Korfbalstars komt weer naar De Lier – 30 juli, 13 én 27 augustus!

Heb jij je al opgegeven? Korfbalstars komt weer naar De Lier! Op 30 juli, 13 en 27 augustus zijn er nog plekken beschikbaar bij ons op het veld. Super leerzaam en erg leuk om in de vakantie te doen natuurlijk. Niet alleen Valto leden zijn welkom, ook spelers van andere korfbalclubs kunnen zich aanmelden.

Valto einddag 2020 – 11 juli SAVE THE DATE

ATTENTIE ATTENTIE – VALTO EINDDAG 11 JULI

Het (wedstrijd)seizoen is al even ten einde en ook het ‘clubleven’ heeft er de afgelopen maanden anders uitgezien. Desondanks zitten er een hele hoop mensen niet stil, waaronder de activiteitencommissie. Elk seizoen eindigen we met een knaller van een einddag en ondanks dat dit seizoen anders is dan alle andere seizoenen is er 1 ding wat niet veranderd: er komt een Valto einddag!

Hoe we dat gaan doen en wat we gaan doen weten we nog niet zeker maar het moment staat vast.. zet maar in de agenda: 11 juli einddag CKV Valto 2020!

De AC zal de komende weken de spanning opbouwen en steeds iets meer onthullen hoe we de einddag in gaan kleden. Er staat een ding vast, leuk en gezellig wordt het zeker dus zorg dat je de 11e vrij houdt in je agenda!

Indelingen seniorenteams voor seizoen 2020/2021 zijn bekend

Vanavond zijn de indelingen bekend geworden van de seniorenteams voor het seizoen 2020/2021. In de meeste gevallen hebben we persoonlijke wensen kunnen inwilligen, maar helaas moesten ook in de seniorenindeling een aantal moeilijke keuzes gemaakt worden.

Lees verder op de pagina waar de indelingen staan en lees ook het stukje er voor. Dat bevat belangrijke informatie over hoe we tot de indeling zijn gekomen en wat we doen tot het einde van het seizoen/de zomer door.

De nieuwe indeling van de senioren is hier te vinden.

Priva Schoolkorfbaltoernooi ‘light’ laat kinderen kennismaken met korfbal

Sinds de uitbraak van het coronavirus mochten er geen wedstrijden meer worden gehouden. Het toernooi van zaterdag was dan ook een kennismaking met korfbal, waarbij onderlinge wedstrijdjes werden gespeeld, zoals ook op trainingen wordt gedaan. De groepen drie tot en met vijf van Lierse basisscholen mochten aan het toernooi meedoen. Op het andere veld konden de kinderen uit groep 1 en 2 tegelijkertijd meedoen met korfbal gerelateerde spelletjes.

Bekijk ook hier het nieuwsitem op de website van de WOS.

Indelingen jeugdteams voor seizoen 2020/2021 zijn bekend

Vanavond zijn de indelingen bekend geworden van de jeugdteams voor het seizoen 2020/2021. Hoewel het seizoen op een vreemde manier ten einde komt en we nog in onzekerheid leven wat betreft de start van het volgende seizoen, hebben we als TC toch besloten een indeling te maken, zodat we vanaf deze week kunnen gaan trainen in de nieuwe samenstellingen en iedereen kan wennen aan zijn of haar (mogelijk) nieuwe medespelers en trainers.

Lees verder op de pagina waar de indelingen staan en lees ook het stukje er voor. Dat bevat belangrijke informatie over hoe we tot de indeling zijn gekomen, wat we doen tot het einde van het seizoen en waar er nog indelingen gemaakt worden.

De nieuwe indeling van de jeugd is hier te vinden.

De indeling van de senioren volgen zo snel mogelijk.

Fit&Fun in coronatijden

Vorige week zijn wij weer begonnen met Fit&Fun. Het is en blijft lastig, maar samen kunnen we op 1,5 meter Fit&Funnen. We sporten om 20.00u op het Valto-veld en het is reuze gezellig.

Wil je meedoen? Stuur dan een bericht naar Manon van Geest, 06-52325335 en dan word je op de lijst gezet van deelname. Helaas zitten wij aan een maximum gebonden en hebben de vaste Fit&Funners voorrang op een plek. Iedereen is van harte welkom, maar vergeet je niet in te schrijven!

Sport ze en tot maandag!

Korte impressie? Bekijk de video!

Schoolkorfbaltoernooi ‘light versie’ zaterdag 23 mei voor kinderen uit groep 3, 4 en 5 van de basisschool

Normaal organiseert korfbalvereniging Valto elk jaar een schoolkorfbaltoernooi om zoveel mogelijk kinderen kennis te laten maken met de leukste sport die er is: KORFBAL!

Dit jaar is alles door de huidige omstandigheden anders, maar we willen wel graag, buiten onze eigen leden, andere kinderen enthousiast maken voor deze leuke sport! We gaan dus toch een soort van toernooi organiseren, alleen dan een stuk kleiner: de light versie.

Het toernooi vindt plaats op zaterdag 23 mei, en alles met in achtneming van de Corona maatregelen. Het zal tussen 9.30 uur en 12.30 uur zijn en afhankelijk van het aantal teams dat mee wil doen, maken we een planning. (het kan zijn dat we het toernooi in tweeën moeten delen, omdat er niet teveel kinderen op het park aanwezig mogen zijn).

Wil je meedoen, maak dan met kinderen uit je klas een team en geef je op!

Een team bestaat (het liefst) uit minimaal twee jongens en twee meisjes. Als je met één of twee meer bent, is dat niet zo erg, want dan kun je af en toe wisselen. Omdat het dit jaar wat anders is, mogen er maximaal twee spelende leden van VALTO in het veld staan. Verzin met elkaar ook een leuke naam voor je team!

Dit jaar zorgen wij zelf voor een begeleider, omdat er geen ouders bij het toernooi aanwezig kunnen zijn.

Lukt het niet om een team bij elkaar te krijgen, en wil je wel graag meedoen, dan kun je je ook individueel opgeven door het sturen van een mailtje met je gegevens en dan delen wij je in bij een team van jouw leeftijd.

Tot en met uiterlijk woensdag 20 mei kun je je aanmelden door de onderstaande gegevens naar ons te mailen: schoolkorfbal@ckv-valto.nl of via de app versturen naar: 06 21 40 90 23.

– Naam school: …
– Groep: …
– Naam team: …
– Meisjes: (voor- en achternaam): … … …
– Jongens: (voor- en achternaam): … … …

Voor eventuele vragen: Petra Dijkstra
Tel. 06 21409023
Mail: schoolkorfbal@ckv-valto.nl

Spelletjesochtend zaterdag 23 mei voor de kinderen uit groep 1 en 2 van de basisschool

Normaal organiseert korfbalvereniging Valto ieder jaar tijdens de Koningsspelen een spelletjesochtend voor de kinderen van groep 1 en 2, om kinderen kennis te laten maken met de leukste sport die er is: KORFBAL!

Dit jaar is alles door de huidige omstandigheden anders, want er waren helemaal geen Koningsspelen. Daarom hebben we besloten, nu de jongere kinderen wel weer mogen sporten, zelf nog een spelletjesochtend te organiseren en wel op zaterdag 23 mei.

De spelletjesochtend is van 10.00 – 11.15 uur, en alles met in achtneming van de Corona maatregelen. Omdat we een maximum aantal kinderen kwijt kunnen op ons veld, is het wel noodzakelijk om je in te schrijven.

Wil je meedoen, stuur dan een mail of app naar onderstaand contactpersoon. Je hoort dan gelijk of je nog mee kunt doen, want vol=vol!

Zolang er nog plek is, kun je je inschrijven, tot en met uiterlijk vrijdag 22 mei.

Voor eventuele vragen en/of inschrijven:
Petra Dijkstra, tel. 06 21 40 90 23
schoolkorfbal@ckv-valto.nl

UPDATE: Coronavirus

Hieronder staat een overzicht van alle gebeurtenissen, adviezen en maatregelen die wij (Valto), de bond (KNKV) of de overheid/RIVM nemen.

Laten we zorgen dat Valto een veilige en gezonde omgeving is en blijft en elkaar hier bewust van maken. De verantwoordelijkheid ligt bij onze coaches en trainers om dit duidelijk te maken aan hun team, aan ouders om hun kinderen hierover te informeren maar ook aan elk Valto lid om elkaar aan te spreken mocht dit vergeten worden.

Zie voor meer informatie over het onderwerp de website van het RIVM, de website van het NOC-NSF of de website van het KNKV.

11 mei 2020 – Korfballen bij Valto in de Corona crisis – vanaf 11 mei voor iedereen

Na de persconferentie van 6 mei door het kabinet, hebben sportverenigingen de mogelijkheid gekregen om naast de jeugd, ook de senioren weer de mogelijkheid te geven om te sporten. Naar aanleiding heeft Valto een schema opgesteld, waarin de verschillende teams zijn ingedeeld.

27 april 2020 – korfballen bij Valto in Corona tijd mogelijk vanaf 29 april

Na onderzoek van de protocollen verstuurd door het KNKV en de Gemeente Westland hebben we een aantal oplossingen bedacht. We hebben informatie opgesteld over hoe en wanneer we weer gaan korfballen en waar rekening mee gehouden dient te worden. Zorg dat je deze informatie goed doorneemt en mocht je nog vragen hebben stel deze dan eerst aan jouw trainer/coach. Zij weten waar ze deze vragen kwijt kunnen. Toch nog andere vragen? Het bestuur staat paraat om zoveel mogelijk te beantwoorden, zij zijn bereikbaar op bestuur@ckv-valto.nl.

21 april 2020 – regering versoepelt regelgeving rondom georganiseerd sporten

Naar aanleiding van de persconferentie van vanavond heeft het bestuur besloten om kort te reageren op de gedeelde maatregelen.

We bereiden ons als vereniging voor, het bestuur samen met meerdere commissies, om sporten bij en met Valto leden weer mogelijk te maken. Hiervoor zijn we afhankelijk van verdere maatregelen van het kabinet, de Gemeente Westland en het KNKV.

Er is bepaald dat sporten in teamverband voor kinderen tot 12 jaar zonder restricties weer plaats kan vinden. Voor kinderen van 12 tot 18 is het mogelijk om in groepsverband met restricties te kunnen sporten. Deze versoepeling is vanaf 28 april mogelijk. Bij de groep 12 tot 18 jarigen is het van belang dat sporters én begeleiding ten alle tijden de benodigde afstand bewaren. Voor de groep van jongere sporters geldt dit voor de sporters en hun begeleiding, niet voor de sporters onderling.

Morgen zal het KNKV met verdere informatie komen hoe er korfbal plaats zou kunnen vinden. We wachten deze informatie af om onze plannen te publiceren en verder te communiceren over waar, wanneer en hoe we Valto weer gedeeltelijk open kunnen stellen. Tot die tijd is het gehele sportpark inclusief Villa Valto gesloten.

