Valto stuurt ook Fortis met lege handen terug naar Zeeland

Terwijl het buiten intussen flink afkoelt en we allemaal toch maar voorzichtig de verwarming aangezet hebben, schiet het jaar ook al weer aardig naar het einde. Vandaag alweer de één na laatste wedstrijd voor de kerstvakantie. Net als vorige week kwamen ook vandaag de tegenstanders voor de selectie uit Zeeland. Fortis, geen onbekende voor ons, kwam uit Oost-Souburg gereden om in De Lier de punten op te halen. Helaas voor hen pakte dit iets anders uit, want Valto was weer oppermachtig in de “eigen” Vreeloohal. Op deze zaterdagmiddag speelde Valto A1 in het voorprogramma van de selectie en gaf het goede voorbeeld door hun tegenstander Avanti/Post Makelaardij A1 na de 22-15 overwinning met lege handen naar Pijnacker te sturen. Omdat ook ik wel eens wat anders te doen heb op zaterdag, was ik wat later in de Vreeloo hal aanwezig en heb de eerste twintig minuten van Valto 2 gemist. Toen ik binnen kwam stond er al een comfortabele voorsprong van 10-2 op het scorebord. Door blessure leed binnen de selectie was Esmee weer binnen de lijnen te aanschouwen en deed dit ook vandaag weer uitstekend. Fortis 2 wist voor de rust nog wat van de achterstand af te knabbelen en wisten terug te komen tot 11-6. Met nog bijna vier minuten tot de rust nam de coach van Fortis een time-out om zijn spelers op te peppen. Zonder resultaat helaas, want Mark en Esmee vergrootte de voorsprong weer naar 13-6. Op slag van rust mochten de gasten nog een vrije bal nemen en bepaalden de ruststand op 13-7.

Valto 2 kwam scherp uit de kleedkamer en schoten binnen tien minuten een onoverbrugbare voorsprong op het bord. Met zes doelpunten op rij van vijf verschillende spelers werd een 19-7 tussenstand op het bord gezet en was de wedstrijd wel gespeeld. Pas na tien minuten wisten de gasten hun eerste doelpunt te scoren na de thee. Niet veel later werd het verschil weer tien, maar Mark was vandaag weer lekker op dreef en zorgde ervoor dat we weer wat uitliepen. Het strakke verdedigen wat Valto tegenwoordig doet is natuurlijk niet zonder risico en soms komt het de tegenstander goed uit. Hierdoor kreeg Valto een strafworp tegen die door de gasten werd benut, maar Valto diende dit gelijk van repliek met treffers van Ron en Esmee. Nadat Wouter halverwege de tweede helft de 23-11 had binnen geschoten, werden Ron, Jan Pieter en Iris bedankt voor hun bewezen diensten en verlieten onder luid applaus het veld. Iris kon dit niet lopend, dus werd zij van het veld gedragen door Thomas. Hun plaatsen werden ingenomen door de toekomst van Valto. Emma, David en Jasper mochten de laatste dertien minuten volmaken en proberen hun doelpuntje mee te pakken. Esmee deed het nog één keer voor, maar toen werd er ook aan de andere kant gescoord en mochten de junioren gaan laten zien of zij ook goed konden verdedigen. De gasten deden nog wat terug, maar ook Valto kreeg een strafworp toegekend. Mandy weet daar wel raad mee en toen zij even de onoplettendheid van haar tegenstander afstrafte met een omdraaibal was het verschil opgelopen tot veertien bij de 26-12 tussenstand. Met nog één minuut op de klok deed Esmee er nog een schepje bovenop, maar het slotakkoord was voor de gasten. Door in de laatste minuut, die best lang duurde, nog tweemaal raak te schieten werd het uiteindelijk 27-14 en kon Valto weer twee punten bijschrijven.

