Van het frisse veld naar de warme zaal

Dus tijd om nog even terug te blikken. Het startte allemaal in september met direct de derby tegen ONDO in ’s Gravenzanden. Deze regio genoot acteert dit seizoen voor het eerst op dit niveau en kan zich bijna zonder zorgen gaan proberen te handhaven in de overgangsklasse. De bond start volgend seizoen een nieuwe opzet van de veldcompetitie, waardoor de eerste zes ploegen uit de poule promoveren. Hierbij gaan de nummers één zelfs direct door naar de ereklasse die volgend seizoen flink uitgebreid wordt. ONDO wist in de eerste helft van deze wedstrijd nog wel weerstand te bieden aan ons vlaggenschip, maar moest in de tweede helft toch hun meerdere erkennen in de Lierse trots.

Volgende tegenstander GKV/Enomics had ik in het rijtje kanshebbers voor het kampioenschap gezet. Zij zijn ook de enige ploeg gebleken die VALTO een puntje wisten te ontfutselen. VALTO wist in deze wedstrijd het stugge achterverdedigen van GKV niet te doorbreken, wat dus uiteindelijk een puntendeling als resultaat had. Een andere promovendus in de poule is KCR, wat in de eerste wedstrijd ook een puntendeling had met GKV. Wij waren dus gewaarschuwd en lieten ons niet verrassen in Ridderkerk. Ook hier werd aan het eind van de eerste helft het verschil gemaakt, waarna in het tweede deel deze voorsprong behouden bleef en de volgende overwinning een feit was. In de vierde wedstrijd was ckv Excelsior de tegenstander. Ook zij hadden tot dat moment vijf punten weten te vergaren, waardoor de winnaar van deze wedstrijd alleen koploper zou worden. Een wedstrijd met een missie voor beide ploegen. Het resultaat was dat er niet heel veel gescoord werd en de best verdedigende ploeg wist te winnen.

Dit lijkt VALTO intussen ook goed onder de knie te hebben. VALTO heeft in de eerste acht wedstrijden slechts 95 doelpunten tegen gekregen, wat een prima prestatie is. Ook in Delft werden dus de punten opgehaald en was ckv Nieuwerkerk de volgende tegenstander in De Lier. Een ploeg in ontwikkeling na het opstappen van de hele selectie aan het eind van het vorige seizoen. Mady Tims heeft een fanatieke groep samengesteld waar zeker potentie in zit, maar op bezoek bij VALTO wisten ook zij het ons maar één helft lastig te maken. Voor de volgende wedstrijd werd afgereisd naar Krimpen a.d. IJssel om de derde promovendus te treffen. KOAG had intussen toch al wat punten bij elkaar gesprokkeld en had ook al wel voor een verrassende uitslag gezorgd door Swift, wat ik ook tot de kampioenskandidaten rekende, op eigen veld te verslaan. Ons vlaggenschip reisde echter met vertrouwen af en wist ook hier de punten mee naar huis te nemen. Net als andere ploegen probeerde KOAG door achter te gaan verdedigen het spel te vertragen, maar dit weet VALTO intussen wel op te lossen. Ook deze wedstrijd werd dus over de streep getrokken.

De laatste tegenstander kwam uit Zeeland en is in het verleden altijd een lastige tegenstander gebleken. Swift had in de voorgaande wedstrijden echter in Delft bij Excelsior en later thuis tegen KOAG punten laten liggen. Hierdoor was het voor de Zeeuwen aanhaken of voorlopig afhaken voor het kampioenschap. Het werd een wedstrijd om van te smullen met twee ploegen die vooral op hun eigen kracht vertrouwden. Niks geen achterverdedigen, maar allebei vol overgave de strijd aangaan. Het werd een gelijk opgaande wedstrijd met VALTO bijna de hele wedstrijd aan de goede kant van de scoren. Hoewel Swift in de tweede helft nog sterk terug kwam van een flinke achterstand bleven de punten weer in De Lier. Voor we de zaal ingaan nog de eerste returnwedstrijden gespeeld. ONDO kwam deze keer naar De Lier en met hun meegereisde publiek werd het een heerlijke middag bij de Villa. Helaas zorgde het achterverdedigen van ONDO er weer voor dat het geen mooie wedstrijd werd, maar ook deze keer wist VALTO de rust te bewaren en op het juiste moment toe te slaan voor de overwinning.

Zo is ons vlaggenschip ongeslagen door de halve veldcompetitie gekomen en gaan we ons klaar maken voor het zaalseizoen. Na een weekje vrij stond de eerste oefenwedstrijd al weer gepland op donderdag 10 november in onze eigen Vreeloohal.

Dit seizoen doet VALTO naast de A1 ook weer met de selectie mee aan de Haagse Korfbaldagen. Donderdagavond stonden de wedstrijden van de A1 tegen Vitesse A1 en voor V1 kwam een oude bekende op bezoek uit Zoetermeer.

Valto A1 had ook de laatste wedstrijd buiten tegen Vitesse A1 gespeeld en gewonnen, maar toen ging het wel moeizaam. Donderdag avond was het een heel andere wedstrijd. Tot een 2-2 tussenstand wist Vitesse in het spoor te blijven, maar toen raakten zij het spoor bijster. Na twintig minuten was de wedstrijd eigenlijk al gespeeld met 12-3 op het scorebord. De kleedkamers werden opgezocht bij 15-3 en was het voor de gasten wel duidelijk dat hier vanavond niets te halen viel voor hen. Kort na de hervatting viel David uit met hopelijk niet een ernstige blessure en kwam Milan voor hem in het veld. Valto A1 werd wat nonchalanter in het spel tot ergernis van Maarten en Thom die er op hamerden dat er serieus naar kansen gezocht moest worden.

