VALTO test zichzelf tegen KVS

De trainers van de VALTO selectie zijn er nog niet uit, dus werd er ook tegen KVS in verschillende opstellingen gespeeld. Ook KVS is nog aan het selecteren na het vertrek van vier basisspelers uit. Dus ook bij hen zag je wisselende opstellingen, wat afwisselend voor goede en minder goede fases leidde bij beide ploegen. Vanuit het Westland blijft het altijd moeilijk in te schatten hoe lang je onderweg bent naar de Cremerweg. Vandaag zat ook Google er aardig naast, waardoor ik pas aan kwam aan de Cremerweg toen de tweede teams al zes minuten onderweg waren. Er stond al een score voor VALTO op het bord, wat door Martijn vanaf de stip was gescoord werd mij ingefluisterd. Met een straffe wind over het veld was het lastig om tot scoren te komen. Afstandsschoten kwamen vaak niet aan als er niet vanuit de juiste hoek geschoten werd, maar ook met de wind mee was het lastig in te schatten hoe hard er geschoten moest worden. Hierdoor en door de verdedigende druk die beide ploegen gaven duurde het tot de elfde minuut voor er weer gescoord werd. Deze keer viel de bal voor KVS door de korf en was de deksel van de korf. Niet veel later wist KVS uit een vrije bal een voorsprong te nemen, maar VALTO wist dat snel weg te poetsen. De doelpunten vielen nu even wat makkelijker en met om en om scoren waren bij 4-4 de ploegen nog steeds in evenwicht. De laatste tien minuten tot de rust zou KVS uiteindelijk toch makkelijker de korf weten te vinden en langzaam uitlopen naar 7-4. VALTO zette in de slotfase tot de rust nog even alle zeilen bij en wist in de laatste minuut nog een strafworp uit de strijd te slepen. Deze werd door Bart netjes afgerond, waarmee de ruststand op 7-5 kwam te staan.

Slechts vijf doelpunten in dertig minuten is natuurlijk niet veel, maar de omstandigheden waren dan ook niet ideaal om er lekker op los te scoren.

De tweede helft zou KVS de marge langzaam maar zeker uit bouwen. Zij scoorde na de thee als eerste, waarna Myrte er voor zorgde dat de marge gelijk bleef. KVS zou hierna echter tweemaal op rij scoren, waarmee het verschil vergroot werd naar vier. Het tweede VALTO doelpunt viel in de tiende minuut en kwam van de handen van Jan Pieter, die dit seizoen overgekomen is uit de junioren. Niet veel later kreeg hij ook een strafworp mee en wist hij de achterstand weer terug te brengen naar twee. Deze aansluiting was echter van korte duur, want met twee dames doelpunten stond er halverwege de tweede helft 12-8 als tussenstand. Tijd voor een time-out vond Richard in een poging het tij te keren. Veel effect had het niet. KVS wist met de nodige fysieke inzet de verdedigende druk op te voeren. Duels waren hard maar fair en VALTO liet zich soms toch wel wat makkelijk opzij zetten, waardoor het verschil eigenlijk alleen maar groter werd in plaats van kleiner. Met nog een kleine tien minuten op de klok leek VALTO op te veren door twee snelle doelpunten van Mees en Kevin, maar dat bleek achteraf slechts een stuiptrekking. VALTO zou er de laatste zeven minuten niet meer aan te pas komen, terwijl KVS nog tweemaal de korf wist te vinden en de eindstand op 15-10 zette.

Na het laatste fluitsignaal maakten de ploegen het veld vrij voor de eerste teams die zich gingen voorbereiden op hun wedstrijd. De wind werd er nog niet minder op en het zonnetje verdween steeds vaker achter het wolkendek. Dit maakte dat het toch wat frisser werd langs de lijn, dus was het te hopen dat de ploegen voor wat vuur zouden zorgen de komende zestig minuten.

