Maaike vrije bal

VALTO beleeft een heerlijke korfbalmiddag bij Oranje Wit

In het laatste speelweekend voordat we de zaal in gaan stonden de eerste return wedstrijden op het programma. Voor VALTO betekende dit een reisje naar Dordrecht, waar de thuisbasis is van C.K.V. Oranje Wit. Gezien de wedstrijden in september zouden er wel eens heel goede zaken gedaan kunnen worden door de VALTO selectie deze middag. Naast VALTO 1&2 speelde ook VALTO B1 tegen Oranje Wit B1, waardoor er veel publiek achter onze Lierse trots was aan gereisd. Dit in grote getalen aanwezige Lierse publiek leefde ook hoorbaar mee met de teams, wat ook duidelijk zijn vruchten heeft afgeworpen. Onder heerlijke nazomerse omstandigheden mocht VALTO 2 als eerste aantreden tegen Oranje Wit 2, waarmee in september de punten gedeeld werden.

Onder leiding van scheidsrechter de Pagter gingen beide ploegen er vanaf minuut één vol in, wat resulteerde in wederom een gelijk opgaande wedstrijd. Dit was en september ook het geval en vandaag leek een kopie te worden van deze wedstrijd. VALTO nam in de begin fase het initiatief en stond halverwege de eerste helft met 3-4 aan de goede kant van de scoren. Door het strakke verdedigen van beide ploegen waren de doelpunten schaars. Thijs wist tien minuten voor de rust onze voorsprong naar 3-5 te brengen, maar dit bleek het laatste doelpunt voor VALTO te zijn voor de thee. Oranje Wit wist deze achterstand met het inbrengen van vers bloed met vier doelpunten op rij om te buigen naar een 7-5 voorsprong bij de rust.

Ook na de thee zouden de ploegen elkaar niet veel ontlopen. VALTO zou in het begin steeds de aansluitingstreffer maken, maar de gelijkmaker viel pas in de tiende minuut met de 8-8 van Ron. De thuisploeg bleef nog even aan de goede kant van de score door weer als eerste te scoren, maar daarna wist VALTO via Pieter en Thijs weer op een kleine voorsprong te komen. Het lukte echter niet om deze voorsprong uit te bouwen en even later kwam Oranje Wit weer langszij. De laatste tien minuten liepen toen Pieter ons weer op voorsprong zette, maar weer werd dit geëgaliseerd door Oranje Wit. De volgende poging die raak ging was van Thijs die ons zes minuten voor tijd weer op voorsprong zette. Ook deze voorsprong werd weer te niet gedaan en drie minuten voor tijd wist Oranje Wit weer op voorsprong te komen. Het Lierse publiek ging als één man achter de ploeg staan en wist hen aan te sporen om door te blijven knokken voor het resultaat. De geduldig opgezette aanvallen wilde echter geen doelpunten opleveren en de tijd begon steeds meer te dringen. De verdediging wist het clean dicht te houden, waardoor de aanval keer op keer voor hun kansen kon gaan. In de laatste minuut dacht de thuisploeg de buit binnen te hebben, maar VALTO gaf zich nog niet gewonnen en werd in de laatste aanval met een overtreding van scoren gehouden. Dit gaf ons de kans om vanaf de strafworpstip nog een puntje uit het vuur te slepen. Ruben bleef, ondanks de afleidingsmanoeuvre van Oranje Wit, koel en zette de eindstand op 13-13 en zo werden wederom de punten gedeeld met Oranje Wit 2. VALTO 2 staat er na acht wedstrijden prima voor in het debuutseizoen in de veld overgangsklasse met negen punten op de vierde plaats. De ploeg is zichtbaar gegroeid en klaar om in de zaal te gaan vlammen in de reserve 1e klasse.

Hierna was het de beurt aan VALTO 1 wat in september met een 17-13 overwinning  op Oranje Wit van het veld afliep in De Lier. Oranje Wit 1 zit de laatste wedstrijden echter in een stijgende lijn, waarin zij in de laatste drie wedstrijden vier punten wisten te pakken. Na de overwinning op ONDO van vorige week stond er dan ook op de Oranje Wit site te lezen dat VALTO zijn borst kon namaken, want er zou een héél ander Oranje Wit in het veld staan dan in september. Dit hadden ze beter niet op de site kunnen zetten, want een gewaarschuwd mens telt voor twee en dus stond VALTO 1 op scherp. Net als vorige week in Amstelveen schoot VALTO 1 uit de startblokken. Ook nu was de eerste treffer voor de thuisploeg, maar daarna trok VALTO weer een gaatje naar de 1-4 tussenstand. Na zeven minuten hadden Ruben, Laurens, Bart en Zané hun doelpuntje al te pakken. Het lukt VALTO 1 helaas ook vandaag niet om door te drukken, waardoor Oranje Wit aan het elastiek bleef hangen met steeds een verschil van twee à drie doelpunten. Met nog een minuut of acht op de klok tot de rust zette Romée met twee treffers op rij de 4-8 tussenstand op het bord. Deze voorsprong zouden we moeten behouden richting de kleedkamers, maar Oranje Wit besloot er, vooral fysiek, een schepje bovenop te doen. Hier liet VALTO zich net als vorige week bij KVA door uit hun spel halen en maakte ineens plaats fouten en we namen schoten op de verkeerde momenten. Hierdoor wist de thuisploeg nog voor de rust de achterstand terug te brengen tot één schamel puntje en werd de gang naar de kleedkamer gemaakt met 8-9 op het scorebord.