7 april 2020 – KNKV beslist over afhandeling veld- en zaalcompetities

In navolging van de kabinetsmaatregelen tegen het coronavirus heeft het KNKV in de afgelopen weken enkele ingrijpende besluiten moeten nemen over de Nederlandse korfbalcompetitie. Over de afwikkeling van de veld- en zaalcompetitie 2019/2020 heeft het Bondsbestuur maandag 6 april het volgende besloten:

Veldcompetitie

Beschouwd als niet gespeeld. De gehele veldcompetitie 2019/2020 wordt beschouwd als niet gespeeld. Van deze competitie is slechts de helft – of iets meer – afgewerkt en daarom is het Bondsbestuur van mening, dat hieraan geen waarde kan worden toegekend. Er zijn dus geen kampioenen en degradanten. Over de indeling van de veldcompetitie van volgend seizoen doet het Bondsbestuur te zijner tijd nadere mededelingen.

Zaalcompetitie

Stand is eindstand.  In het top- en wedstrijdkorfbal in de zaalcompetitie geldt dat de momenteel bereikte stand als eindstand telt. Daarbij treedt de promotie- en degradatieregeling in werking. Slotfase Korfbal League, Hoofdklasse en Topklasse Dames (allen: senioren) nog open. Het Bondsbestuur wil de kleine mogelijkheid dat de play-offs, play-downs en de finales nog gespeeld kunnen worden – in welke vorm dan ook – open houden tot het eerstvolgende besluit van het kabinet in de week voor 28 april. Over deze optie gaat het KNKV de komende dagen met de betrokken verenigingen in gesprek. Mochten deze competities niet uitgespeeld kunnen worden, dan beslist het Bondsbestuur zo snel mogelijk, nadat het kabinet helderheid heeft gegeven, over de consequenties.

Wedstrijdkorfbal

Zoals hierboven aangegeven, is bij het wedstrijdkorfbal de huidige stand de eindstand en vindt overeenkomstig de geldende promotie-degradatieregeling promotie en degradatie plaats. Over de precieze gevolgen voor alle teams volgt op korte termijn informatie. Optie invoegen tussenklasse, uitvraag verenigingen en Bondsraad
Het bestuur is van mening dat het besluit ‘stand is eindstand’, in deze voor het grootste deel afgewerkte zaalcompetitie, leidt tot de minste sportieve schade. Een manier om de sportieve schade verder te minimaliseren zou zijn: het invoegen van een klasse tussen de Korfbal League en Hoofdklasse. Het invoegen van deze tussenklasse zou vanaf onderop leiden tot de doorstroom van de beste teams van de diverse klassen en tot een betere competitive balance. Het daadwerkelijk tot uitvoering brengen van dit scenario zou een wijziging in de competitiestructuur met zich meebrengen. Het Bondsbestuur vindt het niet gepast om deze door te voeren zonder overleg met de verenigingen, Bondsraad en de reglementscommissie.

Het Bondsbestuur gaat de verenigingen en Bondsraad hierover middels een enquête bevragen. Bijgevoegd bij de enquête zijn scenario’s van zowel het huidige voorgenomen besluit, als van de impact van een eventuele nieuwe klasse. De enquête wordt uiterlijk donderdag 9 april uitgezet en de verenigingen krijgen tot en met 16 april de tijd deze enquête in te vullen. Deze termijn is zo kort, omdat de verenigingen moeten kunnen beginnen met de inhuur van de zalen voor de zaalcompetitie 2020/2021 en daarvoor is een tijdige zaalindeling noodzakelijk. De resultaten van de enquête worden besproken in het Bondsbestuur en de uitkomst daarvan zal het bestuur zo snel mogelijk kenbaar maken.

23 maart 2020 – Deuren sluiten tot 1 juni

De additionele maatregelen, die het kabinet 23 maart aangekondigd heeft in de strijd tegen het coronavirus, hebben de volgende gevolgen voor onze korfbalcompetitie en -evenementen: Oproep: sluit deuren tot 1 juni. Het KNKV roept alle korfbalverenigingen op om de deuren gesloten te houden tot 1 juni en last zelf tot die tijd alle KNKV-bijeenkomsten en bezoeken aan verenigingen af.

Afgelasting (tweede helft) veldcompetitie
Alle geplande wedstrijden in (het tweede deel van) de veldcompetitie worden dit seizoen afgelast, evenals alle toernooien en evenementen, behorend bij de veldcompetitie. Over de afwikkeling van de veldcompetitie – dus rangschikking en promotie- en degradatieregeling – besluit het KNKV uiterlijk maandag 6 april, dezelfde einddatum die eerder aangekondigd is voor wat betreft de afwikkeling van de zaalcompetitie.

17 maart 2020 – Ook koningsspelen last evenement af op 17 april

De organisatie van de koningsspelen heeft gisteren bekend gemaakt dat ook zij de evenementen niet door laten gaan. Hiermee vervalt de Adfysio Giga Kangoeroedag op 17 april aanstaande en kijken we samen met de scholen of het evenement verplaatst kan worden. Hierover later meer informatie.

16 maart 2020 – KNKV last al het wedstrijdkorfbal af, breedtekorfbal wordt als niet gespeeld beschouwd

Het KNKV heeft vanavond gemeld dat  De Korfbal League finale en de Dames Topkorfbal finale beide zijn afgelast, het is onduidelijk wat er verder gebeurd met de Cashback World Korfbal League, de Hoofdklasse, de Hoofdklasse A-jeugd en de Dames Topklasse. Alle wedstrijden in het wedstrijdkorfbal zijn geannuleerd en er wordt later meer bekend hoe de afwikkeling verloopt van de zaalcompetitie waaronder dus de rangschikking en promotie- en degradatieregeling. De breedtekorfbal competities worden als niet gespeeld beschouwd, dit heeft verder geen invloed op komende seizoenen.

Tot en met minimaal 16 april zijn alle competitierondes van de buitencompetitie geschrapt, de eerste competitieronde staat nu gepland op 18 april.

15 maart 2020 – Aanpassing beleid vanuit Valto: tot en met 6 april alle evenementen geannuleerd of uitgesteld

Op basis van het sluiten van alle sport- en eetgelegenheden en het sluiten van alle scholen in Nederland tot en met 6 april heeft het bestuur van Valto besloten om alle door Valto georganiseerde evenementen te annuleren of uit te stellen tot en met 6 april. Dit betekent dat er geen trainingen, oefenwedstrijden of competitiewedstrijden gespeeld zullen worden en dat de kantine van Valto dicht zal blijven. Lees hier hoe we omgaan binnen Valto met het Coronavirus.

12 maart 2020 – Valto besluit tot het annuleren van alle activiteiten tot 1 april

In navolging van advies vanuit het RIVM, het NOC-NSF en het Koninklijk Nederlands Korfbal Verbond heeft het bestuur van CKV Valto besloten per direct te stoppen met alle korfbal- en sociale activiteiten vanuit CKV Valto tot minimaal 1 april. Zie het gehele persbericht op de website.

11 maart 2020 – Komend weekend geen competitie voor Brabantse teams

Naar aanleiding van de persconferentie van de Brabantse Veiligheidsregio’s op 10 maart over het coronavirus, en het bijbehorende advies: “Ga even geen nieuwe sociale contacten aan en wees terughoudend met bestaande sociale contacten.” heeft het KNKV besloten alle wedstrijden van teams die uitkomen voor een Noord-Brabantse vereniging af te gelasten tot en met zondag 15 maart. Lees het hele bericht op de website van het KNKV.

10 maart 2020 – Bericht aan leden n.a.v. persconferentie Minister President

Het RIVM heeft gisteren (9 maart), in samenspraak met onze Minister-President, een nieuw advies naar buiten gebracht. Het advies luidt: stop met het schudden van handen. Dat advies volgen wij dus op, ook al zijn er tot op heden geen berichten ontvangen dat leden van Valto of mensen daaromheen symptomen hebben of daadwerkelijk besmet zijn met het Corona virus. Lees hier het hele bericht.

Korfballen bij Valto in de Corona crisis – vanaf 11 mei voor iedereen

Na de persconferentie van 6 mei door het kabinet, hebben sportverenigingen de mogelijkheid gekregen om naast de jeugd, ook de senioren weer de mogelijkheid te geven om te sporten. Naar aanleiding heeft Valto een schema opgesteld, waarin de verschillende teams zijn ingedeeld.

Helaas moeten we nog met een hoop maatregelen rekening houden en zal korfballen de komende tijd nog niet als vanouds gaan. Sporten en sociale contacten zijn belangrijk voor ons allemaal maar als we dit langere tijd op deze manier moeten organiseren dan moeten we ervoor zorgen dat iedereen zich aan de door ons gestelde maatregelen houdt.

Na onderzoek van de protocollen verstuurd door het KNKV en de Gemeente Westland hebben we een aantal oplossingen bedacht. We hebben informatie opgesteld over hoe en wanneer we weer gaan korfballen en waar rekening mee gehouden dient te worden. Zorg dat je deze informatie goed doorneemt en mocht je nog vragen hebben stel deze dan eerst aan jouw trainer/coach. Zij weten waar ze deze vragen kwijt kunnen. Toch nog andere vragen? Het bestuur staat paraat om zoveel mogelijk te beantwoorden, zij zijn bereikbaar op bestuur@ckv-valto.nl.

Bekijk ook onze updatepagina over de laatste stand van zaken: https://ckv-valto.nl/nieuws/update-coronavirus/.

In beweging blijven in deze korfballoze periode? AdFysio helpt je op weg!

Het korfbalseizoen ligt helaas al enige tijd stil en zoals het er nu uitziet zal het ook nog wel even gaan duren voor we samen weer op een korfbalveld staan. Om ervoor te zorgen dat de leden van CKV VALTO in deze korfbal-loze periode toch in beweging kunnen blijven en hopelijk topfit weer op het veld verschijnen heeft AdFysio, als partner van CKV VALTO, enkele work-outs ontwikkeld! Ook bestaat de mogelijkheid om een hardloopschema op maat te ontvangen, zodat iedereen op zijn of haar eigen niveau aan de slag kan.

Home work-out

Deze work-out (= trainingsprogramma) is speciaal gericht op basiskracht en is thuis of in een nabijgelegen park uit te voeren. Houd hierbij uiteraard wel rekening met de 1,5 m afstand!
Via deze link is de uitleg van alle oefeningen te vinden met daarbij ook een plaatje ter verduidelijking. Het is natuurlijk mogelijk om de work-out stap voor stap op te bouwen. Kies er bijvoorbeeld voor om het aantal oefeningen of het aantal herhalingen per oefening iedere training te verhogen!

Hardloopschema

Ook bestaat de mogelijkheid om een op maat gemaakt hardloopschema te ontvangen. Neem hiervoor contact op met AdFysio via mauricevanveldhooven@adfysio.nl.

