VALTO start weer een nieuw hoofdstuk in de clubgeschiedenis.

Voor heel CKV VALTO was het deze week het weekend van de waarheid. Na de overwinning vorige week op CKV Excelsior stond het vlaggenschip op de drempel van de Overgangsklasse. Helaas was voor VALTO 2 vorige week het laatste sprankje hoop vervlogen na het verlies tegen de Delftse reserves en kunnen zij de resterende wedstrijden aan de vorm voor het vervolg van de veldcompetitie werken. Dat de spelers van VALTO 2 het niveau aankunnen lieten zij gisteren gelijk zien in Kapelle waar zij wisten te winnen van KCC/So Natural 4. Thuis moesten zij tegen hen nog een 19-24 nederlaag slikken, maar nu zonder druk wisten zij in een ontspannen wedstrijd met 23-27 te winnen. Na deze wedstrijd snel terug naar De Lier waar de bus wachtte voor het vertrek naar sportcentrum “de Koog” in Zaandam voor de wedstrijd der wedstrijden van VALTO 1.

De thuisploeg WKV RODA had een oproep gedaan aan hun aanhang om in grote getalen naar de Koog te komen om aanwezig te zijn bij de laatste thuiswedstrijd van het vlaggenschip van WKV RODA. Het was echter een buslading VALTO supporters aangevuld met nog de nodige volle auto’s, die bezit nam van de tribunes in de Koog compleet met het spandoek van De Lierse trots. Hoewel het livestream team zelf door het wedstrijdprogramma niet aanwezig kon zijn had onze voorzitter de koe bij de horens gevat en middels een éénmansactie een live verslag gestreamd voor de thuisblijvers. Tijdens het voorstellen van de spelers werd wel duidelijk dat het “Vakkie V” dit keer goed gevuld was en overstemden we de aanhang van de thuisploeg ruim. Compleet met mascotte stond het team opgesteld, klaar om de laatste stap te zetten richting overgangsklasse. WKV RODA had na de wedstrijd in De Lier beloofd dat zij vandaag zich zouden revancheren. Zij zijn echter erg afhankelijk van de vorm van de dag en die was in De Lier goed te noemen. De laatste tijd steken zij echter in een mindere vorm en ook vanavond zouden zij hun niveau van 19 januari niet halen. De wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Zandbergen die geen moeilijke middag heeft gehad.

Bij aanvang van de wedstrijd was wel wat spanning te merken bij de Lierse ploeg en daardoor werden er wat foutjes gemaakt. Dit zijn we wel gewend en is ook wel te verwachten in zulke wedstrijden. Je speelt ten slotte niet elke week van deze wedstrijden met zoveel publiek. Zané zou de score openen vanmiddag in De Koog, maar de thuisploeg egaliseerde deze. De tweede voorsprong werd door Mees op het bord gezet, waarna RODA ook deze achterstand wegwerkte. Na zeven minuten nam RODA de eerste time-out en die had effect. Na deze time-out wisten zij als eerste de korf weer te vinden en kwamen aan de goede kant van de score. Tot de 5-5 tussenstand werd er om en om gescoord met de thuisploeg steeds op een kleine voorsprong. Hierna nam VALTO het heft weer langzaam maar zeker in handen. De verdediging hield de zaak op slot en de aanvallen werden zorgvuldig opgezet. Dit resulteerde erin dat Mees via een door Bart meegekregen strafworp ons weer op voorsprong zette. Niet veel later zette Bart met een afstandsschot het eerste verschil van twee op het scorebord. RODA wist nog éénmaal de aansluiting te krijgen bij 6-7, maar hierna wist VALTO viermaal op rij te scoren en was het eerste serieuze gat geslagen bij 6-11. De thuisploeg zette alle zeilen bij om het verschil voor rust te verkleinen. In deze laatste minuut zouden er nog vier doelpunten vallen, waarbij Bart en Naomi, in de laatste seconden, het verschil op vijf hielden en de gang naar de kleedkamer bij 8-13 gemaakt werd.

In het tweede deel van de eerste helft waren gelukkig de meeste zenuwen onder controle en konden we ons op gaan maken voor het tweede bedrijf.
VALTO schoot uit de startblokken en Frank was binnen tien seconden al weer trefzeker en liet er zo geen twijfel over bestaan wat het doel van VALTO was vanmiddag. De thuisploeg gaf echter nog niet op en bleef aan het elastiek hangen met een verschil van tussen de vier en zes doelpunten. Na een minuut of zes betrad Thom het veld op de plaats van Bart. Hij tekende met zijn eerste schot gelijk voor de 13-18 tussenstand en zat er dus gelijk lekker in. De tweede helft was pas zeven minuten oud toen er door de twee doelpunten van Frank al een 14-20 tussenstand op het bord stond en het leek alsof de thuisploeg zich gewonnen gaf. Dit zag hun coach ook en die nam direct een time-out om zijn ploeg weer op te peppen. Zij bleven hierna vechten voor wat zij waard waren vandaag, maar dat bleek niet genoeg tegen het inmiddels ontketende VALTO.

