Oefenwedstrijden weer voorbij … keuzes weer gemaakt

Deze week zijn er weer een tweetal oefenwedstrijden gespeeld door de selectie teams. Als nieuwe trainers waren Mark en Ronald donderdagavond bij Excelsior nog volop aan het selecteren. De teams speelden in verschillende samenstellingen om de koppels te bekijken en te testen. Grote afwezige was Zané, hoewel ze wel langs de lijn zat is het inmiddels duidelijk wat er is mis gegaan tijdens de training. Na het onderzoek werd bevestigd waar al voor gevreesd werd, namelijk een afgescheurde kruisband. Zané zal dus dit seizoen vooral vanaf de bank haar ploeggenoten aanmoedigen en steunen in de strijd om de punten. De aanvoerdersband zal zij dus overdragen aan een nog nader te bepalen persoon.

Daar ondergetekende voor de wedstijd nog een feestje had, kwam ik pas aan het eind van de  wedstrijd van de tweede teams aan in Delft. Bij een blik op het scorebord dacht ik even dat deze last had van wat kapotte lampjes, maar na een blik richting supporters langs de lijn bleek dit toch echt de bijna eindstand te zijn. Omstanders wisten te vertellen dat de thuisploeg meer dan alleen de wind mee had en vanavond wel heel erg makkelijk scoorden. Wij zijn nog zoekende naar de juiste samenstelling, wat dan soms tot misverstanden binnen de lijnen leidt en het niet wil lopen zoals je zou willen. Het werd uiteindelijk veel tegen een stuk minder, maar daar zijn het oefenwedstrijden voor. Ronald heeft weer wat huiswerk en zal intussen toch zijn poppetjes op de plaats moeten gaan zetten. De competitie start ten slotte volgend weekend en wil je er wel staan in Ridderkerk als er aangetreden moet worden tegen KCR 2.

Voor Mark geldt natuurlijk hetzelfde, dus werd er vanavond weer flink geëxperimenteerd met de spelers. In de wedstrijd tegen Excelsior 1 moest iedereen zich dus weer in de kijker spelen. Na het eerste fluitsignaal kwamen ook direct de eerste druppels naar beneden. Deze regen zou de hele wedstrijd gestaag naar beneden komen. Hierdoor werd de bal natuurlijk lekker glad en er vlogen nogal wat ballen door de handen, voordat deze onder controle waren. In tegenstelling tot de voorgaande wedstrijd werd dit een gelijk opgaande wedstrijd VALTO, na de 1-0 achterstand, het voortouw nam. Na de gelijkmaker trok VALTO een gaatje, wat in takt bleef tot Excelsior bij 6-6 weer langszij kwam. Er was intussen al een time out geweest en na twintig minuten ook al het eerste vak bij VALTO gewisseld. De Delftenaren zijn er blijkbaar al uit wie er in het “vlaggenschip” spelen, want zij hebben de hele wedstrijd in dezelfde samenstelling gespeeld. Er werd uiteindelijk gerust bij een 10-9 tussenstand, wat dus nog wat spektakel voorspelde voor het tweede deel.

Zoals ik vorige week al voorspelde, zijn Excelsior en VALTO vaak erg aan elkaar gewaagt. Dat was ook nu weer het geval. Na de rust wist VALTO de gelijkmaker te scoren, maar trok de thuisploeg toch even later een gaatje van drie verschil. VALTO wist dit echter weer te dichten en kon de wedstrijd bij 14-14 weer alle kanten op. Excelsior had in de slotfase echter meer geluk in de afronding, waardoor het verschil weer twee werd. VALTO wist in de staart van de wedstrijd nog één keer de korf te vinden, voordat de scheidsrechter het einde wedstrijd signaal liet klinken. Je kunt het geloven of niet, maar niet veel later stopte het ook weer met regenen.

Voor de laatste oefenwedstrijden werd zaterdag afgereisd naar Scheveningen voor een confrontatie met de supervissen KVS/Maritiem. De poppetjes staan inmiddels op hun plaats, zodat er werd gespeeld met de mensen die straks in de competitie voor VALTO om de punten gaan strijden. Op het mooie veld van KVS/Maritiem werd onder het genot van een heerlijk nazomer zonnetje de wedstrijden afgewerkt. VALTO 2 wachtte in reserve hoofdklasser KVS 2 een pittige uitdaging. In het eerste bedrijf wisten zij de Scheveningers nog goed partij te geven en de schade te beperken tot 10-7 bij rust.

