Los

Over een maand is het Nederlands Kampioenschap bij ons op de velden en daar zijn steeds meer mensen mee bezig in de voorbereiding. We hebben als club als best wel wat georganiseerd in het verleden, maar dit is wel even andere koek. Het komt in de buurt van FestiValto dat we bij ons 50-jarig bestaan hebben gehouden of het Valtofeest dat we ieder jaar organiseren. Het verschil met die evenementen is dat er nu mensen uit het gehele land naar ons toekomen voor een paar mooie potjes topkorfbal. Vanaf dit weekend ga je daarom meer horen over de dag én de avond. We gaan helemaal los!

Afgelopen week is de verkoop van loten voor de grote Valto loterij van start gegaan. Geen Grote Clubactie loten, geen potgrond langs de deuren, maar één keer dit seizoen de inzet om zoveel mogelijk loten te verkopen aan familie, vrienden en de mensen uit je straat. Want welk team de meeste loten verkoopt, verdient leuk team-uitje! Doe je best dus. Ik heb zaterdag vernomen dat ze al als warme broodjes over de toonbank gaat en zeg nu zelf, wie wil er nu geen kans maken op één van de mooie prijzen, zoals een scooter, een laptop, een fiets, een stedentrip, een rondvlucht of nog veel meer mooie prijzen. Kom op dus, maak ons los!

Wat ook los gaat is de woensdagavond, met het WK 2-tegen-2, een thuiswedstrijd van Valto 9 en de Unicefloop die over onze velden komt. Leuk om de activiteiten van de club op deze manier te laten zien. Doe je nog niet mee met het WK 2-tegen-2? Je kunt je nog aanmelden, het is je laatste kans. En verder staan het het Hemelvaarttoernooi bij VEO, de Grote Valto Loterij en Priva Schoolkorfbaltoernooi weer voor de deur en als afsluiter de Einddag met het duo-schattoernooi en de BBQ!

Tenslotte nog een korte terugblik op afgelopen zaterdag. Het ging behoorlijk los bij de Valto selectie. 3 zuurverdiende punten waarmee Valto 2 op plek 1 komt en Valto 1 op een fijne plek 6, vooral nog. Want het is nog lang niet gespeeld. Er staan nog een paar zware wedstrijden op het programma. Ook de A1 deed goede zaken zaterdag door te winnen en ging uitzicht te houden op behoud in de overgangsklasse. Valto 9 tenslotte iets zich niet alleen achter de bar van haar beste kant zien, maar ook in het veld. Na een moeizame start, werd het toch gewoon 5-14 tegen Achilles uit Den Haag. Pak je deze mini samenvatting toch ook maar weer mooi mee. Betekent trouwens wel dat we op weg zijn naar het kampioenschap. En als dat gebeurt, dan gaat het echt los!

Oh, en had ik al gezegd dat we een afterparty hebben op zaterdag 22 juni als afsluiter van het NK? Nodig dus al je vrienden en familie uit voor een gezellige avond, samen met de kampioenen en DJ Franky B. Entree is vanaf 19.00 uur gratis. We gaan los!

Namens het bestuur,
Jan Jaap Elenbaas

Foto: Mieke van Leeuwen

Valto selectie teams beleven een nuttige middag

Er is deze week in veel Lierse korfbal gezinnen vast nog wel nagepraat over de 10e speelronde. Zowel VALTO 1 als A1 lieten belangrijke punten tegen directe concurrenten liggen. De junioren gingen in Zoetermeer onderuit tegen de nummer 7 De Meervogels A1. In Gorinchem liep het vlaggenschip tegen een wel heel zure nederlaag op. Tegen de nummer laatst moest er eigenlijk gewonnen worden, maar in een gelijk opgaande wedstrijd wist de thuisploeg in de laatste seconden de winnende treffer door de korf te gooien. Dit weekend was het geluk eens aan Lierse zijde en werd ook de wedstrijd van vandaag in de laatste seconden beslist, maar deze keer in Liers voordeel. Valto 2 had het vandaag erg lastig met de rode lantaarndrager en keek bijna de hele wedstrijd tegen een achterstand aan en leek tegen hun tweede nederlaag aan te lopen. Het bleef door het doelpunt van Thijs in de dying-seconds gelukkig bij een puntendeling, wat aan het eind van de middag een kostbaar punt bleek te zijn.

VALTO 2, wat HKC (H) uit Hardinxveld-Giesendam als tegenstander had, kwam moeizaam uit de startblokken. De wedstrijd was al drie minuten onderweg toen Ron de score opende met een doorloop. Het was inmiddels al duidelijk dat de doelpunten vanmiddag spaarzaam zouden worden. Door om en om scoren van beide ploegen werd halverwege de eerste helft een 5-5 tussenstand bereikt. Met nog tien minuten tot de rust waren de ploegen nog steeds in evenwicht. VALTO zou in deze laatste fase de korf niet meer weten te vinden, wat de gasten helaas wel deden. Zij zette de ruststand op 6-8 en gingen dus met een lekker gevoel de kleedkamers in.

Het tweede deel werd er ook door beide ploegen vooral goed verdedigd en zouden de doelpunten nog minder talrijk zijn. Thijs kreeg het Lierse publiek na een minuut of vier op de banken want hij leek de aansluitingstreffer te maken. Tot ieders verbazing had de leidsman ergens een overtreding gezien en keurde de treffer af. Het bleef door beide ploegen weer lang zoeken naar de juiste kans. Het waren uiteindelijk de gasten die na negen minuten de marge vergrootte naar drie, maar in de volgende drie minuten wisten Thijs en Ron toch voor de aansluiting te zorgen. De gelijkmaker wilde echter maar niet vallen. De gasten uit Hardinxveld wisten het verschil weer te herstellen naar 8-10 en gingen met nog een kwartier te gaan steeds zuiniger met hun kansen om. Zij speelden lange aanvallen met vaak meerdere kansen, maar toch wist VALTO via twee doelpunten van Thijs weer langszij te komen bij 10-10. Met nog tien minuten op de klok werd het nu zaak voor VALTO om op voorsprong te komen om niet de koppositie te verliezen. Het tegenovergestelde gebeurde. VALTO creëerde kansen genoeg, maar de ballen wilde niet vallen. Dit deden ze bij de tegenstander helaas wel, waardoor we met nog vier minuten op de klok weer tegen een achterstand van 10-12 aankeken. VALTO knokte voor wat het waard was en stond in de verdediging goed hun “mannetje”. Toen Thijs de aansluitingstreffer maakte waren de meesten van mening dat het helaas gedaan was, want met minder dan een minuut te spelen zouden de gasten dit normaal gesproken uitspelen. Dit deden zij echter niet slim genoeg en wist VALTO de bal weer te bemachtigen. Met nog maar een paar seconden op de klok werd Thijs weer in stelling gebracht en hij kroonde zich tot “man of the match” door de gelijkmaker door de korf te gooien. Hij was trouwens sowieso de meest trefzekere vandaag en nam in de tweede helft vijf van de zes doelpunten voor zijn rekening. Later kwam het goede nieuws uit Sliedrecht dat Swift 2 de punten aan Merwede 2 had moeten laten en VALTO nu met één puntje verschil alleen koploper is in de poule. Dat wordt volgende week dus een belangrijke wedstrijd in Middelburg waar de spelers uitkijken naar een bomvol “VakkieV” om hen naar de overwinning te schreeuwen.

Voor het Lierse vlaggenschip is het na de nipte nederlaag van vorige week nu echt vijf voor twaalf. Het worden nog allemaal finales de wedstrijden die nog gespeeld gaan worden. Het programma liegt er niet om voor VALTO 1 met tegenstanders als de kampioen in spé Swift, CKV Nieuwerkerk, HKC (H) en KV Vriendenschaar zal het zeker niet makkelijk worden. Het is echter wel vaker gebleken dat VALTO tegen de betere ploegen boven zichzelf uit kan stijgen, dus heb ik er nog wel vertrouwen in dat het nog niet verloren is. Vandaag dan dus HKC (H) 1, wat in de zaal promoveerde naar de hoofdklasse, en eigenlijk in de veldcompetitie voor de zaal een paar steken heeft laten vallen, waardoor zij nu uitgespeeld zijn voor de titel. Zij hebben wel uitgesproken dat zij de rest van het seizoen hun sportieve plicht te blijven doen en de nodige punten te pakken. Zo traden zij vandaag weer in volle oorlogssterkte aan tegen ons vlaggenschip, wat hen in september toch op een hete middag wist te trakteren. Toen wist VALTO meerdere keren op voorsprong te komen, maar moest in de slotfase toch buigen voor sterke HKC maar met opgeheven hoofd na de 24-20 nederlaag het veld kon verlaten. Vandaag was er weer een nieuwe kans voor ons vlaggenschip en zij grepen deze met beide handen vast. Frank had vandaag zijn reserve beurt, wat gelijk al wat verbaasde gezichte gaf bij de tegenstander. Laurens, Mees, Naomi en Nikki begonnen in de aanval en wisten ook al snel gevaarlijk dicht bij de openingstreffer te zijn. Helaas gooide Laurens net te kort, maar twee minuten later was hij wel trefzeker. In de volgende aanval zorgde één van de HKC dames voor de gelijkmaker, maar VALTO was vandaag gretig en wist dat alles gegeven moest worden vandaag om een kans te maken. Bart en Thom wisten VALTO een marge van twee te bezorgen bij 3-1, maar nu moest het andere vak toch even wat langer zoeken naar de juiste kansen. Alle pogingen ten spijt was het vijf minuten later toch weer gelijk, maar was Maaike niet veel later weer trefzeker en besloot de coach van HKC een time-out te nemen om zijn ploeg op de rails te zetten. Dit leek zijn vruchten af te werpen, want met nog tien minuten tot de rust wisten de gasten bij 4-5 voor het eerst op voorsprong te komen. Later zou dit de enige voorsprong voor de gasten blijken te zijn, want met vier doelpunten op rij van Nikki, 2x Zané en een doorloop van Laurens was 8-5 de nieuwe tussenstand. De gasten schakelden een tandje bij om te proberen de achterstand nog voor de rust weg te werken. Hier hadden zij nog zeven minuten de tijd voor en die leken zij goed te gaan benutten, want binnen twee minuten viel de aansluitingstreffer al door de korf en moest Eric een time-out nemen om deze flow te doorbreken. Dit pakte goed uit voor het Lierse octet, want de gasten zouden niet meer scoren tot de thee. Thom en Laurens wisten voor de rust het verschil van drie weer te herstellen, wat de ruststand op 10-7 zette.

Eerste deel van de missie was geslaagd, maar er waren nog dertig lange minuten te gaan. Bij de gasten werd bij aanvang van de tweede helft al vers bloed ingebracht. Oud PKC-er Corné Troost maakte plaats voor John den Dunnen, die ook gelijk trefzeker was met een one-hander in de eerste seconden na de hervatting. Niet veel later viel ook de aansluitingstreffer door de korf en was de wedstrijd weer open gebroken. Maaike en Mees herstelde het verschil voor VALTO, maar weer wisten de gasten terug te komen tot één puntje verschil bij 12-11. VALTO wist echter steeds op tijd mee te scoren, zodat de gelijkmaker uit bleef. Met nog tien minuten op de klok zette Mees ons op 14-12 en bleef de hoop bij het thuispubliek nog leven. HKC kreeg een strafworp mee op de overtreding op een doorgebroken heer. Gelukkig voor ons had de heer het vizier niet scherp staan en miste deze opgelegde kans. In plaats van de aansluiting te krijgen keken de gasten niet veel later weer tegen een verschil van drie aan door het doelpunt van Thom. Met nog acht minuten op de klok en de voorgaande wedstrijd nog vers in het geheugen wist iedereen dat het nog niet gedaan was. De gasten hadden intussen al de nodige wissels gebruikt en de duels werden feller. Vooral verdedigend gaven de gasten nu geen centimeter ruimte meer, waardoor VALTO maar moeizaam tot schot kwam en die ook nog geen doel troffen. De HKC spelers namen bij elk schot veel risico op de afvallende bal, maar wisten hierdoor wel veel aanvallen te onderbreken. De ervaren heren lieten zich in deze fase gelden bij de gasten. Zij wisten met drie afstandsschoten de stand weer gelijk te trekken bij 15-15 met nog iets meer dan een minuut op de klok leek ook deze wedstrijd door onze vingers te glippen. De volgende VALTO aanval werd opgezet en een ieder wist zijn taak. De bal werd helaas verspeeld en het Lierse publiek hield de adem in. Het zou toch niet weer in de laatste seconden mis gaan? De Lierse verdediging gaf echter ook vol gas en wist de tegenstander tot een fout te dwingen, waardoor de bal nog een keer in onze aanval kwam. De scheidsrechter had al een tijdje geleden de laatste minuut aangegeven, dus werden snel de posities ingenomen met Thom en Zané in het voorveld. Zij zouden het moeten doen met Bart en Maaike die de afvallende bal moesten pakken. Zané bedacht zich geen moment toen zij een seconde of tien voor het einde het goede gevoel had om het schot te pakken. Zij stelde met haar derde treffer vanmiddag de overwinning veilig, want na het uitnemen van de bal floot de leidsman ook direct voor het einde van de wedstrijd. Met deze zeer verdiende overwinning wist VALTO te stunten tegen het geroutineerde HKC. Ook de andere uitslagen in de poule waren gunstig voor VALTO, want Merwede wist niet te winnen van Swift en GKV ging 25-19 onderuit tegen Oranje Wit. Hoewel de marge erg klein is staat VALTO nu op de veilige zesde plaats en zijn er nog drie finales te gaan. Volgende week gaan VALTO 1 en 2 op bezoek bij Swift in Middelburg, waar uw steun meer dan gewenst is. VALTO 2 kan daar een belangrijke slag slaan in de race naar het kampioenschap en na vandaag heeft het vlaggenschip misschien nog wel meer verrassingen in petto voor hun tegenstander. Kan VALTO het Zeeuwse Swift de eerste punten afhandig maken? Zorg dat je erbij bent om hier getuige van te zijn en laat de spelers vooral horen dat je er bent! Om 13:45 uur zal VALTO 2 als eerste het veld betreden met aansluitend de wedstrijd tussen VALTO 1 en de aanstaande kampioen Swift 1. Dit alles op sportterrein Voorborch in Middelburg.

