Maaike vrije bal

VALTO sluit met twee goede wedstrijden oefenperiode af

Na de laatste veldwedstrijd in Dordrecht heeft de selectie na één week rust de draad weer opgepakt in de zaal. Met de oefenwedstrijden tegen Tweemaal Zes in Maartensdijk, Sporting Delta in De Lier en vandaag op All day VALTO als laatste Wit Blauw/Green Organics uit Kampen lijkt onze selectie klaar voor de competitie. In Maartensdijk werd weliswaar verloren van Tweemaal Zes, maar het spel was, volgens overleveringen, prima. De avondwedstrijd dinsdag tegen het niet onbekende Sporting Delta was minder en werd dan ook ruim verloren. Vandaag was de laatste sparringpartner dus Wit Blauw/Green Organics uit Kampen, wat vorig zaalseizoen als derde eindigde in de overgangsklasse B achter De Meeuwen en kampioen HKC (H). Een tegenstander die met beide teams op hetzelfde niveau speelt als VALTO.

VALTO 2 komt dit zaalseizoen weer in de reserve 1e klasse uit, waardoor er zonder schotklok gespeeld werd vanavond tegen de ploeg uit Kampen. Na het eerste fluitsignaal van Max, die de wedstrijd vakkundig in banen leidde, schoot VALTO uit de startblokken. Binnen enkele minuten hadden Ruben, Ron en Pieter een 4-0 voorsprong op het scorebord staan. Na de eerste tegentreffer geïncasseerd te hebben, werd de voorsprong uitgebouwd naar 7-1 halverwege de eerste helft. Pieter was in deze fase lekker op schot en zorgde even later met zijn vijfde treffer voor een 9-3 tussenstand. Tot de rust zou het verschil hetzelfde blijven, waarbij Ron, Nikki (S) en Ruben steeds de tegenstander van repliek diende. De ruststand werd door de gasten op 12-7 gezet.

Na de rust ging VALTO verder waar het gebleven was in de het eerste deel. Na zes minuten was de voorsprong nog steeds vijf punten dankzij de doelpunten van Lisa en Martijn, maar toen wilde het even niet meer lukken bij VALTO. Er volgde een doelpuntloze periode van zeven minuten, waarin de gasten de achterstand terug brachten naar 14-12. Het waren Vera en Martijn die het verschil weer herstelde naar 16-12 halverwege de tweede helft, maar de gasten kregen steeds meer grip op de Lierse aanvallen. Zij wisten de achterstand weer te halveren, maar Vera herstelde dit eigenhandig weer na de vakwisseling. Met nog tien minuten op de klok leek de overwinning een feit, maar de gasten persten er nog een eindsprintje uit. De junioren die op de bank zaten als reserve kregen van Leon nog wat speeltijd als dank voor hun aanwezigheid. Vijf minuten voor tijd wisten de gasten weer langszij te komen bij 18-18, maar in de volgende aanval wist Bas ons weer op voorsprong te zetten. Helaas werd deze direct weer weggepoetst met een afstandsschot van de gasten, waarna beide ploegen niet meer tot scoren zouden komen. De eindstand werd dus uiteindelijk 19-19, waarmee VALTO klaar lijkt voor de zaalcompetitie. Een competitie waarin we graag bovenin willen gaan meedraaien, maar dit zal niet eenvoudig worden in de pittige poule waarin we zijn ingedeeld. Met tegenstanders als KZ 4, SDO 2, HKV 2 en VEO 2 zullen we elke week scherp moeten zijn en is uw support meer dan nodig om de punten binnen te harken.

Voor de wedstrijd van het vlaggenschip was de tribune weer wat voller gelopen en was iedereen benieuwd wat VALTO zou doen tegen deze ploeg uit Kampen die gewend zijn om in de overgangsklasse te opereren. In tegenstelling tot de voorgaande wedstrijd keek ons vlaggenschip binnen twee aanvallen tegen een 0-2 achterstand aan. Het was Maaike die voor ons de nul van het bord schoot, maar die werd direct beantwoord en stond het na twee minuten 1-3. Na de vakwisseling wist ook het eerste aanvalsvak snel de korf te vinden en stond het een minuut later door de doelpunten van Nikki en Bart weer gelijk. De gasten bleven echter aan de goede kant van de score. VALTO repareerde steeds met de 4-4 van Thom, 5-5 van Zané, waarna zij dit beiden nog een keer deden en er na zeven minuten 7-7 op het scorebord stond. Onze dames waren vanavond lekker op schot en namen de ploeg bij de hand. Romee en Maaike zorgden voor de eerste voorsprong voor VALTO bij 9-7, maar dat was niet voor lang. Met drie treffer op rij kwamen de gasten weer op voorsprong en moest VALTO weer in de achtervolging. Dit werd weer snel rechtgezet, want binnen een minuut hadden Thom en Zané ons weer op voorsprong gezet. Maaike, Mees en wederom Zané wisten met hun doelpunten ons op een 14-11 voorsprong te zetten met nog vijf minuten zuivere speeltijd te gaan tot de rust. De doelpunten vielen in deze fase bij beide ploegen wat minder makkelijk, zodat met om en om scoren de ruststand op 15-13 kwam te staan.

VALTO kwam scherp uit de kleedkamer en wist na de hervatting met het doelpunt van Zané als eerste de korf te vinden. Toch kreeg Wit Blauw even later weer de aansluiting bij 16-15, maar Romee gaf ons nog even hoop door er 17-15 van te maken. De gasten wisten deze achterstand om te draaien naar een 17-18 voorsprong via een afgeronde vrije bal en twee schoten. VALTO was dus weer terug bij af en moest weer in de achtervolging. Mees maakte weer gelijk, maar nog in dezelfde minuut wist Wit Blauw een gaatje van twee te staan naar 18-20. De ploegen bleken erg aan elkaar gewaagd, want niet veel later hadden Thom en Mees het gaatje weer gedicht en begon de wedstrijd weer opnieuw. Wederom pakten de gasten tweemaal een voorsprong, maar Bart en Mees poetsten deze weer weg, waarna Zané en Nikki ons weer op voorsprong zetten bij 24-22. We waren echter pas halverwege de tweede helft, dus nog was  de wedstrijd nog lang niet gespeeld. Met drie afstandsschoten en een strafworp wisten de gasten deze achterstand om te buigen naar een voorsprong van 24-26, welke Thom eigenhandig wist weg te werken. Zané zette ons daarna met haar zevende van vandaag weer op voorsprong, maar die werd vanaf de strafworpstip weer te niet gedaan. Mees en Romee zorgden twee minuten voor het einde weer voor een voorsprong bij 29-27 en zou er nog een spannende slotfase volgen. VALTO ging zuinig met de kansen om en met Bart onder de paal werden er lange aanvallen gespeeld. Toch wisten de gasten de bal weer te onderscheppen en de aansluitingstreffer te scoren. De laatste minuut leek een eeuwigheid te duren, waar VALTO de aanvallen weer zorgvuldig opzette en steeds de schotklok liet weg tikken. Met nog zes seconden op de klok schoot Laurens de wedstrijd in het slot door de eindstand op 30-28 te zetten. Niet veel later floot de scheidsrechter voor het laatst in deze heerlijke wedstrijd, waarin de VALTO dames on fire waren. Met zestien van de dertig doelpunten hebben zij zich wel op de kaart gezet. Hiermee heeft VALTO de reeks oefenwedstrijden met een overwinning afgesloten en lijkt ze klaar voor de competitie die volgende week van start gaat. In de eerste wedstrijd komt direct de kampioenskandidaat Swift uit Middelburg op bezoek in De Lier. Voor VALTO altijd een lastige tegenstander, maar ook gelijk een goede wedstrijd om de ploeg op scherp te zetten voor de rest van het zaalseizoen. Het beloven volgende week dus heerlijke wedstrijden te worden voor het publiek. Kom dus allemaal naar de eerste wedstrijden in deze zaalcompetitie om de ploegen naar een overwinning te schreeuwen, wat de feestvreugde op het VALTO feest zeker ten goede zal komen.

We zien elkaar volgende week, Arno van Leeuwen.

Sportieve avond voor deelnemers korfbalclinic

Op vrijdagavond 1 november 2019 heeft CKV Valto in samenwerking met Stichting Myosotis Westland een korfbalclinic voor mensen met een verstandelijke beperking georganiseerd. Een groep van maar liefst 50 deelnemers uit het Westland kwam naar sportcentrum Vreeloo voor de sportieve avond. Een divers geheel waar door verschillende deelnemers voor het eerst kennis gemaakt werd met korfbal, met daarnaast een groep geoefende korfballers uit de G-teams van CKV Dijkvogels en CKV ONDO.

De deelnemers werden gedurende verschillende spelvormen begeleid door spelers uit Valto 1, 2 en 3. Na een goede warming-up werd er tijd besteed aan het leren schieten, waarna al snel het ene na het andere doelpunt gescoord werd. Met veel plezier en enthousiasme werd er getraind, waardoor de pauze met een drankje en wat lekkers erg welkom was. Vol energie kon deel twee van de avond verder gaan. Een spannende wedstrijd tussen de deelnemers en de begeleiders gold als afsluiting van de clinic. De deelnemers konden zich de winnaars van de avond noemen, nadat zij van de begeleiders wonnen.

Deelnemers, begeleiders en organisatie vanuit Stichting Myosotis en CKV Valto, bedankt voor jullie enthousiasme! We kijken terug op een leuke en sportieve clinic!

Foto: Mieke van Leeuwen

Lekker een weekje niets …

Na de laatste wedstrijden in Dordrecht zijn we even in een gat gevallen qua korfbal. Onder heerlijke nazomerse omstandigheden werden daar de laatste punten vergaard voor we de zaal ingaan. VALTO heeft er voor gekozen om met de senioren niet mee te doen aan de Haagse Korfbaldagen, zodat de spelers even kunnen bijkomen en sommigen kunnen herstellen van wat kleine pijntjes. Voor de studenten binnen de selectie ook een welkome onderbreking zo aan het eind van een periode waar weer de tentamens wachten. Terug kijkend op de competitie tot dusver kunnen we zeggen dat we er een stuk beter voor staan dan vorig seizoen. Hoewel we nu met zeven punten meer dan vorig seizoen op een mooie derde plaats staan, zullen we er in het voorjaar nog een paar keer hard voor moeten werken om uit de buurt van de rode streep te blijven. VALTO 2 heeft intussen ook de smaak te pakken en staat in hun debuutjaar netjes in de middenmoot op een vierde plaats met net zoveel punten als VALTO 1. Leek het voor VALTO 2 vorig zaalseizoen nog even te vroeg om al in de overgangsklasse uit te komen, dit veldseizoen hebben ze laten zien dit niveau wel aan te kunnen. Net als VALTO 1 staan zij qua punten precies in het midden met vijf punten achterstand op de koploper en ook vijf punten boven de rode streep. Ook zij zullen in het voorjaar dus nog de nodige punten moeten vergaren.

Deze week zal de selectie de trainingen weer hervatten om volgend weekend de eerste oefenwedstrijd te spelen in Maartensdijk tegen Tweemaal Zes, wat op hetzelfde niveau uitkomt als VALTO. Voordat de competitie start op 23 november spelen we nog twee oefenwedstrijd. Deze wedstrijden tegen Sporting Delta en Wit Blauw Kampen zullen in De Lier gespeeld worden, dus kom gerust kijken hoe we ervoor staan. Het speelschema is nog niet bekend, dus is het nog afwachten wie de eerste tegenstander zal zijn de 23e. In de zaal zijn VALTO 1&2 ook niet in een parallelle poule ingedeeld en zullen dus niet alle uitwedstrijden samen op pad kunnen. Voor VALTO 1 is het te hopen dat zij niet gelijk de eerste wedstrijd tegen de gedoodverfde kampioenskandidaat Swift 1 in Middelburg moeten. Met ook het VALTO Schuurfeest op deze dag zijn de spelers dan, net als vorig seizoen, pas laat weer terug in De Lier. Winst lijkt op voorhand bij deze veldhoofdklasser, op een keurige 3e plaats, een lastige opgave, maar wie weet kan VALTO daar als underdog voor een verrassing zorgen. Naast VALTO 1, met een gemiddelde leeftijd van 22,4 de één na jongste ploeg in de poule, zijn er nog twee promovendi in de poule. Ook oude bekende KV Vriendenschaar uit Hardinxveld-Giessendam en Sporting Trigon uit Leiden hebben vorig seizoen het kampioenschap gevierd in de zaal.

Sporting Trigon werd in de zaal toen nog bijgestaan door Gerald van Dijk, die overgekomen was van Achilles en dit seizoen weer in de Korfballeague te zien zal zijn bij het Amsterdamse Blauw Wit. Hoe zij er dit seizoen voor staan zal moeten blijken, maar de veldcompetitie loopt voor hen nog niet zoals men gehoopt had denk ik. Daar komen zij in de eerste klasse uit en zijn daar op de vijfde plaats terug te vinden. Vriendenschaar, getraind door Jorrit Ekelmans, inderdaad broer van, staat er op in de veldcompetitie niet zo goed voor in de OKC. Zij vinden zichzelf terug op de zevende plaats onder de rode streep en hebben het lastig in hun poule waar Nieuwerkerk fier aan kop gaat. In dezelfde poule spelen ook GKV/Enomics en KVS/Maritiem die op een vijfde en derde plaats terug te vinden zijn. Deze ploegen kwamen ook vorig seizoen in de zaal uit in de overgangsklasse, waar GKV/Enomics tweede werd achter kampioen De Meervogels. KVS/Maritiem eindigde vorig zaalseizoen als vierde in de OKD poule, waar Fiks promoveerde naar de hoofdklasse. VEO wist in deze poule in hun debuutjaar in de zaal OK op eigen kracht te handhaven en eindigde in de middenmoot met 13 punten boven Sporting Delta, Achilles en het inmiddels gefuseerde Futura. Dit is ook een tegenstander waar tegen we in de veldcompetitie hebben gespeeld, waar VALTO net een off day had en de punten aan de Voorburgers moest laten. In het verleden is dit al vaker een lastige tegenstander gebleken, waar we of nipt van winnen of verliezen.

