Historie

Op 6 juni 1961 werd CKV Valto (Vlotte Aanval Leidt Tot Overwinning) opgericht. Op 10 juni werd de eerste bestuursvergadering gehouden. Niet gelijk vergaderen, maar eerst maar eens aan het werk. Typisch Valto.

De vereniging is gestart op de voormalige ijsbaan. Doordat dit veld acht maanden per jaar onder water stond, was een nieuwe locatie toch wel wenselijk. In mei 1962 werd uitgeweken naar het veld van boer Van Staalduinen aan de Burgerdijkseweg. Enkele greppels werden met vereende krachten weggewerkt en voor aanvang van de wedstrijden werden de schapen, koeien en hun uitwerpselen van het veld verwijderd. Op dit veld verscheen ook het eerste clubhuisje van Valto.

Aangezien de gemeente plannen had een nieuw sportpark te realiseren, het huidige sportpark De Zweth, ontstond er behoefte een vereniging met rechtspersoonlijkheid op te richten. In 1965 werd dit gerealiseerd, waarbij de naam officieel werd gewijzigd in C.K.V. (christelijke korfbalvereniging) Valto.

In 1967 werd dan het sportpark De Zweth geopend. Op de locatie aan de Kanaalweg verrees Valto’s kantine, ‘t Mikpunt. Na vele vergrotingen en verbouwingen was dit gebouw echter wel aan vervanging toe. Naar aanleiding van ruimtegebrek op het terrein aan de Kanaalweg en met het oog op de onveilige verkeerssituatie aldaar, verhuisde Valto met ingang van het voorjaar van 1999 weer terug naar waar het oorspronkelijk vandaan kwam: het terrein van de voormalige ijsbaan. Valto kreeg daar de beschikking over twee kunstgrasvelden en een eigen clubhuis met een nieuwe naam: Villa Valto. Dat laatste is een must voor een buitensport- vereniging als Valto die zoveel activiteiten voor haar leden organiseert.