Na de rust wist VALTO met de verdiende strafworp van Mees de voorsprong weer te verdubbelen, maar toch was het Oranje Wit wat het scherpst uit de kleedkamer kwam en na drie minuten op gelijke hoogte kwam bij 10-10. In de volgende fase vreesde het aanwezige Lierse publiek dat er een herhaling zou komen van de wedstrijd in Amstelveen, want VALTO leek even het spoor bijster te zijn. Oranje Wit nam bij 11-10 sinds de eerste minuut weer een voorsprong, maar deze was gelukkig voor ons van korte duur. Ruben bracht ons weer op gelijke hoogte met een kort kansje achter de korf en Bart zette ons even later weer op voorsprong. In tegenstelling tot vorige week werd Oranje Wit voor hun fysieke inzet wel door het arbitrale duo Van den Beukel en Binnendijk tot de orde geroepen en zag meerdere aanvallen eindigen in een spelhervatting voor VALTO. Toch wist Oranje Wit weer als eerste de korf te vinden en zouden de ploegen om en om scoren tot de 13-13 tussenstand. Laurens zorgde met twee treffers op rij weer voor wat lucht voor VALTO, waarna Zané en Nikki (H) de marge verdubbelde naar 13-17. Mede dankzij het aanwezige Lierse publiek was dit herstel mogelijk, want ook nu ging iedereen als één man achter het vlaggenschip staan. Het getoonde vertrouwen wierp zijn vruchten af, want VALTO legde in deze fase Oranje Wit hun wil op. Gedreven werd de voorsprong verder uitgebouwd door Bart, Maaike en Nikki (H) met haar derde van vandaag. Het was al even geleden dat het thuispubliek een juich moment had, maar na elf minuten was het dan zover. Het bleek echter niet het keerpunt in de wedstrijd, want de laatste vijf minuten waren weer voor VALTO. Deze werden vakkundig uitgespeeld met nog de nodige mooie acties en daarbij ook nog drie treffers van Laurens, Bart en Ruben die voor de eindstand 14-23 zorgde. Eind goed al goed dus. Een prima resultaat voor VALTO na de mindere fase, wat mede door de onvoorwaardelijke steun van het publiek tot stand kwam. Hiermee gaat VALTO als nummer drie in de poule de zaal in, maar kan in het voorjaar bij de hervatting zeker nog niet achterover leunen. Het gaatje naar de nummer zeven in de poule, onder de rode lijn, is pas vijf punten. Er zullen in het voorjaar dus nog de nodige punten gepakt moeten worden, maar voorlopig staan we er wel veel beter voor dan vorig seizoen. Het geeft toch wel een lekker gevoel om zover boven de rode streep te staan.

De korfbalmiddag van VALTO was echter nog niet voorbij in Dordrecht. Na het eerste mochten onze B1 toppers hun kunsten nog vertonen aan het aanwezige publiek. Leuk om te zien dat bijna iedereen bleef hangen om deze jonge talenten te zien schitteren. De thuiswedstrijd in september werd met 17-7 gewonnen, dus het zou raar moeten lopen wilde onze B1 vandaag geen punten pakken. Het was onze Nederlands kampioen één tegen één Koert die de score opende, maar een meisje van Oranje Wit wist deze score te pareren. Dit was echter uitstel van executie, want in de volgende tien minuten zou VALTO B1 weglopen naar 1-6. Er volgde nu echter een doelpuntloze periode van zes minuten voor onze B1, waarin Oranje Wit B1 tweemaal wist te scoren. De laatste elf minuten tot de rust zou VALTO B1 echter de wedstrijd naar zich toetrekken en aan de hand van Thomas, David en Jasper uitlopen naar de 3-13 ruststand.

De tweede helft was met deze tussenstand eigenlijk een formaliteit, want de wedstrijd was eigenlijk wel gespeeld. Oranje Wit B1 kwam wel scherp uit de kleedkamer, want zij wisten binnen enkele minuten tweemaal de korf te vinden. Thomas en David herstelde het verschil en daarna werd het verschil langzaam maar zeker groter. Halverwege was het al opgelopen tot 9-19 en kregen de reserve spelers van VALTO B1 de kans om hun kunnen te laten zien. Mink wist met zijn eerste schot ook direct zijn naam op het score formulier te zetten. Helaas lukte dit bij de andere spelers niet, maar werd er wel met sprankelende aanvallen naar de 10-24 eindstand toe gewerkt. VALTO B1 wist er weer een vermakelijke wedstrijd van te maken voor de Lierse supportersgroep, die hen met een luid applaus bedankte voor de wedstrijd. VALTO B1 neemt in hun debuutjaar in de B hoofdklasse na acht wedstrijden een mooie derde plaats in en heeft alleen in Fortuna B1 en PKC B1 hun meerdere moeten herkennen. Een mooie opsteker voor de zaal, maar nu eerst even niets.

Geniet allemaal van het korfballoze weekend volgende week, want even rust kan ook geen kwaad. Er zijn de nodige oefenwedstrijden gepland in de komende weken, waarna pas op 23 november aan de zaalcompetitie begonnen gaat worden.

Kom gerust bij de oefenwedstrijden kijken om op de hoogte te blijven van de kunsten van de teams. Zij zullen dit zeker waarderen en u belonen voor uw support.

Graag tot ziens in de zaal, Arno van Leeuwen.