Valto selectie pakt direct vier punten bij start zaalcompetitie

De oefenwedstijden zitten erop en met de resultaten hiervan keek Valto vol vertrouwen uit naar de eerste zaalwedstrijden. Grote afwezige vandaag op de bank was Mark Tissink die even wat anders aan zijn hoofd heeft door de gezinsuitbreiding. Vanaf deze plaats van harte gefeliciteerd! Geniet van de kleine hummel en we zullen volgende week kijken hoe groot de wallen onder je ogen zijn. Thomas en Richard stonden voor de taak om de punten in De Lier te houden. Valto 2 speelden hun eerste wedstrijd tegen Sporting Delta 3. Vooraf wisten we niet wat we hiervan kunnen verwachten, maar gezien de resultaten van Valto 2 tijdens de oefenwedstrijden en in de veldcompetitie had ik er alle vertrouwen in. Het was Ron die de score opende voor Valto, maar direct daarna werd deze voorsprong weggewerkt. Ook de volgende twee doelpunten vielen in beide korven, waarmee de ploegen nog steeds in evenwicht waren. Thijs schoot eigenhandig het eerste gaatje van twee op het bord, maar de gasten weer op gelijke hoogte te komen. Hierna weer een kleine voorsprong door de treffer van Thijs, maar net zo snel was daar weer de gelijkmaker. We waren tien minuten onderweg  toen we weer een gaatje geslagen hadden naar 7-5 door de treffers van Vera en Romeo. Tijd voor een time-out vond de coach van Delta 3. Met de nodige tips gingen de gasten weer in de aanval, maar deze werd al snel door ons onderbroken. Het was Valto wat het beste van het spel had na de time-out en met doelpunten van Thijs en Ron  de voorsprong verdubbelde. Een mooie voorsprong om het tweede kwart te beginnen. Delta snoepte een puntje van onze voorsprong af, maar Valto zou tot de rust de voorsprong weten vast te houden. Steeds als we een doelpunt tegen kregen wist Valto mee te scoren, waardoor de ruststand dankzij de treffers van Romeo, Lisette en Ron op 14-11 kwam te staan.

Ook in de tweede helft zouden de gasten lang aan het elastiek blijven hangen. Ron was weer de eerste die de korf wist te vinden en niet veel later volgden Martijn en Thijs die een 17-12 tussenstand op het bord zetten na vijf minuten spelen. Junior Emma werd gebracht op de plaats van Myrthe, waarmee er meer lengte in het vak kwam. Bij Valto wilde het even niet lukken, waar Delta 3 gebruik van maakte. Met twee doelpunten op rij leken zij de achtervolging ingezet te hebben. Dit werd echter door Martijn, de stip van Ron en het doelpunt van Emma in de kiem gesmoord. Zo was het na tien minuten spelen al 20-14 en maakte Lisette plaats voor de volgende junior, Mieke. Delta 3 snoepte weer een puntje van onze voorsprong af, maar hierop scoorden Mieke en Thijs weer voor ons. Zo stond het halverwege 22-15 en leek er geen vuiltje aan de lucht. Er was natuurlijk geen tijd voor verslapping, want de gasten gaven zich allerminst gewonnen. Ook zij wisten weer tweemaal de korf te vinden en werd er weer een time-out genomen. Jan Pieter kwam hierna in het veld voor Ron om rebound te pakken en de wedstrijd met lange aanvallen over de streep te trekken. Martijn kreeg een strafworp mee en niet veel later werd ook JP met een overtreding gestopt en mocht ook hij een strafworp verzilveren. Het verschil was dus weer hersteld naar 24-17 en hadden we nog acht minuten op de klok. Delta 3 bleef knokken voor wat zij waard waren en wisten weer twee treffers in te lopen, maar na de doelpunten van Vera, Mark en Romeo was het verschil weer zeven. De laatste vier minuten speelde Valto de wedstrijd langere aanvallen en probeerde de juiste kansen te pakken. Het publiek ging nog eens goed achter de ploeg staan in de hoop dat vanavond ook gelijk de grens van dertig treffers gehaald zou worden. De treffers van JP en Mark zette een 29-21 tussenstand op het bord en had Valto nog 1 minuut om de klus te klaren. Na een tegentreffer was het Mark die in de laatste aanval voor de 30-22 tekende, waarna ook direct het eindsignaal klonk.

Tijd genoeg voor het vlaggenschip om zich op te warmen voor hun wedstrijd en met een pauze van bijna twintig minuten kon het publiek ook even op adem komen en tijd nemen om de kelen te smeren voor de wedstrijd van het vlaggenschip.

Bij het inschieten ontbrak Bart en na wat informeren kreeg ik te horen dat hij thuis ziek op bed ligt. Toch wel een gemis dacht ik vooraf, want Sporting Delta heeft toch wel de nodige lengte in de selectie lopen. Achteraf zal hij via de livestream ook wel genoten hebben van hoe zijn ploeg van start ging.