Dan komt VALTO voor het eerst in competitie verband HKV/Ons Eibernest tegen, wat zich via een beslissingswedstrijd in de zaalovergangsklasse wist te handhaven vorig seizoen. Op het veld komen zij inmiddels uit in de eerste klasse waar zij derde staan met vier punten achterstand op koploper ZKV uit Zaandam. Het wordt dus lastig om een voorspelling te doen waar ons vlaggenschip zal staan in maart in deze poule. Er zijn meerdere tegenstanders waar ik verwacht dat VALTO zeker voor de punten zal gaan, maar dan is het wel zaak dat de concentratie een hele wedstrijd vastgehouden wordt. In de veldcompetitie zijn dan wel vier overwinningen behaald en één keer de punten gedeeld, maar dat is vooral behaald door op het juiste moment in de wedstrijd te pieken. Alle gewonnen wedstrijden werden in de slotfase binnen gesleept, wat voor sommige supporters niet goed is voor de bloeddruk. Ook bij KVA wisten we het overwicht in de wedstrijd in de eerste helft niet om te zetten in een verschil in doelpunten. Hierdoor hield KVA zicht op punten, wat hen vlak voor tijd zelfs de volle buit leek op te leveren. Mocht het lukken om deze pieken en dalen in een wedstrijd om te zetten in een constant niveau in een wedstrijd, dan zou VALTO zo maar bovenin de poule mee kunnen gaan doen. Het kampioenschap lijkt op het moment toch wel naar Zeeland te gaan naar Swift, wat op het moment in goeden doen lijkt te zijn.

Ik verwacht dan ook een mooi zaalseizoen voor VALTO, waar vast weer veel mooie wedstrijden te zien zullen zijn waar volle tribunes natuurlijk ook weer goed zijn voor de sfeer.

Graag tot in de zaal dus iedereen,
Arno van Leeuwen

Valto Melior Jeugdkamp

Valto Melior jeugdkamp 2020!

Ook in 2020 gaan we weer gezellig met onze jeugdleden op het Melior jeugdkamp! Vorig jaar hebben we in verband met het Nederlands Kampioenschap Veldkorfbal dat wordt georganiseerd bij ons op de vereniging ervoor gekozen om het Melior jeugdkamp te verplaatsen naar mei. Aangezien we ook dit jaar een feest gaan maken van het NK Veldkorfbal zal wederom het Melior jeugdkamp plaats vinden in mei. Dit jaar hebben we gekozen voor 1 t/m 3 mei. Zet dus alvast een groot kruis in je agenda op deze datum, want het leukste weekend van het jaar komt er weer aan!

Na jarenlang in het JEUK actief te zijn geweest hebben we afscheid genomen van Frank de Rijcke en Denise Herbert. Zij geven het stokje door aan 3 nieuwe enthousiaste JEUKers, namelijk; Esmee Binnendijk, Max Hulsebosch & Mandy Herbert. Wij hebben er weer zin in en de voorbereidingen voor weer een geslaagd weekend zijn alweer in volle gang! We houden jullie op de hoogte van de laatste informatie & wanneer de inschrijvingen weer open gaan!

To be continued…

Groetjes namens ‘t JEUK

Maaike vrije bal

VALTO beleeft een heerlijke korfbalmiddag bij Oranje Wit

In het laatste speelweekend voordat we de zaal in gaan stonden de eerste return wedstrijden op het programma. Voor VALTO betekende dit een reisje naar Dordrecht, waar de thuisbasis is van C.K.V. Oranje Wit. Gezien de wedstrijden in september zouden er wel eens heel goede zaken gedaan kunnen worden door de VALTO selectie deze middag. Naast VALTO 1&2 speelde ook VALTO B1 tegen Oranje Wit B1, waardoor er veel publiek achter onze Lierse trots was aan gereisd. Dit in grote getalen aanwezige Lierse publiek leefde ook hoorbaar mee met de teams, wat ook duidelijk zijn vruchten heeft afgeworpen. Onder heerlijke nazomerse omstandigheden mocht VALTO 2 als eerste aantreden tegen Oranje Wit 2, waarmee in september de punten gedeeld werden.

Onder leiding van scheidsrechter de Pagter gingen beide ploegen er vanaf minuut één vol in, wat resulteerde in wederom een gelijk opgaande wedstrijd. Dit was en september ook het geval en vandaag leek een kopie te worden van deze wedstrijd. VALTO nam in de begin fase het initiatief en stond halverwege de eerste helft met 3-4 aan de goede kant van de scoren. Door het strakke verdedigen van beide ploegen waren de doelpunten schaars. Thijs wist tien minuten voor de rust onze voorsprong naar 3-5 te brengen, maar dit bleek het laatste doelpunt voor VALTO te zijn voor de thee. Oranje Wit wist deze achterstand met het inbrengen van vers bloed met vier doelpunten op rij om te buigen naar een 7-5 voorsprong bij de rust.

Ook na de thee zouden de ploegen elkaar niet veel ontlopen. VALTO zou in het begin steeds de aansluitingstreffer maken, maar de gelijkmaker viel pas in de tiende minuut met de 8-8 van Ron. De thuisploeg bleef nog even aan de goede kant van de score door weer als eerste te scoren, maar daarna wist VALTO via Pieter en Thijs weer op een kleine voorsprong te komen. Het lukte echter niet om deze voorsprong uit te bouwen en even later kwam Oranje Wit weer langszij. De laatste tien minuten liepen toen Pieter ons weer op voorsprong zette, maar weer werd dit geëgaliseerd door Oranje Wit. De volgende poging die raak ging was van Thijs die ons zes minuten voor tijd weer op voorsprong zette. Ook deze voorsprong werd weer te niet gedaan en drie minuten voor tijd wist Oranje Wit weer op voorsprong te komen. Het Lierse publiek ging als één man achter de ploeg staan en wist hen aan te sporen om door te blijven knokken voor het resultaat. De geduldig opgezette aanvallen wilde echter geen doelpunten opleveren en de tijd begon steeds meer te dringen. De verdediging wist het clean dicht te houden, waardoor de aanval keer op keer voor hun kansen kon gaan. In de laatste minuut dacht de thuisploeg de buit binnen te hebben, maar VALTO gaf zich nog niet gewonnen en werd in de laatste aanval met een overtreding van scoren gehouden. Dit gaf ons de kans om vanaf de strafworpstip nog een puntje uit het vuur te slepen. Ruben bleef, ondanks de afleidingsmanoeuvre van Oranje Wit, koel en zette de eindstand op 13-13 en zo werden wederom de punten gedeeld met Oranje Wit 2. VALTO 2 staat er na acht wedstrijden prima voor in het debuutseizoen in de veld overgangsklasse met negen punten op de vierde plaats. De ploeg is zichtbaar gegroeid en klaar om in de zaal te gaan vlammen in de reserve 1e klasse.

Hierna was het de beurt aan VALTO 1 wat in september met een 17-13 overwinning  op Oranje Wit van het veld afliep in De Lier. Oranje Wit 1 zit de laatste wedstrijden echter in een stijgende lijn, waarin zij in de laatste drie wedstrijden vier punten wisten te pakken. Na de overwinning op ONDO van vorige week stond er dan ook op de Oranje Wit site te lezen dat VALTO zijn borst kon namaken, want er zou een héél ander Oranje Wit in het veld staan dan in september. Dit hadden ze beter niet op de site kunnen zetten, want een gewaarschuwd mens telt voor twee en dus stond VALTO 1 op scherp. Net als vorige week in Amstelveen schoot VALTO 1 uit de startblokken. Ook nu was de eerste treffer voor de thuisploeg, maar daarna trok VALTO weer een gaatje naar de 1-4 tussenstand. Na zeven minuten hadden Ruben, Laurens, Bart en Zané hun doelpuntje al te pakken. Het lukt VALTO 1 helaas ook vandaag niet om door te drukken, waardoor Oranje Wit aan het elastiek bleef hangen met steeds een verschil van twee à drie doelpunten. Met nog een minuut of acht op de klok tot de rust zette Romée met twee treffers op rij de 4-8 tussenstand op het bord. Deze voorsprong zouden we moeten behouden richting de kleedkamers, maar Oranje Wit besloot er, vooral fysiek, een schepje bovenop te doen. Hier liet VALTO zich net als vorige week bij KVA door uit hun spel halen en maakte ineens plaats fouten en we namen schoten op de verkeerde momenten. Hierdoor wist de thuisploeg nog voor de rust de achterstand terug te brengen tot één schamel puntje en werd de gang naar de kleedkamer gemaakt met 8-9 op het scorebord.

Na de rust wist VALTO met de verdiende strafworp van Mees de voorsprong weer te verdubbelen, maar toch was het Oranje Wit wat het scherpst uit de kleedkamer kwam en na drie minuten op gelijke hoogte kwam bij 10-10. In de volgende fase vreesde het aanwezige Lierse publiek dat er een herhaling zou komen van de wedstrijd in Amstelveen, want VALTO leek even het spoor bijster te zijn. Oranje Wit nam bij 11-10 sinds de eerste minuut weer een voorsprong, maar deze was gelukkig voor ons van korte duur. Ruben bracht ons weer op gelijke hoogte met een kort kansje achter de korf en Bart zette ons even later weer op voorsprong. In tegenstelling tot vorige week werd Oranje Wit voor hun fysieke inzet wel door het arbitrale duo Van den Beukel en Binnendijk tot de orde geroepen en zag meerdere aanvallen eindigen in een spelhervatting voor VALTO. Toch wist Oranje Wit weer als eerste de korf te vinden en zouden de ploegen om en om scoren tot de 13-13 tussenstand. Laurens zorgde met twee treffers op rij weer voor wat lucht voor VALTO, waarna Zané en Nikki (H) de marge verdubbelde naar 13-17. Mede dankzij het aanwezige Lierse publiek was dit herstel mogelijk, want ook nu ging iedereen als één man achter het vlaggenschip staan. Het getoonde vertrouwen wierp zijn vruchten af, want VALTO legde in deze fase Oranje Wit hun wil op. Gedreven werd de voorsprong verder uitgebouwd door Bart, Maaike en Nikki (H) met haar derde van vandaag. Het was al even geleden dat het thuispubliek een juich moment had, maar na elf minuten was het dan zover. Het bleek echter niet het keerpunt in de wedstrijd, want de laatste vijf minuten waren weer voor VALTO. Deze werden vakkundig uitgespeeld met nog de nodige mooie acties en daarbij ook nog drie treffers van Laurens, Bart en Ruben die voor de eindstand 14-23 zorgde. Eind goed al goed dus. Een prima resultaat voor VALTO na de mindere fase, wat mede door de onvoorwaardelijke steun van het publiek tot stand kwam. Hiermee gaat VALTO als nummer drie in de poule de zaal in, maar kan in het voorjaar bij de hervatting zeker nog niet achterover leunen. Het gaatje naar de nummer zeven in de poule, onder de rode lijn, is pas vijf punten. Er zullen in het voorjaar dus nog de nodige punten gepakt moeten worden, maar voorlopig staan we er wel veel beter voor dan vorig seizoen. Het geeft toch wel een lekker gevoel om zover boven de rode streep te staan.

De korfbalmiddag van VALTO was echter nog niet voorbij in Dordrecht. Na het eerste mochten onze B1 toppers hun kunsten nog vertonen aan het aanwezige publiek. Leuk om te zien dat bijna iedereen bleef hangen om deze jonge talenten te zien schitteren. De thuiswedstrijd in september werd met 17-7 gewonnen, dus het zou raar moeten lopen wilde onze B1 vandaag geen punten pakken. Het was onze Nederlands kampioen één tegen één Koert die de score opende, maar een meisje van Oranje Wit wist deze score te pareren. Dit was echter uitstel van executie, want in de volgende tien minuten zou VALTO B1 weglopen naar 1-6. Er volgde nu echter een doelpuntloze periode van zes minuten voor onze B1, waarin Oranje Wit B1 tweemaal wist te scoren. De laatste elf minuten tot de rust zou VALTO B1 echter de wedstrijd naar zich toetrekken en aan de hand van Thomas, David en Jasper uitlopen naar de 3-13 ruststand.

De tweede helft was met deze tussenstand eigenlijk een formaliteit, want de wedstrijd was eigenlijk wel gespeeld. Oranje Wit B1 kwam wel scherp uit de kleedkamer, want zij wisten binnen enkele minuten tweemaal de korf te vinden. Thomas en David herstelde het verschil en daarna werd het verschil langzaam maar zeker groter. Halverwege was het al opgelopen tot 9-19 en kregen de reserve spelers van VALTO B1 de kans om hun kunnen te laten zien. Mink wist met zijn eerste schot ook direct zijn naam op het score formulier te zetten. Helaas lukte dit bij de andere spelers niet, maar werd er wel met sprankelende aanvallen naar de 10-24 eindstand toe gewerkt. VALTO B1 wist er weer een vermakelijke wedstrijd van te maken voor de Lierse supportersgroep, die hen met een luid applaus bedankte voor de wedstrijd. VALTO B1 neemt in hun debuutjaar in de B hoofdklasse na acht wedstrijden een mooie derde plaats in en heeft alleen in Fortuna B1 en PKC B1 hun meerdere moeten herkennen. Een mooie opsteker voor de zaal, maar nu eerst even niets.

Geniet allemaal van het korfballoze weekend volgende week, want even rust kan ook geen kwaad. Er zijn de nodige oefenwedstrijden gepland in de komende weken, waarna pas op 23 november aan de zaalcompetitie begonnen gaat worden.

Kom gerust bij de oefenwedstrijden kijken om op de hoogte te blijven van de kunsten van de teams. Zij zullen dit zeker waarderen en u belonen voor uw support.

Graag tot ziens in de zaal, Arno van Leeuwen.

KVA 1 - Valto 1 (foto KVA)

VALTO en KVA komen tot puntendeling

We zijn weer een week dichter bij de zaalcompetitie gekomen met vandaag de laatste tegenstander in de poule. Volgende week spelen we al de eerste returnwedstrijd voordat we aan de voorbereidingen op het zaalseizoen kunnen beginnen. VALTO 2 is lekker bezig dit seizoen als debutant in de reserve overgangsklasse. Zij reisden vandaag af naar Maarssen om de strijd aan te gaan met OVVO 3, wat op een gedeelde zesde plaats is terug te vinden in de poule. VALTO 2 stond met zes punten op een gedeelde vierde plaats met Oranje Wit 2 en kon vandaag goede zaken doen als er gewonnen werd. VALTO 2 lijkt een ploeg met een missie nu de spelers meer op elkaar ingespeeld raken.