Graag tot volgende week in Middelburg.
Arno van Leeuwen

Foto: Mieke van Leeuwen
Meer foto’s? Bekijk ze hier van Valto 1 – HKC 1 en hier van Valto 2 HKC 2.

Wie maakt ons los?

Deze week is de verkoop van de loten van de VALTO loterij gestart. Deze actie komt in plaats van de grote clubactie en de potgrondactie (deze is in een ‘light’-vorm gehouden).

Deze loterij wordt gehouden om de kosten van de verbouwing van de Villa mede te ondersteunen. De bedoeling is dat alle spelende leden van zowel de jeugd als ook de senioren de loten gaan verkopen. Per persoon krijg je een boekje van 15 loten. De loten zijn € 2,50 per stuk, dus die zijn zo verkocht. Kleine tip: 2 loten voor € 5,= of 4 voor € 10,= en de loten vliegen eruit!

De prijzen liegen er niet om!
De hoofdprijs is een Scooter van Tensen 2wielers Westland, een laptop, een jeugdfiets van Vijverberg Fietsen, een Stedentrip, Een rondvlucht met 3 personen, Een etensbon, een Team-BBQ van Zwaard.
Een bal (gesigneerd door selectie), Een shirt (gesigneerd door selectie) of een clinic met 4 personen (door selectie). Kortom gave prijzen voor iedereen!

Als je 15 loten zijn verkocht kan je nog loten bij krijgen. Het team wat het meeste verkoopt kan namelijk een leuk team-uitje verdienen. Dus help elkaar en probeer zo veel mogelijk te verkopen. Voor de echte goede verkopers zijn er ook nog super-loten te verkopen. Dit zijn boekjes van 20 loten, die dus € 50,= kosten.

De trekking zal op zaterdag 1 juni gedaan worden, na de wedstrijd van het 1e.
Hierover later meer. Daarna zal de uitslag op onze site te zien zijn. Er hoeven dus geen namen/telefoonnummers genoteerd te worden. De kopers kunnen zelf nakijken of ze gewonnen hebben.

Deze week zijn de loten uitgedeeld en kan je aan de slag. Alvast hartelijk dank voor je medewerking!

Namens de overkoepelende lotenverkooporganisatie,
Thijs Dijkstra, Ruben Hoogerbrugge en Hans Ridder

Stem op Valto voor Club van het jaar!

Dit jaar doet Valto mee aan de Club van het jaar verkiezing. Wij willen laten zien dat we niet alleen dé sportclub van het Westland zijn, maar ook de club van het jaar! Met deze verkiezing maken we kans op een masterclass naar keuze en een professionele promotiefilm. Om kans te maken op een prijs hebben we minstens 50 stemmen nodig.

Stemmen kan via www.clubvanhetjaar.nl. We hopen dat je gaat stemmen. Mocht je nog twijfelen, dan kan één van onderstaande redenen je misschien wel overtuigen:

 1. Valto is de gezelligste club van De Lier en omstreken. De afgelopen 20 jaar zijn we in leden gegroeid van 250 naar 400, en in prestatie van derde klasse naar overgangsklasse.
 2. Valto organiseert elk jaar het gezelligste clubfeest in de regio. Het schuurfeest wordt elk jaar druk bezocht door Valto-ers, maar ook niet-leden.
 3. Niet alleen de korfbalprestaties zijn bijzonder. Ook op technisch vlak is er veel te doen. Zo heeft Valto de beste livestream van korfballend Nederland, die elke week goed bekeken wordt.
 4. Valto organiseert veel activiteiten voor leden en niet-leden. Denk aan de AdFysio Gigakangoeroedag, het Priva schoolkorfbaltoernooi en de Rijk Zwaan Korfbalderby’s.
 5. Voor leden zijn er nog veel meer activiteiten! Zo is er een filmavond, een sinterklaasfeest, een muziekquiz, een nieuwjaarsborrel, een bowlingavond, een feestavond, een jeugdkamp, een trainingsweekend, een einddag.. en ga zo maar door!
 6. En de reden waar we stiekem het meest trots op zijn: Wij mogen in 2019 en 2020 het NK veldkorfbal organiseren. De voorbereidingen zijn in volle gang en we gaan er één groot feest van maken!

Wij hopen dat bovenstaande redenen je hebben overtuigd om je stem uit te brengen voor onze mooie, enthousiaste en betrokken sportclub. Stemmen kan tot 7 juni. Help Valto om dé club van het jaar te worden!

If Then Else

Veelgebruikte termen uit de programmeerwereld: [als] dit, [dan] dat, [anders] … In dit geval heeft het onder andere betrekking op mijn bijdrage deze week: [als] er voldoende tijd is, [dan] schrijf een lang stuk, [anders] schrijf een kort stuk. Het wordt het laatste. Ik waarschuw vast in verband met een mogelijke teleurstelling.

Als, als, als. En sport. Meermalen door mijn hoofd deze week. AJAX in de Champions League, [als] die wedstrijd maar een paar seconden korter had geduurd. Of … [als] ze maar geen tijd hadden gerekt, of [als] ze geen verdedigers hadden ingebracht. Achteraf is het altijd makkelijk praten. Het maakt het niet minder zuur. Het is zaak om het verlies te verwerken en je te richten op de volgende wedstrijd.

Aan de andere kant, Kiki Bertens. Met enige Westlandse Trots speelt zij wél de finale in Madrid en wint hem nog ook! Ze staat nu vierde van de wereld, een tot dusver ongeëvenaarde prestatie. Ook daar emotie. Ook daar tranen. Maar ze zijn van ontlading, van vreugde. Het doet wat met haar. En met haar coach. Een mooi team. En het kan nog mooier.

Sport is mooi, sport is hard. En waar het hard is, worden mooie lessen geleerd. En waar het mooi is, wordt hard gestreden. Of het nu in de top is, of in de breedte. Afgelopen zaterdag weer een aantal mooie wedstrijden gezien. Voornamelijk in de zon, met heerlijk weer. Dit is wel hoe het moet zijn. Dit was genieten.

Nou ja, niet alles natuurlijk. Een kleine terugblik leert dat Valto A1 jammerlijk verliest en zaterdag moet winnen om nog in de race te blijven voor behoud. Valto 2 won met mooie cijfers, maar dat deed Swift 2 ook en dus nog steeds samen aan kop. En voor Valto 1 duurde de wedstrijd ook een paar seconden te lang, waardoor een belangrijk duel verloren werd. Het is dan ook zaak om (1) de ruggen te rechten, veerkracht te tonen en er zaterdag vol voor te gaan. AJAX heeft daarin het juiste voorbeeld gegeven door zondag te winnen en daarmee het kampioenschap veilig te stellen. En (2) als publiek met elkaar langs de kant te gaan staan en (naast de teams die je normaal zou aanmoedigen) deze 3 teams van vol support te voorzien. Er zal moeten worden gestunt, maar het is niet onmogelijk. Niets is onmogelijk, kijk daarvoor maar weer maar Liverpool.

Dus [als] je tijd hebt, [dan] kom zaterdag naar Villa Valto, [anders] maak je maar tijd!

Namens het bestuur,
Jan Jaap Elenbaas

Elfendertigst

Het dertiende priemgetal, ook de som van twee kwadraten, tevens het atoomnummer van niobium, de Dave Matthews Band maakt er een nummer over en je belt er mee naar Zwitserland. Meer hints geef ik niet voor mijn ontwijkende gedrag aangaande de speciale dag waarop je dit waarschijnlijk leest.

Ik hoop dat iedereen een goede vakantie heeft gehad, even die rust heeft genomen of gewoon lekker gefeest in de tent afgelopen week, waarbij vrijwilligers van onze club zich weer lieten gelden achter de bar. Vast ook voor de bar trouwens en dus snijdt het mes aan twee kanten, met een mooie opbrengst voor de vereniging als resultaat. Dit zijn nu typisch van die zaken waar je als ouder van een spelend lid of als vriend van Valto een steentje kunt bijdragen. Het zijn van die één of twee keer per jaar activiteiten waar altijd wel mensen voor nodig zijn en waar de vereniging veel aan heeft. Volgend jaar komt de oproep vast weer, ik hoop dat we op jullie kunnen rekenen!

En wil je iets meer doen, geregeld iets betekenen, dan kan dat natuurlijk ook. De Fit&Fun begeleiden of misschien wel verantwoordelijk zijn voor de aanschaf en onderhoud van het materiaal. Bij deze Nanja (Fit&Fun) en Frank (materiaal), dank voor jullie jarenlange toewijding. Wil je meer weten over deze taken, schiet deze personen of mij even aan!

Mei is altijd een mooie maand. De lente komt meestal goed op gang met bijbehorende fijne temperaturen. Meestal. Hoewel de zon zich geregeld laat zien, hebben de wolken toch wat meer de overhand en de regen die wel eens komt kijken zorgt er voor dat het bij tijd en wijle fris is of gewoon koud. Voor het eerst in tijden dat het jeugdkamp precies in deze maand moest plaatsvinden. Ik was er een beetje bang voor, maar dat viel volgens mij alleszins mee. Vanuit de foto’s die ik zag en de verhalen die ik hoorde is het een zeer geslaagd weekend geweest voor de jeugd en leiding. Uiteraard bedanken we de leiding, maar ook de sponsors weer die alles mede mogelijk hebben gemaakt.

Wat maakt deze maand dan nog meer zo mooi? De activiteiten die we organiseren in ieder geval. Niet alleen de loterij (zie verderop in de Bijblijver voor meer informatie), maar ook het WK 2tegen2 en het Priva Schoolkorfbaltoernooi. Ook van die één-keer-per-jaar-activiteiten waar vrijwilligers voor nodig zijn. Dus geef je gewoon een keertje op om mee te helpen. En is mei te druk voor je, dan wacht er in juni het NK veldkorfbal. Ik blijf het herhalen, het wordt alleen een mooi feest als iedereen meehelpt. Er zijn nog wat plekjes voor achter de bar, of voor op de parkeerplaats, of bij één van de andere mogelijkheden vrij. En voor de avond, we vieren het feestje met de winnaars van de finale(s), nodig dus al je vrienden en familie uit om dit te vieren. Vanaf een uur of 19.00 is de toegang gratis.

En dan de sport … laten we hopen om mooi weer deze en volgende maand. Laten we strijden voor die overwinningen, laten we de teams aanmoedigen om er in de tweede helft van de veldcompetitie alles uit te halen wat er in zit, zodat we kunnen afsluiten met een mooi resultaat en misschien wel een grote kampioenenhuldiging op 29 juni,  de week na het NK, wanneer we de einddag vieren. In het bijzonder Valto 2 dat nog alle kans heeft op het kampioenschap in de reserve eerste klasse en Valto 1 dat nog alle kans heeft op behoud in de overgangsklasse, evenals Valto A1. Support thuis, maar ook uit voor deze en andere teams is hard nodig. Ik reken op jullie komst!

Oja, de titel. Het slaat natuurlijk alleen maar op mezelf. De laatste tijd dan. Er speelt veel en ik ben niet altijd overal de snelste in. Of heeft het toch met de leeftijd te maken? Wel grappig dat de betekenis van elfendertigst voortkomt uit de oorspronkelijke verwijzing naar moeizame besluitvorming in Friesland, met zijn elf steden en dertig grietenijen. Die lijkt overigens achterhaald te zijn door een andere verklaring die gaat over een weefkam met 11 + 30 gangen, met per gang 100 draden. Er moest dus uiterst secuur en precies gewerkt worden en daar is tijd voor nodig, dus langzaam met een reden, voor het beste resultaat. Ik hou het maar op het laatste. Laten we dus maar secuur en precies de nieuwe week beginnen. Een mooie 6 mei gewenst. Drie keer raden hoe oud ik ben geworden 😉

Namens het bestuur,
Jan Jaap Elenbaas

Oranje boven

Koningsdag, een dag waarop de kleur oranje veel te zien is. Een dag die ook een beetje voelt als onze dag, want wij zíjn oranje. Iets dat wij zelf, maar ook onze tegenstanders duidelijk wordt, als je door de vernieuwde gang loopt naar de kleedkamers toe. Gras op de grond met daarboven oranje/zwarte muren. Erg gaaf en erg indrukwekkend. En misschien een tikkeltje intimiderend. Maar vooral weer goed gedaan door het klusteam en sponsor Lagerwerf Wonen.

