Meervogels bezorgt Valto 1 de eerste thuis nederlaag

Een ongewone week deze week. Na de overwinningen in de heksenketel van Sporting Delta was er deze week ook het Westlands sportgala, waar ons vlaggenschip genomineerd was als sportploeg van het jaar 2023. Gezien het historische seizoen wat zij gedraaid hadden werden zij meer dan verdiend uitgeroepen tot sportploeg van 2023. Hierdoor verviel wel de training van donderdagavond, maar dit gala wilde de spelers natuurlijk niet missen. Of het de euforie was die nog na ebde of andere redenen ten grondslag lagen van de resultaten van vandaag zullen we nooit weten. Feit is wel dat deze speelronde niet gebracht heeft van wat we er van gehoopt hadden. De junioren hebben de punten hard nodig voor behoud in de overgangsklasse, maar moesten hun meerdere erkennen in de koploper Avanti A1. In de uitwedstrijd werd het met 15-13 nog een acceptabele nederlaag en denk je dat het vandaag gewoon mogelijk is om de punten te pakken. Niets bleek minder waar. De hele wedstrijd hebben onze junioren achter de feiten aangelopen en werd er uiteindelijk met 11-14 verloren. Volgende week weer een kans als TOP A1 uit Arnemuiden op bezoek komt. Daar werd in november ook wel verloren, maar nu hebben zij een lange autorit in de benen. Ik zie dus wel mogelijkheden.

Voor Valto 2 was het vandaag erop of eronder. De koploper Oranje Wit 3 kwam op bezoek, waar in november, volgens Richard, onnodig van verloren werd. Vandaag moest er met minimaal vijf verschil gewonnen worden om de koppositie over te nemen. Een niet gemakkelijke opgave zou wel blijken tegen deze ploeg met veel routine binnen de lijnen. Er werd niets aan het toeval overgelaten en werd met de sterkste opstelling gestart. Elise lijkt weer helemaal terug van haar blessure leed, want zij zorgde met twee doelpunten op rij voor 2-0 binnen drie minuten. Met om en om scoren stond er na acht minuten een 4-2 tussenstand op het bord. Toen viel de doelpunten motor even stil bij Valto, waardoor de gasten na twintig minuten bij 4-4 weer op gelijke hoogte kwamen en direct een kleine voorsprong namen. Elise wist na dertien minuten dan eindelijk de korf weer te vinden voor Valto, waarmee het weer gelijk was. Het waren vooral de dames die ons de doelpunten bezorgden in de eerste helft en zo zorgde Vera er weer voor dat we aan de goede kant van de score kwamen bij 6-5. De gasten wisten helaas een strafworp te forceren, waarmee de stand weer gelijk was. De slotfase was echter voor onze heren. Met drie doelpunten op rij wisten Mark en Thom de ruststand op 9-6 te zetten.

De tweede helft startte Valto weer scherp. De eerste aanvallen van de gasten werden afgeslagen, terwijl Thom en Elise de gewenste voorsprong op 11-6 zouden zetten. Oranje Wit was zich natuurlijk bewust van de stand van zaken en schakelde een tandje bij. Met twee afstandsschoten wisten zij weer aan te haken. Toch wist Valto na tien minuten weer een gaatje van vijf te creëren door doelpunten van Romeo, Mark en Thom. Dit verschil hielden we vast door doelpunten van Elise en Iris, zodat er halverwege de tweede helft een 17-12 tussenstand op het bord stond. Helaas volgde er toen weer een doelpuntloze fase voor Valto, waarin de gasten alles uit de kast trokken en terug wisten te komen tot 17-16. Jasper was degene die de doelpuntloze periode doorbrak, maar zag zijn doelpunt direct beantwoord worden door de gasten. Met nog ruim vijf minuten op de klok ging het geroutineerde Oranje Wit natuurlijk nu heel lange aanvallen spelen met schijnschoten ruim over de korf. Het verlies namen zij voor lief als het verschil maar niet te groot zou worden. Uiteindelijk wisten Thom en Mark nog de korf te vinden, maar is deze 20-17 overwinning net niet voldoende om de koppositie over te nemen van Oranje Wit. Vandaar dat de overwinning toch als verliezen voelt. Voor de race om het kampioenschap zijn we nu afhankelijk van andere ploegen, maar gezien de uitslagen in de heenwedstrijden schat ik de kansen hierop niet heel groot. Voor Valto geldt nu dat zij de kopjes omhoog moeten houden en de druk er vol op moeten houden bij de ploeg uit Dordrecht door alle wedstrijden voor de winst te gaan. Ik hoop dat zij de nodige support krijgen bij de rest van de wedstrijden en dan vooral ook bij de uitwedstrijden.