Na het voorstellen van de ploegen ging de wedstrijd van start onder leiding van het arbitrale duo S. van Bentum en het oude maatje van Rick Voskamp, Alex den Hartog. Beide ploegen schoten uit de startblokken en het waren de gasten die de score openden. Koert was voor ons trefzeker in de volgende aanval en Valto zou hierna direct los gaan met vijf doelpunten op rij van Maaike, Koert, 2x Romee en Frank. De coach van Delta besloot aan de handrem te trekken en een time-out te nemen. Na de time-out was het Romee die alweer met haar derde treffer een 7-1 tussenstand op het bord zette. Halverwege de eerste helft scoorden de gasten hun 2e doelpunt, wat Frank direct beantwoordde en het verschil herstelde. Door om en om scoren stond er na een kwartier spelen een 10-4 tussenstand op het bord. Niet veel later wist Jasper zelfs een gaatje van zeven binnen te schieten, maar hierna raakte Valto even het spoor bijster en vergooide een paar aanvallen door misverstandjes. Hier maakte de gasten gebruik van en wisten drie punten van onze marge af te knabbelen. Romee was voor de vierde keer trefzeker, maar ook de gasten wisten de korf weer te vinden en brachten onze voorsprong terug tot 12-9. Met nog iets meer dan een minuut op de klok werd het ineens weer spannend tot de rust. Gelukkig wist Frank de 13-9 binnen te schieten, maar er stonden nog 24 seconden op de klok dus hadden de gasten nog een aanval te spelen met kans op een doelpunt. Valto verdedigde met hand en tand, maar kon niet voorkomen dat de ruststand in de buzzer op 13-10 kwam te staan.

Na de thee wist Delta in de eerste aanval ook gelijk weer te scoren en voelden het publiek dat de gasten meer grip op de wedstrijd kregen. Onder luide aanmoedigingen trok ons vlaggenschip ten strijde en gaf het doelpunt van Mirthe ons weer wat lucht. De gasten hadden echter bloed geroken en wisten met drie treffers op rij het gat te dichten toen de tweede helft 150 seconden oud was. Valto toonde veerkracht en was op tijd weer bij de les. Elise zette ons weer op voorsprong, maar Delta zou weer op gelijke hoogte komen. Dit bleek achteraf ook gelijk de laatste keer, want Maaike nam de ploeg aan de hand en zette met twee treffers ons op een 17-15 tussenstand. Met nog zeventien lange minuten te gaan zeker nog geen voorsprong waarbij je achterover mag leunen, dus volle bak door. Na weer een tegentreffer herstelde Laurens, binnen de lijnen gekomen voor Frank, het verschil weer. De gasten zouden nog één keer aanhaken, maar daarna wist Valto de voorsprong weer uit te bouwen naar 23-18. Er moesten echter nog bijna vijf lange minuten gespeeld worden, waarin Delta alles uit de kast haalde om Valto uit hun spel te halen. Met twee treffers op rij kwam Delta terug tot 23-20 en nam Thomas een time-out. De ploeg kreeg de laatste instructies om de voorsprong niet meer uit handen te geven en gingen er de laatste twee minuten nog eens vol tegenaan. Dit gold ook voor de gasten die in het zicht van de haven ons nog pootje wilde lichten. Thom werd met een overtreding gestopt en zou zijn strafworp verzilveren. Waar Valto probeerde het schot zo lang mogelijk uit te stellen om kostbare tijd weg te laten tikken, schoot Viktor Etken tweemaal snel van afstand raak en gaf zijn ploeg weer hoop. Met 38 seconden op de klok kon het echter niet meer fout gaan voor Valto, want zij hoefden alleen de schotklok uit te spelen en een keer de korf te raken om de buit binnen te halen. Dat Romee in de buzzer de eindstand 25-22 op het bord schoot was de kers op de taart. Hierna was er een klein opstootje door wat er onder de korf gebeurde, maar dit liep gelukkig met een sisser af. Jasper juichte iets te enthousiast en raakte daarbij per ongeluk zijn tegenstander, waarna bij een speler van Delta even de stoppen leken door te slaan. Er was natuurlijk helemaal geen kwade bedoeling bij dit alles, maar als je vol adrenaline zit reageer je meestal nogal emotioneel. Als je het achteraf bekijkt viel het ook allemaal wel weer mee. Hierna mochten de gasten nog proberen om in elf seconden tot scoren te komen, maar dit lukte hen niet meer en zo zijn de eerste punten binnen voor ons vlaggenschip. Een mooi debuut voor Valto in de Hoofdklasse en biedt perspectieven voor de volgende wedstrijden. In de andere wedstrijden wisten ook KVS, de Meervogels en, zoals verwacht, DeetosSnel hun wedstrijden te winnen. Volgende week staat voor het vlaggenschip de wedstrijd tegen de Meervogels in Zoetermeer op de rol, waar de wedstrijd om 20:00 uur in “de Veur” zal beginnen. Valto 2 kan daar niet bij aanwezig zijn, want zij spelen zelf om 19:30 uur in Dordrecht tegen Oranje Wit 3 in de Oranje Wit hal. Kies dus een wedstrijd waar u op de tribune gaat zitten, maar moedig onze ploegen vooral aan om ook in de eerste uitwedstrijden de punten veilig te stellen.

Uw razende reporter kiest voor Zoetermeer.