Valto pakt de volle buit in “eigen” Vreeloohal

Na twee weekenden buiten de deur gespeeld te hebben, mochten onze selectie teams weer eens voor eigen publiek spelen. Na het succesvolle eerste weekend in onze eigen hal vielen de resultaten in de uitwedstrijden toch wel tegen. Bij Valto 2 was de uitwedstrijd in Dordrecht een lastige, waar dan ook de punten helaas aan de thuisploeg gelaten moesten worden. Vorige week werd wel dik gewonnen van Fortuna 4  in de sfeerloze Fortunahal in Delft, maar dat lijkt wel de zwakke broeder in de poule te zijn. Bij Valto 1 loopt het nog niet zoals we gewend zijn. Nu spelen we natuurlijk wel een niveau hoger en waren we vorige seizoenen wel een beetje verwend met al die overwinningen. Feit is wel dat de uitwedstrijden bij de Meervogels en in Nieuwerkerk niet van het niveau waren wat we van ons vlaggenschip gewend zijn. Zaterdagavond wisten zij in de vertrouwde Vreeloohal gelukkig weer te schitteren tegen de gasten uit Scheveningen.

Voor de wedstrijd van Valto 2 kwam ik iets te laat binnen en stond er al een 8-8 tussenstand op het bord. Later hoorde ik dat ze in het eerste kwart toch wel een beetje verrassend op achterstand waren gezet door Avanti/Post makelaardij 3, wat ook een jonge gedreven ploeg is. Het was echter erop en erover voor Valto, wat direct na de gelijkmaker een kleine voorsprong nam. De gasten zouden nog één keer aanhaken voordat Valto definitief afstand nam door treffers van Martijn, Thijs en Myrthe. Met nog vijf minuten te spelen tot de rust stond er ineens een 13-9 tussenstand op het bord. Tot de rust zouden Ron en Martijn nog de korf weten te vinden, maar het verschil bleef vier en werden de kleedkamers opgezocht bij de 15-11 ruststand.

Na de rust bij Valto Romeo op de plaats van Ron en een ongewijzigd Avanti wat direct tot score wist te komen. Vijf minuten na de start van het tweede bedrijf was het verschil gehalveerd door de gasten en leek het er op dat zij weer zouden aanhaken. Twee afgeronde vrije  ballen van Vera herstelde het verschil weer naar 18-14 en kwam Mieke binnen de lijnen op de plaats van Lisette. In de volgende fase zouden de ploegen om en om scoren. De 19-16 van de gasten was wel een bijzondere. Een heer wilde een cross pass over de korf gooien, maar gooide net niet hoog genoeg. De bal eindigde in de korf tot ieders verbazing, maar het geluk leek voor de gasten ook direct op. Na deze treffer zou Valto verder weglopen met drie doelpunten op rij van Iris en Thijs (2x), wat een tussenstand van 22-16 opleverde. Bij deze stand gingen we de laatste tien minuten in en werd de wedstrijd door Valto rustig uitgespeeld. Met om en om scoren werd door Thijs, Vera en Ron naar de eindstand 26-18 toe gewerkt. Een verdiende overwinning voor Valto 2, wat wel even wakker geschud moest worden door de gasten.

Volgende week voor Valto 2 alweer de laatste wedstrijd voor de winterstop. Zij spelen dan uit in de Sportcampus Zuiderpark in Den Haag tegen Achilles 3, wat met één wedstrijd minder gespeeld op de vijfde plaats staat in de poule. Zij wisten gisteravond in Dordrecht op bezoek bij Deetos Snel 3 hun eerste punten te pakken. Deze wedstrijd start om 17:45 uur, waardoor Valto 2 dus niets kan betekenen voor ons vlaggenschip wat om 19:40 uur in Middelburg wordt verwacht.

Ons vlaggenschip had de afgelopen weken in de uitwedstrijden niet het beste van zichzelf laten zien. Vooral de wedstrijd in Zoetermeer zakte de ploeg door een ondergrens. Vorige week in Nieuwerkerk leek het in de eerste helft nog wel allemaal goed te komen, maar wist de thuisploeg nog voor de rust het evenwicht te herstellen. Toen daarna bij aanvang van de tweede helft Maaike hard uit de wedstrijd werd gespeeld door haar tegenstander was ons vlaggenschip even van de leg. Nieuwerkerk profiteerde hiervan en wist een gaatje te slaan. Valto haakte nog wel aan bij 13-12, maar kon niet voorkomen dat de thuisploeg opnieuw een gaatje wist te slaan. Een harde reset van de schotklok en van Valto bracht tien minuten voor tijd het keerpunt in de wedstrijd. Valto zou met veel energie in de slotfase de wedstrijd doen kantelen en de thuisploeg weer onder druk zetten. Dit resulteerde uiteindelijk in een puntendeling.

