Oefenwedstrijden zitten er weer op

Na een lange mooie zomer die maar niet lijkt te eindigen is de selectie al een aantal weken bezig met trainen oefenwedstrijden spelen. Bij deze wedstrijden was ik één van de afwezigen, want ik ben er in de mooie weekenden met mijn caravan op uit getrokken om Nederland eens goed te bekijken. Terwijl wij allemaal volop genoten van het mooie weer en mooie fietstochten en boswandelingen maakten, was de selectie al weer begonnen met de voorbereidingen op het nieuwe seizoen. Met slechts één training in de benen werd op donderdagavond 18 augustus aangetreden voor de eerste van totaal zes oefenwedstrijden.  Hoewel het oefenprogramma al vol was wilde Avanti ook graag sparren met VALTO. Hoewel er nog weinig met de bal getraind was, hoorde ik dat er een leuke wedstrijd op de mat gelegd is. Avanti, wat in de hoofdklasse uitkomt, kwam deze avond als winnaar boven drijven. VEO wat de zaterdag erop bij VALTO langs kwam werd met het nodige huiswerk naar huis gestuurd. Hier was VALTO de betere partij en ik heb mij laten vertellen dat er een leuke wedstrijd gespeeld is tegen de ploeg uit Voorburg.

Op donderdag 25 augustus kwam ere klasse ploeg TOP uit Sassenheim op bezoek in De Lier. Deze datum stond omcirkelt in mijn agenda, want deze wilde ik in geen geval missen. Na de grote leegloop bij de ploeg uit Sassenheim aan het eind van vorig seizoen zijn zij duidelijk zoekende naar de juiste samenstelling en spelvormen. VALTO 2 speelde ook deze avond en wist TOP 2 prima partij te geven. Tot vijf minuten voor de rust wist VALTO 2 aan de goede kant van de score te blijven. In de laatste minuten wisten de gasten een 5-7 voorsprong te pakken. Na de rust werd dit gaatje groter, maar VALTO raakte de aansluiting niet kwijt. Het werd in de slotfase van de wedstrijd nog spannend en leek de gelijkmaker er nog in te zitten. Deze wilde helaas niet vallen en werd er uiteindelijk met 13-14 verloren. Een leuke wedstrijd waarin VALTO 2 heeft laten zien tot wat zij instaat zijn.

De wedstrijd van VALTO 1 werd er een waar niemand op gerekend had. De gasten wisten geen moment te imponeren op het Lierse kunstgras. De doelpunten waren schaars deze avond en waar TOP veel moeite had om de korf te vinden, lukte het bij VALTO iets beter. Na 15 min. spelen had VALTO een 3-1 voorspong genomen. Hoewel er bij de gasten toch echt spelers in het veld liepen die ook vorig seizoen in het eerste team speelden, bleef het bij dat ene doelpunt voor de gasten tot de rust. VALTO wist de voorsprong te uit te bouwen naar 6-1 bij de rust.

Na rust zou de ploeg uit Sassenheim de korf na veel strijd eindelijk weer weten te vinden en stond er na drie kwartier 8-3 op het bord. In het laatste kwart zouden beide ploegen nog driemaal tot scoren komen, waarmee de eindstand op 11-6 kwam te staan. Een leuke pot korfbal met een verrassende uitslag, waar vooral TOP de nodige stof tot napraten aan overhield. Zaterdag 28 augustus alweer de volgende wedstrijden tegen Achilles, waar oud-VALTO trainer Marco Swikkers met Teun Voskamp de touwtjes in handen heeft. Achilles, wat vorig seizoen in de laatste wedstrijd het kampioenschap door de vingers glipte, wil dit seizoen weer bovenin de 1e klasse mee draaien. VALTO 2 wilde zich revancheren op het nipte verlies tegen TOP en wist deze wedstrijd tegen Achilles 2 te winnen. VALTO 1 had donderdag blijkbaar te veel energie in TOP gestoken, waardoor zij aan het eind van de wedstrijd dat laatste doelpunt niet meer konden scoren om er nog een gelijkspel uit te kunnen slepen.

