Mogelijke vertraging van en naar Valto door Ooievaarsrun

Op zaterdag 14 september vindt de Ooievaarsrun 2019 plaats. De Ooievaarsrun is een toertocht met vrachtwagens, waarin mensen met een verstandelijke beperking meerijden vanaf Den Haag door het Westland naar de visafslag in Scheveningen. Organisaties bieden deze dag geheel belangeloos vrachtauto’s inclusief een bestuurder aan, om in vier runs ruim 550 deelnemers de dag van hun leven te bezorgen. Al sinds 1987 wordt deze rit op de tweede zaterdag in september gereden (in 2018 op verzoek van de Gemeente Den Haag op de derde zaterdag).

Zoals ieder jaar kan dit ook zaterdag 14 september zorgen voor oponthoud bij je reis naar Valto of naar de club waar je moet spelen met je team. Let hier dus even op bij het vertrek en vertrek indien mogelijk iets eerder als je langs de route komt.

De route voor dit jaar is (onder voorbehoud van wijzigingen, zie de website van de Ooievaarsrun voor de laatste versie):

Starttijden: 10.00 uur, 11.30 uur, 13.00 uur en 14.30 uur

Den Haag:

 • Start Kerketuinenweg
 • L.A. Zichtenburglaan
 • R.A. Meppelweg
 • L.A. Lozerlaan
 • R.A. Erasmusweg
 • Poeldijkseweg
 • Wateringseweg

Poeldijk:

 • L.A. (rotonde) Zuiderweg (na ca. 12 minuten)    
 • Vogelaer

Kwintsheul:

 • R.A. Middelbroekweg (na ca. 16 minuten)

Naaldwijk:

 • L.A. Burgemeester Elsenweg (N213) (na ca. 22 minuten)
 • R.D. (rotonde) “Snelbinder” (N213)
 • R.A. (rotonde) Pleinenweg (na ca. 28 minuten)
 • R.A. Maasdijk

’s-Gravenzande:

 • R.A. (rotonde) Wouterseweg (na ca. 40 minuten)
 • R.A. (rotonde) Naaldwijkseweg
 • Galgeweg

Naaldwijk:

 • R.D. (rotonde) Galgeweg
 • R.D. (rotonde) Galgeweg
 • L.A. (rotonde) Piet Struijkweg (na ca. 52 minuten)
 • R.D. (rotonde) “Snelbinder” (N213)
 • R.A. (rotonde) Veilingroute
 • L.A. Wippolderlaan (na ca. 1 uur en 12 minuten)

Den Haag:

 • Lozerlaan
 • Ockenburgstraat
 • Kijkduinsestraat
 • R.A. Machiel Vrijenhoeklaan (na ca. 1 uur en 31 minuten)
 • Sportlaan
 • Segbroeklaan
 • L.A. Houtrustweg (na ca. 1 uur en 41 minuten)
 • R.A. Westduinweg
 • L.A. (rotonde) Zeesluisweg (na ca. 1 uur en 47 minuten)              
 • L.A. Zeesluisweg  
 • R.A. 2e Zeesluisdwarsweg          
 • R.A. Vissershavenweg
 • Eindpunt    Visafslagweg

VALTO selectie start het seizoen goed

Na alle oefenwedstrijden zijn we dit weekend dan weer echt begonnen. De eerste competitie wedstrijden zitten er op. VALTO 1 startte net als vorig seizoen tegen Oranje Wit uit Dordrecht. Ook VALTO 2 , dit jaar uitkomend in de reserve overgangsklasse, had als tegenstander de reserves van Oranje Wit. Op verzoek van Oranje Wit vingen al hun wedstrijden aan met een eerbetoon aan Arend van Geffen jeugdlid van Oranje Wit, die op vakantie in Spanje is verongelukt. Vanmorgen was het eerste eerbetoon bij de wedstrijd VALTO B1 – Oranje Wit B1. Ook vanmiddag bij de wedstrijden van de selectie dus vooraf een kippenvel moment tijdens een minuut lang applaus voor Arend van Geffen. Daarna over tot de orde van de dag. Bij VALTO 2 waren wat veranderingen zichtbaar bij aanvang van de wedstrijd. Rick en Lisanne O ontbraken en nieuwe gezichten waren Martijn Dijkstra, Vera Lagerwerf en Nikki van Spronsen.

Na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter van der Plicht waren het de gasten die als eerste de korf wisten te vinden. Via een strafworp van Thijs en een  benutte vrije bal van Vera kwam VALTO aan de goede kant van de score. Oranje Wit wist weer gelijk te maken, maar direct daarna liep VALTO uit naar 5-2 door twee treffers van Thijs (2x) en wederom Vera. Halverwege de eerste helft was het verschil opgelopen tot 8-4, maar het lukte VALTO niet om echt los te komen van de tegenstander. Via een strafworp en een afstandsschot leken de gasten weer aan te haken. Daar stak Pieter eigenhandig een stokje voor door met twee doelpunten de tussenstand op 10-6 te zetten. Een mooie marge om de kleedkamers mee op te zoeken, maar daar moesten nog wel acht minuten voor gespeeld worden. Oranje Wit wist nog wat terug te doen door een meegekregen strafworp te benutten, maar het slotakkoord voor de rust was voor de thuisploeg.  Ron en Martijn zorgden er voor dat we met een marge van vijf de gang naar de kleedkamer maakte.

De eerste acht minuten na de rust wist VALTO deze marge vast te houden door met de gasten mee te scoren. Daarna slopen er foutjes in het spel bij VALTO en kropen de gasten langzaam maar zeker dichterbij. Door drie meegekregen strafworpen en een benutte vrije bal wisten de gasten het gat halverwege de tweede helft terug te brengen naar 16-13. Thijs herstelde het verschil terug naar vier door zijn strafworp af te ronden, maar de laatste dertien minuten zou VALTO niet goed uitspelen. In de aanvallen werden er verkeerde keuzes gemaakt en waren ook de passes niet zuiver genoeg. De gasten trokken nog eens alle registers open voor een slotoffensief en wisten vier minuten voor tijd de aansluiting weer te krijgen bij 17-16. Oranje Wit ging in de alles of niets modus, waardoor het er niet gezelliger op werd binnen de lijnen. Met nog minder dan twee minuten op de klok floot de heer van der Plicht voor tijdrekken door de verdediging van VALTO bij het opbrengen van de bal naar het andere vak. Bij de vijfde keer overspelen vond de heer van der Plicht het teveel worden, terwijl alle bewegingen richting middenlijn waren. Nog maar eens de spelregels gaan bestuderen denk ik. Dit bleek echter koren op de molen bij de gasten en zij pakte dit buitenkansje met beide handen aan. Na de gelijkmaker kregen beide ploegen nog een aantal kansen, waarvan Oranje Wit een grote kans op de overwinning liet liggen. Bij de toegekende strafworp in de slot minuut kon de strafworpnemer de druk niet aan en gooide de bal in een mooie boog over de korf. Niet veel later klonk het eindsignaal en werd het een puntendeling voor de ploegen. Gezien de wedstrijd heeft VALTO zich te kort gedaan door een punt te laten liggen in een wedstrijd waarin zij 56 minuten op voorsprong hebben gestaan. Van de andere kant mogen zij de handen dichtknijpen met het punt, daar zij het de laatste vijftien minuten zelf verzuimde af te maken.

Hierna betraden de eerste teams van beide verenigingen de arena. Ook hier werd een minuut lang geapplaudisseerd voor Arend van Geffen. VALTO 1 was in ieder geval gewaarschuwd dat de gasten tot de laatste minuut door zullen gaan. Bij VALTO 1 ook wat wijzigingen binnen de basis acht. Met het vertrek van Frank zijn de overige vier heren die vorig seizoen tot het keurkorps behoorde blijven staan. Bij de dames is de plaats van de vertrokken Naomi ingevuld door Romeé. Een ander nieuw gezicht bij VALTO is Nikki van der Hak, over gekomen van ODO Maasland. Zij treedt in de voetsporen van Sanne en Iris de Raadt en Judith Goedendorp door ook gelijk het vertrouwen te winnen van de trainer en een basisplaats te bemachtigen. In tegenstelling tot de voorgaande wedstrijd zou deze wedstrijd lang gelijk opgaan. Romeé opende de score, maar niet veel later was het weer gelijk. Met om en om scoren zou dit doorgaan tot de 5-5 tussenstand was bereikt met VALTO steeds aan de goede kant van de score. In het tweede kwart leken de rollen omgedraaid te zijn. De VALTO aanvallen liepen even niet lekker, waardoor de gasten zeven minuten later een voorsprong van 5-7 op het bord zette. Mees en Zané poetsten deze achterstand binnen twee minuten weer  weg, waarna ook het ander vak de korf weer snel wist te vinden. Thom en Maaike zette de ruststand op 9-7, zodat we toch met een kleine voorsprong konden gaan rusten.

Oranje Wit kwam echter scherp uit de kleedkamer en wist deze achterstand binnen een minuut weer weg te werken. VALTO raakte niet in paniek en bleef rustig zoeken naar de juiste kansen. Die kwamen er voor Thom, Bart en Zané, zodat we bij 12-9 weer een klein gaatje hadden geslagen. Oranje Wit bleef echter aangehaakt en kreeg bij 12-11 weer de aansluiting. Met nog twintig lange minuten te gaan wist Bart de marge weer te verdubbelen en zorgde Laurens voor wat meer lucht door er 14-11 van te maken. Halverwege de tweede helft wisselde Erik Nikki H voor Nikki S om het de langere tegenstander van Nikki in de rebound lastiger te maken. VALTO zou de voorsprong nog verder uitbouwen naar 16-11 door doelpunten van Bart en Mees. Met nog tien minuten op de klok trokken de gasten ook nu weer alle registers open. Hoewel we al de nodige forse akties gezien hadden vanmiddag, werd het er ook nu niet gezelliger op binnen de lijnen. Veel bracht het de gasten niet, want VALTO 1 deed wel wat in de voorgaande wedstrijd vergeten werd. De aanvallen werden bijna allemaal gedegen opgezet en werd op de juiste momenten de schoten gepakt. Toch kregen de  gasten nog flink wat kansen, waar zij er nog twee van wisten te benutten. Het slotakkoord was voor VALTO wat in de laatste minuut nog een vrije bal mocht nemen. Zané kreeg, ondanks dat ze al een paar keer gemist had, van haar vakgenoten alle vertrouwen om ook deze vrije bal te nemen. Zij was het dan ook die de eindstand op het scorebord zette door de vrije bal gewoon raak te schieten. Hierna klonk direct het eindsignaal, waarmee in de eerste wedstrijd deze keer werd gewonnen van Oranje Wit. Een dik verdiende overwinning van ons vlaggenschip en daarmee voor de eerste punten kan bijschrijven. De andere wedstrijden leverden Pernix 1, KVA 1 en Excelsior 1 op als winnaar. Volgende week gaan VALTO 1 & 2 samen op stap naar Kamerik om de strijd aan te gaan tegen SDO/Blij Werkt 1 &2. Voor VALTO 2 is dit een weerzien met een tegenstander uit de zaalcompetitie van vorig seizoen, maar voor VALTO 1 een treffen met een nieuwe tegenstander die uit de hoofdklasse is gedegradeerd. Zij worden getraind, in tegenstelling tot wat ik in het glazenbol stukje schreef, door Edwin Visser, nadat Jesper Oele vertrokken is naar Dalto uit Driebergen. Zij wisten niet te winnen van Pernix in Leiden en zullen dus gebrand zijn op een overwinning om ook van die gehate nul af te komen. Een beetje extra steun kunnen de spelers dus wel gebruiken. Ik hoop dan ook dat velen van u een klein uurtje achter de selectie aan willen reizen om hen te steunen bij de tweede wedstrijd. Zelf kan ik er helaas niet bij zijn door een korte vakantie between two jobs en hoop dat er mensen zijn die via social media de afwezigen op de hoogte willen houden van onze prestaties.

