Valto selectie beleeft enerverende korfbalmiddag!

Sponsor: Martin Stolze B.V.

Op de eerste korfbalzaterdag in het nieuwe jaar werden er nog de nodige handen geschud door de mensen die elkaar nog niet gezien hadden. Hoewel het een beetje laat is heb ook ik nog de nodige handen geschud. Laten we er met z’n allen een mooi jaar van maken en proberen onze sportieve ambities te verwezenlijken. Voor de drie selectie teams stonden de laatste wedstrijden voor de returns beginnen op het programma. Tevens was het voor alle drie belangrijk om het jaar met een overwinning te starten, om niet te ver weg te zakken in de competitie. Dit is helaas niet voor alle drie de teams gelukt. Valto 3 beet het spits af tegen Albatros 4. Voor de thuisploeg zou een overwinning betekenen dat we naar het “rechter” rijtje zouden verhuizen en een gaatje slaan met de degradatie zone. Dit gold echter ook voor de ploeg uit Zwijndrecht en gezien de stand zou het een pittige wedstrijd worden. De hele eerste helft ging het gelijk op met om en om Valto en Albatros op kleine voorsprong, maar er steeds weer gelijk gemaakt werd. Zo werden de kleedkamers opgezocht bij 6-6 en leek er nog van alles mogelijk.

De gasten kwam echter scherper uit de kleedkamers en wisten direct na rust een gaatje van twee te maken. Dit werd door Valto nog recht gezet, zodat het na zes minuten weer 8-8 stond. Toen brak er voor beide ploegen een periode aan dat ze de korf niet meer konden vinden. De gasten wisten na tien minuten weer een 8-10 voorsprong te pakken. Valto 3 bleek helaas al hun kruit verschoten en moest toezien hoe de gasten uit liepen naar de 8-12 eindstand en de punten mee naar Zwijndrecht namen.

Valto 2 doet lekker mee in de poule, maar om los te komen van de onderste plaatsen was een overwinning zeer welkom in deze poule waar iedereen van elkaar kan winnen. Alleen Oranje Wit 2 is nog ongeslagen en lijkt na dit weekend de buit al binnen te hebben. Tegenstander DES 2 had net als Valto drie uit zes gescoord, dus een gelijkwaardige tegenstander. Bij Valto was Twan opgetrommeld om het gat van Bart en de nog steeds geblesseerde Niels L. op te vullen. Het begin van de wedstrijd was voor de gasten uit Delft die gelijk een 0-2 voorsprong namen. Pas in de zevende minuut wist Laurens voor Valto de korf te vinden, maar het zou tot halverwege de eerste helft duren voor Valto aan de goede kant van de score kwam. DES zou nog één keer aansluiten in de eerste helft, maar toen wist de thuisploeg door doelpunten van Ron en Laurens (3x) het verschil naar 10-6 te brengen. Deze voorsprong werd geconsolideerd door Twan, Laurens en Ron, zodat de ruststand op uit kwam 13-9.

Het tweede deel zou het toch nog lastig worden. DES ging de druk in de verdediging opvoeren, waardoor Valto moeilijker de korf wist te vinden. Na tien minuten wisten de gasten de aansluiting te krijgen bij 15-14, maar Ron wist het verschil terug naar twee te brengen. De aanvallen van de thuisploeg werden echter rommeliger en werden niet meer met doelpunten afgerond, waar de gasten dankbaar gebruik van maakte en tien minuten voor tijd langszij kwamen bij 16-16. De slot fase zou weer heel spannend worden, waarin Valto weer een gaatje van twee wist te slaan, maar DES dit weer even snel wist te dichten. Met nog vijf minuten te gaan kreeg Lisanne bij 18-18 de kans om Valto weer op voorsprong te zetten met haar vrije bal. Deze kan ik bijna altijd al opschrijven en zo ook vandaag bleek dit weer een zekerheid. Aan de andere kant zag de leidsman echter even later een overtreding die in zijn ogen een strafworp waard was, waardoor de stand weer gelijk was. Frank werd in de aanval ingebracht op de plaats van Pieter en deed wat er van hem verwacht werd. Met twee doelpunten op rij gooide hij de wedstrijd in het slot en mocht Niels L. om administratieve redenen op zijn plaats de laatste minuten de verdediging op zich nemen om de overwinning naar veilige haven de loodsen. De 21-19 overwinning kwam niet meer in gevaar, waarmee Valto 2 met acht punten weer de aansluiting heeft gekregen met de top van de poule.