Om een passend schema te maken is het belangrijk om de volgende informatie in de mail op te nemen:

 • Naam en leeftijd
 • Hoelang heb je ooit achter elkaar hardgelopen (in tijd)?
 • Als je in het verleden deelgenomen hebt aan een wedstrijd, hoeveel km was dit en wat was je tijd?
 • Wat is je doel met hardlopen? Denk hierbij aan in beweging blijven, fitter worden en/of deelname aan wedstrijden.

Blessure? Telefonisch consult!

Stel je krijgt van de work-out, het hardlopen of juist van het niets doen een blessure. Last van je rug, je gaat door je enkel, noem het op. Dan is AdFysio, Centrum voor Fysiotherapie en Beweging ook direct voor je bereikbaar via het Sportspreekuur. Deze vinden dagelijks plaats. Het enige wat je hoeft te doen is een mailtje te sturen naar info@adfysio.nl en natuurlijk erbij vermelden waar je last van hebt. Er wordt dan telefonisch contact opgenomen om je klacht of blessure te bespreken en ervoor te zorgen dat je hier dan ook weer zo snel mogelijk van af bent.
We hopen dat veel leden van CKV VALTO aan de slag gaan met de work-out en hardloopschema, zodat we, als het moment daar is, weer fanatiek aan de slag kunnen op het sportveld!

ADFYSIO GAAT WEER OPEN per 4 mei a.s. uiteraard met de nodige maatregelen/aanpassingen vanuit RIVM. De reguliere zorg zal weer worden opgestart binnen ons Sportmedisch Centrum aan de Hoofdstraat. Iedereen kan vanaf dat moment weer terecht voor de diverse vormen van Fysiotherapie.

Korfballen bij Valto in de Corona crisis – mogelijk vanaf 29 april

Na de laatste aankondiging van het kabinet hebben sportverenigingen de mogelijkheid gekregen om te onderzoeken hoe zij sporten weer mogelijk kunnen maken. Ook wij bij Valto hebben onderzocht hoe we weer kunnen gaan korfballen en wel voor de D,E en F teams en de A,B, en C teams.

Helaas moeten we nog met een hoop maatregelen rekening houden en zal korfballen de komende tijd nog niet als vanouds gaan. Sporten en sociale contacten zijn belangrijk voor ons allemaal maar als we dit langere tijd op deze manier moeten organiseren dan moeten we ervoor zorgen dat iedereen zich aan de door ons gestelde maatregelen houdt.

Na onderzoek van de protocollen verstuurd door het KNKV en de Gemeente Westland hebben we een aantal oplossingen bedacht. We hebben informatie opgesteld over hoe en wanneer we weer gaan korfballen en waar rekening mee gehouden dient te worden. Zorg dat je deze informatie goed doorneemt en mocht je nog vragen hebben stel deze dan eerst aan jouw trainer/coach. Zij weten waar ze deze vragen kwijt kunnen. Toch nog andere vragen? Het bestuur staat paraat om zoveel mogelijk te beantwoorden, zij zijn bereikbaar op bestuur@ckv-valto.nl.

Bekijk ook onze updatepagina over de laatste stand van zaken: https://ckv-valto.nl/nieuws/update-coronavirus/.

Bericht van het bestuur

Geen programma, geen opstellingen, geen uitslagen. Geen activiteiten, geen trainingen. Geen Bijblijver. Toch wel. Het is stil, heel erg stil in korfballand, in Nederland. De wereld komt abrupt tot stilstand en zoals het er nu naar uitziet, is dat niet zomaar voorbij. Het leek ons goed om vanuit het bestuur nog een bericht uit te sturen. Toen de omvang van de coronacrisis grote vormen begon aan te nemen hebben we ons een aantal keren laten horen met meer officiële maatregelen, maar het leek ons goed om tussentijds nog eens een update te geven. Zeker nadat maandag de periode van de-activiteit werd verlengd tot 1 juni. Bekijk ook onze updatepagina over de laatste stand van zaken: https://ckv-valto.nl/nieuws/update-coronavirus/.

Van de voorzitter

Lieve korfbalvrienden,

Het huidige coronavirus zorgt er momenteel voor dat er vele bedrijven uit onze regio financieel in een crisis beland zijn. Het is al heel veel gezegd door velen, maar respect voor diegene die op zijn/haar manier proberen de situatie binnen Nederland in de hand te houden. Natuurlijk diep respect voor de gehele zorg die mega veel overuren draaien om dit afschuwelijke virus in te dammen en te bestrijden. Maar ook in de diverse branches waar de coronacrisis nu al zo hard heeft toegeslagen, dat alles waar je ooit als ondernemer voor begonnen bent, je zo ziet wegvallen en de grip verliest. Laten ook wij als leden, familie en vrienden er voor elkaar zijn, zeker nu dit zo hard nodig is. Doe wat voor elkaar, bijvoorbeeld de boodschappen, of een kaartje schrijven of bel elkaar misschien wat vaker. Wij hebben elkaars hulp, aandacht en liefde nu meer dan ooit tevoren nodig. Bedrijven en/of zelfstandigen die in zwaar weer dreigen te komen of inmiddels al in zitten, ik wens jullie veel sterkte en wijsheid toe.

Waar ik wel heel blij van wordt, zijn de initiatieven binnen de vereniging om te proberen iedereen fit te houden, zoals Laurens in deze tijd KorfbalFit is gestart! Ik zelf loop nu wat meer hard, om fit en gefocust te blijven, maar doe jij liever korfbal gerelateerde oefeningen? Kijk dan vooral op Instagram en Facebook. Nu korfbal een bijzaak is geworden en gezondheid het allerbelangrijkste is, willen wij vanuit het bestuur delen welke maatregelen wij nemen om met de situatie om te gaan.

Ik wil eindigen met de vraag aan jullie allen, let op elkaar, geef aandacht en liefde aan elkaar en blijf gezond!

Een sportieve groet,
Marco Stolze

 

Van de TC

Normaal is dit de plek van het doornemen van het weekend, een stukje vooruitkijken. Kansen inschatten en mededelingen doen over lopende zaken op technisch gebied. Hoe anders is het nu. De TC zou het kloppende hart moeten zijn, maar het aantal slagen per minuut is drastisch verlaagd. We hebben allemaal even iets anders aan het hoofd. De één razend druk, de ander angstvallig rustig. De één ontdekt een docent in zichzelf, de ander een sportinstructeur. We zullen ons moeten aanpassen en zoals ik in mijn stukjes van weleer geregeld schreef: niet de sterkste zal overleven, noch de intelligentste, maar degene die zich het beste kan aanpassen.

Als TC zijn we nog niet helemaal stilgevallen. We kijken vooral naar volgend seizoen, want zoals je wellicht hebt gelezen, is niet alleen de zaalcompetitie, maar nu ook de veldcompetitie afgelast. Voor de breedtesport betekent dat, dat de competitie als niet gespeeld wordt beschouwd. Voor de wedstrijdsport (bij ons C1, B2, B1, A2, A1 en V1-V5) wordt nog een beslissing genomen over wat te doen met de eindstand en de daarbij behorende promoties en degradaties. Een belangrijke datum daarbij is 6 april. Dan wil de bond bekend maken hoe ze dit gaan afhandelen. We zullen jullie tegen die tijd daarover berichten. Tot die tijd is het afwachten.

Het betekent voor ons als TC, trainers, coaches en spelers dat er voorlopig geen wedstrijden worden gespeeld. En ook naar aanleiding van de richtlijnen geen trainingen worden gegeven. Dit duurt in ieder geval tot 1 juni. Dat is dus de tweede belangrijke datum. En dat kan best lastig zijn. Zoals Marco al schreef zijn er diverse initiatieven gestart om je fit te houden en die bevelen we je dan ook van harte aan. Blijf bewegen, blijf gezond en dat betekent ook dat je alleen moet sporten en voldoende afstand houdt.

Dan kijkend naar het nieuwe seizoen. We zijn al grofweg aan het kijken wie waar kan spelen. Maar om een goede indeling te maken willen we graag wat meer informatie van jullie krijgen. Daarom sturen we voor de senioren en junioren weer een enquête uit. Vul deze op tijd in, zodat we alle wensen mee kunnen nemen in de overwegingen. En voor alle leden geldt, als je volgend jaar niet meer wilt spelen, laat dat dan voor 1 mei weten. Dat is de derde belangrijke en tevens uiterlijke datum van afmelding.

Een nieuw seizoen biedt ook nieuwe kansen. Kansen om training te geven of te coachen. Dit kun je in de enquête aangeven of als je het nu al weet, ons een mailtje sturen via tc@ckv-valto.nl. Mocht je je verder willen ontwikkelen als trainer, dan willen we volgend seizoen een KT3 cursus aanbieden. Deze is voor iedereen die een KT2 cursus heeft gedaan. Wil je zo’n kans pakken, laat dat dan ook weten! En wil je je echt onsterfelijk maken, dan is er altijd de mogelijkheid om een scheidsrechtercursus te volgen. Het fluiten van wedstrijden in de buurt en soms ook onze eigen teams is leuk, leerzaam en is hard nodig om aan onze verplichtingen richting de bond te voldoen.

Dat was mijn update voor deze week. Vooral kijkend naar de komende weken, waarin hopelijk wat meer duidelijk gaat worden over hoe en wat. Nog even een keer de data op een rij:

 • 6 april – Uitsluitsel vanuit het KNKV over hoe de zaal- en veldcompetities worden afgehandeld.
 • 1 mei – Stoppen als spelend lid? Laat dat voor deze datum weten (via bestuur@ckv-valto.nl).
 • 1 juni – Meer duidelijkheid over sporten in Nederland, tot die tijd geen trainingen en wedstrijden.

De volgende bestuursleden hebben een update hieronder. Veel succes. Blijf fit. Blijf gezond.

Namens de TC,
Jan Jaap Elenbaas

 

Over evenementen

Het bruist binnen Valto. En dat doet het nog steeds wel, maar gedwongen op een iets lager pitje. Door alle maatregelen zijn er veel activiteiten binnen de vereniging die we moeten annuleren of waar nog geen duidelijkheid over is.

Ook op financieel gebied zal Valto flink last hebben van het Corona virus. Dat nadeel zien we zowel aan de inkomstenkant door gemiste kantine opbrengsten en gemiste sponsor opbrengsten bij de activiteiten die we in het voorjaar gepland hebben, als ook aan de uitgaven kant, door verplichtingen die we zijn aangegaan en niet kosteloos kunnen annuleren.

Hieronder daarom een overzicht van de evenementen en onze besluiten daaromtrent.

