Twee strohalmen geknakt in de Vreeloohal.

In de 12e speelronde in de zaalcompetitie stonden er vandaag meerdere belangrijke wedstrijden op het programma. De junioren zijn verwikkeld in de strijd om handhaving in de overgangsklasse met twee punten boven de nummer zeven PKC/SWKGroep A2. Vandaag werd een belangrijk punt gepakt tegen de junioren van CKV Nieuwerkerk. Hiermee is het gaatje nu drie en zal er volgende week iets minder druk op de uitwedstrijd liggen voor onze A1 tegen dit PKC A2. Thuis wisten zij met 22-20 van deze tegenstander te winnen, dus lijken de ploegen wel aan elkaar gewaagd. Succes volgende week in Papendrecht!!

Voor VALTO 2 lijkt het lot al beslecht, maar was er nog een theoretische kans op handhaving, welke we natuurlijk maar al te graag wilden behouden. Dan moest vanavond wel gewonnen worden van de nummer 6 in de poule, CKV Excelsior 2, met minimaal een verschil van zes doelpunten. Met een beetje geluk was dit best mogelijk geweest, maar de gasten hadden er natuurlijk alle belang bij om vandaag de punten te pakken en op die manier een verblijf in de overgangsklasse veilig te stellen. Onder leiding van scheidsrechter Gelissen vatte VALTO 2 direct de spreekwoordelijke koe bij de horens. Ron was binnen tien seconden trefzeker en even later wist Lisa de 2-0 binnen te schieten. Het andere vak kon hier geen vervolg aan geven, waardoor het drie minuten later weer gelijk stond en de gasten zelfs op een 2-3 voorsprong kwamen. Door doelpunten van Lisa en Pieter werd een 4-4 tussenstand bereikt, waarna Ron en Ruben weer een gaatje wisten te slaan. De gang naar de kleedkamers werd gemaakt bij de 9-7 tussenstand en hadden we nog een spannende 2e helft in het vooruitzicht. De gasten wisten in de eerste aanval de aansluiting weer te vinden, maar tot de 10-8 tussenstand zou VALTO het initiatief houden. De druk werd echter wel opgevoerd door de gasten en zij wisten binnen drie minuten de gelijkmaker door de korf te gooien en namen direct weer een kleine voorsprong bij 10-11.  Ron, die vandaag al meerdere ballen uit de korf had zien draaien, wist de gelijkmaker weer te maken, waarbij de bal weer angstvallig lang in de korf bleef draaien maar gelukkig aan de onderkant besloot de korf te verlaten. Excelsior trok echter de wedstrijd langzaam maar zeker naar zich toe. Zij waren het nu steeds die als eerste scoorde en wij die het gaatje weer dichtte. Rick, weer terug van zijn schouder blessure, durfde het ook weer aan om de duels aan te gaan en kwam binnen de lijnen om meer rebound te pakken. Dit pakte goed uit en kon Pieter weer voor de gelijkmaker tekenen. Na deze 12-12 tussenstand zou het echter lang duren voor VALTO weer op gelijke hoogte kwam bij 17-17. Lotte, Ron en Thijs zorgden er voor dat Excelsior nier verder kon weglopen dan een marge van twee, waardoor we elf minuten voor tijd door twee doelpunten van Ron weer op gelijke hoogte kwamen. Deze laatste elf minuten streden beide ploegen voor elke centimeter en was aan beide kanten wel duidelijk het belang van deze wedstrijd zichtbaar bij de spelers. Er werden door beide ploegen onnodige fouten gemaakt en was het afwachten wie er met de buit vandoor zou gaan. VALTO zou in deze slotfase weinig geluk hebben bij hun schoten en zou niet meer tot scoren komen. Excelsior deed dit nog wel twee keer, waardoor zij zich verzekerden met een verlenging van een verblijf in de overgangsklasse door de eindstand op 17-19 te zetten. De strohalm van VALTO 2 knakte dus in de slotfase van deze wedstrijd. Zij kunnen wel met opgeheven hoofd  terugkijken op weer een goede wedstrijd, waarin zij lang mee konden met de tegenstander maar het  niet lang genoeg vast kunnen houden om het in hun voordeel te beslissen. Volgend seizoen zal er in de zaal dus weer een niveau lager gespeeld worden door VALTO 2, maar zij zullen de laatste twee wedstrijden in de zaal de huid nog zo duur mogelijk verkopen aan KCC/So Natural 4 en TOP (A) 2 om met een goed gevoel de veldcompetitie te hervatten. Wij hopen dat ook bij deze wedstrijden we weer op uw steun kunnen rekenen en misschien kunnen we nu wel voor een stuntje zorgen.

