VALTO pakt de volle buit in de Vreeloohal

In de laatste speelronde van de competitie voordat we aan de returns gaan beginnen stond VALTO 1 nog angstig dicht boven de rode streep. Voor hen was het dus zaak om na de slechte wedstrijd van vorige week om vandaag de draad weer op te pakken. De laatste tegenstander was Sporting Trigon, wat na het weg sturen van de trainer het heilige vuur weer heeft gekregen en de grote verrassing zijn in de poule. Staan zij in de veldcompetitie slechts op de vijfde plaats in de 1e klasse, in de zaal doen zij, met het terughalen van gestopte spelers, ineens mee om de bovenste plaatsten in de overgangsklasse. Zij hebben al een aantal tegenstanders weten te verrassen, dus VALTO 1 was gewaarschuwd. VALTO 2 heeft, na de eerste wedstrijd tegen Refleks 2 wat ongelukkig verloren te hebben, een mooie reeks neergezet. Alleen op bezoek bij VEO 2 hebben zij een puntje meer laten liggen dan Refleks, wat op hun beurt weer verloor van KZ/Thermo4U 4. Hierdoor is de achterstand slechts één punt en heeft VALTO 2 het nog in eigen hand, voor wat betreft de koppositie. Het was dus zaak dat VALTO 2 vandaag scherp aan de wedstrijd tegen dat zelfde KZ te beginnen en te laten merken dat er voor hen niets te halen viel in De Lier. Het was Vera die al snel voor VALTO de score opende, maar in de daarop volgende aanval van KZ werd ook gelijk de gelijkmaker door de korf gegooid. Bij het andere vak wilde het in de begin fase niet zo lukken, waardoor de gasten uit Koog aan de Zaan een voorsprong konden nemen. Pieter egaliseerde de achterstand, maar toch stond er na tien minuten een 2-5 achterstand op het bord. Onze aanvallen waren te gehaast met de bedoeling om het gaatje zo snel mogelijk te dichten, maar het omgekeerde gebeurde. Door veelvuldig balverlies van VALTO wist KZ steeds verder weg te lopen en stond er na twintig minuten spelen de 4-9 tussenstand op het bord. De laatste tien minuten naar de rust kreeg VALTO wel wat meer grip op de Koogse aanvallen en ging zelf ook wat zuiniger met de kansen om. Dit resulteerde erin dat door de doelpunten van Vera, Martijn, Ruben en Lisanne een 8-11 ruststand werd bereikt.

Wat Leon tegen zijn ploeg gezegd heeft weet ik niet, maar feit is wel dat zij scherp uit de kleedkamer kwamen. Verdedigend werden de lijntjes aangehaald en aanvallend werd er rustiger naar de juiste kansen gezocht. Met de treffers van Ron (2x), Martijn (2x) en Pieter, die goed achter zijn schot aan ging en zodoende de terug kaatsende bal alsnog kon scoren, werd de achterstand omgebogen naar een 13-11 voorsprong. Met nog twintig minuten te gaan was de wedstrijd nog lang niet binnen, dus was het zaak deze voorsprong uit te bouwen. De Koogers spartelden nog wel even tegen en wisten nog één keer een aansluitingstreffer te scoren, maar daarna liep VALTO uit naar 17-12 door de doelpunten van Thijs, Martijn, Pieter en Vera. Na twintig minuten spelen wist KZ/Thermo4U hun tweede doelpunt te maken in de tweede helft en was de wedstrijd eigenlijk wel gespeeld. Martijn herstelde al weer snel het verschil naar vijf punten en gooide de wedstrijd hiermee in het slot. Niet veel later was werd het ineens angstig stil in de Vreeloohal toen Nikki, die een top wedstrijd stond te ballen, bij het onderscheppen van de bal neerging en naar haar knie greep. Achteraf lijkt het gelukkig mee te vallen, want ik zag haar na de wedstrijden al weer voorzichtig rondlopen. Zij moest wel het veld verlaten en werd vervangen door Lisa. Zij beleefde een droom invalbeurt, want zij wist ook gelijk met haar eerste schot de 19-13 binnen te schieten. De gasten geloofden het intussen wel, want een gat van zeven zouden zij nooit meer gedicht krijgen. VALTO 2 heeft het verdedigend in de tweede helft uitstekend gedaan door de gasten slechts drie maal te laten scoren. De eindstand kwam uiteindelijk op 21-14 dankzij doelpunten van Ruben en Martijn. Een mooie opsteker weer voor volgende week, als we de eerste return wedstrijd gaan spelen in Rijswijk tegen Refleks. Hopelijk gaan er dan weer een flink aantal supporters achter VALTO 2 aan om hen te steunen bij deze belangrijke wedstrijd. Al om 13:30 uur start deze wedstrijd in sporthal “de Schilp” in Rijswijk.

