VALTO gaat ver door de ondergrens in Sliedrecht

Na het verlies van het vlaggenschip vorige week van Oranje Wit werd de eerste competitie wedstrijd voor VALTO 2 op woensdagavond afgewerkt. Tegen PKC/SKWgroep 4 werden de eerste punten gepakt door VALTO 2 en kon er met vertrouwen uitgekeken worden naar de uitwedstrijd tegen de reserves van Merwede/Multiplaat in Sliedrecht. Vandaag werden in Sliedrecht de eerste competitie wedstrijden gespeeld op het nieuwe kunstgras. Hoewel er wel erg veel zand op lag, zag het er verder keurig uit en kan SKC Merwede/Multiplaat weer een aantal jaren vooruit op deze mat.

Door omstandigheden heb ik de eerste helft van onze reserves moeten missen, maar gelukkig was er een andere ouder die het score verloop bij gehouden had. Romee had voor VALTO de score geopend en niet veel later leidde VALTO al met 0-3. Na de tegentreffer van de thuisclub breidde VALTO de voorsprong verder uit naar 1-6 en leek SKC Merwede/Multiplaat 2 maar geen grip te krijgen op onze aanvallen. Toch wist de thuisploeg terug te komen tot 4-7, maar toen ging VALTO weer verder met scoren. Bij de 5-13 tussenstand was het verschil het grootst en richtte de thuisploeg zich weer een beetje op. De kleedkamers werden uiteindelijk opgezocht bij 8-14.

De eerste aanval na de thee leverde niets op voor VALTO en stelde de thuisploeg in de gelegenheid om wat terug te doen. Ik kwam aan op het moment dat Ron dit doelpunt beantwoordde, maar toch kroop Merwede/Multiplaat langzaam maar zeker dichterbij tot 12-15. VALTO herstelde hun voorsprong weer naar 12-17 met doelpunten van Thijs en Ron, maar verdedigend gaf VALTO toch weer twee treffers weg. Het verschil zou echter niet meer kleiner als drie worden, want VALTO wist elk doelpunt van repliek te dienen. Na de 15-18 wisten Liza en Ron (2x) de wedstrijd in het slot te gooien door de voorsprong te vergroten naar 15-21 met nog vier minuten op de klok. De thuisploeg wist nog wel tweemaal de korf te vinden, maar deze doelpunten waren slechts voor de statistieken. VALTO 2 schrijft er weer twee punten bij met deze 17-21 overwinning en kijkt al weer uit naar het treffen met Tilburg 2, wat vandaag hun eerste wedstrijd won van TOP (A) 3, volgende week in De Lier.

VALTO 2 had het goede voorbeeld gegeven aan het vlaggenschip, maar tegelijkertijd de tegenstander een signaal afgegeven. Merwede/Multiplaat 1 startte ook met een 0-3 achterstand binnen enkele minuten. Toen stokte de doelpunten machine bij VALTO. Binnen vier minuten hadden Thom, Frank en Laurens doel getroffen, maar daarna duurde het ruim tien minuten voor Frank weer doel wist te treffen. Voor de thuisclub ging pas na dertien minuten de nul van het bord en kreeg na twintig minuten spelen de aansluiting bij 3-4. Laurens en Frank herstelden de voorsprong nog in dezelfde minuut, maar toen ging het mis voor VALTO. Het schotpercentage was al niet heel hoog, maar het zou na deze doelpunten ruim een kwartier duren voor het Lierse publiek weer kon juichen. De thuisclub wist intussen de achterstand om te draaien naar een 7-6 voorsprong bij de rust.

De tweede helft zou VALTO moeite houden om de korf te vinden. Door misverstanden en plaats fouten werd veel onnodig balverlies geleden. Ook Merwede/Multiplaat wist maar heel moeizaam de korf te vinden, maar verdubbelde in de derde minuut na de thee de voorsprong en moest VALTO in de achtervolging. Na ruim een kwartier te hebben droog gestaan wist Laurens de aansluitingstreffer te schoren uit een toegekende strafworp. Het waren vandaag echter de verdedigingen die heersten, want weer duurde het meer dan tien minuten voor er gescoord werd. Merwede/Multiplaat herstelde het verschil weer naar twee en kon VALTO weer opnieuw beginnen. Met nog zes minuten op de klok wisten Thom en Bart, die binnen de lijnen was gekomen voor Frank, VALTO weer langszij te brengen bij 9-9 en gingen we een hectische slot fase in. In deze rommelige slotminuten zou VALTO, ondanks de vele kansen, helaas geen doelpunten meer maken. De thuisclub werd door een makkelijk gegeven strafworp weer in het zadel geholpen, waardoor VALTO met nog minder dan drie minuten te gaan meer risico’s moest gaan nemen. Nog tweemaal werd er door scheidsrechter Komduur naar de strafworpstip gewezen na vermeende overtredingen. Het eindsignaal klonk bij 13-9 en was VALTO uit hun lijden verlost. Merwede/Multiplaat en VALTO hebben vanmiddag geen best schotpercentage gehaald, maar Merwede/Multiplaat weet, net als vorige week, ondanks dat de overwinning binnen te harken. Vorige week hielden zij KV Vriendenschaar op slecht acht treffers en scoorden er zelf twaalf. Voor VALTO is het zaak om zich snel te herstellen en lering uit deze wedstrijd te trekken. Verdedigend zat het vandaag wel goed, want dertien doorlaten is eigenlijk heel goed. Alleen het schotpercentage moet dan wel beter worden, zodat er meer ballen gescoord worden dan dat we door laten.

Lijkt me een mooie uitdaging voor volgende week als GKV uit Gorinchem langs komt in De Lier. Ook zij staan nog op nul door nederlagen tegen Swift en Nieuwerkerk. Geen makkelijke tegenstanders voor hen tot nu toe, maar VALTO zal ook heel graag de eerste punten bijschrijven in deze competitie. Hierbij is wel de steun van het publiek erg gewenst ( misschien zat daar vanmiddag wel het verschil), want een negende man langs de lijn speelt toch wel even anders als met een handje vol supporters die niet boven het thuispubliek uit kunnen komen.

Komt dus allen in groten getale naar deze wedstrijd en laat je horen voor ons vlaggenschip.