Succes in Kamerik en tot over twee weken bij de Villa voor de wedstrijden tegen DVO 3 en VEO 1

Arno van Leeuwen.

 

A4 deels afgesloten in het weekend van 6 tot 9 september

Rijkswaterstaat voert van 6 september tot 9 september 2019 onderhoudswerkzaamheden uit aan de snelweg A4 vanuit Rotterdam richting Den Haag. Daardoor is de bereikbaarheid van De Lier en dus van Valto iets minder.

Lees meer

Blik in de glazen bol

De start van de nieuwe veldcompetitie staat te beginnen. De meeste oefenwedstrijden zijn intussen gespeeld en de selectie teams zijn intussen bekend. VALTO 1 & 2 hebben al weer half Nederland gezien tijdens de oefencampagne. Zij reisden een week na de Rijk Zwaan Korfbalderby’s af naar Putten om daar te spelen tegen het uit de hoofdklasse gedegradeerde De Meeuwen.  Omdat VALTO dit seizoen de gaten van Frank, Rick en Naomi moet opvullen, was er wel wat huiswerk voor de coaches Erik en Leon. Bij de Rijk Zwaan Korfbalderby’s wist VALTO 1 alle wedstrijden weer winnend af te sluiten, maar de dagprijs ging, door de ingevoerde handicap om het klasse verschil op te heffen, naar VALTO 2 wat wel voldoende wist te scoren om de handicap op te heffen. De Meeuwen spelen echter op hetzelfde niveau als VALTO, dus was het even afwachten waar het heen zou gaan. De gastheren hadden het lastig tegen VALTO, wat ook wel te maken had met het feit dat men in Putten een weekje later begonnen was dan VALTO. VALTO wist beide wedstrijden te winnen en de coaches hadden nu beiden hun ploegen kunnen zien spelen.

Ook de volgende tegenstander was er een van formaat. In Dordrecht wachtte donderdagavond Sporting Delta, wat een klasse hoger speelt als wij. Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat ook dit prima wedstrijden geweest zijn, waar wel het onderspit werd gedolven.

Dan werd er ook dit jaar weer deelgenomen aan het VICTUM/Warchild toernooi in Houten. Kwamen de tegenstanders vorig jaar nog uit lagere klassen, dit jaar waren de tegenstanders SCO en KV Boeckenberg van een zeer goed kaliber. SCO uit Oldeholtpade deed vorig seizoen tot de zaal mee om het kampioenschap in de hoofdklasse A, maar raakte in het voorjaar de aansluiting kwijt en zag KCC, Groen Geel en Wageningen aan de horizon verdwijnen. Dan Boeckenberg, wat getraind wordt door oud PKC’er Johannes Schot en met oud korfbal league spelers Brent Struif en Rick Voorneveld in de gelederen, ook een tegenstander van formaat. VALTO werd in de voorronde gekoppeld aan Boeckenberg en wist deze wedstrijd te winnen. De finale zou gaan tussen de winnaars van de beide S1 poules, waardoor VALTO ook de krachten mocht meten met SCO. Deze ploeg bleek uiteindelijk een maatje te groot voor VALTO, hoewel er maar met klein verschil verloren werd.

Zaterdag start dan de competitie weer en gaat het om de punten. De poule waar VALTO 1 in is ingedeeld heeft wel een aantal oude bekenden. ONDO uit St. Laurens kennen we nog van het zaalseizoen 18-19, waar we ook CKV Excelsior toen troffen. Zij zijn beiden op het veld kampioen geworden en gaan proberen te overleven in de overgangsklasse. Een andere oude bekende troffen we nog in juni op het veld in de beslissingswedstrijd voor behoud in de overgangsklasse. VALTO wist in die wedstrijd de winst te pakken op VEO en vierde een feestje. Later werd bekend dat Futura, wat bij VEO in de poule zat, zich terug getrokken had uit de overgangsklasse door het vertrek van te veel spelers. Hierdoor kreeg VEO dit plekje in de schoot geworpen en komt dus ondanks de verloren beslissingswedstrijd, ook dit seizoen uit in de overgangsklasse. Uit de poule van vorig seizoen kennen we Oranje Wit nog wel. Toen wist VALTO het deze ploeg knap lastig te maken, maar moest beide keren de punten aan de Dortse ploeg laten. Zij zullen het dit seizoen echter zonder de vertrokken Bo Oppe en Jop Brouwer moeten stellen. De boomlange Jasper Kleingeld heeft de korfbalschoenen aan de wilgen gehangen, waardoor de coaches dus een flink gewijzigd team binnen de lijnen zullen hebben. Voor de tegenstander uit Leiden, Pernix, moeten we verder terug in de geschiedenis. In het laatste seizoen van Marco en Teun speelde we in dezelfde 1e klasse poule om het kampioenschap. Op een bloedhete zaterdagmiddag in Leiden had VALTO 1 toen moeten winnen van Pernix om het kampioenschap te kunnen pakken. Helaas werd toen het onderspit gedolven en promoveerde Pernix . Nu treffen de ploegen elkaar weer. Aan heren kant zie ik nog wel de nodige bekende gezichten, dus zullen dit wel weer pittige confrontaties worden. Onbekende ploegen zijn SDO/Blij Werkt uit Kamerik en KVA uit Amstelveen. De laatste is niet helemaal onbekend, want daar hebben we vorig zaalseizoen een oefenwedstrijd tegen gespeeld, welke we toen wisten te winnen. Competitiewedstrijden zijn echter anders en wie weet de ploeg van KVA intussen ook. Vorig seizoen werden zij met 21 punten tweede in de overgangsklasse C achter De Meervogels uit Zoetermeer. Dan de laatste tegenstander voor VALTO 1. SDO/Blij Werkt 1 pendelt al een aantal seizoenen heen en weer tussen de hoofd- en overgangsklasse. Afgelopen vier seizoenen hebben zij tweemaal het kampioenschap gevierd, maar zakten na één seizoen weer terug. Zo ook vorig seizoen waar zij in de poule te maken kregen met Avanti, Fiks, Top uit Arnemuiden en Sporting Delta. Met slechts vier punten eindigde SDO op de laatste plaats en gaan zij ongetwijfeld dit seizoen onder de bezielende leiding van Jesper Oele de stap naar boven weer proberen te maken. Voor dit seizoen zie ik wel kansen voor VALTO 1 om het dit keer niet op de laatste wedstrijd aan te laten komen. Met al de oude bekenden uit de 1e klasse moet er echter wel gewaakt worden voor onderschatting, want ook zij zijn niet voor niets gepromoveerd naar de overgangsklasse. Het worden naar verwachting weer veertien spannende wedstrijden, waar de steun van het publiek meer dan nodig is. Iedereen weet toch dat het lekkerder speelt als de tribunes bomvol zitten, dus kom allemaal zaterdag naar de seizoensopener voor het vlaggenschip tegen Oranje Wit 1 uit Dordrecht. Een tegenstander waar bij de spelers denk ik wel een beetje revanche gevoelens opgeroepen wordt.

VALTO 2 heeft ook een prima oefencampagne achter de rug en is klaar voor de uitdaging waar zij voor staan in de reserve overgangsklasse met bijna allemaal onbekende tegenstanders. Zij starten de competitie net als het vlaggenschip tegen Oranje Wit, wat ook vorig seizoen op dit niveau uit kwam. Tegenstanders als DALTO 4, DVO 3 en OVVO 3 zijn wel bekende namen, maar wat we van deze ploegen kunnen verwachten weet niemand bij VALTO volgens mij.  Enige bekende in de poule is SDO/Blij werkt 2, waar VALTO 2 vorig seizoen in de zaal ook tegen gespeeld heeft. Toen wisten onze youngsters beide keren niet te winnen van deze ploeg, maar we staan nu weer een aan de start van een nieuw seizoen en gaan er met frisse zin tegenaan. Pernix 2 is vorig seizoen net boven de rode streep geëindigd in de reserve overgangsklasse, maar zal het dit seizoen ongetwijfeld beter willen doen. Dan de laatste tegenstander SKF 3 uit Veenendaal, wat ook al een vertrouwde naam op dit niveau is, waar we niets van weten. Het wordt dus voor VALTO 2 zaak om vooral uit te gaan van eigen kracht en tegen elke tegenstander de tanden te laten zien. Vooral omdat zij alleen bij Pernix, Oranje Wit en SDO/Blij werkt op de steun van VALTO 1 kunnen rekenen. Bij de andere uitwedstrijden staan zij er alleen voor. Voor hen zou het mooi zijn als een supporters schare achter hen gaat staan om hen te steunen in de uitwedstrijden, waar zij van het vlaggenschip gescheiden zijn.

Al met al een mooi seizoen voor de boeg, waarvan ik geen voorspelling durf te doen waar we in juni zullen staan. Zaak dus om zo veel mogelijk wedstrijden bij te wonen om de ploegen te steunen in de strijd.

We zien elkaar langs de lijn,
Arno van Leeuwen

Foto: Mieke van Leeuwen

Oefenwedstrijden selectie tegen De Meervogels gaan niet door

De geplande wedstrijden tegen De Meervogels van vanavond 3 september gaan helaas niet door. Na de eerdere oefenwedstrijden tegen Sporting Delta, maar vooral afgelopen zaterdag in de warmte tegen Boeckenberg, Victum en SCO, wordt het voor de spelers iets te veel van het goede en geven spelers en staf de voorkeur aan fitheid bij de aanvang van de competitie.

Zaterdag treden beide teams voor het eerst in de geschiedenis van Valto aan in de Overgangsklasse. Valto 2 speelt om 14:30 uur tegen Oranje-Wit 2 en Valto 1 speelt daarna, om 16:00 uur tegen Oranje-Wit 1. Twee thuiswedstrijden van formaat dus en het kijken waard. Kom daarom allen aanstaande zaterdag naar Villa Valto om te kijken en genieten, ook van de dagschotel en derde helft na afloop.

Foto: Mieke van Leeuwen

Verrassende top 3 bij Rijk Zwaan Korfbalderby’s

Waar regen was verwacht, liet de zon zich regelmatig zien en was het vrijwel de gehele dag droog op zaterdag 17 augustus tijdens de Rijk Zwaan Korfbalderby’s. De velden van Valto met naastgelegen kassen waren het decor van het regiotoernooi dat voor de vierde keer werd georganiseerd.

In twaalf wedstrijden maakten de selectieteams van de regioclubs Dijkvogels, ODO, ONDO, CKC Maassluis en Valto uit wie er met de eerste prijs van dit toernooi vandoor zou gaan. Bij de berekening van de punten werd er overigens rekening gehouden met het verschil in niveau. Hierdoor werd het een spannende eindstrijd tussen Dijkvogels 1 en Valto 2, waarbij de laatstgenoemde uiteindelijk met een verschil 2 doelpunten wist te winnen in de ranking. Valto 1 wist de derde plaats te bemachtigen.

Het jaarlijkse toernooi biedt de clubs een goede mogelijkheid om te oefenen en te kijken waar ze staan richting de competitie die in september begint. Ook voor het publiek hét moment om hun teams aan het werk te zien, wat zich mede door het lekkere weer vertaalde in een prima opkomst.

De vakantie zit er weer op

Hoewel het nog wel even duurt voor de deuren van de scholen weer open gaan, zit de vakantie voor de selectiespelers van VALTO er weer op. Door de beslissingswedstrijd van VALTO 1 en het door VALTO georganiseerde NK veldkorfbal was het dit seizoen wel een kortere onderbreking dan we gewend zijn. Ik hoop dat iedereen heeft kunnen genieten van de korfballoze periode en weer zin heeft in het nieuwe seizoen.

