Bijblijver 37, jaargang 51 13 mei 2024

Van de voorzitter

Even lekker eruit geweest!

De afgelopen 2 weken waren daar de mei vakanties van school. Mooi even de gelegenheid om er zelf ook uit te gaan met het gezin. Daar hebben we geweldig van genoten. Onze reis ging naar Cyprus, waar het heerlijk weer was. Lekker iedere dag een ander stuk van het eiland verkennen. Veel ondernomen en ook tijd om te ontspannen. Ondertussen werd er in De Lier hard gewerkt achter de bar door een mooie groep vrijwilligers jeugd en ouderen om tijdens het feest van 3 mei een ieder van een drankje te voorzien.  Klasse en dank daarvoor. Jullie helpen hiermee niet alleen het OC De Lier , maar juist ook Valto. We krijgen hier weer een mooie vergoeding voor in september. Dank ook voor de organisatie m.b.t het zoeken naar de bezetting. Richting onze nieuwbouw zijn alle extra financiën natuurlijk welkom. Afgelopen zaterdag was er weer een mooie speelronde met schitterend weer. Superleuke en spannende wedstrijden gezien en zelf ook gespeeld. Op naar het verdere verloop van het seizoen. Morgen een ieder weer succes op school en het werk en op naar het pinkster weekend.

Nabeschouwingen

VALTO 1 speelde uit tegen KOAG 1. In wederom een fysieke wedstrijd werd al snel duidelijk dat VALTO de betere ploeg was, maar in het begin wilde het nog niet zo lukken om scorend ook afstand te nemen. Pas richting rust werd het eerst gaatje geslagen, 5-9. Een goede start van de 2e helft zorgde ervoor dat het vlaggenschip uitliep naar een 5-15 voorsprong, voordat KOAG voor het eerst in de 2e helft de korf wist te vinden. Hierna zakte het een beetje in, maar dat was ook niet gek gezien de zomerse temperaturen. Uiteindelijk een prima overwinning: 12-22. Zaterdag 25 mei staat de volgende ontmoeting op het programma, maar dan in De Lier.

VALTO 2 speelde uit tegen Vriendenschaar (H) 2. Een zeer slordig begin aan de kant van het tweede en een sterk schietend Vriendenschaar zorgde ervoor dat het tweede al snel tegen een 6-0 achterstand aan keek. Langzaam maar zeker werd de achtervolging ingezet, maar lange tijd zag het er naar uit dat het tweede tegen de eerste nederlaag aan zou lopen. Dit werd voorkomen, maar meer dan een gelijkspel zat er niet in: 13-13. Wel een belangrijk punt, want hiermee blijft het tweede koploper met 5 punten uit 3 wedstrijden. Zaterdag 25 mei speelt het tweede thuis tegen Vriendenschaar 2.

VALTO 3 speelde uit tegen Fortuna 6. Een goede eerste helft zorgde voor een 4-12 ruststand. Na rust ging het derde lekker verder en liep uit naar een 11-17 voorsprong, hierna stagneerde het scoren aan VALTO-zijde en kwam Fortuna nog gevaarlijk dichtbij, maar gelukkig was er niet meer genoeg tijd en wist het derde met 15-17 te winnen. Koploper ODO verloor, waardoor er nu 3 ploegen (VALTO, ODO en HKV/OE) 4 punten hebben na 3 wedstrijden. Zaterdag 25 mei speelt het derde thuis tegen Fortuna 6.

VALTO 4 speelde thuis tegen VEO 4. Beide ploegen hadden moeite met het afronden van de kansen, want na 20 minuten spelen stond het pas 1-1. Uiteindelijk wist het vierde wel een gaatje te slaan en liep ze uit naar een 6-2 voorsprong. VEO gaf zich niet gewonnen en knokte zich weer terug in de wedstrijd en het vierde kon niet voorkomen dat VEO er uiteindelijk zelfs met de winst vandoor ging: 8-9. Zaterdag 25 mei mag het vierde op revanche, dan speelt ze uit tegen VEO.

De wedstrijd van VALTO 5 werd verzet naar maandag 13 mei.

