Bijblijver 15, jaargang 50 21 november 2022

Van de voorzitter

Een mooie start van het zaal seizoen!

Een week vol korfbal met iedere dag een wedstrijd van de Haagse Korfbal dagen. Geweldig om de spanning van de diverse wedstrijden te zien. Natuurlijk zijn het oefenwedstrijden maar ook die wil je natuurlijk winnen. En dan sta je als A1 zijnde toch maar in de finale. Vrijdag en zaterdag waren de finale dagen georganiseerd bij HKV. Als Valto hebben wij wederom de streaming van de diverse finales geregeld. Zo hebben we van dichtbij dus alle finales kunnen zien.Helaas verloor onze A1 de finale tegen het zeer sterke Die Haghe A1. Afgelopen zaterdag konden wij tijdens All-Day Valto genieten van de snack groenten die mogelijk gemaakt werden door onze partner Rijkzwaan. In de middag mocht ik de coach zijn van onze B4 die een goeie wedstrijd speelden tegen Maassluis B2. Uiteindelijk was Maassluis wel het betere team, maar heeft ook de B4 een aantal mooie doelpunten gemaakt. Na deze wedstrijd vlug door naar HKV om de laatste 2 wedstrijden mee te maken van Haagse korfbal dagen. de G finale was wederom weer een feest en hier trok de combinatie Refleks/Dijkvogels aan het langste eind. Zij wonnen deze finale met 2-1 van Sporting Trigon. Toen was het tijd om de finale te streamen van KVS-Meervogels. Meervogels schoot uit de startblokken en kwam een paar punten los van de tegenstander, maar gaandeweg de wedstrijd nam KVS de regie over en t/m een minuut of 10 voor het einde was het totaal niet spannend. Maar uiteindelijk kwam Meervogels terug in de wedstrijd en in de zoomer van het einde van deze wedstrijd maakte Meervogels de gelijkmaker. Wat een sensatie was dit, een verlenging volgde met als inzet de Golden Goal. Deze viel na slechts een halve minuut al binnen voor KVS waarmee zij kampioen werden met 23-22. Een mooi slot van een mooi toernooi. Laat de zaal competitie maar beginnen!!. Allen weer succes aankomende week wellicht tot ziens in de sporthal aankomende week.

Na All Day Valto staat de zaalcompetitie voor de deur

De oefenperiode voor de zaal zit er op. Iedereen heeft weer even kunnen wennen aan de vloer en de weersomstandigheden die er niet zijn :-)

De start van de zaalcompetitie betekent ook weer nieuwe poules, standen op nul, nieuwe kansen en nieuwe scheidsrechteraanwijzigingen.

Veel plezier allemaal, maak er een mooi seizoen van!

Scheidsrechters
De indelingen voor de zaal zijn weer gedaan. Zonder scheidsrechter geen wedstrijd. Daarom zijn alle wedstrijden van de zaalcompetitie weer voorzien van een scheidsrechter. We hebben geprobeerd jullie weer in te delen aan de hand van wat je kan en wil fluiten, je eigen wedstrijden, de wedstrijden die je coacht en nog een aantal factoren. Mocht je om een bepaalde reden toch niet kunnen, regel dan tijdig iemand anders. Wil je tips voor het vinden van een vervanger, kijk dan op deze pagina.

Zorg dat je minimaal 15 minuten voor de wedstrijd aanwezig en omgekleed bent, stel je even voor aan de coaches van beide teams en vraag of er nog bijzonderheden zijn. Wil je nog wat nalezen over de regels? Dan staat hier een documentje waarin de regels voor het fluiten van F en E wedstrijden staan uitgelegd.

Ben je nog wat onzeker of zou je gewoon graag een keer begeleid worden? Geef dat dan aan, dan zorgen we dat er iemand van de arbitrage bij is om je te begeleiden. Of als je liever een andere leeftijdsklasse wil fluiten, geef dat dan ook door, dan proberen we daar rekening mee te houden. Denk eraan, het is vaak maar 3 keer een uurtje per seizoen, maar je maakt er heel veel mensen gelukkig mee.

Trainingstijden en beschikbaarheid trainers
Voor sommige teams zijn de tijden of zelfs de dagen veranderd. Hoewel we alle teams zoveel mogelijk hetzelfde hebben willen laten qua dag en tijd, is dat niet helemaal gelukt, omdat de zaal nog een stukje krapper is dan het veld. Ook komt het voor dat teams buiten De Lier moeten trainen, waarbij het fijn is dat we extra ruimte hebben gevonden (Naaldwijk), maar we ook snappen dat dit niet ideaal is.

