VALTO selectie start zaalcompetitie met ruime overwinningen

De oefenwedstrijden zitten er weer op voor korfballend Nederland. Tijdens All day VALTO schitterde ik door afwezigheid, omdat ik er even tussenuit wilde na een hectische periode. Even een weekendje genoten van het Zeeuwse landschap en m’n gezin. Dit doet een mens goed en ben ook ik weer klaar voor het zaalseizoen.

De seizoen opening vond voor de VALTO selectie buiten de deur plaats. Er werd naar Den Haag gereisd voor de wedstrijden tegen HKV/Ons Eibernest 1&2. Dit zaalseizoen kunnen VALTO 1 & 2 zes maal samen op reis naar de uitwedstrijden. Alleen de uitwedstijden naar ONDO (M) voor V1 en TOP (A) 3 van V2 worden niet in dezelfde sporthal gespeeld. Gelukkig ligt Arnemuiden niet ver van Middelburg, dus als de speeltijden een beetje uitkomen is ook dit geen probleem. De start van het zaalseizoen was dus in Den Haag, waar we na twee weken weer terug keerden in de HKV hal voor de punten. Tijdens de Haagse Korfbaldagen had VALTO geen kind aan de Haagse club en werd met ruime cijfers gewonnen. Vandaag ging het om de punten en dat geeft toch een andere mind set bij de spelers, dus was het even afwachten hoe de wedstrijden zouden gaan lopen.

VALTO 2 startte in een creatieve samenstelling vandaag. Ruben en Vera bleven aan de kant en waren niet speelfit, waardoor Esmee binnen de lijnen stond met nog een verrassing aan heren kant. Thijs was even een weekendje over uit Denemarken en mocht dus ook weer zijn wedstrijd tenue uit de kast trekken voor deze wedstrijd. Voor ons even wennen dat er geen schotklok meeloopt tijdens de aanvallen, wat in de reserve eerste klasse nog niet is ingevoerd. Er kunnen dus lange aanvallen gespeeld worden, maar voor het publiek is het natuurlijk veel leuker om er een hoog tempo in te gooien. Dat gebeurde dan ook wel na het eerste fluitsignaal. Het was de thuisclub die als eerste de nul van het bord had, maar Mandy, vandaag als aanvoerder, diende dit direct van repliek en maakte weer gelijk. Hierna zou VALTO ook direct een gaatje slaan door zes maal te scoren voor HKV de korf weer wist te vinden. Het krachtsverschil in het veld werd pijnlijk duidelijk op het scorebord, waar de marge alleen maar groter werd. Bij rust stond er al een 5-15 voorsprong op het bord.

De tweede helft ging VALTO lekker verder waar het gebleven was. Het was wederom Mandy, die vandaag zo wie zo lekker aan het schieten was, die voor ons de score openden. Er stond wel een ploeg met een missie in het veld, die ook verdedigend de tegenstander geen ruimte gunde. Thijs was heer en meester onder de korf en wist vanuit de paal ook meerdere doelpuntjes mee te pikken. VALTO 2 leek vleugels te krijgen en alles leek te lukken met veel bal onderscheppingen in de verdediging en de doelpunten vielen bij vlagen als zoete broodjes. De wedstrijd eindigde uiteindelijk met 9-27 en zijn de eerste punten voor VALTO 2 binnen. Kanttekening hierbij is wel dat VALTO 2 door de tegenstanders als kampioenskandidaat bestempeld wordt en HKV toch wel als een van de zwakkere ploegen in de poule gezien moet worden.

