Valto laat meer ballen door de korf waaien dan KCR

Na twee vrije weekenden gaan we weer verder met de veldcompetitie. Goed voor de spelers die met kleine pijntjes rond liepen, maar voor het wedstrijd ritme is dit natuurlijk niks. Verschillende spelers hebben de verplichte pauze gebruikt om de zinnen te verzetten en er even tussenuit te gaan, terwijl anderen geprobeerd hebben om met trainen de scherpte terug te krijgen. In de eerste wedstrijd in Gorinchem was deze ver te zoeken en was het te hopen dat het nu beter zou gaan. Er was een heerlijk zonnetje, maar het was allerminst warm door de stevige noordoosten wind. Dit kwam het scoringspercentage ook niet ten goede. Bij Valto 1 is de spanning na de verloren wedstrijd in Gorinchem weer terug en zal ons vlaggenschip hun vorm van voor de zaal weer op moeten pakken om niet nog meer averij op te lopen. Valto 2 heeft het moeilijk in de reserve hoofdklasse en zal nog flink aan de bak moeten om de rode lantaarn over te dragen aan DeetosSnel 2, wat met twee punten meer op de zevende plaats staat. Vandaag had Valto 2 lang de beste kaarten in handen voor de winst, maar zag tegenstander Fiks 2 na de rust weer langszij komen.

De eerste helft was voor Valto 2, wat na een 1-1 tussenstand een gaatje wist te slaan naar 3-1 door doelpunten van Ruben en Mandy. De gasten wisten dit weer te egaliseren, waarna Valto wederom een klein gaatje sloeg. Richard was niet tevreden over het getoonde spel en nam halverwege de eerste helft een time-out. Direct na de time-out was het Mirthe die de marge vergrootte naar drie, maar nog in dezelfde minuut wist ook Fiks weer te scoren. Via een strafworp en even later een afstandsschot wat door de korf waaide wisten de gasten weer langszij te komen. Tot de rust zouden de ploegen om en om scoren met Valto steeds op voorsprong. Even was de marge weer twee, maar voor het rustsignaal klonk was daar de aansluitingstreffer weer. Hierdoor gingen we rusten met een minimale voorsprong van 10-9.

Fiks 2, als koploper naar De Lier gekomen was,  wilde natuurlijk geen puntverlies oplopen tegen rode lantaarndrager Valto. Zij kwamen dan ook gedreven uit de kleedkamer en voerde de druk flink op. Zij scoorden dan ook na enkele minuten de gelijkmaker en namen direct een kleine voorsprong. De marge bleef twee tot de 11-13 tussenstand, waarna Myrte en Mark, in de ploeg gekomen voor Ron, de stand weer gelijk trokken. Met nog ruim tien minuten op de klok gingen we een spannende slotfase in. De gasten wisten steeds als eerste te scoren, maar Valto egaliseerde steeds. Bij 16-15 kreeg Valto de kans om weer op een voorsprong van twee te komen door een toegekende strafworp. Deze zijn met deze wind ook niet makkelijk te scoren en bleek dit dus vandaag geen zekerheidje. De bal vloog over de korf en werd afgevangen door de gasten. In hun volgende aanval werd weer de gelijkmaker gescoord en zo was het in plaats van 17-15 weer gelijk bij 16-16 en nog vijf minuten te gaan. Beide ploegen gingen voor de winnende treffer, waardoor het wat rommelig werd aan beide kanten. De winnende treffer kreeg Fiks op een presenteerblaadje aangereikt door de tot nu toe prima leidende scheidsrechter Van Beek. De dame die de strafworp verdiende werd na haar blessurebehandeling gewisseld, zodat een heer, die even een stuk of zeven strafworpen geoefend had in verband met de wind, zijn kunstje kon doen. Hij wist dit cadeautje hierdoor wel te benutten, waarna Valto nog bijna vier minuten de tijd had om de gelijkmaker te scoren. Hiervoor moet je dan wel de bal in het aanvalsvak hebben. De eerste kans op de gelijkmaker ging verloren, waarna de gasten een minuten lange aanval mochten spelen, waar er maar weinig kansen genomen werden door de tegenstander. Kostbare minuten tikten weg en moest Valto uiteindelijk toch weer een nipte 16-17 nederlaag slikken, waar minimaal een puntendeling verdiend was. Helaas was weer een mindere fase in de wedstrijd ook gelijk het keerpunt in de wedstrijd en wordt het in de laatste vier wedstrijden nog een hele kluif om van de laatste plaats af te komen.