VALTO 6 speelde uit tegen NIO 3. In de zaal werd er nog met 14-24 van dit team gewonnen, maar dit keer was het heel andere koek. Het zesde had veel moeite met het scoren, en had in één van de vakken ook te weinig rebound. Via een ruststand van 5-5, stond het 5 minuten voor het einde van de wedstrijd 9-5. In de laatste minuten wist het zesde dan nog wel een paar keer te scoren, maar het was niet genoeg: 9-8. Zaterdag 25 mei mag het zesde thuis laten zien dat ze toch zeker wel van deze ploeg kunnen winnen.

VALTO 7 speelde thuis tegen Paal Centraal 3. Het begin van de wedstrijd ging het gelijk, maar met rust stond VALTO 7 toch op een achterstand van 4 doelpunten, omdat het zevende maar moeilijk tot scoren kwam. De 2e helft stond de verdediging veel beter en ging het aanvallend ook beter lopen, waardoor de stand weer gelijk getrokken werd, 8-8. Hierna was Paal Centraal weer alert en liep uit naar een 8-12 voorsprong. De laatste twee doelpunten waren voor de statistieken, eindstand: 10-12. Zaterdag 25 mei mag het zevende uit spelen bij Paal Centraal.

VALTO 8 speelde thuis tegen TOP 11. De eerste twee wedstrijden wist het achtste de korf nog niet echt makkelijk te vinden en werd er verloren. Tijd dus voor de eerste punten! Michiel was dit keer lekker op dreef, maar dit was natuurlijk alleen mogelijk doordat de rest van het team hem hierbij ondersteunde, het is tenslotte een TEAMsport. (@Simone) En het team wist de eerste punten binnen te halen: 10-8. Zaterdag 25 mei speelt het achtste (die als enige een poule heeft met 7 ploegen en dus tegen elke tegenstander maar één keer speelt) uit tegen Velocitas 8.

VALTO E1 was vrij. Gelukkig wilden veel van jullie invallen bij andere teams. Bedankt E1!

VALTO E2
speelde uit tegen ONDO E2, pas ’s middags waardoor een aantal daarvoor al hadden ingevallen bij de D. In een goede wedstrijd wist onze E2 heel vaak te scoren, ondanks de warmte. In totaal 19 keer, waardoor er met 8-19 gewonnen werd.

VALTO E3
speelde al vroeg uit tegen Avanti E3. Vroeg, maar al flink warm. In de eerste helft ging het erg gelijk op, met rust stond het 2-2. Na de rust verslapte de E3 een beetje, terwijl Avanti meer begon te scoren. Zo stond de E3 ineens achter. In de laatste 10 minuten herpakte Valto zich en kwam er meer pit in, en wisten we ook weer een paar doelpunten te maken. Helaas was het al gespeeld, eindstand 8-5.

VALTO E4
heeft de smaak te pakken: thuis tegen KVS ging het voor de derde winst op rij. Ook dit keer veel doelpunten en goed verdedigd: 12-6 winst. Op naar het tweede deel van de competitie.

VALTO E5 speelde tegen Maassluis E2. Met hulp van Stenn en Eef waren jullie met genoeg, maar Maassluis kwam met precies vier spelers. Na een vervelende botsing moest er zelfs even drie tegen drie gespeeld worden. De tweede helft was het gewoon weer vier tegen vier, met veel kansen maar was het Maassluis dat makkelijker scoorde. Eindstand 5-8.

Bij de F kwam alleen VALTO F2 in actie, thuis tegen ODO F1. Een tegenstander die in het najaar nog tegen onze F1 speelde. Jullie gaven goed tegenstand maar uiteindelijk scoorde ODO meer: het werd 4-8.

Volgende week komt alleen VALTO F1 in actie: jullie mogen op bezoek bij Die Haghe F1.

Van de TC

Speelronde 3 – Einde van de vakantie

Afgelopen week was het nog volop vakantie met nog enkele vakantiegangers, echter zaterdag werd er toch weer gespeeld en dat in een heerlijk weertje met veel zon en soms ook echt hoge temperaturen op het kunstgras.

De donderdag daarvoor was er de activiteitenochtend voor de jeugd, ook al met zo’n lekker weertje, hoewel de selectie daar misschien anders over dacht, in de volle zon om 9.00 uur ’s ochtends. Wellicht heeft het geholpen bij het gelijke spel van Valto 2 en de overwinning van Valto 1.

Het was ook de selectie die de clinics gaf aan de jeugd die in grote getalen aangemeld was en was gekomen. Een keer een andere trainer, andere oefeningen en de meekijkende trainers/coaches van de selectie: Mark en Thomas. Mooi om te zien om het hele veld vol te zien staan met een groot deel van onze jeugdleden.

