Valto neemt twee punten mee uit Zeeland

Na het feestje wat we vorige week gevierd hebben in “onze” Vreeloohal ging de selectie vandaag voor de eerste Zeeuwse wedstrijden naar Arnemuiden en Middelburg. Gezien de speeltijden had ik vorige week de tip van de hand gedaan om gerust naar beide wedstrijden te komen kijken, want er is genoeg te zien en te doen in Middelburg om de tussenliggende tijd te doden. Jammer dat er geen gehoor aan gegeven is en we met slechts vier mensen in Arnemuiden waren om ons tweede nipt te zien verliezen. Zelf zijn Mieke en ik al vroeg vertrokken om een bezoek te brengen aan het Watersnoodmuseum in het Zeeuwse Ouwerkerk. Mocht u nog eens een dag over hebben of op Schouwen-Duivenland verblijven, dan is dit indrukwekkende museum zeker een aanrader. De verhalen van ooggetuigen over die verschrikkelijke 1 februari nacht en wat er daarna allemaal gebeurden deden mij de tijd doen vergeten. Hierdoor was ik pas aan het eind van de eerste helft in Arnemuiden, waar een 10-10 tussenstand op het bord stond. Samen met Anja en Joop de taak van het supporteren op ons genomen. In de laatste vijf minuten tot de rust wist TOP (A) 3 helaas nog driemaal te scoren, waar wij alleen een afgeronde strafworp van Wouter tegenover zette. De tweede helft begon dus met een 13-11 voorsprong voor de thuisploeg.

Valto kwam scherp uit de kleedkamer en wist binnen vijf minuten weer op gelijke hoogte te komen bij 14-14, maar kon helaas niet doordrukken. TOP wist weer een gaatje te slaan, waarna Jasper, die zijn eigen wedstrijd in de A1 hiervoor heeft laten lopen, in het veld kwam op de plaats van Wouter in de hoop om de geroutineerde tegenstander zijn lengte overwicht te ontnemen. Dit pakte goed uit, zodat de Zeeuwse aanvallen eerder verstoord werden. Met de treffers van Vera en Ron kwamen we weer op gelijke hoogte en wist Jasper ons even later zelfs op voorsprong te zetten. De doelpunten werden echter schaars en er moest hard gewerkt worden door beide ploegen. Met om en om scoren stond er 19-19 op het scorebord toen de klok werd stilgezet. Nu was het billen knijpen en hopen dat we in ieder geval nog één puntje uit het vuur konden slepen. Onze laatste aanval ging helaas zonder doelpunt verloren, waar TOP meer geluk had en wel nog een laatste alles of niets poging verzilverde. Een zure nederlaag voor Valto 2, waar gezien het wedstrijdverloop een punten deling wellicht beter was geweest. Zoals een Zeeuwse supporter mij na de wedstrijd ook beaamde dat vandaag de meest gelukkige ploeg had gewonnen. Die Haghe 2 en KV Vriendenschaar 2 wisten wel te winnen van RWA en HKV, waardoor we Die Haghe verder zien uitlopen en we gepasseerd zijn door KV Vriendenschaar. De resterende vijf wedstrijden zullen we,ook als supporters,  dus alles uit de kast moeten trekken om weer de aansluiting te krijgen bij de koploper. Daarnaast zal naast Valto nog iemand punten moeten stelen van Die Haghe om de zo begeerde promotie te halen.

De wedstrijd van Valto 1 begon om 19:40 uur in Middelburg, dus we hadden een paar uur vrij te besteden. Een ieder ging zijns weg en wij kozen ervoor om een mooie wandeling door het historisch centrum van Middelburg te maken. Hoewel wij dit al meer hebben gedaan als er wedstrijden in deze stad gespeeld werden, komen we nog steeds voor verrassingen te staan in deze mooie stad. Terug bij “de Sprong”, waar we de auto geparkeerd hadden, even lekker gegeten en de spelers verwelkomd die intussen binnen druppelden. Om het niveau van de arbitrage ook internationaal op te krikken zijn er dit seizoen ook Belgische scheidsrechters actief in Nederland. Logischerwijze nemen zij alleen wedstrijden ten zuiden van de rivieren voor hun rekening. Vandaag stond er op deze wedstrijd ook een Belgisch duo, wat toch weer een andere beleving geeft. Gelukkig had geen van de ploegen er echt voordeel van, maar de duels voor de rebound moesten wel met gepaste inzet aangegaan worden als je geen vrije bal tegen wilde krijgen. Na het voorstellen, wat door problemen met de microfoon zonder versterking gebeurde, van de ploegen, ging de wedstrijd van start. Direct in de eerste aanval van ONDO liet het arbitrale duo merken de lijntjes kort te houden. Uit een vrije bal scoorde ONDO de openingstreffer, maar drie minuten later besloot de Zeeuwse coach al aan de noodrem te trekken met een time-out. Met een 0-4 run leek Valto al vroeg aan de horizon te verdwijnen en dat paste niet in het plan van ONDO. Zij hadden waarschijnlijk een mooi plan gesmeed om na Die Haghe ook tegen Valto te stunten. Na de time-out wist Valto het gaatje nog te vergroten naar 1-6, maar toen kwam de klad in de Valto aanvallen. Na een afstandsschot en twee verzilverde strafworpen was het bij 4-6 opeens weer een wedstrijd. Frank herstelde het verschil weer naar 4-8, maar onze aanvallen werden nu regelmatig verstoord door de strak verdedigende Zeeuwen en werden niet altijd de juiste kansen genomen. ONDO kreeg hier natuurlijk alleen maar meer energie en wist met drie treffers op rij bij 7-8 de aansluiting weer te krijgen. Met nog veertig seconden op de klok hadden Mirthe en Maaike ons weer een marge van drie verschaft en hoop je dat het zo blijft tot de thee. Niets bleek minder waar, want ONDO rook bloed en ging er nog eens vol energie tegenaan. Met een raak afstandsschot wisten zij het gaatje weer te verkleinen. Er stond nog 25 seconden op de klok en dan denk ik als reporter dat deze 8-10 ook de ruststand wordt. De Valto aanval speelde deze tijd echter niet uit, maar besloot al na tien seconden een schot te pakken. De rebound was voor ONDO en ging de bal dus weer naar hun aanval. Daar stond Thomas klaar om voor ONDO bijna vanaf de hoek voor de jurytafel de ruststand op 9-10 te zetten.