Het voelde ook een beetje onze dag, omdat we er live bij waren, met streamteam & co. Het was namelijk code geel. Niet alleen vanwege het mogelijk slechte weer, maar vooral in het water, daar waar de badeendjes hun race van het jaar hielden. En wat voor een race! Scholen en verenigingen uit De Lier hadden eendjes gekregen of gekocht en maakten daarmee kans op mooie prijzen. Het spektakel werd aan elkaar gepraat door niemand anders dan onze Dennis, de zichtbaar vermoeide eendjes werden opgevangen door André en alles werd vastgelegd en de wereld in geslingerd door Thom, Steven en Rick. Mooie beelden van een mooi initiatief van het Oranje Committee, dat hiermee een milieuvriendelijke stap richting de toekomst heeft gezet. Wat ons betreft voor herhaling vatbaar!

Overigens is het streamteam nog op zoek naar versterking. Volgend jaar willen we het nóg iets professioneler aanpakken, weer een stapje verder. Maar niet altijd komt het lekker uit voor de teamleden, want iedereen heeft zo zijn eigen wedstrijden. Daarnaast zoeken we ook nog een omroeper bij de wedstrijden van Valto 1. Iemand die de doelpunten kan omroepen en meteen ook het voorstellen van de teams op zich kan nemen.

Tenslotte het Nederlands Kampioenschap nog maar eens aanhalen. Ook iets met oranje, rood, wit en blauw. Ook iets met spektakel en feest. Er zijn al heel veel helpers, maar er kunnen er nog voldoende bij. Dus als je als ouder of vriend van Valto iets wil bijdragen aan de vereniging, is dit je kans! Je hoeft maar een deel van de dag te helpen en kunt vervolgens genieten van de wedstrijden, het vermaak op het horecaplein of een drankje na afloop bij de afterparty. Overigens, nodig vooral je vrienden en familie uit voor de wedstrijden of, als ze niet eerder kunnen, voor de afterparty! Toegang is gratis na 19.00 uur.

Laten we er een mooi feestje van maken op 22 juni. En daarvoor trouwens ook, er komt nog een loterij tijdens één van de thuiswedstrijden van de selectie. Daarnaast zijn er natuurlijk altijd de dagschotels, erg gezellig om te blijven eten in de Villa. En niet te vergeten het WK 2tegen2, het Priva Schoolkorfbaltoernooi en de einddag niet te vergeten op 29 juni. Maar eerst, hét feest voor de jeugd, 2 of 3 dagen op het Melior Jeugdweekend. Heel veel plezier en kom terug met mooie verhalen en nieuwe vriendschappen. Geniet ervan!

Namens het bestuur,
Jan Jaap Elenbaas

Meeneemlijst en leiding Melior Jeugdweekend

Hallo VALTO jeugd,

Wij zijn al helemaal klaar voor het leukste weekend van het jaar, alle voorbereidingen zijn getroffen. We verblijven ook dit jaar weer in kamphuis ‘De Kievit’ in Esbeek(zie ook www.dekievit.info )

Vertrektijden:

 • Vrijdag 3 mei vertrekken de B & C om 19.00 bij de Villa vandaan per bus.
 • Zaterdag 4 mei vertrekken de  D, E & F om 08.00 bij de Villa vandaan per bus.
 • Zondag 5 mei om ± 17.00 komen we met z’n allen weer terug bij de Villa.

Meeneemlijst:

Voor het weekend heb je natuurlijk wel een aantal spullen nodig:

 • Slaapzak                              
 • Kussen + Hoeslaken (verplicht)
 • Pyjama
 • Zaklamp
 • Oude kleding (plastic tas voor natte kleding)
 • Genoeg schone kleding
 • Sportkleding
 • Zwemkleding (voor als het warm is)
 • Warme kleding voor bij kampvuur ‘s avonds (dikke trui)
 • Noppen schoenen
 • Regenpak voor B/C
 • Reflecterend hesje voor B/C
 • Handdoeken
 • Theedoek(naam er op is handig voor teruggave)!!
 • Toiletspullen (evt. medicijnen, deze kunnen afgegeven worden bij de leiding met een briefje hoe en wat, als dat nodig is)
 • Zonnebrandcrème
 • Terug in de tijd-outfit voor zaterdag avond
 • Knuffels mogen ook altijd mee.

Wat heb je niet nodig?
Zakgeld is niet nodig, want er zijn geen winkels in de buurt. Alcohol is absoluut niet toegestaan. Wanneer de leiding merkt dat kinderen alcohol bij zich hebben wordt dit per direct ingenomen.

Teken?
Bij het kamphuis zit een bos en daar leven ook teken. We zullen aangeven dat de kinderen zich moeten controleren voor het slapen gaan. Bovendien is er voldoende leiding die teken kunnen verwijderen. Het verzoek aan de ouders is of zij hun kinderen voor vertrek willen insmeren met een anti-tekenmiddel (bijv. Careplus 30% Deet) en controleer de kinderen op teken bij thuiskomst. Op deze manier moet alles goed gaan!

Tijdens het kamp voor noodgevallen kunt u ons altijd bereiken op de volgende telefoonnummers:

 • Denise Herbert: 06-13229967
 • Frank de Rijcke: 06-40463753
 • Aileen Willemsen: 06-44582813
 • Mark van Geest: 06-52455981

Voor resterende vragen kunt u natuurlijk ook altijd bij ons terecht, of jeuk@ckv-valto.nl

Overige opmerking:

 • Volg CKV Valto op twitter voor een update over de aankomsttijd op zondag

Wie gaan er als leiding mee tijdens het weekend?

 • Aileen Willemse
 • Bart van Leeuwen
 • Denise Herbert
 • Esmee Binnendijk
 • Floris van Muijen
 • Frank Poot
 • Frank de Rijcke
 • Judith Goedendorp
 • Laurens Verbaan
 • Lisanne Onck
 • Maaike Ridder
 • Mandy Herbert
 • Mark van Geest
 • Max Hulsebosch
 • Naomi Grootscholten
 • Nikki van Spronsen
 • Pieter van Muijen
 • Ron Boekestijn
 • Sjors Jansen
 • Thom Voskamp
 • Vera van der Eijk

We gaan het helemaal anders doen

Afgelopen weekend was er eentje in de categorie: die wil je vaker zien. Prachtig weer, mooie en spannende wedstrijden en veel punten voor Valto ploegen. Ik zag in ieder geval de C1, B1, A1, het derde, tweede en eerste winnen. En verder het overgrote deel van de andere teams, maar helaas die niet allemaal gezien. Gelukkig wel de eerste échte wedstrijd van de F4, dat tegen DES F1 liet zien al aardig wat stappen te hebben gemaakt in de oefenwedstrijden.

De maandag er voor hadden we een algemene ledenvergadering, de voorjaarseditie. Met daarin een update over van alles dat gedurende het seizoen loopt en een kleine vooruitblik naar volgend seizoen en soms nog iets verder. Zo vertelde Marije over de acties die zijn geweest, nog lopen en gaan starten. Hiermee halen we jaarlijks een mooie bijdrage op en all vrijwilligers die zich daarvoor inzetten, wil ik hierbij nogmaals ontzettend bedanken! We komen ook steeds meer in de media, op verschillende gebieden, iets dat we blijven volhouden. Bart vervolgde met enkele nieuwtjes namens de TC. Zoals de komst van Erna als nieuwe trainer van de A1, die zij samen met Marcel onder haar hoede neemt. En de verlenging van Eric en Leon die nog een jaar doorgaan met de Valto-selectie. Daarnaast goed nieuws van het scheidsrechtersfront, want Max heeft (inmiddels afgelopen zaterdag) zijn examen gehad voor het bondsscheidsrechterschap. En geslaagd, dus van harte! Tenslotte gaan we ook weer trainers opleiden, zowel KT2 als KT3.

Daarna was het de beurt aan Max zelf, voorzitter van het jeugdbestuur, om een tipje van de sluier op te lichten over wat ze allemaal hebben gedaan in de twee sessies die ze bij elkaar waren. Naast het eten van pannenkoeken, was dat vooral nadenken en discussiëren over de vereniging, hoe het nu is en wat de toekomst zou moeten brengen. De eerste keer hebben we daar als bestuur bijgezeten en dat hebben we weer als bijzonder fijn ervaren. Er leeft veel bij de jeugd en door bij een groepje aan te sluiten kregen we dat ook goed mee. Het leuke was dat er uit ieder team iemand was. Tijdens de ALV hebben we één onderdeel van de sessies ook gedaan, namelijk de stellingen. De soms pittige keuzes moesten nu ook door de zaal worden genomen en die keuzes kwamen niet altijd overeen met wat de jeugd vond!

De overige mededelingen namens het bestuur waren voor mijn rekening. Ik heb daarbij een update gegeven over het komende NK veldkorfbal. We zijn druk bezig om daar een feestje van te maken, maar dat kan nog altijd niet zonder hulp van al onze vrijwilligers, waaronder ouders. Het doet me dan ook goed om te zien dat er al heel veel mensen hebben aangegeven mee te willen helpen, zowel leden, als vrienden, als familie. Dat gaat dus de goede kant op! Verder hebben we de enquête ontvangen met vragen over het sportpark en de parkeerproblematiek. Deze zullen we invullen en we gaan het gesprek aan met de mensen van het onderzoek. Hopelijk komt er nu dan ook schot in de zaak, iets waarvan we jullie op de hoogte zullen houden. Tijdens de winterperiode zijn er weer veel klussen gedaan in de Villa, met resultaat! We hebben het klusteam bijzonder bedankt voor al hun werk en een aandenken gemaakt in de vorm van een collage. Die krijgt een mooi plekje.

Wat betreft de accommodatie en het gebruik er van, hebben we aangegeven meer aandacht te willen besteden aan het thema jeugd en alcohol. Tijdens de Ziggo Dome Afterparty werd duidelijk dat we daar echt scherp op mogen zijn en daar hoort nog altijd een stukje bewustwording bij, iets waar we mee bezig blijven. Net als dat andere thema overigens, het roken op het sportcomplex. Na de vragen van leden en ouders van leden, de landelijke trend en de enquête die we hebben gehouden, hebben we besloten het terrein rookvrij te maken. We gaan daarvoor een plek vinden voor de rokers buiten de hekken, want we willen niet dat er voor de toegang wordt gerookt. Wel gaan we al aankondigen en willen we het NK gebruiken om het rookvrije sportcomplex aan te kondigen. Op die dag moeten we namelijk wel en het lijkt ons een prima startschot.

Als voorlaatste mededeling was er de contributieverhoging. De sporthaltarieven worden nog altijd hoger, om zo meer gelijkheid in het Westland te krijgen. Met de vijfde verhoging op rij komen we al behoorlijk in de buurt en was de ALV van mening dat we ook nu de contributie weer mogen verhogen, zoals we dat de afgelopen jaren steeds om het jaar hebben gedaan. En die stemming bracht ons bij het laatste nieuwtje. Of beter gezegd, nieuwtjes. Want er zijn wat aankomende verschuivingen binnen het bestuur. We gaan het helemaal anders doen! Marije heeft aangegeven om na een volle termijn van 3 jaar haar functie Marketing en PR terug te geven. Ze krijgt het steeds drukker met werk en gaat mogelijk nog naar het buitenland komend jaar, dus is het lastig te combineren. Uiteraard bedanken we Marije voor haar werk en zullen dat op gepaste manier doen tijdens de volgende ALV, wanneer ze afscheid neemt. De lege plek binnen het bestuur zal niet leeg blijven, want Bart heeft aangegeven die functie beter te kunnen vervullen gezien zijn verhuizing en beschikbare tijd. Hij heeft een achtergrond in marketing/communicatie en dus een uitgelezen kans zijn bestuursfunctie op die manier voort te zetten na zijn rol als voorzitter TC. Ook deze vacante positie zal niet leeg blijven, want ook ik ben toe aan iets nieuws. Dat had ik min of meer al bedacht, maar dan voor volgend jaar wanneer mijn tweede termijn afloopt. Echter door de huidige ontwikkelingen binnen het bestuur zie ik mijn kans om het een jaartje eerder te doen en heb erg veel zin in de nieuwe rol van voorzitter TC. Ik blijf daarmee overigens wel binnen het bestuur actief, dus helemaal weg ben ik niet. Al met al zijn we dus op zoek naar een nieuwe voorzitter voor de geweldige club die Valto is. De zoektocht is inmiddels gestart en we hopen jullie daar binnenkort meer over te kunnen berichten. Helemaal anders wordt het dus niet, maar er gaat wel een en ander veranderen. En zoals ik wel vaker schrijf, verandering is niet verkeerd. Dus ook dit voelt goed.