Dan de wedstrijd waar we al lange tijd naar uitkijken. Het vlaggenschip was vorige week uit koers geraakt in Zaandam en verloor onnodig van KV ZKV 1, waar in de laatste tien minuten een 18-21 voorsprong werd weggegeven en met 25-22 het onderspit werd gedolven. Hierdoor was er vanavond geen kampioenswedstrijd te spelen, maar was het gewoon zaak de draad weer op te pakken. De vakantie had de spelers blijkbaar geen goed gedaan en leken uit de flow waar ze in zaten voor de vakantie. CKV Excelsior 1 was vandaag de tegenstander, waar op 12 januari met 16-28 ruim van werd gewonnen. Zij misten toen echter wel de nodige spelers door blessures. Vandaag waren zij compleet en ook waren zij uit op revanche en daarmee ook gelijk nog de hele kleine kans op een kampioenschap open te houden. Hoewel deze strohalm wel erg dun was zouden zij er wel vol voor gaan bleek al snel na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter van Heiningen. Aan hem de taak om deze wedstrijd in goede banen te leiden. Onder het toeziend oog van het in grote getalen opgekomen publiek ging de wedstrijd van start. Het was Laurens die de score opende, maar binnen enkele seconden had Excelsior de gelijkmaker er ook inliggen. Tom en Mees wisten het eerste gaatje te slaan voor VALTO, maar in de volgende Delftse aanval was de eerste strafworp een feit. Niet veel later werd ook de gelijkmaker binnen geschoten en hadden we al zes doelpunten in vier minuten. Door om en om scoren stond er even later een 5-4 tussenstand op het bord door doelpunten van Mees en Naomi, toen Excelsior hun tweede cadeautje mochten uitpakken vanaf de strafworpstip. Mees en Thom wisten weer een gaatje te slaan naar 7-5, maar lang kon het VALTO publiek hier niet van genieten. Binnen een minuut was deze voorsprong weer verdwenen en stonden we halverwege de eerste helft bij 8-8 nog steeds op gelijke hoogte. Zané en Laurens zette ons echter weer op voorsprong, waarna de coach van Excelsior besloot een time out te nemen. Deze had wel zijn uitwerking, want de voorsprong verdween weer als sneeuw voor de zon door twee Delftse doelpunten. VALTO bleef echter aan de goede kant van de score toen er met om en om scoren naar de 13-12 ruststand werd gewerkt.

Excelsior kwam scherp uit de kleedkamer en hadden hun missie duidelijk nog niet opgegeven. Bart, vandaag weer op de bank begonnen, kwam binnen de lijnen op de plaats van Mees om vooral in de rebound de strijd aan te gaan met Ryan, die toch wel een beetje te veel rebound pakte. Met twee snelle doelpunten wisten zij aan de goede kant van de score te komen bij 13-14, maar Romeé zorgde voor de gelijkmaker. Excelsior rook echter hun kans en gingen er nu vol voor. De wedstrijd werd grimmiger en de heer van Heiningen was niet te benijden in deze verhitte duels. Aan hem de taak om in split second te beslissen wie de overtreding maakte, waarbij lang niet altijd iedereen het met hem eens was. Hij hield het hoofd koel en waakte ervoor dat de zijn beslissingen in balans bleven. De gasten wisten hun eerste voorsprong van twee verschil te pakken bij 14-16, maar Nikki en Mees hielden ons in de wedstrijd. Na dertien minuten nam Eric bij de 16-16 tussenstand een time-out om de ploeg weer op de rails te zetten, wat er in resulteerde dat VALTO door doelpunten van Frank en Laurens weer een voorsprong nam. Het moment voor de Excelsior coach om ook weer een time-out te nemen. Thom zou hierna eerst onze voorsprong uitbreiden naar 19-16, maar Excelsior behield de aansluiting door een kort kansje achter de korf te benutten. Frank diende deze treffer van repliek, maar toen mochten de gasten voor de