Valto debuteert met een kleine nederlaag in de Ereklasse

Na een succesvolle oefen periode ging het vandaag weer om de punten. Alleen de oefenwedstrijd tegen KVS 1 werd, na een goede start van Valto, verloren. Bij de rust stond Valto 1 toen nog met 9-8 aan de goede kant van de score, maar hadden de gasten hun achterstand van vijf doelpunten al bijna weggewerkt. In het tweede bedrijf gingen de ploegen nog lang gelijk op, maar in het laatste kwart wisten de gasten toch een gaatje te slaan en werd er verloren met 18-14. De wedstrijden tegen SDO en Fiks bleken niet zo spannend te worden als van te voren werd verwacht. Vorig jaar had Valto het in de competitie nog lastig tegen SDO uit Kamerik en wist er toen niet van te winnen. Er zijn daar aan het eind van het vorige seizoen een aantal mensen vertrokken, waardoor zij nog zoekende waren naar de juiste opstellingen en spelvormen. Valto had geen kind aan hen en wist deze wedstrijd ruim te winnen. De laatste oefenwedstrijd tegen Fiks in Oegstgeest, waar in maart nog een oefenwedstrijd van werd verloren. Deze keer waren de rollen omgekeerd. Valto speelde een prima pot in Oegstgeest met de nieuwe aanwas ingepast in de ploeg en wist een ruime overwinning te pakken.

Vandaag wachtte dan het debuut in de Ereklasse tegen KCC/CK kozijnen, wat al enkele jaren op het hoogste niveau acteert. Met aardig wat nieuwsgierige supporters was ons vlaggenschip afgereisd naar Capelle ad IJssel. Allemaal benieuwd hoe ons vlaggenschip het er af zou brengen bij het debuut op het hoogste niveau. Onder leiding van het arbitrale duo Zwart en De Vos ging de wedstrijd van start in de zinderende hitte op deze nazomerse zaterdag. De eerste aanvallen wist Valto af te slaan, maar wist zichzelf ook niet te belonen met een doelpunt. Pas na vier minuten wist KCC uit een doorbraak een strafworp over te houden die zij ook benutte. Het was Mirthe die voor Valto de score opende na de vakwisseling, waarna de thuisploeg de marge vergrootte naar 5-1 toen we twaalf minuten onderweg waren. Valto toonde hun veerkracht en zette de achtervolging in. Halverwege de eerste helft stond Valto bij 5-5 weer op gelijke hoogte. KCC bleef ook hierna aan de goede kant van de scoren en wist weer een gaatje van twee te maken. Valto wist echter in het spoor te blijven en scoorde de aansluitingstreffer weer. Tot de rust zouden de ploegen om en om scoren tot Valto in de laatste minuut een vrije bal mee kreeg. Frank kwam binnen de lijnen voor Koert om deze kans te benutten en bleek ook vandaag weer scherp met zijn vrije bal. Zo leken we met een gelijkspel te gaan rusten, maar met een alles of niets poging in de dying seconds wist KCC hun derde strafworp te forceren en zo toch met een kleine voorsprong de rust in te gaan.

De reserves waren door Thomas en Mark al even van de bank gestuurd, maar alleen Frank had zoals gezegd zijn vrije bal mogen nemen. Het tweede bedrijf werd aangevangen in dezelfde opstelling als waarin we begonnen waren. Bij KCC kwamen een verse dame en heer binnen de lijnen. Ook na de thee was het de thuisploeg die de score opende. Bij de vakwisseling kwam Jasper in het veld op de plaats van Thom om samen met Bart het lengte overwicht over de heren op te heffen. Valto hield nog even de aansluiting dankzij de treffer van Laurens, maar hierna zou KCC weer een gaatje van vier weten te creëren voordat Koert voor ons de korf weer wist te vinden. Na de 16-13 van Bart vielen er ineens ook een paar afstandsschoten binnen bij KCC en werd de marge vergroot naar 18-13. Groter zou het verschil niet worden, want wederom toonde Valto veerkracht. Laura en Maaike knabbelde weer twee punten van onze achterstand af, waarna Maaike plaats maakte voor Elise. De voorsprong van KCC zou lang tussen vier en vijf doelpunten schommelen. Het lukte de routiniers van KCC niet om Valto van zich af te schudden. Valto bleef aan het elastiek dankzij doelpunten van Thom en Laurens. De eindstand werd uiteindelijk door Frank op het bord geschoten. Er werden nog enkele minuten gespeeld, waarin er niet gescoord werd. De spelers mochten dan eindelijk, net als het publiek, de schaduw opzoeken toen het prima leidende arbitrale duo voor het laatst floot. Met de 23-20 nederlaag valt wel te leven en biedt zeker perspectieven voor de volgende wedstrijden. Volgende week komt een oude bekende op bezoek in De Lier. Marrien komt weer op bezoek met “zijn” HKC, wat de laatste seizoenen veel spelers heeft zien terug keren op het oude nest. Allemaal met korfbal ervaring op het hoogste niveau, dus zeker een verrijking van de ploeg. Daarnaast zijn ook Lieneke Pries en Lotte van Montfoort aangesloten, die beiden wel een balletje kunnen schieten. Zij hebben in hun eerste thuiswedstrijd met vier verschil gewonnen van Die Haghe en het zou mij niet verbazen als zij als doel hebben om als koploper de najaarsveldcompetitie af te sluiten. Weer een lastige wedstrijd voor het keurcorps van Mark en Thomas, maar zij zullen de huid duur verkopen en wie weet zit er met de steun van “vakkie V” wel een stuntje in.

De selectie rekent op u volgende week en hoopt dat het weer helemaal oranje kleurt langs de lijn.

Iedereen een fijne week en tot de volgende.