VALTO wint van Oranje Wit onder barre omstandigheden

Sinds vorige week wordt er zonder publiek gespeeld door de nieuwe COVID-19 regelgeving in de hoop dat dit effect zou hebben op de verspreiding van dit virus. Helaas lijkt het nog geen vruchten af te werpen en speelden we vandaag weer, volgens de opgelegde beperkingen, zonder publiek. De tegenstander van zaterdag kwam uit Dordrecht. Oranje Wit kennen we nog van vorig seizoen toen VALTO 2 het erg lastig had tegen deze tegenstander. VALTO 1 wist deze tegenstander tweemaal aan de zegekar te binden en ook dit seizoen lijkt Oranje Wit 1 een moeilijk seizoen te hebben. Ook ons eigen vlaggenschip is het seizoen niet lekker gestart, maar dat heeft ook wel met de nodige blessures te maken. Mark heeft dit seizoen nog in geen een wedstrijd een fit team tot zijn beschikking gehad. Romeé was vandaag wederom alleen aanwezig in de dug-out  en Bart speelde wel, maar met een rolletje tape om zijn enkel.

Aan Ronald de taak om het met  VALTO 2 dit seizoen beter te doen tegen deze tegenstander dan vorig seizoen. Toen hielden de ploegen elkaar in beide wedstrijden in evenwicht. VALTO 2 staat er met zes punten in deze jaargang wel beter voor dan Oranje Wit 2, wat het met twee punten moet doen. Als VALTO 2 haar niveau zou halen was het wel heel aannemelijk dat de punten in De Lier zouden blijven. Als razende reporter was ik toegevoegd aan het media team, zodat ik gewoon langs de lijn was te vinden en mocht ook ik “genieten” van de regen en de wind van vandaag.

Scheidsrechter Melgers was naar De Lier gekomen om deze wedstrijd in goede banen te leiden en kon na drie minuten de openingstreffer van Esmeé noteren. Na acht minuten waren de ploegen nog steeds in evenwicht, waar VALTO door de treffers van Pieter en Martijn steeds een voorsprong nam. Hierna namen de gasten het initiatief over met twee doelpunten op rij. VALTO bleef aangehaakt tot 5-7 tussenstand en nog tien minuten op de klok. De regen kwam bij tijd en wijlen met bakken uit de lucht, wat het spel niet ten goede kwam. VALTO zat duidelijk niet lekker in de wedstrijd en ging zich teveel met randzaken bezig houden. Dit was koren op de molen van Oranje Wit wat binnen drie minuten de voorsprong vergrootte naar 5-10. De time out die Ronald intussen al had genomen leek geen effect te hebben en dus besloot hij een eerste wissel te brengen. Jasper uit de A1 mocht wederom zijn opwachting maken in een poging het tij te keren. Pieter bracht ons vijf minuten voor de rust terug op vier punten en was het zaak om voor de rust nog meer van de achterstand af te knabbelen. Oranje Wit was echter lekker op stoom en wist het omgekeerde te bewerkstelligen. Met twee afstandsschoten wisten zij de ruststand op 6-12 te zetten en werd duidelijk dat VALTO nog een heel moeilijk tweede bedrijf te wachten stond.

