Waar Valto 2 blijft winnen, loopt Valto 1 meer averij op

Sponsor: Martin Stolze B.V.

In het Sinterklaas weekend vorige week hadden de selectie teams het onverwacht lastig tegen hun tegenstanders. Alleen VALTO 2 wist toen de punten in De Lier te houden met een ruime overwinning op het Zeeuwse Tjoba 2. De junioren en het vlaggenschip moesten echter toch wel onverwacht de punten aan de tegenstander laten. Deze week speelden de selectie teams wederom allemaal thuis. VALTO A1 kon geen potten breken tegen KCC/SoNatural A1, de nummer twee uit de poule. De wedstrijd werd met een 16-26 nederlaag afgesloten, waarmee onze junioren nu samen met Fortuna A2 en Albatros A1 de laatste plaats bezetten.

VALTO 2 heeft zich, na de nipt verloren wedstrijd tegen VEO 2, vorige week prima hersteld. Deze week kwam de selectie van KV Vriendenschaar uit Hardinxveld naar De Lier om VALTO punten afhandig te maken. De reserve teams mochten het spits afbijten in dit treffen. De gasten hebben tot nu toe een moeilijk seizoen en staan met één punt samen met Tjoba 2 onderaan in de lijst. VALTO 2 was met de winst van vorige week een plaatsje gestegen en kon vandaag weer goede zaken doen bij winst. Na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter De Graaf werd de jacht op de openingstreffer ingezet. Ron was vanaf het begin scherp en zette VALTO meteen op een 2-0 voorsprong. Ook het tweede aanval vak wist al snel de korf te vinden met een doorbraak van Pieter. Hierna zouden beide ploegen om en om scoren tot de 6-3 tussenstand halverwege de 1e helft. Nikki zorgde met haar schot voor het eerste verschil van vier, maar de gasten bleven aan het elastiek hangen. Na de doelpunten van Ruben, Ron en Pieter stond het vijf minuten voor rust 10-5, maar Vriendenschaar zou nog een keer aanzetten voor de rust. Met twee doorbraken was het ineens weer 10-7 en leken de gasten voor de rust weer de aansluiting te willen krijgen. Ron en Lisanne B zorgden er echter voor dat het verschil op vier bleef tot de 12-8 ruststand.

Vriendenschaar kwam gedreven uit de kleedkamer, maar wist hun kansen niet af te ronden. Ook VALTO moest even zoeken naar de juiste kansen, maar vond deze na drie minuten als eerste en wist de voorsprong, met treffers van Nikki en Ron verder uit te bouwen naar 14-8. Met om en om scoren werd halverwege de tweede helft de voorsprong van zes in stand gehouden door doelpunten van Lisanne B en Ron. Hugo besloot Sanne het veld in te sturen op de plaats van Lisanne O. Zij mocht echter al snel gaan verdedigen, want Vriendenschaar wist nu tweemaal de korf te vinden. Met nog tien minuten op de klok werd ook Kevin het veld in gestuurd op de plaats van Floris om de controle op de wedstrijd weer vaster in de hand te krijgen. Met twee snelle doelpunten wist Ron het verschil weer terug op zes te zetten, waarna het toch even zou duren voor er weer gescoord zou worden. Beide teams misten in hun aanvalsdrift toch wel veel kansen te creëren, maar maakten het zichzelf heel lastig door het haastige spel. De VALTO verdediging hield het intussen gelukkig dicht, zodat Ruben de stand op 19-12 kon zetten toen de klok al was stil gezet. Scheidsrechter de Graaf had echter nog wat tijd op zijn klokje staan, waardoor de gasten ook nog tijd kregen voor een aanval. Zij zette de uiteindelijke eindstand op het bord door een toegekende strafworp te verzilveren. Er werd dus 19-13 op de wedstrijd formulieren gezet, waarmee VALTO 2 zich op de derde plaats nestelt achter Fortis en Albatros. Volgende week is de nummer twee Fortis de tegenstander in “de Baskenburg” in Vlissingen. Deze wedstrijd start om 18:30 uur en hopelijk reizen er nog wat Lierse supporters achter onze selectie aan.