Tenslotte was het de tijd voor de jubilarissen om in het zonnetje te worden gezet. En dat waren er veel deze avond. Bij elkaar 310 jaar korfbalervaring! Er waren 4 leden 40 jaar lid en 6 leden 25 jaar lid. Van harte met deze mijlpaal in jullie korfbalcarrière. En na de rondvraag eindigde ook deze ALV weer met een drankje aan de bar, wat napraten en het verhaal van Ria en haar bootje waarmee ze 25 jaar geleden voor het eerst het kanaal overstak om te kunnen korfballen.

Wil je meer van dit soort verhalen horen, kom dan naar de volgende ALV, in oktober. Ik hoop je daar te zien, voor nu een fijne vakantie gewenst, geniet er van!

Namens het bestuur,
Jan Jaap Elenbaas

Maximale score voor VALTO selectie teams

De eerste wedstrijden in de veldcompetitie zitten er weer op. Na het voor VALTO 1 prima verlopen zaalseizoen, was het vandaag tijd om weer voor de broodnodige punten in de veldcompetitie te strijden. Na enkele oefenwedstrijden tegen VEO en Oranje Wit, waarbij het bij de wedstrijd tegen VEO wel erg fris was en ook bij de avondwedstrijd tegen Oranje Wit was het een koude bedoening. Hoe snel het weer kan veranderen bleek vandaag wel weer. Onder zomerse omstandigheden kon er vandaag gespeeld worden, waarbij de temperatuur flink opliep en er extra drink pauzes werden ingelast. Het was dus prima toeven langs de lijn met binnen de lijnen ook nog eens de nodige positieve resultaten. Bij de jonge VALTO teams C1 en B1 werden de punten gepakt en de junioren trokken deze lijn door. VALTO A1 liet zien dat zij zijn gegroeid als team sinds september. Toen verloren zij nog op bezoek bij Kinderdijk A1, maar vandaag werd er gewoon gewonnen van de nummer 2 en is er weer aansluiting met de nummers zes en zeven uit de poule. Zij zullen er in de volgende wedstrijden alles aan gaan doen om boven de rode streep te komen.

Voor VALTO 2 was het zaak om de draad weer op te pakken waar zij voor de zaal gebleven waren. Willen zij aan het eind aanspraak maken op de zo begeerde titel, dan zullen zij vandaag de zegereeks van voor de zaal moeten doortrekken. Tegenstander vandaag was Merwede/Multiplaat 2 uit Sliedrecht. Hier werd in september 17-21 van gewonnen, maar dat ging toen ook niet van een leie dakje. De wedstrijd startte wat later dan gepland onder leiding van scheidsrechter Wielinga. Ron bleef op de bank, want hij is nog niet helemaal hersteld van de blessure die hij in de laatste zaalwedstrijd op liep.  Het eerste aanvalvak van VALTO had het lastig vandaag. Zij zouden in de eerste helft maar één keer tot scoren komen, maar gelukkig hield het andere vak VALTO in de wedstrijd. Na zes minuten stond er een 0-2 achterstand op het bord, maar dat werd binnen twee minuten door Pieter en Lotte recht gezet en mochten zij weer gaan verdedigen. Lang wisten zij het weer dicht te houden, maar konden niet voorkomen dat Merwede wederom een voorsprong nam en stond het na negentien minuten spelen 4-2. Ruben wist binnen enkele seconden de aansluiting weer te maken, maar aan de ander kant werd een overtreding begaan in de verdediging en werd met de toegekende strafworp het verschil weer hersteld. Thijs wist de ban van het aanvalsvak te doorbreken en zorgde dat VALTO de aansluiting behield. Met nog vijf minuten tot de rust wil je dan graag gelijk komen, maar helaas wist Merwede het verschil weer te herstellen naar twee. De ruststand werd door Ruben op 5-6 gezet een minuut of drie voor tijd. Beide ploegen wisten tot de rust de korf niet meer te vinden in deze weinig enerverende wedstrijd. Misschien zijn we een beetje verwend bij de zaalwedstrijden, maar het kon eigenlijk alleen maar beter worden na de thee. Dat moest ook wel wilden we aanspraak maken op de punten. het was echter Merwede wat na de rust de score opende en ook gelijk een eerste voorsprong van drie op het bord schoot bij 5-8. De VALTO aanvallen werden wel wat beter opgezet, nadat, met behulp van Martijn, Ruben en Rick van vak gewisseld waren. Nu kreeg VALTO een strafworp mee die door Thijs werd verzilverd. Nog één keer zou Merwede de voorsprong verruimen naar drie, maar toen stonden de dames op bij VALTO. Na het doelpunt van Lisanne B was het Lisa die met twee treffers op rij ons langszij bracht bij 9-9. Met nog achttien minuten op de klok nam Merwede meteen een time-out om de ploeg weer terug op de rail te krijgen. Het was echter VALTO wat na deze time-out als eerste scoorde. Ron wist met zijn tanden op elkaar twee goede aanvallen neer te zetten en VALTO aan de goede kant van de score te brengen. Hij zou het veld weer verlaten bij de vakwisseling en nam Pieter de verdediging weer op zich. Lisa bleek de smaak te pakken te hebben en zette VALTO voor het eerst op een voorsprong van drie bij 12-9, maar helaas bleven de gasten aan het touwtje hangen. Zij hadden steeds een antwoord op de doelpunten als VALTO dreigde los te komen. Na de 14-11 van Thijs stonden er nog ruim vijf minuten op de klok, maar leek de buit wel binnen in deze weinig doelpuntrijke wedstrijd. De coach van Merwede nam weer een time-out en wist zijn ploeg weer op te peppen voor een slotoffensief. Via een gemakkelijk gegeven strafworp en twee afstandsschoten kwamen zij met nog iets meer dan een minuut te gaan weer op gelijke hoogte. Natuurlijk werd Ron weer gebracht om in een alles of niets poging de volle buit nog over de streep te trekken. Het was even zoeken naar de juiste kans en gelukkig was zijn eerste schot goed af te vangen. Hij nam zijn volgende poging met nog maar twee seconden op de klok en kreeg met zijn treffer het VALTO publiek op de banken. De overwinning was binnen, want scheidsrechter Wielinga floot na het uitnemen van de bal direct voor het einde van de wedstrijd. De eerste zwaarbevochten punten zijn weer binnen en VALTO 2 blijft samen met Swift 2 koploper van de poule. Ook zij maakte geen fout tegen laagvlieger HKC 2 en laat het zich aanzien dat de uitwedstrijd in Middelburg de sleutelwedstrijd zal gaan worden.

Voor VALTO 1 stond het vandaag in het teken van revanche op de wedstrijd in september tegen Merwede/Multiplaat 1. Er werd toen in een heel slechte wedstrijd verdiend met 13-9 verloren van deze ploeg. Dit moest vandaag dus beter als VALTO 1 zich wil handhaven in de overgangsklasse, wat natuurlijk wel het doel is. Grote domper bij het hervatten van de veldcompetitie is toch wel dat Thom zich afgelopen dinsdag blesseerde bij de oefenwedstrijd tegen Oranje Wit. Het is nog even afwachten hoe ernstig het is, maar vandaag bleef hij in ieder geval aan de kant en bestonden de heren koppels uit Frank en Bart in de aanval en Mees en Laurens in de verdediging. Ook bij de dames was er een wijziging te zien. Daar startte Naomi en Zané wel gewoon naast elkaar, maar stond Maaike deze keer naast Romeé. Net als in de voorgaande wedstrijd wist Merwede het aanvalsspel van VALTO aardig te ontregelen. Toch waren het Bart en Naomi die VALTO op voorsprong zette. Het verdediging vak had echter meer moeite met het vinden van de korf, waardoor na zeven minuten spelen ook bij de gasten de nul van het scorebord verdween. Door strak verdedigen van VALTO werd uiteindelijk door Mees toch het verschil weer hersteld naar 3-1. Zané was de volgende die op het score formulier kwam te staan en het verschil vergrootte, maar toen werd er aan de ander kant een aanval met een overtreding gestopt door VALTO. Dit buitenkansje werd door de gasten benut en leek VALTO de grip op de wedstrijd te verliezen. Zeker toen halverwege de eerste helft de aansluitingstreffer door de korf viel, maar toen werd Merwede iets te enthousiast in de verdediging en kreeg VALTO een strafworp mee. Deze zijn wel aan Mees besteed en kreeg VALTO weer wat lucht. Lang zou dat echter niet duren, want de gasten hadden nu bloed geroken en gingen nog strakker verdedigen. Zij wisten ons zeven minuten van het scoren te houden en wisten zelf in die periode langszij te komen bij 5-5. Met nog tien minuten tot de rust was het zaak voor VALTO om een nieuw gaatje te slaan en met voorsprong richting kleedkamer te gaan. Romeé en Laurens waren scherp en zette ons weer op voorsprong. Helaas wist ook Merwede nog voor de rust te scoren en gingen we met een minimale voorsprong van 7-6 naar de kleedkamers.

De wedstrijd lag dus nog helemaal open en was het afwachten wie er het scherpst uit de kleedkamer zou komen. In de eerste aanval wisten de gasten weer langszij te komen bij 7-7, maar toen brak er een lange doelpuntloze periode aan. Beide ploegen hadden moeite om de korf te vinden en besloot de coach van Merwede na zeven minuten een time-out te nemen. Natuurlijk had ook Erik het nodige met zijn ploeg te bespreken, want er was nog een hoop te verbeteren binnen de lijnen. De gasten besloten het spel nog meer te gaan vertragen en het achter verdedigen tot het uiterste door te voeren. Toch was het VALTO die hier na de time out als eerste resultaat uit haalde. De gasten moesten tot tweemaal toe aan de noodrem trekken, waardoor Mees tweemaal achter elkaar vanaf de strafworpstip mocht aanleggen. Hiermee was het verschil weer twee in het voordeel van VALTO en werd het tijd dat er eens spijkers met koppen geslagen gingen worden. Helaas was het eerste Sliedrechtse schot in de volgende aanval weer raak, maar Frank zou dit herstellen met zijn afgeronde vrije bal. Laurens zou voor het eerst na de 4-1 het verschil weer op drie zetten bij 11-8, maar toen kregen de gasten weer een strafworp mee en waren we weer terug bij af. VALTO had nu echter meer grip op hun tegenstander en wist het achter verdedigen prima op te lossen, waarna naar de juiste kansen werd gezocht. Het doelpunt waarmee Bart ons weer op drie verschil schoot werd nog van repliek gediend, maar daarna schoot Maaike tweemaal raak en stond er een 14-10 tussenstand op het bord. De gasten bleven echter aandringen en wisten ook weer de korf te vinden. Zané herstelde het verschil weer, maar even later moest er weer aan de noodrem getrokken worden en mocht Merwede de achterstand verkleinen vanaf de stip. Het verschil werd zeven minuten voor tijd weer hersteld met de vierde treffer van Maaike, wat later het laatste Lierse doelpunt zou blijken te zijn. VALTO zou in de laatste zeven minuten de korf niet meer weten te vinden, maar wisten de gasten de eindstand door twee treffers op 16-14 te zetten. Een moeilijke hervatting van het veldseizoen voor ons vlaggenschip, maar gelukkig zijn de punten wel in De Lier gebleven. Waar zij in de zaal een gemiddelde haalde van bijna 30 doelpunten per wedstrijd, bleef vandaag de teller steken op slechts 16 treffers. Dit zijn er echter wel zeven meer als in de heenwedstrijd en voldoende om de overwinning te pakken. Met deze overwinning heeft VALTO de rode lantaarn overgedragen aan GKV/Enomics, wat ook de volgende tegenstander is van VALTO. Het duurt nog even voor het zover is, want er volgen nu eerste weer twee vrije weekenden. Op 11 mei zal ons vlaggenschip weer alle steun kunnen gebruiken in deze vier punten wedstrijd in Gorinchem, waar GKV alles uit de kast zal trekken om zich te revancheren op de nederlaag die er in De Lier werd geleden. We hopen dus op een goed gevuld “Vakkie V”  in Gorinchem waar op sportpark “Molenvliet” aan de Kleine Schelluinsekade 5a de wedstrijd om 16:00 uur zal beginnen. Geniet allen van Koningsdag en sta even stil op 4 mei bij hen die vielen voor de vrijheid die we genieten, dan zien we u graag op 11 mei in Gorinchem.

Arno van Leeuwen.

Stof tot nadenken

We doen het allemaal, we doen het veel, meestal voor jezelf, soms voor een ander. Nadenken. Mooi woord. Afgelopen weekend is er weer veel nagedacht. Tijdens de Korfballeaguefinale in Ziggo Dome bijvoorbeeld. De vraag die vaak opkomt is: “Voor wie zijn we?”. Tja. Ga daar maar eens een antwoord op verzinnen. Bij de junioren had ik niet echt een favoriet. DVO uit Bennekom was met een deel van het team kampioen geworden op het veld tijdens het NK. Zouden ze het hier dan weer flikken? TOP uit Sassenheim moet je nooit onderschatten. Voor wie we dan waren? Ik hield het politiek in het midden. Van de kids was de ene voor de lichte favoriet en de ander voor de winnaar. Ze kregen allebei gelijk. Ik moest nog even denken aan wat ik wel vaker denk. Het is pas voorbij, als het laatste fluitsignaal heeft geklonken. En of het onderschatting was weet ik niet, maar als je als DVO zes doelpunten voorstaat, is het zuur om de finale alsnog te verliezen. TOP won dus en vierde het feestje. Dus toch TOP, dat in de grote finale zou ontbreken.

