Valto hervat het veldseizoen met een valse start bij GKV/Enomics

Na een succesvol zaalseizoen, wat in de laatste wedstrijd wel een beetje als een nachtkaars uitging, stond vandaag de eerste wedstrijd voor het vervolg van de veldcompetitie op het programma. Met slechts één oefenwedstrijd tegen Fiks in de benen moesten we er vandaag weer staan. Voor Valto 2 wordt het zaak om nu voor de punten te gaan als zij zich op dit niveau willen handhaven. De thuiswedstrijd tegen GKV 2 werd de enige overwinning die Valto 2 voor de zaal wist te behalen. Een goede kans dus om vandaag de lijn naar boven in te zetten. Valto 1 heeft zich hopelijk weer op kunnen laden om hun missie voort te zetten en weer vol voor de winst te gaan. De oefenwedstrijd tegen Fiks was er nog een waar het vuur nog niet te zien was, maar dat was op een donderdagavond en er ontbraken de nodige basisspelers. Voor wat het weer betreft was het vandaag nog geen lente en moest naast de winterjas ook de paraplu regelmatig ontvouwen worden. Door omstandigheden kon ik pas laat vertrekken en had gehoopt om nog een flink stuk van de wedstrijd van Valto 2 te kunnen zien. Helaas was het een gekkenhuis op de weg door de afsluiting van de A20, waardoor er pas na de Benelux tunnel gas gegeven kon worden. Toen ik dan eindelijk langs de lijn stond bleek de wedstrijd al bijna klaar. Valto 2 wist thuis nog te winnen van GKV/Enomics 2, maar vandaag waren de rollen omgedraaid en werd er met 14-10 verloren. Met de inbreng van de nodige junioren had Richard nog geprobeerd het tij te keren, maar het leek er vandaag niet in te zitten.

Hierna was het de beurt aan de beide eerste teams. In De Lier was dit een wedstrijd met weinig doelpunten en werden de punten aan het eind gedeeld. Dit bleek voor Valto het enige punt wat er bleef liggen voor we de zaal in gingen. Ons vlaggenschip was dus gewaarschuwd om vooral scherp aan de wedstrijd te beginnen om een kans te maken in Gorinchem. Thom was gelukkig weer voldoende hersteld van zijn blessure om vandaag weer te starten, maar Romee was na het trainingsweekend vandaag niet inzetbaar. Na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Ruitenbeek met zijn compagnon Willemse was het voor beide ploegen even zoeken. Na een aantal doelpuntloze aanvallen was het de thuisploeg die de score opende. Valto wist na ruim vijf minuten ook de eerste bal door de korf te krijgen, waarmee we weer langszij kwamen. Het arbitrale duo bleek erg streng voor verdedigende druk, want bij elke aanraking van ons aan een speler van GKV werden we vermanend toegesproken. Er werd hierdoor te voorzichtig verdedigd om spelhervattingen en vrije ballen te voorkomen en daar wist de thuisploeg wel raad mee. Binnen vijf minuten was de achterstand opgelopen naar 5-1 en was het Mark die om een time-out vroeg om de spelers toe te spreken. Hierna zou Frank ons tweede doelpunt maken, maar dat werd direct van repliek gediend. Met om en om scoren werd een 8-4 tussenstand bereikt en was daar met nog twaalf minuten op de klok voor het Lierse publiek even een schrik moment. Met een lompe actie werd Thom door zijn tegenstander bijna onder het Gorinchemse kunstgras gebeukt. Op heel wat velden had dit wel een kaartje opgeleverd, maar in de ogen van de arbitrage was dit geen opzet. Het was dan ook geen verrassing dat de thuisploeg er hierna fysiek er nog een schepje bovenop deed. Toen Thom weer opgelapt en bij elkaar geplakt was wist hij de strafworp te verzilveren. Het lukte Valto echter niet om dichterbij te komen, want elk doelpunt werd door de thuisploeg beantwoord. Na de 9-6 van Frank kreeg de thuisploeg hun zoveelste vrijebal te nemen na een vermeende overtreding in de verdediging. Deze werd nu wel benut en verzuimde Valto om mee te blijven scoren. Het verschil werd voor het eerst vijf, wat zo zou blijven tot de 14-9 ruststand.

Valto moest zich in de rust duidelijk herpakken, wilde zij nog aanspraak maken op een goed resultaat in deze wedstrijd. Het was echter de thuisploeg die na de thee als eerst de korf wist te vinden. Valto werd in de aanval flink op de huid gezeten door de tegenstander, waardoor het lastig was om een goed schot af te leveren. Het duurde ruim zes minuten voor Sheila voor ons de korf wist te vinden, maar toen had GKV het verschil al vergroot naar 16-9. Het zou Valto niet meer lukken om nog dichterbij te komen. GKV vergrootte hun voorsprong naar 18-10, maar Thom en Sheila brachten dit weer terug naar 18-12. Jasper, die in de verdediging op de plaats van Frank was gekomen, kreeg in de aanval Frank weer naast zich in de hoop het tij verder te keren. Helaas viel er eerst weer een bal voor de thuisploeg door de korf. Het verschil bleef wel gelijk door doelpunten van Mirthe en Bart, maar dichterbij kwam Valto niet. Met nog een minuut of tien op de klok werd het verschil door de thuisploeg weer terug gebracht naar 22-14 en was de wedstrijd wel gespeeld. Mark probeerde nog wel met de nodige omzettingen iets te forceren, maar het mocht allemaal niet baten. Met om en om scoren stond er zeven minuten voor tijd 23-15 op het bord en werd duidelijk dat er voor Valto niets meer te halen viel in Gorinchem. In een laatste stuiptrekking wist Valto nog wel driemaal op rij te scoren, maar het was de thuisploeg die de eindstand op het scorebord zette. Bij 24-18 klonk het laatste fluitsignaal en was de eerste nederlaag voor Valto in de veldcompetitie een feit. Waar gehoopt werd op een volgende stap naar het kampioenschap is het tegenovergestelde gebeurd. Alle concurrenten wisten vandaag te winnen en twee punten in te lopen in de ranglijst. Valto zal zich voor de volgende wedstrijd tegen KCR weer moeten herpakken en op scherp moeten staan om te voorkomen dat de voorsprong verdampt. Deze wedstrijd is pas op 13 mei in De Lier, dus heeft de staf even de tijd om de ploeg weer op de rails te zetten. Vandaag ontbrak het toch wel aan scherpte en loop je daardoor de hele wedstrijd achter de feiten aan. GKV mag dan een goede ploeg zijn, maar we hebben in De Lier kunnen zien dat wij van een gelijk niveau zijn als we er staan.

Laten we hopen dat de weergoden ons over drie weken beter gezind zijn, want dat scheelt een hoop glij partijen voor de spelers en is voor de supporters veel leuker. Voor de liefhebber zijn er op zaterdag 6 mei ook nog wat wedstrijden te zien in De Lier, waar onze B1, C1 en B4 middenin de mei vakantie een wedstrijd spelen en daar wel wat support bij kunnen gebruiken.

Geniet intussen allemaal van je vrije dagen en dan zien we elkaar op de 13 mei weer bij de Villa.