Na de rust wist Oranje Wit binnen enkele seconden met een ingestudeerde openingsbal de korf weer te vinden. De volgende fase leek VALTO weer aan te haken door treffer van Lisanne O en de twee doelpunten van Jasper. Na tien minuten kwam de volgende A1 speler binnen de lijnen op de plaats van Lisanne B. Volgens mij mag ook Elize, net als Jasper, qua leeftijd nog in de aspiranten spelen, maar maakte vandaag haar debuut in VALTO 2. Met Jasper in hetzelfde vak had zij in ieder geval één vakgenoot waarmee zij gewend is te spelen. Het zat helaas niet mee bij VALTO 2, wat veel van hun doelpogingen net geen doel zagen treffen. Bij de tegenstander lukte dit helaas wel en zo stond er halverwege de tweede helft een 10-16 achterstand op het bord. Ron werd gebracht op de plaats van Martijn in de hoop dat hij voor de brood nodige doelpunten zou zorgen. Even later kwam de derde junior het veld in en wisselden Laura en Vera van plaats. Het had echter allemaal geen effect op het op gang brengen van de doelpunten machine. Met nog tien minuten op de klok was Oranje Wit uit gelopen naar een 10-18 voorsprong en kon alleen een wonder VALTO nog punten bezorgen. Ron werd als pion steeds in de aanval gewisseld en wist nog wel tweemaal te scoren. Dat waren ook de enige doelpunten die VALTO in deze slotfase wist te maken en werd pijnlijk duidelijk dat er vandaag weer geen punten gewonnen zouden worden. Met nog twee doelpunten in de laatste minuut wist Oranje Wit het onderling resultaat op acht verschil te zetten, wat misschien aan het eind van het seizoen nog belangrijk zou kunnen zijn. Oranje Wit liep als terechte winnaar het veld af. Zij hebben VALTO 2 toch wel een lesje strak verdedigen gegeven, waar wij maar niet onderuit wisten te komen. Als het nog mag gaat VALTO 2 volgende week op bezoek bij KCC/CK Kozijnen 3. Er zal voor deze wedstrijd wel een wekker gezet moeten worden, want al om 10:00 uur zal in Capelle a/d IJssel het eerste fluitsignaal klinken voor deze wedstrijd. Ook dan nog zonder publiek en afhankelijk van wat de nieuwe regels zullen worden na de persconferentie van a.s. dinsdag of het daadwerkelijk door gaat.

Dan de vlaggenschepen van beide clubs. Zoals gezegd was VALTO 1 vorig seizoen tweemaal de baas over deze opponent. Ook Oranje Wit heeft tot nu toe alleen punten weten te pakken tegen ONDO en gingen in de openingswedstrijd heel hard onderuit tegen SDO/Fiable 1 toen zij slecht viermaal tot scoren kwamen. Tegen HKC daarentegen wisten zij tot het einde bij hen in het spoor te blijven en verloren met slechts 17-20. Een wisselvallige prestatie lijn dus, waardoor het deze middag weer alle kanten op kon. Ook ons vlaggenschip heeft niet echt een constante prestatie lijn, maar deze heeft gelukkig wel een stijgende lijn. Vorige week werden de eerste punten binnen gehaald in het verre St. Laurens en was het hopen dat er deze week een vervolg op zou komen. Romeé nam weer plaats in de dug-out naast Zané, die haar vingers gekruist houdt in de hoop dat haar knie operatie binnenkort gewoon door kan gaan. Bart was opgelapt, of eigenlijk bij elkaar geplakt, en startte gewoon aan de wedstijd. Al snel na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter De Vos, die samen met zijn assistent Zwart deze wedstrijd leidde, werd duidelijk dat ook de spelers van Oranje Wit 1 verdedigend dezelfde tactiek hadden als hun reserves. Hierdoor duurde het even voor de openingstreffer viel, maar in de derde aanval was het dan zover. Nikki schoot de nul van het bord en even later zorgde Bart voor de 2-0. Thom en Maaike verdubbelde onze voorsprong en was de tussenstand na zes minuten 4-0. Weer wist onze verdediging een Oranje Wit aanval af te slaan en gingen we op jacht naar het volgende doelpunt. Bart werd hierbij met een overtreding gestopt en kreeg een strafworp te nemen. Voor deze genomen kon worden werd door de Dordtse coach een time out genomen. Dit had geen effect op het resultaat, want de bal viel gewoon door de korf. Pas in de negende minuut viel het eerst doelpunt voor de gasten en was ook gelijk de deksel eraf, want niet veel later was daar de 5-2. Bij VALTO brak nu een minder productieve periode aan, maar gelukkig stond de verdediging hun mannetje. Hierdoor viel uiteindelijk zes minuten later toch weer een doelpunt aan Lierse zijde te vieren. Na deze treffer van de jarige Mees wist VALTO in het tweede kwart de voorsprong steeds op vier à vijf punten verschil te houden door de doelpunten van Frank, Maaike en Nikki. Helaas wist VALTO dit verschil niet verder uit te bouwen en wisten de gasten in de laatste zes minuten tot de rust de achterstand terug te brengen naar drie.