Voor ons vlaggenschip gelden heel andere belangen. Zij gingen met een comfortabele voorsprong van vier punten op de nummer twee de zaal in, maar verspeelden er daar in de eerste veldwedstrijd in Gorinchem direct twee van. Het wordt dus nu weer zaak om de puntjes op de i te zetten om niet nog meer averij op te lopen. Frank was vandaag bankzitter en moest geblesseerd toezien hoe zijn ploeg een moeizame wedstrijd speelde. Na het voorstellen van de ploegen, vandaag speciaal voor de balsponsor Autobedrijf Grootscholten die zich spontaan had aangemeld, ging de wedstrijd van start onder leiding van het arbitrale duo Klijn en Rijkaart van Cappellen. Jasper, op de plaats van Frank, ging met Thom, Mirthe en Romee proberen om zo snel mogelijk een bal door te korf te laten waaien. Er werden lange aanvallen met meerdere schoten gespeeld, maar de scherpte ontbrak nog even met deze wind. De scoren werd na zes minuten geopend door de gasten, waar één van de heren met wat geluk van afstand zijn schot door de korf zag vallen. Hij had gelijk een kruisje op die plaats gezet, want even later zou hij van dezelfde plek wederom de korf weten te vinden. De wedstrijd was al veertien minuten oud toen Sheila voor ons de scoren openden uit een omtrekkende beweging rond de korf en van dichtbij wist af te drukken. Door het rebound overwicht kon Valto veel herhalen en wist Laurens niet veel later de gelijkmaker te scoren. Na de vakwisseling was het Romee die ons op voorsprong zette. Deze 3-2 voorsprong zou acht minuten op het scorebord staan. Met nog vier minuten op de klok wist KCR na een lange doelpuntloze periode de korf weer te vinden voor de gelijkmaker. Bij deze 3-3 tussenstand waren er nog vier minuten te spelen in het eerste bedrijf en zette Mirthe ons al weer snel op voorsprong, maar werd er helaas niet veel later een overtreding gemaakt in de verdediging en wisten de gasten met de benutte strafworp weer gelijk te komen. Met nog minder dan twee minuten op de klok schakelde Valto nog even een tandje bij en wist nog voor de thee een gaatje te slaan en de ruststand op 6-4 te zetten. De doelpunten waren duur vandaag en er kwam ook wel een flinke dosis geluk kijken bij de scores vandaag.

Voor Valto was het vooral zaak om zorgvuldig naar de juiste kansen te blijven zoeken nu zij voor de korf konden gaan aanvallen. Verdedigend werden de duimschroeven flink aangedraaid, zodat de gasten nauwelijks tot goede aanvallen wisten te komen. Een doelpunten festijn werd het niet, maar de overwinning van Valto kwam in de tweede helft nooit meer in gevaar. Langzaam maar zeker werd de voorsprong uitgebouwd door treffers van Mirthe, Laurens en Jasper. Zo stond het na tien minuten 9-4 en was het nog steeds wachten op de eerste treffer voor de gasten. Deze viel halverwege de tweede helft toen de KCR heer die vandaag het meeste geluk had met zijn afstandsschoten de korf weer eens vond. Ook bij Valto was het allemaal niet zo goed wat er op de mat gelegd werd, maar toch werd de voorsprong met drie treffers op rij uitgebouwd naar 12-5. Er waren toen nog ruim negen minuten te spelen en moest Maaike licht geblesseerd het veld verlaten. Zij werd vervangen door Laura en ging de jacht op doelpunten weer verder. Deze waren echter erg spaarzaam vandaag en toen er nog iets meer dan vier minuten te spelen waren gunde Mark wat reserve spelers ook hun minuten in het veld. Martijn, Elise en Mark betraden het veld om de overwinning naar veilige haven te brengen. Dan is het altijd even wennen aan de vreemde opstelling en hier profiteerde de gasten dankbaar van en scoorden zij hun tweede treffer in het tweede bedrijf. De laatste twee minuten wisten zij niet meer tot scoren te komen en wist Martijn de eindstand in de dying seconds op 13-6 te zetten. Hierna maakte het prima leidende arbitrale duo een einde aan de wedstrijd.  Een moeizame overwinning voor Valto, maar de punten zijn binnen. Een magere scoren door de straffe wind over het veld, waar op de andere velden blijkbaar wat meer beschutting was tegen de wind. Bij KOAG werd wat makkelijker de korf gevonden, maar zij moesten met een 18-19 eindstand de punten aan Excelsior laten. In Nieuwerkerk was de wind ook een spelbreker, want ook daar waren 15 treffers voldoende voor de winst op ONDO. In Middelburg had men blijkbaar ook wel last van de wind en dan heeft GKV het blijkbaar een stuk lastiger. Zij verloren van Swift met 18-14 en staan nu samen met datzelfde Swift op vijf punten achterstand. Volgende week een belangrijke wedstrijd voor Valto 1 in De Lier tegen de nummer twee Excelsior. De wedstrijd in Delft was ook geen doelpunten festijn, maar werd wel met 11-14 gewonnen. De ploeg uit Delft is historisch gezien altijd al een lastige tegenstander gebleken, waarbij ook regelmatig onverwachte uitslagen uit komen.

Zorg dus dat je er volgende week bij bent om ons vlaggenschip te steunen in de strijd. Het loopt nog steeds niet zoals we gewend zijn van ons keurcorps, maar met de steun van veel publiek heb ik er alle vertrouwen in.

Graag tot volgende week, Arno van Leeuwen.