VALTO 1 verliest een punt aan HKV/Ons Eibernest 1

Na een lange onderbreking ging dit weekend het vervolg van de competitie weer van start. VALTO speelde vorige week nog oefenwedstrijden tegen Pernix 1&2, waar we toen toch wel een beetje een zwalkend vlaggenschip hebben aanschouwd. Vandaag ging het weer om de knikkers, dus was het gewenst dat er scherp aan de wedstrijd begonnen werd.

VALTO 2 speelden in het “voorprogramma” tegen HKV/Ons Eibernest 2, wat in de voorgaande wedstrijden nog geen punt had weten te behalen. VALTO 2 wil graag bovenin mee doen om de prijzen en zou dus alles in het werk stellen om te zorgen dat na deze speelronden HKV nog steeds op nul zou staan. Onder leiding van scheidsrechter Van den Beukel begonnen we aan de wedstrijd. Hoewel de eerste aanvallen wat rommelig verliepen, wist VALTO toch na ruim vijf minuten een 3-0 voorsprong te nemen door treffers van Thijs en Pieter. Hierna was het lang wachten op het  volgende Lierse doelpunt, maar gelukkig schoot de Haagse tegenstander ook niet erg scherp. Zij wisten in deze doelpuntloze periode van VALTO van ruim tien minuten wel de aansluiting te krijgen met de 3-2 tussenstand halverwege de eerste helft. Het was Ron die de ban doorbrak, maar de Eibers wisten weer snel de aansluiting te herstellen. De laatste tien minuten tot de rust was VALTO echter weer beter bij de les en wist met vijf doelpunten op rij van Pieter, Lisanne (2x) en Martijn (2x) de ruststand op 9-3 te zetten.

VALTO kwam erg scherp uit de kleedkamer, waardoor de wedstrijd eigenlijk binnen tien minuten wel gespeeld was. Door de vijf doelpunten van Ron (2x), Thijs, Nikki en Pieter stond er een 14-3 tussenstand op het bord en liet de tegenstander hun koppies al hangen. Pas ruim tien minuten na de thee wisten de Eibers hun vierde doelpunt van de wedstrijd te scoren. VALTO 2 had echter geen kind aan de reserves van HKV en wist met weer vier doelpunten op rij de wedstrijd definitief in het slot te gooien. Met nog iets meer dan tien minuten op de klok liet VALTO 2 de touwtjes een beetje vieren en zouden de gasten nog vier maal tot scoren komen. Thijs en Ron wisten echter ook beiden nog tweemaal de korf te vinden, dus kleiner werd het verschil niet. Het eindsignaal klonk bij 22-8, waarmee, zonder zelf groots te spelen, de volgende overwinning aan de zegekar gebonden kan worden. Uit Hardinxveld/Giessendam kwam een verrassende uitslag die wel gunstig is voor VALTO 2. Daar ging VEO 2 onderuit tegen Vriendenschaar 2, waardoor VALTO 2 nu naast VEO 2, met één puntje achterstand, op de tweede plaats staat achter Reflex 2.  Volgende week is er weer een kraker voor ons tweede in Kamerik. Zij treffen daar in SDO/ Blij werkt 2 een oude bekende van vorig zaalseizoen, waar toen nog van werd verloren. Een mooie kans om revanche te nemen met hopelijk veel Lierse supporters op de tribune.

Voor VALTO 1 stond vanavond een ware degradatie kraker op het programma tegen het vlaggenschip van HKV. Bij winst kon een gaatje geslagen worden naar de degradatie plaats, maar bij verlies zouden de Eibers over VALTO heengaan in de poule. Onder leiding van het arbitrale duo Laban en Roeleven, die vanavond geen sterke wedstrijd floten, ging de wedstrijd van start. De openingstreffer lag al binnen een minuut door de korf, waarmee Zané onze eerste voorsprong op het bord zette. Niet veel later was daar echter ook de gelijkmaker en werd er van vak gewisseld. Nu was het Thom die vanaf de strafworpstip ons op voorsprong zette, maar weer wisten de gasten de gelijkmaker te scoren. Het was in deze eerste vijf minuten al wel duidelijk dat VALTO het vanavond niet cadeau zou krijgen. VALTO werd wel héél strak verdedigd, met constant tegenstanders die op de handen tikten en bij het voor verdedigen hun tegenstander regelmatig omhelsden, zodat het onmogelijk was een bal te spelen of aan te nemen. Toch wist VALTO via de doelpunten van Mees en Zané een gaatje van twee te slaan, maar VALTO verzuimde om verdedigend ook veel druk te geven. Met deze ruimte wisten de gasten wel raad, waardoor het niet veel later weer gelijk was bij 4-4. Halverwege de eerste helft wist VALTO het veld overwicht dan wel uit de drukken in doelpunten. Met twee treffers van Mees en het doelpunt van Bart was daar het eerste gaatje van drie verschil bij 7-4, maar VALTO zou dit niet weten vast te houden. Met nog iets minder dan tien minuten tot de rust was daar weer de gelijkmaker bij 8-8 en begon de wedstrijd weer opnieuw. VALTO zou echter aan de goede kant van de scoren blijven en wist gelijk weer een marge van twee te maken door de treffers van Zané en Mees. De gasten bleven echter nog even aan het elastiek hangen en scoorden tot de 12-11 steeds mee. Toen zorgden Romee, Mees en Nikki (H) voor een 15-11 tussenstand en leek VALTO twee minuten voor de rust een gaatje te slaan. VALTO bleef tot de rust de bovenliggende partij en wist met de doelpunten van Thom en Zané de ruststand op 17-12 te zetten. Een prima wedstrijd tot zo ver van ons vlaggenschip, al was men op de tribune wel kritisch. De verdediging moest beter als men de wedstrijd ook daadwerkelijk over de streep wilde trekken. Er werden te veel kansen weggegeven waarbij de gasten op twee benen konden aanleggen. De 17 gemaakte doelpunten waren prima, maar de 12 tegen hadden er minder moeten zijn.