Traditie getrouw start het seizoen met de Rijk Zwaan korfbalderby’s tussen CKV ONDO, CKC Maassluis, CKV Dijkvogels, CKV ODO en CKV VALTO met als doel een seizoen lang jezelf de beste van de regio te mogen noemen. In tegenstelling tot voorgaande edities zou het toernooi dit seizoen niet op voorhand een prooi voor VALTO worden, want dit seizoen wordt er gewerkt met een handicap voor de hoger spelende ploegen. Dit betekende dat VALTO als hoogst spelende ploeg dus flink aan de bak mocht om hun handicap te compenseren. Op veld 1 startte het programma met een wedstrijd tussen CKV VALTO 1 en CKC Maassluis1 in nog creatieve opstellingen. Zowel bij VALTO als Maassluis ontbraken nog wat gezichten die nog op vakantie zijn. VALTO startte scherp aan de wedstrijd en het was Zané die voor het eerste doelpunt tekende deze middag. CKC Maassluis zou het tot halverwege de eerste helft, die twintig minuten duurde, kunnen bijbenen, maar raakte toen de aansluiting kwijt. Bij rust was het verschil opgelopen tot 7-3.

Het tweede deel zou niet veel spannender worden. VALTO ging rustig door met scoren en wist na een half uur spelen een 13-4 tussenstand op het bord te zetten. Toen kwamen er vier verse spelers in op de plaatsen van Romeé, Nikki (H), Bart en Thijs. Het werd een gelopen race voor VALTO die in de laatste tien minuten nog viermaal zouden scoren en de eindstand op 17-5 zette.

Intussen speelden op veld 2 ODO 2 tegen Dijkvogels 2 een wedstrijd die een stuk minder doelpuntrijk was. Vooral in het eerste deel wisten beide ploegen de korf maar moeizaam te vinden. Na de 4-1 ruststand ging het in de tweede helft bij ODO wel beter lopen. Het laatste fluitsignaal klonk bij de stand 11-4.

De volgende wedstrijd op veld 1 was een stuk spannender. Dijkvogels 1 en ONDO 1 waren erg aan elkaar gewaagd en hielden elkaar tot de rust in evenwicht. Na de rust, die met een 5-5 tussenstand werd bereikt, wist Dijkvogels 1 met drie treffers op rij het eerste gaatje te slaan. Dit zouden zij niet meer weggeven. Hoewel het zes minuten voor het einde nog even spannend werd toen ONDO terug wist te komen tot 8-7, was het Dijkvogels dat het verschil herstelde en de wedstrijd uiteindelijk met 10-7 winnend afsloot.

Eindelijk mocht ook VALTO 2 aantreden. Hun tegenstander was ODO 2 wat de eerste winst al op zak had tegen Dijkvogels 2. Zij zouden het echter tegen VALTO een stuk lastiger krijgen, want de Lierse ploeg zette het klasse verschil al snel om in doelpunten. Binnen enkele minuten stond er een 0-3 tussenstand op het bord, maar toch wist ODO aangehaakt te blijven tot de 2-4 tussenstand. In de rest van de eerste helft zou VALTO weglopen naar een 2-7 tussenstand. De ruststand werd door ODO op 3-7 gezet.

Na de rust zou VALTO steeds makkelijker de korf weten te vinden. Al snel was het geen wedstrijd meer, maar ODO bleef knokken voor wat het waard was. VALTO 2 had tenslotte ook te maken met een aardige handicap omdat zij reserve overgangsklasse spelen, dus was elk doelpunt belangrijk voor de eindscore. Helaas wist ODO slechts tweemaal te scoren in de tweede helft en stoomde  VALTO door naar een 19-5 overwinning.

VALTO 1 mocht voor hun tweede wedstrijd aantreden tegen ONDO 1. Ook hier leek al snel het klasse verschil op het scorebord gezet te worden na de snelle 0-4 voorsprong, maar ONDO herstelde zich en wist bij 3-5 weer aan te haken. Tot de rust zouden beide ploegen nog één keer tot scoren komen wat de tussenstand op 6-4 zette. De tweede helft bleef ONDO aangehaakt tot de 5-7 tussenstand, maar toen wist VALTO een definitief gaatje te slaan. Na de 6-9 tussenstand zou het verschil langzaam maar zeker oplopen en wist VALTO ook deze wedstrijd winnend af te sluiten met een 9-14 eindstand.

Door het ontbreken van de 2e teams van Maassluis en ONDO mocht VALTO 2 hun volgende wedstrijd tegen Dijkvogels 1 spelen. Zij wisten VALTO 2 prima partij te geven en namen bij aanvang zelfs een 0-2 voorsprong. VALTO wist deze achterstand echter snel weg te poetsen en direct aan de goede kant van de score te komen. Dijkvogels bleef echter in het spoor en wist steeds op gelijke hoogte te komen. Bij rust waren de ploegen dan ook nog in evenwicht met de gelijkmaker van Dijkvogels, wat een 6-6 tussenstand opleverde. Het bleef ook in het vervolg nog spannend en bleef Dijkvogels knap partij geven tot de 9-8 tussenstand bereikt was. Er moesten toen nog een minuut of zeven gespeeld worden, waarin VALTO 2 de wedstrijd naar zich toe wist  te trekken. De wedstrijd werd uiteindelijk afgefloten bij de 14-10 eindstand, waarmee Dijkvogels natuurlijk prima zaken deed voor het dag klassement.

Hierna volgden twee spannende wedstrijden waarin één wedstrijd de tegenstanders uiteindelijk tot een punten deling  kwamen. Maassluis 1 tegen ODO 1 leek lang een prooi te worden voor de Maaslanders. Zij wisten in de eerste helft een prima voorsprong op te bouwen met een grootste verschil van vier doelpunten. In de tweede helft stokte de score echter bij de Maaslandse ploeg en wist Maassluis aan het eind van de wedstrijd op de valreep nog op gelijke hoogte te komen met een 9-9 eindstand.

De volgende wedstrijd van Maassluis was er ook een waar het tot het eind spannend bleef. Na hun verdiende rust tijdens de wedstrijd van ODO 1 tegen Dijkvogels 2 die met 12-3 gemakkelijk gewonnen werd door de Maaslandse ploeg  mochten zij op veld 1 aantreden tegen ONDO 1. Deze ploegen kruisten in de competitie van vorige seizoen de degens, waar beide ploegen een keer als winnaar van het veld liepen. Ook nu was het een wedstrijd die vooral in de eerste helft gelijk op ging tot de 5-5 tussenstand. In de laatste vijf minuten tot de rust wist ONDO een gat te slaan en de ruststand op 5-10 te zetten. Een gelopen race zou je denken, maar Maassluis gaf niet op. Ook niet toen ONDO na de rust nog als eerste de korf weer wist te vinden. De lijntjes werden verdedigend strakker aangetrokken en langzaam maar zeker werd de achterstand weggewerkt. Met nog één minuut op de klok was de achterstand weggewerkt bij 14-14 en was het afwachten of er in deze laatste minuut nog iemand tot scoren kwam. De verwachtte puntendeling ging echter niet door voor Maassluis, want toen de scheidsrechter al op het punt stond om voor het einde te fluiten wist ONDO nog een keer de korf te vinden. Het werd uiteindelijk een “met de hakken over de sloot” overwinning voor ONDO, nadat zij een 5-11 voorsprong hadden zien verdampen.

De laatst door mij aanschouwde wedstrijd was tussen VALTO 1 en ODO 1. Altijd een speciale wedstrijd tussen mijn oude en nieuwe cluppie met dit jaar weer een ODO dame in de VALTO kleuren binnen de lijnen. Ook deze wedstrijd ging in de openingsfase gelijk op en bleef ODO tot de 5-3 tussenstand in het spoor bij VALTO. Voor de rust zou VALTO het verschil verdubbelen naar 7-3 om deze na de rust verder uit te bouwen naar een 10-3 tussenstand. Hiermee was de wedstrijd wel gespeeld en werd er alleen nog aan het doelsaldo gewerkt voor het dag klassement. Het laatste fluitsignaal klonk bij de 13-5 eindstand, waarmee VALTO 1 ook de laatste wedstrijd met groot verschil gewonnen had. Dit bleek echter niet voldoende voor de dag overwinning. Daar werd intussen op het veld 2 om gespeeld door VALTO 2 en Dijkvogels 1. Zij zouden onderling gaan uitmaken wie er vandaag met de hoofdprijs vandoor zou gaan. VALTO 2 moest hiervoor in deze wedstrijd minimaal 15 doelpunten maken en winnen en met de 4-17 overwinning hadden zij dus aan deze voorwaarde voldaan. Ondanks de handicap wist VALTO 1 nog beslag te leggen op de derde plaats en was Dijkvogels op een knappe tweede plaats geëindigd.

Al met al weer een geslaagde seizoensopening voor de Westlandse clubs met dit seizoen dankzij het meevallende weer. We hebben allemaal weer kunnen kijken naar leuke wedstrijden, waarin ook regelmatig mooie acties te zien waren. Er volgen nog de nodige oefenwedstrijden de komende weken voordat op 1 september de competitie weer begint. Nog even afwachten voor de supporters tot het weer om de punten gaat, maar intussen kunnen de liefhebbers natuurlijk gewoon bij de oefenwedstrijden komen kijken.

Tot ziens langs de lijn,
Arno van Leeuwen

Foto’s: Mieke van Leeuwen
Alle foto’s zijn hier terug te kijken!

Indelingen senioren seizoen 2019-2020

Tegen het einde van de competitie is het voor Valto altijd een spannend moment: dan worden de nieuwe teamindelingen gepubliceerd voor het volgende seizoen! De jeugdindeling is al enkele weken geleden gepubliceerd, vandaag volgt ook de senioren teamindeling voor het seizoen 2019-2020. In de meeste gevallen hebben we persoonlijke wensen in kunnen willigen maar helaas moeten ook in de senioren indeling een aantal moeilijke keuzes gemaakt worden.

Jaarschema CKV Valto
Het jaarschema van CKV Valto is te vinden via deze link. In dit schema wordt weergegeven wanneer het seizoen weer start bijvoorbeeld maar ook wat korfbalvrije weekenden zijn. 

Selectie
Boekestijn, Ron Onck, Lisanne
Voskamp, Thom Snikkers, Elise
Muyen, Pieter van Geest, Lotte van
Leeuwen, Bart van Herbert, Mandy
Kester, Ruben Spronsen, Nikki van
Verbaan, Laurens Roo, Zané de
Koole, Mees Berg, Lisanne van den
Dijkstra, Thijs Valstar, Romee
Hoogerbrugge, Ruben Wingerden, Lisa van
Dasler, Rick van Ridder, Maaike
Hulsebosch, Max Sevinga, Myrte
Dijkstra, Martijn Lagerwerf, Vera
Hak, Nikki van der
Valto 3/4
2 of 3 heren afvallen 3 of 4 dames afvallen
Kok, Simon Gier, Kimberly de
Vijverberg, Steven Binnendijk, Esmee
Ende, Michael van der Prins, Rosalie
Ris, Thomas Meijer, Joyce
Muyen, Floris van Berg, Romy van den
Korteland, Twan Duin, Fleur van
Dop, Inge van
Geest, Manon van
Valto 5
Ridder, Hans Korteland, Hellen
Boekestijn, Marco Jong, Esther de
Geest, Mark van Lagerwerf, Annemieke
Poot, Frank Dijkstra, Petra
Voskamp, Jeroen Noordam, Mellanie
Voskamp, Dennis
Valto 6
Voskamp, Nick Boeters, Ryanne
Verbaan, Daniel Boeters, Mandy
Eijk, Laurens van Venetiën, Lysanne van
Wubben, Wouter Paul, Nanne
Valstar, Jesper Vijverberg, Kitty
Versteegen, Bart
Valto 7
Stolze, Ruud Jong, Petra de
Noordam, Rinze Kester, Gerda
Boeters, Jelle Visser, Nathalie
Hoeven, Vincent van der Dalen, Marije van
Vijverberg, Wouter
Boers, Twan
Valto 8
Muyen, Bart van Berkhout, Jolanda
Hoogerbrugge, Arie Slaman, Marleen
Boekestijn, Martin Rijsdijk, Fiona
Stolze, Marco Oosterhout, Leonie van
Bos, Michiel van den Staalduinen, Rosanne van
Valto 9
Groen, Richard Kester, Chantal van
Elenbaas, Jan Jaap Jong, Marja de
Elgersma, Erik Groen, Claudia
Jansen, Sjors Poot, Dita
Cornelisse, Michiel Boekestijn, Marleen
Dekker, Frans Eijk, Vera van der
Mosterd, Marloes

 

Vragen naar aanleiding van teamindelingen 2019-2020
Misschien zijn er na het lezen van deze indeling nog vragen die openstaan. We willen jullie vragen om de tijd te nemen om deze indeling op je in te laten werken. Als er vragen zijn dan mogen deze rechtstreeks aan mij gericht worden door een e-mail te sturen naar onderstaand adres. De TC licht de teamindeling dan graag toe in een persoonlijk gesprek, kleinere vragen kunnen telefonisch beantwoord worden.