Wedstrijd vijf werd op donderdagavond in Delft gespeeld op het vernieuwde complex van Excelsior. Een leerzame avond voor VALTO zo begreep ik vanmiddag. Ook hier bleek VALTO nog zoekende te zijn naar de juiste afstelling van het vizier. Hoewel VALTO 1 lang op een kleine voorsprong stond, werden zij toch in het zicht van de haven voorbij gestreefd.

De laatste wedstrijd voordat we weer om de punten gaan strijden werd in Purmerend gespeeld tegen het plaatselijke BEP. Zij eindigden vorig seizoen op de zesde plaats in de overgangsklasse C, waar zij VEO en Velocitas onder zich wist te houden. VALTO 2 mocht het opnemen tegen BEP 2, wat vorig seizoen is gedegradeerde uit de hoofdklasse. Een mooie sparring partner voor VALTO dus. Ook deze laatste wedstrijden hadden mijn nieuwsgierigheid gewekt om te zien of de VALTO selectie klaar zou zijn voor de competitie. VALTO 2 was al een kwartier bezig toen ik met enige vertraging ook in Purmerend aankwam. Het scorebord stond nog op 0-0, wat ook de werkelijke stand te zijn. in het tweede kwart kwam VALTO 2 pas op stoom. Nadat VALTO als eerste scoorde wist BEP nog de gelijkmaker te maken, maar op de volgende zes doelpunten had de thuisploeg geen antwoord. Hoewel VALTO 2 door omstandigheden nog met Elize en Romy met twee dames uit de junioren speelt, werden er prima aanvallen gespeeld. De 1-7 voorsprong bij rust werd in de tweede helft door de thuisploeg langzaam maar zeker ingelopen, maar het gaatje zou nooit kleiner worden dan twee verschil. De laatste oefenwedstrijd werd door VALTO 2 gewonnen met 11-14 en lijkt klaar voor het avontuur in de reserve hoofdklasse.

VALTO 1 speelde vanmiddag niet hun beste spel op het snikhete veld in Purmerend. Het vizier staat zeker nog niet op scherp, want er waren wel erg veel schoten nodig om tot een doelpunt te komen. Hoewel er veel lange aanvallen gespeeld konden worden door de prima verzorgde rebound, wilde de doelpunten maar niet vallen. BEP was hier iets efficiënter in en wist een kleine voorsprong te pakken. Deze werd de hele wedstrijd niet meer weggegeven. Niet lang voor de rust wist VALTO bij 6-5 de aansluitingstreffer te maken, maar wist nog niet langszij te komen. Bij 8-6 werd er gerust en leek VALTO meer grip op de aanvallen van BEP te krijgen.

Na de rust werd er om en om gescoord door de ploegen en wist Maaike ons bij 9-9 voor het eerst op gelijke hoogte te zetten. VALTO wist echter niet door te drukken en was even later bij 11-9 weer terug bij af. Toch wist VALTO deze achterstand weer vrij snel weg te werken, maar ook de tweede gelijkmaker bij 11-11 was niet het startsein om door te drukken. BEP herstelde wederom de voorsprong en gaf deze niet meer uit handen. Via 13-11 werd het 14-12 en eindigde de wedstrijd bij 14-11. Nog wel wat werk te doen voor het vlaggenschip dus, want volgende week start de competitie gelijk met de derby tegen ckv ONDO in ’s Gravenzande. Dit zijn vaak wedstrijden met verrassende wendingen en uitslagen. Het is wel te hopen dat het nieuwe kunstgras bij onze buren op tijd klaar is, want dit schijnt nogal spannend te worden. Nadeel hiervan is dat er bij nieuwe kunstgrasvelden vaak heel veel zand op het veld ligt, waardoor het op beach korfbal begint te lijken. Kortom genoeg ingrediënten om naar ’s Gravenzande af te reizen om ons vlaggenschip te steunen in hun eerste wedstrijd om de punten. Deze wedstrijd wordt wel op een bijzonder tijdstip afgewerkt. Al om 13:00 uur zal het startsein klinken na de nodige formaliteiten voor de opening van het nieuwe veld.

We zien elkaar volgende week in ’s Gravenzande, Arno.