Dat de gasten zich nog niet gewonnen gaven werd in de eerste minuut na de thee pijnlijk duidelijk. Zij kwamen scherp uit de kleedkamer en wisten binnen een minuut tweemaal te scoren. Bart en Mees zorgden in het vervolg dat het verschil steeds hersteld werd naar vier, maar de Eibers deden er een schepje bovenop om de aanvallen van VALTO verder te ontregelen. Ook aanvallend schuwden zij het nodige duw en trekwerk niet, waarin het arbitrale duo nog steeds geen overtredingen zag. Ook de vliegende rebound van de Haagse heer, waarbij zich bovenop de VALTO dames stortte, werd niet bestraft. Deze acties zouden dit seizoen volgens de KNKV juist bestraft moeten worden, daar dit te veel gevaar voor ander spelers oplevert. Nadat we Nikki uitgegraven hadden mocht HKV wonderwel gewoon het spel hervatten en kreeg notabene van de scheidsrechter nog een onterechte nieuwe schotklok toe.  Deze arbitrale dwalingen kregen hun uitwerking op ons vlaggenschip, wat zich meer en meer met de arbitrage ging bezig houden en in plaats van eerst voor de bal te gaan. Voor de Eibers was dit koren op de molen, want aan alles was te zien dat VALTO het hoofd verloor en geen goede aanvallen meer neer zette. Dit resulteerde er in dat de gasten na achttien minuten in de tweede helft het gat weer gedicht hadden bij 21-21. VALTO was intussen zelf hun grootste tegenstander geworden en daar profiteerden de gasten optimaal van. Bij 21-22 kwamen zij voor het eerst op voorsprong en hield het VALTO publiek hun adem in. Waar was de rust in de ploeg gebleven, die men in het eerste bedrijf wel behield. Iedereen vroeg zich af waarom ons vlaggenschip zich zo de kaas van het brood liet eten. Maaike zette ons met nog vijf minuten te gaan weer op gelijke hoogte door er 22-22 van te maken. De Eibers hadden echter bloed geroken en gooiden nu alle remmen los om te proberen hun eerste overwinning binnen te harken. Binnen een minuut wisten zij tweemaal de korf te vinden en leek de wedstrijd VALTO door de vingers te glippen. Thom wist zich echter vrij te spelen van zijn tegenstander en maakte weer snel de aansluitingstreffer. Een aantal aanvallen later, waarin ons bij een doorbraak van Maaike een 100 % strafworp door de neus geboord werd, gingen de gasten wel erg in de fout om ons van het scoren af te houden en kregen we zowaar wel een strafworp mee. Thom hield gelukkig zijn hoofd erbij en deed wat er van hem verwacht werd en de gelijkmaker te maken. Nog minder dan twee minuten om de wedstrijd terug te kantelen voor VALTO, maar het omgekeerde gebeurde. Bij de volgende Eiber aanval kreeg wederom een Haagse heer te veel ruimte en kon op twee beentje de zijn ploeg weer op voorsprong zetten. VALTO moest dus opnieuw in de achtervolging, waarbij de HKV verdediging alle registers open trok om de bal te onderscheppen. Niets werd bestraft, maar gelukkig wist Mees onder deze hoge druk toch nog een bal door de korf te prikken en de eindstand op 25-25 te zetten. Na een prima eerste helft heeft VALTO zich in het tweede deel de kaas van het brood laten eten en vooral tegen zichzelf gekorfbald. Vandaar de titel van het verloren punt, want na zeventien treffers in het eerste bedrijf ga je niet uit van zo’n resultaat. Hoewel het arbitrale duo niet bepaald in ons voordeel was, zul je toch hiermee moeten handelen en zorgen dat je de ballen er zelf in gooit. Gelukkig deed KV Vriendenschaar wat ik van heb verwachtte door VEO te verslaan. Hierdoor blijven we nog op de veilige zesde plaats staan, maar helaas is het verschil nog steeds slechts één puntje met plaats zeven. VALTO zal dus in de komende wedstrijden voor een stunt moeten gaan, want het programma liegt er de komende weken niet om. Volgende week wacht koploper KVS, wat vandaag wist te winnen van Swift (M), in de lastige sporthal “de Blinkerd” in Scheveningen. In de week daarna volgt nog de, verrassende, nummer twee Sporting Trigon, waarna de returns beginnen in Zeeland tegen Swift. Te hopen is dat de tweede helft van vandaag een incident is en dat de ploeg er lering uit trekt om in de volgende wedstrijden te laten zien waartoe zij werkelijk in staat zijn. Ik hoop dan ook dat het publiek de ploeg niet laat zakken en hen blijft steunen bij de komende wedstrijden.