VALTO 2 pakt zwaar bevochten zege op Refleks 2

In een week waarin heel veel gebeurde bij VALTO  wist het tweede team toch de punten te pakken in de belangrijkste wedstrijd tot nu toe. Nadat in goed overleg besloten was om niet langer door te gaan met Eric Geitenbeek als trainer van onze selectie en het ziek zijn van Leon, werd er dinsdag getraind onder leiding van Johan van der Meer. De tweede training was voor het vlaggenschip verplaatst naar de woensdagavond in de Lentiz hal in Maasland, omdat donderdagavond de uitreiking was van de Westlandse sportploeg van het jaar. De training op woensdag werd verzorgd door Thorwald de Roo die de komende periode de honneurs van Eric zal waarnemen.

Voor VALTO 2 was het vandaag de dag van de waarheid voor wat betreft de koppositie in de competitie. Het was vandaag er op of er onder tegen Refleks 2, waar in de thuiswedstrijd onnodig van werd verloren in de slotseconden van de wedstrijd. In de volgende wedstrijden had VALTO nog een keer een puntje gemorst, waardoor we één punt achter het Rijswijkse Refleks stonden. Zij hadden hun wedstrijd tegen KZ/Thermo4U 4 in Koog  aan de Zaan verloren, maar bleven daarmee wel koploper. Om alles in eigen hand te houden moest VALTO dus winnen vandaag en dan nog het liefst met minimaal twee verschil voor het onderling resultaat. Onder leiding van scheidsrechter Eijke startte de wedstrijd, waarin de thuisploeg uit de startblokken schoot. Binnen vijf minuten hadden zij een 3-0 voorsprong op het scorebord staan. Lisa opende voor ons de score, maar we bleven nog even achter de feiten aan lopen. Refleks liep verder uit naar 5-1 toen Thijs na tien minuten het tweede VALTO doelpunt scoorde. Direct daarna scoorde Ruben de 5-3 en leek VALTO de aansluiting weer te krijgen. Helaas werd er in de verdediging een overtreding gemaakt waar een vrije bal het gevolg van was. Deze wist Refleks binnen te schieten en de marge weer iets te vergroten. De volgende vijf minuten zou de Lierse verdediging geen fouten maken en konden we meerdere aanvallen zoeken naar een doelpunt. Het was Martijn die halverwege de eerste helft de stand op 6-4 zette en niet veel later was zijn broer Thijs ook weer trefzeker met zijn onderhandse poging. De aansluiting was gerealiseerd en de thuisploeg voelde de druk opgevoerd worden. Met een handig uitgelokte strafworp wisten zij zich weer wat meer lucht te geven, maar VALTO kwam steeds beter in de wedstrijd te zitten. Met nog vijf minuten op de klok wist Pieter ons weer op gelijke hoogte te brengen bij 7-7. Even later wist Ruben ons voor het eerst op voorsprong te zetten, maar de ruststand werd door de thuisploeg op het bord gezet. Zij wisten in de slotseconden weer de gelijkmaker te scoren, zodat we bij 8-8 de kleedkamers opzochten.