Activiteit  Status   Afspraken 
Witte Diner – Spek & Beamers Geannuleerd, wellicht later Witte Diner wordt mogelijk dit jaar nog gehouden en niet op 31 maart. Inschrijfgeld is geretourneerd.
Trainingsweekend Geannuleerd We schuiven dit door naar volgend jaar in plaats van 3/4/5/6 april dit jaar. Inschrijfgeld wordt geretourneerd en gemaakte huurkosten zijn nog onderwerp van gesprek.
Eindtoernooi B-jeugd 1e klasse Geannuleerd De zaalcompetitie is afgelast, inclusief dit eindtoernooi dat op 11 april gehouden zou worden bij ons in de Vreeloo hal. Beperkte financiële schade.
AdFysio Giga Kangoeroedag Geannuleerd, wellicht later De Koningsspelen, waar de Giga Kangoeroedag onderdeel van is, zijn geannuleerd op 17 april. Onduidelijk is of dit op een andere manier (later) kan worden ingevuld.
Melior Jeugdweekend Geannuleerd Gezien de maatregelen gecommuniceerd op 23 maart rest ons niets anders dan het Jeugdweekend van 1/2/3 mei te annuleren. Inschrijfgeld wordt geretourneerd en gemaakte huurkosten zijn nog onderwerp van gesprek.
WK 2-tegen-2 Geannuleerd Gezien de maatregelen gecommuniceerd op 23 maart rest ons niets anders dan het WK 2-tegen-2 te annuleren. Geen financiële schade.
Priva Schoolkorfbal Geannuleerd, wellicht later

 

Gezien de maatregelen gecommuniceerd op 23 maart rest ons niets anders dan het Schoolkorfbal te annuleren. Onduidelijk is of dit op een andere manier (later) kan worden ingevuld.
Nederlands Kampioenschap Veldkorfbal Onduidelijk Het KNKV heeft besloten alle competitierondes in het veld te laten vervallen. Dat zou ook betekenen dat er geen NK veldkorfbal zou kunnen komen. We hebben echter officieel nog niets gehoord. Op 6 april hopen we hier meer over te weten.
Competitierondes Geannuleerd Het KNKV heeft gecommuniceerd dat er geen resterende zaal- en veldcompetitie zal zijn. Aanzienlijke financiële schade door missen kantineomzet + sponsorinkomsten.
Mei-feesten Oranje Commissie Geannuleerd Aanzienlijk door missen bijdrage OC aan Valto.
Einddag Valto Onduidelijk We wachten dit vooralsnog af.

 

Besluiten vanuit het bestuur en gecommuniceerd

 • Gezien de communicatie vanuit de Rijksoverheid op 23 maart rest ons als bestuur geen andere keus dan alle evenementen tot en met 1 juni te annuleren of te verplaatsen. Dit betekent dat er geen (oefen)wedstrijden zullen zijn, geen trainingen en dat de AdFysio Giga Kangoeroedag, het Melior Jeugdweekend en Priva Schoolkorfbaltoernooi komen te vervallen op de dagen waarop ze gepland stonden.
 • Alle Valtoevenementen tot minimaal 1 juni zijn geannuleerd, we ondersteunen geen trainingen zowel op het veld als in de zaal. We raden onze leden actief af om elkaar op te zoeken om buiten Valto om samen te trainen. Mocht dit veranderen door landelijk beleid, dan laten we dat weten.
 • Het KNKV heeft besloten dat al het breedtekorfbal als niet gespeeld wordt beschouwd. Op zijn laatst wordt er op 6 april gecommuniceerd hoe het KNKV met overige competities om wil gaan.
 • Evenementen in de overige maanden van dit jaar zijn ook onzeker. Per evenement bekijken we, eventueel met onze partners, of we nu al actie willen ondernemen.
 • De definitieve cijfers worden uiteraard pas in juli bekend, maar we willen wel benadrukken dat Valtovoldoende financiële reserves heeft om deze klap op te vangen.

Namens het bestuur,
Bart Versteegen
Pascal van Dijk

Omgaan met het Corona virus binnen Valto

Update op Valto beleid omtrent omgaan met het Corona virus.

 1. Valto blijft dicht tot en met 6 april, dit geldt voor alle evenementen inclusief het jaarlijkse trainingsweekend. Er zal niet getraind worden en ook worden er geen oefen- of competitiewedstrijden gespeeld. De kantine van Valto blijft dicht tot minimaal 6 april.
 2. We raden al onze leden af om in grote groepen bij elkaar te komen, bijvoorbeeld om samen te sporten. Beperk je sociale contacten tot het eigen gezin en sport thuis. Ga niet op zoek naar momenten om met elkaar te korfballen of om andere groepsporten te doen, blijf thuis waar dat kan.
 3. We onderzoeken de impact op mogelijk andere georganiseerde evenementen vanuit de club voor de rest van het seizoen. Hierover later meer.

————————————————————————————————————————————————————————————————-

Beste leden,

Ongetwijfeld zal bij jullie ook het nieuws over de uitbraak van het Corona virus bekend zijn gezien alle aandacht die het in de media krijgt. Het virus kan de COVID-19 ziekte veroorzaken, waarbij patiënten last krijgen van koorts en luchtwegklachten.

Tot op heden hebben wij nog geen berichten ontvangen dat leden van Valto of mensen daaromheen symptomen hebben of daadwerkelijk besmet zijn met het Corona virus. Het RIVM heeft echter gisteren, in samenspraak met onze Minister-President, een nieuw advies naar buiten gebracht. Het advies luidt: stop met het schudden van handen.

Aangezien we een sportvereniging zijn komt dit nog wel eens voor, je geeft je tegenstander een hand bij het beginnen van de wedstrijd en als de wedstrijd is afgelopen. Je scoort een doelpunt in een wedstrijd of je maakt een mooie goal tijdens een training en geeft je teamgenoot een highfive, momenten dat we misschien meer onbewust lichamelijk contact hebben.

Als vereniging volgen we dan ook het advies dat door het RIVM, de regering en door het KNKV is afgegeven. Dat advies luidt om per direct dit contact te stoppen met wie dan ook zodat de verspreiding van het virus eventueel beperkt kan worden. Misschien voelt dit nu als overdreven maar er zijn maar zoveel kansen om een eventuele uitbraak te beperken.

Laten we zorgen dat Valto een veilige en gezonde omgeving is en blijft en elkaar hier bewust van maken. De verantwoordelijkheid ligt bij onze coaches en trainers om dit duidelijk te maken aan hun team, aan ouders om hun kinderen hierover te informeren maar ook aan elk Valto lid om elkaar aan te spreken mocht dit vergeten worden.

Zie voor meer informatie over het onderwerp de website van het RIVM, het NOC-NSF of het KNKV.

Namens het bestuur,

Marco Stolze
Voorzitter CKV Valto

VALTO selectie pakt vier punten op Super Saturday

Na twee vrije weekenden waarin iedereen lekker carnaval kon vieren of er even lekker tussenuit kon gaan om zich op de lange latten te begeven, werden vandaag de korfbalschoenen weer aangetrokken voor het vervolg van de competitie. Er resten ons nog vier wedstrijden tot de ontknoping van deze spannende zaalcompetitie. Het zit allemaal toch een stuk dichter bij elkaar als dat ik bij het begin van het zaalseizoen had verwacht. Verrassend genoeg is het niet de door mij verwachte kampioen KV Swift (M) die de lijst aanvoert, maar zijn het vooralsnog KVS/Maritiem en GKV/Enomics die om de kroon strijden. Zij speelden in deze ronde tegen elkaar, maar er kwam geen winnaar uit deze wedstrijd en blijven zij samen koploper. GKV/Enomics heeft hierdoor wel stiekem, door het onderlinge verschil, een extra kaart te spelen, maar zal dan wel de volgende wedstrijden moeten blijven winnen. In De Lier waren het vandaag wedstrijden met voor VALTO twee verschillende doelen tegen VEO, waar dezelfde belangen op het spel stonden. VALTO 2 is nog volop in de race voor het kampioenschap met VEO 2 en Reflex 2 op het vinkentouw, dus winst was het enige goede resultaat voor de ploeg van Leon. De gasten uit Voorburg zouden er echter alles aan gaan doen om de punten te bemachtigen om zo op gelijke hoogte te komen met VALTO 2. In december waren de ploegen aan het eind van de wedstrijd nog steeds in evenwicht met een 12-12 eindstand, dus voor het onderling verschil in ons voordeel moest er vandaag met minimaal één verschil gewonnen worden. Met goed gevulde tribunes werd de wedstrijd gestart door scheidsrechter Coenraads en nam VALTO direct het initiatief. Binnen vijf minuten was het eerste gaatje geslagen met een 4-1 tussenstand. VEO wist nog een keer aan te haken, maar met treffers van Pieter en Thijs liep VALTO weer uit naar 6-2. Toen de coach van VEO halverwege de eerste helft een time-out aanvroeg hadden Ruben, Pieter en Lisanne al een 9-3 tussenstand op het scorebord gezet. VEO leek nu echter een betere fase te hebben. Met twee snelle doelpunten op rij werd de achterstand verkleind, maar toen ging VALTO weer mee scoren. Hierdoor werden de kleedkamers opgezocht met de 12-7 tussenstand.

VALTO 2 leek op de goede weg en hoefde het in het tweede bedrijf “alleen maar af te maken”. Dit was makkelijker gezegd dan gedaan. Het scoren zou in het tweede bedrijf een stuk moeizamer gaan, terwijl VEO het gaatje steeds een beetje kleiner maakte. Ook bij hen waren door het strakke verdedigen van ons tweede de doelpunten duur. Pas na bijna vijf minuten viel het eerste doelpunt na de rust voor VEO, maar Martijn en Ruben vergrootte het verschil weer naar 14-8. De heersende verdedigingen zorgden ervoor dat doelpunten schaars bleven. VEO wist net iets vaker door onze verdediging te prikken, waardoor er halverwege de tweede helft een 15-10 tussenstand door Ruben op het bord werd gezet. VEO ging intussen door met het knabbelen aan onze voorsprong, waardoor er vijf minuten voor tijd een 15-12 tussenstand op het bord stond. Het begon nu toch wel een beetje warm te worden onder de Lierse voeten en de Voorburgse ploeg leek bloed te ruiken. Met steeds meer energie gingen zij op jacht naar doelpunten, maar wij hadden Ron nog op de bank. Dit was het moment om hem te brengen in de aanval en hij deed ook vandaag weer wat er van hem verwacht werd. Met zijn eerste schot op de korf zette hij ons vier minuten voor tijd weer op een 16-12 voorsprong. Uitspelen van zulke wedstrijden blijft toch nog wel een dingetje voor VALTO. Juist in deze fase van de wedstrijd zou je verwachten dat men het rustiger aan gaat doen en alleen de goede kansen gaat nemen. VALTO 2 liet zich echter juist opjagen door de gasten en nam toch te veel risico en verkeerde schoten, waardoor de gasten meer kansen kregen dan wenselijk was. Van deze kansen wisten zij er nog twee te benutten, maar de tijd was voor hen te kort om onze overwinning nog in gevaar te brengen. Een dik verdiende overwinning voor VALTO 2 die vooral dankzij een goede eerste helft tot stand kwam. Voor de competitie kwam er later op de avond nog een gunstig bericht uit Hardinxveld-Giessendam dat ook Reflex 2 had verloren. Hierdoor heeft VALTO 2 nu een gaatje van drie naar de nummer twee in de poule KV Vriendenschaar 2. We zijn er echter nog lang niet. Er zijn nog drie finales te gaan, waarin we scherp zullen moeten blijven. Volgende week gaan we op bezoek bij HKV/Ons Eibernest waar we in januari een makkelijke 22-8 overwinning op boekten. Onderschatting van deze reeds gedegradeerde tegenstander ligt wel op de loer, dus aan Leon de taak om de spelers goed op scherp te zetten.