Nadat zij vorige week de punten in De Lier wisten te houden door het taaie Pernix 2 te verslaan, waren zij ook vandaag een maatje te groot voor OVVO 3. De ploeg wist met 8-16 de thuisploeg aan de kant te zetten. Veel tijd om dit te vieren was er niet, want de spelers zouden doorreizen naar Amstelveen waar ons vlaggenschip het moest opnemen tegen de nummer zes KVA. Zij hadden voor aanvang twee punten minder dan VALTO en de laatste twee wedstrijden verloren van Pernix en Excelsior. Tel daar het gelijk spel tegen Oranje Wit bij op en je zult begrijpen dat de ploeg niet staat waar ze hadden gehoopt te staan. Bij winst konden zij zomaar langszij komen op de derde plaats met VALTO in deze poule waar iedereen van elkaar lijkt te kunnen winnen. Alleen Pernix is nog ongeslagen en gaat fier op kop straks de zaal in.

KVA is voor ons een onbekende tegenstander, waar we vorig zaalseizoen wel een oefenwedstrijd tegen gespeeld hebben. De competitie is echter een andere wedstrijd en zo ook vandaag. Het huiswerk wat de spelers van de thuisploeg gedaan hadden was gedeeltelijk voor niets geweest. Door een blessure kon Thom niet meespelen vandaag en was Ruben zijn vervanger. Met deze spelerswisseling speelden beide vakken in een andere samenstelling. Dit leidde echter niet tot veel voordeel, want KVA was vandaag tot op het bot gemotiveerd om voor de volle buit te gaan. Het was dan ook de thuisploeg die enkele minuten na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter De Vos de score openden. VALTO had in deze fase ook al genoeg kansen gecreëerd, maar verzuimde deze af te maken. Nu werd onze aanval echter met een overtreding gestopt, wat een strafworp opleverde. Deze was wel aan Mees besteed en stonden we weer op gelijke hoogte. Dit duurde echter niet lang, want binnen enkele minuten wist de thuisploeg een 3-1 tussenstand op het bord te schieten. Zané wist voor ons de aansluitingstreffer te maken, maar het verschil werd weer hersteld uit een vrije bal voor KVA.

Toen leek VALTO een deksel op de korf te doen voor de thuisploeg. Wat zij ook probeerden de doelpunten wilden niet meer vallen. De Lierse verdediging stond als een huis en veel aanvallen van de thuisploeg konden worden onderbroken. In de doelpuntloze periode van de thuisploeg wist VALTO de achterstand om te buigen naar een 4-7 voorsprong door doelpunten van Bart (2x), Nikki (H) en Mees (2x). Nu kwam echter ook bij VALTO de klad er in en wilde de doelpunten even niet vallen, terwijl er toch meerdere prima kansen waren. Als je dan zelf niet scoort doet de tegenstander het op een gegeven moment wel en zo ook vandaag. Na vijftien doelpuntloze minuten wist KVA de korf weer te vinden. Direct daarna herstelde Mees het verschil weer en zorgde Ruben dat we drie minuten voor de rust op 5-9 kwamen. Deze voorsprong wist VALTO echter niet mee te nemen de kleedkamer in, want KVA wist met twee snelle treffers de achterstand weer te halveren. De eerste helft was echter nog niet  gespeeld, want in de volgende aanval zou Romée de ruststand 7-10 op het scorebord zetten.

Een prima eerste helft voor VALTO, maar er zouden nog dertig hete minuten volgen. Bij aanvang van de tweede helft werd al snel duidelijk dat KVA het over een andere boeg ging gooien. VALTO hield het hoofd nog koel en wist als eerste de korf weer te vinden. Het doelpunt van Mees werd echter weer snel te niet gedaan door twee snelle doelpunten van KVA. Ruben zorgde er voor dat we nog even aan de goede kant van de score bleven door een 9-12 tussenstand op het bord te schieten, maar in de volgende vijf minuten zou KVA met drie treffers op rij langszij komen en waren de ploegen halverwege de tweede helft weer in evenwicht.

De wedstrijd was intussen wel wat grimmiger geworden en het mooie korfbal uit de eerste helft had plaats gemaakt voor een fysieke wedstrijd waarin het arbitrale duo De Vos en Zwart meer en meer moesten ingrijpen. Meerdere keren moesten er KVA spelers op het matje komen bij scheidsrechter De Vos en ook assistent Zwart was druk met de bank van de Amstelveense ploeg. Het lukte VALTO niet om hier los van te blijven en lieten zich uit hun spel halen door al deze randzaken. Hierdoor werden er onnodige fouten gemaakt, wat weer koren op de molen van de thuisploeg bleek. Maaike wist ons nog een keer op voorsprong te zetten door met haar vrije bal de stand op 13-14 te zetten. Na de zoveelste onderbreking wist de thuisploeg met een uitgelokte aktie een strafworp te forceren, waarmee zij weer op gelijke hoogte kwamen. Scheidsrechter de Vos wees hierna nog tweemaal wel heel snel naar de stip, maar gelukkig voor VALTO waren deze niet aan hen besteed.

Toch wist KVA even later op voorsprong te komen en zouden er nog acht lange spannende minuten volgen. Beide ploegen hadden moeite met het vinden van de korf en de wedstrijd werd nog meerdere malen stil gelegd voor een goed gesprek tussen scheidsrechter en een KVA speler. Het was Mees die ons minder dan twee minuten voor het einde ons weer op gelijke hoogte bracht en was het nog even billenknijpen voor het meegereisde Lierse publiek. De laatste minuut liep al toen KVA de wedstrijd in hun voordeel leek te beslissen toen er een afstandsschot door de korf viel. Wij hadden echter nog een aanval te spelen en daar moest VALTO dus alles uit zien te halen. De KVA verdediging nam hierbij te veel risico en maakte een overtreding. De toegekende vrije bal werd ook deze keer door Maaike binnen geschoten, waarmee de eindstand 16-16 op het bord kwam te staan. Met deze puntendeling mag VALTO de handen dichtknijpen gezien het spel in de tweede helft. Had VALTO in het eerste bedrijf de wedstrijd helemaal naar de hand gezet, in het tweede bedrijf lieten zij zich te veel afleiden door randzaken en maakte daardoor nodige fouten. Hiervan heeft de thuisploeg kunnen profiteren. Volgende week dan de laatste wedstrijd voor we weer de zaal ingaan. Dit is wederom een uitwedstrijd voor de selectie, maar deze is wel de helft minder reizen dan vandaag. Tegenstander is dan Oranje Wit, waar VALTO 1 in september met 17-13 van wist te winnen. VALTO 2 deelde toen de punten met OW 2 met 17-17. Dit beloven dus weer een paar mooie wedstijden te worden, vooral omdat Oranje Wit de lijn naar boven gevonden lijkt te hebben. Zij boekten vandaag hun eerste overwinning op ONDO 1 en hebben hierdoor de rode lantaarn over gedragen aan ONDO.

Het meegereisde publiek bedankt voor uw support bij het binnen harken van dit zwaar bevochten punt en we hopen u allemaal weer te zien in Dordrecht volgende week, want er staan drie spannende wedstrijden op het programma. Om 14:00 uur bijt VALTO 2 het spits af tegen Oranje Wit 2, waarna om 15:30 uur de beide vlaggenschepen gaan strijden om de punten. Dan is het nog niet afgelopen voor het Lierse publiek, want onze B Hoofdklasse debutant mag nog na VALTO 1 aan de bak tegen Oranje Wit B1. Het avondeten zal dus nog even moeten wachten, want, ook al werd er thuis met 17-7 van deze ploeg gewonnen, ook zij kunnen uw steun goed gebruiken bij het vergaren van de punten.

Graag tot volgende week in Dordrecht dus, Arno van Leeuwen.

Foto: KVA

Selectie teams delen de punten met LCKC Pernix

Vandaag de laatste thuiswedstrijden van onze selectie voordat we de zaal opzoeken. Was het vorige week nog prima weer om langs de lijn te staan, vandaag verlangde door het druilerige weer iedereen naar de zaal. Wat een troosteloos weer was het met constant lichte regen, wat voor de nodige glijpartijen op de velden. In het voorprogramma van de selectie teams stond weer VALTO B1, wat in het tweede deel van de tweede helft de wedstrijd definitief naar zich toe wist te trekken. Was het halverwege de tweede helft nog 14-12 en leek het Zeeuwse Fortis B1, vorig seizoen nog verliezend kruisfinalist, weer aan te haken, was het VALTO B1 dat nog een keer gas gaf en wist de eindstand op 18-13 te zetten. Onze B1 schreef al geschiedenis door in de hoofdklasse te gaan spelen, maar dat zij na zes wedstrijden op een derde plaats terug te vinden zijn had niemand verwacht. Alleen Fortuna en PKC B1 moeten zij nog boven zich dulden.

Het goede voorbeeld was weer gegeven en aan VALTO 2 de taak om dit resultaat te evenaren. Zij mochten aantreden tegen het Leidse Pernix 2 wat op gelijke hoogte stond in de poule. Bij winst zou VALTO 2 dus goede zaken kunnen doen. Onder leiding van scheidsrechter Gelissen met zijn assistent gingen we van start. Thijs schoot binnen enkele seconden de nul van het bord, maar nog in dezelfde minuut ging de bal bij VALTO op de stip en was de stand weer gelijk. Vijf minuten later keken we in eens tegen een 1-4 achterstand aan en moest VALTO in de achtervolging. Het doelpunt van Ron en de twee treffers van Martijn brachten ons weer op gelijke hoogte, waarna Lisanne ons weer op voorsprong zette. Zo stond er na tien minuten spelen al een 5-4 tussenstand op het bord en leek het een doelpuntrijke wedstrijd te gaan worden. De doelpunten volgden elkaar in de volgende fase echter in een minder hoog tempo op. De gasten wisten weer op gelijke hoogte te komen en wisten door twee wel heel makkelijk gegeven strafworpen weer op voorsprong te komen. Deze 5-7 achterstand werd weer weggepoetst door Thijs en Ron en zorgde Martijn weer voor een kleine voorsprong bij 8-7. Vijf minuten voor de rust viel echter de gelijkmaker weer door de korf en was het spannend of er iemand met voordeel de kleedkamer zou opzoeken. Thijs leek dit in ons voordeel te beslissen toen hij minder dan twee minuten voor tijd ons weer op voorsprong zette. Helaas wisten de gasten dit in de resterende tijd weer te egaliseren en gingen we rusten bij 9-9.

Bij het begin van de tweede helft stond VALTO weer op scherp en wist de eerste Pernix aanval af te slaan. De aanval pakte dit gelijk over en zorgde met de treffer van Pieter weer voor een kleine voorsprong. Hierna zouden de gasten echter viermaal op rij de korf vinden en keek VALTO weer tegen een 10-13 achterstand aan en moest er weer een inhaalslag gemaakt worden. Pieter en Ruben, die in het veld was gekomen op de plaats van Thijs, zorgden ervoor dat de marge niet groter als twee werd. Pieter nam zijn ploeg bij de hand en zorgde er eigenhandig voor dat het gat gedicht werd en bracht ons bij 14-14 weer op gelijke hoogte. Nog één keer zouden de gasten op voorsprong komen, maar die werd gepareerd door Ron. In de volgende aanval kreeg Thijs, die de plaats van Martijn had ingenomen, de kans om vanaf de strafworpstip weer de voorsprong te pakken. Hierbij ontstond wat verwarring door de aanvraag van een time out en er toch gefloten werd door de heer Gelissen. Thijs nam de strafworp uiteindelijk welke gemist werd, maar het fluitsignaal bleek voor de time out te zijn. Deze strafworp mocht dus over en kon Thijs zich nu wel concentreren op het nemen van en gewoon afmaken van de strafworp wat weer een kleine voorsprong betekende. Even later zorgde hij er ook voor dat de marge weer twee werd. Na de 18-15 van Ron besloot Leon een time out te nemen om de ploeg door de laatste vier minuten heen te praten. De gasten persten er nog een eindsprintje uit, maar deze kwam te laat. Het was Thijs die met zijn zesde van vanmiddag de wedstrijd in het slot gooide toen hij de 19-16 binnen schoot. De laatste minuut werd er nog wel geprobeerd om nog een bal door de korf te krijgen, maar dit lukte alleen bij de gasten die de eindstand op 19-17 zette. Een knappe overwinning van VALTO 2 wat zich tot tweemaal toe terug wist te knokken in de wedstrijd, waarbij het in het laatste kwart er op en erover was bij de gasten. Hiermee stijgen zij naar de bovenkant van de brede middenmoot in deze poule, waarin iedereen van elkaar lijkt te kunnen winnen. De koploper staat op vier punten, maar helaas is de onderkant dichterbij met twee punten naar de zevende plaats. Het is dus zaak om punten te blijven pakken voor VALTO 2 om weg te blijven van de rode streep. Het is dan ook te hopen dat er volgende week een aantal supporters willen gaan aanmoedigen in Maarssen als er aangetreden moet worden tegen OVVO 3, wat nu die zevende plaats inneemt. Deze wedstrijd begint al om 12:00 uur, wat als voordeel heeft dat de spelers, en misschien wel wat supporters, door kunnen reizen naar Amstelveen om bij de wedstrijd KVA 1 – VALTO 1, welke om 16:00 uur begint, aan te sluiten.

Na deze belangrijke overwinning was het de beurt aan de eerste teams van beide verenigingen. Pernix 1 is nog zonder puntverlies de ploeg die nog alle troeven in handen heeft voor de titel. Aan VALTO 1 de uitdaging om hen de punten afhandig te maken, hoewel we nog steeds niet de juiste vorm te pakken hebben. Vorige week werd er een belangrijke zege gepakt in St. Laurens tegen ONDO en was bij vlagen het oude spelniveau weer te zien. Als dat vandaag ook op de mat gelegd kon worden waren er zeker kansen voor VALTO. De gasten hadden een grote schare supporters meegenomen om hen bij te staan bij de volgende stap in de competitie. VALTO schoot na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter de Groot uit de startblokken en had binnen enkele seconden de korf al gevonden met een treffer van Mees. Vier minuten later keken we toch tegen een 1-3 achterstand aan doordat we toch wel te weinig druk gaven in de verdediging. Iets waar de gasten een duidelijke lesje in gaven. Toch wisten Zané en Laurens ondanks die druk ons weer op gelijke hoogte te zetten bij 3-3, maar waren het de Leidse dames die het verschil weer naar 3-5 brachten. Met nog iets meer dan tien minuten op de klok kreeg VALTO met het doelpunt van Zané weer de aansluiting, maar de gelijkmaker wilde niet meer vallen. Met om en om scoren werd de 8-11 ruststand bereikt en leek er nog van alles mogelijk voor ons vlaggenschip. Dan moest er echter wel wat scherper geschoten worden in het tweede deel van de wedstrijd.