Met vriendelijke groet,
Jan Jaap Elenbaas, Voorzitter TC (vanaf volgend seizoen)
vztc@ckv-valto.nl / 06-29 585 387

Naomi Grootscholten maakt de overstap naar KVS/Maritiem

Deze week heeft Naomi Grootscholten besloten de overstap te maken naar KVS/Maritiem. Ze speelde vanaf de welpen bij Valto en de laatste vijf jaar in het eerste team.

Naomi gaat hiermee een nieuwe uitdaging aan bij de club uit Scheveningen, die na het veldkampioenschap dit seizoen op hetzelfde niveau uitkomt als Valto, in beide competities. KVS kwam recent op haar pad en ze hoopt bij haar nieuwe club verder te groeien als speelster.

Via deze weg wensen wij Naomi veel succes met haar nieuwe avontuur en bedanken haar uiteraard ook voor de mooie jaren die ze voor Valto heeft gespeeld!

Foto: Mieke van Leeuwen

Laatste toetje van dit seizoen: Westlands Team – Suriname

Ter voorbereiding op het WK in Zuid-Afrika speelt het nationaal korfbalteam van Suriname een aantal vriendschappelijke wedstrijden door Nederland. Ditmaal komt de selectie van bondscoaches Dico Dik en Robbert Luttik op maandag 1 juli naar De Lier om het op te nemen tegen het Westlands Team.

Het Surinaams korfbalteam heeft met Gerald van Dijk (meer dan 1000 goals in de Korfbal League), Randell van der Steen (Blauw-Wit) en Nisha Verweij (ex-TOP) een aantal spelers met ervaring op het allerhoogste niveau van Nederland. De Surinamers proberen op het WK, dat van 1 tot en met 10 augustus plaats vind, een gooi te doen naar de top-4 van de wereld.

De wedstrijd tussen beide ploegen start om 20:30 in sportcentrum Vreeloo (hal 2) in De Lier. Patrick de Haan en Melvin de Groot zijn de scheidsrechters voor deze speciale wedstrijd. Kom gezellig kijken, de entree is gratis!

Westlandse Trots

Daar zit je dan. Op de bank. The day after. En wat voor een day! Waar te beginnen? Er gaat zoveel door mijn hoofd, nog steeds. Eigenlijk de hele week al, eigenlijk al weken. Een mix van spanning, opwinding, verbeterpuntjes, nieuwe ideeën, vermoeidheid, energie, maar vooral trots. Man, wat ben ik zo verschrikkelijk veel dat laatste. Als ik iedere dag van deze week zou moeten uitschrijven dan krijg je een aardig boekwerk, dus ik beperk me. Overigens zonder iets of iemand te kort te willen doen.

Donderdag 20 juni. Daar was hij dan. De beslissingswedstrijd. Vóór de zaal bijna een zekerheid, tijdens de zaal naar de achtergrond en na de zaal in eerste instantie niet meer in beeld. Maar het moest toch zo zijn. Tegen VEO. Mijn herinneringen gaan terug naar de zaalperiode van vorig seizoen. Geen kampioen in de 1e klasse, wel twee keer gewonnen van de kampioen. Dat was VEO. In de oefenperiode dit seizoen nog dik verloren. Ook dat was VEO.

Maar nu was alles anders. Grote belangen, want Valto wil vooral vooruit en omhoog kijken. Niet teveel achterom en omlaag. En als er belangen op het spel staan, dan zijn er zenuwen. En die zijn goed voor treffers, tegentreffers. Ook in deze wedstrijd. Maar er was ook veerkracht en strijd. En die winnen het weer van zenuwen. En zo kon het gebeuren dat we 0-4 achter kwamen, 21-15 voor kwamen en toch maar met 21-20 wonnen. Winst is winst. En winst is feest. In alle drukte van deze periode een hele knappe prestatie van dit team en een mooi resultaat voor de club, want twee keer overgangsklasse is goed. Heel goed. Uniek goed. In de geschiedenis van onze club dan. De Lierse Trots Sr. heeft het geflikt. Proficiat aan spelers en staf. Een hele mooie opmaat naar meer! #ditisvalto

Zaterdag 22 juni. Daar was hij dan. De finale. Waar het vorig jaar in de zaal net niet lukte voor de meeste van deze spelers in de C1 en waar het hele toernooi aan de neus voorbij ging in de zaal van dit seizoen, stond Valto B1 op het eindtoernooi voor 1e klasse B-jeugd in Tilburg. En word je eerste in de poule dan speel je de finale. Dat weten we allemaal natuurlijk, want 2 jaar geleden organiseerde wij dit toernooi. Tegenstander was HKV/Ons Eibernest.

Het vervelende voor deze tegenstander is dat ze mijn stukjes niet lezen. Want ik heb al een aantal keren geschreven dat je pas gewonnen hebt na het laatste fluitsignaal. En dat er tot die tijd dus van alles kan gebeuren. Zoals een gelijkmaker in de laatste seconden. En dus een verlenging. En dus gewoon weer alle kans. Mentaal gezien sta je dan ineens 3-0 voor, als je die laatste er toch nog even inprikt. En omdat wij Westlanders pragmatisch zijn, hebben die mentale voorsprong omgezet in realiteit. Met een mooie 11-8 overwinning deed de Lierse Trots Jr. ook iets unieks, namelijk de eerste kampioen worden van een eindtoernooi voor 1e klasse teams voor Valto. Proficiat ook aan deze spelers en staf. Als de jeugd echt de toekomst is, gaan we nog veel beleven!

Beleven. Dat is misschien wel een alles omvattend woord. Een belevenis. Een avontuur. Beleving. Van sport, club, korfbal. Topsport, topclub, topkorfbal. Het begon allemaal ruim een jaar geleden. Misschien wel anderhalf jaar terug. Een vraag van de korfbalbond in een post op Facebook. Gezien. Nog een keer gezien. Op gewezen. Nog een keer op gewezen. Doorgestuurd gekregen. Getagt, getagt, getagt … dan gaat het toch in je hoofd zitten. En als Marleen dan zegt dat we het moeten doen en belooft te helpen, dan zijn er eigenlijk alleen maar argumenten voor om dat bidbook te gaan schrijven, met de volle overtuiging dat we dit als Valto kunnen doen. En dat die overtuiging is overgekomen, dat is duidelijk. Wij kregen de organisatie voor twee jaar toegewezen.

Het afgelopen jaar is er met het kernteam en steeds meer aangehaakte vrijwilligers in steeds grotere mate gewerkt naar een evenement dat velen van jullie, maar ook regiogenoten en landgenoten hebben kunnen zien, maar vooral hebben kunnen beleven. Het is een dag geworden die niemand echt snel zal vergeten. Eén ding weet ik zeker, ik ga hem nooit vergeten. Wat wij als Valto hier hebben neergezet, gaat mijn verwachting echt ver te boven. Ik wil daarom in de eerste plaats alle vrijwilligers bedanken die dit mede mogelijk gemaakt hebben. Meer dan 250 leden, ouders, familie en vrienden hebben zich ingezet voor deze dag. Op de dag zelf, in de voorbereiding. Avonden overleg. Nachten regelwerk. Dagen vrij genomen om te bouwen.

Te bouwen aan een stadion, met ruim 1.500 zitplaatsen. Een prachtige arena tussen de kassen, een boarding van sponsorborden, afgewisseld met bloembakken. Hoe Westlands wil je het hebben? Een TV toren voor de livestream met 3 camera’s er op en minstens zoveel beneden. Voor de interviews, de analyses, het commentaar en de wedstrijden. Omrop Fryslân, RTV Drenthe en onze eigen WOS Media waren er bij. Tientallen journalisten en fotografen. Daartussen onze mooie dug-outs, de jurytafel, het streamteam onderin de toren, uitkijkend over het veld, duizenden mensen bedienend van prachtige beelden.

Niet alleen van het hoofdveld, maar ook van de rest van het terrein. Met twee gigantische schermen waar de beelden ook op te zien waren. Met een veld voor clinics, waar bondscoach Wim Scholtmeijer met internationals Fleur Hoek, Barbara Brouwer en Daan Preuninger hun clinics verzorgden. Langs de EHBO naar de sporthal voor de spelletjes, waar de kleinste kids gretig gebruik van maakten, al dan niet in combinatie met de bunkerkaart. Die werd overigens goed verkocht, wat weer voor lange rijen bij de poffertjeskraam op het horecaplein zorgde. Daar waar gezelligheid hoogtij vierde en na afloop van de wedstrijden de huldigingen plaatvonden. Onder het genot van een drankje en een hapje. Of dat nu een broodje hamburger was, een frietje van Snackers, een tomaatje van Heathy Team, een snoepje, een ijsje, gebak of één van die andere versnaperingen, het was allemaal lekker en prima verzorgd.

Mooi overigens dat de balans binnen onze vereniging goed tot uitdrukking kwam in de opbouw van het terrein. Een hartelijk welkom, plezier voor de kids en de hoofdmoot verdeeld in prestatie enerzijds op het veld en gezelligheid anderzijds naast het veld. De blauwdruk voor onze (en menig andere) club was een gouden greep, want waar de ene wedstrijd ophield en tot huldiging overging op het plein, startte de andere met het inschieten van de volgende teams die zich gingen opmaken voor hun finale. Teams die werden begeleid door mensen van Valto. Soms zelfs in het tenue van de club die ze begeleidden. Fantastisch om te zien hoe zij het visitekaartje waren van de vereniging naar onze gasten toe, de hoofdrolspelers van de dag. Zij stonden in de finale. Wonnen hem. Of verloren hem. Sport in alle realiteit. Maar wat het resultaat ook was, de huldiging was daar. Zilver is namelijk ook mooi, hoewel vaak pas na verwerking. We hopen in ieder geval dat de wij met hen op het podium een beetje hebben kunnen bijdragen aan die verwerking. Want het was toch wel écht een gaaf gezicht. Muziek, medailles, bloemen, zoenen, de beker en springen in de lucht van geluk door de winnaars en een joelende supportersmenigte die vooraan uit zijn dak ging.

Kippenvelmomenten zoals deze had ik er veel. Heel veel. Iedere keer als ik weer even het terrein op kwam, en me op een festival waande, ieder keer als ik de menigte zag praten, lachen, genieten. Iedere keer als ik hoorde juichen voor een doelpunt, aanmoedigingen van de kant, van de bank. Iedere keer als ik even meekeek op de superprofessionele livestream, de commentatoren aan het werk zag, de cameramensen, de jurytafel, de regisseur. Iedere keer als ik de glimlach zag op het gezicht van een vrijwilliger, de helpende hand, het gastvrije gebaar. Iedere keer als ik de zon op mijn hoofd voelde en me realiseerde dat we dit door alle goede voorbereidingen misschien wel hadden verdiend. Dat jullie dat hadden verdiend.