Wat nóg vervelender is, is dat er door de verschuivingen geen trainers zijn. Omdat de dag niet uitkomt, of de tijd te vroeg is. Dat heeft ook weer te maken met roosters van scholen die per periode veranderen en waarbij de lesdagen steeds later lijken te eindigen. Daarom voor de volgende teams de oproep voor trainers:

We hebben dit in ieder geval tot en met de Kerst ingevuld met Dita en Ron (voor de C2) en MarleenS (voor de B3/4). We kunnen dus zeker nog extra hulp gebruiken, maar fijn dat jullie dit willen oppakken!

Te gast in de sporthallen
Nu we weer in de zaal spelen, moeten we ons realiseren dat we te gast zijn in de hallen waar we trainen en spelen. Dat betekent onder andere:

Mocht je de hal onverhoopt niet schoon aantreffen, dan mag je dat aan mij of MarleenS laten weten. Wij geven dat centraal door. Te denken valt dan aan:

Op die manier weten wij dat het al zo was bij binnenkomst en kunnen we er melding van maken. Samen zorgen we er voor dat we een prima tijd gaan beleven in de zaal!

Haagse Korfbaldagen
Afgelopen weken speelden Valto A1 en Valto 1 in de Haagse Korfbaldagen. De A1 haalde daar de finale en het eerste de halve finale. Helaas stond er op Die Haghe geen maat en wisten zij ruim te winnen van onze jeugd. Geen grote schande, Die Haghe speelt op het veld in de hoofdklasse en staat daar op plaats 3. Uiteraard zijn er ook positieve punten te halen uit delen van zo’n wedstrijd en ondanks het verlies zijn er voldoende lessen die weer bijdragen aan de ontwikkeling. Voor Valto 1 eindigde de tour tegen de latere kampioen KVS. Een zeer sterke ploeg en ook daar weer de verbeterpunten meenemen naar de competitie. Deze start komende zaterdafg, tegen HKV/Ons Eibernest 1 in Den Haag. Een verslag van de duels staat in het stukje van Arno (1) en het vervolg (2) en het laatste stuk (3).

Teamouders
Ik ben erg blij te kunnen melden dat bijna ieder team nu een teamouder heeft. Fiona en MarleenS hebben er hun schouders onder gezet en hebben de invulling gedaan. Hierdoor halen we wat administratief werk weg bij de trainers/coaches, kunnen we de communicatie verbeteren en is er een extra paar ogen dat meekijkt met het team. We gaat deze rol eind dit seizoen evalueren, maar voor nu vind ik het een mooie toegevoegde waarde!

Trainingsweekend 2023 komt er aan

De datum is het weekend van 15 april. Dus hou dat weekend alvast vrij !!! Ik heb besloten om na 2023 er toch echt me te stoppen, na 20 jaar. Ik ga het over dragen aan Laura en Vera vd Eijk & Frank de Rijcke en waarschijnlijk nog iemand.

En daarbij nodigen we iedereen uit die de afgelopen 20 jaar is mee gegaan.

Team(s) van de week

Vanuit de supportersvereniging OTLAV, zal er tijdens de wedstrijden van Valto 1 en 1 wedstrijd van Valto 2 een team van de week aanwezig zijn. Dit is een team vanuit de jeugdteams, en dit jaar zal dit zijn de teams uit de D/E/F en kangoeroes. Concreet willen we hiermee bereiken dat de sfeer rondom de wedstrijden van Valto 1 en Valto 2 intenser wordt en de kinderen, ouders en overig publiek meer betrokken raken bij de thuiswedstrijden.

Het team van de week zal bezocht worden door een speler uit Valto 1 of 2, tijdens de training voorafgaand aan de wedstrijd waar zij ‘Team van de week” zullen zijn. Tijdens de wedstrijd zal er een speciale tribune voor het team van de week zijn.
Hier kan het team van de week met elkaar zitten om Valto 1 of 2 aan te moedigen.

In de rust zal er op de middenstip een potje piepelen gedaan worden door het team van de week.

Tijdens elke thuiswedstrijd van Valto 1 wordt er ook een taart verloot. Deze kan je winnen door de juiste eindstand te raden. De opbrengst van deze taarten verloting zal ten goede komen aan de supportersvereniging en de “teams van de week”. De winnaar van de taart zal elke wedstrijd direct na de wedstrijd bekend gemaakt worden.

Let op! Vanaf dit jaar kan er alleen nog via een QR code voor de taart betaald worden.