Ook ons vlaggenschip mocht aantreden tegen Fortis, wat we nog wel kennen van vorig seizoen. Ook in de tijd dat Valto nog 1e klasse speelden kwamen we Fortis tegen en het is altijd een taaie ploeg gebleken. Ook vandaag gingen de Zeeuwen er weer hard tegenaan, wat hen maar liefst tien strafworpen opleverden. Een pittig potje dus voor ons vlaggenschip, maar buiten de 1-2 na anderhalve minuut heeft Valto een voorsprong gehad. Het was Laura die na veertig seconden de score opende, waarna ook aan de andere kant de korf werd gevonden. Met de tweede strafworp, de eerste werd gemist, kwamen de gasten op voorsprong, maar het arbitrale duo Gelissen en Kriek tolereerde niet veel en dus ging in de volgende Valto aanval ook de bal op de stip na een kleine overtreding. Thom maakte hiermee weer gelijk, waarna Frank met twee treffers het eerste gaatje wist te slaan. Bart verdubbelde het verschil door een strafworp te verzilveren en even later ook van afstand de korf te vinden. Met om en om scoren bleef het verschil een tijdje vier dankzij de treffers van Laurens, Thom uit een strafworp en na de twee Zeeuwse strafworpen trof ook Frank weer doel. Met nog tien minuten te gaan wist Maaike ons voor het eerst op een marge van vijf te schieten, maar de gasten wisten intussen hoe zij een strafworp konden forceren en de arbitrage trapte daar ook keer op keer in. Met alweer hun vijfde strafworp werd de 10-6 tussenstand op het bord gezet, waarna hun coach hen bij zich riep voor een time-out. Na de hervatting wist Mirthe het verschil weer uit te bouwen, maar in de volgende fase zouden de gasten in de wedstrijd blijven dankzij strafworpen en een velddoelpunt. Met nog vijf minuten tot de rust was het verschil teruggebracht tot 13-11 door strafworp nummer zeven. Ondanks het bikkelharde verdedigen van de gasten had Valto er pas drie meegekregen, maar scoort eigenlijk ook gewoon liever uit een actie in de ruimte. Met twee treffers van Frank en eentje van Bart werd er toch met een lekkere 16-11 voorsprong gerust.

Na de thee zou het even duren voor er weer gescoord werd. Valto trok verdedigend de lijntjes nog wat verder aan, maar had zelf ook moeite om de korf te vinden. Bart wist de ban te breken, waarna Frank, Mirthe en Thom het verschil uitbouwde naar 20-11. Thom had toch meer last van zijn been na de aanvaring met zijn tegenstander in de eerste helft dan we dachten. Thijs, weer een weekend over uit Denemarken, nam zijn plaats in de verdediging in. Zodoende kon Thom zich concentreren op de aanval, maar dat kwam waarschijnlijk eerder dan hij gehoopt had. Binnen twee minuten mocht hij al weer aantreden in de aanval. De Zeeuwse dames hadden even een scherpe fase en wisten zomaar drie punten van de achterstand af te snoepen, zodat er halverwege de tweede helft een 21-15 tussenstand op het bord stond. Er waren nog tien minuten te gaan toen Mirthe met twee treffers op rij onze voorsprong naar 23-15 tilde. In de volgende fase zouden de ploegen weer om en om scoren, waarbij Bart en Mirthe, met haar vijfde van vanavond, onze doelpunten voor hun rekening namen. De slotfase zou Valto de wedstrijd proberen zonder problemen uit te spelen, maar als de tegenstander dan wel volle bak naar binnen blijft pompen kan je met dit arbitrale duo nog wel twee strafworpen tegen krijgen. Thom zorgde ervoor dat onze marge weer tien werd, maar toen wist ook  Fortis nog tweemaal te scoren. Het zal u niet verbazen dat de laatste Zeeuwse treffer van 2,5 m gemaakt werd. De laatste treffer van onze Lierse trots kwam van de handen van Bart, waarmee ook deze strijd weer winnend werd afgesloten. Ik moet helaas wel constateren dat de ene Zeeuwse ploeg de andere niet is. Bleef vorige week, ondanks de grote achterstand, KV ONDO gewoon korfballen tot het einde, werd het vanavond toch wel weer een beetje een slagveld. Gelukkig wist Valto het hoofd koel te houden toen het gaatje verkleint werd tot twee en daarna het gaatje weer uit te bouwen en de wedstrijd naar zich toe te trekken. Met de derde ruime overwinning op rij is Valto goed aan de competitie begonnen en is nu samen met Die Haghe nog foutloos. Volgende week dan dus de laatste wedstrijd voor het kerst reces in Hardinxveld Giessendam tegen KV Vriendenschaar. Zij hebben zaterdag hun eerste nederlaag geleden tegen Die Haghe en zullen gebrand zijn op revanche. Niet alleen op deze verloren wedstrijd, maar ook op de laatste wedstrijden tegen Valto. Deze waren de laatste keren steeds een prooi voor onze Lierse trots. Met een flink vernieuwd  team en een nieuwe trainer zullen zij alles uit de kast trekken om Valto punten te ontfutselen.

Support is dan ook weer zeer gewenst in sporthal “de Wielewaal” aan de Cornelisweer 2 in Hardinxveld-Giessendam. Valto 2 mag daar de spits afbijten om 16:45 uur.

Graag tot volgende week allemaal, Arno van Leeuwen.