Want wat ik heb proberen te doen op de dag, maar me bij lange na niet is gelukt, is alle complimenten die we hebben gekregen door te geven. Het is zo ontzettend gaaf en onwerkelijk tegelijk, hoeveel bezoekers en eigen leden en dorpsgenoten, maar ook clubs, spelers, coaches, officials, de wethouder en mensen van de bond te horen zeggen dat dit bijzonder goed bedacht en uitgevoerd is. Ergens wisten we wel dat we het konden, maar misschien nog wel het grootste compliment is dat we onze eigen verwachtingen overtroffen. We hebben het geflikt. Met elkaar. En wat hulp van buitenaf. Niet te vergeten. Iedereen die hieraan heeft bijgedragen, bedankt! Lees alle berichten op social media en kijk de livestream en gepubliceerde media nog maar eens terug en herbeleef de dag. Ik beloof kippenvel. Opnieuw.

Achter de schermen zien we natuurlijk veel puntjes die we volgend jaar beter gaan doen, nóg beter. Het zijn puntjes op de i. Echt waar. We hebben de lat hoog gelegd, maar hij kan nog iets hoger. Tijdens de afterparty, na de huldiging op het podium van onze eigen B1, werden de eerste ideeën alweer uitgewisseld. De lijstjes van het kernteam vullen zich al weer met toevoegingen, aanpassingen en optimalisaties. De eerst aanmeldingen voor vrijwilligerstaken druppelen binnen. Het feestje ging tot de late avond door en langzaam ging het korfbalfestival uit, de nacht aan, met de ochtend in het verschiet. De opruim- en afbouwploeg was er al weer op tijd bij om na te praten en het complex weer in oude staat te herstellen. Als vandaag de tribunes worden weggehaald is er bijna niets meer dat herinnert aan dit bouwwerk. Maar zoals ze dan zo mooi zeggen: gelukkig hebben we de foto’s nog. En de video’s. En de snaps, de posts, de tweets, de nieuwsberichten en de uitzendingen. En bovenal de herinnering aan een mooi, groot korfbalfeest.

We hebben korfbal aan het Westland laten zien. We hebben Westland aan het korfbal laten zien. We hebben Valto nóg meer op de kaart gezet. We hebben een enorme boost gegeven aan onze vereniging en onszelf laten zien waar we toe in staat zijn. Bedankt daarvoor! Ik heb een enorm gevoel van trots hieraan overgehouden. Je hebt Lierse Trots Jr, Lierse Trots Sr. en je hebt nu ook pure Westlandse Trots.

Namens het bestuur,
Jan Jaap Elenbaas

VALTO B1 behaalt titel eindtoernooi B-jeugd eerste klasse

Valto B1 heeft op zaterdag 22 juni in het eindtoernooi voor B-jeugd in de eerste klasse de eerste plaats behaald. In de finale waren zij na verlenging met 11-8 te sterk voor HKV/Ons Eibernest (Den Haag).

Valto B1 speelt in de reguliere competitie in de eerste klasse. Doordat zij in deze competitie op de eerste plaats zijn geëindigd, zijn zij geplaatst voor het eindtoernooi. Op dit eindtoernooi spelen de acht kampioenen van de beste poules in de eerste klasse. Deze overwinning is dan ook een geweldige prestatie voor het team, wat al een aantal jaren met elkaar korfbalt.

Het toernooi, wat plaatsvond bij KV Tilburg, ging goed van start voor Valto B1. Tegen CKV Spirit B1 (Voorthuizen) wisten zij met 9-6 te winnen. De tweede wedstrijd tegen KV Tiel’72 B1 (Tiel) wist Valto wat minder te scoren, wat leidde tot een gelijkspel van 7-7. Om de winst in de poule te pakken en te kwalificeren voor de finale, was het dan ook belangrijk om de laatste wedstrijd te winnen. Gelukkig voor het team wisten zij ook de laatste wedstrijd, tegen KV Fiducia B1 (Utrecht), naar zich toe te trekken. Deze wedstrijd eindigde in een 10-8 overwinning.

Na drie wedstrijden kwam Valto als poulewinnaar uit de bus. Hierdoor mochten zij de finale spelen tegen de winnaar van de andere poule, HKV/Ons Eibernest. In de finale ging de eerste helft gelijk op. De ruststand was dan ook 3-2 in het voordeel van Valto. Valto slaagde er echter niet in om een gaatje te slaan, en na twee keer 15 minuten spelen, stond er dan ook een gelijke stand op het bord, 8-8. De wedstrijd werd met twee keer 5 minuten verlengd. Valto leek over een beter uithoudingsvermogen te beschikken en halverwege de verlenging stond het dan ook 10-8. Bij een stand van 11-8 floot de scheidsrechter voor het einde van de wedstrijd.

Het kampioenschap is zaterdag goed gevierd. Tegelijkertijd vond namelijk het NK Veldkorfbal plaats op het terrein van Valto. Direct na de huldiging van de landelijk kampioen, werd het team gehuldigd in het bijzijn van veel publiek en de nieuwe Nederlands kampioen. Volgend jaar zal Valto B1 uitkomen in de hoofdklasse, het hoogste niveau van Nederland.

VALTO verslaat VEO en blijft in de overgangsklasse!

Na de overwinning in de laatste competitiewedstrijd op CKV Nieuwerkerk restte ons vlaggenschip nog één wedstrijd in de strijd voor een plaats in de overgangsklasse. Deze wedstrijd zou normaal gesproken op zaterdag 22 juni gespeeld moeten worden, maar omdat wij het NK Veldkorfbal organiseren was dit niet mogelijk. Naar een weekend later verplaatsen was niet ideaal, dus werd voor de optie van donderdagavond gekozen. De bouw van de catacombe voor zaterdag werd even stil gelegd om zoveel mogelijk supporters langs de lijn te krijgen in Delft, waar op het terrein van Fortuna de beslissingswedstrijd gespeeld ging worden. Deze alles of niets wedstrijd tegen het Voorburgse CKV VEO stond onder leiding van het arbitrale duo Opering en van Putten. VALTO speelde vanavond een “thuiswedstrijd” en moest dus voor de bal e.d. zorgen en mocht de eerste aanval spelen. Na het eerste fluitsignaal moesten wij vooral nog even zoeken naar de juiste kansen. VEO werd daarbij een handje geholpen door het arbitrale duo, wat het over het algemeen alles goed onder controle had, via een makkelijk gegeven strafworp. Binnen zeven minuten had VEO het eerste gaatje geslagen naar 0-4 door nog een strafworp en twee doelpunten van hun scherp schietende dames. Dit deed mij gelijk terug denken aan zaterdag in Nieuwerkerk, waar we ook snel tegen een achterstand aan keken. De ploeg bleef ook nu kalm en bleef hun eigen spel spelen op zoek naar de eerste treffer. Zané wist voor ons de nul van het bord te schieten, wat ook gelijk het startsein was voor het VALTO publiek dat de wedstrijd begonnen was. Frank tekende voor ons tweede doelpunt en leek de achtervolging ingezet te zijn. VEO beschikt zoals bekend over dames die gemakkelijk de korf weten te vinden en zo werd ook nu de marge weer vergroot door een dame. VALTO kwam echter beter in de wedstrijd en wist verdedigend de lijntjes steeds beter in handen te krijgen. Frank en Zané zorgden ervoor dat we halverwege de eerste helft weer de aansluiting kregen bij 4-5. VEO wist echter hun strohalm nog steeds vast te houden en scoorden in deze fase met ons mee, waardoor het verschil klein bleef tot de 6-7 tussenstand. Na de aansluitingstreffer van Naomi wist Frank ons weer op gelijke hoogte te brengen en bleek het voor VALTO er op en erover. Thom en Mees zorgden gelijk voor een gaatje van twee bij 9-7, maar VEO mocht voor de derde keer een cadeautje uitpakken vanaf de strafworpstip, wat weer voor de aansluiting zorgde voor de Voorburgers. Terwijl de klok al stil stond was het wederom een Voorburgse dame die de gelijkmaker binnenschoot, maar het was Mees die de ruststand op het scorebord zette. Na zijn 10-9 floot de heer Opering voor de rust en konden de coaches aan de slag om nu teams klaar te stomen voor het tweede deel.

Hoewel het eerste doelpunt na de rust de gelijkmaker betekende voor VEO, was het toch VALTO dat nu duidelijk de bovenliggende partij was. Door twee slim uitgespeelde kansen van onze afscheidnemende Frank en niet veel later een afstandsschot van Thom stond er na 7 minuten een 13-10 voorsprong op het bord. De Voorburgse formatie liet het er echter niet bij zitten en bleef knokken voor een goed resultaat. VALTO kwam dan ook nog niet los van deze ploeg, die weer terug kwam tot 13-12. Frank en Maaike wisten op tijd te scoren om deze minimale voorsprong te behouden, maar VEO bleef aangehaakt tot 15-14. Met nog twaalf minuten op de klok wist VALTO weer een marge van drie op het bord te zetten door doelpunten van Maaike en Laurens en hadden de wissels die door VEO toegepast waren nog niet het gewenste effect. Time outs werden genomen door beide coaches om nog extra de puntjes op de i te zetten, maar ook deze leken voor VALTO beter uit te pakken dan voor VEO. Na de 17-15 kwam VALTO in een sterke fase en wist in vijf minuten tijd door de doelpunten van Zané, Frank, Maaike en Thom de wedstrijd naar ons toe te trekken door de 21-15 tussenstand op het bord te zetten en leek de Voorburgse strohalm geknakt. Met nog vijf minuten te gaan begon onder het Lierse publiek het feestje al los te barsten, want dit zou VALTO toch niet meer weggeven? Niets bleek minder waar, want wedstrijden uitspelen lijkt nog steeds niet onze sterkste kant van het korfballen. De opdracht van Eric was natuurlijk lange aanvallen spelen, maar toch werd er soms te snel en op de verkeerde momenten geschoten. Dit was koren op de molen van de Voorburgers die in een alles of niets offensief alle registers, zowel verdedigend als aanvallend, open trokken. Direct na de 21-16 riep Eric zijn team weer naar de kant om nog eens te hameren op de lange aanvallen. VEO ging er echter nog vol in en wist door hun manier van spelen VALTO aan het wankelen te krijgen. Er werd een scherpschutter binnen de lijnen gebracht die alle geluk van de wereld had met zijn afstandsschoten die als rijpe appeltjes door de korf vielen. In de gecreëerde chaos werden ook weer wat discutabele beslissingen genomen, waar VALTO niet altijd als gelukkige uitkwam. Dit is echter de heer Opering niet aan te rekenen, want ga er maar eens aanstaan in zo’n belangrijke pot met twee kemphanen die op het scherpst van de snede de duels aangaan. Het laatste fluitsignaal klonk toen VEO het gat weer gedicht had bij 21-20 en klonk er een zucht van opluchting over het veld vanaf de Lierse kant. Aan de Voorburgse kant van het veld werd het angstvallig stil. Voor VEO zit het avontuur waar het dit seizoen aan begon in de overgangsklasse er al weer op en VALTO mag zich gaan opmaken voor het derde seizoen op dit niveau. Dat wordt dan wel zonder Frank die komend jaar zijn droom gaat najagen in Zuid Afrika, waarbij ik hem veel succes toe wens. Er zal dus iemand anders op moeten staan die zijn doelpunten overneemt, want ook vanavond was hij met zes treffers weer topscoorder bij VALTO. Gelukkig weten wij wel over veel schijven tot scoren te komen, want ook vanavond waren er weer zeven doelpuntenmakers waarvan er zeven van drie dames komen. Ik heb er dus wel vertrouwen in dat het volgend seizoen wel goed komt en we nog genoeg mooie wedstrijden voorgeschoteld zullen krijgen.