Dan de wedstrijd van ons vlaggenschip. Donderdagavond stonden zij in de schijnwerpers als sportploeg van het jaar na de behaalde kampioenschappen vorig seizoen en de goede prestatie in de Ereklasse op het veld. Op de website van De Meervogels zag ik dat ook zij genomineerd waren voor de sportploeg van het jaar, maar zij moesten de prijs aan tafeltennisvereniging TAVERZO laten. Een mooie affiche voor vanavond met als inzet de tweede plaats in de Hoofdklasse B als best of de rest, want DeetosSnel lijkt onbedreigd op het kampioenschap af te stevenen. Onder leiding van het arbitrale duo den Hartog en Bentum gingen we van start. Direct werd duidelijk dat de gasten er vol voor wilde gaan. Vanaf het eerste fluitsignaal werden de fysieke duels aangegaan, zoals we dit ook in de heenwedstrijd zagen. Ons eerste aanvalvak had moeite met deze speelwijze en moest flink investeren om tot scoren te komen. Dit lukte uiteindelijk na een paar aanvallen, maar dit was dan wel een gelijkmaker van Koert voor de 1-1. De wedstrijd was toen al zeven minuten oud en mocht het andere vak het gaan proberen. Zij wisten duidelijk beter met het spel van de gasten om te gaan en binnen enkele minuten een gaatje naar 3-1 te maken door doelpunten van Romee en Bart. De doelpunten waren nog schaars in deze fase. Het duurde dan ook weer enkele minuten voordat de korf werd gevonden. Helaas was dit weer een doelpunt voor de gasten, maar Laurens wist onze voorsprong te herstellen. Frank zorgde halverwege de eerste helft voor de 5-3, maar er moest nog steeds erg veel energie in de aanvallen gestoken worden. Met nog tien minuten te gaan tot de thee wisten we voor het eerste een voorsprong van drie te creëren dankzij de treffers van Koert en Maaike. Bij de gasten werden er heren van vak gewisseld om Bart aan de ketting te leggen, want hij wist de Zoetermeerse aanvallen wel vaak te onderbreken. Dit sorteerde duidelijk wel effect, want er zou hierna bijna zeven minuten niet gescoord worden door Valto. De gasten hadden intussen de 7-4 achterstand omgezet in een 7-8 voorsprong, maar Bart kreeg dan eindelijk na veel duw en trekwerk een strafworp mee. Hiermee kwam de stand weer gelijk, maar toen kreeg één van de dames tweemaal te veel ruimte om vrij aan te leggen. Zij maakte hier dankbaar gebruik van en zette ons anderhalve minuut voor tijd weer op een 8-10 achterstand. Voor de rust zou Maaike nog voor de aansluitingstreffer zorgen door haar verdiende strafworp af te maken. Zo maakten de ploegen bij 9-10 de gang naar de kleedkamers en was de wedstrijd nog helemaal open.

