Valto trekt aan het langste eind in Rhoon

Na het mooie weekend van vorige week, waarin Valto 1 alleen de koppositie veroverde in de poule, stond vandaag de laatste heenwedstrijd op het programma. Laatste tegenstander voor we aan de returns beginnen was voor Valto 1 & 2 hetzelfde. Gezamenlijk trokken zij richting Rhoon, waar RWA hun thuisbasis heeft. Een tegenstander die vooral in de thuishal een lastige hindernis is gebleken, gezien de uitslagen van andere teams in de poule. RWA 2 heeft het lastig in de reserve 1e klasse H en wist tot nu toe pas één puntje te vergaren. Valto 2 wil graag naar boven blijven kijken, maar heeft helaas al vier punten gemorst en staat daarmee op de derde plaats plaats achter Tilburg 2 en Die Haghe 2. Het was dus zaak om vandaag goed bij de les te zijn en de punten mee naar De Lier te nemen, omdat het anders wel een lastig verhaal gaat worden voor Valto 2.

Onder leiding van scheidsrechter Van Winden ging de wedstrijd van start. De eerste aanval van de thuisploeg werd vakkundig onderbroken door onze verdediging, waardoor Ron met zijn eerste poging ook gelijk de score opende. Het werd echter ook al snel duidelijk dat RWA ons spel met achterverdedigen ging vertragen, waardoor het lastig was om de juiste mensen de juiste kansen te laten nemen. RWA kreeg een vrije bal mee en niet veel later ook een strafworp, waardoor zij na vijf minuten toch een kleine voorsprong hadden. Hierna zouden de ploegen tien minuten lang om en om scoren, waarbij Valto gelijke tred hield door de doelpunten van Vera, Iris, Ruben en Ron. Na deze 6-6 tussenstand nam Mark de ploeg op sleeptouw en wist binnen een minuut tweemaal de korf te vinden. Het andere vak liet het in deze fase even afweten qua scoren en hier maakte RWA dankbaar gebruik van. Met nog acht minuten tot de thee kwam RWA weer langszij. Valto had in deze fase weinig geluk in de afronding en wist het verdedigend lang dicht te houden. RWA wist uiteindelijk toch van afstand raak te schieten en was het voor Valto zaak om voor de rust weer op gelijke hoogte te komen. Het lukte Valto niet om in de resterende tijd de gelijkmaker te produceren en kreeg zelfs in de dying seconds nog een tegentreffer te verwerken. Na dit doelpunt klonk ook gelijk het rustsignaal en zochten de spelers de kleedkamers op. De lichaamstaal van Richard sprak boekdelen, dus zal hij de spelers wel wat te vertellen gehad hebben in de rust.

Na de rust was Ron meteen scherp en had binnen vijftien seconden de aansluitingstreffer er in liggen. Enkele aanvallen later dan toch weer een gaatje van twee door een afstandsschot van RWA. Lang konden zij daar niet van genieten, want met de doelpunten van Iris en Ruben kwam Valto weer op gelijke hoogte bij 11-11. Beide ploegen moesten hard werken voor de doelpunten en de aanvallen werden niet altijd even zorgvuldig opgezet door beide teams. Na een doelpuntloze periode van vijf minuten wist RWA weer de korf te vinden en kreeg even later de kans om de voorsprong te verdubbelen vanaf de strafworpstip. Dit cadeautje werd niet uitgepakt en maakte Vera in de aansluitende aanval de gelijkmaker. Het zou echter nog even duren voordat Valto aan de goede kant van de score kwam. Met om en om scoren, waarbij RWA steeds een kleine voorsprong nam, werd met de doelpunten van Iris en Wouter de 14-14 tussenstand bereikt. Mark is vaak wel van de toverballen die hij dan ook regelmatig laat zien op momenten dat je er niet op rekent. Hij bracht ons aan de goede kant van de score. Een door hem ingezette doorloop rondde hij met één hand af, nadat hij zijn tegenstander het bos ingestuurd had met een schijnbeweging. RWA had echter veel geluk met hun afstandsschoten deze middag en zo ook nu werd er weer van grote afstand gescoord. Valto heeft inmiddels meer grip op de aanvallen gekregen en weet het verdedigend in de volgende fase goed dicht te houden. Hier kunnen Vera, Ron en Mandy van profiteren en zetten de tussenstand op 15-18.

