VALTO 1 geeft prima partij aan HKC 1

Nu de oefenwedstrijden gespeeld zijn, is het tijd om weer eens een echte wedstrijd te gaan spelen. De competitie is dan eindelijk echt van start gegaan. VALTO 1 en 2 startte met een uitwedstrijd en dat gaf direct al problemen met de reserves. VALTO 2 speelde om 14:30 uur in Ridderkerk  bij KCR en wist de eerste punten binnen te harken. Er werd gekozen om spelers uit de A1 gedurende de eerste helft op de bank te zetten, zodat VALTO 2 bij de eerste wedstrijd geen kwaliteit hoefde in te leveren. VALTO 1 moest om 15:30 uur in Boven Hardinxveld aantreden tegen HKC 1, wat dit seizoen maar één doel voor ogen heeft. Zij willen, net als in de zaal, doorstoten naar de hoofdklasse en hebben daar zeker het team voor.

Sinds vorig seizoen zijn veel spelers terug gekeerd op het oude nest, zodat er wel wat bekende namen in het veld staan voor een beetje korfbalvolger. Daar is dit seizoen Sven van Baggum, die in 2016 met DSC in de League heeft gespeeld, nog bij gekomen. Eerlijk gezegd was het naar mijn verwachting een beetje David tegen Goliath, daar er aan HKC-zijde liefst zeven spelers met Korfbal league ervaring binnen de lijnen stonden. Tel daar bij op dat zij gecoacht worden door Marrien Ekelmans, die pas twee seizoenen weg is uit De Lier en dus zelf trainen gegeven heeft aan ons vlaggenschip en je weet dat je als underdog in het veld staat.

Onder leiding van scheidsrechter Arjan Roos met assistent Milan Blauwendraat schoot de wedstrijd uit de startblokken. De eerste aanvallen bleven doelpuntloos voor beide ploegen en het was even zoeken naar een gaatje in de verdediging. De thuisploeg wist deze als eerste te vinden, maar VALTO was in de volgende aanval ook trefzeker. Romeé was het die dit seizoen het eerste competitie doelpunt voor haar rekening nam. Na de 2-1 waren het Maaike en Bart die ons zomaar op voorsprong zette, maar dat was voor korte duur. Het werd niet veel later weer gelijk en stond er door om en om scoren na tien minuten met de doelpunten van Laurens en Nikki een 5-5 tussenstand op het scorebord. Het zou de thuisploeg in het eerste bedrijf niet lukken om VALTO van zich af te schudden. Sterker nog, VALTO zou vijf minuten voor rust het eerste gaatje van twee weten te slaan door twee doelpunten op rij van Mees. Deze 7-9 voorsprong stond echter niet lang op het bord, want met nog twee minuten te gaan stonden de ploegen weer op gelijke hoogte. Mees leek de ruststand op 9-10 te zetten toen de klok al stil gezet was. Er bleek echter nog genoeg tijd voor HKC om de gelijkmaker vanaf de strafworpstip te maken.

Na de rust nam Frank, die vandaag op de bank begon, de plaats in van Thom. Hij had het lastig tegen Danny den Dunnen en aan Frank de eer om te proberen het beter te doen. Dit leek ook het geval toen hij ons al snel weer op voorsprong zette, maar HKC schakelde een tandje bij in het tweede bedrijf en gaf vooral verdedigend meer druk. Hierdoor werd VALTO in de aanval naar buiten gedwongen en was het voor ons lang zoeken naar het juiste schot. Zelfs deze zorgvuldig gekozen schoten wilde niet goed vallen en waren vaak ook een prooi voor de tegenstander. Zij zouden de gelijkmaker weer vanaf de stip maken en trokken gelijk een gaatje naar 13-11. Tijd voor een time-out vond Mark, maar HKC had de smaak blijkbaar te pakken en rook haar kans. Het verdubbelde de voorsprong naar 15-11, voordat Laurens voor ons de korf weer wist te vinden.

Tot halverwege de tweede helft bleef het een wedstrijd die nog alle kanten op kon, maar na de 16-13 van Romeé  zou de thuisploeg vijf maal op rij scoren en was het gat geslagen. Laurens zou voor VALTO nog wat terug doen door zijn vrije bal binnen te schieten, maar het verschil werd door de thuisploeg weer hersteld vanaf de strafworpstip. Het grote free-wheelen bij de thuisploeg was intussen begonnen om het publiek op de banken te krijgen. Dit ging wel ten koste van de zuiverheid van de doelpogingen, maar de buit was toch al binnen voor HKC. Ik kan er zelf altijd wel van genieten als er met toverballen gegooid wordt. We willen ten slotte allemaal vermaakt worden. Terwijl de HKC aanval een showtje opvoerde, bleef het verdedigend gewoon hun best doen de bal zo snel mogelijk te onderscheppen. Een minuut of twee voor het einde was het Bart die het laatste VALTO doelpunt voor zijn rekening nam, maar de eindstand werd door HKC op het bord gezet.

Het prima leidende arbitrale duo vond dat bij de stand  23-15 de tijd erop zat en maakte een eind aan de wedstrijd. VALTO heeft zich prima verweerd en leek het HKC heel lastig te gaan maken. Helaas kwam gedurende de tweede helft het klasseverschil toch boven borrelen en wist HKC de wedstrijd naar zich toe te trekken. Wij kunnen echter trots zijn op ons vlaggenschip, wat een heel goede wedstrijd heeft laten zien. Dit schept wel vertrouwen voor volgende week, als we thuis spelen tegen SDO/Fiable uit Kamerik. Zij hebben dit speelweekend met maar liefst 17-4 gewonnen van Oranje Wit. Rijst de vraag wel, “Was SDO zo goed, of had Oranje-Wit een total off-day?”. De ploeg uit Dordrecht was vorig seizoen ook tweemaal een prooi voor VALTO, dus is het lastig te voorspellen waar we staan ten opzichte van SDO.

We gaan het zien volgende week bij “De Villa”, als de ploegen de degens kruisen. Ook VALTO 2 speelt dan tegen het tweede van SDO, dus bent u vanaf 14:30 uur welkom om de selectie op gepaste wijze aan te moedigen.