En terwijl de selectie zich richting de strandopening begaf, werd er in gemixte teams een toernooitje afgewerkt met als extra onderdeel de stormbaan en als afsluiter pannenkoeken eten, die door verschillende ouders waren gebakken (waarvoor dank!). Een hele leuke ochtend waarbij ik de selectie en alle andere vrijwilligers bedank voor hun inzet!

Schoolkorfbal
Woensdag 29 mei is er bij Valto weer het jaarlijkse Priva Schoolkorfbaltoernooi. We organiseren dit om zoveel mogelijk kinderen kennis te laten maken met de leukste sport die er is: KORFBAL! Het toernooi is voor de groepen 3, 4, 5 en 6 en vindt plaats op ons veld en begint om 13.30 uur en duurt tot uiterlijk 16.30 uur.

Wil je meedoen, maak dan met kinderen uit je klas een team en geef je op via het formulier onderaan deze uitnodiging. Een team bestaat (het liefst) uit minimaal twee jongens en twee meisjes. Als je met één of twee meer bent, is dat niet zo erg, want dan kun je af en toe wisselen. LET OP! Per team mogen er maximaal twee spelende leden van Valto tegelijk in het veld staan. Verzin met elkaar ook een leuke naam voor je team en laat het weten als je een voorkeur hebt voor een shirtkleur. Het zou fijn zijn als je zelf voor een begeleider zorgt. Denk aan een ouder of een grote broer /zus! Lukt dit niet, dan zullen wij hiervoor zorgen.

Wil je graag meedoen, maar lukt het niet om een team samen te stellen, dan kun je je ook individueel opgeven onderaan deze pagina. Tot en met uiterlijk vrijdag 17 mei kun je je inschrijven.

Kangoeroes
Afgelopen zaterdag was er dan de eerste training voor de Kangoeroes na de AdFysio Giga Kangoeroedag en dat hebben we gemerkt. Een mooie, grote groep die onder leiding van Lysanne en Luna verschillende spellen en oefeningen afwerkte. Het weer speelde ook hier natuurlijk mee en naast de training hebben de nieuwelingen ook de sfeer die op de club hangt op zo’n zaterdag kunnen proeven.

Wil je meetrainen om te kijken of korfbal voor jou dé sport is? Dan kun je dat aangeven bij één van de coördinatoren of trainers van de groepen. Dit kan kosteloos en na aan aantal keren kun je dat echt kiezen. Kinderen van de groepen 0, 1 en 2 hebben meegedaan aan de AdFysio Giga Kangoeroedag en kunnen met hun stempelkaart 3 keer gratis meetrainen op 25 mei, 1 juni en 8 juni van 10.00 – 10.45 uur.

Volgend seizoen
Als TC zijn we inmiddels druk bezig met het nieuwe seizoen. Een nieuw seizoen met ook een nieuw gezicht. Twan Korteland gaat onze commissie namelijk verlaten en Rianca Aarts neemt zijn plek in. Zij loopt nu al mee met Twan om ervaring op te doen en omdat het nu vooral over volgend seizoen gaat, ook om mee te denken. Twan, alvast bedankt! En Rianca, fijn dat je dit wil doen en welkom in de TC!

Het nieuwe jaarschema staat ook online. Er zijn nog wel een aantal onbekendheden, maar het grootste deel staat erin. Kijk er alvast naar, mocht je je vakantie willen boeken of een weekendje weg.

Trainersbijeenkomsten
Afgelopen maandag was er weer een trainersbijeenkomst, waarbij er vooral op situaties is ingegaan waarmee je te maken kunt krijgen als trainer of als coach. Situaties of vragen met betrekking in de inhoud, maar ook andere zaken, zoals gedrag van spelers of vragen van ouders.

De laatste avond (19.00 uur) waarop deze bijeenkomsten gaan plaatsvinden is maandag 10 juni.

Omdat we dit als Valto een belangrijk onderwerp vinden, gaan we ervanuit dat alle trainers van de F tot en met de A aanwezig zijn op deze avonden. We vragen jullie dan ook deze avonden nu al voor het hele jaar in jullie agenda te zetten zodat de kans klein is dat je verhinderd bent. Mocht het onverhoopt tóch voorkomen dat je niet aanwezig kunt zijn op een avond kun je je afmelden bij Bart van Leeuwen (06-34980328).