Want daar stonden PKC uit Papendrecht en Fortuna uit Delft. Dezelfde finalisten als op het vel Din 2018. Een mooi spektakel wederom, nu in een goed gevuld Ziggo Dome, waar we met Valto ook weer ruimschoots vertegenwoordigd waren. En al waren we daar niet, veel van ons zaten op de bank of keken elders naar de finale. Uitgezonden door de NOS met naar wat ik begreep een prima voorbeschouwing en dit uitzending. En weer “Voor wie zijn we?”. Geen oranje in het veld, hoe wel, met Rick en Alex op de reserve bank van de scheidsrechters hadden we nog een kans om voor het politieke “de arbitrage” te gaan. Maar het mocht niet zo zijn. Nog niet, want de heren zijn erg goed bezig en hebben dit jaar laten zien zeker tot het leiden van een dergelijke finale in staat te zijn. Maar om antwoord te geven op de vraag … PKC had al zo lang geen finale gewonnen, misschien dat dat weer een keer mooi zou zijn. Maar aan de andere kant wist Fortuna zich als de nummer 4 van de competitie maar mooi te plaatsen en zou als underdog een prima winnaar zijn. De kids waren voor de underdog en de winnaar. En weer kregen ze gelijk. Een terechte winnaar van een finale die ging zoals één van de scenario’s van de coaches had voorspeld. Want wat kunnen die twee nadenken. En uitvoeren. Fortuna dus, na 2004, weer Nederlands Kampioen.

Het stukje voor en na de finale waren ook mooi overigens. De dag begon met een heerlijke zonnetje en de eerste oefenwedstrijden voor de jeugd op zaterdag. We zijn weer aan het buitenseizoen begonnen. Daarna snel met z’n allen in de bus naar Amsterdam en daar werden drie van onze kampioenenteams gehuldigd op het bordes. Het was koud, maar we stonden er maar weer. De aankondiging van het NK veldkorfbal direct na de finale was een ander kippenvelmomentje. Het officiële startschot voor de kaartverkoop van dat andere Nederlands Kampioenschap. Gewoon bij ons op het veld. Achter de schermen wordt hard gewerkt om dit voor elkaar te krijgen. Ik heb al veel mensen zich zien opgeven als vrijwilliger, maar we kunnen er nog wel wat meer gebruiken. Net als in Ziggo, proberen we er in De Lier een mooi feestje van te maken. Topkorfbal in het Westland!

Na afloop was er een Korfballeaguefinale afterparty, georganiseerd door Rianca en Daan. Het was wat mij betreft mooi om te zien dat er weer eens een feestje voor de jeugd georganiseerd werd. De A en B waren welkom, evenals de senioren. En vanwege de jeugd waren er maatregelen genomen om het alcoholbeleid te benadrukken en te handhaven. Ik moet zeggen dat deze twee dat goed is gelukt en dat voor de eerste keer. Mijn complimenten! Natuurlijk kom je altijd wat leerpuntjes tegen, maar ik hoop dat jullie die willen meenemen naar een volgende keer. En dat met elkaar kunnen nadenken hoe we de tent helemaal vol krijgen. Want een feestje kan toch ook leuk zijn als je niet mag drinken?

Vind je van niet? Dan heb ik het volgende voorstel. Op 3 mei mag Valto tappen en inschenken in de feesttent aan de Hoofdstraat. Leuk feest, maar je mag niet drinken. Dus daar ga je natuurlijk niet naar toe. Maar in plaats van thuis op de bank te zitten, zou je ook GJ kunnen helpen. Hij heeft nog wel wat mensen nodig. Ik zie een WIN-WIN situatie, waarbij je tóch op het feest bent en jezelf nuttig maakt. Als vereniging houden we er namelijk een mooi bedrag aan over. Wat overigens ook mooi is, is de eendjes actie van Stichting Liers gevoel. De eendjes doen mee aan een race in de Lee. Je kunt er mooie prijzen mee winnen en ook de vereniging profiteert. De eendjes zijn te koop bij de bar in de Villa.

Als afsluiter van dit mooie weekend, wil ik nog twee zaken noemen. Als eerste de AdFysio Giga Kangoeroedag. Afgelopen vrijdag kwamen de weken voorbereiding weer tot een mooi resultaat. Ruim 300 kinderen van de basisscholen op ons veld tijdens de Koningsspelen. Het was fris, maar schitterend weer. De organisatie was top en dus bedank ik naast Ingrid, Dita, Caroline en Ellen ook alle vrijwilligers en de Mondriaanstudenten die hebben meegewerkt aan dit jaarlijkse feestje! Als tweede en laatste de ALV, voorjaarseditie. Een update van de lopende zaken, waarbij we terug- en ook vooruitkijken en een aantal belangrijke zaken bespreken. Jullie zijn allemaal uitgenodigd. Niet te lang nadenken, gewoon komen. In de Villa. Vanaf 20.00 uur. Om 19.45 uur staat de koffie klaar.

Tot morgen dus!

Namens het bestuur,
Jan Jaap Elenbaas

Na een geweldig zaalseizoen gaan we weer naar buiten

Nu de zaalfinale gespeeld is in de Ziggodome met Fortuna als grote winnaar, zit het zaalseizoen er voor iedereen op en gaan we ons opmaken voor het vervolg van de veldcompetitie. In een korte terugblik neem ik u mee naar wat een historisch zaalseizoen is geworden. VALTO 2 schreef geschiedenis door dit zaalseizoen uit te komen in de reserve overgangsklasse. Als gedeeld koploper in de reserve 1e klasse op het veld was iedereen benieuwd waar we zouden eindigen. Het bleek een zwaar seizoen te worden voor VALTO 2, waarin het bij veel wedstrijden lang mee kon met de tegenstanders. Helaas glipte te vaak in het laatste deel van de wedstrijd de grip op de wedstrijd door de handen. Met twee winst partijen op de KCC/So Natural 4 en SDO/Blijwerkt 2 en een gelijkspel tegen de kampioen KVS 3 werden te weinig punten vergaard om een verblijf in de overgangsklasse veilig te stellen. Volgend seizoen dus weer in de 1e klasse in de zaal, waar we weer voor een mooi resultaat willen gaan strijden.

Ook VALTO 1 schreef geschiedenis in de zaal deze winter. Op het eerste gezicht leek het een zwaar seizoen te gaan worden met op voorhand vier kampioenskandidaten in de poule. Met ZKV, Excelsior en ONDO (M) die allen als koploper in de 1e klasse op het veld de zaal in gingen, was het voor ons weer afwachten of VALTO 1 goed genoeg was om in de top mee te draaien. Het vlaggenschip begon scherp aan de zaalcompetitie door direct de eerste concurrent op een nederlaag te trakteren. In Middelburg bleek VALTO te sterk voor ONDO en verhoogde zo de feestvreugde op het VALTO schuurfeest. Ook andere door mij als favorieten om de koppositie strijdende ploegen ZKV en Excelsior werden met schijnbaar gemak verslagen. Na vijf wedstrijden was er een korte pauze rond de feestdagen, waarna de competitie werd vervolgd tegen RODA. Door de uitslagen in de eerste vijf wedstrijden betraden tegenstanders intussen met een andere mindset het veld. RODA leek op bezoek in De Lier voor een stunt te gaan zorgen, maar VALTO maakte geen fout en wist ook deze tegenstander aan de zege kar te binden. Toen de return wedstrijden begonnen had VALTO intussen een voorsprong van vijf punten op de nummer twee en leek soeverein op het kampioenschap af te stevenen. Bij elke wedstrijd zag je het “VakkieV” groeien en steeds meer supporters geloofde dat dit het seizoen van VALTO 1 zou worden. Na weer een korte stop in de competitie stond de uitwedstrijd tegen ZKV in Zaandam op het programma. Zij waren de nummer twee en konden bij winst de druk weer opvoeren bij VALTO, maar dan moest er wel gewonnen worden. Lang leek het talrijk aanwezige Lierse publiek naar een volgende overwinning voor hun vlaggenschip te kijken. De thuisploeg trok echter alle registers open en wist in de slotfase VALTO het eerste en enige puntverlies te bezorgen. Voor de spelers van VALTO 1 was dit een wake-up call, want het was zeker nog niet het moment om achterover te leunen. Een week later stond immers de wedstrijd tegen Excelsior uit Delft op het programma. Zij hadden bij het begin van de competitie hun doel van de daken geschreeuwd dat zij het voor het kampioenschap zouden gaan. Bij winst zouden zij nog een hele kleine kans maken en gingen dus vol voor de overwinning. VALTO 1 wist zich in deze wedstrijd te herstellen van de nederlaag van de week er voor en werkte gedisciplineerd naar de nipte overwinning toe. Nu kon het eigenlijk niet meer fout gaan en moest in sportcentrum “de Koog” in Koog aan de Zaan de kroon op het werk gezet worden. Gesteund door een buslading supporters wat nog werd aangevuld door de nodige volgauto’s, werd RODA deze keer een stuk eenvoudiger aan de kant gezet en was het kampioenschap een feit. Een mooi feest volgde in de Villa en werd daarna en passant op de donderdagavond een nieuw clubrecord in de boeken geschoten door in de laatste wedstrijd tegen Ten Donck 44 keer te scoren. een mooie afsluiting van het zaalseizoen en gaan we ons weer opmaken voor het vervolg van de veldcompetitie. De eerste oefenwedstrijden zijn al weer gespeeld onder barre omstandigheden. Hoewel de zomertijd al is ingegaan wil het weer nog niet erg meewerken. Ook deze week zal er nog een erg frisse wind over de velden waaien, maar naar het zich laat aanzien worden de eerste competitiewedstrijden volgende week onder betere omstandigheden afgewerkt. Dat zou goed uitkomen, want de selectie teams hebben onze steun keihard nodig. VALTO 2 heeft zijn zinnen gezet op het kampioenschap in de reserve 1e klasse en VALTO 1 gaat voor lijfsbehoud in de overgangsklasse. De eerste wedstrijd zaterdag thuis tegen MEWEDE uit Sliedrecht is gelijk een belangrijke. Waar door VALTO 2 In september de punten werden gepakt, werd er door VALTO 1 in een slechte wedstrijd met 13-9 van deze ploeg verloren. Aan VALTO 1  de taak om hen te laten zien dat zij veel beter kunnen. Ook voor VALTO 2 zal alleen een overwinning tellen. We zullen dus weer met z’n allen achter de ploegen moeten gaan staan en hen steunen in de strijd om de broodnodige punten. We hebben in de zaal kunnen zien wat een supporter schare met de spelers doet.

Volgende week dus allemaal langs de lijn om de eerste punten in de buitenlucht binnen te harken.

Arno van Leeuwen.

Geslaagde AdFysio GigaKangoeroedag bij CKV Valto

Valto heeft vrijdag 12 april weer een geslaagde AdFysio GigaKangoeroedag georganiseerd. In het kader van de koningsspelen zijn 330 kleuters van de groepen 1 en 2 van de basisscholen in De Lier actief bezig geweest op het veld van Valto.

Als verrassing waren er twee minions aanwezig bij Valto. Alle kleuters werden daarom ook welkom geheten door de minions en een aantal enthousiaste danseressen. Hierna was er een feestelijke opening, waar een aantal liedjes van Kinderen voor Kinderen zijn gedanst en gezongen.

 

Nadat 330 kleuters fanatiek mee hadden gedanst, hebben zij de rest van de ochtend verschillende spelletjes gedaan. Zo was er onder andere een springkussen, konden de kinderen aapjes voeren en werd er zakdoekje gelegd.

 

Na afloop hebben alle kinderen een kaartje meegekregen waarmee zij een aantal keer mee mogen trainen bij de kangoeroes van Valto. Dit is de jongste groep kinderen die elke zaterdag om 10:00 traint. De kangoeroes maken spelenderwijs kennis met korfbal, maar spelen ook veel andere spelletjes. Vanaf zaterdag 11 mei hoopt Valto dan ook nieuwe kangoeroes te mogen verwelkomen.

 

Al met al kunnen CKV Valto en de basisscholen van De Lier terugkijken op een geslaagde AdFysio GigaKangoeroedag. Met dit evenement hoopt Valto te laten zien dat bewegen leuk en gezond is. Volgend jaar hoopt CKV Valto het evenement voor de zevende keer te organiseren.

De prijs van gezelligheid

Vrijdagochtend, drukte in huis, iedereen uit bed, aankleden, ontbijten en naar school of werk. Het begin van een normale laatste werkdag van de week … althans bij een normaal weekend. Dit keer was het echter anders dan normaal. Het begin was wel hetzelfde, maar al snel zou de dag anders verlopen dan andere dagen.