Met nog twaalf minuten op de klok neemt de thuisploeg direct een time-out. Zij weten hierna onze aanvallen weer goed te ontregelen en met de inbreng van verse spelers, die later in de basis van het vlaggenschip blijken te spelen, weet RWA vijf minuten later de aansluiting weer te krijgen bij 17-18. Ron zorgt vijf minuten voor tijd weer voor wat lucht door de 17-19 binnen te schieten en komt Jasper binnen de lijnen om het lengte overwicht van RWA in de rebound op te heffen. Hij weet meerdere ballen te vangen en daarmee meerdere kansen te creëren, maar de ballen willen niet vallen. Weer weet RWA de aansluiting te maken, maar nu weet Valto wel een lange aanval met een doelpunt af te sluiten. Jasper schiet deze binnen en blijkt nu ook verdedigend van grote waarde in deze fase. RWA wordt gedwongen om risico’s te nemen met hun schoten om nog aanspraak te maken op de punten. Valto weet in de slotfase de wedstrijd in het slot te gooien als Ron de eindstand 18-21 op het bord zet. Er zijn dan nog wel een kleine twee  minuten te spelen, maar Jasper heerst in de rebound en de aanval weet dat zij geen gekke dingen meer moeten doen. Een prima overwinning voor Valto 2, wat hiermee weer op gelijke hoogte komt met KV Tilburg 2. Zij lieten vandaag een puntje liggen in de thuishal tegen KV Vriendenschaar 2. In een poule waarin iedereen punten van elkaar afsnoept blijven Fortis 2, HKV/Ons Eibernest 2 en RWA 2 met twee punten achter bij de rest van de poule. Tussen de nummer 1 en de nummer 5 zitten maar vier punten, wat dus nog een spannende return ronde gaat geven.

Valto 1 is nog steeds ongeslagen sinds september en wil deze reeks natuurlijk een vervolg geven. RWA 1 heeft het andere ploegen al aardig moeilijk gemaakt in de eigen hal, maar heeft toch alleen punten gesprokkeld uit het gelijkspel tegen Fortis en een nipte overwinning op HKV/Ons Eibernest. Op papier een gelopen race zou je zeggen voor Valto, maar in het verleden is het wel vaker fout gegaan in deze hal. Onder leiding van het arbitrale duo Fuchs en Roos gingen de ploegen op zoek naar de openingstreffer. Deze werd na anderhalve minuut gescoord door Thom, maar zoals vaker werd nu ook aan de andere kant de korf gevonden. Valto had wel het initiatief in deze fase, maar overtuigend was het niet. Natuurlijk was het niet realistisch om hetzelfde afrondingspercentage als vorige week te verwachten, maar vandaag werd er vanaf het begin toch wel matig geschoten. Toch was het Laura die ons weer op voorsprong zetten, maar duurde het te lang dat er weer een kans werd afgerond. Bijna vier minuten later kreeg RWA een strafworp toegekend, die ook werd afgerond. Valto zou nog één maal op voorsprong komen in de eerste helft uit een vrije bal van Thom, maar daarna zou Valto achter de feiten gaan aanlopen. Via een makkelijk gegeven strafworp en twee afstandsschoten nam RWA het initiatief over. Thom zorgde met zijn doorloop weer voor de aansluiting, maar toch stond er na vijftien minuten spelen de 7-4 tussenstand op het bord. Thom en Frank zette de achtervolging in en zorgde ervoor dat het gaatje niet te groot werd. Bij de 7-6 tussenstand leek Valto weer in een flow te komen en nam RWA een time-out. Deze sorteerde resultaat, want in de volgende aanval was het weer raak voor RWA. Frank behield voor ons de aansluiting, maar RWA rook nu bloed en ging vol in de aanval. Met een snelle doorbraak en een afstandsschot wisten zij weer een gaatje van drie te maken, maar Thom werd hierna met een overtreding gestopt en mocht ook op de strafworpstip gaan staan. Hij zette de ruststand op 10-8, waarmee RWA de druk er dus vol op had staan.

De tweede helft zou Valto toch wat zorgvuldiger met hun kansen om moeten gaan om aanspraak te maken op de overwinning. Ik had het gevoel dat we ons te veel lieten verleiden om mee te gaan in de chaos die RWA in onze aanvallen bracht en ook vaak de verkeerde kansen namen. Hier zal Mark in de rust vast wel wat van gezegd hebben en ging het aanwezige Lierse publiek er maar eens goed voor zitten. Het begin van de tweede helft begonnen beide ploegen met strak verdedigen, waardoor het eerste doelpunt lang op zich liet wachten. Na ruim twee en halve minuut was het een Rhoonse dame die weer doel trof met een afstandsschot. In de aansluitende aanval van Valto werd Frank nu met een overtreding gestopt en mocht een strafworp nemen. Thom wist even later weer voor de aansluiting te zorgen, maar aan de andere kant wist een heer onder de korf een kort kansje af te ronden. Valto bleef dus in de achtervolging, maar leek nu meer rust in de aanvallen te krijgen. Jasper maakte weer zijn opwachting in de aanval op de plaats van Laurens en hij zorgde eigenhandig dat Valto weer de aansluiting kreeg door de 12-11 binnen te schieten. Hierop nam Mark een time-out om het strijdplan voor de rest van de wedstrijd te bespreken. De arbitrage die vandaag niet haar sterkste optreden had liet regelmatig de nodige vraagtekens op de gezichten zien bij de spelers van beide ploegen met hun beslissingen. Zo ook nu weer met de toegekende strafworp aan RWA. Zij staan er natuurlijk veel dichter op als ik, maar volgens mij werd hier wel een cadeautje weggegeven. Valto toonde echter ook vandaag weer dat zij hierin volwassen geworden zijn en besteedde hun energie vooral om in het spel te gooien. Thom bracht ons weer op gelijke hoogte en even later wist Frank zijn vrije bal te verzilveren en zette ons sinds de 2-3 weer op voorsprong. Mirthe en Bart vergrootte het gaatje naar drie met nog bijna veertien lange minuten op de klok.