VALTO 1 mocht aantreden tegen het vlaggenschip uit Voorburg. VEO 1 is de vierde ploeg in de poule die met een interim coach het seizoen gaat afmaken. Het is voor deze ploeg dan ook vijf voor twaalf als zij aan deze wedstrijd beginnen. Er moest vandaag gewonnen worden om de laatste strohalm te pakken voor lijfsbehoud in de overgangsklasse. Echter waren voor ons de punten minimaal net zo belangrijk, want ook wij willen overleven in deze klasse. De wedstrijd kwam dan ook moeizaam op gang na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Zwart, die met zijn assistent Pluister de wedstrijd in banen mocht leiden. We waren al bijna drie minuten onderweg toen Bart de score opende. Er moest echter hard gewerkt worden voor de doelpunten, waardoor VEO weer drie minuten later toch de gelijkmaker door de korf gooide. Het andere VALTO vak had iets minder tijd nodig om de korf te vinden en was het Mees die met twee treffer het eerste gaatje voor ons op het bord zette. VEO kreeg de kans om weer aan te sluiten met een mee gekregen strafworp, maar deze werd gemist. Niet veel later mocht ook Thom gaan staan voor een strafworp en hij faalde niet, waardoor er 4-1 op het scorebord kwam te staan. Met om en om scoren stond er na een kwartier spelen een 6-4 tussenstand op het bord en nam VALTO de eerste time-out. Na de hervatting wist VEO de aansluitingstreffer dan toch te maken en was het even afwachten of het VALTO zou lukken de voorsprong te behouden. Zané en Thom zorgden weer voor wat lucht, maar VEO bleef aan het elastiek hangen. Met nog vier minuten op de klok was het 8-6 en was het voor VALTO wel zaak om dit verschil vast te houden tot de thee. De gasten zouden voor de rust de korf niet meer weten te vinden, maar Zané en Mees deden dit wel. Hierdoor werd de gang naar de kleedkamers gemaakt met een 10-6 voorsprong voor VALTO.

Na de rust weer hetzelfde spelbeeld als bij het begin van de wedstrijd. Twee ploegen naarstig op zoek naar een gaatje in de verdediging, wat door de gasten nu als eerste gevonden werd. De Voorburgers vochten voor wat ze waard waren vandaag en bleven aan het elastiek hangen met steeds een verschil van twee á drie doelpunten. Toch kroop VEO langzaam maar zeker dichterbij en was halverwege de tweede helft de aansluiting weer daar bij 13-12. Het Lierse publiek wist wat hen te doen stond en ging nog eens luidruchtig achter de ploeg staan. VALTO toonde veerkracht en wist dankzij de doelpunten van Maaike en Mees weer een gaatje te slaan. Toen VEO in de volgende aanval voor de tweede keer een strafworp onbenut liet, was de euforie compleet. Hoewel er nog bijna tien minuten te gaan was voelde we dat de volgende overwinning nu erg dichtbij was. Met drie doelpunten op rij van Thom en Nikki werd de genade klap uitgedeeld door VALTO. VEO nam nog een time-out en hoopte blijkbaar nog op een wonder, maar op de tribunes was het Lierse feestje al losgebarsten. Er waren nog slechts drie minuten te spelen en we hadden er alle vertrouwen in dat VALTO dit niet meer zou weggeven. Met in de slotfase nog twee doelpunten van Zané en Romee werd de wedstrijd definitief beslist door een 20-13 voorsprong op het bord te zetten. De gasten hadden echter het slotakkoord met een kort kansje onder de korf werd de eindstand 20-14 op het bord gezet. Met deze overwinning stijgt VALTO een plekje in de competitie, omdat KV Vriendenschaar thuis niet wist te winnen van CKV Swift. Helaas voor VALTO en VEO ging ook Sporting Trigon ook onderuit in eigen huis tegen HKV/Ons Eibernest. Voor VEO rest nu slechts nog een theoretische kans om te overleven in de overgangsklasse. Het verschil tussen VALTO en HKV blijft dus drie punten en zullen zij volgende week met het mes tussen de tanden het veld betreden als VALTO 1 hun tegenstander is in de Eibernesthal. Zij zijn nu nog één puntje verwijderd van de veilige zesde plaats en willen dus maar wat graag de punten in eigen huis houden. VALTO liet zich in de heen wedstrijd in de tweede helft te veel ontregelen. De 17-12 voorsprong werd langzaam maar zeker ingelopen en aan het eind van de wedstrijd werden de punten gedeeld met een 25-25 gelijkspel. We zullen ons dus moeten wapenen tegen de Haagse bluf en gewoon ons eigen spel op de mat leggen. Ook in deze wedstrijd zijn de belangen van beide ploegen even groot en zal het er dus waarschijnlijk weer warm aan toe gaan binnen de lijnen. Publiek is natuurlijk weer zeer gewenst bij deze titanen strijd die om 19:30 uur gaat beginnen. Ook VALTO 2 kan uw steun overigens hard gebruiken, dus kom gerust al om 18:10 uur naar de Eibernest hal.

Tot volgende week iedereen, Arno van Leeuwen.

Westlands Team vs België U19

Ter voorbereiding op het IKF Wereldkampioenschap onder de 19 jaar speelt het nationaal korfbalteam van België een aantal vriendschappelijke wedstrijden. Op woensdagavond 4 maart komen onze zuiderburen op bezoek in de Westlandhal en nemen ze het op tegen het Westlands Team en ONDO A1.

De Belgen proberen op het WK, dat van 19 tot en met 21 april plaats vind in Leeuwarden, een gooi te doen naar de wereldtitel. Voor deze spectaculaire wedstrijd neemt Westlander en ex-topkorfballer Barry Schep het Westlands Team onder zijn hoede.

❗️ INFORMATIE ❗️
– Locatie: Westlandhal, Spinel 4, 2691 TM ‘s-Gravenzande
– Programma:
🚪 Deur open vanaf 18:30
⚽️ 19:00 ONDO A1 – België U19
⚽️ 20:30 Westlands Team – België U19

U bent bij deze van harte uitgenodigd om deze wedstrijden GRATIS te bezoeken!

Punt gewonnen of punt verloren?

Deze vraag stelden velen zichzelf aan het eind van de wedstrijd van gisteravond in de van Rappardhal in Gorinchem. VALTO 1, wat de hele wedstrijd op voorsprong had gestaan, zag in de slotfase van de wedstrijd deze voorsprong verdampen en deelde de punten met GKV/Enomics 1 na vijftig minuten bikkelen. Van te voren teken je hiervoor, maar achteraf had er dus meer in gezeten.

In de voorbereiding op deze wedstrijd was uw razende reporter al vroeg naar Gorinchem vertrokken, want deze stad aan de Merwede heeft een mooi historisch centrum omgeven door een stadswal waarover je heerlijk kunt wandelen. Gezien het weer een uitgelezen kans voor mij om daar eens rond te gaan kijken en een terrasje te pikken voor een lekker bakkie. Ik moet zeggen dat dit wel een aanrader is voor mensen die geïnteresseerd zijn historische plaatsen om er op een mooie lentedag rond te wandelen. Toen het daglicht langzaam plaats maakte voor kunstlicht naar de Van Rappard hal getogen en daar het innerlijke verzorgd en de belevenissen van de VALTO 2 spelers gepeild van de nipt gewonnen wedstrijd in Maarssen van OVVO 3. Zij waren diep gegaan en van de supporters die ook daar geweest waren vernam ik dat het aan het eind weer bloedstollend was. Conclusie was wel dat als we zulke wedstrijden ook winnen hoor je niemand klagen en hieruit moet ik opmaken dat het allemaal weer niet van een leien dakje ging. Goed dat de punten dan uiteindelijk toch mee naar De Lier gingen, want ook de concurrentie heeft hun wedstrijden gewonnen. Voor VALTO 2 wachten nog vier finales na de verplichte voorjaarsstop die nu ingelast is door de bond om op wintersport te kunnen gaan. Op 7 maart direct een kraker voor vier punten tegen VEO 2, wat samen met Refleks 2 op het vinkentouw zit om de koppositie van VALTO 2 over te nemen.

VALTO 1 zet intussen alle zeilen bij om het verblijf in de overgangsklasse te verlengen met minimaal nog een seizoen. In Middelburg wist VALTO op bezoek bij Swift de tweede helft winnend af te sluiten en waar niemand, en zeker de spelers van KV Vriendenschaar niet, op gerekend had was de ruime overwinning op Vriendenschaar, waar in de heenwedstrijd nog met dubbele cijfers van verloren werd. Ook de thuiswedstrijd tegen de tegenstander van  vandaag GKV/Enomics was er een die met ruime cijfers verloren werd, hoewel we na de eerste helft wel gewoon op voorsprong stonden. Toen wisten de gasten de wedstrijd in de tweede helft te kantelen en met 19-25 de punten mee naar Gorinchem te nemen. GKV heeft bij het begin van het zaalseizoen afscheid genomen van hun coach na teleurstellende resultaten in de veld competitie. Dit lijkt zijn vruchten af te werpen, want zij staan na de overwinning van vorige week op Swift bovenaan in de poule en zouden deze positie vandaag natuurlijk met hand en tand verdedigen.