Na even op kantoor gewerkt te hebben, begon de reis naar Alkmaar om daar een scorebord op te halen. Dat vergt wellicht wat uitleg. Een lang gekoesterde wens van de club is om ook op veld 2 een digitaal scorebord te hebben. Dit scorebord zou kunnen worden bekostigd door iets dat het aangename met het nuttige zou combineren, namelijk een heerlijk etentje bij eetcafé De Witte op dinsdagavond met een groot deel van de vereniging. Bijna 100 leden, partners van leden en vrienden van Valto hadden gehoor gegeven aan de oproep om voor een vaste prijs heerlijk te eten bij best bezochte restaurant van De Lier. De opbrengst zou gaan en is ook gegaan naar het nieuwe scorebord dat ik dus mocht ophalen bij de leverancier en ook maar nét in de auto paste. Iedereen die heeft meegedaan aan deze smakelijke actie wordt bijzonder bedankt!

Op naar het verkleedklerenbedrijf om de outfit voor het trainingsweekend op te halen en daarna door te rijden naar een klant om vervolgens weer naar De Lier te rijden voor de eerste schoonmaak van het veldseizoen. Dit was hard nodig ook, want er was flink geklust en dus voegde de ouders van de D1 en de D2 zich samen om deze klus naar behoren te klaren. Niet snel daarna reed ik samen met Martijn naar Leersum. Bekende plaats, bekende route. Vooral het laatste stukje in het pikke donker.

Eenmaal aangekomen en even rustig de kat uit de boom kijkend, werd ik pardoes naar voren geroepen bij een terechtstelling die zich voltrok met rechter André aan de ene kant en twee niet nader te noemen delinquenten van vorig jaar aan de andere kant. Wat ik me er nog van kan herinneren is dat het een geweldig onthaal was, een warm welkom dat ieder jaar in het programma lijkt te zitten, maar wat ook ieder jaar weer overweldigend is. Een teken dat het nog prima is om mee te gaan en ik hoop dan ook volgend jaar weer van de partij te zijn.

Niet veel later was er de bekende ‘ontgroening’, waarbij de nieuwelingen leuke opdrachten moeten uitvoeren. Dit jaar was het thema blijkbaar ‘gezond’ en waren de bananen niet aan te slepen. Net als andere jaren was het voor iedereen in het begin nog wat aftasten, maar als snel was de sfeer zoals ik hem ken van deze weekenden weer helemaal terug. Het leuke aan het trainingsweekend is, is dat het een leuk, gemêleerd gezelschap is van jong en oud, spelend en niet-spelend.

Het gevolg was een feestavond tot in de vroege uurtjes, waarna iedereen in een diepe slaap geraakte, tot …de wekker ging. Die wekte eigenlijk iedereen, behalve degene voor wie hij bedoeld was, ondergetekende. Ik had er even niet aan gedacht om de wekker uit te zetten en had hem als één van weinigen niet door. Excuses aan mijn mede-trainingsweekend-gangers zijn op hun plaats, het zal niet weer geburen, echt. Maar goed, het ontbijt was lekker en nadat ook de vroege wandelaars zich weer bij de uitslapers hadden gevoegd kon het voorbereiden op de bootcamp beginnen.

Er was namelijk een flitsend duo ingehuurd om ons een potje te vermaken en gezien de feestavond ervoor was dit wel een dingetje voor sommigen. Iedereen gaf 100% en kan er weer even tegenaan als het gaat om burpees, opdrukken, sprinten en nog meer taken die volbracht moesten worden. Na deze noeste arbeid kon er uitgerust worden, werd er een voetbalwedstrijdje gekeken of een kaartje gelegd. Het klaverjassen was bij mij inmiddels redelijk weggezakt, getuigde de monsterzege van Thom en Lingen en dat kwam ons (Mark en JJ) duur te staan. Ik ben blij dat mijn tanden er nog in zitten zeg maar.

Gelukkig was er een lekkere douche en een BBQ maaltijd, waarbij de keukenhelden zich van hun beste kant lieten zien. Wat een smaaksensatie, met liefde bereid. Iets later was daar het moment van even rust. Even op een groot bed, op drie schermen livestreams bekijken, wat je bent korfballer of niet … De één was die van Fortuna tegen TOP voor een plek in de Korfballeague finale, welke verrassend en toch ook weer niet werd gewonnen door de club uit Delft. Hetzelfde ticket voor een plaats in de finale was de inzet bij de wedstrijd van LDODK en PKC, waarbij de eerstgenoemde het de laatstgenoemde wel lastig maakte, maar daarmee de Papendrechters niet van de overwinning konden houden. De KL finale is dus bekend! Wij gaan er ook weer naar toe, wil je mee? Bestel dan je kaarten in onze shop. Het belooft weer een mooie wedstrijd te worden. En bestel ook meteen je kaartje voor het feestje na afloop. Hét ideale moment om nog wat kampherinneringen op te halen. Tenslotte was er de wedstrijd van KKC dat streed tegen degradatie, maar waar Tempo er een derde wedstrijd wist uit te slepen. Dat wordt dus nog even spannend!

De middag was overgegaan in de avond dus ook verdween het lekkere zonnetje, die toch nog even was komen kijken achter de bomen vandaan. Het was tijd geworden voor de ouderwetse bonte avond, met als thema: Wild Wild West. En daar had iedereen weer gehoor aan gegeven. De ene na de andere creatieve creatie kwam voorbij. Met als hoogtepunt de Tequila’s inclusief zout en limoen. Een dikke 10 voor het concept én de uitvoering. Ook de aankleding van de zaal was weer prima voor elkaar, samen met DJ Lingen en MC Dennis én de enthousiaste menigte op de dansvloer, zorgde dit voor weer een hoogtepunt van het weekend. Zoals gebruikelijk werd er gefeest tot in de late uurtjes, waarbij de dames van de A2 zich weer niet lieten kennen en net als vorig jaar het licht uitdeden.

De volgende dag bleek een prachtige dag te zijn met volop zon waarin de slaperige koppies van de kampgangers rustig in wakker konden worden. Dat was ook wel nodig, omdat er op hoogte geacteerd ging worden deze middag. Niet iedereen zag er even fit uit, net als ik overigens, het is de prijs van gezelligheid. Helaas voor mij, met pijn in het hart, moest ik voortijdig afscheid nemen. Er wachtten nog wat andere bezigheden op mij en daardoor moest ik vervroegd weg. Lastige keuze, volgend jaar beter plannen maar, want je wilt het gewoon niet missen. Ik hoop dat iedereen een hele fijne middag heeft gehad en voor de meeste ook meteen de afsluiting van het wederom legendarische weekend. Het weekend waarin Kevin weer even terugkeerde met een onverwacht bezoek, waarin Ozzie Wouter zich weer bij Valto voegde, waarin Romy en Judith echt zó mega goud bleken, waarin de rookmachine goed bleek te werken, waarin telefoons kwijtraken en weer opduiken, waarin best goede discussies gevoerd kunnen worden en waardoor weer is gebleken dat Valto écht een gave club is met hele leuke mensen. Jullie worden dan ook heel erg bedankt voor weer een paar onvergetelijke dagen!

Nog even over die prijs van gezelligheid. Oké, een kaartje voor het trainingsweekend kost wat, de drankjes zijn niet gratis en er wordt hier en daar wat gehuurd. Maar laten we heel eerlijk zijn … de waarde die het heeft is veel groter. Eigenlijk niet uit te drukken in geld. Hij is gewoon onbetaalbaar.

Maandag weer aan de bak, bestuursvergadering, de week er na de voorjaarsvergadering. Ook dát is zo’n moment waarop ik jullie graag weer zie.

Namens het bestuur,
Jan Jaap Elenbaas

Erna Fisher en Marcel Kortekaas nieuw trainer/coach duo Valto A1

Erna Fisher en Marcel Kortekaas zullen volgend seizoen de A1 van Valto onder hun hoede nemen. Valto is blij dat dit duo komend jaar de taak op zich gaat nemen om de A1 tot goede prestaties te leiden. Erna Fisher is een oude bekende van Valto en de huidige coach/trainer van de A-selectie van ODO Maasland. Marcel Kortekaas, verbonden aan de club als vrijwilliger en bekend met de club doordat zijn zoon er speelt, heeft nog niet eerder een rol als trainer/coach vervuld binnen het korfbal.

De korfbalvereniging uit De Lier heeft een aantal kandidaten gesproken voor het vervullen van de functie van trainer/coach van Valto A1. Na een aantal gesprekken met Erna en Marcel bleken alle partijen dezelfde ambities te hebben.

Erna Fisher is woonachtig in Den Haag en in het dagelijks leven onderwijsassistente op een ZMLK-school. Als coach/trainer heeft zij meerdere jaren ervaring van zowel juniorenselecties als seniorenteams. Erna zal zich komend jaar richten op de technische groei van het team en de spelers.

Erna Fisher over haar keuze om naar Valto te komen: “Dit is voor mij een nieuwe uitdaging en ik zie veel potentie in de juniorengroep van Valto. Ik zie het als een uitdaging om de jeugd klaar te stomen voor de selectie. Ik hoop dat we een mooie middenmoter kunnen worden en wie weet zit er nog meer in. Ik heb er heel veel zin in en hoop op een mooi seizoen, samen met Valto A1 en Marcel!”

 

 

 

Marcel Kortekaas is woonachtig in Maasland en in het dagelijks leven Manager Kwekerijen bij Looye kwekers. Marcel heeft jarenlang op het hoogste niveau gehandbald en zo ervaring opgedaan binnen de topsport. Binnen zijn nieuwe functie bij Valto A1 zal Marcel zich richten op het begeleiden van het team als coach ten behoeve van mentale fitheid en teambuilding.

Marcel Kortekaas over zijn nieuwe uitdaging als coach van Valto A1: “Niets is leuker dan mensen verder brengen in hun leven en als dat dan ook met sporten kan, is het helemaal leuk!”

Bestuurslid Technische Zaken Bart Versteegen: “Ik ben blij dat we in Erna een oude bekende van Valto terug hebben kunnen halen. Ook is het goed om te zien dat we zelfs enthousiasme aanwakkeren bij ouders van onze leden. Met Erna als eindverantwoordelijke voor de technische groei en Marcel die bij de A-selectie een topsportmentaliteit kan brengen, staat er komend seizoen wederom een mooi duo voor onze junioren.”

Valto A1 heeft zich in de zaal met een nieuw, jong team knap gehandhaafd in de Overgangsklasse A. Op het veld hebben zij het vele malen moeilijker en moeten ze de strijd nog aangaan met Vitesse (Ba) A1 en Meervogels/Fisica A1 om directe degradatie te voorkomen.

Valto is de korfbalvereniging uit De Lier en heeft als doel dé sportvereniging van het Westland te worden. Valto 1 speelt inmiddels al twee jaar Overgangsklasse op het veld en heeft in de zaal door kampioen te worden in de 1e klasse dezelfde stap kunnen maken. Valto 2 heeft in de zaal Reserve Overgangsklasse gespeeld maar is helaas gedegradeerd. Op het veld kunnen zij juist de stap maken naar de Reserve Overgangsklasse. Dit is mede mogelijk door de brede selectie waar zij uit kunnen putten en de juniorentalenten die al meerdere jaren ervaring op doen in de Overgangsklasse A.

Grande Finale

Het zit er op, althans voor de meesten van ons. Het zaalseizoen had zaterdag haar laatste officiële competitieronde en van Valto mag alleen het achtste op donderdagavond nog acte de présence geven, thuis in de Vreeloohal, om 20.00 uur. Er zijn nog (enkele) kaarten!

Er is nóg een aantal ploegen dat nog niet helemaal klaar is in de zaal. De verliezend finalist van de hoofdklassefinale bijvoorbeeld. Die moest komen uit het duel tussen Tempo uit Alphen aan den Rijn en Groen Geel uit Wormer. In een zeer sfeervolle PKC hal zag het links zwart/geel van de Tempo aanhangers en rechts groen/geel van de, nou ja, dat laat zich raden. De mannen in het zwart/grijs waren ons bekend en stiekem waren we eigenlijk voor hen gekomen. De grande finale van de hoofdklasse werd namelijk geleid door Rick en Alex, ons top duo scheidsrechter en assistent. Leuk om te zien dat er nog een paar Valto mensen aanwezig waren en ik meen te merken dat velen voor hun scherm thuis de live stream zaten te kijken.

Het was een echte finale overigens, onvoorspelbaar en gelijkopgaand in het begin. Daarna was er het eerste gaatje voor Groen Geel, waarbij de doelpuntenmachine inmiddels op volle toeren draaide. Tempo leek daar niets tegen in te kunnen brengen en het was alsof niets meer lukte. Zand in de motor. Dat heb je in finales. En daardoor is de spanning er wel een beetje af. Hoewel, bij korfbal weet je het nooit. En als scheidsrechter verveelt het in ieder geval nooit. Want als het niet wil lukken bij één van de ploegen, dan ontstaat er frustratie. Gelukkig bleef alles binnen de perken en kunnen de heren terugkijken op een prima wedstrijd. Grote klasse in een grote finale. Winnaar Groen Geel gaat volgend seizoen op het hoogste niveau spelen, de Korfballeague. Verliezer Tempo mag nog een keer voor een best-of-three tegen KCC uit Capelle aan den IJssel, de nummer 9 van het huidige Korfballeague-seizoen.