Na de rust werd de openingsaanval van de gasten doorzien, waardoor Maaike in onze eerste aanval de gelijkmaker kon scoren. In de  volgende vier minuten zouden de gasten, naar wat later zou blijken, het beslissende gaatje slaan naar 10-15. Mark en Thomas wisten met de time-out de ploeg wel weer op het juiste spoor te zetten, maar het lukte niet meer om deze achterstand kleiner te maken. De hele tweede helft zouden de gasten steeds een voorsprong houden tussen de vier á vijf doelpunten. Valto knokte voor wat het waard was, maar dit bleek niet voldoende om het gaatje te dichten. Hierbij hielp de warrig fluitende arbitrage ook niet, wat voor de nodige frustraties zorgde bij ons vlaggenschip. De gasten hebben duidelijk meer ervaring hierin en wisten onze spelers regelmatig buiten het zicht van de arbitrage te irriteren om zo, met het nodige toneelspel, de overtredingen in hun voordeel uit te laten pakken. Ook de inbreng van andere spelers leverde niet het resultaat op waar we op hoopten. Thom en Jasper hadden natuurlijk al een wedstrijd in de benen en voor Elise gold hetzelfde. Zij gingen er echter nog eens vol tegen aan, maar ook zij konden het tij niet keren. Halverwege de tweede helft was het verschil opgelopen naar 14-20 en werd duidelijk dat het, gezien het wedstrijd verloop, vandaag nog lastig zou worden deze achterstand weg te werken. Romee en Bart gaven het Lierse publiek toch weer hoop toen zij binnen een minuut wisten te scoren. Deze hoop was echter van korte duur, want de gasten hebben nu eenmaal heren die, als zij eenmaal hun plekje gevonden hebben, van grote afstand de korf weten te vinden. Zij wisten de gasten aan het begin van de tweede helft met afstandsschoten op voorsprong te zetten en deze voorsprong te behouden. Met nog vijf minuten op de klok zette Maaike met haar tweede meegekregen strafworp de 18-22 tussenstand op het bord en ging het grote uitspelen beginnen bij de gasten. Door steeds het schot pas ver in de schotklok te nemen tikten er vele kostbare seconden weg voor Valto. Zelfs een strafworp die de Meervogels meekregen werd volgens mij bewust tegen de voorkant van de korf gegooid om zo weer een paar schotklokken uit te kunnen spelen. Slim gedaan, want Valto kwam er zo niet meer aan te pas. Het slotakkoord was nog wel voor de thuisploeg, waardoor de eindstand met de doelpunten van Elise en Bart op 20-23 kwam te staan. Valto moet hiermee hun eerste thuisnederlaag slikken en zakt een plaatsje in de ranglijst. De voorsprong van DeetosSnel wordt dus vergroot naar zes punten en kan dus over twee weken in Nieuwerkerk het kampioenschap al binnen halen, mits zij de zenuwen in bedwang weten te houden en gewoon blijven winnen. Voor Valto is het nu zaak om geen gekke dingen meer te doen en zo snel als mogelijk definitief afscheid te nemen van de degradatie plaatsen, want de zevende plaats is nog steeds maar zes punten weg. Met nog vijf wedstrijden te gaan betekend dit dat er in het slechtste geval nog hoop is voor de staart ploegen. Volgende week wacht ons vlaggenschip weer een zware wedstrijd tegen ckv Nieuwerkerk, waar we in de heenwedstrijd ternauwernood een gelijkspel uit het vuur wisten te slepen. Inmiddels hebben zij een trainerswissel achter de rug en lijken zij beter te presteren. Gisteravond wisten zij thuis met 19-14 te winnen van Sporting Delta, waarvan zij in de heen wedstrijd nog met ruime cijfers verloren in Dordrecht. KVS/Groeneveld keukens ging in de Blinkerd onderuit tegen het Zeeuwse Swift en staat na de 21-23 nederlaag alleen onderaan de ranglijst. Swift deed hiermee goede zaken en staat nu op de veilige zesde plaats boven Sporting Delta, wat één punt minder heeft. DeetosSnel had geen kind aan GKV/Enomics en wist een ruime 28-20 overwinning bij te schrijven in hun eigen hal. Ik neem aan dat de champagne bij hen al in de koeling ligt om over twee weken ontkurkt te worden.

Volgende week weer thuiswedstrijden voor onze selectie met Fortuna 4 als tegenstander voor Valto 2 en dus ckv Nieuwerkerk 1 voor ons vlaggenschip. Met uw steun hoop ik dat zij deze nederlaag achter zich kunnen laten en het vizier volgende week weer op scherp hebben om de punten weer in De Lier te houden.