De thuisploeg had in de rust blijkbaar veel tips mee gekregen voor het tweede deel, want toen ging het rendement bij KVS aanzienlijk omhoog.  Halverwege de tweede helft was het verschil opgelopen naar 16-7 toen VALTO via twee toegekende strafworpen door Ruben en Martijn weer iets terug deed. Hoewel het spel van VALTO aanzienlijk beter was dan afgelopen donderdagavond, zou het niet lukken om deze opleving door te zetten. KVS wist met goed uitgespeelde aanvallen het verschil uit te bouwen naar 19-9, toen Ron weer een strafworp meekreeg. Niet veel later maakte Martijn voor ons het eerste velddoelpunt in de tweede helft, maar KVS ging onverstoorbaar door. Met nog een paar minuten te gaan stond er een 23-11 tussenstand op het bord en was het wel gespeeld. KVS liet de touwtjes wat vieren en VALTO maakte dankbaar gebruik van de geboden ruimte. Dankzij de doelpunten van Ruben en Lisanne O werd het verschil terug gebracht naar 23-13. Een prima oefenwedstrijd van VALTO 2, maar de scherpte van voor de corona uitbraak is er nog niet helemaal. Dit zal ongetwijfeld wel goed komen, want als het echt om de punten gaat staan de spelers toch met een andere mind set in het veld. Ben dus benieuwt naar het resultaat van volgende week als we in Ridderkerk om 14:30 uur mogen aantreden tegen KCR 2.

Het keurcorps van Mark verschilt niet veel met dat van vorig seizoen. Alleen Frank is aan de groep toegevoegd na zijn Zuid-Afrika avontuur en Sheila neemt de plaats van Zané in. Zij zal na haar operatie nog een lang revalidatie traject ingaan, voordat zij weer kan gaan spelen. Tot die tijd zal zij zich vooral vanaf de bank laten horen om haar teamgenoten te helpen. Bij het eerste team van KVS verwachtte iedereen de van Swift overgekomen Gijs Gillissen, maar hij zat langs de kant in burger kledij en liet deze wedstrijd aan zich voorbij gaan. Verder mistte ik een paar spelers die vorig seizoen in de zaal ons zo’n grote nederlaag  bezorgden. Er lag dus nog een appeltje te schillen voor VALTO 1, maar bovenal moest er gewoon een goede wedstrijd neergezet worden. De eerste helft zouden de ploegen elkaar goed in evenwicht houden met KVS steeds op een minimale voorsprong en VALTO dat steeds weer gelijk maakte. Zo stond het drie minuten voor rust pas 6-6, maar in de slotfase naar de thee ging de thuisploeg er nog eens vol tegenaan. Deze eindsprint bezorgden hen een 8-6 voorsprong op slag van rust, maar het was Romeé die een chaotische situatie onder de korf benutte om de aansluiting weer te maken en er met 8-7 gerust werd.

In de rust kregen de spelers de nodige bagage mee voor de tweede helft en werd Nikki en passant ook even gestoken door één van de vele wespen die er over het veld vlogen.

In de eerste aanval na de rust werd Thom met een overtreding van scoren gehouden, wat hem een strafworp opleverde die hij volgens de nieuwe regels ook zelf mocht nemen. Dat deed hij in het verleden ook altijd al, dus ervaring genoeg en werd de stand weer gelijk. VALTO zou bij aanvang van de tweede helft gelijk het initiatief pakken en via doelpunten van Frank en Nikki voor het eerst op voorsprong komen deze middag. Deze voorsprong zou VALTO niet meer uit handen geven vandaag. Wat de thuisploeg ook probeerden, zij bleven tegen een achterstand aankijken. Halverwege de tweede helft stond er een 9-14 tussenstand op het bord en nam KVS een time out. Deze leek zijn vruchten af te werpen, want zij wisten terug te komen tot 11-14. Ook Frank mocht zijn zelf verworven strafworp verzilveren, maar toch kroop KVS langzaam maar zeker dichterbij. Met nog tien minuten te gaan was het verschil teruggelopen tot 13-15, wat de wake up call leek te zijn voor VALTO. De aanvallen werden weer wat rustiger opgezet en de juiste mensen werden in stelling gebracht. Zo wist VALTO nog driemaal de korf te vinden en wist met strak verdedigen de thuisploeg van scoren af te houden. Zo kwam de eindstand op 13-18 te staan en lijkt VALTO 1 klaar voor de competitie start. Dit wordt volgende week gelijk een confrontatie met één van de kampioenskandidaten HKC 1 uit Hardinxveld-Giessendam. Zij worden getraind door oude bekende Marien Ekelmans, die bijna alle spelers van VALTO drie seizoenen terug nog onder zijn hoede heeft gehad. Stiekem beschikken wij ook over in side informatie dankzij Ronald. Hij zat tenslotte vorig seizoen nog bij HKC 2 op de bank en heeft vast ook wel opgelet wat de spelers van het eerste in hun mars hebben. Onder hen zijn een aantal bekende namen van spelers die op het hoogste niveau van Nederland gespeeld hebben en nu weer terug gekeerd zijn op het oude nest. Vorig seizoen stonden zij halverwege de veldcompetitie ongeslagen bovenaan en willen dat dit seizoen natuurlijk herhalen, maar ook zij zijn maar mensen en afhankelijk van de vorm van de dag. Wie weet kan VALTO 1 toch nog wat potten breken volgende week in Hardinxveld op de sportvelden bij sporthal “Het Dok”. De wedstrijd start om 15:30 uur en supporters zijn welkom. Het mag natuurlijk niet te druk worden, want dan wordt het lastig om voldoende afstand te bewaren. Er is echter voldoende ruimte om het veld om vanuit alle hoeken onze spelers aan te moedige bij deze seizoensopener.