Valto een maatje te groot voor KOAG

De laatste thuiswedstrijd voor Valto dit seizoen werd gespeeld in de zinderende hitte. Al een aantal weken wilde het maar niet lekker zomeren en bleef het vaak frisjes door de stevige noorden wind. Vorige week was het dan eindelijk aangenaam vertoeven langs de lijn in Nieuwerkerk, waar we ons feestje vierden. Vandaag was het voor Nederlandse begrippen eigenlijk wel heet te noemen. Gelukkig stond voor Valto vandaag alleen de eer nog op het spel om met zo min mogelijk verliespunten de eindstreep te halen. Voor KOAG daarentegen was het zaak om mogelijk te profiteren van de champagne benen van ons vlaggenschip en de brood nodige punten mee naar huis te nemen. Zij zijn nog met KCR in een hete strijd verwikkeld om de laatste plaats. Op doelsaldo staan zij nu 7e, maar mocht KOAG vandaag voor een stunt zorgen kunnen zij op gelijke hoogte komen met ONDO. Dan moet GKV/Enomics wel de ploeg op de rails zien te krijgen voor de wedstrijd tegen ONDO, want daar lijkt de motivatie na de zegen op Valto weg te ebben.

Zelf had ik vandaag het plan om nog een paar mooie thuiswedstrijden te komen kijken voor ik op vakantie ga, maar het liep allemaal een beetje anders vandaag.

Op het Valto veld liep het gelukkig allemaal wel op rolletjes. Valto A1 liet ook nu weer een staaltje sterk aanvallen en strak verdedigen zien. Net als in oktober werd KOAG A1 overklast en op een 18-6 nederlaag getrakteerd.

Valto 2 stond voor de uitdaging om in de laatste thuiswedstrijd Deetos Snel 2 te verslaan en als dat met voldoende verschil zou lukken kon er afscheid genomen worden van de laatste plaats. In oktober werd er in Dordrecht nog met 20-17 van dit team verloren, dus was het afwachten wie er het best met de omstandigheden om wist te gaan. Bij aankomst halverwege de tweede helft werd direct duidelijk dat Valto 2 er vandaag geen gras over had laten groeien. De wedstrijd was al gespeeld met de 18-8 tussenstand, maar de spelers gingen er nog vol voor. Na de gescoorde strafworp van Wouter en het afstandsschot van Mark werd het 20-9. Er waren toen nog bijna drie minuten te spelen en was de concentratie wel een beetje weg bij de spelers. Er werd vooral veel geschoten door de spelers in de hoop de score nog verder op te voeren. De teller stopte uiteindelijk 22-11, waarmee Valto 2 op gelijke hoogte komt met Deetos Snel 2. Door het positieve onderlinge resultaat neemt Valto 2 afscheid van de laatste plaats en wacht hen volgende week in de laatste wedstrijd Avanti 2 in Pijnacker, wat vierde staat in de poule en nergens meer voor speelt. In de thuiswedstrijd wist Valto het verschil beperkt te houden tot 13-15, dus lijkt er ook volgende week wel weer wat mogelijk.

Na het behaalde kampioenschap vorige week in Nieuwerkerk a/d IJssel gaat ons vlaggenschip nog proberen ook de laatste twee wedstrijden de volle buit te pakken. Er is bij verschillende tegenstanders wel de hoop dat Valto ook in de laatste wedstrijden de punten pakt met het oog op de stand. Vandaag kwam Mark zijn oude club KOAG uit Krimpen a/d IJssel op bezoek. In de uitwedstrijd wist KOAG in het eerste kwart nog in het spoor te blijven van Valto, maar moest daarna toekijken hoe het verschil begon op te lopen. De wedstrijd eindigde toen in een 10-16 overwinning voor Valto. Vandaag verwachtte ik dus een gedreven KOAG, wat vol voor de punten zou gaan in de hoop dat GKV/Enomics vandaag “gewoon” zou winnen van ONDO. De eerste tien minuten na de start van de wedstrijd door het arbitrale duo De Haan en De Groot wist KOAG goed partij te geven. Bart wist binnen een halve minuut de score te openen, maar een volgende Lierse treffer liet te lang op zich wachten. Met een afstandsschot zette oud Korfbal league speler Peter Scheek zijn ploeg op gelijke hoogte. Even later namen de Kapellenaren zowaar brutaal de leiding, maar Mirthe zou voor ons in de volgende aanval de gelijkmaker scoren. Hiermee was de enige voorsprong van de gasten geëgaliseerd en zorgden Thom en Sheila ervoor dat er direct een gaatje geslagen werd. De dames van Valto 1 hadden vandaag geluk dat zij met z’n vijfjes zijn, want gezien de omstandigheden had Mark blijkbaar besloten hen door te wisselen. Maaike, vorige week ontketend in de kampioenswedstrijd, betrad het veld op de plaats van Romee. De scores wilden even niet zo makkelijk vallen. Valto speelde prima aanvallen met meerdere kansen, maar de doelpunten bleven uit. Na tien minuten droog te hebben gestaan kon het Lierse publiek weer juichen. Laurens en Frank verdubbelde onze voorsprong en in het andere vak wist via Sheila een  7-2 tussenstand op het bord te zetten. De laatste drie minuten zou KOAG nog een treffer produceren, wat de ruststand op 7-3 zette.