Het team van de week dient drie kwartier voor aanvang van de wedstrijd aanwezig te zijn. Dan is er ruim de tijd voor de verkoop van de loten en het verkleden van je VALTO tenue, zodat iedereen hetzelfde gekleed is!

Aan de coaches de vraag om dit tijdig door te geven aan hun team van de week.

Vanuit het team OTLAV zal er tijdens elke wedstrijd 1 begeleider aanwezig zijn.
Wij willen jullie coaches daarom vragen om (indien mogelijk) zelf, of te zorgen dat de teamouder naast de begeleiding van OTLAV aanwezig is.
De coach of de team ouder kan tijdens de rust ook het potje piepelen voor rekening te nemen.

TEAM OTLAV

Het Melior Jeugdkamp wordt het Rijk Zwaan Jeugdkamp!

Rijk Zwaan steunt Valto al jaren lang in haar sportieve activiteiten en ambitie.  7 november 2022 heeft Rijk Zwaan besloten om deze samenwerking voort te zetten en te verbinden aan het reeds decennia lang succes-evenement van CKV Valto: Het Jeugdkamp. Zodoende steunt Rijk Zwaan het lokale verenigingsleven en  stimuleert zij de gezondheid van de korfbalvereniging Valto en Het Rijk Zwaan Jeugdkamp in het bijzonder.

De sponsorcommissie van Valto is zeer verheugd met het voortzetten van de goede relatie in een ander jasje en omarmt de gezondheidsdoelstellingen van Rijk Zwaan in haar verenigingsbeleid. Samen met Rijk Zwaan zal er naast Het Rijk Zwaan Jeugdkamp ook nog andere momenten gevonden worden om deze samenwerking niet onopgemerkt te laten.

𝗞orfballen in de kerstvakantie ⚽

KorfbalFit organiseert op woensdag 4 januari en donderdag 5 januari 2023 de Winterdagen in Maasland & Delft. Je gaat aan slag met het thema ‘FOCUS’, denk aan focussen op je schot, het vrijlopen en verdedigen!
Iedereen van 8 tm 16 jaar is welkom! Ervaren trainers en spelers van (jong) Oranje en de Korfbal League zijn erbij om jou een onvergetelijke dag te bezorgen. We zien jou graag op de Winterdagen!
𝘈𝘢𝘯𝘮𝘦𝘭𝘥𝘦𝘯 & 𝘮𝘦𝘦𝘳 𝘪𝘯𝘧𝘰𝘳𝘮𝘢𝘵𝘪𝘦 ⤵️

Vrijwilligers gezocht voor gedenkavond begraafplaats De Lier

Wil je ons helpen om op vrijdag 25 november de gedenkavond op de begraafplaats in De Lier tot iets moois te maken? Meld je dan aan. Er is een middagshift van 14:00 tot circa 19:00. Of de avondshift om de spullen op te bergen, deze begint om 20:30. Als alles is opgeruimd is er nog een hapje en drankje voor de vrijwilligers.Aanmelden kan via het formulier!

Zijn er vragen of opmerkingen, neem dan contact op met thomas.ris@ckv-valto.nl

Wedstrijdverslagen

VALTO eenvoudig door naar de halve finale HKD

Sponsors:

Na het oefenweekend in Voorthuizen, wat ik iets te ver vond om te gaan kijken dus weinig te melden hierover, stond maandagavond de tweede wedstrijd in de Haagse Korfbaldagen op het programma. Tegenstander was HKV/Ons Eibernest die we dan gelijk konden testen voor later in de competitie als VALTO op 26 nov weer op bezoek gaat. De ploeg die vanavond als winnaar van het veld zou lopen speelt donderdagavond in de sportcampus in de halve finale tegen de nummer één van de andere HK-OK poule. VALTO startte in een creatieve opstelling vanavond. Mirthe was niet fit en bleef aan de kant. Ook Laura en Laurens stonden niet in de basis opstelling. Mark en Mandy vulden de opengevallen plaatsen op. Het eerste kwart ging de wedstrijd gelijk op. Na de openingstreffer van de thuisploeg maakte Frank in de volgende aanval weer gelijk. Tot 5-5 werd er om en om gescoord met dan VALTO en even later weer HKV op een kleine voorsprong. Hierna wist VALTO voor het eerste een gaatje van twee te slaan door treffers van Maaike en Bart. Tijd voor een time-out vonden de coaches van HKV. Er waren nog negen minuten te gaan tot de rust, maar ondanks de time-out wist HKV de korf niet meer te vinden voor de rust. VALTO deed dit nog viermaal via Laurens, Laura, Romee en Bart, wat de ruststand op 5-11 zette.