Het tegengestelde gebeurde bij aanvang van de tweede helft. Het eerste doelpunt was nog wel voor VALTO, maar daarna werd VALTO in vijf minuten op een 9-15 achterstand gezet en was de wedstrijd wel gespeeld. Pernix is een te ervaren ploeg om deze voorsprong nog weg te geven. Ondanks de grote voorsprong bleven zij zich echter vooral bezig houden met de beslissingen van de scheidsrechter, terwijl zij toch echt niets te klagen hadden met de beslissingen die hij nam. Na tien minuten werd Bart vervangen door Thijs die in zijn eigen wedstrijd on fire was, maar het nu toch ook lastig had met de hoge verdedigende druk. In de rest van de wedstrijd wist VALTO het verschil niet meer kleiner dan vijf te maken, maar bleef vechten voor wat zij waard waren. Bart werd bij de volgende gelegenheid in het andere vak ingebracht op de plaats van Mees om in dat vak meer rebound te pakken. Mees nam op zijn beurt weer de plaats van Thom in die vandaag nooit lekker in de wedstrijd kwam. De jacht op doelpunten bracht echter niet wat we gehoopt hadden en in plaats van dat we dichterbij kwamen, wisten de gasten in de slotfase het verschil te vergroten naar de 14-21 eindstand. Het waren vooral de Leidse dames die vandaag het verschil maakten met tien treffers, waar de VALTO dames slechts tot drie treffers kwamen. Een wedstrijd waar we van moeten leren en de goede dingen mee moeten nemen naar Amstelveen, waar we volgende week tegen KVA 1 om de punten zullen spelen. Zij wisten vandaag niet te winnen in Delft van Excelsior en zullen er alles aan gaan doen om in hun laatste thuiswedstrijd de punten in Amstelveen te houden. Op voorhand durf ik geen voorspelling te doen wie er aan het langste eind zal trekken, want zij verspeelden punten tegen ploegen waar VALTO van wist te winnen en wisten in andere wedstrijden hun tegenstanders te verrassen waar VALTO punten liet liggen. Het wordt dus zaak dat er ook wat supporters achter de selectie aan reizen om hen te steunen om de broodnodige punten weer binnen te harken. Hoewel we nu vier punten meer hebben dan vorig seizoen toen we met slechts twee punten de zaal in gingen, zou het mooi zijn als daar nog wat puntjes bij komen. De nummer zeven heeft namelijk maar twee punten minder als wij op de derde plek.

Graag tot volgende week dus allemaal, Arno van Leeuwen.

VALTO troeft ONDO (M) af in Middelburg

Na een week waarin de herfst toch echt zijn intreden heeft gedaan mocht ons vlaggenschip zich opmaken voor een lange reis naar Sint Laurens, een dorp onder de rook van Middelburg. Daar moest gestreden worden tegen één van de ploegen waartegen de punten toch wel gepakt moesten worden, gezien de resultaten in de wedstrijden in voorgaande seizoenen tegen deze tegenstander. VALTO zit echter nog niet in de juiste flow na de onnodig verloren wedstrijd tegen VEO en de moeizame overwinning op Excelsior. De trouwe supporter weet dat het allemaal een stuk beter kan, maar dat komt er vooralsnog niet uit. Misschien is dat wel de reden dat slechts 6 supporters achter het vlaggenschip waren aan gereisd. Een gelukje voor de vereniging dat ik één van hen was, zodat jullie toch op de hoogte blijven van de verrichtingen van ons vlaggenschip. Wij werden door ons vlaggenschip gelukkig wel getrakteerd op een mooie wedstrijd, waarin er weer strijdlust was, mooie akties te zien en uiteindelijk een verdiende overwinning werd behaald.

In het voorprogramma speelden ONDO 2 tegen Oranje Wit 4, waarin de gasten bij ons arriveren al op een veilige voorsprong stonden met nog tien minuten op de klok. De gasten trokken in deze wedstrijd aan het langste eind en namen met de 11-15 eindstand de punten mee naar Dordrecht. Het werd in de tijd tot onze wedstrijd zou gaan beginnen steeds drukker langs het veld, maar het “uit vak” bleef erg leeg. Met zes VALTO supporters om het Lierse octet aan te moedigen startte de wedstrijd onder leiding van het arbitrale duo Zwart en Pluister. VALTO schoot uit de startblokken na het eerste fluitsignaal en ging in hoog tempo op zoek naar de openingstreffer. De eerste Zeeuwse aanval werd na één schot afgebroken en was het de beurt aan ons. Ook onze eerste aanval was het nog niet raak, maar het zou niet héél lang duren voor de doelpunten gingen vallen. Binnen vijf minuten hadden Bart, Thom en Laurens ons op een 0-3 voorsprong gezet, voordat de thuisploeg de nul van het bord schoot. De volgende vijf minuten waren weer voor VALTO, waarin de voorsprong werd uitgebouwd met drie treffers van Bart (2x) en Mees naar een 1-6 tussenstand. Mede door de gewijzigde verdedigende tactiek van de thuisploeg ging het tempo uit de VALTO aanvallen en wist de thuisploeg de doelpunten regen te stoppen. In de volgende fase zou VALTO maar één keer de korf weten te vinden en kwamen de ploegen vijf minuten voor rust bij 7-7 weer op gelijke hoogte. Niet veel later wist ONDO voor het eerst, en ook voor het laatst, op voorsprong te komen, maar Mees wist ons op slag van rust weer naast ONDO te zetten en gingen we bij 8-8 rusten.

In de kleedkamers hebben ongetwijfeld beide coaches hun ploegen stevig toegesproken, want we waren er nog lang niet en gezien de eerste helft kon het ook nog beide kanten op in deze wedstrijd. Van ONDO is wel bekend dat zij nooit opgeven, zoals eigenlijk alle Zeeuwse ploegen, en VALTO zou het dus in de tweede helft zeker niet makkelijk krijgen. Zij begonnen gelukkig weer scherp aan het tweede deel en wisten in no time weer een gaatje van twee te slaan. De verdedigende tactiek van ONDO wisten we intussen snel op te lossen, waardoor we weer op tempo konden aanvallen. Na zes minuten kreeg de thuisploeg uit een strafworp weer de aansluiting, maar Mees en Maaike herstelde het verschil weer snel. Na acht minuten besloot ONDO coach Van der Broeke een time out te nemen om zijn ploeg nog eens op scherp te zetten. Het was echter Bart die direct na de time out de korf weer wist te vinden en de marge weer naar vier bracht. Ook nu viel de doelpunten regen bijna tien minuten stil aan Lierse zijde, waardoor de thuisploeg halverwege de tweede helft weer langszij kwam bij 13-13. Om ONDO in het laatste kwart weer te laten schakelen ging Erik over tot wat wisselingen in de opstelling. Nikki (H) maakte plaats voor Nikki (S) en niet veel later werd Mees naar de kant gehaald voor Thijs die nu samen met Laurens op jacht ging naar de nodige doelpunten. Nadat Laurens de doelpuntloze periode doorbroken had was het Thijs die ons op 13-15 zette. Mees werd in het andere vak ingebracht op de plaats van Bart, die op zijn beurt even later in het andere vak Thijs weer verving. Hiermee wist VALTO in de slotfase de thuisploeg hun wil op te leggen en de voorsprong met nog twee minuten op de klok uit te bouwen naar 13-17. ONDO wist echter nog niet van opgeven ( blijven Zeeuwen hè) en wist nog een keer de korf te vinden. De eindstand werd echter door Bart op het bord geschoten die in de laatste minuut met zijn vijfde treffer de stand op 14-18 zette. De strafworp die we volgens mij in blessure tijd nog meekregen werd door de weggeëbde concentratie helaas gemist. Een meer dan dik verdiende overwinning voor VALTO, wat duidelijk de lijn naar boven heeft ingezet. Er zijn natuurlijk nog wat randjes die wel wat aangescherpt kunnen worden, maar voorlopig vinden we ons zelf terug op een gedeelde 2e plaats. Volgende week wacht VALTO wel een grote uitdaging. Dan komt de ongeslagen koploper Pernix op bezoek in De Lier. Zij zijn naast koploper ook de meest scorende ploeg in de poule met 19 doelpunten per wedstrijd. Met gemiddeld 14 treffers tegen doen zij het verdedigend ook heel goed. VALTO 1 mag dus aan de bak volgende week. Hopelijk staat er dan weer een grote schare supporters langs de lijn om hen te steunen in deze strijd. Ook VALTO 2 treft Pernix 2, wat in de competitie nu op gelijke hoogte staat, waardoor VALTO 2 dus bij winst goede zaken kan doen.

Kom dus allemaal weer naar ons sportpark en moedig de ploegen luidruchtig aan.

Graag tot volgende week iedereen, Arno van Leeuwen.

VALTO selectie herstelt zich en pakt vier punten

Na de onder zomerse omstandigheden verloren wedstrijden tegen DVO 3 en VEO 1 was het vooral voor de spelers van VALTO 1 even slikken. VALTO 2 ging strijdend ten onder tegen het geroutineerde DVO 3, maar het vlaggenschip presteerde toch wel onder de maat en moest de punten aan de gasten laten. Vandaag waren de weersomstandigheden meer herfstachtig met vooral veel wind maar gelukkig zonder de voorspelde regen. Vorige week hebben we kunnen zien dat VALTO 2 echt wel het niveau van de reserve overgangsklasse aan kan, maar het was nog steeds wachten op de eerste overwinning. Tegen de gedeelde koploper uit de poule DVO 3 wilde het net niet lukken. We bleven lang in het spoor, maar moesten in de laatste tien minuten toezien hoe de gasten een beslissend gaatje wisten te slaan. Vandaag kwam Dalto, de andere koploper, op bezoek en bleef het ook tot het einde spannend. Nu was het echter VALTO wat aan het langste eind trok.

Zoals gezegd kwam Dalto/klaverbladverzekeringen 4 op bezoek om het op te nemen tegen ons tweede. VALTO 2 zit er steeds dichtbij, maar wacht nog steeds op de eerste overwinning.  Ook vandaag was het een gelijk opgaande wedstrijd, waarin de score door de gasten werd geopend. Pieter schoot voor ons de nul van het bord, waarna Ruben ons uit een vrije bal op voorsprong zette. Het verschil zou echter nooit groter worden dan één met dan VALTO en dan Dalto op voorsprong. Het waren de gasten die met een kleine voorsprong van 7-8 de gang naar de kleedkamers maakten.

Gezien de wind die over het veld waaide viel het aantal doelpunten niet eens tegen. De tweede helft zou hetzelfde beeld geven. Twee ploegen die erg aan elkaar gewaagd waren en wisselend aan de leiding gingen. Halverwege de tweede helft bracht Leon Ron in een poging om iets te forceren in de aanval. Helaas wisten de gasten weer de 10-9 achterstand gelijk te trekken en weer op voorsprong te komen. Gelukkig wist Thijs deze weer weg te werken en werd het met nog minder dan drie minuten op de klok wel erg spannend. Zeker toen Dalto met nog twee minuten te gaan een strafworp te nemen kreeg leek het een wel héél lastige slotfase te gaan worden voor ons. De klok was al stil gezet toen Ron ons weer op gelijke hoogte bracht en was het billen knijpen voor het VALTO publiek. De gasten mochten nog een aanval starten, terwijl niemand behalve de scheidsrechter wist hoelang er nog te spelen was. Gelukkig wisten we de bal weer snel te onderscheppen en was VALTO aan de beurt om de volle buit binnen te halen. Één van de Driebergse heren had al een gele kaart gekregen voor te enthousiast verdedigen, waarbij hij regelmatig overtredingen maakte, ging in een alles of niets poging weer in de fout en mocht Thijs gaan staan voor een strafworp. De in allerijl aangevraagde time out van Dalto bracht hem niet van de wijs en hij zette ons in de laatste minuut op voorsprong. Het had er alle schijn van dat er een stunt stond te gebeuren tegen de koploper, maar zij mochten nog een aanval starten. Ook deze keer namen zij op het verkeerde moment het schot. In de chaos die onder de korf ontstond rolde de bal richting de middenlijn, waar Thijs deze stond op te wachten toen hij door de te enthousiaste heer in de rug gesprongen werd. De bal ging wederom op de stip en kon Thijs de wedstrijd in het slot gooien. Weer wist hij ondanks de wind de strafworp te verzilveren en was de buit binnen. Hiermee kwam de stand op 14-12 en floot scheidsrechter Sanderse het eindsignaal. Twee zwaarbevochten punten kunnen we bijschrijven en krijgt VALTO 2 eindelijk loon naar werken. Volgende week wacht VALTO 2 weer een kraker tegen de nummer 2 uit de poule SKF 3 wat uitgerekend alleen tegen Dalto punten heeft gemorst. Een interessant duel dus om te gaan aanschouwen in Veenendaal en VALTO 2 net als vandaag naar de overwinning te schreeuwen.