Smachtend naar koelte werd de gang naar de kleedkamer gemaakt om een korte afkoelingsperiode te pakken. Het publiek verbleef veelal in de schaduw en benijdde de spelers niet. Zij moesten hun sportieve prestatie leveren onder barre omstandigheden met een brandende zon op het hoofd. Nog dertig minuten afzien werd gestart en wist Valto direct de bal na het uitnemen te onderscheppen. De aanval zou de inzet van de verdediging belonen door een snel doelpunt van, inmiddels weer terug gewisselt, Romee. Even later vergrootte Frank de voorsprong naar zes en leek de strijdlust bij de Kapellenaren al te breken. De 12-6 tussenstand halverwege de tweede helft werd bereikt met om en om scoren door beide ploegen. Ondanks deze grote achterstand werden er verse spelers ingebracht door de gasten en bleef het tempo in de wedstrijd gewoon hoog. Respect voor de spelers die maar door bleven gaan, ondanks de hitte op het kunstgras. Van 12-6 liep Valto verder uit naar 15-7 en waren we in de laatste tien minuten aangeland. Mark bracht nu ook wat vers bloed binnen de lijnen. Bart en Frank werden bedankt voor hun diensten en werden vervangen door Jasper en Ron. Met deze verversing ging de jacht op doelpunten onverminderd door. Met nog een kleine twee minuten te spelen een bijzondere wissel. Assistent scheidsrechter De Groot floot vandaag zijn laatste wedstrijd en verliet onder luid applaus na het ontvangen van bloemen en een presentje het veld. Een andere assistent betrad voor hem het veld, waarna bij de eindstand 18-8 werd afgefloten. Wederom dus een ruime overwinning op KOAG wat later toch opgelucht adem kon halen toen de uitslag van hun concurrent KCR bekend werd. Zij waren te gast bij ckv Excelsior in Delft en zijn daar ook met een flinke nederlaag van het veld gelopen. De tegenstander van Valto in de laatste wedstrijd, Swift 1 deed wat het moest doen door met 10-11 te winnen van Nieuwerkerk om zo in het spoor te blijven van Excelsior om nog kans te maken op de gewenste tweede plek. Dit hebben zij echter niet in eigen hand en hopen dus nog op een misstap van de Delftenaren in de laatste wedstrijd tegen ONDO in ’s Gravenzande. Zij wisten vandaag verrassend te winnen in Gorinchem van GKV, waar zij in oktober nog met 13-16 van hadden verloren. Het is te hopen voor de GKV supporters dat hun ploeg zich nog op kan laden voor de laatste wedstrijd tegen de rode lantaarndrager KCR om het seizoen met een positieve uitslag af te kunnen sluiten. Valto reist zelf af naar Middelburg voor de kraker tegen Swift. Zij zullen alles uit de kast trekken om zich te revancheren op de nederlaag die zij in De Lier leden. In de laatste wedstrijd van hun coach Plantinga, die na twaalf jaar afscheid neemt, willen zij natuurlijk voor een mooie afsluiter gaan. Voor ons vlaggenschip te hopen dat er nog wat supporters achter hen aan willen reizen om hen te steunen in deze laatste wedstrijd om des keizers baard, maar waar Valto nog een laatste keer dit seizoen de kastanjes uit het vuur zal willen halen.

Voor mij zit het seizoen er op en wacht volgende week  wel af wat het geworden is in Middelburg. Een live stream zal er wel niet zijn, maar wie weet pakt iemand de pen wel op en lees ik het op mijn vakantie adres in de bijblijver.

Ik wens iedereen een fijne slotdag en fijne vakantie toe. Rust allemaal lekker uit van dit mooie, maar intensieve seizoen en laten we er volgend seizoen met z’n allen van gaan genieten als we uitkomen op het hoogste niveau voor korfballend Nederland.