Dan was het de beurt aan ons vlaggenschip, wat vandaag naar mijn gevoel voor de overwinning kon gaan. Sporting Trigon kennen we van de veldcompetitie van seizoen ’17-’18 toen VALTO zich op eigen kracht wist te handhaven in hun debuutjaar in de overgangsklasse. Sporting Trigon degradeerde toen naar de 1e klasse en heeft vorig seizoen mede dankzij Gerald van Dijk ( wie kent hem niet) zich in de zaal wel kunnen handhaven in de overgangsklasse. Dat seizoen wist VALTO ook de thuiswedstrijd te winnen, dus zou het vandaag ook kunnen. Zaak was dan wel dat het keurkorps van Erik scherp aan de wedstrijd moest beginnen en zelf de aanval zoeken. Zoals wel vaker dit seizoen was het Zané die de score opende, maar in de volgende aanval viel gelijk de 1-1 door de korf. Het werd intussen duidelijk dat het er voor beide ploegen veel aan gelegen was om deze wedstrijd over de streep te trekken. Beide ploegen gingen er vol in en gaven de doelpunten niet cadeau. Dankzij de doelpunten van Bart en Maaike stond er na drie minuten een 3-1 voorsprong voor VALTO op het bord, maar lang zou dit niet duren. De Leidenaren hebben een scherpschutter binnen de gelederen die al snel weer de aansluiting gerealiseerd had. Laurens herstelde het verschil, maar wederom wist Trigon de aansluiting te behouden. Dit zou zo blijven totdat de gasten halverwege de eerste helft bij 5-5 weer op gelijke hoogte kwamen. VALTO hield echter het initiatief en nam weer een voorsprong door driemaal te scoren en uit te lopen naar 8-5. De gasten wisten echter niet van opgeven en wisten via de scherpschutter en het eerste dames doelpunt weer de aansluiting te krijgen bij 8-7, wat Thom weer met een afstandsschot wist te herstellen. Sporting Trigon perste er echter nog een eindsprintje uit in de slotfase naar de rust en wist iets meer dan een minuut voor tijd weer op gelijke hoogte te komen bij 9-9. Thom leek ons met een minimale voorsprong naar de kleedkamer te laten gaan, maar daar werd door de gasten een flinke streep door gezet. Zij zette de stand halverwege op 10-11 en gingen dus, dankzij een treffer vier seconden voor tijd, met een minimale voorsprong de kleedkamer in. Een domper voor VALTO wat de hele eerste helft op voorsprong had gestaan.

Nog geen man overboord, maar wel een wake-up call voor ons vlaggenschip dat zij geen moment mochten verslappen. Dat VALTO op scherp stond bleek ook direct bij aanvang van het tweede bedrijf, want de openingsbal van de Leidenaren werd doorzien en de bal was weer voor ons. Zané zette ons weer op gelijke hoogte en met de doelpunten van Bart en Thom was de voorsprong weer daar. Het wilde echter in deze fase even niet lukken bij VALTO om de korf te vinden. Ruim zeven minuten zou VALTO verstoken blijven van doelpunten en in deze tijd wist Sporting Trigon de achterstand ongedaan te maken en een 13-15 voorsprong te nemen. Deze voorsprong gingen de gasten met hand en tand verdedigen, maar gingen daarin over de scheef. Mees werd door zijn invliegende tegenstander getorpedeerd en mocht de enige strafworp van vanavond nemen, nadat er door Trigon een time-out was aangevraagd. Mees maakte het allemaal niets uit en verzilverde zijn buitenkansje gewoon en niet veel later zorgde Nikki (H) dat we weer op gelijke hoogte kwamen bij 15-15. Het in grote getale aanwezige publiek had zich de hele wedstrijd aardig geroerd, maar ging nu pas echt achter de ploeg staan. De support was nu meer dan ooit nodig om de wedstrijd in de laatste vijf minuten over de streep te trekken. Laurens was via een invalbeurt van Thijs van plaats gewisseld met Thom en werd gezocht om in de zorgvuldig opgezette aanvallen de ballen binnen te schieten. Met Bart onder de paal kon hij meerdere keren herhalen en uiteindelijk wist hij met twee doelpunten op rij ons weer een 17-15 voorsprong te bezorgen. Maar ja, dan hebben zij helaas nog steeds die scherpschutter in het veld lopen en hij zorgde weer voor de aansluiting. Onder luide aanmoedigingen ging VALTO weer op zoek naar het volgende doelpunt die Mees uiteindelijk ook binnenschoot. Met nog twee minuten op de klok moest VALTO nu echt de zaak goed neerzetten en deze wedstrijd niet meer uit handen geven. Wederom wist Sporting Trigon de aansluiting te vinden en was het weer billen knijpen op de tribune. Met een blik op de klok werd er nu aangevallen, waarin de schotklok mocht wegtikken en op het laatst pas een weloverwogen schot werd genomen. Dit wisten we meerdere keren te doen, totdat Laurens de wedstrijd 35 seconde voor tijd in het slot gooide door er 19-17 van te maken. De gasten gingen in hun laatste aanval wel heel snel voor het schot en zij hadden het geluk dat deze ook binnen viel, maar VALTO zou in de resterende 24 seconden de laatste aanval te spelen krijgen. Deze werd uitgespeeld met de nodige balverplaatsingen en een laatste schot, waarna de prima leidende scheidsrechter De Jong een eind aan de wedstrijd maakte. Een verdiende overwinning van ons vlaggenschip wat we vandaag weer hebben zien strijden voor de overwinning, zoals we ze kennen. Dankzij de andere uitslagen heeft VALTO 1 nu een gaatje van drie punten met HKV, wat vandaag, zoals ik verwachtte, met dubbele cijfers is verslagen op bezoek bij GKV/Enomics. Ook VEO kreeg een flink pak slaag in Middelburg van Swift, wat de volgende tegenstander is voor ons vlaggenschip. De wedstrijd in sporthal “de Sprong” in Middelburg begint om 20:20 uur. Het is voor VALTO 1 te hopen dat er nog wat support achter hen aan reist om hen te steunen in deze wedstrijd. Thuis was het één helft een wedstrijd, waarna de Zeeuwse formatie in het tweede deel helemaal los ging. Zij hebben de leiding in de poule al niet meer in handen door de verloren wedstrijden tegen Sporting Trigon en KVS/Maritiem en zullen alles uit de kast halen om zich deze wedstrijd niet te laten verrassen.

Wellicht tot volgende week, Arno van Leeuwen.