Na een indrukwekkende minuut stilte ter nagedachtenis van het Gorinchemse ere lid Leo Boeter, die afgelopen week was overleden, ging de wedstrijd van start. Beide ploegen ongetwijfeld met een plan om de punten te bemachtigen. Met ca. 20 Lierse supporters en de rest van de tribunes volgepakt met thuispubliek ging de wedstrijd van start. De eerste aanvallen bleven vruchteloos, maar het was uiteindelijk toch de thuisploeg die de score opende. Achteraf zou blijken dat dit ook gelijk de laatste keer zou zijn dat GKV op voorsprong zou staan. In de volgende aanval was het Zané die voor VALTO scoren opende en ons weer op gelijke hoogte bracht. Ons verdedigingsvak had minder tijd nodig om de korf te vinden, want binnen een minuut hadden Bart en Maaike ons voorsprong op gezet. GKV wist even later de aansluiting weer te krijgen uit een afstandsschot van Kevin van Beest, maar Mees herstelde het verschil weer. Nadat Bart en Thom de 2-6 tussenstand op het bord hadden geschoten vond GKV coach Menno Kop het genoeg en riep zijn ploeg al na zeven minuten naar de kant. Dit leek effect te hebben, want zij wisten in de volgende aanvallen de achterstand te halveren. Thom en Maaike herstelde dit echter weer na lang aanvallen, wat dankzij het strakke verdedigen van het andere vak mogelijk was. Zo stond het na een kwartier spelen 4-8 en kreeg GKV de eerste strafworp toegekend. Hiermee werd de achterstand weer drie, maar Laurens herstelde de voorsprong weer. Het meegereisde Lierse publiek deed hun best om de ploeg te steunen, maar het thuispubliek overstemmen lukte niet. Het orkest speelde er lustig op los tijdens de Gorinchemse aanvallen, maar het leek VALTO weinig te deren. Na de 6-9 wist VALTO weer verder uit te lopen naar 6-11 door doelpunten van Bart en Nikki. De laatste minuten van het eerste bedrijf gingen in met een 8-11 tussenstand en leek deze wedstrijd een kopie te worden van de thuiswedstrijd. Toen stond VALTO ook de hele eerste helft op voorsprong en ging het aan het begin van de tweede helft mis. Nu wist VALTO voor de thee nog de voorsprong verder uit te bouwen door doelpunten van Romee en Zané en gingen we de kleedkamer in met een 8-13 voorsprong.

De thee had de Lierse ploeg goed gedaan, want we kwamen scherp uit de kleedkamer. Zané en Thom wisten de voorsprong verder uit te bouwen naar 8-15 en was er een serieus gat geslagen met de tegenstander. Nu had ik uit wedstrijdverslagen op sites van andere ploegen uit de poule al begrepen dat de Van Rappardhal een lastig te nemen hindernis is. Zo ook bleek dit vandaag weer. Onder luide aanmoedigingen van het thuispubliek ging de thuisploeg op jacht naar doelpunten. Het wedstrijdbeeld werd grimmiger en de duels harder. Men was duidelijk op zoek naar de grenzen van de scheidsrechter en deze werden vandaag weer aardig opgerekt moet ik zeggen. Met twee strafworpen en een afstandsschot wist GKV zich terug te vechten naar 11-15 en was alleen de treffer van Romee aan Lierse kant het antwoord. Langzaam maar zeker wist de thuisploeg de achterstand te verkleinen en werd het nog een heet laatste kwart in de Van Rappardhal. Het arbitrale duo, eigenlijk heeft de scheidrechter het alleen gedaan, waren in deze fase niet te benijden, maar namen bij de doorbraken van de thuisploeg wel erg makkelijk de veilige beslissing door maar weer naar de stip te wijzen. VALTO zou er in de tweede helft vijf tegen krijgen, waarmee de thuisploeg in het zadel geholpen werd. Met nog tien minuten op de klok kreeg GKV voor het eerst weer de aansluiting dankzij de van hoofdklasser HKC (H) overgekomen Kelly de Bruin. Zij is duidelijk een versterking van de Gorinchemse ploeg die zomaar halverwege het seizoen mag worden toegevoegd aan de ploeg. Nu kreeg eindelijk VALTO een strafworp mee en nam de thuisploeg de geijkte time-out om Thom uit zijn concentratie te halen. Dit deerde Thom echter niet en hij gaf VALTO weer wat lucht. Even later zou Nikki ons weer op een voorsprong van 15-18 zetten, maar de thuisploeg had bloed geroken en ging nu letterlijk tot het gaatje om deze achterstand weg te werken. Met nog iets meer dan drie minuten op de klok kwamen zij bij 18-18 langszij en gingen we een bloedstollende slotfasen in. Voor de Lierse supporters die ook in Maarssen geweest waren wederom een aanslag op hun hartconditie. Als je de wedstrijdverslagen van KVS en KV Vriendenschaar er op na leest weet je dat de thuisploeg in deze fase en bij deze stand alle registers open trekt. Zo ook vandaag geschiede. Aangemoedigd door het thuispubliek werden de confrontaties opgezocht en werd, nadat Zané ons weer op voorsprong gezet had, met de volgende alles of niets poging de zevende strafworp gescoord door de thuisploeg. Met nog tachtig seconden op de klok wist VALTO weer op voorsprong te komen dankzij het afstandsschot van Thom. De thuisploeg gaf zich uiteraard nog niet gewonnen, want er leek voor hen toch nog wat te halen na vijftig minuten achter gestaan te hebben. De gelijkmaker viel uiteindelijk zo’n vijftig seconden voor tijd en mocht VALTO nog voor een laatste kans gaan. Deze werd op een lompe manier door de tegenstander onderbroken, maar dit lag geheel in de lijn van de tweede helft. Hierdoor kreeg juist de thuisploeg de kans op de volle buit. Onze verdediging maakte nu echter geen fout en wist de thuisploeg tot een schotklok overschrijding te dwingen. De klokbediener zat al de hele tweede helft iets te veel in de wedstrijd, want het gebeurde meerdere keren dat men, helaas niet in ons voordeel, vergat de schotklok te starten. Ook nu vergat hij de klok te stoppen. Dit werd nu wel, na appelleren van de VALTO aanhang en spelers, rechtgezet en mocht VALTO proberen om in de laatste 20 seconden de bal nog in de aanval te krijgen. Wij kozen er echter voor om dit punt te koesteren en geen risico te nemen de bal nog te verliezen. Hierdoor tikte de tijd dus weg en werden de punten gedeeld met de koploper, die nu weer gedeeld koploper is geworden. Ik had vorige week wel heel stoer gezegd dat we KV Swift  wel weer in het zadel wilde helpen, maar had eerlijk gezegd van te voren al getekend voor een gelijkspel. Gezien de thuiswedstrijd waren we in staat om hen het vuur aan de schenen te leggen, maar om dit een hele wedstrijd vol te houden vergt wel wat van de concentratie van de spelers. Vandaag zat dat wel goed en wisten we tot drie minuten voor het einde de bovenliggende partij te blijven. Helaas werd de chaos die de thuisploeg creëerde het arbitrale duo te veel en werden er enkele discutabele beslissingen genomen. Neemt niet weg dat je jezelf ook niet in zo’n situatie moet laten dwingen. Zelf ben ik er alleen nog niet uit of we nu een punt gewonnen of juist een punt verloren hebben. In Gorinchem zijn ze in ieder geval wel zeker dat er een punt gewonnen is, gezien de blijdschap na de wedstrijd. Gelukkig voor hen zijn er in de ander wedstrijden ook verrassende uitslagen te zien. KVS wist als enige “gewoon”te winnen op bezoek bij VEO, wat inmiddels als vierde ploeg afscheid genomen heeft van hun trainer. KV Swift wist thuis in “de Sprong” niet verder te komen dan een 23-23 gelijkspel tegen Sporting Trigon, wat met een bus vol supporters naar Zeeland was afgereisd. KV Vriendenschaar lijkt ook het spoor een beetje bijster te zijn en speelde ook gelijk tegen HKV/Ons Eibernest. Vooral door deze laatste uitslag moeten we blij zijn met het vandaag behaalde punt, zodat het verschil met HKV in de competitie nu op drie blijft.

We gaan nu weer twee korfballoze weekenden tegemoet om dan op 7 maart weer de accu’s opgeladen te hebben voor de eindsprint in de competitie. VALTO 2 wacht nog vier finales tegen achtereenvolgens VEO 2, HKV 2, SDO 2 en KZ/Thermo4U 4. Voor het vlaggenschip staan de wedstrijden tegen VEO 1, HKV 1, KVS 1 en Sporting Trigon 1 nog op het programma, waarbij vooral de wedstrijden tegen VEO en HKV belangrijk zijn voor lijfsbehoud. Uw steun is hierbij natuurlijk meer dan nodig. Gisteravond hebben we weer kunnen zien wat publiek met een team kan doen. Wij hebben ook ons best gedaan, maar werden overstemd door de GKV aanhang. Ondanks dat zijn de spelers enorm blij met uw aanwezigheid en zien u graag terug bij de volgende wedstijden. Laten we er vooral bij de thuiswedstrijden weer een kolkende Vreeloohal van maken en onze energie laten overslaan op de spelers die in deze wedstrijden weer tot het uiterste zullen moeten gaan om de wedstrijden over de streep te trekken.

Geniet van de voorjaarsvakantie en we zien u op 7 maart,
Arno van Leeuwen.

Herboren VALTO verslaat KV Vriendenschaar

Vorige week deed vooral VALTO 2 goede zaken met een overwinning op Refleks en deed ons vlaggenschip aan vormherstel tegen Swift in Middelburg. Hier viel vooral op dat VALTO 1 prima partij geboden had aan de meest scorende ploeg van Nederland. Hoewel de wedstrijd bij rust al gespeeld leek rechtte de Lierse trots de ruggen voor de tweede helft en wist hierin gelijke tred met de tegenstander te houden. Sterker nog, de tweede helft werd zelfs gewonnen met twee verschil, maar de opgelopen schade uit de eerste helft was groter. Goed dat we tot het eind bleven strijden voor een goed resultaat, wat ook vandaag weer meegenomen kon worden in de kraker tegen KV Vriendenschaar.

VALTO 2 kon vandaag afstand nemen van de concurrentie als er gewonnen werd, want Refleks speelde al vroeg in de middag en had in Maarssen verloren van OVVO 3. Voor VALTO 2 dus zaak om scherp aan de wedstrijd te beginnen. VALTO startte zonder Pieter, die vorige week uitviel met een voetblessure en zonder Nikki (S) die ook vorige week uitviel met een knieblessure en nu ook nog een arm in het gips heeft vanwege haar pols. De gasten waren er op gebrand om deze wedstrijd beter te starten dan de thuiswedstrijd die wij ruim wisten te winnen met 21-28. Toen was VALTO de hele wedstrijd de bovenliggende partij, maar nu namen de gasten in de openingsfase het initiatief. Na 0-1 werd het in de derde minuut door Ron weer gelijk, maar wisten de gasten niet veel later weer een 1-2 voorsprong te nemen. Ruben en Thijs stelden orde op zaken, waarna we bij 3-2 aan de goede kant van de score kwamen. Na de gelijkmaker was het Vera die in de volgende aanval onze voorsprong herstelde, maar ook deze werd weer weggewerkt door de gasten uit Hardinxveld-Giessendam. Ron nam zijn ploeg bij de hand en wist met twee treffers het eerste gaatje te slaan bij 6-4, maar helaas wisten de gasten de aansluiting te behouden door ook gelijk weer te scoren. Gelukkig heeft VALTO dames die ook hun doelpuntjes mee pakken en zo ook nu. Lisanne en Lisa zorgden voor het eerste gaatje van drie verschil en toen Ron even later de 9-5 binnen schoot leek het te gaan lopen. Helaas werd er in de verdediging een overtreding gezien door de leidsman en ging de bal op de stip. Martijn zorgde er al snel weer voor dat het verschil weer hersteld werd, maar met twee afstandsschoten wist Vriendenschaar de achterstand weer te halveren. Het was Vera die in de volgende aanval de ruststand 11-8 op het scorebord schoot en leek VALTO 2 gewoon op koers te zijn voor een overwinning.