Aan het keurkorps van Marrien om dit voorbeeld te volgen. Vorige week werd er in het begin van de wedstrijd te veel ruimte gegeven aan topscoorder Dirk Jan Westmaas. Het was dus zaak om vandaag vanaf het begin strak te verdedigen en de eerste aanvallen zorgvuldig op te zetten. Het vlaggenschip van KV Vriendenschaar wordt getraind door oud ODO coach Patrick Bezemer en hij had duidelijk een plan gesmeed om VALTO uit hun spel te halen. Marrien had wel een verrassing van hem in petto door het vak met Frank naar de eerste verdediging te sturen. Dit had echter geen uitwerking, want het eerste aanvalvak met Laurens, Mees, Judith en Zané wisten vijf minuten de korf niet te vinden. De gasten uit Hardinxveld namen direct een 0-3 voorsprong voor Frank voor VALTO pas in de achtste minuut de score opende. Even later zou Judith, na het doelpunt van de gasten, het verschil weer terug op twee zetten, maar toch wist Vriendenschaar het verschil te verdubbelen naar 2-6 na tien minuten spelen.

De heren uit Hardinxveld schoten met scherp vanavond en verdedigend wisten de gasten de VALTO aanvallen goed te verstoren. Na elf minuten scoorde Mees ons derde doelpunt, wat we niet gewend zijn van ons vlaggenschip. Aan de andere kant werd een aanval in de ogen van scheidsrechter de Groot met een overtreding gestopt en werd het verschil weer vier met de afgeronde strafworp. In de volgende aanval kreeg ook VALTO een strafworp mee en niet veel later was Frank ook met zijn schot trefzeker. Hierop liet het Lierse publiek zich weer flink horen, wat resulteerde in de aansluitingstreffer van Judith uit een vrije bal. Het verschil werd echter weer snel hersteld, maar ook VALTO leek nu beter in de wedstrijd te komen. Bart schoot met nog veertig seconden op de klok de 7-8 binnen, maar de ruststand werd toch 7-9 door de gasten binnen geschoten met een kort kansje onder de korf.

Marrien had weer heel wat te bespreken in de kleedkamer, want welke coach zou er wel tevreden zijn met maar zeven doelpunten na 25 minuten spelen. Het moest duidelijk beter in het tweede deel, maar VALTO kwam ook in het tweede deel niet onder het juk van Vriendenschaar vandaan. De gasten gingen verder waar zij gebleven waren en scoorden als eerste na de mandarijnen. Kevin en Naomi zorgden weer voor de aansluiting, maar hierop herstelden de heren uit Hardinxveld dit met twee schoten weer naar drie. In de zestiende minuut van de 2e helft kwam VALTO voor het eerst langszij door de doelpunten van Laurens, Naomi en Frank, maar ook nu lukte het VALTO niet om het initiatief naar zich toe te trekken. Al snel namen de gasten weer een voorsprong, maar Laurens zorgde vanaf de strafworpstip weer voor de gelijkmaker bij 13-13. Niet veel later was het echter al weer 13-15 na een makkelijk gegeven strafworp en een doorloop van één van de heren. Vlak voor tijd wist VALTO weer langszij te komen bij 16-16 door doelpunten van Judith, Bart en Frank en stond er nog anderhalve minuut op de klok. In deze laatste minuut maakte de toch al matig leidende leidsman een misser door Judith van doordringen te beschuldigen, terwijl haar tegenstander juist bij haar in de rug sprong. Hierdoor kregen de gasten nog een aanval te spelen en werden de heren natuurlijk in stelling gebracht. Na een te kort schot wisten Naomi en Bart de bal te onderscheppen, maar de heer de Groot meende ergens voetbal gezien te hebben. In eerste instantie kreeg VALTO de spelhervatting mee, maar in deze hectische slotfase bleek hij het overzicht volkomen kwijt en gaf de spelhervatting alsnog aan Vriendenschaar. Hieruit werd uiteindelijk de winnende treffer gemaakt door de gasten. VALTO mocht nog wel een aanval spelen, waarin ook nog een vrije bal werd gefikst. Deze werd helaas niet door Judith verzilverd en was de tweede nederlaag een feit. Achteraf wel een terechte nederlaag als we naar het getoonde spel kijken. Ook vandaag kreeg de tegenstander de kans om bij aanvang van de wedstrijd het initiatief te pakken. Onze aanvallen waren in de beginfase gewoon niet fel genoeg en raakten we te veel ballen onnodig kwijt. Volgende week zal dit anders moeten als we naar Vlissingen afreizen om het op te nemen tegen de koploper Fortis. De statistieken spreken niet in ons voordeel, want Fortis is al jaren een beduchte tegenstander voor VALTO en daarnaast speelt VALTO zo wie zo niet haar sterkste wedstrijden op de Zeeuwse klei. Uitzonderingen bevestigen de regel, want wie herinnert zich niet de laatste competitie wedstrijd in mei. Toen werd Fortis overklast door een ontketend VALTO, dus wie weet…….

Hopelijk vinden veel supporters de weg naar Vlissingen om ons vlaggenschip de broodnodige steun te geven in de jacht op de punten.

Tot ziens in Vlissingen, Arno van Leeuwen.