vijfde keer vanaf 2,5 m een cadeautje uitpakken. Met nog ruim zeven minuten te gaan stond er nu 20-18 op het bord en kwam Lisanne B binnen de lijnen op de plaats van Nikki. Ook bij Excelsior was het wisselen van spelers al in volle gang en bleven zij druk uitoefenen op onze verdediging. De aansluitingstreffer viel weer, maar deze werd nog weggepoetst door Romeé. Na weer een Delftse treffer was het Laurens die onze voorsprong herstelde, maar toch wist Excelsior op minder dan drie minuten voor het einde weer langszij te komen bij 22-22. Met VALTO E5, E6, F3 en F1 hadden we echter prima gangmakers op de trommels met als aanvulling de junioren en jonge senioren daarnaast als luid koor werd de eindsprint ingezet door het vlaggenschip. Naomi en Laurens leken de wedstrijd in het slot te gooien door er 24-22 van te maken en er nog 1:20 op de klok stond. Excelsior weigerde echter te capituleren en ging er nog eens vol tegenaan. Kat in het bakje denk je dan, maar dan komt er toch weer een momentje waar de leidsman de bal weer, al dan niet terecht, op de stip legt en krijg ik een deja vu naar vorig seizoen toen we in de laatste minuten in Middelburg tegen Fortis vier strafworpen om onze oren kregen. Aan routinier Reinier v.d. Hoek om dit cadeautje uit te pakken. Of het door het lange wachten was of dat het door het lawaai aan de kant kwam zullen we nooit weten, maar ik denk dat Reinier deze strafworp nog wel even op zijn netvlies zal hebben. Hij wist de korf niet te raken, maar de aanval bleef wel aan de gasten. De klok tikte langzaam door en met nog minder dan dertig seconde op de klok wisten de gasten de aansluitingstreffer binnen te schieten. Ondanks dat iedereen in de Vreeloohal dacht dat VALTO het nu zonder risico zou uitspelen werd toch nog knullig balverlies geleden in de aanval. Gelukkig wist de verdediging deze net zo snel terug te pakken en gingen we met veertien seconden weer naar de aanval. Mees werd in een alles of niets poging direct bij de middenlijn door Ryan en Wouter tegen de grond gewerkt in een poging om de bal te veroveren. Mees zal deze aanvaring nog wel even voelen, maar gelukkig stond hij weer op. De laatste twaalf seconden werden hierna door VALTO uitgespeeld zonder een schot te lossen en bleef het scorebord staan op 24-23. Met deze zwaarbevochten overwinning zet VALTO de volgende stap naar het kampioenschap in de 1e klasse E poule en knakte het strohalmpje voor Excelsior 1. Volgende week kan VALTO de laatste stap zetten in Koog aan de Zaan door daar te winnen van de nummer 6 uit de poule RODA. Dit is in het verleden echter altijd een stugge tegenstander gebleken voor VALTO. De thuiswedstrijd bleef tot het einde spannend en werd uiteindelijk gewonnen met 33-29. De RODA spelers vonden toen dat zij bestolen waren door de arbitrage en beloofde ons in sportcentrum “de Koog” revanche te nemen. Zij zitten echter op het moment in de hoek waar de klappen vallen, want zij hebben de laatste wedstrijden tegen Tilburg en ONDO met ruime cijfers verloren. VALTO zal echter zelf scherp moeten blijven en de vorm van voor de voorjaarsvakantie op de vloer moeten leggen om de laatste stap te zetten. Hierbij is uw support weer onontbeerlijk en de selectie hoopt dan ook dat iedereen in zijn/haar agenda’s ruimte maakt voor de reis naar Koog aan de Zaan, waar om de wedstrijd om 16:30 uur zal beginnen. Ik zou graag gebruik maken van een lege plek in één van de auto’s die richting De Koog gaat, want uw razende reporter zit volgend weekend zonder vervoer. Laten we volgende week een mooi oranje “VakkieV” formeren en ons vlaggenschip naar de overwinning schreeuwen.