Na enkele minuten gingen de doelpunten dan ook weer vallen en werd de voorsprong alleen maar groter. Halverwege de tweede helft was de voorsprong opgelopen tot 20-4 en bleef Valto A1 onverminderd jagen op meer doelpunten. Tijdens één van de acties liep Tim een bloedneus op die niet even snel te stoppen bleek. Gezien de ruime voorsprong ging het spel gewoon verder zonder Tim en moest Jorn het tegen twee heren opnemen. Vitesse wist dankzij dit overtal de achterstand met maar één punt dichterbij te komen, omdat Emma koel wist te scoren met twee Vitesse heren onder de korf. Nadat het bloeden gestopt was kwam Tim weer binnen de lijnen en werd er nog even een eindsprintje uitgeperst en stopte de teller bij de 28-8 eindstand. Dinsdagavond gaat het avontuur in de Haagse Korfbaldagen verder voor Valto A1 op de sportcampus “Zuiderpark” in Den Haag.

Na deze slachtpartij was het de beurt aan ons vlaggenschip. Het Zoetermeerse De Meervogels kennen we natuurlijk nog van de promotie wedstrijden die in april gespeeld zijn. Ook op het veld spelen zij in de hoofdklasse, maar zijn daar nog niet erg succesvol. Zij staan daar laatste, terwijl wij ongeslagen zijn gebleven in de overgangsklasse. Een wedstrijd tussen twee gelijkwaardige ploegen zou je zo denken, dus ging ik er eens goed voor zitten. Het zou even duren voor de openingstreffer viel, maar het waren de gasten die het bal openden. Valto liet het er niet bij zitten en kwam via Maaike en Laurens op voorsprong. Nog eenmaal zouden de gasten op voorsprong komen bij 2-3, maar na de gelijkmaker van Thom sloeg VALTO het eerste gaatje naar 5-3. Valto had in deze fase het betere van het spel en wist de voorsprong te behouden tot er nog ca zes minuten op de klok stonden tot de rust. Toen vergrootte Laura en Frank de marge naar vier verschil, wat bleef staan tot de 11-7 ruststand.

Na de rust wist Valto de voorsprong nog goed vast te houden. Op elke treffer van De Meervogels hadden we een antwoord, maar het was de Zoetermeerse ploeg blijkbaar menens vanavond. Er werd een time-out genomen en er kwamen ook gelijk een tweetal verse spelers binnen de lijnen. Onze voorsprong werd vrij snel gehalveerd, maar daarna zouden we weer om en om scoren zodat er na twaalf minuten nog een 15-12 voorsprong op het bord stond. Frank was intussen met een kleine blessure uitgevallen en werd vervangen door Mark K. Onze voorsprong kwam echter steeds meer onder druk te staan en het ging er op lijken dat het toch nog erg spannend zou blijven tot het einde. Toen er nog ruim acht minuten te spelen was nam ook Mark een time-out, zodat hij de ploeg nog even op scherp kon zetten. De gasten kregen weer de aansluiting toen zij de 16-15 binnen schoten, maar Valto pareerde deze aanval met twee treffers van Laurens en Thom. Met nog ruim vijf minuten op de klok is het dan nog een lange weg naar het eindsignaal en die fase wist Valto niet goed uit te spelen. Waar we de hele wedstrijd de controle hadden gingen we in de slotfase foutjes maken en maakten we uitglijders op ongelukkige momenten. Hierdoor kregen de gasten meer kansen dan je zou wensen en die benutten zij ook nog eens.

Zo kon het gebeuren dat zij bij 18-18 langszij wisten te komen, terwijl er nog ca 1.35 min op de klok stond. Wilde Valto de wedstrijd nog naar zich toe willen trekken dan moest in de volgende aanval gescoord worden. De eerste schotklok werd nog rustig naar de juiste kans gezocht en goed benut. De rebound werd gepakt, waarna er helaas te snel voor de tweede kans gekozen werd en er balverlies geleden werd. De Meervogels profiteerde hier van en ook zij gingen de aanval zo lang mogelijk oprekken voor er een kans genomen werd. Hoewel er uitstekend verdedigd werd kwam de bal op een gegeven moment op ongelukkige wijze in de handen van de tegenstander, die zich maar hoefde om te draaien en de bal in de korf te leggen. Met nog negen seconden op de klok mocht Valto nog een schot lossen, maar deze miste doel en werd er sinds lange tijd verloren door Valto 1. De manier waarop maakt het eigenlijk alleen maar pijnlijker, want eigenlijk hadden we ook deze wedstrijd gewoon kunnen winnen mits we de rust hadden kunnen bewaren op de juiste momenten.

De coaches waren dan ook niet zo tevreden over de slotfase van deze wedstrijd, maar zagen het als een leer moment voor straks in de competitie. Door onze positie in de veldcompetitie zullen de tegenstanders in de zaalcompetitie waarschijnlijk alles  uit de kast halen om Valto punten afhandig te maken, maar onze Lierse trots wil ook in de zaal mee gaan doen om de prijzen. Met nog zeker twee oefenwedstrijden in het verschiet tegen Spirit, met KVA koploper in de veldovergangsklasse C, en maandagavond bij en tegen HKV/Eibernest voor de Haagse Korfbaldagen. Waarschijnlijk volgt er nog een wedstrijd in de Haagse Korfbaldagen, maar dat is afhankelijk van het resultaat van maandagavond.

Mocht iemand zin hebben om bij deze wedstrijden te gaan kijken, kijk dan op de web site voor de locaties en tijdstippen dan komt het wel goed. Hierna moet ons vlaggenschip klaar zijn om ook in de zaal een mooi seizoen te gaan draaien.

Arno van Leeuwen