De Lierse trots ging steeds vrijer spelen, waardoor dan ook het spel steeds attractiever werd. Een genot om naar te kijken en de ene treffer was nog mooier dan de ander. Met de doelpunten van Thom (2x), Frank en Naomi werd de 15-24 tussenstand bereikt en nam Eric een time-out. De hierna genomen vrije bal van de thuisploeg werd afgerond, maar Frank was vandaag met tien treffer weer on-fire en herstelde het verschil weer naar negen. Met nog zeven minuten op de klok kwam Bart weer terug in het veld op de plaats van Mees, die zich bij een eerdere actie verstapt had. Laurens zou even later uit een mooie combinatie met Frank met zijn doorloop het grootste verschil op het scorebord zetten bij 16-26. RODA kreeg wat meer ruimte bij hun aanvallen en deed nog wat aan schadebeperking door driemaal op rij te scoren. Met nog vijf minuten op de klok was het feestje op de tribune intussen los gebarsten bij de Lierse trots aanhang. Zané schoot er nog maar eens eentje binnen om de feestvreugde verder op te zwepen. Toen Bart het dertigste doelpunt binnen schoot was er nog een minuut te gaan en nam Eric weer een time-out om het kampioenschap met zijn ploeg te vieren. Na de hervatting wist Thom ook nog de één en dertigste te scoren en werd de eindstand bepaald door de thuisploeg met een schot vanaf de middenlijn. Tien seconden later klonk het eindsignaal en was met de 22-31 overwinning de buit binnen en kon het feest losbarsten.

Het VALTO publiek nam bezit van het speelveld en vierde met de spelers het kampioenschap en promotie naar de overgangsklasse. Na dit op kleine schaal in De Koog gevierd te hebben zou dit in De Lier voortgezet worden. Dank gaat uit naar het klusteam, wat alle zeilen bijgezet heeft om “de Villa” klaar te krijgen om dit feest in eigen huis te kunnen vieren. Met geïmproviseerde toiletten was het allemaal prima geregeld en bleef het nog lang onrustig in De Lier. Het is het team wat de sportieve prestatie heeft neergezet, maar zij kunnen dit, zoals Frank al in zijn dankwoord zei, niet zonder de steun van de hele vereniging. Het was weer geweldig om te zien dat het team op zoveel support kan rekenen, ondanks de afstand waarop de wedstrijd gespeeld werd. Sportcentrum “de Koog” kleurde oranje alsof het een thuiswedstrijd betrof, waarvoor dank namens de spelers. Zij voelden zich als een vis in het water en speelden weer een heerlijke wedstrijd tegen een sportieve tegenstander die het zeker niet cadeau heeft gegeven.

Rest er nog één wedstrijd in deze zaalcompetitie, welke volgende week in “onze” eigen Vreeloohal gespeeld zal worden. Tegenstander is dan, als ze komen, Ten Donck uit Ridderkerk, waar VALTO op 26 januari met 19-33 wist te winnen. De supporters die daarbij aanwezig waren zullen het met me eens zijn dat VALTO toen eigenlijk maar één helft heeft gekorfbald en zich in de tweede helft liet verleiden tot het statische spel wat Ten Donck graag speelt. De wedstrijd ging toen wel een beetje als een nachtkaars uit, maar de punten werden wel meegenomen. Hun wedstrijd duurde gisteren slechts drie minuten volgens het wedstrijdverslag op sportlink, waarna de scheidsrechter de wedstrijd heeft gestaakt. Er zijn volgende week gelukkig nog meer wedstrijden in de Vreeloohal waar genoeg vertier uit te halen valt voor de VALTO supporters. We zullen dan wel wat eerder aanwezig moeten zijn. Om 12:30 uur speelt VALTO A1 hun laatste wedstrijd tegen Die Hahge A1 en hopen daar ook nog punten aan over te houden. Zij staan nu één puntje voor op PKC A2 op de veilig zesde plaats, maar willen de marge vergroten voor het geval deze ploeg gaat stunten tegen de kampioen KVS A1. Later op de middag treedt VALTO 2 om 16:50 uur aan tegen de nummer drie van de poule TOP (A) 2. Ook voor hen staat er niets meer op het spel, dus kan dit wel eens het hoogte punt van de middag worden met twee ploegen die zonder druk hun potje kunnen korfballen. Als laatste komt de kersverse Kampioen in actie tegen een tegenstander waartegen het lastig zal zijn om een leuke pot korfbal neer te zetten. Toch hopen we dat VALTO 1 zich van zijn beste kant zal laten zien en een mooie score gaat produceren.

Tot volgende week dus allemaal, Arno van Leeuwen.