Over de Korfballeague gesproken, daar zijn nog 4 ploegen actief. De play-offs zijn begonnen, op weg naar de grande finale op dit niveau in Ziggo Dome. Ook Valto gaat daar naar toe, we hebben tickets gekocht en deze staan in de webshop. Je kunt zelf gaan of met de bus mee. Het is echt een leuke ervaring voor jong en oud! In deze play-offs, welke ook weer een best-of-three zijn, deed Fortuna uit Delft goede zaken tegen TOP uit Sassenheim. De Delftenaren wonnen uit bij TOP en staan bij winst deze week in eigen huis, in Ziggo Dome. PKC was in de andere strijd om een ticket de betere tegen LDODK. De Friezen uit Gorredijk konden niet op tegen het Papendrechtse PKC. We gaan deze week zien wat de returns gaan brengen. Misschien leuk om de strijd van Fortuna te gaan bekijken in Delft. Het belooft een aardig sfeertje te worden.

Wat ook een aardig sfeertje belooft te worden is het etentje bij De Witte op dinsdag deze week. Gezellig met andere Valto leden eten en drinken voor 50 piek. Valto 9 geeft het goede voorbeeld en gaat met het gehele team. Ik hoop dat dit goede voorbeeld doet volgen. Het zou leuk zijn om de tent vol te krijgen. De opbrengst gaat naar het nieuwe scorebord op veld 2. En daarmee gaat weer een wens in vervulling, ons sportcomplex wordt mooier en mooier!

Dus tot dinsdag (De Witte) of woensdag (trainingsdag Valto 6-9), of donderdag (laatste wedstrijd Valto 8), of vrijdag (trainingsweekend). Hoe dan ook, een fijne week!

Namens het bestuur,
Jan Jaap Elenbaas

VALTO neemt met monsterscore afscheid van de 1e klasse

In de laatste speelronde in de zaalcompetitie stond er in De Lier niets meer op het spel. VALTO 1 had vorige week in Zaandam de kroon op het werk gezet en bij VALTO 2 was twee weken geleden de strohalm al geknakt in de thuiswedstrijd tegen Excelsior 2. Ook voor de junioren stond voor de wedstrijd al vast dat zij veilig zijn voor nog een seizoen in de junioren overgangsklasse. Het vlaggenschip zou dit weekend tegen Ten Donck 1 spelen wat dit zaalseizoen al voor de nodige verrassingen gezorgd heeft. Met twee gestaakte wedstijden en twee punten in mindering voor het niet komen opdagen bij een wedstrijd werd er gevreesd of deze ploeg wel op zaterdag wilde spelen. Na wat heen en weer bellen werd duidelijk dat het hen niet zo goed uitkwam op zaterdag. De regelmachine van VALTO schakelde direct en wist een jury tafel en een scheidsrechter te regelen, zodat de wedstrijd op donderdagavond gespeeld kon worden. Het werd dus donderdagavond een avondje prijsschieten voor VALTO 1 tegen Ten Donck.1. Zonder oud Deetos speler Witvliet door zijn rode kaart afgelopen zaterdag begonnen zij aan de wedstrijd die binnen tien minuten bij 12-4 al geen wedstrijd meer was. VALTO 1 startte de wedstrijd met een missie om vanavond te gaan proberen 45 keer te scoren, waarmee dan het gemiddelde op dertig per wedstrijd zou komen. In een razend tempo gingen de Lierenaars van start en binnen 10 seconden had Frank de eerste bal door de korf. Ten Donck wist deze nog te pareren wat zij ook na de 2-1 van Nikki nog eens zouden doen. Hierna zou VALTO uitlopen naar 5-2 voor de gasten weer de korf wisten te vinden. Dit was de laatste keer dat zij zouden aanhaken, want na de 5-3 tussenstand zou VALTO gas geven en weg lopen naar 9-3. Het tiende doelpunt voor VALTO kwam van de handen van Laurens toen de wedstrijd pas zesenhalve minuut oud was. Na de 12-4 van Romeé viel even later het derde dames doelpunt voor de gasten. De “Lierse trots” ging onverstoorbaar door met doelpunten maken. Na vijftien minuten zuivere speeltijd stond de teller voor VALTO al op 20, waar Ten Donck er slechts vijf tegenover zette. De scoringsdrift bij VALTO was nog niet geblust en ook de laatste minuten tot de rust scoorden zij er lustig op los. Bij de gang naar de kleedkamer stond de 28-7 tussenstand op het scorebord.

Dat kon wel weer eens een historische uitslag gaan worden, mits het keurkorps van Eric het getoonde spel ook in de 2e helft op de mat zou leggen. Het begin van het tweede deel was weer voor de thuisploeg. Romeé en Frank zette binnen twee minuten de stand op 30-7, waarna de gasten tweemaal wisten te scoren. Zij zouden in het tweede bedrijf dit maar liefst elf keer doen en daarmee veel beter mee komen met VALTO dan in de eerste helft. VALTO liet in de verdediging wat meer ruimte, waar de gasten dankbaar gebruik van maakte. Het veertigste doelpunt viel tien minuten voor het einde voor VALTO door de korf uit de handen van Bart en maakten de spelers van VALTO 2 zich intussen klaar om het keurkorps af te lossen. Na de 41-16 van Naomi werd het hele team gewisseld en mochten de reserves het afmaken. Helaas werd in de laatste negen minuten net niet voldoende gescoord om het vooraf gestelde doel te halen. VALTO 1 komt één doelpunt te kort in de totaalscore om het gemiddelde op dertig treffers te zetten, maar daar kunnen we wel mee leven. Met deze simpele overwinning neemt VALTO 1 afscheid van de 1e klasse en zal volgend seizoen een niveautje hoger spelen. Een nieuw hoofdstuk in de clubgeschiedenis wordt gestart.

 

VALTO 2 mocht het wel gewoon op zaterdag opnemen tegen de laatste tegenstander van dit seizoen. TOP 2 uit Arnemuiden was deze tegenstander. Ook zij waren vooraf al uitgespeeld, waardoor ik er van uit was gegaan dat het een leuke wedstrijd zou gaan worden. Dit liep even wat anders, want direct na het eerste fluitsignaal werd wel duidelijk dat TOP niet voor niets zo lang in de auto’s was gaan zitten. Zij wilden ook het zaalseizoen met een overwinning afsluiten en wilde VALTO als rode lantaarndrager niets cadeau doen. Ron had razend snel de score geopend. Binnen vijf seconden was het raak, waarna het vier minuten zou duren voor het Lierse publiek weer kon juichen. Ook deze kwam van de handen van Ron. Het andere vak kon dit kunstje niet nadoen, waardoor TOP even later weer op gelijke hoogte kwam en niet veel later zelfs bij 2-3 de voorsprong nam. In de jacht op de gelijkmaker zou Ron zich blesseren en kon niet meer verder. Hij werd tijdelijk vervangen door Bart, terwijl Thijs op hetzelfde moment in het andere vak werd ingebracht op de plaats van Rick. Bij het volgende dode spel moment zou Bart weer plaats maken voor Rick en ging de jacht op de gelijkmaker weer onverminderd door. Ruben kreeg dit uiteindelijk voor elkaar en toen Thijs even later een meegekregen strafworp benutte was daar weer een kleine voorsprong voor VALTO. De ploegen gaven elkaar geen duimbreedte de ruimte en waren erg aan elkaar gewaagd. Met om en om scoren werd naar de 11-10 ruststand toegewerkt met dan VALTO en dan weer TOP op een kleine voorsprong.

Het kon in het tweede deel dus nog alle kanten op. VALTO startte de tweede helft met Lotte op de plaats van Mandy en ook TOP zou al gaan wisselen voor het eerste doelpunt in de tweede helft een feit zou zijn. De tweede helft was al zes minuten oud toen de eerste treffer door de korf viel, waarmee Ruben de stand op 12-10 bracht. Lang konden we niet van deze voorsprong genieten, want drie minuten later stond het weer gelijk na een stip en een afgeronde doorloopbal van één van de TOP dames. Na de 13-13 van Ruben zou TOP een gaatje slaan naar 13-15 en kwam Bart weer binnen de lijnen voor Rick. TOP kwam nu in een flow en wist in deze fase beter op de warrig fluitende leidsman in te spelen. Via een verkregen vrije bal en weer een doorgebroken dame werd het verschil vergroot naar vier en moest VALTO in de laatste acht minuten in de achtervolging. Het verschil bleef de rest van de wedstrijd steeds drie punten, want TOP had steeds een antwoord op de doelpunten van Thijs en Bart. Met nog een kleine vier minuten op de klok kwam Mandy nog weer binnen de lijnen, maar het mocht niet meer baten. Het was Thijs die de eindstand op 16-19 zette, waarmee VALTO 2 wederom een wedstrijd in de laatste fase uit handen laat glippen. Helaas gebeurde dit gedurende het seizoen een paar keer te veel, waardoor het avontuur in de reserve overgangsklasse al weer na één seizoen voorbij is. Volgend seizoen weer een nieuwe ronde in de 1e klasse en wie weet zit er dan met meer ervaring wel weer wat in het verschiet voor deze jonge ploeg. Nu de focus op het vervolg van het veldseizoen waar voor zowel VALTO 1 als 2 geldt dat alles op alles gezet moet worden om het gestelde doel te bereiken. VALTO 1 zal vol aan de bak moeten om zo snel mogelijk van die laatste plaats af te komen. Ook VALTO 2 wil graag een plaatsje stijgen, maar dan in de race voor het kampioenschap in de reserve 1e klasse. Zij zijn daar in een spannende strijd verwikkeld met Swift 2 uit Middelburg, waarmee de koppositie nu gedeeld wordt. We zullen dus scherp moeten zijn als op 20 april de veld competitie zijn vervolg krijgt. De VALTO selectie speelt dan tegen Merwede/Multiplaat 1 en 2, wat ook gelijk een belangrijke wedstrijd is voor VALTO 1. Zover is het echter nog niet, want er volgen eerst nog wat vrije weekenden, waarin de zaalfinale van de korfballeague en hoofdklasse gespeeld worden en volgende week natuurlijk het trainingsweekend. Na de geplande oefenwedstrijden zal ook “Vakkie V’ zich weer van hun beste kant moeten laten zien om de Lierse trots te steunen in de strijd om de punten.

Graag tot ziens langs de lijn voor de Villa, Arno van Leeuwen.

Valto haalt kampioenschap binnen

CKV Valto is zaterdag kampioen geworden in de eerste klasse van het zaalkorfbal. Door met 22-31 te winnen van WKV Roda (Westzaan) is Valto niet meer in te halen door concurrent ZKV. Valto promoveert hiermee voor het eerst in de clubhistorie naar de overgangsklasse in de zaal.

Gedurende het seizoen liet Valto zien een stabiele ploeg te zijn die vaak veel scoorde. Rond de 30 doelpunten per wedstrijd was dan ook geen uitzondering. Tot aan 9 maart werd er zelfs geen enkele wedstrijd verloren. In een beladen wedstrijd wist Valto vorige week met 24-23 van Excelsior te winnen. Hiermee was de eerste stap naar het kampioenschap gezet.

De wedstrijd tegen Roda begon met een goed gevulde zaal. Valto was met een buslading supporters en verschillende auto’s met supporters afgereisd naar Koog aan de Zaan. Onder aanmoediging van ongeveer 150 supporters werd het eerste fluitsignaal gefloten.

De wedstrijd begon met wat foutjes van Valto. De spelers leken wat gespannen voor deze belangrijke wedstrijd. Roda kon daarom in het begin van de wedstrijd goed mee met Valto. Tot 5-5 werd er om en om gescoord en leek het een spannende wedstrijd te worden. Gelukkig wist Valto zich te herstellen en werd het eerste gat van vier punten geslagen. Met een stand van 8 – 13 werd er dan ook gefloten voor de rust.

De tweede helft ging Valto verder waar het gebleven was. Binnen tien seconden wist Frank de Rijcke een doelpunt te scoren. De thuisploeg gaf echter niet op en wist het verschil steeds tussen de vier en zes doelpunten te houden. De Valto-trein denderde door en Roda kreeg het verschil niet kleiner. De tweede helft liet Valto zien waarom zij de kampioen zijn. Met al te weinig problemen wist Valto een score van 22-31 neer te zetten. Hiermee is de promotie naar de overgangsklasse een feit.

Coach Eric Geijtenbeek is trots op zijn team: “Kampioen worden went nooit, het is altijd weer een overweldigend gevoel en wat gaaf dat het weer gelukt is. Voor het eerst in de geschiedenis promotie naar de Overgangsklasse in de zaal, een knappe prestatie van deze gasten. #Liersetrots was duidelijk zichtbaar, we werden massaal gesteund. Door het fantastische VakkieV waren we heer en meester in Koog aan de Zaan. TROTS!”