Schoonmaken Villa

Het schoonmaken van de Villa gaan we ook dit seizoen weer met elkaar doen. We maken schoon op vrijdagavond van 19:00-20:00 uur.
De sleutel van de Villa kan op vrijdagavond vanaf 18.30 gehaald worden bij Jan Jaap Elenbaas, Meidoornhof 21. Daarvoor is een code nodig, deze krijg je van Jan Jaap. Daarmee kan het sleutelkastje worden opengemaakt. Niet ontvangen? Stuur dan een appje naar 06-29585387.

Op de volgende data zijn de volgende teams ingedeeld:

Alvast bedankt voor jullie inzet!

Wedstrijdverslagen

Valto pakt na moeizaam begin weer een ruime overwinning.

Sponsors:

Na de overwinning van vorige week op ckv Nieuwerkerk was vandaag het nog puntloze KOAG de tegenstander van ons vlaggenschip. In Krimpen a.d. IJssel bleek het op het zonovergoten sportpark zinderend heet te zijn op het kunstgras. Al voor de wedstrijd begon zag je al bij de spelers de verhitte gezichten na het inschieten. Een wedstrijd dus waar de fitheid van de spelers wel eens van grote betekenis zou kunnen zijn. Fit waren Laurens en Romee zo wie zo niet. Zij zaten beiden in “burgerkleding” naast de dug-out en zouden de ploeg alleen mentaal kunnen steunen. Met een leuk aantal Lierse supporters langs de lijn werd de wedstrijd gestart door het arbitrale duo Watermulder en den Hollander. Het begin van de wedstrijd was wel voor de thuisploeg, wat binnen enkele minuten brutaal een 2-0 voorsprong wist te nemen. Het tweede aanvalsvak van Valto met Mirthe, Sheila, Frank en Koert hadden minder moeite met het vinden van de korf en trok de stand gelijk door treffers van Frank en Sheila. Nu was ook het andere vak wat scherper. Maaike, Elise, Thom en Jasper openden ook de jacht op hun eerste treffer die Mirthe uiteindelijk zou maken. De wedstrijd was tien minuten oud toen Valto het initiatief in de wedstrijd naar zich toe trok. Na de 2-4 van Thom wist KOAG de aansluiting te behouden met een tegentreffer, maar Frank herstelde onze voorsprong. KOAG dacht er nog niet aan om zich gewonnen te geven en wist tot nu toe toch goed de Lierse aanvallen te verstoren. Met de nodige fysieke inzet werden veel aanvallen vroegtijdig onderbroken. Jasper ging er weer als vanouds vol energie tegenaan en ging voor elke bal. Hij vergat hierbij wel dat er op een kunstgrasveld wel aanzienlijk minder zand ligt dan op het strand. Het was dan ook niet vreemd dat hij zich moest laten behandelen aan een schaafwond die hij bij een ultieme poging bij het bemachtigen van de bal had opgelopen. Na de blessure behandeling bleef het ook nog even zoeken naar de juiste kansen voor Valto. Dan kan het niet uitblijven dat de tegenstander het uiteindelijk wel voor elkaar krijgt om de aansluitingstreffer weer binnen te schieten. Zo was het pas 4-5 na ruim twintig minuten spelen en leek het een gelijk opgaande wedstrijd te gaan worden. Maaike ging voor de tweede maal door haar enkel bij een verdedigende actie en werd uit voorzorg gewisseld. Laura nam haar plaats in en was weer als vanouds aanwezig in de korfzone, waardoor de aanvallen veelvuldig herhaald konden worden. Na bijna een kwartier droog gestaan te hebben kon het Lierse publiek dan eindelijk ook weer juichen toen Elise met haar afgeronde doorloop onze voorsprong weer terug op twee bracht. Valto besloot een tandje bij te schakelen nu de deksel van de korf was. Frank verdubbelde onze voorsprong door twee raak te schieten, waarna KOAG dacht in de laatste minuut de ruststand op 5-8 te zetten. Niets bleek minder waar, want net als vorige week wist Valto in de laatste seconden van de 1e helft de korf weer te vinden. Deze keer was het Thom die vanuit de hoek van het veld afdrukte en de ruststand op 5-9 zette, dezelfde ruststand als vorige week. Toen wist Valto na de thee het verschil te maken en ckv Nieuwerkerk op een flinke achterstand te zetten.