Daarna de kraker van VALTO 1 tegen het altijd lastige Excelsior 1 uit Delft. Deze wedstrijden geven vaak het nodige vuurwerk en zijn bijna altijd spannend tot het einde. Uitzondering was wel de zaalwedstrijd vorig seizoen in Delft, toen VALTO geen spaan heel hield van Excelsior. Onder de omstandigheden als vanmiddag zou het scoren van veel doelpunten waarschijnlijk niet gehaald worden. De eerste grote kans was er na drie minuten voor de gasten die een strafworp mochten nemen, nadat een doorbraak met een overtreding werd gestopt. De wind speelde hen echter parten en de opgelegde kans werd niet benut. Aan de andere kant wist Mees na zes minuten de bal door de korf te laten waaien, wat hij een paar minuten later herhaalde. Excelsior kreeg hun tweede strafworp mee van scheidsrechter Smits, die helemaal uit Geldermalsen was komen rijden om onze wedstrijd in goede banen te leiden. Ook deze opgelegde kans werd door de Delftse gasten niet benut. Toen we dertien minuten onderweg waren kreeg Excelsior voor de derde keer een strafworp mee welke wel werd benut. De VALTO aanvallen liepen niet zo soepel, waardoor we halverwege de eerste helft weer terug bij af waren bij de 2-2 tussenstand. Het eerste aanvalsvak wist ons weer op voorsprong te zetten door het doelpunt van Romeé, maar dit leek van korte duur toen Excelsior hun vierde strafworp mocht gaan nemen. Deze waren vandaag niet aan de Delftenaren besteed, want ook deze poging ging mis. De VALTO verdediging kon blijkbaar weinig goed doen in de ogen van scheidsrechter Smits, want met nog tien minuten tot de rust mocht Excelsior voor de vijfde keer op de strafworpstip gaan staan. Deze ging er nu ook in en waren de ploegen opnieuw in evenwicht. VALTO zou de laatste tien minuten tot de rust een goede fase kennen, waarin Maaike, Nikki (H) en Mees een gaatje van drie wisten te slaan. De gasten wisten hun tweede veld doelpunt te scoren, maar Maaike herstelde het verschil. De ruststand werd door de gasten op bord gezet, zodat bij 7-5 de gang naar de kleedkamers werd gemaakt.

Een kleine voorsprong waarmee we dus nog een lange tweede helft tegemoet gingen, want zolang Excelsior de aansluiting had zou het blijven strijden voor de punten. Zij kwamen dan ook scherp uit de kleedkamer en wisten in de eerste aanval de aansluitingstreffer te maken. Vijf minuten later viel de gelijkmaker door de korf, doordat het bij VALTO even niet mee zat. Eric nam direct een time out om de ploeg toe te spreken. Het zou echter lang duren voor er weer een juich moment zou zijn voor het Lierse publiek. Gelukkig stond de Valto verdediging als een huis, waardoor de aanval heel veel tijd kreeg om weer op voorsprong te komen. Nikki (S) kwam binnen de lijnen voor haar naamgenote in een poging om wat te forceren. De tweede helft was al veertien minuten onderweg toen  Bart ons weer op voorsprong zette. Helaas bezweek de verdediging nu ook onder de Delftse druk, waardoor de ploegen weer in evenwicht waren. Na drie kwartier spelen kreeg VALTO de eerste strafworp toegekend door scheidsrechter Smits, maar het nemen van strafworpen bij de korf voor de Villa bleek ook niet bij ons geen zekerheidje te zijn. De opgelegde kans werd gemist maar niet veel later zou Zané ons toch weer op voorsprong te zetten. Voor lang was het echter niet, want ook aan de  andere kant waaide de bal weer door de korf. Zeven minuten voor tijd kwamen we weer op voorsprong, nadat een VALTO aanval met een overtreding gestopt was. Thom wist dit buitenkansje te benutten en gaf het Lierse publiek weer hoop. Het publiek wist de spelers aan te sporen nog een keer aan te zetten wat ook zijn uitwerking leek te hebben. De verdediging stond weer als een huis en de aanval creëerde kans op kans. Het kon niet uitblijven dat er voor het eerst in de tweede helft weer een voorsprong van twee punten werd gepakt toen Bart de korf weer wist te vinden. Met nog vier minuten te gaan is de wedstrijd dan nog lang niet binnen, hoewel het er gezien het wedstrijd beeld op ging lijken. Excelsior wist in een alles of niets offensief weer de aansluiting te krijgen toen er nog ruim een minuut op de klok stond. Het was voor VALTO nu zaak om het koppie erbij te houden en de aanvallen zorgvuldig op te zetten om de wedstrijd binnen te slepen. VALTO kreeg nog een vrije bal te nemen, waarvan iedereen dacht dat deze, net als in de voorgaande wedstrijd van VALTO  2 werd gedaan, niet genomen zou worden. Na de door Excelsior aangevraagde time out werd de vrije bal tot verbazing van velen gewoon door Zané genomen. Gelukkig was de rebound in Lierse handen en kon er een nieuwe aanval opgezet worden. In de slotseconden wist Zané nog een strafworp te forceren en kreeg Mees de kans om de wedstrijd in het slot te gooien. Ook deze strafworp werd verzilverd en de wedstrijd binnen geharkt met de 12-10 eindstand op het bord. Mede dankzij de onvoorwaardelijke steun van het publiek wist VALTO in de spannende slotfase nog eens aan te zetten en de wedstrijd naar zich toe te trekken. Een mooie opsteker na de wedstrijd van vorige week, hoewel het niet echt een sprankelende wedstrijd was is er wel gewoon gewonnen. Volgende week gaan VALTO 1 en 2 gescheiden op pad, want het tweede mag om 15:30 uur in Veenendaal aantreden en het eerste speelt om 16:00 uur in St. Laurens tegen ONDO. Voor VALTO 1 geen onbekende tegenstander, waartegen het ook vaak gelijk op gaat. Publiek is ook bij deze wedstrijd van harte welkom.

Hopelijk zijn er wat supporters die achter de ploegen aan willen reizen, want de ploegen hebben uw steun hard nodig. Graag tot volgende week, Arno van Leeuwen.

VALTO beleeft een puntloos weekend

Na de uitwedstrijden van vorige week waar VALTO maar één puntje mee nam uit Kamerik, stonden er vandaag weer thuiswedstrijden op het programma. Voor VALTO 2 stond de wedstrijd tegen DVO/accountor 3 op het programma. VALTO 1 kreeg VEO 1 op bezoek, die we natuurlijk nog kennen van de beslissingswedstrijd voor behoud in de overgangsklasse in juni. Toen wist VALTO 1 zich te handhaven door deze wedstrijd winnend af te sluiten. VEO kreeg, nadat FUTURA zich door vertrek van veel spelers had terug getrokken uit overgangsklasse, deze plaats van de bond toegeschoven. Vandaag dus ongetwijfeld een VEO wat gebrand was op revanche tegen een gehavend VALTO 1. Het voorprogramma werd vandaag verzorgd door VALTO B1, wat ook vandaag de ongeslagen status behield. Na een gelijk opgaande eerste helft tegen het niet onbekende Albatros B1 wisten de gasten op slag van rust nog een achterstand van 7-5 weg te poetsen. We begonnen het tweede deel dus met 7-7 en was iedereen benieuwd wie er vandaag aan het langste eind zou trekken. VALTO B1 bleek in de rust de puntjes op de i gezet te hebben en wist als eerste tweemaal de korf te vinden en het gaatje van voor de rust weer te herstellen. Na een kleine tien minuten zou Albatros B1 ook weer weten te scoren, maar VALTO B1 had de zaakjes nu goed op orde. Halverwege de tweede helft was de wedstrijd eigenlijk al gespeeld met de 15-8 tussenstand. De wedstrijd zou uiteindelijk eindigen met 17-9, waarmee VALTO B1 nu samen met het tevens nog ongeslagen Fortuna B1 koploper zijn in de Hoofdklasse. Een mooier debuut kun je je eigenlijk niet wensen.

Na het goede voorbeeld van VALTO B1 hoe je met veel energie en gevarieerd spel een wedstrijd naar je hand kan zetten, was het de beurt aan VALTO 2. Na tweemaal een puntendeling met Oranje Wit en SDO/Blijwerkt was het nu toch wel weer eens tijd om de volle buit te pakken. De jonkies van VALTO moesten dit wel zonder de vorige week met een gescheurde achilles pees uitgevallen Lotte zien voor elkaar te krijgen tegen het door de wol geverfde DVO/Accountor 3. De score werd geopend door de gasten vanaf de strafworpstip, waar scheidsrechter Hoffman er hen vijf van zou geven, terwijl VALTO 2 er geen mee kreeg. Ron schoot voor VALTO de nul van het bord met zijn afgeronde vrije bal. VALTO 2 wist DVO prima te bespelen en wist in de gelijk opgaande wedstrijd bij 3-2 en 4-3 ook even op voorsprong te komen, maar beide keren wist DVO weer een strafworp te fiksen om de gelijkmaker te scoren. Na de 4-4 wisten de gasten een klein gaatje te slaan naar 4-7 halverwege de eerste helft. Ron en Martijn wisten voor VALTO de schade beperkt te houden, zodat we nog in het spoor bleven bij DVO. Met nog tien minuten tot de rust bracht Leon de eerste wissels in het veld om te proberen de tegenstander uit hun flow te halen. Dit had niet direct het gewenste resultaat, maar twee minuten voor rust kregen we toch weer de aansluiting met de afgeronde doorloop van Martijn. Helaas wisten de gasten in de slot minuut nog een vrije bal te benutten, wat de ruststand op 9-11 zette.

VALTO 2 kwam net als de B1 scherp uit de kleedkamer en wist de achterstand om te buigen naar een 12-11 voorsprong door doelpunten van Ron, Pieter en Ruben. De Lierse verdediging wist het hierbij een kwartier lang dicht te houden, maar juist nu bezweek de Lierse defensie en was het weer gelijk. Nog één maal kwam VALTO op voorsprong met een doelpunt van Ron, maar hierna wisten de gasten weer een gaatje te slaan naar 13-15 toen er nog iets meer dan zes minuten te spelen waren. Deze speelden het geroutineerde DVO natuurlijk uit zonder het nog echt spannend te laten worden. Met lange zorgvuldig opgezette aanvallen wisten zij naar de 14-17 eindstand toe te werken. VALTO 2 knokte voor wat ze waard zijn, maar liepen vandaag toch tegen de eerste nederlaag aan. Volgende week wacht VALTO 2 weer een pittige tegenstander. Dan komt de andere koploper Dalto/ Klaverblad verzekeringen 4 op bezoek.

Dan was het de beurt aan VALTO 1, wat vandaag zonder Zané en Maaike aan de wedstrijd begon.  Zij zijn beide geblesseerd, waarbij Zané wel herstellend is dus eventueel wel inzetbaar was. Op hun plaatsen speelden Lisanne (B) en Nikki (S) in deze belangrijke wedstrijd. VEO was natuurlijk gebrand op een overwinning om zo de nederlaag van de beslissingswedstrijd weg te poetsen. Zij begrepen  het vandaag het best dat het een vier punten wedstrijd was, waarin je er moet staan. Zij schoten uit de startblokken en namen direct de eerste voorsprong. De 0-2 achterstand werd snel door Thom en Bart weer recht gezet, maar het initiatief bleef bij de Voorburgse ploeg. Zij namen gelijk weer een voorsprong en liepen weg naar een 2-5 tussenstand halverwege de eerste helft. Deze voorsprong wisten zij vast te houden tot twee minuten voor rust, toen Thom ons na de aansluitingstreffer van Lisanne (B), wat het enige dames doelpunt zou zijn vandaag, ons weer op gelijke hoogte bracht bij 8-8. Tot de rust zouden beide ploegen nog een keer scoren wat de ruststand op 9-9 zette.

Na de thee was het VALTO wat nog één keer op voorsprong kwam, maar de rest van de wedstrijd achter de feite aan zou lopen. Veel spelers haalden hun normale niveau niet, waardoor de ploeg meer en meer tegen zichzelf begon te spelen. VEO wist weer op voorsprong te komen, maar VALTO hield gelijke tred met de gasten. Waarbij Bart en Laurens ons bij 12-12 en 13-13 nog op gelijke hoogte wisten te brengen. Daarna wist VEO het beslissende gaatje te slaan naar 13-17. Met nog elf minuten op de klok wist VALTO wat hen te doen stond, maar het ontbrak vandaag aan scherpte bij het keurkorps van Erik. Bart en Mees deden nog wel aan schade beperking, maar VEO speelde de wedstrijd geconcentreerd  uit en lieten ons niet meer terug in de wedstrijd komen. Het laatste fluitsignaal klonk uiteindelijk na de 16-20 van Ron, die nog even mee mocht spelen op de plaats van Thom. Helaas was het vandaag niet alleen het resultaat wat stof tot nadenken gaf. Aan Erik de taak om zijn ploeg deze week weer op de rails te zetten, want volgende week wacht weer een kraker tegen het altijd lastige CKV Excelsior uit Delft. Zij wisten eerder wel te winnen van VEO en vandaag met 18-11 van Oranje Wit. De spelers kunnen de borst dus nat maken. Slechte wedstrijden komen elk seizoen voorbij, maar de spelers hebben eerder laten zien dat zij de draad weer op kunnen pakken. De publieksopwarmer is volgende week de wedstrijd van VALTO 9 tegen VEO 6.  Kom dus allemaal volgende week de ploegen weer steunen in hun strijd om de punten.

Tot volgende week allemaal, Arno van Leeuwen.

Mogelijke vertraging van en naar Valto door Ooievaarsrun

Op zaterdag 14 september vindt de Ooievaarsrun 2019 plaats. De Ooievaarsrun is een toertocht met vrachtwagens, waarin mensen met een verstandelijke beperking meerijden vanaf Den Haag door het Westland naar de visafslag in Scheveningen. Organisaties bieden deze dag geheel belangeloos vrachtauto’s inclusief een bestuurder aan, om in vier runs ruim 550 deelnemers de dag van hun leven te bezorgen. Al sinds 1987 wordt deze rit op de tweede zaterdag in september gereden (in 2018 op verzoek van de Gemeente Den Haag op de derde zaterdag).

Zoals ieder jaar kan dit ook zaterdag 14 september zorgen voor oponthoud bij je reis naar Valto of naar de club waar je moet spelen met je team. Let hier dus even op bij het vertrek en vertrek indien mogelijk iets eerder als je langs de route komt.