Om Valto uit de flow te halen volgde er natuurlijk een time-out van RWA. De besproken tactiek werd direct duidelijk. Vol gas naar binnen pompen om een strafworp te forceren en de arbitrage trapte er nog in ook. Na dit cadeautje herstelde Mirthe het verschil en kwam Sheila binnen de lijnen. Zij moest haar verdedigende kwaliteiten laten gelden om de dames van RWA te beteugelen. Met een afgeronde doorloop van RWA stond het halverwege de tweede helft 15-17 en ging het meegereisde publiek zich meer roeren om de Lierse trots door deze wedstrijd te sleuren. Thom schoot het verschil weer naar drie, maar ook aan de ander kant viel de bal niet veel later weer door de korf. Met nog acht minuten op de klok wisten Frank en Mirthe dan eindelijk een gaatje van vier te maken en ons wat meer marge te geven. Ook in deze wedstrijd zou RWA de nodige verre schoten nemen en er ook een aantal binnen zien vallen. Ook nu was er weer een schot van verre die onze voorsprong verkleinde. Valto probeerde lange aanvallen te spelen om zo de overwinning over de streep te trekken, maar daar werkte twee mannen niet altijd in mee. RWA kreeg weer een cadeautje uit te pakken, maar deze keer werd de strafworp gemist. De wedstrijd werd helaas ook steeds grimmiger, omdat Valto verzuimde om definitief afstand te nemen van de thuisploeg. Hierdoor bleven zij hopen op een resultaat en gingen er dan ook flink tegenaan. Het nodige duw en trek werk onder de korf en ook werden de verdedigende acties er niet vriendelijker op. Sheila was doorgebroken en werd met een overtreding gestopt, waardoor zij een strafworp te nemen kreeg. Gooide zij deze er in het verleden altijd netjes in, waren deze de laatste keren toch even niet aan haar besteed. Ik weet niet wat er in haar hoofd omging tijdens het nemen van deze buitenkans, maar de ontlading was groot toen deze door de korf viel. Deze last is weer van de schouders en we kunnen weer door. Via een afstandsschot en de zesde strafworp van RWA werd de voorsprong gehalveerd en moest Valto nog vijf minuten de concentratie zien vast te houden.

Met nog ruim twee minuten te gaan werd eindelijk opgetreden tegen de harde duels onder de korf en mocht Bart voor herhaalde overtredingen een strafworp nemen. Deze werd weer met een afstandsschot beantwoord, maar Valto zou de overwinning niet meer uit handen geven. Met nog dertig seconden op de klok schoot Laura de wedstrijd in het slot door er 20-23 van te maken en mocht RWA nog een aanval spelen. Het slotakkoord was voor RWA, want zij kregen wederom een doelpunt op een presenteerblaadje, waarmee de eindstand op 21-23 kwam te staan. Een zakelijke overwinning voor Valto in een wedstrijd die alle kanten op kon. Goed om te zien dat Valto zich herstelde van de zwakke eerste helft en het in de tweede helft toch naar zich toe weet te kantelen. Hiermee blijft ons vlaggenschip nog steeds ongeslagen en gaan we volgende week aan de return wedstrijden beginnen. Kers op de taart was  het bericht uit Den Haag, waar Valto onverwacht hulp kreeg van KV ONDO uit Middelburg door Die Haghe met 20-21 te verslaan. Zo hebben we elkaar een dienst bewezen, want KV ONDO gaat nu over RWA heen op de ranglijst en wij staan nu vier punten los van Die Haghe. Een heerlijk gevoel om de zaterdagavond mee in te gaan toch?

Volgende week komt HKV/Ons Eibernest naar De Lier om met 1 & 2 om de punten te gaan strijden. De uitwedstrijden werden beiden dik gewonnen, maar HKV/Ons Eibernest zal zich volgende week met hand en tand verdedigen en hun huid duur verkopen. Wellicht was vandaag daar alvast een goede voorloper van en staat Valto volgende week weer gewoon op scherp.

Verder deed Fortis vandaag goede zaken door thuis te winnen van datzelfde HKV en sluit nu aan bij Die Haghe op de derde plaats, maar heeft wel de hete adem van KV Tilburg en KV Vriendenschaar in de nek.

Volgende week zien hoe dit verder gaat en hopen we dat iedereen die Valto een warm hart toe draagt weer aanwezig is in de Vreeloohal om onze selectie teams naar de overwinning te helpen.

Tot de volgende, Arno van Leeuwen.