor de aansluiting zorgde, maar de gelijkmaker bleef uit. Die zou even later wel door Thom gemaakt worden, waarmee we bij 4-4 weer in evenwicht waren. De scherp schietende Tilburgse dames zouden weer een gaatje weten te slaan en moest Valto weer in de achtervolging. Gelukkig wist Valto wel gelijke tred te houden met de thuisploeg, maar het duurde tot vier minuten voor de rust voordat Laura ons vanonder de korf weer op gelijke hoogte wist te zetten bij 9-9. Tot de rust wist Valto helaas geen korf meer te vinden en werd de gang naar de kleedkamer gemaakt met een 11-9 achterstand op het scorebord.

Ook het tweede bedrijf stond bol van de actie en onbegrip op het niet ingrijpen van de arbitrage. Hoewel ik altijd roep dat je het zelf moet doen en niets van de arbitrage cadeau krijgt, bleef het vandaag wel te lang spannend door het niet optreden van de heren. KV Tilburg zou er in de tweede helft nog een schepje bovenop doen, maar Valto bleef geloven in hun eigen kunnen en zorgde er steeds voor dat de aansluiting daar bleef. Via 12-9 werd het binnen no time weer 12-11 door Frank en Maaike. Zo bleef het verschil in de eerste vijf minuten na de rust tussen drie en één schommelen. Na vijf minuten kwam Romee op de plaats van Laura, die even daarvoor toch wel een lelijke smakker gemaakt had in een duel met een Tilburgse heer. Frank zorgde bij 15-14 weer voor de aansluiting en Romee niet veel later voor de gelijkmaker. Het lukte Valto echter niet om ook aan de goede kant van de score te komen, want het weer een Tilburgse die vanaf de zijlijn de thuisploeg weer op voorsprong zette. De gelijkmaker werd door Thom gescoord uit de enige vrije bal die Valto vandaag mee kreeg. Ook nu lukte het niet om de voorsprong te pakken, maar kwam er een Tilburgse heer vrij dicht bij de korf en drukte weer af. We waren intussen in een fase gekomen dat het Lierse publiek flink van zich liet horen, want het gevoel zei dat het vanmiddag nog kon gebeuren. Mirthe had tot nu toe weinig geluk met haar schoten, maar nu schoot zij ook vanaf de zijlijn de 17-17 binnen. Bij het Lierse publiek gierden de zenuwen intussen door de kelen en deden zij alles om hun ploeg te steunen in deze thriller die het intussen was geworden. Weer nam de thuisploeg een voorsprong die Maaike in no time weer had weggewerkt. Er stonden nog bijna elf minuten op de klok toen Valto voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong kwam, maar daar was weer een Tilburgse dame met een afstandsschot wat binnen viel. Jasper kwam binnen de lijnen in een poging om meer verdedigende rebounds te pakken. Even later stond Valto weer op achterstand toen weer vanaf de zijlijn gescoord werd, maar het gevoel dat het goed zou komen begon ook op de tribune te leven. Het publiek ging als één man achter de ploeg staan en dat resulteerde erin dat we via het afstandsschot van Bart weer gelijk kwamen. In de aanval kwam Frank weer voor Jasper en hij kreeg met zijn doelpunt het Lierse publiek op de banken. Er waren echter nog 7.31 minuten te spelen in deze bloedstollende slotfase. In deze fase kreeg Valto meerdere kansen om van dichtbij de wedstrijd in het slot te gooien, maar door overtredingen werden deze kansen te niet gedaan. Hierdoor bleef het spannend tot het einde, waarbij het de thuisploeg weer lukte om de gelijkmaker door de korf te krijgen. Met nog ruim vier minuten te gaan brachten Mark en Thomas Laura weer terug in het vak bij Thom en Bart om ook over de dames een betere kans op de rebound te hebben. Hierdoor konden er langere aanvallen gespeeld worden en met Jasper weer op de plaats van Frank in de verdediging werden de aanvallen van de thuisploeg juist korter. Met nog 1.45 op de klok wist Thom zich tot man off de match te kronen door de uiteindelijke winnende treffer te maken. Tilburg kreeg nog wel een aanval te spelen, maar die werd door ons snel onderbroken. De volgende Lierse aanvallen werd de klok maximaal uitgespeeld en wist Laura een paar belangrijke rebounds te pakken. Met nog 16 seconden te gaan kreeg Tilburg nog een laatste kans voor de gelijkmaker, maar de afketsende bal viel bij Jasper in de handen en was de buit binnen. Een ware thriller vandaag waar Valto uiteindelijk dik verdiend het kampioenschap weet binnen te halen. Er barste natuurlijk een groot feest los op het veld en de tribunes door deze historische stap die Valto nu maakt. Volgend seizoen spelen we Hoofdklasse!!!!

Het zal ongetwijfeld nog lang onrustig gebleven zijn in de Villa, nadat de dansende bus daar was aangekomen.

Allemaal lekker nagenieten van deze heerlijke wedstrijd en dan weer opladen voor de laatste twee wedstrijden tegen Die Haghe, wat zich ongetwijfeld wil revancheren, en RWA wat nu nog kans heeft op behoudt als zij tweemaal weten te winnen.