De route voor dit jaar is (onder voorbehoud van wijzigingen, zie de website van de Ooievaarsrun voor de laatste versie):

Starttijden: 10.00 uur, 11.30 uur, 13.00 uur en 14.30 uur

Den Haag:

 • Start Kerketuinenweg
 • L.A. Zichtenburglaan
 • R.A. Meppelweg
 • L.A. Lozerlaan
 • R.A. Erasmusweg
 • Poeldijkseweg
 • Wateringseweg

Poeldijk:

 • L.A. (rotonde) Zuiderweg (na ca. 12 minuten)    
 • Vogelaer

Kwintsheul:

 • R.A. Middelbroekweg (na ca. 16 minuten)

Naaldwijk:

 • L.A. Burgemeester Elsenweg (N213) (na ca. 22 minuten)
 • R.D. (rotonde) “Snelbinder” (N213)
 • R.A. (rotonde) Pleinenweg (na ca. 28 minuten)
 • R.A. Maasdijk

’s-Gravenzande:

 • R.A. (rotonde) Wouterseweg (na ca. 40 minuten)
 • R.A. (rotonde) Naaldwijkseweg
 • Galgeweg

Naaldwijk:

 • R.D. (rotonde) Galgeweg
 • R.D. (rotonde) Galgeweg
 • L.A. (rotonde) Piet Struijkweg (na ca. 52 minuten)
 • R.D. (rotonde) “Snelbinder” (N213)
 • R.A. (rotonde) Veilingroute
 • L.A. Wippolderlaan (na ca. 1 uur en 12 minuten)

Den Haag:

 • Lozerlaan
 • Ockenburgstraat
 • Kijkduinsestraat
 • R.A. Machiel Vrijenhoeklaan (na ca. 1 uur en 31 minuten)
 • Sportlaan
 • Segbroeklaan
 • L.A. Houtrustweg (na ca. 1 uur en 41 minuten)
 • R.A. Westduinweg
 • L.A. (rotonde) Zeesluisweg (na ca. 1 uur en 47 minuten)              
 • L.A. Zeesluisweg  
 • R.A. 2e Zeesluisdwarsweg          
 • R.A. Vissershavenweg
 • Eindpunt    Visafslagweg

VALTO selectie start het seizoen goed

Na alle oefenwedstrijden zijn we dit weekend dan weer echt begonnen. De eerste competitie wedstrijden zitten er op. VALTO 1 startte net als vorig seizoen tegen Oranje Wit uit Dordrecht. Ook VALTO 2 , dit jaar uitkomend in de reserve overgangsklasse, had als tegenstander de reserves van Oranje Wit. Op verzoek van Oranje Wit vingen al hun wedstrijden aan met een eerbetoon aan Arend van Geffen jeugdlid van Oranje Wit, die op vakantie in Spanje is verongelukt. Vanmorgen was het eerste eerbetoon bij de wedstrijd VALTO B1 – Oranje Wit B1. Ook vanmiddag bij de wedstrijden van de selectie dus vooraf een kippenvel moment tijdens een minuut lang applaus voor Arend van Geffen. Daarna over tot de orde van de dag. Bij VALTO 2 waren wat veranderingen zichtbaar bij aanvang van de wedstrijd. Rick en Lisanne O ontbraken en nieuwe gezichten waren Martijn Dijkstra, Vera Lagerwerf en Nikki van Spronsen.

Na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter van der Plicht waren het de gasten die als eerste de korf wisten te vinden. Via een strafworp van Thijs en een  benutte vrije bal van Vera kwam VALTO aan de goede kant van de score. Oranje Wit wist weer gelijk te maken, maar direct daarna liep VALTO uit naar 5-2 door twee treffers van Thijs (2x) en wederom Vera. Halverwege de eerste helft was het verschil opgelopen tot 8-4, maar het lukte VALTO niet om echt los te komen van de tegenstander. Via een strafworp en een afstandsschot leken de gasten weer aan te haken. Daar stak Pieter eigenhandig een stokje voor door met twee doelpunten de tussenstand op 10-6 te zetten. Een mooie marge om de kleedkamers mee op te zoeken, maar daar moesten nog wel acht minuten voor gespeeld worden. Oranje Wit wist nog wat terug te doen door een meegekregen strafworp te benutten, maar het slotakkoord voor de rust was voor de thuisploeg.  Ron en Martijn zorgden er voor dat we met een marge van vijf de gang naar de kleedkamer maakte.

De eerste acht minuten na de rust wist VALTO deze marge vast te houden door met de gasten mee te scoren. Daarna slopen er foutjes in het spel bij VALTO en kropen de gasten langzaam maar zeker dichterbij. Door drie meegekregen strafworpen en een benutte vrije bal wisten de gasten het gat halverwege de tweede helft terug te brengen naar 16-13. Thijs herstelde het verschil terug naar vier door zijn strafworp af te ronden, maar de laatste dertien minuten zou VALTO niet goed uitspelen. In de aanvallen werden er verkeerde keuzes gemaakt en waren ook de passes niet zuiver genoeg. De gasten trokken nog eens alle registers open voor een slotoffensief en wisten vier minuten voor tijd de aansluiting weer te krijgen bij 17-16. Oranje Wit ging in de alles of niets modus, waardoor het er niet gezelliger op werd binnen de lijnen. Met nog minder dan twee minuten op de klok floot de heer van der Plicht voor tijdrekken door de verdediging van VALTO bij het opbrengen van de bal naar het andere vak. Bij de vijfde keer overspelen vond de heer van der Plicht het teveel worden, terwijl alle bewegingen richting middenlijn waren. Nog maar eens de spelregels gaan bestuderen denk ik. Dit bleek echter koren op de molen bij de gasten en zij pakte dit buitenkansje met beide handen aan. Na de gelijkmaker kregen beide ploegen nog een aantal kansen, waarvan Oranje Wit een grote kans op de overwinning liet liggen. Bij de toegekende strafworp in de slot minuut kon de strafworpnemer de druk niet aan en gooide de bal in een mooie boog over de korf. Niet veel later klonk het eindsignaal en werd het een puntendeling voor de ploegen. Gezien de wedstrijd heeft VALTO zich te kort gedaan door een punt te laten liggen in een wedstrijd waarin zij 56 minuten op voorsprong hebben gestaan. Van de andere kant mogen zij de handen dichtknijpen met het punt, daar zij het de laatste vijftien minuten zelf verzuimde af te maken.

Hierna betraden de eerste teams van beide verenigingen de arena. Ook hier werd een minuut lang geapplaudisseerd voor Arend van Geffen. VALTO 1 was in ieder geval gewaarschuwd dat de gasten tot de laatste minuut door zullen gaan. Bij VALTO 1 ook wat wijzigingen binnen de basis acht. Met het vertrek van Frank zijn de overige vier heren die vorig seizoen tot het keurkorps behoorde blijven staan. Bij de dames is de plaats van de vertrokken Naomi ingevuld door Romeé. Een ander nieuw gezicht bij VALTO is Nikki van der Hak, over gekomen van ODO Maasland. Zij treedt in de voetsporen van Sanne en Iris de Raadt en Judith Goedendorp door ook gelijk het vertrouwen te winnen van de trainer en een basisplaats te bemachtigen. In tegenstelling tot de voorgaande wedstrijd zou deze wedstrijd lang gelijk opgaan. Romeé opende de score, maar niet veel later was het weer gelijk. Met om en om scoren zou dit doorgaan tot de 5-5 tussenstand was bereikt met VALTO steeds aan de goede kant van de score. In het tweede kwart leken de rollen omgedraaid te zijn. De VALTO aanvallen liepen even niet lekker, waardoor de gasten zeven minuten later een voorsprong van 5-7 op het bord zette. Mees en Zané poetsten deze achterstand binnen twee minuten weer  weg, waarna ook het ander vak de korf weer snel wist te vinden. Thom en Maaike zette de ruststand op 9-7, zodat we toch met een kleine voorsprong konden gaan rusten.

Oranje Wit kwam echter scherp uit de kleedkamer en wist deze achterstand binnen een minuut weer weg te werken. VALTO raakte niet in paniek en bleef rustig zoeken naar de juiste kansen. Die kwamen er voor Thom, Bart en Zané, zodat we bij 12-9 weer een klein gaatje hadden geslagen. Oranje Wit bleef echter aangehaakt en kreeg bij 12-11 weer de aansluiting. Met nog twintig lange minuten te gaan wist Bart de marge weer te verdubbelen en zorgde Laurens voor wat meer lucht door er 14-11 van te maken. Halverwege de tweede helft wisselde Erik Nikki H voor Nikki S om het de langere tegenstander van Nikki in de rebound lastiger te maken. VALTO zou de voorsprong nog verder uitbouwen naar 16-11 door doelpunten van Bart en Mees. Met nog tien minuten op de klok trokken de gasten ook nu weer alle registers open. Hoewel we al de nodige forse akties gezien hadden vanmiddag, werd het er ook nu niet gezelliger op binnen de lijnen. Veel bracht het de gasten niet, want VALTO 1 deed wel wat in de voorgaande wedstrijd vergeten werd. De aanvallen werden bijna allemaal gedegen opgezet en werd op de juiste momenten de schoten gepakt. Toch kregen de  gasten nog flink wat kansen, waar zij er nog twee van wisten te benutten. Het slotakkoord was voor VALTO wat in de laatste minuut nog een vrije bal mocht nemen. Zané kreeg, ondanks dat ze al een paar keer gemist had, van haar vakgenoten alle vertrouwen om ook deze vrije bal te nemen. Zij was het dan ook die de eindstand op het scorebord zette door de vrije bal gewoon raak te schieten. Hierna klonk direct het eindsignaal, waarmee in de eerste wedstrijd deze keer werd gewonnen van Oranje Wit. Een dik verdiende overwinning van ons vlaggenschip en daarmee voor de eerste punten kan bijschrijven. De andere wedstrijden leverden Pernix 1, KVA 1 en Excelsior 1 op als winnaar. Volgende week gaan VALTO 1 & 2 samen op stap naar Kamerik om de strijd aan te gaan tegen SDO/Blij Werkt 1 &2. Voor VALTO 2 is dit een weerzien met een tegenstander uit de zaalcompetitie van vorig seizoen, maar voor VALTO 1 een treffen met een nieuwe tegenstander die uit de hoofdklasse is gedegradeerd. Zij worden getraind, in tegenstelling tot wat ik in het glazenbol stukje schreef, door Edwin Visser, nadat Jesper Oele vertrokken is naar Dalto uit Driebergen. Zij wisten niet te winnen van Pernix in Leiden en zullen dus gebrand zijn op een overwinning om ook van die gehate nul af te komen. Een beetje extra steun kunnen de spelers dus wel gebruiken. Ik hoop dan ook dat velen van u een klein uurtje achter de selectie aan willen reizen om hen te steunen bij de tweede wedstrijd. Zelf kan ik er helaas niet bij zijn door een korte vakantie between two jobs en hoop dat er mensen zijn die via social media de afwezigen op de hoogte willen houden van onze prestaties.

Succes in Kamerik en tot over twee weken bij de Villa voor de wedstrijden tegen DVO 3 en VEO 1

Arno van Leeuwen.

 

A4 deels afgesloten in het weekend van 6 tot 9 september

Rijkswaterstaat voert van 6 september tot 9 september 2019 onderhoudswerkzaamheden uit aan de snelweg A4 vanuit Rotterdam richting Den Haag. Daardoor is de bereikbaarheid van De Lier en dus van Valto iets minder.

Lees meer

Blik in de glazen bol

De start van de nieuwe veldcompetitie staat te beginnen. De meeste oefenwedstrijden zijn intussen gespeeld en de selectie teams zijn intussen bekend. VALTO 1 & 2 hebben al weer half Nederland gezien tijdens de oefencampagne. Zij reisden een week na de Rijk Zwaan Korfbalderby’s af naar Putten om daar te spelen tegen het uit de hoofdklasse gedegradeerde De Meeuwen.  Omdat VALTO dit seizoen de gaten van Frank, Rick en Naomi moet opvullen, was er wel wat huiswerk voor de coaches Erik en Leon. Bij de Rijk Zwaan Korfbalderby’s wist VALTO 1 alle wedstrijden weer winnend af te sluiten, maar de dagprijs ging, door de ingevoerde handicap om het klasse verschil op te heffen, naar VALTO 2 wat wel voldoende wist te scoren om de handicap op te heffen. De Meeuwen spelen echter op hetzelfde niveau als VALTO, dus was het even afwachten waar het heen zou gaan. De gastheren hadden het lastig tegen VALTO, wat ook wel te maken had met het feit dat men in Putten een weekje later begonnen was dan VALTO. VALTO wist beide wedstrijden te winnen en de coaches hadden nu beiden hun ploegen kunnen zien spelen.

Ook de volgende tegenstander was er een van formaat. In Dordrecht wachtte donderdagavond Sporting Delta, wat een klasse hoger speelt als wij. Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat ook dit prima wedstrijden geweest zijn, waar wel het onderspit werd gedolven.

Dan werd er ook dit jaar weer deelgenomen aan het VICTUM/Warchild toernooi in Houten. Kwamen de tegenstanders vorig jaar nog uit lagere klassen, dit jaar waren de tegenstanders SCO en KV Boeckenberg van een zeer goed kaliber. SCO uit Oldeholtpade deed vorig seizoen tot de zaal mee om het kampioenschap in de hoofdklasse A, maar raakte in het voorjaar de aansluiting kwijt en zag KCC, Groen Geel en Wageningen aan de horizon verdwijnen. Dan Boeckenberg, wat getraind wordt door oud PKC’er Johannes Schot en met oud korfbal league spelers Brent Struif en Rick Voorneveld in de gelederen, ook een tegenstander van formaat. VALTO werd in de voorronde gekoppeld aan Boeckenberg en wist deze wedstrijd te winnen. De finale zou gaan tussen de winnaars van de beide S1 poules, waardoor VALTO ook de krachten mocht meten met SCO. Deze ploeg bleek uiteindelijk een maatje te groot voor VALTO, hoewel er maar met klein verschil verloren werd.