Waar wij als Lierse supporters, 9 stuks!, na zeven minuten dachten dat dit een avondje met twee vingers in de neus zou worden, werd het toch een spannend potje waar de beslissing nog lang niet was gevallen. ONDO kwam scherp uit de kleedkamer, waar Valto weinig geluk had met hun schoten. Dit was natuurlijk ook de verdienste van het strakke verdedigen van ONDO. Binnen een minuut lag de gelijkmaker door de korf en nam ONDO niet veel later een kleine voorsprong toen een afstandsschot binnen viel. Na de gelijkmaker van Bart zouden ze dit kunstje nog een keer herhalen, maar toen zette Mirthe ons weer op gelijke hoogte bij 12-12. De tweede helft was nog geen negen minuten oud toen ONDO na de treffer van Romee weer naar een time-out greep. Valto zou echter de wedstrijd vanaf dit moment controleren, al was het nog wel lang spannend wie er aan het langste eind zou trekken. Het verschil bleef lang klein door om en om scoren van de ploegen. Thom had nog weinig geluk met zijn afstandsschoten tot nu toe, maar hij had zijn vizier intussen op scherp staan. Hij was het dan ook die samen met Frank in het andere vak ons op voorsprong hield, totdat hij met nog acht minuten te gaan ons voor het eerst weer een marge van drie gaf. ONDO gaf zich echter nog niet gewonnen en bracht nog de nodige verse spelers binnen de lijnen. De voorsprong van Valto werd echter behouden door steeds mee te scoren met de thuisploeg en het was uiteindelijk Thom die de wedstrijd drie minuten voor tijd in het slot gooide door de 15-19 op het bord te zetten. ONDO ging natuurlijk nog gedreven op jacht naar doelpunt, want zij komen niet voor niets uit Zeeland. Van Zeeuwse ploegen heb je pas gewonnen als het laatste fluitsignaal heeft geklonken. Het was dan ook niet vreemd dat zij nog een strafworp te nemen kregen uit een alles of niets aanval. Deze werd wel verzilverd, maar nu speelde Valto de wedstrijd wel gedisciplineerd uit en Frank wist ook nog de eindstand op het bord te zetten uit een laat toegekende vrije bal. Zo houdt Valto uiteindelijk twee punten over aan een dagje Zeeland met twee bloedstollende wedstrijden. In de andere wedstrijden in de poule voor mij één verrassing in Den Haag, waar KV Vriendenschaar met 22-18 onderuit ging tegen HKV/Ons Eibernest. Fortis delfde het onderspit in Tilburg en Die Haghe maakte geen fout in Rhoon door ook RWA te verslaan.

Er volgen voor Valto nu twee vrije weekenden, waarin de liefhebber zich in het carnavals gedruis kan storten. Voor Valto staat op 4 maart de volgende wedstrijd op de rol in “de Baskenburg” in Vlissingen, waar om 20:00 uur de wedstrijd tegen Fortis gespeeld gaat worden. Wederom in Zeeland dus waar Valto wel de nodige support kan gebruiken, want de Zeeuwse klei lijkt toch altijd een negatieve uitwerking op ons spel te hebben. Ook vorig seizoen was dit een kraker die pas in de tweede helft in Liers voordeel werd beslist. Gezien het feit dat er verder heel weinig wedstrijden zijn hoop ik dat er veel Lierse supporters achter de selectie aan reizen om hen te steunen in de strijd om de punten in Zeeland. Vandaag hebben we met z’n negenen ons zo goed als mogelijk laten horen en dat bleek net genoeg voor de overwinning. Dankzij de twee punten konden we toch nog tevreden huiswaarts keren, hoewel eerst de spanning uit het lijf moest voor de terugreis werd aangevangen.  Geniet intussen van uw vrije weekenden en dan zien we u graag op 4 maart in Vlissingen.