Veel dank gaat er nog uit naar het aanwezige publiek uit De Lier wat zo nadrukkelijk aanwezig was en hun ploeg door goede en mindere fases heen heeft geholpen. Hopelijk zijn jullie er volgend seizoen ook allemaal weer bij om het vlaggenschip te steunen in de strijd om de punten. Er waren ook nog aardig wat neutrale supporters aanwezig die weer een mooie pot korfbal voorgeschoteld hebben gekregen, waar VALTO als winnaar van het veld kwam lopen.

Voor nu zit het seizoen er op en is het tijd voor ontspanning wat zaterdag aanstaande gelijk kan beginnen met het NK Veldkorfbal op het veld van VALTO met als afsluiter een gezellige after party. Hierna wacht nog de VALTO slotdag op 29 juni en dan kan de vakantie echt beginnen tot de selecties in augustus weer de trainingen gaan hervatten.
Fijne vakantie allemaal en wellicht tot in augustus bij de eerste oefenwedstrijden.

Arno van Leeuwen.

Indelingen jeugd seizoen 2019-2020 [UPDATE]

De competitie loopt op zijn einde en dat betekent dat wij de teamindelingen voor de jeugd voor het komend seizoen bekendmaken. Voor veel mensen is dit altijd een spannend moment. We vragen je toch om eerst onderstaande even door te lezen voor je door scrolt naar de nieuwe teams.

Uitgangspunten voor het samenstellen van teamindeling 

Elk jaar bereidt de Technische Commissie van Valto de teamindelingen voor. Gedurende het hele seizoen volgen de Coördinatoren de teams uit hun leeftijdslagen. Er worden gesprekken gevoerd met trainers en coaches en de voortgang van spelers wordt besproken op verschillende momenten. Hiermee probeert de TC om tot een zorgvuldige potentiële teamindeling te komen die vervolgens met alle trainers en coaches in de teamindelingsvergadering wordt doorgenomen.

Deze volgorde wordt gebruikt omdat de trainers en coaches de spelers het vaakst zien en een duidelijk beeld kunnen creëren van hun spelers. Met het beeld van de trainers en coaches gaat de TC verder aan de slag, zodat zij uiteindelijk het totaalbeeld kunnen vormen. Een teamindeling voor de gehele vereniging baseren we namelijk niet alleen op korfbalkwaliteiten. Om tot de beste indeling te komen houden we onder andere rekening met: leeftijd, sociale aansluiting en teamgrootte, naast het eerder genoemde niveau van de speler.  Voor de F en E is het niveau van minder belang en ook nog lastiger te bepalen. Vanaf de D worden teams steeds meer op niveau ingedeeld om zo veel mogelijk spelers de kans te geven met spelers van hun eigen niveau te spelen. Uiteindelijk is dit een van de zaken die leidt tot een verhoogd spelplezier! Sommige teams worden pas samengesteld na een selectieperiode, dit geldt voor komend seizoen voor zowel de A1 en de B1.

Net als vorig jaar zijn de F-teams nog niet ingedeeld. Vaak levert het schoolkorfbaltoernooi in deze leeftijd nieuwe leden op. Wij wachten dit liever af om daarna een goede indeling te maken met de juiste aantallen per team. Dit zal pas aan de start van het nieuwe seizoen (in augustus) gebeuren. Ook in de E en D teams is ruimte voor nieuwe leden en natuurlijk bestaat ook nog de mogelijkheid om nieuwe E-teams toe te voegen. 

Hoeveel tijd de trainers en coaches samen met de TC er ook insteken, soms komen we niet uit onder het maken van moeilijke keuzes. Die keuzes proberen we zo goed mogelijk uit te leggen en worden altijd gemaakt met als overweging dat het de beste keuze voor iedereen is. Misschien betekent dit dat een persoonlijke wens niet direct ingewilligd wordt maar we hebben er vertrouwen in dat we opnieuw een indeling hebben kunnen maken om trots op te zijn. 

Vragen naar aanleiding van teamindelingen 2019-2020

Misschien zijn er na het lezen van deze indeling nog vragen die openstaan. We willen jullie vragen om de tijd te nemen om deze indeling op je in te laten werken. Als er vragen zijn dan mogen deze rechtstreeks aan mij gericht worden door een e-mail te sturen naar onderstaand adres. De TC licht de teamindeling dan graag toe in een persoonlijk gesprek, kleinere vragen kunnen telefonisch beantwoord worden. 

Deze gesprekken worden gepland nadat de eerste trainingen in de nieuwe teams hebben plaatsgevonden. Op deze manier krijgen spelers, trainers, ouders en de TC de kans om een beeld te vormen van de nieuwe teams waarin een speler/speelster is ingedeeld en daar hun mening op te baseren. Uiteindelijk willen we namelijk allemaal hetzelfde, voor iedereen op zijn of haar eigen niveau leuk korfballen! 

Met vriendelijke groet,
Bart Versteegen, voorzitter TC
vztc@ckv-valto.nl / 06-2129 7535

Einde seizoen – trainingstijden

In de week van 10 juni zal er nog op de gebruikelijke dagen en tijden getraind worden in de huidige teams. Op 15 juni worden de laatste competitiewedstrijden voor dit seizoen gespeeld en na deze wedstrijden zullen de trainingen in de nieuwe teamindelingen van start gaan.

Vanaf maandag 17 juni geldt het onderstaande trainingsschema:

Dinsdag:

 • 17.00 – 18.00 uur F 
 • 18.00 – 19.00 uur E 
 • 18.30 –  19.30 uur D

Donderdag:

 • 18:00 – 19.00 uur C
 • 19:00 – 20.00 uur B
 • 20:00 – 21:00 uur A

LET OP: op donderdag 20 juni kan er niet getraind worden i.v.m. het NK Veldkorfbal op 22 juni. De teams die op donderdag gaan trainen, horen nog wanneer de eerste training met het nieuwe team is. 

I.v.m. het eindtoernooi B1 1e klasse traint de huidige B1 tot 22 juni nog met elkaar. Meer informatie hierover krijgen jullie van Frank/Pieter. Tot en met donderdag 4 juli a.s. wordt dit schema gehanteerd waarna we met elkaar zomervakantie gaan vieren!

Jaarschema CKV Valto

Het jaarschema van CKV Valto is te vinden via de volgende link: https://ckv-valto.nl/competitie/jaarschema2019-2020/. In dit schema wordt weergegeven wanneer het seizoen weer start maar ook wat korfbalvrije weekenden zijn. Via je trainer/coach krijg je ook te horen wanneer de eerste trainingen weer starten.

Trainers & Coaches seizoen 2019-2020

Ieder team is inmiddels voorzien van een coach! Wij zijn enorm blij dat we al zo ver zijn aan het einde van het seizoen. Wel zoeken we voor de A4 en de C5 nog een extra coach. Naast deze groep vrijwilligers zal er ook nog een groep zijn die alleen trainen gaat geven en dus niet gekoppeld is aan een team maar aan een leeftijdsgroep. Hoe deze trainersgroepen er exact uit gaan zien, wordt pas later bekend.

Trainer worden? 

Heb je interesse om trainer/coach te worden, dan kan dat altijd. Je kunt aansluiten bij een team met een ervaren trainer/coach om wat ervaring op te doen en een trainersopleiding gaan volgen. Stuur een mail naar Bart Versteegen om je interesse aan te geven. Valto investeert graag in haar vrijwilligers, zonder vrijwilligers geen Valto! 

INDELING TEAMS 2019/2020

Senioren

De teamindeling van de senioren wordt z.s.m. bekend gemaakt.

A1-selectie

Trainer/coach: Erna Fischer / Marcel Kortekaas / (Ruben Kester)

Wouter Dijkstra

Romeo Kortekaas

Daan van Oudheusden

Martijn Potters

Bas Ridder

Jan Pieter Vermeer

Tessa van Dijk

Laura van der Eijk

Sheila Herbert

Iris Lagerwerf

Julia van der Mout

Iris van Paassen

Annelie Prins

A2

Trainer/coach: Ron Boekestijn / Twan Korteland / Ruben Kester

1 of 2 heren A1-selectie

Rolf Jansen

Bart van Seters

Ivar van der Stok

Stijn Vrugt

2 of 3 dames A1-selectie

Rianca Aarts

Tessa Boers

Noa de Meulmeester

A3

Trainer/coach: Steven Vijverberg / Daniël Verbaan

Fabian de Jong

Jordi Lammers

Jimmy van der Meer

Floris Prins

Máté Ridder

Kim van Dop

Julia van der Eijk

Amber Jans

Rosanne Mulder

Nida Simsek

A4

Trainer/coach: Petra Dijkstra / vacature

Stan Keijzer

Lorenzo Matthijsse

Fabian van Vliet

Isabelle van Geest

Marit van Nieuwkerk

Marleen Poot

Sanne Poot

Jytte Stolze

Jordan Verkade

B1-selectie

Trainer/coach: Pieter van Muijen / Simon Kok

David van Dijk

Jasper van der Eijk

Thomas Kleijweg

Mink de Meulmeester

Koert Ridder

Sanne Dikkenberg

Romy Lansbergen

Ilse Slaman

Elise Rijsdijk

Laura Wiedmann

B2

Trainer/coach: Nikki van Spronsen / Mark van Geest

1 heer B1-selectie

Ruben van der Berg

Jens Berkhout

Daan Boekestijn

Justin Vermeer

1 dame B1-selectie

Jolijn van Eendenburg

Elise van Geest

Marith Mostert

Sanne van Oudheusden

B3

Trainer/coach: Romee Valstar / Thijs Dijkstra

Bart Aarts

Luke Aarts

Levi van Baarle

Niels van Nieuwkerk

Lucas Bruurmijn

Alicia van Dijk

Lisa van Oudheusden

Marit Schriel

Danique van Wensen

Estelle de Zeeuw

Nova Post (blessure)

