VALTO zwaait Marco en Teun uit met een dubbel

Sponsor: Martin Stolze B. V.

Op de laatste speeldag van deze competitie was het vooral de bedoeling om op waardige wijze afscheid te nemen van de afzwaaiende spelers en trainers. De junioren deden dit al vroeg vandaag door met duidelijke cijfers te winnen van ODO A1, waarmee het kampioenschap extra glans kreeg en Hugo tevreden kan terug kijken op het seizoen. Smet op deze wedstrijd was wel de zware enkel blessure die ODO speler Wouter Goedendorp, idd broertje van, opliep. Hij heeft gelukkig tot augustus de tijd om te herstellen. Wij wensen hem heel veel sterkte hierbij.

Ook VALTO 3 moest al voor het middaguur aantreden. Tegenstander was DES 4 uit Delft, wat tot nu toe steeds een lastige tegenstander is gebleken voor ons 3e. Ook vandaag wisten zij weer niet te winnen van deze tegenstander, maar gelukkig hadden zij na de zaal allang voldoende punten behaald om het seizoen ontspannen uit te spelen.

In het voorprogramma van de wedstrijden van VALTO 1&2 speelde de C1 hun laatste wedstrijd tegen Nieuwerkerk. Zij maakte er een spannende pot van door een 4-0 voorsprong te nemen en dan de tegenstander terug te laten komen tot 6-5. VALTO C1 wist zich op tijd te herpakken en weer uit te lopen naar de mooie 8-5 eindstand.

Toen was het de beurt aan VALTO 2 om hun kunsten te vertonen. Bij winst zouden zij het seizoen als 2e achter kampioen PERNIX 2 afsluiten, wat natuurlijk een prima prestatie zou zijn als promovendus. Tegenstander RAPID 2 uit Haarlem had een heel ander uitgangspunt. Zij moesten winnen om aan het degradatie spook te ontkomen. De uitwedstrijd werd in oktober verloren, maar toen had VALTO te maken met de nodige blessures en zieke spelers. Vandaag was iedereen fit en ging de Lierse ploeg hun best doen om Teun met een overwinning uit te zwaaien. Het eerste deel van de 1e helft werd er om en om gescoord, maar was er al wel steeds de voorsprong voor de thuisploeg. Pieter en Lotte schoten VALTO voor het eerst naar een verschil van twee. De gasten zouden nog één keer aanhaken, maar VALTO pareerde met twee doelpunten van Lisanne en een ringloos schot van Pieter. Zo leek halverwege de eerste helft het verschil al gemaakt. Dat werd even later nog duidelijker toen Lisanne met twee treffers op rij het verschil op vier zette. Langzaam maar zeker werd het verschil groter en toen de ruststand van 14-8 bereikt was stonden er al zes verschillende namen voor VALTO op mijn lijstje.

Na de rust zou het wel even duren voor er weer gescoord werd, want RAPID bleek toch nog voor de winst te willen gaan. Met strakker verdedigen lukte het VALTO even niet om de voorsprong te vergroten. Onze verdediging stond gelukkig als een huis en hield de gelederen goed gesloten. Na zes minuten was het Nikki die als zevende haar naam aan de lijst toevoegde. RAPID probeerde nog wel wat terug te doen en bracht verse spelers binnen de lijnen. Zo kreeg Bart een nieuwe tegenstander, maar hoewel hij wel meer lengte had lukte het ook hem niet om voor meer rebound te zorgen. Het verschil werd vanaf 16-10 alleen maar groter en werd het bij 18-12 tijd om over te gaan tot het wisselen van afzwaaiende spelers. Laura neemt afscheid van de selectie en werd vervangen door Mariska die de laatste tien minuten voor haar rekening nam. Voor de gasten was het dweilen met de kraan open, want wat zij ook probeerden de achterstand werd alleen maar groter. Niels L was de laatste speler die nog op de scorelijst ontbrak, maar hij maakte de 20-13 uit een wegtrekballetje. De gasten geloofde het nu wel en wisten de laatste zes minuten geen aanval meer met een doelpunt af te ronden. Voor VALTO schoot Pieter zijn 9e treffer binnen en zette Bart de eindstand op het scorebord door deze met een doorloop op 22-13 te zetten. Met deze klinkende overwinning hebben we ruim revanche genomen op de 16-11 nederlaag in oktober en Teun een mooie laatste wedstrijd bezorgd. Helaas voor de Haarlemse gasten wisten hun concurrenten wel hun wedstrijden te winnen, waardoor zij volgend jaar een niveau lager zullen spelen.