Na deze spannende eerste helft, waarin pittige duels uitgevochten werden, stonden er dus nog dertig spannende minuten op het programma. Het was er ook voor de thuisploeg alles aan gelegen om de overwinning binnen te hengelen, want ook zij willen graag promoveren en hebben wel zin in een feestje. De duels werden dan ook in de tweede helft zo nodig nog feller. VALTO kwam het scherpst uit de kleedkamer en wist met de doelpunten van Lisanne en Pieter de eerste voorsprong van twee punten voor VALTO op het bord te zetten. Lang konden we hier echter niet van genieten, want drie minuten later stond er weer een 11-10 voorsprong voor Refleks op het bord en moest VALTO weer in de achtervolging. We hielden echter de lijntjes nu kort en wisten met het doelpunt van Vera weer op gelijke hoogte te komen. De thuisploeg was intussen al begonnen met verse spelers inbrengen in een poging het verschil weer te maken. Zij kwamen wederom weer op voorsprong, maar wederom toonde VALTO hun veerkracht. Ron was binnen de lijnen gekomen op de plaats van Thijs die even later in het andere vak weer zou terugkeren. Ron zorgde al snel voor de gelijkmaker en had VALTO nog een kwartier de tijd om de wedstrijd naar zich toe te trekken. Thijs zette ons weer op voorsprong door zijn vrije bal binnen te schieten, maar even later was daar weer de gelijkmaker van de thuisploeg. Met om en om scoren werd zeven minuten voor het einde de 15-15 tussenstand bereikt en kon de wedstrijd nog alle kanten op. In navolging van de thuisploeg was ook Leon aardig aan het wisselen geslagen en hadden we Pieter geblesseerd naar de kant zien gaan na een kamikaze actie van zijn tegenstander. In een wanhoopspoging de bal eerder te bereiken dan Pieter zorgde hij er voor dat Pieter helemaal uit balans raakte en zichzelf blesseerde. Pieter zijn bloeddruk liep hierbij wat te hoog op en vertelde zijn tegenstander even wat hij ervan vond, wat de leidsman niet kon waarderen. Hij hield Pieter een gele kaart voor, waarvan je dan hoopt dat deze niet opgeschreven wordt want er waren wel ergere dingen gebeurd in de wedstrijd. De laatste fase van de wedstrijd zou VALTO heel volwassen spelen en rustig op zoek gaan naar de juiste kansen. Één daarvan was voor Ron die ons vijf minuten voor het einde weer op voorsprong zette. Een minuutje later wist Ruben met een slim kort kansje de voorsprong te verdubbelen en kwam bij de vakwisseling Floris binnen de lijnen voor Martijn om de lengte die de thuisploeg had ingebracht te compenseren. De verworven voorsprong zou VALTO niet meer uit handen geven. Met goed opgezette aanvallen werd nog wel gezocht naar meer treffers, maar dit zou niet meer gebeuren. De thuisploeg nam intussen meer risico om meer balbezit te krijgen, maar VALTO liet zich niet uit de tent lokken. De 15-17 van Ruben vijf minuten voor tijd bleek ook de eindstand te worden, waarmee VALTO precies aan de minimale eis voldoet om de koppositie in de poule over te nemen van Refleks 2. Een mooi resultaat dat na deze roerige week, waarin er veel gebeurd is, onder het toeziend oog van het vlaggenschip en onze interim coach tot stand kwam.

De late trip naar Zeeland was voor het vlaggenschip een groot avontuur met een tegenstander die de laatste weken helemaal los gaat tegen de lager geklasseerde tegenstanders in de poule. Vooral in hun “eigen”sporthal De Sprong lijken zij van alle hoeken raak te schieten gezien de 40-19 tegen VEO en 32-9 tegen Vriendenschaar. De laatste uitwedstrijd tegen HKV/Eibernest maakten zij er zelfs 42, dus VALTO kon de borst nat maken. Het wedstrijd verloop moet ik u helaas schuldig blijven, want ons Fordje was nodig voor het transport van de spelers naar Middelburg. De uitslag van 34-27 stelt mij echter niet ontevreden. We hebben weliswaar verloren, maar om er in Middelburg 27 te scoren moet het team toch lekker in de wedstrijd gezeten hebben. Volgende week komt KV Vriendenschaar op bezoek in de Vreeloohal, wat altijd een lastige tegenstander voor VALTO blijkt te zijn. Misschien heeft Thorwald daar wel een oplossing voor en weet hij samen met de spelers een strijdplan te smeden om de punten in De Lier te houden. Publiek is hierbij natuurlijk onontbeerlijk en ik verwacht dan ook weer minimaal net zoveel publiek op de banken als in de wedstrijd tegen Sporting Trigon.