C1

Trainer/coach: Bart van Leeuwen / Thomas Ris

Sven van Dijk

Jorn Kagchelland

Tim Krapels

Milan Lansbergen

Kees Mostert

Emma van den Bos

Renkse van Kester

Brecht van der Meer

Sanne Rijsdijk

Miloe van Vliet

C2

Trainer/coach: Mees Koole / Floris van Muijen

Mette Bongaards

Finne Elenbaas

Sanne Hanemaaijer

Jill Koornneef

Luna Koornneef

Maartje van Leeuwen

Nouky Staats

Isa Stolk

Mieke Stolze

Julia Vreugdenhil

C3

Trainer/coach: Rianca Aarts / Ilse Slaman

Lucas Elgersma

Daan van Seters

Igor Strik

Isabel van den Berg

Rosann van den Beukel

Jette Dukker

Dieuwertje van Geest

Iris Staats

Yara Vreugdenhil

Jennifer van der Wel

C4

Trainer/coach: Martijn Potters / Stijn Vrugt

Tristan Hagemans

Dave van der Meer

Roald Molenaar

Jayden Versteeg

Gwen Bos

Joëlle van Dijk

Rowena van Dijk

Elise Koole

Michelle van Mensch

Roos Oussoren

C5

Trainer/coach: Helen Lochmans / vacature

Tim Borsboom

Kevin Bouwmeester

Martien van Geest

Robin Hartholt

Floor Boekestijn

Tess Lochmans

Nikki vd Marel

Iris Vermeer

Noortje van Vliet

Lenne van der Voorn

D1

Trainer/coach: Sheila Herbert / Martijn Dijkstra

Justin van Geest

Bram Hanemaaijer

Frenk Poot

Toon van Vliet

Sara Dukker

Isis Groen

Anouk Koole

Jonne van der Meer

Danique Vijverberg

D2

Trainer/coach: Sjors Jansen / Rolf Jansen / Floris Prins

Lars Knoll

Déon Mons

Michel Noordam

Ben van Os

Joanne van den Berg

Sofie van den Berg

Elise van Dijk

Eline van der Kaaij

Sophie van ‘t Wout

D3

Trainer/coach: Lysanne van Venetiën / Jan Pieter Vermeer

Tim van den Berg

Milan Vermeer

Mirte de Bruin

Anne Elgersma

Valerie de Jong

Piera Mazzucco

Lotte Vermeer

Lieke Volkering

Julia Zoeteweij

D4

Trainer/coach: Noa de Meulmeester / Wouter Dijkstra

Sten Duyvesteijn

Geppe Mazzucco

Rick van der Meer

Bjorn Mons

Jennifer van den Akker

Shania Barten

Liv Doorduin

Charlotte van Ruijven

Veerle Oussoren

E1

Trainer/coach: Vera vd Eijk

Don van Veldhoven

Sara van den Berg

Stacey Eberhardt

Luna Kester

Lize van Vliet

Suze Volkering

E2

Trainer/coach: Laura vd Eijk / Bas Ridder

Bas van der Kaaij

Daan van Veldhoven

Lieke van Eendenburg

Jill Mensink

Jet Schenkeveld

Dieke Poot

E3

Trainer/coach: Vera Lagerwerf / Iris Lagerwerf

Jens van Ruijven

Amber Knoll

Daniek de Koning

Lucy van der Meijs

Rosan van den Berg

E4

Trainer/coach: Mandy Herbert / Koert Ridder

Steven van den Berge

Liam Berendse

Nora Bakker

Nora Ruigrok

Julia van den Berg

E5

Trainer/coach: Gerard Verbraeken

Jaylon Cijntje

Duncan Scholtes

Jade Verbraeken

Lizzy Hanemaayer

Tiffany Lee

E6

Trainer/coach: Mink de Meulmeester / Daan van Oudheusden

Aris Buddingh

Vinn Duyvesteijn

Tim Hartholt

Lotte Bakker

Britt Cevaal

Maud Cevaal

E7

Trainer/coach: Romeo Kortekaas / Jasper vd Eijk

Julian Hanemaaijer

Lourens van Geest

Lina El Baroudi

Lotte van Leeuwen

Nikki Vermeer

E8

Trainer/coach: Myrte Sevinga / Lisette van Dijk

Meike Boekestijn

Rosanne van Dijk

Vienne Kagchelland

Lotte Neijssel

Lizzy van ’t Wout

F – in te delen na de zomervakantie

Trainer/coach F1: Elise Rijsdijk / Tessa van Dijk

Trainer/coach F2: Lisa van Wingerden / Fleur van Duijn

Trainer/coach F3: Lisanne Onck / Sanne Rijsdijk

Julian Bakker

Kalle Elenbaas

Stef van der Mark

Rens de Ruiter

Tom Schouten

Kjell Zwinkels

Dailey van den Akker

Fiene van den Berg

Des Doorduin

Yente Duyvesteijn

Lynn Eberhardt

Lotte van Eendenburg

Fem Schenkeveld

Dani Vermeulen

Kangoeroes

Koen Schoone

Lenn van der Velden

Lieke Boekestijn

Melinda van Zanten

 

Valto voert Houdini act perfect uit

Na een heerlijke vakantie van mij, waarin ik twee wedstrijden heb gemist en de trouwe lezer het zonder verslag moest doen, was ik vanmiddag weer van de partij in Nieuwerkerk waar VALTO 1 voor de schier onmogelijk lijkende opgave stond de punten te pakken tegen de nummer 2 uit de poule. Op de site van CKV Nieuwerkerk was al te lezen geweest dat zij, nadat het kampioenschap niet meer haalbaar was, alle wedstrijden wilden winnen om zo echt als best of de rest te eindigen. VALTO was echter tot op het bot gemotiveerd om, net als vorig seizoen, in Nieuwerkerk te gaan stunten tegen deze ploeg die in de zaal in de hoofdklasse uitkomt. Dat het niet makkelijk zou worden voor VALTO werd al snel duidelijk na het eerste fluit signaal van scheidsrechter Ringma, die samen met zijn assistent de Vree deze wedstrijd in goede banen mocht leiden.

Het jonge en energieke CKV Nieuwerkerk schoot uit de startblokken en had binnen no time een 3-0 voorsprong te pakken. Dit was even slikken maar VALTO bleef rustig en wist deze achterstand met drie treffer op rij weer weg te werken. Na de 3-3 ging het een minuut of acht gelijk op met de thuisploeg steeds op kleine voorsprong, maar VALTO bleef in het spoor door twee treffers van Zané en Bart. Na de 5-5 tussenstand halverwege de eerste helft wist Nieuwerkerk weer een gaatje te slaan naar 8-5. VALTO bleef echter aangehaakt en wist met de doelpunten van Frank, Maaike en Thom de schade steeds te beperken tot twee verschil. Met nog vijf minuten tot de rust moesten we dit zo zien te houden en dan na de thee er op en erover. Helaas was VALTO even niet scherp in de verdediging en kreeg binnen een minuut twee tegen treffer te verwerken, waardoor het gaatje voor het eerst vier werd. Thom en Frank wisten dit weer te halveren, maar toch was het de thuisploeg die in de slot minuut de ruststand op 13-10 bepaalde.

Eric zal in de kleedkamer de strategie nog eens doorgesproken hebben met het team, want VALTO stond vandaag gewoon heel goed te korfballen en wist CKV Nieuwerkerk het vuur danig aan de schenen te leggen. De thuisploeg bleef nog langer in de kleedkamer om zich op te laden voor het tweede deel tegen het strijdlustige VALTO. VALTO kwam het scherpst uit de kleedkamer en wist met de doelpunten van Romeé en twee treffers van de afscheidnemende Frank de stand binnen drie minuten weer gelijk te trekken. CKV Nieuwerkerk liet het er echter niet bij zitten, waardoor het VALTO niet lukte om ook gelijk een voorsprong te pakken. Nieuwerkerk behield het initiatief, maar VALTO rook nu bloed en leek net als vorig seizoen nog alle kans op een overwinning te maken deze middag. Nieuwerkerk nam weer tweemaal een voorsprong, maar deze werden gepareerd door Laurens en Thom. Na twaalf minuten spelen scoorde de thuisploeg de 16-15 en besloot Eric zijn eerste time-out te nemen om de ploeg weer op scherp te zetten. Dit leek zijn effect te hebben. Na de gelijkmaker van Laurens was het Zané die met haar derde doelpunt van vanmiddag ons voor het eerst op voorsprong zette. CKV Nieuwerkerk wilde echter niet mee werken aan een overwinning voor VALTO en wisten even later de gelijkmaker te scoren. VALTO was nu echter de bovenliggende partij geworden en voelde dat er wat te halen was deze middag. Romeé zorgde weer voor de voorsprong, maar ook deze werd weer van repliek gediend door Nieuwerkerk.

Frank wist ons tien minuten voor tijd wederom op voorsprong te zetten, waarna Eric direct weer een time out nam om toch nog even de puntjes op de i te zetten. Nu de voorsprong daar was moesten de spelers het hoofd koel houden en de juiste kansen zien te pakken. Nu lukte het wel om de voorsprong verder uit te bouwen. Frank maakte het verschil 18-20, maar er moest nog zeven minuten gespeeld worden. Koppie erbij dus en uitspelen was het devies. Na een mislukte aanval van de thuisploeg ging VALTO weer rustig op zoek naar de volgende treffer. Met een goed verzorgde rebound en de dames in de steun werd Laurens in stelling gebracht. Hij leek de wedstrijd in het slot te gooien toen hij de 18-21 binnenschoot. Niets bleek echter minder waar, want het was de thuisploeg die de laatste vijf minuten onder luide aanmoedigingen van hun publiek alles uit de kast trok om de achterstand nog weg te werken. Met heel scherp gedisciplineerd voor verdedigen werd het bijna onmogelijk voor VALTO om de bal nog rond te spelen in de aanval.

De Lierse verdediging hield gelukkig lang genoeg stand om te voorkomen dat de gelijkmaker nog door de korf viel, al had Nieuwerkerk met een paar prima kansen wel wat pech. VALTO wist de wedstrijd uiteindelijk over de streep te trekken met een 20-21 overwinning, waarmee VALTO de zevende plaats in de OKD veilig stelde. Achteraf bleek Merwede/Multiplaat verloren te hebben bij GKV/Enomics en was de overwinning niet nodig geweest, maar het was in ieder geval ook een prima test voor de beslissingswedstrijd die nu nog gespeeld moet gaan worden. Met deze wel verdiende overwinning op zak gaat nu de focus op de beslissingswedstrijd tegen CKV VEO, wat vandaag nipt verloor van KVA en daarmee ook op de zevende plaats terecht is gekomen. Eerste berichten zijn dat deze wedstrijd donderdagavond in Delft op het terrein van Fortuna gespeeld gaat worden, maar hou voor de details vooral de VALTO site in de gaten. Ik hoop dat er dan een veelvoud van het aantal supporters van vandaag aanwezig is om ons vlaggenschip te steunen bij deze wedstrijd. Niet heel veel supporters hebben ons vlaggenschip vandaag een meer dan prima wedstrijd zien neerzetten, wat vertrouwen geeft voor de wedstrijd van donderdagavond.

Trek dus je oranje outfit aan en laat zien dat we niet voor niets een spandoek hebben met daarop “Lierse trots”.

We zien elkaar donderdagavond,
Arno van Leeuwen

King Koert

Normaal ben ik niet zo van namen noemen en op de man spelen, zeker niet in stukjes als deze. Maar ik maak er vandaag graag een uitzondering voor.

Het is 25 juni 1988. Nederland wint haar eerste grote voetbalprijs ooit, ondanks het eeuwige gezeik (Kluun & Giphart, mei 2017, aanrader). Ik zit samen met mijn vader, broertje en vast ook mijn moeder en zusjes op de bank. Er zit nog nét geen gat in het plafond na de wedstrijd en we rennen naar buiten, in het oranje, om het te vieren. Een uniek moment, we voelden ons onoverwinnelijk, superieur. Ik denk vooral omdat niemand het had verwacht. De kwaliteit was er wel, maar de hoop groeide pas tijdens het toernooi.

Het werd 1992, een nieuw EK staat voor de deur en Nederland doet weer mee. Na een kleine dip op het WK in 1990 (niemand wist nog waarom, inmiddels wel, lees Kluun & Giphart), waren wij favoriet voor de titel. Echter door een oorlog elders in Europa mocht Denemarken als reserveland toch meedoen en de spelers kwamen terug van vakantie. Onvoorbereid en onbevangen. Nederland verloor … van de uiteindelijke Europees Kampioen. Wat zal dat een onverwacht feest zijn geweest voor de Denen, thuis op de bank, nog nét geen gat in het plafond en allemaal op straat na de finale.

Zondag 9 juni 2019, Eerste Pinksterdag, iedereen weet nog waar hij of zij was. Veel korfballers een weekend weg, een deel op een toernooi in ’s-Gravenzande. Het NK 1-tegen-1. Het kriebelt toch wel een beetje. Ik baal er met nog een aantal van dat er geen livestream is, maar aan de andere kant had ik ook de keuze kunnen maken om er naar toe te gaan. Dan maar via updates in de diverse app-groepen. Berichtjes komen binnen. Het deelnemersveld is sterk. Er zijn duidelijke favorieten, grote namen. Voor Laurens en Martijn houdt het jammer genoeg op in de eerste ronde. Romeo zou voor Valto de B-jeugd vertegenwoordigen, maar hij moet dit NK helaas laten schieten.