Zaterdag start dan de competitie weer en gaat het om de punten. De poule waar VALTO 1 in is ingedeeld heeft wel een aantal oude bekenden. ONDO uit St. Laurens kennen we nog van het zaalseizoen 18-19, waar we ook CKV Excelsior toen troffen. Zij zijn beiden op het veld kampioen geworden en gaan proberen te overleven in de overgangsklasse. Een andere oude bekende troffen we nog in juni op het veld in de beslissingswedstrijd voor behoud in de overgangsklasse. VALTO wist in die wedstrijd de winst te pakken op VEO en vierde een feestje. Later werd bekend dat Futura, wat bij VEO in de poule zat, zich terug getrokken had uit de overgangsklasse door het vertrek van te veel spelers. Hierdoor kreeg VEO dit plekje in de schoot geworpen en komt dus ondanks de verloren beslissingswedstrijd, ook dit seizoen uit in de overgangsklasse. Uit de poule van vorig seizoen kennen we Oranje Wit nog wel. Toen wist VALTO het deze ploeg knap lastig te maken, maar moest beide keren de punten aan de Dortse ploeg laten. Zij zullen het dit seizoen echter zonder de vertrokken Bo Oppe en Jop Brouwer moeten stellen. De boomlange Jasper Kleingeld heeft de korfbalschoenen aan de wilgen gehangen, waardoor de coaches dus een flink gewijzigd team binnen de lijnen zullen hebben. Voor de tegenstander uit Leiden, Pernix, moeten we verder terug in de geschiedenis. In het laatste seizoen van Marco en Teun speelde we in dezelfde 1e klasse poule om het kampioenschap. Op een bloedhete zaterdagmiddag in Leiden had VALTO 1 toen moeten winnen van Pernix om het kampioenschap te kunnen pakken. Helaas werd toen het onderspit gedolven en promoveerde Pernix . Nu treffen de ploegen elkaar weer. Aan heren kant zie ik nog wel de nodige bekende gezichten, dus zullen dit wel weer pittige confrontaties worden. Onbekende ploegen zijn SDO/Blij Werkt uit Kamerik en KVA uit Amstelveen. De laatste is niet helemaal onbekend, want daar hebben we vorig zaalseizoen een oefenwedstrijd tegen gespeeld, welke we toen wisten te winnen. Competitiewedstrijden zijn echter anders en wie weet de ploeg van KVA intussen ook. Vorig seizoen werden zij met 21 punten tweede in de overgangsklasse C achter De Meervogels uit Zoetermeer. Dan de laatste tegenstander voor VALTO 1. SDO/Blij Werkt 1 pendelt al een aantal seizoenen heen en weer tussen de hoofd- en overgangsklasse. Afgelopen vier seizoenen hebben zij tweemaal het kampioenschap gevierd, maar zakten na één seizoen weer terug. Zo ook vorig seizoen waar zij in de poule te maken kregen met Avanti, Fiks, Top uit Arnemuiden en Sporting Delta. Met slechts vier punten eindigde SDO op de laatste plaats en gaan zij ongetwijfeld dit seizoen onder de bezielende leiding van Jesper Oele de stap naar boven weer proberen te maken. Voor dit seizoen zie ik wel kansen voor VALTO 1 om het dit keer niet op de laatste wedstrijd aan te laten komen. Met al de oude bekenden uit de 1e klasse moet er echter wel gewaakt worden voor onderschatting, want ook zij zijn niet voor niets gepromoveerd naar de overgangsklasse. Het worden naar verwachting weer veertien spannende wedstrijden, waar de steun van het publiek meer dan nodig is. Iedereen weet toch dat het lekkerder speelt als de tribunes bomvol zitten, dus kom allemaal zaterdag naar de seizoensopener voor het vlaggenschip tegen Oranje Wit 1 uit Dordrecht. Een tegenstander waar bij de spelers denk ik wel een beetje revanche gevoelens opgeroepen wordt.

VALTO 2 heeft ook een prima oefencampagne achter de rug en is klaar voor de uitdaging waar zij voor staan in de reserve overgangsklasse met bijna allemaal onbekende tegenstanders. Zij starten de competitie net als het vlaggenschip tegen Oranje Wit, wat ook vorig seizoen op dit niveau uit kwam. Tegenstanders als DALTO 4, DVO 3 en OVVO 3 zijn wel bekende namen, maar wat we van deze ploegen kunnen verwachten weet niemand bij VALTO volgens mij.  Enige bekende in de poule is SDO/Blij werkt 2, waar VALTO 2 vorig seizoen in de zaal ook tegen gespeeld heeft. Toen wisten onze youngsters beide keren niet te winnen van deze ploeg, maar we staan nu weer een aan de start van een nieuw seizoen en gaan er met frisse zin tegenaan. Pernix 2 is vorig seizoen net boven de rode streep geëindigd in de reserve overgangsklasse, maar zal het dit seizoen ongetwijfeld beter willen doen. Dan de laatste tegenstander SKF 3 uit Veenendaal, wat ook al een vertrouwde naam op dit niveau is, waar we niets van weten. Het wordt dus voor VALTO 2 zaak om vooral uit te gaan van eigen kracht en tegen elke tegenstander de tanden te laten zien. Vooral omdat zij alleen bij Pernix, Oranje Wit en SDO/Blij werkt op de steun van VALTO 1 kunnen rekenen. Bij de andere uitwedstrijden staan zij er alleen voor. Voor hen zou het mooi zijn als een supporters schare achter hen gaat staan om hen te steunen in de uitwedstrijden, waar zij van het vlaggenschip gescheiden zijn.

Al met al een mooi seizoen voor de boeg, waarvan ik geen voorspelling durf te doen waar we in juni zullen staan. Zaak dus om zo veel mogelijk wedstrijden bij te wonen om de ploegen te steunen in de strijd.

We zien elkaar langs de lijn,
Arno van Leeuwen

Foto: Mieke van Leeuwen

Oefenwedstrijden selectie tegen De Meervogels gaan niet door

De geplande wedstrijden tegen De Meervogels van vanavond 3 september gaan helaas niet door. Na de eerdere oefenwedstrijden tegen Sporting Delta, maar vooral afgelopen zaterdag in de warmte tegen Boeckenberg, Victum en SCO, wordt het voor de spelers iets te veel van het goede en geven spelers en staf de voorkeur aan fitheid bij de aanvang van de competitie.

Zaterdag treden beide teams voor het eerst in de geschiedenis van Valto aan in de Overgangsklasse. Valto 2 speelt om 14:30 uur tegen Oranje-Wit 2 en Valto 1 speelt daarna, om 16:00 uur tegen Oranje-Wit 1. Twee thuiswedstrijden van formaat dus en het kijken waard. Kom daarom allen aanstaande zaterdag naar Villa Valto om te kijken en genieten, ook van de dagschotel en derde helft na afloop.

Foto: Mieke van Leeuwen

De vakantie zit er weer op

Hoewel het nog wel even duurt voor de deuren van de scholen weer open gaan, zit de vakantie voor de selectiespelers van VALTO er weer op. Door de beslissingswedstrijd van VALTO 1 en het door VALTO georganiseerde NK veldkorfbal was het dit seizoen wel een kortere onderbreking dan we gewend zijn. Ik hoop dat iedereen heeft kunnen genieten van de korfballoze periode en weer zin heeft in het nieuwe seizoen.

Traditie getrouw start het seizoen met de Rijk Zwaan korfbalderby’s tussen CKV ONDO, CKC Maassluis, CKV Dijkvogels, CKV ODO en CKV VALTO met als doel een seizoen lang jezelf de beste van de regio te mogen noemen. In tegenstelling tot voorgaande edities zou het toernooi dit seizoen niet op voorhand een prooi voor VALTO worden, want dit seizoen wordt er gewerkt met een handicap voor de hoger spelende ploegen. Dit betekende dat VALTO als hoogst spelende ploeg dus flink aan de bak mocht om hun handicap te compenseren. Op veld 1 startte het programma met een wedstrijd tussen CKV VALTO 1 en CKC Maassluis1 in nog creatieve opstellingen. Zowel bij VALTO als Maassluis ontbraken nog wat gezichten die nog op vakantie zijn. VALTO startte scherp aan de wedstrijd en het was Zané die voor het eerste doelpunt tekende deze middag. CKC Maassluis zou het tot halverwege de eerste helft, die twintig minuten duurde, kunnen bijbenen, maar raakte toen de aansluiting kwijt. Bij rust was het verschil opgelopen tot 7-3.

Het tweede deel zou niet veel spannender worden. VALTO ging rustig door met scoren en wist na een half uur spelen een 13-4 tussenstand op het bord te zetten. Toen kwamen er vier verse spelers in op de plaatsen van Romeé, Nikki (H), Bart en Thijs. Het werd een gelopen race voor VALTO die in de laatste tien minuten nog viermaal zouden scoren en de eindstand op 17-5 zette.

Intussen speelden op veld 2 ODO 2 tegen Dijkvogels 2 een wedstrijd die een stuk minder doelpuntrijk was. Vooral in het eerste deel wisten beide ploegen de korf maar moeizaam te vinden. Na de 4-1 ruststand ging het in de tweede helft bij ODO wel beter lopen. Het laatste fluitsignaal klonk bij de stand 11-4.

De volgende wedstrijd op veld 1 was een stuk spannender. Dijkvogels 1 en ONDO 1 waren erg aan elkaar gewaagd en hielden elkaar tot de rust in evenwicht. Na de rust, die met een 5-5 tussenstand werd bereikt, wist Dijkvogels 1 met drie treffers op rij het eerste gaatje te slaan. Dit zouden zij niet meer weggeven. Hoewel het zes minuten voor het einde nog even spannend werd toen ONDO terug wist te komen tot 8-7, was het Dijkvogels dat het verschil herstelde en de wedstrijd uiteindelijk met 10-7 winnend afsloot.

Eindelijk mocht ook VALTO 2 aantreden. Hun tegenstander was ODO 2 wat de eerste winst al op zak had tegen Dijkvogels 2. Zij zouden het echter tegen VALTO een stuk lastiger krijgen, want de Lierse ploeg zette het klasse verschil al snel om in doelpunten. Binnen enkele minuten stond er een 0-3 tussenstand op het bord, maar toch wist ODO aangehaakt te blijven tot de 2-4 tussenstand. In de rest van de eerste helft zou VALTO weglopen naar een 2-7 tussenstand. De ruststand werd door ODO op 3-7 gezet.

Na de rust zou VALTO steeds makkelijker de korf weten te vinden. Al snel was het geen wedstrijd meer, maar ODO bleef knokken voor wat het waard was. VALTO 2 had tenslotte ook te maken met een aardige handicap omdat zij reserve overgangsklasse spelen, dus was elk doelpunt belangrijk voor de eindscore. Helaas wist ODO slechts tweemaal te scoren in de tweede helft en stoomde  VALTO door naar een 19-5 overwinning.

VALTO 1 mocht voor hun tweede wedstrijd aantreden tegen ONDO 1. Ook hier leek al snel het klasse verschil op het scorebord gezet te worden na de snelle 0-4 voorsprong, maar ONDO herstelde zich en wist bij 3-5 weer aan te haken. Tot de rust zouden beide ploegen nog één keer tot scoren komen wat de tussenstand op 6-4 zette. De tweede helft bleef ONDO aangehaakt tot de 5-7 tussenstand, maar toen wist VALTO een definitief gaatje te slaan. Na de 6-9 tussenstand zou het verschil langzaam maar zeker oplopen en wist VALTO ook deze wedstrijd winnend af te sluiten met een 9-14 eindstand.

Door het ontbreken van de 2e teams van Maassluis en ONDO mocht VALTO 2 hun volgende wedstrijd tegen Dijkvogels 1 spelen. Zij wisten VALTO 2 prima partij te geven en namen bij aanvang zelfs een 0-2 voorsprong. VALTO wist deze achterstand echter snel weg te poetsen en direct aan de goede kant van de score te komen. Dijkvogels bleef echter in het spoor en wist steeds op gelijke hoogte te komen. Bij rust waren de ploegen dan ook nog in evenwicht met de gelijkmaker van Dijkvogels, wat een 6-6 tussenstand opleverde. Het bleef ook in het vervolg nog spannend en bleef Dijkvogels knap partij geven tot de 9-8 tussenstand bereikt was. Er moesten toen nog een minuut of zeven gespeeld worden, waarin VALTO 2 de wedstrijd naar zich toe wist  te trekken. De wedstrijd werd uiteindelijk afgefloten bij de 14-10 eindstand, waarmee Dijkvogels natuurlijk prima zaken deed voor het dag klassement.

Hierna volgden twee spannende wedstrijden waarin één wedstrijd de tegenstanders uiteindelijk tot een punten deling  kwamen. Maassluis 1 tegen ODO 1 leek lang een prooi te worden voor de Maaslanders. Zij wisten in de eerste helft een prima voorsprong op te bouwen met een grootste verschil van vier doelpunten. In de tweede helft stokte de score echter bij de Maaslandse ploeg en wist Maassluis aan het eind van de wedstrijd op de valreep nog op gelijke hoogte te komen met een 9-9 eindstand.

De volgende wedstrijd van Maassluis was er ook een waar het tot het eind spannend bleef. Na hun verdiende rust tijdens de wedstrijd van ODO 1 tegen Dijkvogels 2 die met 12-3 gemakkelijk gewonnen werd door de Maaslandse ploeg  mochten zij op veld 1 aantreden tegen ONDO 1. Deze ploegen kruisten in de competitie van vorige seizoen de degens, waar beide ploegen een keer als winnaar van het veld liepen. Ook nu was het een wedstrijd die vooral in de eerste helft gelijk op ging tot de 5-5 tussenstand. In de laatste vijf minuten tot de rust wist ONDO een gat te slaan en de ruststand op 5-10 te zetten. Een gelopen race zou je denken, maar Maassluis gaf niet op. Ook niet toen ONDO na de rust nog als eerste de korf weer wist te vinden. De lijntjes werden verdedigend strakker aangetrokken en langzaam maar zeker werd de achterstand weggewerkt. Met nog één minuut op de klok was de achterstand weggewerkt bij 14-14 en was het afwachten of er in deze laatste minuut nog iemand tot scoren kwam. De verwachtte puntendeling ging echter niet door voor Maassluis, want toen de scheidsrechter al op het punt stond om voor het einde te fluiten wist ONDO nog een keer de korf te vinden. Het werd uiteindelijk een “met de hakken over de sloot” overwinning voor ONDO, nadat zij een 5-11 voorsprong hadden zien verdampen.

De laatst door mij aanschouwde wedstrijd was tussen VALTO 1 en ODO 1. Altijd een speciale wedstrijd tussen mijn oude en nieuwe cluppie met dit jaar weer een ODO dame in de VALTO kleuren binnen de lijnen. Ook deze wedstrijd ging in de openingsfase gelijk op en bleef ODO tot de 5-3 tussenstand in het spoor bij VALTO. Voor de rust zou VALTO het verschil verdubbelen naar 7-3 om deze na de rust verder uit te bouwen naar een 10-3 tussenstand. Hiermee was de wedstrijd wel gespeeld en werd er alleen nog aan het doelsaldo gewerkt voor het dag klassement. Het laatste fluitsignaal klonk bij de 13-5 eindstand, waarmee VALTO 1 ook de laatste wedstrijd met groot verschil gewonnen had. Dit bleek echter niet voldoende voor de dag overwinning. Daar werd intussen op het veld 2 om gespeeld door VALTO 2 en Dijkvogels 1. Zij zouden onderling gaan uitmaken wie er vandaag met de hoofdprijs vandoor zou gaan. VALTO 2 moest hiervoor in deze wedstrijd minimaal 15 doelpunten maken en winnen en met de 4-17 overwinning hadden zij dus aan deze voorwaarde voldaan. Ondanks de handicap wist VALTO 1 nog beslag te leggen op de derde plaats en was Dijkvogels op een knappe tweede plaats geëindigd.