VALTO kwam ook het scherpst uit de kleedkamer, want Vera en Ron zorgden voor een marge van vijf verschil na vijf minuten in het tweede bedrijf. Toen stokte de doelpunten bij VALTO en zou het acht minuten lang niet tot scoren komen. Deze doelpuntloze periode wisten de gasten te benutten om het gat te dichten en zelfs op voorsprong te komen bij 13-14. Het was Ruben die de doelpuntloze periode doorbrak en ons weer op gelijke hoogte bracht. Even later mocht Ron een vrije bal nemen, welke door hem ook werd afgerond. De gasten konden even later weer op gelijke hoogte komen door een, al dan niet terechte, strafworp te benutten. Niet veel later namen de gasten een time-out om de ploeg goed geïnformeerd de laatste vijf in te laten gaan. Een ruime overwinning zat er vandaag in ieder geval niet meer in, maar VALTO bleef knokken voor elk doelpunt. Ook de gasten gingen tot het gaatje om de punten mee naar huis te nemen. Ruben zette ons weer op voorsprong, maar de doelpunten bleken duur in deze bloedstollende slotfase. De aanvallen werden rommelig en niet altijd werden de juiste keuzes gemaakt. KV Vriendenschaar staat er om gekend dat zij van ver hun schoten nemen in de hoop dat deze zullen vallen of dat hun ploeggenoten de ballen afvangen. Zo ook vandaag. Van grote afstand viel uiteindelijk de gelijkmaker voor hen weer binnen, maar kon VALTO nog drie minuten voor de overwinning gaan. Terwijl de klok al stilgezet was wist Lisa ons van dichtbij weer op voorsprong te zetten. De laatste minuut duurde echter nog heel lang op het horloge van de scheidsrechter en de gasten wisten in deze lange minuut de gelijkmaker nog door de korf te krijgen. Met de 17-17 eindstand werden de punten dus gedeeld en komt concurrent VEO een puntje dichterbij in de competitie. Zij wisten eenvoudig te winnen van HKV/Ons Eibernest 2, wat nog steeds op de eerste punten wacht. Volgenden week wacht VALTO 2 de lastige uitwedstrijd in Maarssen tegen OVVO 3, wat in een degradatie strijd verwikkeld is en vandaag goede zaken deed door van Refleks 2 te winnen. VALTO 2 is dus gewaarschuwd en zal scherp moeten zijn en als ploeg er weer moeten staan. De thuiswedstrijd tegen deze ploeg ging ook lang gelijk op en werd in de slotfase pas over de streep getrokken. Publiek is dan ook zeer gewenst bij deze wedstrijd om de ploeg weer door de minderen fases te sleuren. Om kwart over twee zal de wedstrijd starten in de OVVO hal in Maarssen.

Dan het klapstuk van de avond. De confrontatie van ons vlaggenschip, wat onder leiding van Thorwald de Roo vorige week prima partij geboden had aan Swift 1 en vertrouwen getankt had voor vanavond, tegen de voor VALTO altijd lastige tegenstander KV Vriendenschaar 1 uit Hardinxveld-Giessendam. In een bomvolle Vreeloohal werden de ploegen voorgesteld aan het publiek en kon de wedstrijd beginnen onder leiding van het arbitrale duo Den Dekker en Boogaard. VALTO startte in de normale opstelling zoals we de laatste weken gewend zijn. Bij de gasten ontbrak Daan Brouwer, die blijkbaar een serieuze blessure heeft want hij was vorige week ook al niet present in de derby tegen GKV/Enomics. Zijn plaats werd, net als vorige week, ingenomen door Peter Visscher. De score werd vandaag geopend door Mees die in de derde aanval doel wist te treffen. In de volgende aanval zouden de gasten de gelijkmaker weten te scoren, maar toen zij in de volgende VALTO aanval aan de noodrem trokken wist Thom ons met de verkregen strafworp weer op voorsprong te zetten. Met de doelpunten van Bart en Zané was even later het eerste gaatje geslagen bij 4-1. In de negende minuut viel de tweede Vriendenschaar treffer door de korf, maar hierna zou VALTO de lijntjes verdedigend nog strakker aanhalen. In iets meer dan twee minuten wist VALTO de voorsprong uit de bouwen naar 7-2 en nam de Vriendenschaar coach Jorrit Ekelmans een time out. De boodschap die hij had was blijkbaar aangekomen, want binnen een minuut hadden de gasten de achterstand gehalveerd naar 7-4. VALTO leek het even lastig te hebben met hun tegenstander en werd er onnodig balverlies geleden. De voorsprong bleef echter behouden door de doelpunten van Thom, Mees en Nikki, die steeds antwoordden op de doelpunten van de gasten. Met nog minder dan vijf minuten te gaan tot de thee gaf VALTO weer even gas en wist nog voor de rust de tegenstander te dubbelen en met 14-7 de kleedkamer op te zoeken.

Het was duidelijk te merken dat er een frisse wind door de selectie heeft gewaaid en dat er nu een team stond met een plan, wat ook goed werd uitgevoerd. De stemming zat er ook op de tribunes goed in, op het gasten vak na natuurlijk. De VALTO aanhang ging nog maar eens goed zitten voor het tweede bedrijf en de kelen werden gesmeerd om de ploeg te steunen om de wedstrijd over de streep te trekken.

VALTO ging in de tweede helft verder waar het gebleven was. Vriendenschaar wist nog wel in de eerste aanval  gelijk te scoren, maar daar zette Thom en Maaike er twee voor VALTO tegenover. In de volgende drie minuten leek het er even op dat Vriendenschaar zich oprichtte. Zij scoorden drie maal op rij en wisten terug te komen tot 16-11 voordat Thom weer wat terug kon doen. Ook de volgende tegentreffer van Vriendenschaar werd weer beantwoord. Deze keer was Mees weer zuiver in de afronding, maar deze keer wisten de gasten hier twee treffers tegenover te zetten. Na acht minuten in het tweede bedrijf stond het nu 18-14 en leek het weer spannend te worden. In de volgende fase zou VALTO de voorsprong echter consolideren door steeds met de tegenstander mee te scoren. Zo werd met de doelpunten van Nikki, Thom en Mees halverwege de tweede helft een 21-16 tussenstand bereikt.

Hoewel VALTO nu geen moment verslapte wisten de gasten toch weer tweemaal achter elkaar te scoren en wisten zij een strafworp te forceren om weer wat dichterbij te komen. Voor deze genomen kon worden nam interimcoach Thorwald, scherp als hij is, een time out. Dit bleek de strafworp nemer van Vriendenschaar uit de concentratie gebracht te hebben, want de bal ging mooi over de korf heen en werd door Bart afgevangen. De laatste vijf minuten zou VALTO volwassen uitspelen. Waar we vroeger nog wel eens vergaten om de schotklok in ons voordeel te gebruiken, werd dat nu gedisciplineerd uitgevoerd. Na de gemiste strafworp nam VALTO ook gelijk de tegenstander bij de strot en wist met de doelpunten van Thom en Zané de wedstrijd definitief in het slot te gooien. De gasten gingen nog gestrest op zoek naar doelpunten, maar in minder dan drie minuten een achterstand van acht goedmaken zou toch wel erg lastig worden. Het gehaaste spel was koren op de molen voor VALTO wat nu rustig de posities innam in de aanval en maximaal gebruik maakte van de schotklok. Zo tikte de tijd rustig weg en kon de overwinning ons niet meer ontgaan. Met nog dertig seconden op de klok zette Thom de eindstand op het bord met zijn afgeronde vrije bal en was de buit binnen.

In een kolkende Vreeloohal wist het herboren VALTO 1 een overtuigende overwinning te pakken op KV Vriendenschaar waar in november nog met 27-14 van werd verloren. Dankzij het goede voorverdedigen van onze dames konden de heren hun tegenstanders uitschakelen en werd het voor de ploeg uit Hardinxveld-Giessendam een lastige avond. Zij moeten het juist van hun heren hebben. Hun dames nemen vaak slechts een klein percentage van de doelpunten voor hun rekening als je hun wedstrijd verslagen er op na slaat. Ook vandaag waren zij niet erg scherp in de afronding en wisten zij, ondanks toch best aardig wat pogingen, slechts drie ballen door de korf te krijgen. Ter vergelijking wisten de VALTO dames vandaag het drievoudige aantal ballen door de korf te gooien. Ook de aanmoedigingen van de volle tribunes met VALTO aanhang hebben duidelijk hun uitwerking op de spelers. Vandaag was duidelijk zichtbaar dat alle spelers er tot het laatste fluitsignaal voor bleven gaan, terwijl er al lang een onoverbrugbaar verschil op het scorebord stond. Blij om te zien dat de spelers een nieuwe impuls hebben gekregen van de achterliggende rumoerige weken en nu weer met elkaar en voor elkaar door het vuur gaan. Natuurlijk doet het coachende werk langs de lijn van Thorwald ook een flinke duit in het zakje en zijn er verschillende spelers die hierdoor met meer vertrouwen in het veld staan.

Al met al een mooie oppepper voor ons vlaggenschip deze overwinning en hij komt ook nog eens heel goed uit. In de ander wedstrijden in de poule wist HKV/Ons Eibernest namelijk te winnen van VEO en komt hierdoor op vier punten, nog steeds drie punten achterstand op VALTO dankzij de overwinning. In de andere wedstrijden liep het allemaal anders dan vooraf gedacht werd door de meeste mensen. KVS ging in eigen huis onderuit tegen Sporting Trigon en ook in Gorinchem was een verrassende uitslag te zien. Swift was de laatste weken lekker op schot, maar GKV/Enomics, de tegenstander van VALTO volgende week, wist Gijs Gillissen en Stephan den Boer blijkbaar aan de ketting te leggen. Swift kwam deze keer niet verder dan 23 treffers en verloor dan ook van GKV. Zij zullen dus nu moeten afwachten wie er de nieuwe koploper nog punten afhandig gaat maken om hen in het zadel te helpen voor het kampioenschap. Zij hebben dit nu niet meer in eigen hand en mogen zo wie zo nu geen misstappen meer maken tot 28 maart.

Zoals gezegd is GKV/Enomics 1 de tegenstander van VALTO 1 volgende week, waar we op 7 december slecht één helft konden bij blijven en uiteindelijk met 19-25 het onderspit dolven. Na de laatste twee wedstrijden ben ik wel benieuwd of VALTO in staat is om Swift in dat zadel te helpen tegen deze ploeg en ik hoop veel VALTO supporters met mij. Laten we met velen achter het vlaggenschip aan reizen naar Gorinchem, waar in de “van Rappardhal”, die te vinden is aan de Wijnkoperstraat 5a in Gorinchem, de wedstrijd om 19:30 uur zal beginnen.