Zijn vervanger wordt gevonden, hij was al bijna met vakantie. Onvoorbereid en onbevangen begeeft Koert zich naar de arena en komt zowaar door de eerste ronde. Wat zijn zijn kansen vanaf nu? Als eerste jaars B toch wel de underdog in het geheel. Hij is niet de langste, maar snel is hij wel. En hij verdedigd goed. En dat blijkt een kracht. In de halve finale begint hij met verdedigen en houdt hij de 0. In de aanval scoort hij zelf wel en dus is hij door. In de finale start hij met aanvallen en weet 6 punten te scoren. Een hele goede uitgangspositie. En wederom weet hij zeer goed te verdedigen en houdt ook nu de 0. De app komt door, ik springt nog nét geen gat in het plafond en ren naar buiten, in het oranje, om het te vieren. Mensen kijken me raar aan. Ik hoor iemand roepen dat ik te vroeg ben. Dat ze vanavond pas spelen. Het kan me niets schelen, ik ben trots op Koert. En zijn aangever Laurens. En het Valto publiek dat daar was. Nederlands Kampioen worden gebeurt niet iedere dag. En het gebeurt zeker niet iedereen.

In de avond blijkt dat ons voetballend Oranje de favorietenrol niet kan waarmaken. Met winnaars en halve finalisten van de Champions League aan boord en na het opzij zetten van Duitsland, Frankrijk en Engeland ben je er nog niet. Je moet alles winnen. Ook die laatste wedstrijd. En dat gebeurt niet zomaar als iedereen er vanuit gaat. Jammer aan de ene kant. Aan de andere kant kon je er een kans, op een kans, op een kans op deelname aan het EK mee winnen. Ach, we staan weer met beide benen op de grond en gaan hard werken aan onze kwalificatie. Want we moeten er gewoon weer staan op het volgende toernooi. Doe jij dat ook Koert? Succes op het eindtoernooi met Valto B1 in Tilburg op 22 juni. Dan zorgen wij dat het hier in De Lier allemaal goed verloopt en proosten we ’s avonds op een geslaagde dag!

Namens het bestuur,
Jan Jaap Elenbaas

Een weekend met twee gezichten

Villa Valto, zaterdag 08.00 uur. Voor mijn gevoel is het al hartje zomer. Dat belooft wat voor de spelers, scheidsrechters en coaches vandaag. Ik ben de eerste en open de kantine. De kleintjes vertrekken, ik zet de schermen aan en de tafeltjes op het terras. Het wordt een heerlijke dag.

Langzaam druppelen de mensen binnen. Het is één van die dagen waarbij het fijne gevoel van het hebben van een eigen accommodatie hoogtij viert. De bar, het terras, de velden, de zon. Ze werken er allemaal aan mee. Ik maak nog snel wat NK posters klaar, Marleen legt de lijst er bij voor wie ze meenemen. Nu hopen dat ze overal komen te hangen en dat iedereen weet dat er een NK in De Lier is.

Vervolgens met de D1 naar Delft, de F4 achterna. Waar de kleintjes van DES hebben gewonnen, wint de D1 van Excelsior. Ik ben dan al weer onderweg naar mijn eigen wedstrijd tegen KOAG. De thuiswedstrijd gelijk gespeeld op een doordeweekse avond, de uitwedstrijd deze middag in de verzengende hitte van Krimpen aan den IJssel. Kort spelverloop: 1-9 bij rust, 6-11 overwinning. In de tweede helft dus behoorlijk wat gas teruggenomen. Maar toch nog kampioenskansen voor Valto 9, over twee weken. Samen met Valto D1. Het zou wat zijn, in het eerste seizoen bij rentree, op dezelfde dag kampioen worden. Ik kijk er naar uit!

Over kampioenen gesproken, er zijn al behoorlijk wat teams kampioen geworden afgelopen zaterdag. Niet iedereen heeft het nog gevierd, want nog niet iedereen was compleet of speelde thuis. Over twee weken dus een vervolg en meer! Er staan behoorlijk wat teams op kampioenskoers. Aanmoediging nodig dus, zodat we ze over de streep trekken. Aanmoediging was er afgelopen zaterdag al wel, bij Valto 2. Na een sterke eerste seizoenshelft op het veld, verliep de zaal nét even anders. Maar hoe teleurstellend de degradatie daar was, als het aan het tweede lag, zouden ze op het veld gewoon promoveren. En zo geschiedde. Een mooie prestatie en een bijzonder trotse voorzitter. Twee keer promoveren in twee jaar is mooi. Heel mooi. Ik hoop dat we die groei, met hier en daar vast nog wel eens een tegenslag, door kunnen zetten. En ander team dat de aandacht verdient is de B1. Wat in de zaal niet lukte, lukte op het veld wel. Met enige overmacht werd afgelopen zaterdag het kampioenschap behaald zonder puntverlies. Nu de laatste wedstrijd nog en dan op naar het eindtoernooi in Tilburg op 22 juni. Heel veel succes daar!

Het toetje van de dag moest nog komen. Winst voor Valto 1 en een grote stap naar behoud in de overgangsklasse. Het leek te gebeuren, maar het ijs werd te vroeg opgediend. Halverwege stond het nog 13-11 in ons voordeel, echter in de tweede helft hadden we te weinig antwoord op de scherpschutters van de tegenstander. Het ijs was gesmolten voordat we er erg in hadden en dus ging de slagroom, samen met de kers weer terug in de koelkast. Die bewaren we tot over twee weken. Wederom speelt tegenstander Nieuwerkerk een hoofdrol. Alleen waar we ons vorig jaar daar veilig konden spelen, strijden we daar nu voor een beslissingswedstrijd. Wanneer die is, hangt af van de tegenstander uit poule C. De beslissingswedstrijd wordt gespeeld op donderdag 20 of zaterdag 29 juni. Laten we er dus de 15e met zoveel mogelijk mensen bij zijn en Valto 1 de support geven die het verdient!

De loterij die volgde zorgde voor enige afleiding. Even de gedachten opzij, even concentreren op de lotnummers. Helaas voor ons geen prijs, ik zag er wel een paar mooie tussen zitten, maar goed, volgend jaar beter zullen we maar zeggen. Wel een aantal andere blije gezichten en dat doet me dan toch weer goed. Vooral de jeugdfiets voor Bart 🙂 De dagschotel was overigens super goed gelukt al zeg ik het zelf. De keukenhelden deden het gewoon, al was het met maar één kassa. De kip was heerlijk, de garnituur ook. Na een dag vol wedstrijden, zon en eten huiswaarts. Een gezellig terras achterlatend. De dag er op toch nog korfbal op het programma. Samen met Marleen het NK veldkorfbal promoten bij WOS Radio. Erg leuk en tevreden, dank aan onze mediavrienden dat we in de uitzending mochten zijn.

Tot zover de titel die ik zaterdagavond al in gedachten had. Niet wetende dat de balans ver zou overslaan naar de mindere kant. Want sport is leuk, korfbal onze passie, maar het leven is dat wat alles mogelijk maakt. En dan komt zondagmorgen ineens het bericht door dat Janine van den Nouweland afgelopen vrijdagmiddag is overleden. Zij was al langere tijd ziek en is slechts 54 jaar geworden. Ze was een trouwe wandelaar in de wandelclub die wekelijks vanuit Valto vertrekt. Ook is ze de moeder van Michiel, Luuk, Tessa en Coen, allemaal korfballers, waarvan Michiel en Luuk tot vorig jaar nog lid van Valto. We wensen de familie en vrienden heel veel sterkte bij de verwerking van dit verlies.

Namens het bestuur,
Jan Jaap Elenbaas

Foto: Arie Dijkstra

Uitslag Grote Valto loterij 2019

Zaterdag 1 juni 2019  heeft de officiële bekendmaking van de grote Valto loterij 2019 plaatsgevonden. Dit alles onder het genot van een zonnetje, na afloop van de wedstrijd van Valto 1 en de gewonnen kampioenswedstrijd van Valto 2.

Voor een ieder die zijn loten niet bij zich had of zaterdag er niet bij was, hierbij de uitslag. De winnaars die reeds bekend zijn staan vermeld. Andere winnaars kunnen zich melden bij de organisatie of de sponsorcommissie (sponsors@ckv-valto.nl).

 

Valto B1 naar NK korfbal eerste klasse

Valto B1 doet op zaterdag 2 juni mee aan het NK korfbal B-jeugd in de eerste klasse. Door met 20-11 te winnen van Achilles hebben zij het kampioenschap in de eerste klasse binnengehaald. Dit kampioenschap geeft recht op deelname het NK B-jeugd.

 

Het toernooi vindt plaats op zaterdag 22 juni in Tilburg. Aan dit toernooi nemen acht teams mee, verdeeld over twee poules. Gedurende de dag vinden er verschillende wedstrijden plaats, waarna kruisfinales gespeeld worden. Om een plek in de finale te bemachtigen, moet Valto de poule zien te winnen.

 

Valto B1 speelt op dit moment 1e klasse. Afgelopen zaterdag 1 juni hebben zij met 20-11 van Achilles gewonnen. Hierdoor kunnen zij niet meer ingehaald worden door andere concurrenten. Komende zaterdag staat nog een wedstrijd tegen KCR B1 op het programma, maar dit zal voor Valto niets aan de stand veranderen. Na deze wedstrijd zal het team zich klaarmaken voor het NK B-jeugd in de eerste klasse. Volgend jaar zal het team uitkomen in de hoofdklasse.

Valto 2 promoveert naar reserve overgangsklasse

CKV Valto 2 is gisteren kampioen geworden in de reserve eerste klasse van het veldkorfbal. Door met 13-11 te winnen van Rust Roest 2 (Eindhoven) is Valto niet meer in te halen door concurrent Swift. Valto 2 promoveert hiermee voor het eerst in de clubgeschiedenis naar de reserve overgangsklasse. Na een promotie naar de reserve eerste klasse vorig jaar, is dit de tweede promotie op rij voor het team.

 

Valto 2 begon sterk aan het seizoen. Onder leiding van Leon Klop werden direct al mooie resultaten neergezet. Gedurende het seizoen is er eenmaal verloren van directe concurrent Swift en is er eenmaal gelijkgespeeld tegen HKC. Door de winst van zaterdag staat Valto met 23 punten uit 13 gespeelde wedstrijden bovenaan in de reserve eerste klasse.

 

De wedstrijd kende een moeizame eerste helft en het eerste doelpunt werd dan ook gescoord door Rust Roest. Pas na acht minuten spelen wist Valto het eerste doelpunt te maken, waardoor de score gelijk kwam. Valto wist uit te lopen naar 3-1, maar wist deze voorsprong niet vast te houden. Na een aantal gemiste kansen werden de kleedkamers opgezocht bij een stand van 5-6.

 

In de tweede helft waren de doelpunten schaars en wist Rust Roest lange tijd 1 doelpunt voor te blijven. Met nog 11 minuten te spelen wist Valto voor het eerst op voorsprong te komen. De wedstrijd werd uiteindelijk beslist op 13-11 in het voordeel van Valto.

 

Voorzitter Jan Jaap Elenbaas is erg blij met de promotie: “Met deze prestatie heeft Valto 2 laten zien dat ze over veerkracht beschikken. Een sterke start, gevolgd door een moeizaam zaalseizoen en wederom een sterke tweede helft op het veld zorgden voor de juiste overwinningen op het juiste moment. Volgend jaar dus voor het eerst in de geschiedenis naar de overgangsklasse op het veld. Twee keer achter elkaar promoveren is een geweldig resultaat waar we verder op kunnen bouwen.

 

Foto’s van de wedstrijd, gemaakt door Arie Dijkstra, zijn hier te vinden.