Na de rust had VALTO een mindere periode. Laurens wist nog wel in de eerste aanval gelijk weer te scoren, maar daarna  moesten we toch vijf minuten wachten voordat Mandy weer wist te scoren uit een omdraaibal. Hierna hadden we verdedigend blijkbaar een black-out, want binnen twee minuten wist HKV met vier treffers op rij de achterstand te halveren. Dit tot groot ongenoegen van Thomas, die het vandaag bij afwezigheid van Mark het voor het zeggen had. De verdediging werd weer aangescherpt, waarmee de doelpunten regen voor HKV weer opdroogde. Voor VALTO wist Mark uiteindelijk weer de korf te vinden en leek de deksel er weer af te zijn. Binnen enkele minuten liep VALTO weg van een 9-14 voorsprong naar een 10-20 tussenstand met nog een kleine zes minuten tot het einde. Met nog vijf minuten te gaan en een 11-21 stand op het bord namen de coaches van HKV weer een time-out. Veel resultaat had deze time-out niet, want hierna zouden Thom en Bart binnen veertig seconden samen driemaal scoren. HKV was wel zo stoer om niet de koppies te laten hangen en VALTO vrij spel te geven, maar bleven knokken voor wat zij waard waren. Met nog minder dan twee minuten op de klok zouden zij hun laatste doelpunt scoren, maar VALTO was nog niet klaar. Sheila ontbrak nog op het scoreformulier, maar dat zette zij in de slotfase nog even recht en zo stonden alle spelers er weer op vanavond. Laurens prikte er ook nog maar weer eens eentje bij en zette de eindstand op 12-26. Een mooie uitslag voor VALTO, wat nog volop met vak samenstellingen aan het experimenteren was vanavond. Voor HKV/Ons Eibernest zitten de HKD 2022 er na deze nederlaag op en VALTO wacht nog een halve finale op donderdagavond. De tegenstander van die wedstrijd komt uit de wedstrijd tussen de hoofdklassers Avanti tegen KVS. Het wordt dus zo wie zo een pittig potje voor VALTO donderdagavond, waarbij ze wel wat support kunnen gebruiken.

Wellicht tot dan, Arno van Leeuwen.

VALTO geeft KVS de finale niet cadeau

Sponsors:

Donderdagavond mocht ons vlaggenschip weer opdraven voor de volgende ronde in de Haagse Korfbaldagen. In de halve finale mochten zij het opnemen tegen hoofdklasser KVS/Groenveld Keukens, wat aan het begin van dit toernooi had aangekondigd dat zij voor de trilogie wilden gaan. Dit was ook wel te zien in de wedstrijd donderdagavond waar zij bloedfanatiek de strijd aangingen. Na het eerste fluitsignaal schoten beide ploegen uit de startblokken en werd er binnen negentig seconden al een 2-2 stand op het bord gezet. Hierna nam VALTO brutaal een kleine voorsprong door doelpunten van Frank en Mirthe. Met om en om scoren bleef deze voorsprong staan tot 6-7 en had André Kuipers zijn ploeg intussen al een keer naar de kant geroepen voor een time-out en een verse dame in het veld gebracht om het tij te keren.

Vanaf de 7-7 tussenstand trok KVS de initiatief naar zich toe en kwam na de 2-1 voor het eerste weer op voorsprong. De 8-7 was een mooi samenspel van de heren van KVS met een balletje achterover naar de rebound heer die van onder de korf wist te scoren. Daar waar VALTO het verdedigend uitstekend deed, wilde het aanvallend even niet lukken. Meerdere honderd procent kansen draaiden uit de korf of de bal kwam door misverstandjes in verkeerde handen terecht. Het lukte KVS echter nog niet om een groter gaatje te slaan, want dankzij de treffers van Frank en Maaike bleef VALTO aangehaakt tot 12-9. In de volgende aanval van KVS ging het mis voor Maaike die door een onbesuisde actie van een KVS heer vakkundig werd uitgeschakeld voor de rest van de wedstrijd. Hopelijk valt het mee en kan Maaike volgende week gewoon starten aan de competitie zonder hersenschudding.

Hoewel Mandy een prima invalbeurt kende, was het toch even zoeken voor het vak en wist KVS hun marge in de volgende fase te vergroten naar 15-9. Mirthe deed nog wat terug, maar KVS zou toch met een marge van zes de kleedkamer opzoeken.