Graag tot volgende week,
Arno van Leeuwen.

Foto: Mieke van Leeuwen

Meer foto’s zien? Bekijk ze hier!

De Westlandse Sportprijzen door de ogen van onze topper Marleen

Afgelopen donderdag vond het Sportgala plaats in Westland Theater De Naald in Naaldwijk. Voor mij toch wel een bijzondere avond omdat ik een van de genomineerden was in de categorie Sportvrijwilliger van 2019. Dit is een publieksprijs waardoor middels een stemming bepaald wordt wie deze prijs wint. Helaas waren er niet voldoende stemmen voor mij om de prijs in ontvangst te mogen nemen. Achteraf hoorden we dat het echt een close call was en dat er dus net niet genoeg stemmen waren om op het podium mijn goed voorbereide speech te mogen houden. Daarom hieronder een deel van mijn (omgebouwde) speech om toch een woord van dank uit brengen.

Allereerst is het natuurlijk geweldig dat ik genomineerd ben door Valto voor wat ik doe voor de club, maar wat ik doe is zeker niet uniek. Als ik om mij heen kijk bij Valto zie ik zo veel mensen die heel veel voor de club doen. Vrijwilligers die meerdere keren per week maar soms ook dagelijks, bezig zijn met en voor Valto.Dat is ook gelijk wel het mooie aan het verenigingsleven: met elkaar houdt je namelijk een sportvereniging bloeiend, met elkaar houden wij Valto bloeiend. Je doet iets voor een ander en tegelijkertijd leer je daar zelf ook weer van.

Zoals hierboven al geschreven wil ik Valto uiteraard bedanken voor de nominatie. Maa​r daarnaast wil ik ze ook bedanken voor de kans die ik krijg om te doen wat ik leuk vind om te doen. Bedankt voor het vertrouwen wat ik kreeg om het afgelopen jaar en het komend jaar het NK op te pakken. Bedankt voor de gezelligheid, sportiviteit en saamhorigheid die er is binnen onze club, waar ik deel vanuit mag maken en waar ik trots op ben.

Het laatste hele grote dankjewel gaat natuurlijk naar alle mensen die op mij gestemd hebben! Helaas was het net niet genoeg voor de prijs, maar dat betekende ook dat ik niet met kloppend hart, zwetende handen en trillende benen het podium op hoefde om een volle Naald toe te spreken. Zo heeft ieder nadeel ook weer zijn voordeel!

Helaas bleek later op de avond dat ook ons vlaggenschip niet won in de categorie Beste sportploeg 2019. Toch kunnen we met elkaar terugkijken op een leuke avond! Nogmaals bedankt voor jullie stemmen en tot snel op het veld, weer gewoon in onze sportkleding 😉.

Marleen

Foto’s van de avond door Mieke van Leeuwen zijn hier te bekijken. Die van de Gemeente Westland zelf staan hier (Rolf van Koppen Fotografie).

Foto bij dit artikel: Rolf van Koppen Fotografie

VALTO 2 pakt zwaar bevochten zege op Refleks 2

In een week waarin heel veel gebeurde bij VALTO  wist het tweede team toch de punten te pakken in de belangrijkste wedstrijd tot nu toe. Nadat in goed overleg besloten was om niet langer door te gaan met Eric Geitenbeek als trainer van onze selectie en het ziek zijn van Leon, werd er dinsdag getraind onder leiding van Johan van der Meer. De tweede training was voor het vlaggenschip verplaatst naar de woensdagavond in de Lentiz hal in Maasland, omdat donderdagavond de uitreiking was van de Westlandse sportploeg van het jaar. De training op woensdag werd verzorgd door Thorwald de Roo die de komende periode de honneurs van Eric zal waarnemen.

Voor VALTO 2 was het vandaag de dag van de waarheid voor wat betreft de koppositie in de competitie. Het was vandaag er op of er onder tegen Refleks 2, waar in de thuiswedstrijd onnodig van werd verloren in de slotseconden van de wedstrijd. In de volgende wedstrijden had VALTO nog een keer een puntje gemorst, waardoor we één punt achter het Rijswijkse Refleks stonden. Zij hadden hun wedstrijd tegen KZ/Thermo4U 4 in Koog  aan de Zaan verloren, maar bleven daarmee wel koploper. Om alles in eigen hand te houden moest VALTO dus winnen vandaag en dan nog het liefst met minimaal twee verschil voor het onderling resultaat. Onder leiding van scheidsrechter Eijke startte de wedstrijd, waarin de thuisploeg uit de startblokken schoot. Binnen vijf minuten hadden zij een 3-0 voorsprong op het scorebord staan. Lisa opende voor ons de score, maar we bleven nog even achter de feiten aan lopen. Refleks liep verder uit naar 5-1 toen Thijs na tien minuten het tweede VALTO doelpunt scoorde. Direct daarna scoorde Ruben de 5-3 en leek VALTO de aansluiting weer te krijgen. Helaas werd er in de verdediging een overtreding gemaakt waar een vrije bal het gevolg van was. Deze wist Refleks binnen te schieten en de marge weer iets te vergroten. De volgende vijf minuten zou de Lierse verdediging geen fouten maken en konden we meerdere aanvallen zoeken naar een doelpunt. Het was Martijn die halverwege de eerste helft de stand op 6-4 zette en niet veel later was zijn broer Thijs ook weer trefzeker met zijn onderhandse poging. De aansluiting was gerealiseerd en de thuisploeg voelde de druk opgevoerd worden. Met een handig uitgelokte strafworp wisten zij zich weer wat meer lucht te geven, maar VALTO kwam steeds beter in de wedstrijd te zitten. Met nog vijf minuten op de klok wist Pieter ons weer op gelijke hoogte te brengen bij 7-7. Even later wist Ruben ons voor het eerst op voorsprong te zetten, maar de ruststand werd door de thuisploeg op het bord gezet. Zij wisten in de slotseconden weer de gelijkmaker te scoren, zodat we bij 8-8 de kleedkamers opzochten.

Na deze spannende eerste helft, waarin pittige duels uitgevochten werden, stonden er dus nog dertig spannende minuten op het programma. Het was er ook voor de thuisploeg alles aan gelegen om de overwinning binnen te hengelen, want ook zij willen graag promoveren en hebben wel zin in een feestje. De duels werden dan ook in de tweede helft zo nodig nog feller. VALTO kwam het scherpst uit de kleedkamer en wist met de doelpunten van Lisanne en Pieter de eerste voorsprong van twee punten voor VALTO op het bord te zetten. Lang konden we hier echter niet van genieten, want drie minuten later stond er weer een 11-10 voorsprong voor Refleks op het bord en moest VALTO weer in de achtervolging. We hielden echter de lijntjes nu kort en wisten met het doelpunt van Vera weer op gelijke hoogte te komen. De thuisploeg was intussen al begonnen met verse spelers inbrengen in een poging het verschil weer te maken. Zij kwamen wederom weer op voorsprong, maar wederom toonde VALTO hun veerkracht. Ron was binnen de lijnen gekomen op de plaats van Thijs die even later in het andere vak weer zou terugkeren. Ron zorgde al snel voor de gelijkmaker en had VALTO nog een kwartier de tijd om de wedstrijd naar zich toe te trekken. Thijs zette ons weer op voorsprong door zijn vrije bal binnen te schieten, maar even later was daar weer de gelijkmaker van de thuisploeg. Met om en om scoren werd zeven minuten voor het einde de 15-15 tussenstand bereikt en kon de wedstrijd nog alle kanten op. In navolging van de thuisploeg was ook Leon aardig aan het wisselen geslagen en hadden we Pieter geblesseerd naar de kant zien gaan na een kamikaze actie van zijn tegenstander. In een wanhoopspoging de bal eerder te bereiken dan Pieter zorgde hij er voor dat Pieter helemaal uit balans raakte en zichzelf blesseerde. Pieter zijn bloeddruk liep hierbij wat te hoog op en vertelde zijn tegenstander even wat hij ervan vond, wat de leidsman niet kon waarderen. Hij hield Pieter een gele kaart voor, waarvan je dan hoopt dat deze niet opgeschreven wordt want er waren wel ergere dingen gebeurd in de wedstrijd. De laatste fase van de wedstrijd zou VALTO heel volwassen spelen en rustig op zoek gaan naar de juiste kansen. Één daarvan was voor Ron die ons vijf minuten voor het einde weer op voorsprong zette. Een minuutje later wist Ruben met een slim kort kansje de voorsprong te verdubbelen en kwam bij de vakwisseling Floris binnen de lijnen voor Martijn om de lengte die de thuisploeg had ingebracht te compenseren. De verworven voorsprong zou VALTO niet meer uit handen geven. Met goed opgezette aanvallen werd nog wel gezocht naar meer treffers, maar dit zou niet meer gebeuren. De thuisploeg nam intussen meer risico om meer balbezit te krijgen, maar VALTO liet zich niet uit de tent lokken. De 15-17 van Ruben vijf minuten voor tijd bleek ook de eindstand te worden, waarmee VALTO precies aan de minimale eis voldoet om de koppositie in de poule over te nemen van Refleks 2. Een mooi resultaat dat na deze roerige week, waarin er veel gebeurd is, onder het toeziend oog van het vlaggenschip en onze interim coach tot stand kwam.

De late trip naar Zeeland was voor het vlaggenschip een groot avontuur met een tegenstander die de laatste weken helemaal los gaat tegen de lager geklasseerde tegenstanders in de poule. Vooral in hun “eigen”sporthal De Sprong lijken zij van alle hoeken raak te schieten gezien de 40-19 tegen VEO en 32-9 tegen Vriendenschaar. De laatste uitwedstrijd tegen HKV/Eibernest maakten zij er zelfs 42, dus VALTO kon de borst nat maken. Het wedstrijd verloop moet ik u helaas schuldig blijven, want ons Fordje was nodig voor het transport van de spelers naar Middelburg. De uitslag van 34-27 stelt mij echter niet ontevreden. We hebben weliswaar verloren, maar om er in Middelburg 27 te scoren moet het team toch lekker in de wedstrijd gezeten hebben. Volgende week komt KV Vriendenschaar op bezoek in de Vreeloohal, wat altijd een lastige tegenstander voor VALTO blijkt te zijn. Misschien heeft Thorwald daar wel een oplossing voor en weet hij samen met de spelers een strijdplan te smeden om de punten in De Lier te houden. Publiek is hierbij natuurlijk onontbeerlijk en ik verwacht dan ook weer minimaal net zoveel publiek op de banken als in de wedstrijd tegen Sporting Trigon.

Graag tot volgende week dus iedereen,
Arno van Leeuwen.