Valto voert Houdini act perfect uit

Na een heerlijke vakantie van mij, waarin ik twee wedstrijden heb gemist en de trouwe lezer het zonder verslag moest doen, was ik vanmiddag weer van de partij in Nieuwerkerk waar VALTO 1 voor de schier onmogelijk lijkende opgave stond de punten te pakken tegen de nummer 2 uit de poule. Op de site van CKV Nieuwerkerk was al te lezen geweest dat zij, nadat het kampioenschap niet meer haalbaar was, alle wedstrijden wilden winnen om zo echt als best of de rest te eindigen. VALTO was echter tot op het bot gemotiveerd om, net als vorig seizoen, in Nieuwerkerk te gaan stunten tegen deze ploeg die in de zaal in de hoofdklasse uitkomt. Dat het niet makkelijk zou worden voor VALTO werd al snel duidelijk na het eerste fluit signaal van scheidsrechter Ringma, die samen met zijn assistent de Vree deze wedstrijd in goede banen mocht leiden.

Het jonge en energieke CKV Nieuwerkerk schoot uit de startblokken en had binnen no time een 3-0 voorsprong te pakken. Dit was even slikken maar VALTO bleef rustig en wist deze achterstand met drie treffer op rij weer weg te werken. Na de 3-3 ging het een minuut of acht gelijk op met de thuisploeg steeds op kleine voorsprong, maar VALTO bleef in het spoor door twee treffers van Zané en Bart. Na de 5-5 tussenstand halverwege de eerste helft wist Nieuwerkerk weer een gaatje te slaan naar 8-5. VALTO bleef echter aangehaakt en wist met de doelpunten van Frank, Maaike en Thom de schade steeds te beperken tot twee verschil. Met nog vijf minuten tot de rust moesten we dit zo zien te houden en dan na de thee er op en erover. Helaas was VALTO even niet scherp in de verdediging en kreeg binnen een minuut twee tegen treffer te verwerken, waardoor het gaatje voor het eerst vier werd. Thom en Frank wisten dit weer te halveren, maar toch was het de thuisploeg die in de slot minuut de ruststand op 13-10 bepaalde.

Eric zal in de kleedkamer de strategie nog eens doorgesproken hebben met het team, want VALTO stond vandaag gewoon heel goed te korfballen en wist CKV Nieuwerkerk het vuur danig aan de schenen te leggen. De thuisploeg bleef nog langer in de kleedkamer om zich op te laden voor het tweede deel tegen het strijdlustige VALTO. VALTO kwam het scherpst uit de kleedkamer en wist met de doelpunten van Romeé en twee treffers van de afscheidnemende Frank de stand binnen drie minuten weer gelijk te trekken. CKV Nieuwerkerk liet het er echter niet bij zitten, waardoor het VALTO niet lukte om ook gelijk een voorsprong te pakken. Nieuwerkerk behield het initiatief, maar VALTO rook nu bloed en leek net als vorig seizoen nog alle kans op een overwinning te maken deze middag. Nieuwerkerk nam weer tweemaal een voorsprong, maar deze werden gepareerd door Laurens en Thom. Na twaalf minuten spelen scoorde de thuisploeg de 16-15 en besloot Eric zijn eerste time-out te nemen om de ploeg weer op scherp te zetten. Dit leek zijn effect te hebben. Na de gelijkmaker van Laurens was het Zané die met haar derde doelpunt van vanmiddag ons voor het eerst op voorsprong zette. CKV Nieuwerkerk wilde echter niet mee werken aan een overwinning voor VALTO en wisten even later de gelijkmaker te scoren. VALTO was nu echter de bovenliggende partij geworden en voelde dat er wat te halen was deze middag. Romeé zorgde weer voor de voorsprong, maar ook deze werd weer van repliek gediend door Nieuwerkerk.

Frank wist ons tien minuten voor tijd wederom op voorsprong te zetten, waarna Eric direct weer een time out nam om toch nog even de puntjes op de i te zetten. Nu de voorsprong daar was moesten de spelers het hoofd koel houden en de juiste kansen zien te pakken. Nu lukte het wel om de voorsprong verder uit te bouwen. Frank maakte het verschil 18-20, maar er moest nog zeven minuten gespeeld worden. Koppie erbij dus en uitspelen was het devies. Na een mislukte aanval van de thuisploeg ging VALTO weer rustig op zoek naar de volgende treffer. Met een goed verzorgde rebound en de dames in de steun werd Laurens in stelling gebracht. Hij leek de wedstrijd in het slot te gooien toen hij de 18-21 binnenschoot. Niets bleek echter minder waar, want het was de thuisploeg die de laatste vijf minuten onder luide aanmoedigingen van hun publiek alles uit de kast trok om de achterstand nog weg te werken. Met heel scherp gedisciplineerd voor verdedigen werd het bijna onmogelijk voor VALTO om de bal nog rond te spelen in de aanval.

De Lierse verdediging hield gelukkig lang genoeg stand om te voorkomen dat de gelijkmaker nog door de korf viel, al had Nieuwerkerk met een paar prima kansen wel wat pech. VALTO wist de wedstrijd uiteindelijk over de streep te trekken met een 20-21 overwinning, waarmee VALTO de zevende plaats in de OKD veilig stelde. Achteraf bleek Merwede/Multiplaat verloren te hebben bij GKV/Enomics en was de overwinning niet nodig geweest, maar het was in ieder geval ook een prima test voor de beslissingswedstrijd die nu nog gespeeld moet gaan worden. Met deze wel verdiende overwinning op zak gaat nu de focus op de beslissingswedstrijd tegen CKV VEO, wat vandaag nipt verloor van KVA en daarmee ook op de zevende plaats terecht is gekomen. Eerste berichten zijn dat deze wedstrijd donderdagavond in Delft op het terrein van Fortuna gespeeld gaat worden, maar hou voor de details vooral de VALTO site in de gaten. Ik hoop dat er dan een veelvoud van het aantal supporters van vandaag aanwezig is om ons vlaggenschip te steunen bij deze wedstrijd. Niet heel veel supporters hebben ons vlaggenschip vandaag een meer dan prima wedstrijd zien neerzetten, wat vertrouwen geeft voor de wedstrijd van donderdagavond.

Trek dus je oranje outfit aan en laat zien dat we niet voor niets een spandoek hebben met daarop “Lierse trots”.