Het tweede deel werd scherp begonnen door de Lierse trots en wist binnen een minuut de achterstand te verkleinen naar 16-12 door twee treffers van Thom. Hij zou overigens aan Lierse zijde stevig zijn stempel op de 2e helft drukken met zeven treffers. KVS pareerde helaas weer met drie treffers en leek de wedstrijd wel gespeeld te zijn voor VALTO. De ruggen werden toch nog een keer gerecht, want er waren tenslotte nog achttien minuten te spelen, waarin er nog een hoop kon gebeuren. Vier minuten later was onze achterstand dan ook al weer geslonken tot vier dankzij drie treffers van Thom en een van Mirthe. Zou het dan toch nog kunnen? Dit beetje hoop werd direct door de Scheveningers in de kiem gesmoord door weer tweemaal te scoren. Thom leek vanavond echter niet te stoppen door Gijs Gillissen, ja wel die we kennen van Swift, en wist ook weer tweemaal te scoren.

Met nog amper vijf minuten was het voor KVS natuurlijk nu zaak om de rust te bewaren en geen gekke dingen meer te doen. De volgende Scheveningse treffer liet dan ook even op zich wachten, want vanaf dit punt zou KVS de schotklok zoveel mogelijk benutten om lange aanvallen te spelen. Na een tegentreffer kreeg VALTO zowaar nog een doelpunt cadeau van KVS. Frank wilde de bal naar binnen spelen, maar zijn worp werd door Jarmo Jongman omhoog gelepeld en scoorde op die manier een eigen doelpunt. Dit maakte hij dan wel weer goed door even later ook voor KVS te scoren, dus kon dat tegen elkaar  weggestreept worden. Met nog drie minuten op de klok en een marge van vijf kon KVS nog niet achterover leunen, want Bart verkleinde die weer naar vier. De laatste minuten zouden de doelpunten om en om vallen en bleef de marge dus behouden voor KVS en spelen zij zaterdagavond de finale in de HKV hal na deze met 27-22 gewonnen wedstrijd. Voor het VALTO vlaggenschip zit de oefenperiode er nu op en kunnen zij zich gaan voorbereiden op de seizoen opening bij HKV/Ons Eibernest op  zaterdag 26 november. Dit zal ongetwijfeld een andere wedstrijd worden dan de wedstrijd tijdens de Haagse korfbaldagen, waar gemakkelijk werd gewonnen. Ik ga er van uit de zij de huid deze keer duur zullen verkopen en een poging tot revanche zullen nemen.

Zaterdag door privé afspraken voor mij geen All day VALTO, maar ik wens iedereen mooie wedstrijden en een gezellige dag toe.

Op de 26e speelt ook VALTO 2 aan de Steenwijklaan in Den Haag in het voorprogramma van het vlaggenschip, dus bent u al vanaf 17:30 uur uitgenodigd om te komen aanmoedigen.

Arno van Leeuwen.

VALTO A1

Sponsors:

Tis wat vier wedstrijden in een week tijd. De wasmachine heeft overuren gedraaid. En dat met deze energiekosten.

Eerst thuis tegen Vitesse, gelukkig een thuiswedstrijd want om nou s-avonds naar Arnhem te moeten rijden……
Dit was een makkie, het was heel veel doelpunten voor en weinig tegen. Daarna tweemaal tegen Avanti. De eerste wedstrijd werden de talenten van de A2 ingezet, zeker niet onverdienstelijk maar helaas verloren. Door dit verlies mocht de A1 een dag later het opnieuw proberen tegen Avanti. De coaches en teammanager bedachten een ander strijdplan en dit resulteerde in een verdiende overwinning.
De A1 stond in de finale en moest het opnemen tegen Die Haghe A1. Een goede ploeg waar moeilijk van te winnen is. Er was zelfs een speler die hierdoor besloot om maar naar Toppers te gaan, verkleed als Mister Pils.
Er werd van alles gedaan om toch maar te winnen van Die Haghe en zo werd Romeo weer van stal gehaald.
Wat ik al zei Die Haghe is een goede ploeg en na een kwartier spelen stond het al 6-0. Hierdoor was de scheids zo van onder de indruk dat ie ff een wegtrekker kreeg. Halverwege middernacht werd de wedstrijd weer hervat. Die Haghe liet er geen gras over groeien en liet Valto alle hoeken van het veld zien. Eindstand was iets van 63-4.
Een ding viel mij wel op dat de ruststanden bij alle wedstrijden 4-4 was. Das wel bijzonder, beste lezer.