VALTO pakt dik verdiende punten in Zeeland

Na de veldcompetitie zijn we nu dan weer los voor de zaalcompetitie. Voor VALTO 1 betekend dit een niveautje lager dan op het veld, maar gezien de poule indeling wordt het weer een zaalseizoen met genoeg gelijkwaardige tegenstanders. VALTO 2 doet het in de zaal een stapje hoger dankzij het, toch wel een beetje onverwacht, behaalde kampioenschap. Zij starten het zaalseizoen echter wel zonder Bart, want hij is aan het keurkorps van Eric toegevoegd. Of het door het klasse verschil komt of omdat de bond gewoon willekeurig heeft ingedeeld weet ik niet, maar feit is wel dat slecht bij één tegenstander de teams aan elkaar gekoppeld zijn. Hierdoor zal VALTO 2 nogal eens belangrijke spelers moeten missen bij uitwedstrijden, omdat deze bij het vlaggenschip op de bank moeten zitten. Dit was zaterdag gelijk het geval. Ron, Romeé en Lisanne B. zouden hun eigen wedstrijd niet mee maken omdat zij in de bus naar Zeeland zaten. VALTO 1 mocht aantreden in Middelburg tegen een oude bekende van de veldcompetitie twee seizoenen geleden. ONDO (M) 1 was toen de tegenstander in de beslissingswedstrijd voor een plaatsje in de overgangsklasse. VALTO wist deze wedstrijd toen in de slotfase naar zich toe te trekken en bleef ONDO (M) 1e klasser. Zij doen het hier echter zeer verdienstelijk, want ook vorig seizoen deden zij tot het eind mee voor het kampioenschap op het veld en ook in de zaal deden zij mee voor de bovenste plaatsen.

Met maar één puntje verschil moesten zij het kampioenschap op het veld en in de zaal aan Futura laten. Op het veld gaan zij nu stevig aan kop met 15 punten en vijf punten los van de nummer twee KCR. Dit beloofde dus een spannende wedstrijd te gaan worden tussen twee oude bekende. ONDO (M) dit seizoen met een nieuwe trainer en een enkele wijziging in het team, maar de meeste gezichten kwamen nog wel bekend voor. Wij ook met een nieuwe trainer en vier andere spelers ten opzichte van twee jaar geleden, waardoor we toch voor een verrassingen zouden moeten kunnen zorgen. Voor de wedstrijd nog even flink de benen los maken om de lange busreis uit het lijf te krijgen, voordat scheidsrechter Van Heijningen de wedstrijd zou starten. Na het voorstellen van de spelers was het dan zover en duurde het bijna vier minuten voor de thuisploeg de score zou openen. Nog in dezelfde minuut werd ook de 2-0 gemaakt en mocht VALTO in de achtervolging. Mees schoot voor VALTO de nul van het bord, maar we bleven nog even tegen een achterstand aan kijken. Bij 3-3 kwamen we weer langszij door doelpunten van Bart en Frank, maar ONDO bleef nog even aan de goede kant van de score. Met om en om scoren waren de ploegen na tien minuten nog steeds in evenwicht bij 6-6, maar toen schakelde VALTO even een tandje bij. Na de gelijkmaker van Maaike, die vanavond lekker op dreef was, schoten Frank en Mees ons naar een 6-9 voorsprong. ONDO (M) wist echter via een van de dames de aansluiting te houden. Het verschil schommelde steeds tussen de 2 á 3 doelpunten, totdat er in de laatste twee minuten geen bal meer raak werd geschoten door ons. Mede door communicatie fouten en domme plaats fouten werden aanvallen weggegeven. Hier profiteerde de thuisclub optimaal van en wist voor de rust het gat weer te dichten en gingen we bij 12-12 richting kleedkamers.