Toen was het de beurt aan het vlaggenschip van Valto, waar Rob vandaag zijn schorsing had uit te zitten na de gele kaart die hij in Krommenie kreeg voor gehouden. Bart was hierdoor weer doorgeschoven naar het vlaggenschip en werd er weer met gewijzigde vakken aan de wedstrijd begonnen. DES moest hierdoor wel even over rekenen om te beslissen wie nou naar welke tegenstander zou gaan, maar bleken hier niet veel nadeel van te hebben. Zij wisten de scoren te openen vanaf de strafworpstip. Dit was de eerste van de zeven strafworpen die zij mee zouden krijgen. Tot 3-3 zou het gelijk op gaan, waarna de Delftse ploeg een gaatje van drie wist te maken met een beetje hulp van de man in het zwart. De vrije bal en de strafworp waren erg makkelijk gegeven, maar daar zette Valto zich gelukkig snel overheen. Niels en Bart wisten het gat weer te dichten, maar het zou toch tot de 25e minuut duren voor Valto door het doelpunt van Judith weer op gelijke hoogte kwam. Even later kreeg ook Valto zowaar een vrije bal mee en deze werd door Frank netjes afgerond, waarmee Valto weer op voorsprong kwam. Na de gelijkmaker uit weer een vrije bal voor DES wist Thom weer het thuispubliek te laten juichen. De run naar de kleedkamers was echter voor de gasten, die met hun zoveelste vrije bal en een velddoelpunt de ruststand op 9-10 zette.

Dit is ongetwijfeld een bespreekpuntje geweest in de kleedkamer. DES had in het eerste deel de helft van de doelpunten mogen scoren uit dode spel momenten. Aan Valto de taak om deze in het tweede deel tot een minimum te beperken en zelf het initiatief te pakken. Dit leek te lukken toen Bart kort na rust Valto weer op gelijke hoogte bracht. DES gaf echter nog niet op en zou nog twee maal op voorsprong komen. Deze werden echter door Thom en Naomi rechtgezet, waarna Frank Valto met een wegtrekbal weer op voorsprong zette. DES zou dit weer egaliseren, maar in de volgende aanvallen leek Valto met drie doelpunten op rij de wedstrijd naar zich toe te trekken. Met een beetje hulp wisten de gasten uit een strafworp en een vrije bal weer de aansluiting te krijgen en niet veel later was de stand bij 16-16 weer gelijk. Met nog een kwartier te gaan was er al veel gebeurd in de 2e helft, maar er moest nog even flink aangepakt worden om de punten thuis te houden. In de volgende fase wist Valto de wedstrijd definitief naar zich toe te trekken door vier doelpunten op rij te maken. Met nog een kleine acht minuten op de klok was het nu zaak om het koppie erbij te houden en geen gekke dingen meer te doen. DES wist het verschil weer terug te brengen tot twee uit hun 6e strafworp en een kort kansje, maar Valto liet zich niet gek maken en bleef gewoon hun spel spelen. Het was uiteindelijk Frank die de wedstrijd drie minuten voor tijd wist te beslissen door het verschil weer naar drie te brengen, maar de gasten bleven een bittere strijd voeren om nog een punt uit het vuur te slepen. Dit leidde nog tot wat opschudding bij het Lierse publiek toen Thom door zijn tegenstander met een flinke duw gelanceerd werd, toen hij een weg rollende bal voor een DES speler wilde weg tikken. Hoewel Thom het wel even flink benauwd had kon hij “gewoon” verder lopen en de wedstrijd uitspelen. Marco maande de spelers kalm te blijven en zo werden de punten veilig gesteld in deze verhitte slotfase. De gasten zette uiteindelijk dezelfde eindstand als in de voorgaande wedstrijd op het bord en werd ook bij Valto 1 21-19 op het formulier gezet.

Een belangrijke overwinning die mede door de onvoorwaardelijke steun van u tot stand kwam. Hopelijk krijgt deze volgende week een vervolg. Eerst moet er echter in de kwartfinale voor de beker afgerekend worden met Velocitas in Leiderdorp, waar we ook weer op uw steun rekenen. Deze ploeg staat in de zaalcompetitie op de derde plaats in de 2e klasse, dus mogen we niet onderschatten. De wedstrijd begint om 20:30 uur in sportcentrum “de Does” in Leiderdorp. Ik hoop wel dat Valto niet weer alle kruit verschiet in deze wedstrijd, want zaterdag wacht in RWA weer een pittige tegenstander waar de punten tegen gepakt moeten worden.