Vandaag dan dus weer eens thuiswedstrijd met als tegenstander KVS/Groenveld keukens 1, waar we een paar seizoenen terug voor het laatst tegen gespeeld hebben in competitie verband. Wat ik me van dat seizoen herinner is dat we er in Scheveningen toen flink afgeschoten werden. Vorig seizoen tijdens de Haagse Korfbaldagen bleken zij ook nog een maatje te groot in de Sportcampus, maar aan het eind van vorig seizoen hebben een aantal spelers afscheid genomen en staat er nu een ander KVS te wachten. Bij Valto zijn er alleen spelers bijgekomen en hebben we de luxe om over zes heren en dames te beschikken in het vlaggenschip. Gelukkig viel de knieblessuren bij Maaike mee en was zij vandaag weer gewoon beschikbaar en ook weer van veel waarde bleek aan het eind van de avond. Zij was het die de score opende uit een vrije bal, die zij vandaag mocht nemen door de vak samenstelling. Met deze snelle vrije bal maakten het arbitrale duo Huisman en Van Meerkerk direct duidelijk wie de touwtjes in handen had. Enkele aanvallen later waren de ploegen nog steeds in evenwicht bij 2-2, maar hierna zou Valto viermaal op rij de korf weten te vinden en uitlopen naar 6-2. Na het derde dames doelpunt van de gasten herstelde Bart weer het verschil en nam de coach van KVS al na ruim zes minuten een time-out in een poging ons uit de flow te halen. Na de time-out ging Valto echter gewoon door waar het gebleven was en hield het gaatje vier na het vierde dames doelpunt van de gasten door treffers van Mirthe en Maaike. Madjid Korodowou was de eerste heer van KVS die de korf wist te vinden en hij kreeg ook gelijk de handen op elkaar van al het aanwezige publiek. Het was dan ook wel een heerlijke doorloop die hij achterover afrondde. Er werd nog een doelpunt van onze voorsprong afgesnoept, maar Mirthe herstelde dit weer naar vier. Tien minuten voor tijd stond er dan toch weer een 10-8 tussenstand op het bord en leken de gasten op het punt van aanhaken te staan. Mirthe zorgde met haar derde doelpunt weer voor wat lucht en bracht coach Den Hertog van KVS zijn beoogde troef binnen de lijnen. Jarmo Jongman kwam binnen de lijnen om vooral de strijd aan te gaan met Bart. Het is zijn specialiteit om tegenstanders onder de paal uit te schakelen, dus moest Bart even schakelen. Hierin kreeg hij het arbitrale duo niet echt mee, maar gelukkig had dit allemaal geen grote gevolgen voor ons vlaggenschip. Valto wist met drie dames doelpunten op rij weer uit te lopen naar 14-8, voordat Jarmo zijn strafworp meekreeg waar hij vanaf het begin naar op zoek was. Thom herstelde het verschil naar zes, maar toch wisten de gasten in de laatste twee minuten weer wat van onze voorsprong af te snoepen. Zo kwam de ruststand op 15-12 te staan en was de wedstrijd dus nog niet gespeeld.

Na de rust opende de gasten de score uit een vrije bal, maar deze mocht Koert vanaf de strafworpstip even later van repliek dienen. Na het volgende doelpunt van KVS kreeg Valto het weer even op de heupen en scoorden in de volgende fase viermaal op rij. De treffers van Mirthe, Thom en tweemaal Bart betekende direct weer een time-out voor KVS en de aftocht van Jarmo Jongman. Na de time-out deze keer wel het eerste doelpunt voor KVS, maar toen zette Mark en Thomas onze “joker” in. Frank kwam binnen de lijnen om even wat te forceren en deed wat er van hem verwacht werd door gelijk de 21-15 binnen te schieten. Zo mocht hij na gedane zaken ook gelijk weer naar de kant en nam Jasper zijn plaats in de verdediging weer over. Dit kunstje werd in het andere vak ook nog toegepast met Frank op de plaats van Bart, want na het vertrek van Jarmo konden we prima met Koert in de rebound spelen. Het duurde nu wel iets langer, maar Frank wist ook nu weer vrij snel de korf te vinden en de stand op 22-16 te zetten. Met twee doelpunten van Thom werd de grootste voorsprong op het bord gezet bij 24-16 en leek de concentratie bij Valto een beetje weg te zakken. Twee doelpunten van de gasten bracht hen terug tot 24-18, waarna Mark en Thomas wat reserve spelers speelminuten gaven. Jasper en Mirthe werden bedankt voor de bewezen diensten en Laurens en Romee namen hun plaatsen in. Ook Laurens zou in de slotfase nog zijn naam aan het scoreformulier toevoegen en Maaike prikte er ook nog een bij. het slotakkoord was voor de gasten die een paar seconden voor tijd de eindstand op 26-20 zette. Een mooie overwinning voor ons vlaggenschip, wat vanavond duidelijk weer lekker in hun vel zat in hun vertrouwde hal. Volgende week wacht de lange reis naar Middelburg, waar de wedstrijd tegen het wel bekende Swift op het programma staat. Ook bij deze ploeg wat mutaties ten opzichte van vorig seizoen en hadden zij het gedurende het veldseizoen niet makkelijk tegens tegenstanders als KOAG en Tilburg. Uiteindelijk werden zij met vier gewonnen wedstrijden 2e in de HK-08 achter KOAG. In de zaal hebben zij tot nu toe alleen thuis weten te winnen van KVS en werden wedstrijden tegen de Meervogels, Deetos Snel en GKV met kleine marges verloren, waarbij het verschil met Deetos Snel toch wel zeven was.

Voor ons vlaggenschip hoop ik dat de supportersschare ook hun weg weet te vinden naar sporthal De Sprong in Middelburg om hen te steunen in de strijd. U kunt het natuurlijk combineren met een middagje kerstshoppen in Middelburg, wat een erg gezellig oud centrum heeft. Als u maar op tijd aanwezig bent in “de Sprong” want zoals gezegd start de wedstrijd om 19:40 uur en u bent daarbij van harte uitgenodigd.