Anders, maar toch ook niet

Een kampioenschap is nooit hetzelfde. Of toch wel? Afgelopen zaterdag was het voor de tweede keer in de geschiedenis dat de overgangsklasse bereikt kon worden, maar voor het eerst in de zaal. Was er twee jaar geleden een allesbeslissende wedstrijd nodig, nu hadden we zo’n 3 matchpoints na een ijzersterke reeks louter overwinningen. Een kleine dip bleek gelukkig een korte dip en nadat Valto zich vorige week had herpakt, volgde nu de mogelijkheid om het af te ronden.

Wederom was het een wedstrijd niet op eigen terrein, wederom een bus vol supporters en wederom kleurde de zijkant oranje. Ook nu weer draaide diverse WhatsApp groepen overuren, waarbij ik Vera en Martin in het bijzonder bedank voor het geregel, maar daarbij de andere mensen achter de schermen niet tekort wil doen. Het is toch mooi dat dit weer een collectief gebeuren was, met z’n allen. Bedankt dat jullie dit soort bijzondere momenten mogelijk maken.

Ook al wil je dat iedereen er bij is, dat lukt toch niet altijd en dus wilden we net als toen een livestream opzetten. Met wat kunst en vliegwerk lukte dat ook en zo kon het andere deel van Valto toch meegenieten van de wedstrijd. Een wedstrijd die net als toen begon met spanning, maar die nu verliep zoals vele wedstrijden, met overmacht in de tweede helft werd de overwinning binnen gehengeld. Dat voelt misschien anders, voor de spelers, voor de staf, voor het publiek. Het lijkt misschien makkelijk, simpel, maar daar durf ik wel wat nuance in aan te brengen. Als je er iedere week zó staat en zó wint, met maar één dipje, dan doe je het gewoon heel goed. Dan win je net als vorig zaalseizoen niet alleen twee keer van de kampioen, maar bén je die kampioen. En daar mag je blij mee zijn, daar mag je trots op zijn en dat zijn we dan ook! Het is een nieuwe mijlpaal voor Valto, waarbij het weer is gelukt een stapje te zetten. Stapjes die we vanaf 1999 hebben gezet, ik herhaal het nog maar eens, die laatste wedstrijd op het oude veld. Vanaf dat moment iedere paar jaar een promotie.

Het feestje in de Villa was weer heel herkenbaar. Valto 2 deed lekker mee, niet alleen omdat ook zij deel uitmaken van de selectie en dus ook deel zijn van het succes, maar ook omdat zij hun voorlaatste wedstrijd hebben gewonnen en daarmee vertrouwen tanken voor het vervolg van de competities. Het ontvangst bij de Villa was geweldig, de huldiging super en de avond lang en fantastisch. Nu ik zelf weer speel, kon ik er niet direct bij zijn en heb dat deel dus van videobeelden en overlevering meegekregen. Mooi om te zien dat diverse andere teams zich in de Villa hadden verzameld en ook Valto 9 sloot nog even aan. Overigens ook om de mooie 3e plaats dit seizoen te vieren!

In al het feestgedruis van dit weekend, moeten we ook niet vergeten dat er een potgrondactie loopt. We houden de mogelijkheid om je tuin te voorzien van degelijke kwaliteitsproducten nog even open. Maar wees er snel bij, vrijdag en zaterdag staat de bezorging gepland. En dan het scorebord diner niet te vergeten, gezellig met de hele club eten in De Witte. Daarna het trainingsweekend, de AdFysio Giga Kangoeroedag, de Ziggo Dome finale met aansluitend een feestje. We gaan het zaalseizoen afsluiten en openen het tweede deel van het veldseizoen. Laat zie zon maar komen. Groeien de plantjes in de potgrond ook weer goed van.

Ik ga nog even de beelden van zaterdag terugkijken. Nagenieten kan niet lang genoeg duren.

Namens het bestuur,
Jan Jaap Elenbaas

VALTO start weer een nieuw hoofdstuk in de clubgeschiedenis.

Voor heel CKV VALTO was het deze week het weekend van de waarheid. Na de overwinning vorige week op CKV Excelsior stond het vlaggenschip op de drempel van de Overgangsklasse. Helaas was voor VALTO 2 vorige week het laatste sprankje hoop vervlogen na het verlies tegen de Delftse reserves en kunnen zij de resterende wedstrijden aan de vorm voor het vervolg van de veldcompetitie werken. Dat de spelers van VALTO 2 het niveau aankunnen lieten zij gisteren gelijk zien in Kapelle waar zij wisten te winnen van KCC/So Natural 4. Thuis moesten zij tegen hen nog een 19-24 nederlaag slikken, maar nu zonder druk wisten zij in een ontspannen wedstrijd met 23-27 te winnen. Na deze wedstrijd snel terug naar De Lier waar de bus wachtte voor het vertrek naar sportcentrum “de Koog” in Zaandam voor de wedstrijd der wedstrijden van VALTO 1.

De thuisploeg WKV RODA had een oproep gedaan aan hun aanhang om in grote getalen naar de Koog te komen om aanwezig te zijn bij de laatste thuiswedstrijd van het vlaggenschip van WKV RODA. Het was echter een buslading VALTO supporters aangevuld met nog de nodige volle auto’s, die bezit nam van de tribunes in de Koog compleet met het spandoek van De Lierse trots. Hoewel het livestream team zelf door het wedstrijdprogramma niet aanwezig kon zijn had onze voorzitter de koe bij de horens gevat en middels een éénmansactie een live verslag gestreamd voor de thuisblijvers. Tijdens het voorstellen van de spelers werd wel duidelijk dat het “Vakkie V” dit keer goed gevuld was en overstemden we de aanhang van de thuisploeg ruim. Compleet met mascotte stond het team opgesteld, klaar om de laatste stap te zetten richting overgangsklasse. WKV RODA had na de wedstrijd in De Lier beloofd dat zij vandaag zich zouden revancheren. Zij zijn echter erg afhankelijk van de vorm van de dag en die was in De Lier goed te noemen. De laatste tijd steken zij echter in een mindere vorm en ook vanavond zouden zij hun niveau van 19 januari niet halen. De wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Zandbergen die geen moeilijke middag heeft gehad.

Bij aanvang van de wedstrijd was wel wat spanning te merken bij de Lierse ploeg en daardoor werden er wat foutjes gemaakt. Dit zijn we wel gewend en is ook wel te verwachten in zulke wedstrijden. Je speelt ten slotte niet elke week van deze wedstrijden met zoveel publiek. Zané zou de score openen vanmiddag in De Koog, maar de thuisploeg egaliseerde deze. De tweede voorsprong werd door Mees op het bord gezet, waarna RODA ook deze achterstand wegwerkte. Na zeven minuten nam RODA de eerste time-out en die had effect. Na deze time-out wisten zij als eerste de korf weer te vinden en kwamen aan de goede kant van de score. Tot de 5-5 tussenstand werd er om en om gescoord met de thuisploeg steeds op een kleine voorsprong. Hierna nam VALTO het heft weer langzaam maar zeker in handen. De verdediging hield de zaak op slot en de aanvallen werden zorgvuldig opgezet. Dit resulteerde erin dat Mees via een door Bart meegekregen strafworp ons weer op voorsprong zette. Niet veel later zette Bart met een afstandsschot het eerste verschil van twee op het scorebord. RODA wist nog éénmaal de aansluiting te krijgen bij 6-7, maar hierna wist VALTO viermaal op rij te scoren en was het eerste serieuze gat geslagen bij 6-11. De thuisploeg zette alle zeilen bij om het verschil voor rust te verkleinen. In deze laatste minuut zouden er nog vier doelpunten vallen, waarbij Bart en Naomi, in de laatste seconden, het verschil op vijf hielden en de gang naar de kleedkamer bij 8-13 gemaakt werd.

In het tweede deel van de eerste helft waren gelukkig de meeste zenuwen onder controle en konden we ons op gaan maken voor het tweede bedrijf.
VALTO schoot uit de startblokken en Frank was binnen tien seconden al weer trefzeker en liet er zo geen twijfel over bestaan wat het doel van VALTO was vanmiddag. De thuisploeg gaf echter nog niet op en bleef aan het elastiek hangen met een verschil van tussen de vier en zes doelpunten. Na een minuut of zes betrad Thom het veld op de plaats van Bart. Hij tekende met zijn eerste schot gelijk voor de 13-18 tussenstand en zat er dus gelijk lekker in. De tweede helft was pas zeven minuten oud toen er door de twee doelpunten van Frank al een 14-20 tussenstand op het bord stond en het leek alsof de thuisploeg zich gewonnen gaf. Dit zag hun coach ook en die nam direct een time-out om zijn ploeg weer op te peppen. Zij bleven hierna vechten voor wat zij waard waren vandaag, maar dat bleek niet genoeg tegen het inmiddels ontketende VALTO.

De Lierse trots ging steeds vrijer spelen, waardoor dan ook het spel steeds attractiever werd. Een genot om naar te kijken en de ene treffer was nog mooier dan de ander. Met de doelpunten van Thom (2x), Frank en Naomi werd de 15-24 tussenstand bereikt en nam Eric een time-out. De hierna genomen vrije bal van de thuisploeg werd afgerond, maar Frank was vandaag met tien treffer weer on-fire en herstelde het verschil weer naar negen. Met nog zeven minuten op de klok kwam Bart weer terug in het veld op de plaats van Mees, die zich bij een eerdere actie verstapt had. Laurens zou even later uit een mooie combinatie met Frank met zijn doorloop het grootste verschil op het scorebord zetten bij 16-26. RODA kreeg wat meer ruimte bij hun aanvallen en deed nog wat aan schadebeperking door driemaal op rij te scoren. Met nog vijf minuten op de klok was het feestje op de tribune intussen los gebarsten bij de Lierse trots aanhang. Zané schoot er nog maar eens eentje binnen om de feestvreugde verder op te zwepen. Toen Bart het dertigste doelpunt binnen schoot was er nog een minuut te gaan en nam Eric weer een time-out om het kampioenschap met zijn ploeg te vieren. Na de hervatting wist Thom ook nog de één en dertigste te scoren en werd de eindstand bepaald door de thuisploeg met een schot vanaf de middenlijn. Tien seconden later klonk het eindsignaal en was met de 22-31 overwinning de buit binnen en kon het feest losbarsten.

Het VALTO publiek nam bezit van het speelveld en vierde met de spelers het kampioenschap en promotie naar de overgangsklasse. Na dit op kleine schaal in De Koog gevierd te hebben zou dit in De Lier voortgezet worden. Dank gaat uit naar het klusteam, wat alle zeilen bijgezet heeft om “de Villa” klaar te krijgen om dit feest in eigen huis te kunnen vieren. Met geïmproviseerde toiletten was het allemaal prima geregeld en bleef het nog lang onrustig in De Lier. Het is het team wat de sportieve prestatie heeft neergezet, maar zij kunnen dit, zoals Frank al in zijn dankwoord zei, niet zonder de steun van de hele vereniging. Het was weer geweldig om te zien dat het team op zoveel support kan rekenen, ondanks de afstand waarop de wedstrijd gespeeld werd. Sportcentrum “de Koog” kleurde oranje alsof het een thuiswedstrijd betrof, waarvoor dank namens de spelers. Zij voelden zich als een vis in het water en speelden weer een heerlijke wedstrijd tegen een sportieve tegenstander die het zeker niet cadeau heeft gegeven.

Rest er nog één wedstrijd in deze zaalcompetitie, welke volgende week in “onze” eigen Vreeloohal gespeeld zal worden. Tegenstander is dan, als ze komen, Ten Donck uit Ridderkerk, waar VALTO op 26 januari met 19-33 wist te winnen. De supporters die daarbij aanwezig waren zullen het met me eens zijn dat VALTO toen eigenlijk maar één helft heeft gekorfbald en zich in de tweede helft liet verleiden tot het statische spel wat Ten Donck graag speelt. De wedstrijd ging toen wel een beetje als een nachtkaars uit, maar de punten werden wel meegenomen. Hun wedstrijd duurde gisteren slechts drie minuten volgens het wedstrijdverslag op sportlink, waarna de scheidsrechter de wedstrijd heeft gestaakt. Er zijn volgende week gelukkig nog meer wedstrijden in de Vreeloohal waar genoeg vertier uit te halen valt voor de VALTO supporters. We zullen dan wel wat eerder aanwezig moeten zijn. Om 12:30 uur speelt VALTO A1 hun laatste wedstrijd tegen Die Hahge A1 en hopen daar ook nog punten aan over te houden. Zij staan nu één puntje voor op PKC A2 op de veilig zesde plaats, maar willen de marge vergroten voor het geval deze ploeg gaat stunten tegen de kampioen KVS A1. Later op de middag treedt VALTO 2 om 16:50 uur aan tegen de nummer drie van de poule TOP (A) 2. Ook voor hen staat er niets meer op het spel, dus kan dit wel eens het hoogte punt van de middag worden met twee ploegen die zonder druk hun potje kunnen korfballen. Als laatste komt de kersverse Kampioen in actie tegen een tegenstander waartegen het lastig zal zijn om een leuke pot korfbal neer te zetten. Toch hopen we dat VALTO 1 zich van zijn beste kant zal laten zien en een mooie score gaat produceren.

Tot volgende week dus allemaal, Arno van Leeuwen.