Speelronde 4 – Vier avonden pedagogiek in het korfbal

Er gebeurde weer genoeg op de velden afgelopen weekend. Naast regen ook zonneschijn. Naast verlies ook winst. En naast leuke wedstrijden ook minder leuke wedstrijden. Niet omdat er verloren werd, maar omdat er in of om het veld vervelende dingen werden geroepen. Gelukkig komt dit in het korfbal zelden voor, maar leuk is het niet en gelukkig vindt ook iedereen dat het er niet in thuishoort.

Belangrijk is het dan ook om je als trainer/coach, als ouders en als vrijwilliger binnen een vereniging bewust te zijn van wat bepaalde acties of opmerkingen met de spelers doen. Niet alleen die van jezelf, maar ook die van medespelers of die van tegenstanders. En laten we daar nu net een aantal avonden voor georganiseerd hebben!

Vanaf dinsdag 1 oktober is Arnoud Jonker van 4skills 4 weken lang, iedere week bij ons te gast om inzichten, achtergronden, tips en handvatten aan te reiken hoe op positieve wijze jeugdspelers te begeleiden en te coachen, maar ook hoe groepsprocessen werken en hoe een positief sport-leerklimaat te creëren.

Je doet kennis op omtrent het voorkomen en omgaan van storend gedrag tijdens trainingen en wedstrijden. Verder krijgen wij als vereniging handelingsplannen mee hoe om te gaan met eventuele excessen binnen de organisatie en eventueel grensoverschrijdend gedrag van zowel jeugdspelers als sportmedewerkers.

De avonden bestaan uit achtergronden en praktijkopdrachten. In kleine groepjes gaan jullie aan de slag met werkvormen/ casussen. Dit stimuleert ook absoluut de onderlinge betrokkenheid. De cursus is voor zowel trainers/coaches als zeker ook commissie- en bestuursleden.

De thema’s per week zijn (van 19.00 tot ongeveer 21.30 uur):

  • Avond 1 – di 1 oktober – Gouden Weken
  • Avond 2 – wo 9 oktober – Training en organisatie
  • Avond 3 – di 15 oktober – Positief Coachen
  • Avond 4 – di 22 oktober- Grensoverschrijdend gedrag

Zoals je ziet is de training 3x op dinsdag wat voor veel van jullie onhandig is met trainen geven/trainen. We kijken nog of het mogelijk is om de training op te nemen zodat je het later terug kunt kijken. Echter gaat dit wel ten koste van het interactieve gedeelte van de training. Kun je maar een deel van de avond aanhaken (bijv voor je eigen training) dan ben je ook van harte welkom!

We hopen dinsdag op een groep enthousiaste deelnemers in de Villa!

Coaches en scheidsrechters opgelet!
Voor de overige wedstrijden in de competitie zijn er nog een aantal aandachtspunten die ik graag wil meegeven voor alle coaches en scheidsrechters.

  • Zorg dat je wedstrijd op tijd begint en op tijd eindigt. Dat betekent dat alles en iedereen op tijd aanwezig dient te zijn.
  • Bij E en F wedstrijden zorg je dat de kleine pauze na 10 en na 30 min niet langer duurt dan 1 minuut en de rust na 20 min duurt 5 minuten.
  • Als er na een E of F wedstrijd een wedstrijd op een groot veld wordt gespeeld, zorg dan dat je de strafworpen buiten het speelveld neemt en laat iemand de middellijn en overige palen alvast weghalen. Op die manier kan de volgende wedstrijd op tijd beginnen.
  • Is er door wat voor reden dan ook toch uitloop tijdens de wedstrijd, laat de tijd dan doorlopen. Het is belangrijk dat de wedstrijden op tijd beginnen, omdat de uitloop doorwerkt de rest van de dag en omdat coaches soms meteen moeten vertrekken naar hun eigen wedstrijd of spelers moeten invallen bij andere wedstrijden. Daarnaast zijn er bij de wedstrijdsport scheidsrechters van buiten die ook graag op tijd willen starten en weer op tijd willen vertrekken.
  • Tenslotte vult de scheidsrechter na de wedstrijd samen met de coach het formulier in, zodat wissels er goed instaan en bij de wedstrijdsport ook de tijden van de wissels goed staan.

Lid worden? Meetrainen!
Wil je meetrainen om te kijken of korfbal voor jou dé sport is? Dan kun je dat aangeven bij één van de coördinatoren of trainers van de groepen. Dit kan kosteloos en na aan aantal keren kun je dan echt kiezen. Voor verschillende leeftijdsgroepen kun je direct aansluiten en wedstrijden spelen kan dan in de zaal (begin november).

Fit&Fun voor iedereen
Eén keer in de week sportief bezig zijn, met een stukje Fit en een stukje Fun. Zeg maar combifit. Of bootcamp. Of work hard, play hard. Noem het zoals je wilt. Wat het inhoudt? Iedere maandag van 19.30 tot 20.30 uur, onder begeleiding (onder andere AdFysio), eerst een half uur core stability oefeningen. Buikspieren. Rug. Benen. Billen. En een beetje conditie, want het gaat in hoog tempo. Daarna een half uur fun, spel, geen korfbal (althans bijna niet), maar van alles en nog wat. Als we maar bewegen, conditie opbouwen, strijd. De groep wordt steeds groter, enthousiaster en sportiever. Lijkt het je wat? Meld je dan aan! Voor spelende leden is het gratis, voor ieder ander is het 110 euro per seizoen. Aanmelden kan via fitfun@ckv-valto.nl.

Namens de TC,

Jan Jaap Elenbaas, trotse voorzitter TC
vztc@ckv-valto.nl / 06- 2958 5387

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.