Al met al weer een geslaagde seizoensopening voor de Westlandse clubs met dit seizoen dankzij het meevallende weer. We hebben allemaal weer kunnen kijken naar leuke wedstrijden, waarin ook regelmatig mooie acties te zien waren. Er volgen nog de nodige oefenwedstrijden de komende weken voordat op 1 september de competitie weer begint. Nog even afwachten voor de supporters tot het weer om de punten gaat, maar intussen kunnen de liefhebbers natuurlijk gewoon bij de oefenwedstrijden komen kijken.

Tot ziens langs de lijn,
Arno van Leeuwen

Foto’s: Mieke van Leeuwen
Alle foto’s zijn hier terug te kijken!

Indelingen senioren seizoen 2019-2020

Tegen het einde van de competitie is het voor Valto altijd een spannend moment: dan worden de nieuwe teamindelingen gepubliceerd voor het volgende seizoen! De jeugdindeling is al enkele weken geleden gepubliceerd, vandaag volgt ook de senioren teamindeling voor het seizoen 2019-2020. In de meeste gevallen hebben we persoonlijke wensen in kunnen willigen maar helaas moeten ook in de senioren indeling een aantal moeilijke keuzes gemaakt worden.

Jaarschema CKV Valto
Het jaarschema van CKV Valto is te vinden via deze link. In dit schema wordt weergegeven wanneer het seizoen weer start bijvoorbeeld maar ook wat korfbalvrije weekenden zijn. 

Selectie
Boekestijn, Ron Onck, Lisanne
Voskamp, Thom Snikkers, Elise
Muyen, Pieter van Geest, Lotte van
Leeuwen, Bart van Herbert, Mandy
Kester, Ruben Spronsen, Nikki van
Verbaan, Laurens Roo, Zané de
Koole, Mees Berg, Lisanne van den
Dijkstra, Thijs Valstar, Romee
Hoogerbrugge, Ruben Wingerden, Lisa van
Dasler, Rick van Ridder, Maaike
Hulsebosch, Max Sevinga, Myrte
Dijkstra, Martijn Lagerwerf, Vera
Hak, Nikki van der
Valto 3/4
2 of 3 heren afvallen 3 of 4 dames afvallen
Kok, Simon Gier, Kimberly de
Vijverberg, Steven Binnendijk, Esmee
Ende, Michael van der Prins, Rosalie
Ris, Thomas Meijer, Joyce
Muyen, Floris van Berg, Romy van den
Korteland, Twan Duin, Fleur van
Dop, Inge van
Geest, Manon van
Valto 5
Ridder, Hans Korteland, Hellen
Boekestijn, Marco Jong, Esther de
Geest, Mark van Lagerwerf, Annemieke
Poot, Frank Dijkstra, Petra
Voskamp, Jeroen Noordam, Mellanie
Voskamp, Dennis
Valto 6
Voskamp, Nick Boeters, Ryanne
Verbaan, Daniel Boeters, Mandy
Eijk, Laurens van Venetiën, Lysanne van
Wubben, Wouter Paul, Nanne
Valstar, Jesper Vijverberg, Kitty
Versteegen, Bart
Valto 7
Stolze, Ruud Jong, Petra de
Noordam, Rinze Kester, Gerda
Boeters, Jelle Visser, Nathalie
Hoeven, Vincent van der Dalen, Marije van
Vijverberg, Wouter
Boers, Twan
Valto 8
Muyen, Bart van Berkhout, Jolanda
Hoogerbrugge, Arie Slaman, Marleen
Boekestijn, Martin Rijsdijk, Fiona
Stolze, Marco Oosterhout, Leonie van
Bos, Michiel van den Staalduinen, Rosanne van
Valto 9
Groen, Richard Kester, Chantal van
Elenbaas, Jan Jaap Jong, Marja de
Elgersma, Erik Groen, Claudia
Jansen, Sjors Poot, Dita
Cornelisse, Michiel Boekestijn, Marleen
Dekker, Frans Eijk, Vera van der
Mosterd, Marloes

 

Vragen naar aanleiding van teamindelingen 2019-2020
Misschien zijn er na het lezen van deze indeling nog vragen die openstaan. We willen jullie vragen om de tijd te nemen om deze indeling op je in te laten werken. Als er vragen zijn dan mogen deze rechtstreeks aan mij gericht worden door een e-mail te sturen naar onderstaand adres. De TC licht de teamindeling dan graag toe in een persoonlijk gesprek, kleinere vragen kunnen telefonisch beantwoord worden.

Met vriendelijke groet,
Jan Jaap Elenbaas, Voorzitter TC (vanaf volgend seizoen)
vztc@ckv-valto.nl / 06-29 585 387

Naomi Grootscholten maakt de overstap naar KVS/Maritiem

Deze week heeft Naomi Grootscholten besloten de overstap te maken naar KVS/Maritiem. Ze speelde vanaf de welpen bij Valto en de laatste vijf jaar in het eerste team.

Naomi gaat hiermee een nieuwe uitdaging aan bij de club uit Scheveningen, die na het veldkampioenschap dit seizoen op hetzelfde niveau uitkomt als Valto, in beide competities. KVS kwam recent op haar pad en ze hoopt bij haar nieuwe club verder te groeien als speelster.

Via deze weg wensen wij Naomi veel succes met haar nieuwe avontuur en bedanken haar uiteraard ook voor de mooie jaren die ze voor Valto heeft gespeeld!

Foto: Mieke van Leeuwen

Laatste toetje van dit seizoen: Westlands Team – Suriname

Ter voorbereiding op het WK in Zuid-Afrika speelt het nationaal korfbalteam van Suriname een aantal vriendschappelijke wedstrijden door Nederland. Ditmaal komt de selectie van bondscoaches Dico Dik en Robbert Luttik op maandag 1 juli naar De Lier om het op te nemen tegen het Westlands Team.

Het Surinaams korfbalteam heeft met Gerald van Dijk (meer dan 1000 goals in de Korfbal League), Randell van der Steen (Blauw-Wit) en Nisha Verweij (ex-TOP) een aantal spelers met ervaring op het allerhoogste niveau van Nederland. De Surinamers proberen op het WK, dat van 1 tot en met 10 augustus plaats vind, een gooi te doen naar de top-4 van de wereld.

De wedstrijd tussen beide ploegen start om 20:30 in sportcentrum Vreeloo (hal 2) in De Lier. Patrick de Haan en Melvin de Groot zijn de scheidsrechters voor deze speciale wedstrijd. Kom gezellig kijken, de entree is gratis!

VALTO verslaat VEO en blijft in de overgangsklasse!

Na de overwinning in de laatste competitiewedstrijd op CKV Nieuwerkerk restte ons vlaggenschip nog één wedstrijd in de strijd voor een plaats in de overgangsklasse. Deze wedstrijd zou normaal gesproken op zaterdag 22 juni gespeeld moeten worden, maar omdat wij het NK Veldkorfbal organiseren was dit niet mogelijk. Naar een weekend later verplaatsen was niet ideaal, dus werd voor de optie van donderdagavond gekozen. De bouw van de catacombe voor zaterdag werd even stil gelegd om zoveel mogelijk supporters langs de lijn te krijgen in Delft, waar op het terrein van Fortuna de beslissingswedstrijd gespeeld ging worden. Deze alles of niets wedstrijd tegen het Voorburgse CKV VEO stond onder leiding van het arbitrale duo Opering en van Putten. VALTO speelde vanavond een “thuiswedstrijd” en moest dus voor de bal e.d. zorgen en mocht de eerste aanval spelen. Na het eerste fluitsignaal moesten wij vooral nog even zoeken naar de juiste kansen. VEO werd daarbij een handje geholpen door het arbitrale duo, wat het over het algemeen alles goed onder controle had, via een makkelijk gegeven strafworp. Binnen zeven minuten had VEO het eerste gaatje geslagen naar 0-4 door nog een strafworp en twee doelpunten van hun scherp schietende dames. Dit deed mij gelijk terug denken aan zaterdag in Nieuwerkerk, waar we ook snel tegen een achterstand aan keken. De ploeg bleef ook nu kalm en bleef hun eigen spel spelen op zoek naar de eerste treffer. Zané wist voor ons de nul van het bord te schieten, wat ook gelijk het startsein was voor het VALTO publiek dat de wedstrijd begonnen was. Frank tekende voor ons tweede doelpunt en leek de achtervolging ingezet te zijn. VEO beschikt zoals bekend over dames die gemakkelijk de korf weten te vinden en zo werd ook nu de marge weer vergroot door een dame. VALTO kwam echter beter in de wedstrijd en wist verdedigend de lijntjes steeds beter in handen te krijgen. Frank en Zané zorgden ervoor dat we halverwege de eerste helft weer de aansluiting kregen bij 4-5. VEO wist echter hun strohalm nog steeds vast te houden en scoorden in deze fase met ons mee, waardoor het verschil klein bleef tot de 6-7 tussenstand. Na de aansluitingstreffer van Naomi wist Frank ons weer op gelijke hoogte te brengen en bleek het voor VALTO er op en erover. Thom en Mees zorgden gelijk voor een gaatje van twee bij 9-7, maar VEO mocht voor de derde keer een cadeautje uitpakken vanaf de strafworpstip, wat weer voor de aansluiting zorgde voor de Voorburgers. Terwijl de klok al stil stond was het wederom een Voorburgse dame die de gelijkmaker binnenschoot, maar het was Mees die de ruststand op het scorebord zette. Na zijn 10-9 floot de heer Opering voor de rust en konden de coaches aan de slag om nu teams klaar te stomen voor het tweede deel.

Hoewel het eerste doelpunt na de rust de gelijkmaker betekende voor VEO, was het toch VALTO dat nu duidelijk de bovenliggende partij was. Door twee slim uitgespeelde kansen van onze afscheidnemende Frank en niet veel later een afstandsschot van Thom stond er na 7 minuten een 13-10 voorsprong op het bord. De Voorburgse formatie liet het er echter niet bij zitten en bleef knokken voor een goed resultaat. VALTO kwam dan ook nog niet los van deze ploeg, die weer terug kwam tot 13-12. Frank en Maaike wisten op tijd te scoren om deze minimale voorsprong te behouden, maar VEO bleef aangehaakt tot 15-14. Met nog twaalf minuten op de klok wist VALTO weer een marge van drie op het bord te zetten door doelpunten van Maaike en Laurens en hadden de wissels die door VEO toegepast waren nog niet het gewenste effect. Time outs werden genomen door beide coaches om nog extra de puntjes op de i te zetten, maar ook deze leken voor VALTO beter uit te pakken dan voor VEO. Na de 17-15 kwam VALTO in een sterke fase en wist in vijf minuten tijd door de doelpunten van Zané, Frank, Maaike en Thom de wedstrijd naar ons toe te trekken door de 21-15 tussenstand op het bord te zetten en leek de Voorburgse strohalm geknakt. Met nog vijf minuten te gaan begon onder het Lierse publiek het feestje al los te barsten, want dit zou VALTO toch niet meer weggeven? Niets bleek minder waar, want wedstrijden uitspelen lijkt nog steeds niet onze sterkste kant van het korfballen. De opdracht van Eric was natuurlijk lange aanvallen spelen, maar toch werd er soms te snel en op de verkeerde momenten geschoten. Dit was koren op de molen van de Voorburgers die in een alles of niets offensief alle registers, zowel verdedigend als aanvallend, open trokken. Direct na de 21-16 riep Eric zijn team weer naar de kant om nog eens te hameren op de lange aanvallen. VEO ging er echter nog vol in en wist door hun manier van spelen VALTO aan het wankelen te krijgen. Er werd een scherpschutter binnen de lijnen gebracht die alle geluk van de wereld had met zijn afstandsschoten die als rijpe appeltjes door de korf vielen. In de gecreëerde chaos werden ook weer wat discutabele beslissingen genomen, waar VALTO niet altijd als gelukkige uitkwam. Dit is echter de heer Opering niet aan te rekenen, want ga er maar eens aanstaan in zo’n belangrijke pot met twee kemphanen die op het scherpst van de snede de duels aangaan. Het laatste fluitsignaal klonk toen VEO het gat weer gedicht had bij 21-20 en klonk er een zucht van opluchting over het veld vanaf de Lierse kant. Aan de Voorburgse kant van het veld werd het angstvallig stil. Voor VEO zit het avontuur waar het dit seizoen aan begon in de overgangsklasse er al weer op en VALTO mag zich gaan opmaken voor het derde seizoen op dit niveau. Dat wordt dan wel zonder Frank die komend jaar zijn droom gaat najagen in Zuid Afrika, waarbij ik hem veel succes toe wens. Er zal dus iemand anders op moeten staan die zijn doelpunten overneemt, want ook vanavond was hij met zes treffers weer topscoorder bij VALTO. Gelukkig weten wij wel over veel schijven tot scoren te komen, want ook vanavond waren er weer zeven doelpuntenmakers waarvan er zeven van drie dames komen. Ik heb er dus wel vertrouwen in dat het volgend seizoen wel goed komt en we nog genoeg mooie wedstrijden voorgeschoteld zullen krijgen.

Veel dank gaat er nog uit naar het aanwezige publiek uit De Lier wat zo nadrukkelijk aanwezig was en hun ploeg door goede en mindere fases heen heeft geholpen. Hopelijk zijn jullie er volgend seizoen ook allemaal weer bij om het vlaggenschip te steunen in de strijd om de punten. Er waren ook nog aardig wat neutrale supporters aanwezig die weer een mooie pot korfbal voorgeschoteld hebben gekregen, waar VALTO als winnaar van het veld kwam lopen.

Voor nu zit het seizoen er op en is het tijd voor ontspanning wat zaterdag aanstaande gelijk kan beginnen met het NK Veldkorfbal op het veld van VALTO met als afsluiter een gezellige after party. Hierna wacht nog de VALTO slotdag op 29 juni en dan kan de vakantie echt beginnen tot de selecties in augustus weer de trainingen gaan hervatten.
Fijne vakantie allemaal en wellicht tot in augustus bij de eerste oefenwedstrijden.

Arno van Leeuwen.