Vandaag was er in de rust meer behoefte aan wat verfrissing, maar waarschijnlijk werden de spelers met dezelfde boodschap voor het vervolg van de wedstrijd het veld ingestuurd. Met de scherpte zat het wel goed bij Valto bleek al snel na de wedstrijd hervatting. Binnen twee minuten wisten Koert en Frank te scoren en besloot de coach van KOAG direct in te grijpen om Valto wat af te remmen. Dit bleek niet het gewenste effect te hebben, want Thom had minder dan twee minuten nodig om onze voorsprong weer met twee treffer uit te bouwen naar 5-13. Frank kreeg het op zijn heupen in deze fase van de wedstrijd en zette zijn tegenstander, ex Korfballeague speler Peter Scheek, te kijk door weer tweemaal raak te schieten. Met een marge van 5-15 was de wedstrijd wel gespeeld na zeven minuten in de 2e helft en zag je bij de spelers van KOAG de energie wegebben. Eigenlijk wilde alleen hun aanvoerder Ruben Vermeer niet van opgeven weten, maar hij kreeg nu te maken met Bart. Zij zijn oude bekende van elkaar uit voorgaande jaren, maar nu in een andere rol. Bart zou een meer aanvallende rol op zich nemen en de rebound vanuit de ruimte proberen te pakken. Bij Valto bleef de verdedigende druk onverminderd hoog, maar toch wist KOAG na tien minuten ook de korf weer te vinden. Thom herstelde het verschil, maar niet veel later was het ook aan de andere kant weer raak. Koert mocht het verschil vanaf de strafworpstip weer herstellen, nadat een heer Sheila de bal uit de handen had geslagen. Bart schoot even later onze 20e treffer door de korf en kregen de meegereisde reserves speelminuten van Mark en Thomas. Thom en Sheila maakte plaats voor de junioren Sanne en Tim. Er werd in de laatste fase vooral geprobeerd om Sanne en Tim in stelling te brengen, maar hun pogingen strandde meerdere keren op de rand van de korf. Koert en Maaike wisten nog wel de bal door de korf te krijgen, maar dit was vooral om onze marge te behouden. De wedstrijd eindigde uiteindelijk in een ruime 12-22 overwinning voor Valto. Een gemakkelijke 2e helft voor Valto na dezelfde tussenstand als vorige week ook dezelfde eindstand als vorige week. Alleen de eerste twintig minuten kon KOAG met Valto meekomen, maar zag hen daarna steeds meer afstand nemen. Nadat het eerste gaatje van vier een feit was wist Valto de controle op de wedstrijd te nemen en deze niet meer uit handen te geven. De andere wedstrijd in de poule was gezien de eindstand waarschijnlijk een stuk spannender. DeetosSnel/QSL lijkt een flinke kluif te hebben gehad aan ckv Nieuwerkerk en wist met slechts 13-9 de punten in Dordrecht te houden. Zij zijn halverwege de competitie nog steeds ongeslagen en lijken zich te kunnen gaan voorbereiden op het volgende feestje. Op 25 mei beginnen de returns van deze korte competitie in omgekeerde volgorde. Valto speelt dan thuis tegen KOAG en ckv Nieuwerkerk krijgt de kans op revanche op hun eigen veld bij “de Kleine Vink” tegen DeetosSnel/QLS. Het pinksterweekend zijn we dus weer vrij om zelf een invulling aan te geven, waarna we de competitie in de daaropvolgende drie weekenden uitspelen. We vinden ons vlaggenschip na drie speelronden terug op de tweede plaats met een goede kans op behoud in de ere klasse. Om dit zeker te stellen zullen echter nog zeker twee wedstrijden gewonnen moeten worden. 25 mei de eerste kans voor de volgende stap met als tegenstander KOAG, wat ongetwijfeld uit zal zijn op revanche op de verloren wedstrijd van vanmiddag. Laten dus met velen naar de Villa komen om ons vlaggenschip weer een steuntje in de rug te geven. Valto 2 mag het publiek die middag opwarmen in de wedstrijd tegen KV Vriendenschaar 2, waartegen zij vanmiddag tot een puntendeling kwamen door zich terug in de wedstrijd te spelen na een 6-0 achterstand in de eerste helft. Kom dus gerust wat eerder om hen met de broodnodige support naar een overwinning te schreeuwen.