Hoewel VALTO het grootste deel van de 1e helft op voorsprong stond, was het nog lang niet zeker of de punten ook echt mee naar De Lier genomen konden worden. Met de 36 doelpunten van vorige week tegen KVA in het achterhoofd, ging het scoren vandaag tot de rust toch een stuk moeizamer. Het verschil werd vorige week echter ook pas in de tweede helft gemaakt dus vol goede moed ging het tien koppige Lierse publiek achter de ploeg staan. Of dit ook in het veld gehoord is weet ik niet, want de thuisploeg had zeker het tienvoudige aantal supporters op de banken. Zij roerde zich goed wat er voor zorgde dat ONDO (M) bleef strijden voor de punten. VALTO kwam scherp uit de kleedkamer en wist via Frank en Bart binnen twee minuten weer een gaatje te slaan. De thuisploeg bleef echter aan het touwtje en toen VALTO na de 13-15 even weer een slechte fase doormaakte, wist ONDO het gaatje weer te dichten bij 15-15. Bij de 16-16 tussenstand besloot Eric het met Thom op de plaats van Frank te gaan proberen in de aanval. Dit had wel resultaat, hoewel anders dan gedacht. Er werd door ONDO tweemaal aan de noodrem getrokken bij doorbraken, waar de heer Van Heijningen niet anders kon doen dan strafworpen toe kennen. Deze werden door Thom koelbloedig afgerond. Het andere vak bleef ongewijzigd en wist met treffers van Laurens en Mees het verschil te vergroten naar 16-20. Dit was echter pas halverwege de 2e helft, dus nog een lange weg te gaan. Het Zeeuwse publiek werd steeds luider en dat gaf hun ploeg duidelijk een impuls. ONDO coach Van den Broeke wisselde er intussen lustig op los in de hoop het tij te keren. Dit zou uiteindelijk ook nog lukken, want langzaam maar zeker kroop ONDO dichterbij en stond het Zeeuwse publiek intussen op de banken toen vier minuten voor tijd de gelijkmaker binnen viel bij 21-21. We gingen dus een bloedstollende slotfase tegemoet en was het afwachten wie er weer een gaatje zou weten te slaan. VALTO had na de tiende minuut niet meer achter gestaan, dus had eigenlijk de meest aanspraak op de punten. Hiervoor moesten zij nu echter nog minder dan vier minuten vol voor aan de bak. Mees wist ons weer op voorsprong te zetten, maar ONDO gooide alles in de strijd om de gelijkmaker te scoren. Maar wij hebben Bart en hij was in Zeeland weer heer en meester onder de korf. De Zeeuwse aanval werd dus afgeslagen en kon VALTO op zoek naar de volgende treffer. Met een rustig opgezette aanval zou de schotklok optimaal benut worden en de aanval zo lang mogelijk laten duren. Dan moet je natuurlijk wel op tijd de korf weten te raken en dat dreigde even mis te gaan. Er waren al enkele schoten gelost zonder de korf te raken toen er nog drie seconden op de klok stonden. Maaike besloot een alles of niets schot te lossen, wat het verlossende schot bleek te worden. Met 21-23 op het scorebord en nog slechts 55 seconden op de klok leek ons de overwinning niet meer te kunnen ontglippen. De haastig opgezette aanval van ONDO eindigde weer in de handen van VALTO, waarna Zané in de volgende aanval de wedstrijd definitief in het slot gooide door de eindstand op 21-24 te zetten. Een dik verdiende overwinning voor ons vlaggenschip, wat hiermee de eerste hindernis heeft genomen. Na een snelle douche werd de lange busrit naar het VALTO schuurfeest aangevangen en konden de kurken van de fles.

Volgende week spelen de VALTO selectie teams thuis en hopen we weer op volle tribunes in de Vreeloohal. Het was geweldig dat er tien supporters de moeite hadden genomen om mee, dan wel achter ons aan te reizen, waarvoor dank namens de spelers.

Het is natuurlijk veel leuker om door een volle tribune aangemoedigd te worden.

Graag tot volgende week dus allemaal, Arno van Leeuwen.