VALTO 1 had in de Haagse Korfbaldagen al kennis gemaakt met HKV/Ons Eibernest 1 en had toen eigenlijk geen kind aan deze ploeg, ondanks dat we toen nog volop aan het experimenteren waren met de opstellingen. De uitslag was toen 12-26 voor VALTO, maar ik had toen het gevoel dat de Haagse formatie niet het achterste van de tong heeft laten zien. Vandaag ging het om de punten en leek het in de beginfase inderdaad een andere wedstrijd te worden. De thuisclub opende de score, maar net als in de voorgaande wedstrijd werd er al snel door Maaike gelijk gemaakt. Het eerste gaatje werd hierna direct gemaakt naar 1-4 en besloot HKV al de eerste time-out te nemen. Dit wierp zijn vruchten af, want even later was de stand weer gelijk bij 4-4 en nam HKV zelfs even een voorsprong. De gelijkmaker viel echter al weer in de volgende aanval en na de vak wisseling was het Laura die met twee treffers ons weer op voorsprong zetten met 5-7. De Haagse formatie wilde nog niet van opgeven weten en wist nog één maal op gelijke hoogte te komen. Weer wist HKV tweemaal doel te treffen en waren we weer in evenwicht, maar nu schakelde VALTO even een tandje bij en vergrootte de marge naar 7-13 met nog een kleine vijf minuten tot de rust. HKV was er alles aangelegen om hun achterstand niet verder op te laten lopen voor de rust en gingen verbeten de strijd aan. De wedstrijd werd er niet mooier op en af en toe kreeg de arbitrage het nodige commentaar te horen. VALTO bleef kalm in deze periode werkte rustig naar het rust moment toe. HKV leek er op slag van rust weer een wedstrijd van te maken toen zij terug wisten te komen tot 10-14, maar het Maaike die de laatste minuut voor VALTO optimaal benutte door de ruststand op 10-16 te zetten.

Bij de start van het  tweede deel werd door VALTO direct in hoog tempo de wedstrijd beslist. Binnen twaalf minuten was ons vlaggenschip aan de horizon verdwenen met de 13-27 tussenstand. Alle spelers stonden intussen op het score formulier en ging Mark over tot het wisselen van spelers. Hoewel het misschien voor iedereen logisch lijkt dat een A1 speler reserve zit, blijft het toch een aanslag op hun agenda’s. Ik vind het dan ook prijzenswaardig dat Mark hen ook hun minuten geeft en niet alleen in wedstrijden die al beslist zijn. Vandaag loste eerst Romee Maaike, die gelukkig niets over heeft gehouden aan de botsing met Gijs Gillissen tijdens de Haagse Korfbaldagen, af en werd gelijk gezocht om ook haar op het score formulier te krijgen. Toen er nog een kleine tien minuten te gaan waren mochten ook Elise en Jasper weer hun minuten in het vlaggenschip maken. Mirthe en Laurens verlieten onder het Lierse applaus het veld en mochten op de bank plaats nemen. Voor het eerst dit seizoen ging VALTO door de dertig doelpunten grens heen, welke Frank voor zijn rekening nam. Romee kwam uiteindelijk tot scoren vanaf de strafworpstip en ook Elise wist haar naam aan de lijst toe te voegen met een afstandsschot. Dit tot grote ergernis van haar directe tegenstander die intussen flink gefrustreerd in het veld liep. Gelukkig is ook Elise ongeschonden uit deze strijd gekomen, nadat Mirthe ook eigenlijk wel blij was dat zij van haar verlost was. Het eindsignaal klonk met een 17-32 stand op het bord stond. Een mooie start van de zaalcompetitie, maar ook wel hier de kanttekening dat ik HKV/Ons Eibernest tot de zwakkere ploegen reken in de poule.

Volgende week komt voor ons vlaggenschip een oude bekende op bezoek. ONDO uit Middelburg heeft dit seizoen een nieuwe trainer en heeft enkele mutaties ondergaan. Op het veld staan zij bovenaan in de 1e klasse, nadat zij zes van de acht wedstrijden wisten te winnen. Hoewel we de laatste jaren wisten te winnen van deze ploeg, blijven het Zeeuwen die nooit zullen opgeven voor het eindsignaal heeft geklonken. Zij moesten gisteren hun meerder erkennen in KV Vriendenschaar in hun “eigen” Sprong en willen ongetwijfeld nu eens winnen van dat ploegje in De Lier.

Dit geldt ook een beetje voor de tegenstander van VALTO 2. TOP 3 komt uit Arnemuiden en willen net als wij ook maar al te graag een niveau stijgen. Zij kregen gisteren bezoek van KV Vriendenschaar 2 en wisten de punten in Arnemuiden te houden. Ben benieuwd wat deze wedstrijd ons brengen gaat. Met de blessures binnen de selectie is het even afwachten wie er binnen de lijnen zullen staan, maar met de steun van een volle Vreeloo hal heb ik er alle vertrouwen in dat het goed komt.

Tot volgende week dus, Arno van Leeuwen.