Ook in deze wedstrijd werd al snel na het eerste fluitsignaal duidelijk dat beide ploegen elkaar geen duimbreed ruimte gunde. Toch wist Thom ons binnen een minuut al op voorsprong te zetten, maar duurde het daarna lang voor er weer een juich moment was. Na acht minuten was het wederom het Lierse publiek wat mocht juichen na de gescoorde vrije bal van Thom. Het tweede aanvalsvak van KVS wist deze achterstand weg te werken, waarna de scoren weer een tijdje stil vielen. De 2-2 stand bleef tot de twintigste minuut staan. Toen ik dat net via Twitter als tussenstand had doorgegeven aan de thuisblijvers, wist Zané de korf weer te vinden. Hierna vielen de doelpunten wat makkelijker. KVS wist in de volgende aanval de gelijkmaker te scoren en direct een gaatje van drie te creëren. Thom wist met zijn derde treffer de aansluiting weer te maken bij 6-4, maar KVS zou het verschil voor de rust weer herstellen naar drie. Het zou VALTO in de laatste minuten richting de pauze niet meer lukken tot scoren te komen, waardoor de ruststand slechts op 7-4 kwam te staan.

De eerste aanval na rust werd door VALTO zonder een schot te lossen weggegeven. Hier maakte KVS dankbaar gebruik van en tilde het verschil naar 8-4 en leek VALTO op achterstand gezet te worden. De Lierse formatie toonde echter dat zij hun veerkracht nog steeds hebben en met doelpunten van Thijs en Thom was de achterstand weer gehalveerd. KVS bleef wel steeds mee scoren en op voorsprong, maar VALTO zat duidelijk aan het elastiek. Na tien minuten kreeg VALTO weer aansluiting bij 9-8 door treffers van Maaike en Thom, die vandaag lekker op dreef was. Met nog minder dan tien minuten op de klok schakelde VALTO een tandje bij. Met meer rust in de aanvallen en door de juiste kansen te pakken werd de achterstand weggewerkt. Na het doelpunt van Romeé was het Bart die met twee treffers op rij ons weer op gelijke hoogte bracht bij 12-12. Met nog vier minuten op de klok was de wedstrijd echter nog niet gespeeld. KVS wilde volgens mij nog hun gram halen voor de oefenwedstrijd  van vorig seizoen toen VALTO met de overwinning aan de haal ging. Ook zij schakelde een tandje bij en wisten een vrije bal te forceren. Hiermee kwamen zij weer op voorsprong en was VALTO weer aan zet. Hoewel de coaches de spelers tot rust maande werd er in hoog tempo een aanval opgezet, waarin Mark op het juiste moment afdrukte en ons weer op gelijke hoogte zette. Er stond nog een minuut op de klok, maar de juiste tijd stond op het horloge van de prima leidende scheidsrechter Roos. KVS wist hun laatste aanval niet goed uit te spelen. Door te gehaast te spelen belandde de bal over de achterlijn en was VALTO weer aan zet. Mark besloot nog een time-out te nemen om de laatste aanval te bespreken met het team.  Hoewel de thuisploeg er alles aan deed om te voorkomen dat de bal nog in de Lierse aanval terecht zou komen, lukte het VALTO om in vier stappen de aanval te bereiken. In een alles of niets poging werd in een razend tempo de aanval opgezet en wist Frank de winnende treffer binnen te schieten. Hierna maakte de scheidsrechter ook gelijk een eind aan de wedstrijd en stond KVS weer met lege handen. VALTO was in de tweede helft lekker op stoom gekomen en wist in de slotfase op z’n Duits de overwinning binnen te halen. Dinsdagavond gaat de selectie verder met de voorbereiding in Den Haag bij HKV. Deze wedstrijden beginnen om 19:15 uur en 20:30 uur op het veld van HKV met in het voorprogramma VALTO D1. Zij komen al om 18:15 uur in actie. Mocht u bij de selectie willen gaan kijken ga dan gerust een beetje vroeger van huis om deze talentjes aan het werk te zien. Zaterdag wachten dan de laatste wedstrijden voor er weer om de punten gestreden gaat worden. Dan zal de selectie deelnemen aan een vierkamp bij de Meervogels in Zoetermeer. Ben benieuwt hoe het VALTO daar zal vergaan, want ik kan er helaas niet bij zijn. Ik ga even een paar weken van andere dingen genieten in het zuid Limburgse landschap.