VALTO legt ook het vernieuwde Nieuwerkerk aan de ketting

In een weekend dat VALTO eindelijk weer eens thuis speelde had ik net een overvolle agenda, waardoor ik alleen bij de wedstrijd van V1 aanwezig kon zijn. Het weer was ons weer gunstig gezind en ik was dan ook blij om te zien dat  het terras lekker gevuld was met supporters van beide ploegen. VALTO A1 speelde vandaag in het voorprogramma van het vlaggenschip en wist ook Refleks A1 aan de zegekar te knopen. De A1 staat na vijf speelronden nog steeds zonder puntverlies bovenaan in de poule. In het verleden had onze A1 het nog wel eens lastig met de ploeg uit Rijswijk, maar aan de uitslag  te zien was het vandaag niet een heel moeilijke wedstrijd.

Eerder op de dag had VALTO 2 hun wedstrijd tegen het Zeeuwse Top 2 uit Arnemuiden. Een ploeg met heel wat routiniers aan boord die al vele jaren op hoog niveau spelen. Enkelen van hen hebben deze vereniging op de kaart gezet door hun vlaggenschip in een paar seizoenen tijd van de 2e klasse naar een hoofdklasse ploeg te promoveren. Een pittige kluif bleek het weer voor V2 wat weer net één doelpuntje tekort kwam voor een punten deling tegen de nummer drie in de poule.

VALTO 1 was een half uurtje verschoven op het schema om de reserves van de gasten de tijd te geven om op tijd in De Lier te zijn na hun wedstrijd in Papendrecht tegen PKC Vertom 2. Dit kwam mij ook goed uit, want dan hoefde ook ik het begin niet te missen. VALTO 1 is toch wel een beetje verrassend na vier speelronden alleen koploper met alleen een verlies puntje door het gelijk spel tegen GKV/ Enomics. Nieuwerkerk, wat na de leegloop van vorig seizoen met een geheel vernieuwde ploeg startte, heeft het nog niet lekker op de rails en staat samen met ONDO op de laatste plaatsen. Vorige week hadden de gasten van vandaag wel een deel van de wedstrijd tegen GKV/Enomics de touwtjes in handen, maar delfden toch het onderspit op “de Kleine Vink” met 13-15. Toch wel een teken dat we deze tegenstander zeker niet mogen onderschatten.

Onder leiding van het arbitrale duo Opering en van Putten ging de wedstrijd van start met Bart en Maaike op de bank. Sheila, Romee, Thijs en Thom mochten voor VALTO gaan proberen om als eerste de nul van het bord te schieten, wat ook door Sheila binnen enkele aanvallen lukte. In de daarop volgende aanval ging voor Nieuwerkerk de bal op de stip en viel de gelijkmaker dus al weer snel. Na de vakwisseling raakte VALTO even de grip op de tegenstander kwijt en wist Nieuwerkerk op voorsprong te komen. Deze 1-2 achterstand werd door Frank weggepoetst, maar Nieuwerkerk zat er even lekker in en wist binnen een minuut weer uit te lopen naar een 2-4 tussenstand. Verdedigend werden de touwtje nu goed strak aangetrokken door VALTO en zou onze aanval weer alle tijd krijgen om deze achterstand weg te werken. Laura en Frank wisten ons weer langszij te brengen, waarna Thijs ons halverwege de eerste helft met een kort kansje weer op voorsprong zetten. Lang zou deze voorsprong niet blijven staan, want een minuutje later was het al weer gelijk door een treffer van een Nieuwerkerkse dame. Toch kreeg VALTO meer grip op de aanvallen van de gasten en trok het   initiatief meer en meer naar zich toe. Met nog negen minuten op de klok wisten Frank en Laurens een 7-5 tussenstand op het bord te zetten en nam Nieuwerkerk coach Mady Tims een time-out om haar ploeg weer op scherp te zetten. Kort na de hervatting wist Nieuwerkerk een strafworp te forceren met een dollemans actie naar binnen en werd de voorsprong gehalveerd. De laatste vijf minuten tot de thee waren echter voor VALTO, wat met de doelpunten van Thom, Laura en Mirthe de ruststand op 10-6 wist te zetten.

Na de thee ging VALTO verder waar het gebleven was en wist Romee als eerste de korf weer te vinden. In de begin fase van het tweede bedrijf zouden de ploegen om en om scoren tot de 12-8 tussenstand en Nieuwerkerk hun eerste verse speler binnen de lijnen bracht. VALTO beleefde echter een goede fase en was nu los. De voorsprong werd door Thijs en Romee verder uitgebouwd naar 14-8 en in een poging het tij te keren kwam er nog een verse speler aan Nieuwerkerkse zijde binnen de lijnen. Een heer die vooral veel en hard kon rennen en hiermee probeerde onze verdediging te ontregelen, wat hem niet lukte en VALTO de voorsprong via de treffer van Mirthe weer verder uitliep. Halverwege de tweede helft wisten de gasten voor de derde keer de korf te vinden, maar Thom wist niet veel later onder het juk van zijn tegenstander uit te komen en met een doorloop onze voorsprong op 16-9 te zetten. Later zou blijken dat dit het laatste wapenfeit van VALTO zou zijn. De laatste tien minuten zou VALTO wel prima lange aanvallen kunnen spelen, maar niet meer tot scoren komen. De gasten zagen nog een dame geblesseerd uitvallen na een ongelukkige botsing in een duel om de bal en moesten dus noodgedwongen nog een speler wisselen. VALTO liet verdedigend de touwtjes wat vieren, waardoor de gasten de kans kregen om nog wat aan de achterstand te doen. Met nog een gefikste strafworp en een afstandsschot bepaalden zij de eindstad op 16-11 en telt VALTO weer twee punten bij hun totaal op en blijft hiermee koploper met Excelsior in het spoor. Ook zij wisten vandaag te winnen in Gorinchem van GKV/Enomics. Swift deed wat er van hen verwacht werd en wonnen op eigen terrein van ONDO. KOAG deelde de punten met KCR en blijven daarmee onder de middenmoot staan met maar één puntje meer dan Nieuwerkerk en ONDO.

Volgende week weer uitwedstrijden voor de selectie. VALTO 2 gaat op bezoek bij de nummer laatst uit de poule, DeetosSnel 2 in Dordrecht. Het vlaggenschip gaat op bezoek bij het onbekende KOAG in Krimpen a.d. IJssel. Zij hebben eerder weten te stunten tegen Swift in Middelburg en speelden ook gelijk tegen GKV/Enomics, dus ook geen ploeg om te onderschatten. De wedstrijd in Krimpen begint om 15:30 uur aan de Groene Wetering 2 in Krimpen a.d. IJssel.

We zien u graag weer langs de lijn, Arno van Leeuwen.

Foto’s van de wedstrijd zijn gemaakt door Mieke van Leeuwen en te vinden op Flickr