Deze 9-6 ruststand gaf Oranje Wit weer vertrouwen voor het tweede bedrijf, want drie verschil is in de korfbal niet echt reden om het rustig aan te gaan doen. De voorsprong werd binnen enkele minuten hersteld door Thom en Nikki, maar in no time hadden de gasten deze achterstand weer terug op drie. In de volgende vijf minuten zou VALTO door doelpunten van Thom, Frank en Laurens een flinke tussensprint nemen naar de 15-8 tussenstand halverwege de tweede helft. Dit bleek het beslissende gat te zijn, maar niet de genade klap voor de Dordtenaren. Zij bleven strijden voor doelpunten en schroomde daarin niet om net even te kort te verdedigen. De dames die bij de gasten het veld betraden hadden in de voorgaande wedstrijd ook al met scherp geschoten en deden ook in deze wedstrijd een duid in het zakje. Bart en Laurens werden in het laatste kwart ook steeds tactisch gewisseld, waarbij Laurens in de aanval voor verse energie moest zorgen. Hierbij pikte hij ook zijn doelpuntje mee en behielden we tot vijf minuten voor tijd de voorsprong steeds op vijf verschil. De laatste vijf minuten zouden we niet goed uitspelen. De aanvallen werden onrustig en er werd op de verkeerde momenten geschoten. Dit leidde tot onnodig balverlies en speelden we de tegenstander alleen maar in de kaart. Met drie doelpunten op rij werd het in eens weer een wedstrijd. Met nog twee minuten op de klok moest VALTO toch weer een serieuze aanval gaan opzetten om te voorkomen dat zij echt aansluiting zouden krijgen. Hier waren de spelers gelukkig ook van doordrongen en speelde nu weer wel een zorgvuldig opgezette aanval. Deze leidde er dan ook toe dat de gasten in hun gretigheid een overtreding maakte op Maaike, waardoor zij voor de tweede keer vanmiddag een strafworp mocht gaan nemen. Deze maakte zij gewoon keurig af en zette daarmee de eindstand  19-16 op het scorebord. Niet veel later vond de heer De Vos dat we lang genoeg in de regen hadden lopen rennen en floot dat we naar de tent mochten om droge kleding aan te trekken. Een mooie overwinning voor ons vlaggenschip, hoewel de slotfase wat mij betreft niet de schoonheidsprijs verdient. Ook een nuttige overwinning gezien de andere resultaten in de poule, waarbij de winst van ONDO op KV Vriendenschaar mij het meest opviel.

VALTO staat nu samen met Vriendenschaar en Excelsior op vier punten. Helaas wel met de hete adem in de nek van Oranje Wit, wat één wedstrijd minder heeft gespeeld, en ONDO. We zijn er dus nog lang niet en hebben nog twee pittige wedstrijden voor de boeg voor we de zaal in gaan. Volgende week gaan we op bezoek bij de nummer twee, DOS 1 in Westbroek even boven Utrecht en een week later komt koploper HKC op bezoek. Als het allemaal door mag gaan, gaan we allemaal hopen dat VALTO een top dag beleeft volgende week en daar voor een stuntje kan zorgen. De punten zijn meer dan welkom. Nu maar hopen dat er in Westbroek ook een livestream geregeld kan worden, zodat we ook beelden van deze wedstrijd hebben. Anders zullen we het moeten doen met berichtgevingen vanaf de bank en in spanning de uitslag afwachten.

Blijf intussen allemaal gezond en fit, Arno van Leeuwen.