Voor de laatste wedstrijd op het hoofdveld was het terras aardig vol gelopen en hadden de nodige mensen zich om het veld verzameld. Na de overwinning van vorige week op Telstar, waar alleen Rob zijn ouders getuigen van waren, stonden er vier ploegen op een gedeelde 2e plaats. Wat zou het een mooi afscheid zijn als ons vlaggenschip deze 2e plaats zou weten te behouden door gewoon ook de laatste thuiswedstrijd te winnen van RAPID 1 uit Haarlem. In oktober werd ook al van het Haarlemse vlaggenschip overtuigend gewonnen en dat hebben Rob, Niels, Bart en Kees toen gezellig in de Haarlemse kantine gevierd. Met vier afzwaaiers binnen de lijnen werd aan de wedstrijd begonnen. Rob en Niels K stonden vandaag voor het laatst als vertrouwd weer naast elkaar en startte ook weer als eerste aanval. Na enkele minuten heen en weer spelen in beide vakken was het toch VALTO wat de score opende met een treffer van Rob. RAPID beschikt, naar later wel zou blijken, over scherp schietende dames en één van die dames wist van dichtbij de korf te vinden. Na deze gelijk maker wist een andere dame met een omdraaibal de gasten op voorsprong te zetten. Na de gelijkmaker van Thom wisten de gasten echter weer als eerste te scoren, maar toen kwam VALTO aan de goede kant van de score. Frank werd door een schitterende actie van Thom vrijgespeeld achter de korf en maakte de 4-3. De gelijkmaker liet echter weer niet lang op zich wachten. Uit een mooie vrije bal variant tussen de dames van RAPID werd er uiteindelijk met doorloop afgerond. Dat waren al acht doelpunten in evenveel minuten, dus dat beloofde wat vanmiddag. De thuisploeg schakelde even een tandje bij en wist met vier treffers op rij een gat te slaan naar 8-4. De Haarlemmers waren het intussen al regelmatig niet eens met de beslissingen van de prima leidende scheidsrechter van Vreeswijk, wat hun spel niet ten goede kwam. Toen zij zich weer meer op het korfballen gingen concentreren, wisten ook zij de korf weer te vinden. Langzaam maar zeker kropen zij dichterbij en wisten bij 9-8 weer de aansluiting te krijgen. Dit zorgde voor een spannende fase tot de rust. Wie zou er een gaatje slaan om een psychologische tik uit te delen voor de 2e helft. Op slag van rust wist Ellen nog de 12-11 te scoren en leek VALTO toch met een kleine voorsprong de kleedkamer op te zoeken. Één van de Haarlemse heren wist hier een stokje voor te steken en zorgde in de dying seconds voor de gelijkmaker, waarmee we bij 12-12 gingen rusten.

De tweede helft zou het gelijk op gaan tot de stand 14-14 was bereikt. Toen schakelden de gasten een tandje bij en wisten met drie treffer op rij voor het eerst los te komen van VALTO. Dit was echter maar van korte duur, want met de afgeronde doorloop van Naomi en de strafworp van Rob, die Judith gefikst had, was de aansluiting weer daar. Bij 18-18 kwam VALTO weer langszij, maar toch zou RAPID tot 20-20 nog steeds als eerste scoren. Met nog tien minuten op de klok werd Manon gewisseld voor Lisanne en werd het slot offensief ingezet. Winst was het enige wat telde voor de thuisploeg, anders zou deze afscheidswedstrijd voor de afzwaaiende spelers en staf geen leuke herinnerring zijn. De lijntjes werden dus weer aangetrokken in de verdediging en er werd weer scherp aangevallen. Door het laatste doelpunt voor Rob in het keurkorps en de doorloop van Judith werd het verschil weer 22-20, maar er waren nog ruim zes minuten te gaan. Er werd intussen al volop warm gelopen bij beide teams voor de publiekswissels van de spelers. Marco wilde dit echter uitstellen totdat een overwinning in de oude samenstelling veilig leek. Na de 23-21 van Frank, wat later de eindstand bleek, duurde het nog enkele minuten voor het zover was. Dit kwam ook doordat beide ploegen door plaats fouten en verkeerde schoten balverlies leden en er dus geen dode spelmomenten kwamen. Pas twee minuten voor tijd was het dan zover. De afzwaaiende heren werden naar de kant geroepen en verlieten onder luid applaus het veld. Ook bij de gasten waren de nodige afzwaaiers die onder applaus het veld verlieten. Marco mocht vandaag na overleg vijf wissels doen van de leidsman, zodat ook Ellen onder luid applaus van het thuispubliek het veld verliet. Hierdoor zou de verdediging de laatste minuut 3 tegen 3 spelen, maar dit maakte voor de eindstand allemaal niet meer uit. Door deze 23-21 overwinning blijkt VALTO uiteindelijk alleen nummer twee geworden te zijn in de poule. Victum en Tilburg verloren beiden hun wedstrijden en blijven op 15 punten staan. DES 1 deed vandaag wat het moest doen, maar hun winst op Victum bleek voor niets. Vitesse pakte de laatste strohalm door te winnen van Tilburg, waardoor zij nog een beslissingswedstrijd spelen tegen de nummer 7 uit poule 1E. Wie dat wordt moeten Korbatjo en DVS’69 nog gaan uitmaken, want zij staan na veertien wedstrijden gedeeld laatste. Voor VALTO zit het seizoen er op en nemen we afscheid van vijf selectie spelers uit 1 en 2 en zal er volgend seizoen een geheel nieuwe staf staan voor deze ploegen. Marco en Teun gaan samen verder bij HKV/Eibernest en Patrick en Willy gaan genieten van meer ruimte in hun agenda’s. Ik wens jullie veel succes en plezier bij wat jullie gaan doen en we komen elkaar ongetwijfeld nog tegen.